Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Τι είναι η AUKUS, με απλά λόγια: Η νέα σύμπραξη ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας που αλλάζει τις ισορροπίες

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Οι νικητές του Β' Παγκόσμιου Πολέμου ή λέγε με Αγγλοσάξωνες συνασπίστηκαν εκ νέου και άφησαν πισω την Γερμανοκρατούμενη Ε.Ε. να κινείται σε ρυθμούς βραδυπορούσας γραφειοκρατίας με τις αναχρονιστικές διοικητικές αδυναμίες της εκεί στις Βρυξελες..

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν απεχώρησε τυχαία μη ανεχόμενο την κηδεμονία του Βερολίνου, που εμμέσως πλην σαφώς κινείται εν πολλοίς ως Δ´ Ραιχ, με στόχο τον ξεπερασμένο Ζωτικό Χώρο, μιας και δεν διαθετουν ούτε Ένοπλες Δυνάμεις, που να προβάλουν Ισχύ..

Η νέα σύμπραξη AUKUS για την ενίσχυση της ασφάλειας στη ζώνη του Ινδικού – Ειρηνικού προβλέπει την παροχή από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στην Αυστραλία την τεχνολογία και τη δυνατότητα να αναπτύξει πυρηνοκίνητα υποβρύχια, μια κίνηση που σύμφωνα με ειδικούς, συνιστά αλλαγή στρατηγικής και πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η χρονική συγκυρία της ανακοίνωσης της AUKUS, μόλις έναν μήνα μετά τη χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, που πυροδότησε αμφιβολίες για τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στην περιοχή. Η Ουάσιγκτον δείχνει με την κίνηση αυτή ότι επιστρέφει δυναμικά σε μια μεγάλης στρατηγικής σημασίας ζώνη, αυτή του Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού,για να προασπιστεί τα δικά της συμφέρονται και των συμμάχων της και να βάλει φρένο στην Κίνα.

Η Βρετανία, μετά το Brexit, επιχειρεί να ενισχύσει τον παγκόσμιο ρόλο της και «καίγεται» να εμπλακεί ενεργότερα στη ζώνη νότιας Ασίας – Ειρηνικού μετά το Brexit, ενώ η Αυστραλία συμμερίζεται τις αγγλο-αμερικανικές ανησυχίες για την αυξανόμενη ισχύ του κινεζικού δράκου. Σύμφωνα με τον διευθυντή Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης των Βόρειων Εδαφών της Αυστραλίας, Γκάι Μπέκενσταϊν, η AUKUS «είναι “μεγάλη συμφωνία” επειδή δείχνει ότι οι τρεις χώρες [του αγγλοσαξονικού άξονα] χαράσσουν μια γραμμή για να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τις επιθετικές κινήσεις του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στον Ινδικό και τον Ειρηνικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου