Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Η Ελλάδα δεν γνωρίζει πώς να υπερασπιστεί την οριοθετημένη ΑΟΖ της: Έμεινε αναπάντητη η πρώτη παραβίαση της Ελληνικής ΑΟΖ

 

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ*

Η ιστορία της Ελλάδας είναι συνυφασμένη με την θάλασσα από αρχαιοτάτων χρόνων αλλά οι σημερινοί Έλληνες δεν έχουν ακόμα εμπεδώσει το μάθημα από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας πριν 2500 χρόνια.

Ο Αθηναίος Θεμιστοκλής ανάγκασε τον Ξέρξη να εγκλωβισθεί στα Στενά της Σαλαμίνας, όπου η αριθμητική υπεροχή των Περσών ήταν άχρηστη και προβληματική. Ο Ξέρξης, βέβαιος για τη νίκη του, ανέβηκε σε μία πλαγιά του βουνού Αιγάλεω για να παρακολουθήσει τη ναυμαχία στην οποία ο ελληνικός στόλος πέτυχε μια σημαντική νίκη, αφού κατέστρεψε 300 περσικά πλοία.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, αν οι Πέρσες νικούσαν στη Σαλαμίνα, θα είχε ανακοπεί η ανάπτυξη της Ελλάδας, και κατά συνέπεια ο δυτικός πολιτισμός δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Γι’ αυτό, η ναυμαχία της Σαλαμίνας θεωρείται από τις πιο σημαντικές μάχες στην ανθρώπινη ιστορία.

  • Εμείς όμως, από το 1973 μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τους Τούρκους στις θάλασσες μας. Δεν έχουμε αντιληφθεί την αξία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που θεσμοθετήθηκε το 1982 από την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Συγκεκριμένα η UNCLOS αναφέρει:

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα: hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου