Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Το μυστικό των αρμάτων που συσσωρεύτηκαν στα Τουρκικά σύνορα

 Εφημερίδα «Γενι Τσαγ» της 26 Ιουλίου 2021

 

Αξιολογώντας την έννοια των αρμάτων και των στρατιωτικών μέσων που αναπτύχθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, λόγω της άσκησης του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις ΗΠΑ, οι απόστρατοι Δκτές πιστεύουν ότι παρόλο που φαίνεται ότι έχει κατασκευαστεί ως καταφύγιο εναντίον της Ρωσίας, έχει δοθεί και στην Τουρκία ένα μήνυμα.

Σύμφωνα με την έκθεση Independent στα Τουρκικά, φωτογραφίες από τα άρματα και τα στρατιωτικά μέσα που στάλθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, 40 χιλιόμετρα από την Τουρκία, για την άσκηση του ΝΑΤΟ, οι προετοιμασίες για την οποία ξεκίνησαν τον Μάρτιο, τράβηξαν την προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ αυτών των μέσων που αποστέλλονται στην Αλεξανδρούπολη, εκτός από τα άρματα, είναι στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς και Ε/Π τύπου Apache.

Σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσίευσε ο Αμερικανικός στρατός για την άσκηση, η άσκηση «Defender Eurpoe 2021», καταδεικνύει τις δυνατότητες των Αμερικανικών ΕΔ να ενεργούν ως στρατηγικός εταίρος ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο, εκτός από τις δραστηριότητές τους στη Βόρεια Ευρώπη, τον Καύκασο, την Ουκρανία και την Αφρική.

Στην άσκηση φέτος συμμετείχαν 28000 στρατιωτικοί από 26 χώρες. Η Τουρκία έστειλε επίσης στρατεύματα στην άσκηση. Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt, σε ομιλία του στην Αθήνα, δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για το λιμάνι στην Αλεξανδρούπολη ως κέντρο εφοδιαστικής για τον στρατό των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και την περιοχή του Εύξεινου Πόντου.

 Οι ΗΠΑ έδωσαν βαρύτητα στη φετινή άσκηση

Ο Υπτγος ε.α Aρμαγάν Κούλογλου δήλωσε ότι η άσκηση είναι μια άσκηση ρουτίνας, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο για την υπεράσπιση της Ευρώπης, ότι οι ΗΠΑ αποδίδουν μεγάλη σημασία σ’ αυτή την άσκηση φέτος και ότι στέλνουν μεγάλο αριθμό στρατιωτών και στρατιωτικών οχημάτων στην Ευρώπη.

Υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν επίσης πολιτικό σκοπό στο πλαίσιο της άσκησης, ο Kούλογλου είπε: «Η Ουάσινγκτον άλλαξε την παγκόσμια πολιτική ασφάλειας και μετέφερε το κέντρο βάρους της στην Ασία-Ειρηνικό. Προσπαθεί να περιβάλλει τη Ρωσία. Θέλει η Τουρκία να ενεργήσει μαζί της, αλλά αφού οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ ήταν κακές τον τελευταίο καιρό, οι ΗΠΑ προσπαθούν να προσελκύσουν την Ελλάδα αντί την Τουρκία».

Χορήγηση ενίσχυσης στην Ελλάδα

Ο Κούλογλου υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δώσουν αυτή τη λειτουργία στην Ελλάδα αντί της Τουρκίας και τόνισε: «Θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα νότια πτέρυγα που εκτείνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, τη Νότια Κύπρο και το Ισραήλ. Για να ενισχύσουν την Ελλάδα της παρέχουν στρατιωτική βοήθεια. Εγκρίθηκε ψήφισμα από το συνέδριο για την πώληση F-35 και άλλων όπλων στην Ελλάδα. Θα κάνει επίσης στρατιωτικές επιχορηγήσεις. Αυτές οι επιχορηγήσεις περιλαμβάνουν άρματα Ε/Π, πλοία… Μεταξύ των στρατιωτικών οχημάτων που έφερε στην Ελλάδα με την ευκαιρία της άσκησης, δεν θα τα γυρίσει πίσω».

Δηλώνοντας ότι η άσκηση ήταν επίσης εκφοβισμός εναντίον της Τουρκίας, ο Kούλογλου είπε:

«Οι ΗΠΑ ακολουθούν μια πολιτική κατά της Τουρκίας που δηλώνει ότι θα παραμείνει πίσω από την Ελλάδα εάν παρεμβαίνει στα συμφέροντα της Ελλάδας στα νησιά, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ελληνικό κράτος πλέον υπάρχει στο όνομα

Ο Σχης ε.α Mithat Işık, ο οποίος δήλωσε ότι η είσοδος τόσων πολλών στρατιωτικών μέσων στην Αλεξανδρούπολη, δημιουργεί μια αντίληψη πολιορκίας εναντίον της Τουρκίας, δήλωσε επίσης ότι αν και ο κύριος σκοπός εκφράζεται ως συσσώρευση ενάντια στη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, είναι επίσης απειλή για την Τουρκία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και πιστεύει ότι έτσι πρέπει να το δούμε.

Ο Işık είπε: «Υπάρχει η επιθυμία να κάνει την Τουρκία να αισθανθεί κάτι» και έκανε την ακόλουθη εκτίμηση:

«Η ύπαρξη ενός τόσο μεγάλου μεγέθους τόσο κοντά στην Τουρκία, απαιτεί από την Τουρκία να κάνει μια στρατηγική εκτίμηση. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ. Δεν υπάρχει πλέον κράτος που ονομάζεται Ελλάδα. Εάν ξεκινήσουμε από την Κρήτη, περιλαμβάνει τη «Νότια» Κύπρο και ολόκληρο τώρα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι τώρα υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ. Φαίνεται ότι τα λιμάνια και οι βάσεις της βρίσκονται εντελώς υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ. Κατά την εκτίμησή μου, υπάρχει τώρα ένα Ελληνικό κράτος μόνο στο όνομα. Αυτό θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου