Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Ο αμερικανικός Τύπος έγραψε: «Ο Ερντογάν προκάλεσε τις ΗΠΑ»! «Εμείς είμαστε αυτοί που θα αποφασίσουμε» Ο


Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ:
 Ο Ερντογαν έπαιξε το χαρτί της συνάντησης με τον Πούτιν και την παρουσία της στο Α/Δ της Καμπουλ, για να κερδίσει ανοχή και χρόνο από την Ουάσιγκτον..
Τώρα του έρχονται και άλλες επιπλοκές με την αναμενόμενη εστω μικρή αλλαγή της εξωτερικής πολιτικης μετά τη νικη των Σοσιαλοδημοκρατών στη Γερμανία μιας και έχασε το αποκούμπι του,την Frau Merkel..
Ίδωμεν και οψόμεθα… 

 Εφημερίδα «Σταρ» της 25 Σεπτεμβρίου 2021  

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε αποκλειστική συνέντευξη στο CBS News στις ΗΠΑ, είπε: «Εάν η Τουρκία δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη δική της ασφάλεια, θα κοιτάξει τα χέρια κάποιου άλλου, την παλάμη κάποιου? Εάν εσύ δεν μου δίνεις Πάτριοτ, θα παρέμβεις για ποιο αμυντικό σύστημα αγόρασα και από ποια χώρα ... Δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει από ποια χώρα, πόσα και τι θα αγοράσουμε. «Εμείς είμαστε αυτοί που θα αποφασίσουμε για αυτό». Η συνέντευξη του CBS παρουσιάστηκε ως «Ο Ερντογάν προκάλεσε (αψήφησε) τις ΗΠΑ». Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρόσφατα παραχώρησε συνέντευξη στο CBS στη Νέα Υόρκη για την 76η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), απάντησε στις ερωτήσεις της συντονίστριας του «Face the Nation» Μάργκαρετ Μπρέναν.

Σε συνέντευξή του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, ο Ερντογάν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την αγορά της Τουρκίας των S-400 και την αντίδραση των ΗΠΑ ως εξής: «Είπα στον Πρόεδρο Μπάιντεν, όλα όσα απαιτούνταν. Πρώτα απ’ όλα, επιτρέψτε μου να σας πω τώρα, μέσω του διαμεσολαβητή σας: Αγοράσαμε τα αεροσκάφη F-35. Πληρώσαμε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά οι ΗΠΑ δεν παρέδωσαν τα αεροπλάνα για τα οποία πληρώσαμε. Ζητήσαμε από τις ΗΠΑ Πάτριοτ, με τον ίδιο τρόπο. Δεν μας δόθηκαν οι Πάτριοτ. Γιατί αυτά τα 5 αεροπλάνα μου δεν δίνονται αυτή τη στιγμή? Πλήρωσα αυτά τα χρήματα, πώς να μην παραδοθούν, όταν αυτά τα χρήματα που πλήρωσα είναι στη μέση? ». Μετά τη δήλωση της Μπρέναν, «Επειδή αγοράσατε τους S-400...», ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Δεν μπορείτε να παρεμβαίνετε σ’ αυτό, δεν μπορείτε να παρεμβαίνετε σ’ αυτό. Όταν εσείς δεν μου δίνετε Πάτριοτ, δεν μπορείτε να παρέμβετε στο αμυντικό σύστημα που πήρα από άλλη χώρα. Κοιτάξτε, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Stoltenberg έκανε μια πολύ καλή δήλωση γι’ αυτό το θέμα. Ο Stoltenberg είπε: «Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στους εταίρους μας να αγοράσουν οποιοδήποτε σύστημα από ποιον, από πού και πόσο». Ποιος είναι αυτός? Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ... Η αλήθεια είναι φανερή. «Πρέπει η Τουρκία να κοιτάξει τα χέρια κάποιου?» Ο Πρόεδρος Ερντογάν συνέχισε τις δηλώσεις του ως εξής: Μην ανησυχείτε. Ποιος θα μοιραστεί τον κίνδυνο ασφάλειας της Τουρκίας; Εάν η Τουρκία δεν μπορεί να διασφαλίσει τη δική της ασφάλεια, θα κοιτάξει το χέρι κάποιου άλλου? Δεν θα μου δώσεις εσύ Πάτριοτ και θα παρεμβαίνεις για ποιο αμυντικό σύστημα αγοράζω και από ποια χώρα? Δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. «Τότε είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε διάφορα βήματα» Μπρέναν: Δεν εμπιστεύεστε την αεροπορία? Πρόεδρος Ερντογάν: Δεν αφορά μόνο την αεροπορία. Τα αμυντικά συστήματα είναι διαφορετικά, οι αεροπορικές δυνάμεις είναι διαφορετικές. Ίσως υπάρχει εγγύηση ότι αύριο οι ΗΠΑ θα στείλουν περισσότερα από τα F-16? Δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει τέτοια εγγύηση, ίσως τότε θα πρέπει να κάνουμε πολύ διαφορετικά βήματα. Θα αγοράσετε νέους S-400? Μπρέναν: Λοιπόν, σκέφτεστε να πάρετε μια ακόμα παρτίδα από αυτά τα Ρωσικά πυραυλικά συστήματα, αυτά τα S-400? Πρόεδρος Ερντογάν: Το επόμενο διάστημα, κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει από ποια χώρα, πόσο και τι θα αγοράσουμε, όσον αφορά τα αμυντικά συστήματα. Εμείς είμαστε αυτοί που θα το αποφασίσουμε. Η Τουρκία, η οποία σήμερα είναι μια χώρα με πληθυσμό 84 εκατομμυρίων, θα επιδείξει την αποφασιστικότητά της στον τομέα της άμυνας. Κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε αυτές τις αποφάσεις. Στην ερώτηση της Μπρέναν «Αυτό στα αυτιά ακούγεται ως ΝΑΙ», ο Πρόεδρος Ερντογάν απάντησε: «Τι δηλαδή, φυσικά και ΝΑΙ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου