Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Κουρσάροι πάνω από την Κύπρο: Η πρώτη επιχειρησιακή αποστολή της ΠΑ μετά το 1974

 

Τον Σεπτέμβριο του 1994, η Πολεμική Αεροπορία, μέσω της 345 ΜΒ, σχεδιάζει και εκτελεί την πρώτη αποστολή αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, για πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή στο νησί!

Η πρόσφατη παρέλαση στη Λευκωσία, με αφορμή την 57η επέτειο ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν μια από τις εντυπωσιακότερες των τελευταίων ετών, ενώ η διέλευση των μαχητικών αεροσκαφών F-16C της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τη Λευκωσία και τις ελεύθερες περιοχές της νήσου, σκόρπισε ρίγη συγκίνησης σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία εμφάνιση μαχητικών πάνω από την Κύπρο, η Πολεμική Αεροπορία και τα αεροσκάφη της 340 Μοίρας έστειλαν ένα ξεχωριστό μήνυμα.

Ποια ήταν όμως η πρώτη αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από το μαρτυρικό νησί της Κύπρου, μετά τα τραγικά γεγονότα του Ιουλίου – Αυγούστου 1974 και την τουρκική εισβολή; Ποιοι ήταν οι Έλληνες αεροπόροι που ανέλαβαν να εκπονήσουν και να εκτελέσουν επιχειρησιακή αποστολή στην Κύπρο, την πρώτη μετά την Επιχείρηση «ΝΙΚΗ», πάνω από τον κυπριακό ουρανό; Πως σχεδιάστηκε και πως εκτελέστηκε αυτή η αποστολή και ποια η αντίδραση των Τούρκων;

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:defenceline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου