Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Πρόβλημα μεταναστών στην Τουρκία από όλες τις απόψεις



Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Μια αναλυτική καταγραφή απο έμπειρο Τούρκο ρεπόρτερ των μεταναστευτικών ροών από Αφγανιστάν μέσω Ιράν στην Τουρκία..

   Επικριτικά σχόλια για τα «στραβά μάτια» των Δυνάμεων ασφαλείας στα σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας, όπου οι διακινητές οδηγούν τους «λάθρο» σε Αδριανούπολη και στα παραλία της Μικρας Ασίας για να περάσουν σε Θράκη και νησιά.

     Ακροθιγώς από το φόβο της λογοκρισίας κύριε Σχοινα αναφέρει, ότι ανάμεσα στους και «καλά κυνηγημένους» σε ηλικία στρατεύσεως Αφγανούς έχουν διεισδύσει και Ταλιμπάν με ότι σημαίνει για Ελλάδα και Ε. Ε.!!!

Πολιτικός Χάρτης Τουρκίας για διευκόλυνση του αναγνώστη..

Η Τουρκία φιλοξενεί 5,5 εκατομμύρια μετανάστες από πολλές χώρες, ιδιαίτερα από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Πρόσφυγες, μετανάστες ή αιτούντες άσυλο ... Όπως και να ονομάζονται, όλοι ξεκίνησαν με την ελπίδα μιας νέας ζωής. Ειδικά τον τελευταίο μισό αιώνα, ο κόσμος έγινε μάρτυρας ενός μεταναστευτικού κινήματος. Αυτή η μετανάστευση από την Ανατολή στη Δύση, είναι η πιο εντυπωσιακή. Αν και κυρίως γίνεται για οικονομικούς λόγους, οι κύριοι λόγοι μετανάστευσης είναι οι πιέσεις, η ασφάλεια της ζωής και οι πόλεμοι.

Η Τουρκία, που θεωρείται το κλειδί για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, είναι ένα από τα μέρη στα οποία διασταυρώνονται οι δρόμοι τους. Σχεδόν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι ήρθαν στην Τουρκία από πολλές χώρες, ειδικά τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράν. Από αυτούς, 3700000 είναι εγγεγραμμένοι Σύριοι υπό προσωρινή προστασία. Η έλλειψη πολιτικής για τη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων γι’ αυτούς τους ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν εισέλθει παράνομα στην Τουρκία, προκαλεί την αύξηση της αντι-μεταναστευτικής στάσης στη χώρα και ο θυμός απευθύνεται σε ανθρώπους, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Το γεγονός ότι χιλιάδες Αφγανοί άρχισαν να έρχονται τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να συνεννοηθούν και βρίσκονται υπό πολιτική πίεση λόγω της οικονομικής κρίσης, επανέφερε το πρόβλημα στην ημερησία διάταξη. Η κυβέρνηση του AKP, η οποία διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ για το αεροδρόμιο της Καμπούλ, θέλει να μετατρέψει τους εισερχόμενους μετανάστες σε πηγή «φθηνού εργατικού δυναμικού» και να μετατρέψει τη χώρα σε «κλουβί» όπου οι μετανάστες είναι σχεδόν φυλακισμένοι. Με την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, η απόδραση από την τρομοκρατική οργάνωση Ταλιμπάν, η οποία κατέλαβε την πρωτεύουσα Καμπούλ και απέκτησε τον έλεγχο σε όλη τη χώρα, επιταχύνθηκε.

Σ’ αυτή τη σειρά άρθρων, θα σας πούμε γιατί χιλιάδες μετανάστες εγκατέλειψαν τη χώρα, τα υπάρχοντά τους και τη ζωή τους, στο ταξίδι της ελπίδας που ξεκίνησαν, τι βίωσαν σε αυτόν τον δρόμο και τι συνάντησαν στην Τουρκία.

Δίκτυο λαθρεμπόρων στα σύνορα

Η μετανάστευση από το Αφγανιστάν στις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα στην Τουρκία και στην Ευρώπη για πολλά χρόνια, αυξήθηκε με την ταχεία προέλαση της τρομοκρατικής οργάνωσης Ταλιμπάν, αφού το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, αποφάσισαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους μετά από 20 χρόνια κατοχής. Η άφιξη των Αφγανών στην Τουρκία, η οποία είναι και προορισμός και χώρα διέλευσης γι’ αυτούς, πήρε δυναμική διασχίζοντας χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από το Ιράν φοβούμενοι τους Ταλιμπάν, οι οποίοι άρχισαν να ελέγχουν τη χώρα, παίρνοντας την πρωτεύουσα Καμπούλ. Διανύοντας παράνομα περίπου 3000 χιλιόμετρα, η διαδρομή παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στην Τουρκία μέσω των νομών Άγρι και Χακκάρι και κυρίως του Βαν, η ρότα τους είναι κυρίως προς την Ευρώπη.

Παρόλο που απαγορεύεται η είσοδος στα Τουρκικά σύνορα χωρίς άδεια σύμφωνα με το Ιρανικό δίκαιο, οι έλεγχοι δεν πραγματοποιούνται. Το Ιράν φιλοξενεί επίσης περίπου 4 εκατομμύρια μετανάστες. Το Ιράν δεν προσπαθεί πλέον να αποτρέψει την εισροή στην Τουρκία, καθώς δεν υπάρχει διεθνής λύση καθώς και πίεση εμπάργκο στη χώρα.

Οι γραμμές διαμετακόμισης μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα από τις πόλεις Urmiye, Salmas, Maku, Hoy στα σύνορα του Ιράν με την Τουρκία, από την επαρχία Ντογούμπεγιαζιτ του νομού Άγρι, τις επαρχίες Σέμντινλι και Γιουκσέκοβα του νομού Χακκάρι και τις επαρχίες Μπάσκαλε, Σαράϊ, Οζάλπ και Τσαλντιράν του νομου Βαν, αλλάζουν κατά διαστήματα. Πρόσφατα, η αντανάκλαση των εικόνων στις ειδήσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στα υπάρχοντα δρομολόγια. Για το λόγο αυτό, αν και σημειώθηκε μεγάλη μείωση των δρομολογίων τις τελευταίες δέκα ημέρες, μεταφέρονται στη χώρα μέσω νέων δρομολογίων στο Βαν. Σήμερα, περίπου 300 άτομα περνούν από το χωριό Μπακισικ της επαρχίας Σαράϊ και τα χωριά Άνω και Κάτω Τουλγκαλί της επαρχίας Οζάλπ, που βρίσκονται 700-800 μέτρα μακριά από τα σύνορα, με μέσο όρο 900 άτομα να περνάνε μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες. Στα χαρακώματα που έχουν σκάψει τέσσερα μέτρα πλάτος και τέσσερα μέτρα βάθος στα 110 χιλιόμετρα των συνόρων, οι λαθρέμποροι για να μπορεί να περάσει ένας άνθρωπος, γεμίζουν ένα διάδρομο 50-60 εκατοστά με χώμα. Οι διελεύσεις γίνονται συχνότερα τη νύχτα λόγω των αυξημένων ελέγχων.

Το κέντρο είναι το Τάτβαν

Το Βαν, όπου υπάρχει συνεχής ροή μεταναστών, χρησιμοποιείται ως πέρασμα τράνζιτ μεταναστών. Ενώ ήταν δυνατό να δούμε μετανάστες στους δρόμους, τις κατοικημένες περιοχές και τους σταθμούς λεωφορείων στην πόλη, όπου έμεναν οι μετανάστες για 3-7 ημέρες το πολύ, δεν είναι δυνατό να δούμε πολλούς μετανάστες έξω πλέον, λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας, μετά τις εικόνες που αντανακλώνται στις ειδήσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρόσφατα. Στις γειτονιές όπου φυλάσσονται μετανάστες, ο αριθμός αυξάνεται. Συγκεντρώνονται σε μέρη που καθορίζονται σύμφωνα με το πρόγραμμα των λαθρεμπόρων και πηγαίνουν στην Αδριανούπολη για την Ευρώπη μέσω Τάτβαν, σε παράκτιες πόλεις για να πάνε στην Ελλάδα με πλοίο, σε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη, όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εύρεσης εργασίας στην Τουρκία, άλλοτε με ένα φορτηγό όπου μένουν χωρίς αέρα για ώρες και άλλοτε στοιβαγμένοι μέσα σε ένα mini-bus.

Ισχυρισμός ότι έχουν εισέλθει μέλη των Ταλιμπάν στην Τουρκία

Ο δημοσιογράφος Ruşen Takva, ο οποίος παρακολουθεί τους μετανάστες από την πρώτη μέρα των διελεύσεων στο πεδίο, έκανε αξιολογήσεις για την εφημερίδα μας σχετικά με την κατάσταση των μεταναστών στο Βαν. Ο Ruşen Takva δήλωσε ότι οι μετανάστες ήρθαν κατεβαίνοντας από το ρέμα ,όπου από τη μια πλευρά υπάρχουν τα Τουρκικά φυλάκια και από την άλλη τα Ιρανικά και «που εγώ με απλή κάμερα τους βλέπω και αυτοί που είναι υπεύθυνοι και με θερμικές κάμερες, δεν είναι δυνατόν να μην τους βλέπουν». Τέτοια υποδομή ελέγχου υπάρχει ήδη στα σύνορα. Είναι αδύνατο να μην παρατηρήσετε μια τόσο μεγάλη δραστηριότητα, τη στιγμή που χιλιάδες χωρικοί, που ζούσαν από το λαθρεμπόριο τσαγιού και τσιγάρων εδώ και χρόνια, έχουν συλληφθεί. Οι αρχές έχουν πληροφορίες για το ποιος διασχίζει τα σύνορα, αλλά δεν υπάρχει έλεγχος. Δεν είναι καταχωρημένοι. Μερικοί από τους μετανάστες που πήρα συνέντευξη, ισχυρίζονται ότι ορισμένα μέλη των Ταλιμπάν μπήκαν στην Τουρκία μαζί τους από τα σύνορα. Σε μια συνέντευξη που είχα πριν από 15 ημέρες, ένας μετανάστης είπε: «Φύγαμε από τους Ταλιμπάν και ένα μέλος και οπαδός των Ταλιμπάν ήρθε εδώ».

«Έχουν σχέσεις με τις αρχές»

Παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το λαθρεμπόριο μεταναστών, ο Takva είπε, «Οι λαθρέμποροι προσέχουν να μην χρησιμοποιήσουν τις υπάρχουσες διαδρομές, καθώς περιμένουν να μειωθεί το ενδιαφέρον του κοινού. Επομένως, υπάρχει έντονη αναμονή από την πλευρά του Ιράν. Οι λαθρέμποροι έχουν πολλούς υπεργολάβους. Για παράδειγμα, ο κορυφαίος υπεργολάβος καθόρισε τη διαδρομή όπου οι διαβάσεις μειώνονται τώρα ως η νέα διαδρομή πριν από έξι μήνες. Μόλις αποκαλυφθεί αυτή η διαδρομή, θα μεταβούν τώρα σε μια νέα διαδρομή. Όπου ο κορυφαίος υπεργολάβος ορίζει μια διαδρομή, οι λαθρέμποροι κάνουν τα χωριά εκεί συνεργάσιμα. Όταν αυτή η διαδρομή αλλάξει μετά από έξι μήνες ή ένα χρόνο, τελειώνουν με αυτούς τους χωρικούς. Οι μικρότεροι λαθρέμποροι, χωρικοί, λαμβάνουν 400 TΛ ανά άτομο για να περάσουν τους μετανάστες από 700-800 μέτρα στα σύνορα. Μερικοί μικροί υπεργολάβοι λαθρεμπόρων, των οποίων η επιχείρηση έχει κάπως επιδεινωθεί, λένε ακόμη ότι οι κορυφαίοι λαθρέμποροι έχουν σχέσεις με τις αρχές, διαμαρτυρόμενοι ότι «Τα φορτηγά αυτής της ομάδας με τους μετανάστες δεν τα σταματούν, τα δικά μας σταματούν, αυτά τα ξέρουν οι αρχές?» Παλαιότερα, αποκαλύφθηκε στα ηχογραφήματα, ότι μερικοί από τους υπευθύνους των συνοριακών φυλακίων, συμμετείχαν στο λαθρεμπόριο και συμμετείχαν στο δίκτυο δωροδοκίας. Η υπόθεση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Γνωρίζουμε ότι όλοι οι Ιρανοί αξιωματούχοι στα σύνορα, εμπλέκονται σε αυτά τα δίκτυα διαφθοράς. Τις περισσότερες φορές, ανοίγουν τα σύνορα κοντά στο συνοριακό φυλάκιο και τους στέλνουν μόνους τους».

Γιατί είναι όλοι τους νέοι άνδρες?

Οι περισσότεροι Αφγανοί μετανάστες είναι νεαροί άνδρες, αν και υπάρχουν λίγες οικογένειες και γυναίκες ανάμεσά τους. Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι άνδρες δεν θέλουν να είναι στρατιώτες των Ταλιμπάν, οι άνδρες προσπαθούν να σωθούν πρώτα λόγω διακρίσεων λόγω φύλου και τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν αυτήν την απόσταση, επειδή ο δρόμος είναι μακρύς. Ως παράδειγμα κοινωνιών όπου οι γυναίκες εκτίθενται σε σεξουαλική και σωματική βία στους δρόμους και οι γυναίκες δεν είναι ευπρόσδεκτες να εργαστούν, υπάρχει η ιδέα των ανδρών να πάνε πρώτα εκείνοι και να πάρουν μαζί τους την οικογένεια αργότερα.

Κάθε μέρα συλλαμβάνεται και ένας λαθρέμπορος

Ο δικηγόρος Jindar Uçar, επικεφαλής της Επιτροπής Μετανάστευσης και Ασύλου του Δικηγορικού Συλλόγου του νομού Van, δήλωσε: «Το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν τα σημεία διέλευσης μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που καταδικάστηκαν σε θάνατο στο Ιράν, δημιουργεί παραβίαση δικαιωμάτων. Η χάραξη της διαδρομής διέλευσης είναι επικίνδυνη. Δεν πρέπει να αρνηθεί το δικαίωμα να ζητήσει άσυλο. Η επιβολή του νόμου χρησιμοποιεί τακτικές «pushback». Οι μεταβάσεις μειώθηκαν. Οι άνθρωποι που είχαν λαθραία τσιγάρα, ντίζελ και τσάι στο παρελθόν, είναι πιο πιθανό να γίνουν διακινητές μεταναστών. Ένας λαθρέμπορος (διακινητής) μεταναστών συλλαμβάνεται σχεδόν κάθε μέρα στην πόλη. Αλλά οι πραγματικοί δράστες δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Η πολιτική ατιμωρησίας της δικαστικής εξουσίας κάνει τους ανθρώπους να στραφούν σε αυτόν τον τομέα».

Δεν έχουν παπούτσια

Σχετικά με το γεγονός ότι οι περισσότερες αφίξεις ήταν νεαροί άνδρες, ο Uçar είπε: «Όποιος φύγει από το Αφγανιστάν, ακόμη και κινδυνεύοντας από πείνα και θάνατο, υφίσταται βία και ληστεύεται πολλές φορές μέχρι να έρθει στο Βαν με χίλιες και μια δυσκολίες. Ειδικά οι γυναίκες βιάζονται. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν παπούτσια, έρχονται ξυπόλητοι και τα πόδια τους είναι μέσα στις πληγές. Είναι διψασμένοι και νηστικοί. Αλλά έρχονται και γυναίκες που μπορούν να έρθουν. Ναι, οι περισσότεροι είναι νέοι άνδρες, αλλά υπάρχουν και οικογένειες επίσης. Η απόσταση είναι ένας μεγάλος παράγοντας. Είναι πολύ δύσκολο για τους ηλικιωμένους να το σηκώσουν καθώς είναι μακρύς δρόμος. Αυτό το ταξίδι άλλοτε καταλήγει σε φόνο και άλλοτε σε καταστροφή. Γι ’αυτό οι άντρες έρχονται πρώτοι»..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου