Το χάνι του Μούλια στην οδό Σολωμού στην Καλούτσιανη τη δεκαετία του '90. Έχει κατεδαφιστεί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΓΓΕΛΗ
Τα χάνια αποτέλεσαν κάποτε τους πιο ζωντανούς τόπους κοινωνικής συνάθροισης και εμπορικών συναλλαγών στην πόλη των Ιωαννίνων. Βασική τους αποστολή ήταν να εξυπηρετούν τους ταξιδιώτες και τα ζώα τους. Εκεί έβρισκαν κατάλυμα όσοι έφερναν προϊόντα από άλλα χωριά και από άλλες περιοχές, όσοι ταξίδευαν, όσοι ήθελαν να κλείσουν εμπορικές συμφωνίες ή ακόμα και να κανονίσουν προξενιά.
Τη δεύτερη δεκαετία του 1820, καταγράφονται μόλις 14 χάνια στα Γιάννενα. Μετά τα μέσα του 19ου αιώνα, με τον θεσμό των συντεχνιών να γίνεται πιο χαλαρός, τα χάνια έγιναν δεκάδες.
Οι χαντζήδες, μαζί με τους ιδιοκτήτες κρασοπουλιών, αποτελούσαν μία από τις μεγαλύτερες συντεχνίες των Ιωαννίνων. Τα χάνια συνήθως είχαν και ένα καπηλειό. Ένα χάνι διέθετε ισόγειο μαγειρείο και καπηλειό, αποθήκες, χώρους σταυλισμού, μια μεγάλη εσωτερική αυλή με πηγάδι (από το οποίο συνήθως έπαιρναν νερό και τα γύρω νοικοκυριά), πεταλωτήριο, και σε κάποιες περιπτώσεις και σαμαράδικα. Στον όροφο ήταν τα δωμάτια για τη διανυκτέρευση. Τα χάνια έπαιρναν κυρίως το όνομα του κάθε χαντζή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου