Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Αναπαράσταση των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την απελεύθερωση της Θεσσαλονίκης

Δρώμενο με ιππείς, άλογα και κατοίκους της Γέφυρας σε ρόλο ηθοποιού το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 18:00 στην έπαυλη Μοδιάνο στο Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων,στο χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

Στις 24 Οκτωβρίου 1912, στην έπαυλη Μοδιάνο, στο χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης εγκαταστάθηκε το Γενικό Στρατηγείο του Eλληνικού Στρατού και διεξήχθησαν έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ της τούρκικης αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον διοικητή της πόλης Χασάν Ταχσίν Πασά και του αρχηγού των ελληνικών δυνάμεων αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου.
Δείτε το βίντεο:

Προηγήθηκαν δύο αποτυχημένες προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας, λόγω των όρων που έθετε η τουρκική πλευρά και το μεσημέρι της 26ης Οκτωβρίου, ανήμερα του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, η τουρκική αντιπροσωπεία επέστρεψε για τρίτη φορά στο κτίριο, κάνοντας γνωστό πως ο Χασάν Ταχσίν είχε δεχθεί να παραδώσει άνευ όρων την πόλη.

Τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές εκείνων των ημερών, ο διάδοχος Κωνσταντίνος, ο Χασάν Ταχσίν Πασάς, ο επιτελάρχης του, Σεφίκ Πασάς και οι υπασπιστές του παρουσιάζονται σε θεατρικό δρώμενο το ερχόμενο Σάββατο, στο ίδιο κτίριο, που σήμερα στεγάζει το Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.typosthes.gr

Διαβάστε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα:www.kathimerini.gr

 Ο αρχηγός του ΓΕΣ αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος, εν όψει του 2012, φρόντισε για την πλήρη λειτουργία του. Εμπλούτισε το Μουσείο με νέα κειμήλια, με διοράματα σε φυσικό μέγεθος και δύο νέες εκθέσεις που περιγράφουν το χρονικό των δύο Βαλκανικών Πολέμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου