Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Η Χωροφυλακή στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης 1912

Περίπολος μπροστά στο σχολείο Yadighari Terekki στην οδό Τεζλί Οσμάν (κατοπινή Ιταλίας).
Επικεφαλής ο Στυλιανός Ξενάκης


 Ή συμβολή της Χωροφυλακής στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη συνέχεια, είναι για τους περισσότερους παντελώς άγνωστη και απομένει στους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας η μνήμη των ένδοξων σελίδων του παρελθόντος. 

Από ιστορικής πλευράς καταγράφεται πως ήδη την 26η Οκτωβρίου 1912 και προ της υπογραφής μεταξύ του Ελληνικού Στρατηγείου και του Τούρκου Αρχιστρατήγου Χασάν Ταξίν πασά, της συνθήκης παραδόσεως της Θεσσαλονίκης, ένα μικρό απόσπασμα Χωροφυλακής υπό τον Υπομοίραρχο Κωνστ.Μανωλικίδη, αποτελούμενο από δυο έφιππους Υπενωμοτάρχες και τρεις ιππείς Χωροφύλακες, οι οποίοι εκτελούσαν υπηρεσία στρατολογίας της 7ης Μεραρχίας, απετόλμησαν την είσοδό τους στην τουρκοκρατούμενη ακόμη πόλη, υπό τα έκπληκτα βλέμματα των νυκτερινών διαβατών. Αυτοί ήταν οι πρώτοι που πάτησαν την απελευθερωμένη πόλη. Την επομένη 27 Οκτωβρίου τμήμα εφίππου και πεζής Χωροφυλακής υπό τον Αντισυνταγματάρχη Ραζέλο, μαζί με τμήμα ευζώνων εισήλθε ως απελευθερωτική δύναμη της πόλεως, υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα και ζητωκραυγές του λαού.

Το έργο της αποκατάστασης της τάξεως ανέλαβε η Κρητική Χωροφυλακή. Ο Βενιζέλος είχε τη διορατικότητα να αντιληφθεί το πρόβλημα που θα δημιουργείτο κατά το μεταβατικό στάδιο της απελευθέρωσης, από τους ετερόκλητους κατοίκους της πόλης και πριν ακόμα απελευθερωθεί η πόλη, είχε δώσει διαταγή για τη σταδιακή μεταφορά 750 Κρητών Χωροφυλάκων από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη.

Σημαντικός ήταν και ο ρόλος της Κρητικής Χωροφυλακής στις οδομαχίες που διεξήχθησαν στις 17 και 18/6/1913 με σκοπό την εκδίωξη της βουλγαρικής φρουράς από την πόλη. Οι απώλειες της Κρητικής Χωροφυλακής ήταν τέσσερις νεκροί και επτά τραυματίες.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:sindesmosapostraton.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου