Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Αξιοσημείωτη δήλωση από τον Τζιχάτ Γιαϊτζί πριν από τη συνάντηση του Ερντογάν-Μπάιντεν: «Προσβλητικό»

Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Διαβάστε αυτά που πρεσβεύει ο εισηγητής από το 2006 του Συμβουλίου Εθνικης Ασφαλείας της Τουρκίας Ναυαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί και πρωτοκλασάτος ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan επι σειρά ετων..

Απλά για να μην « φάμε το σημερινό παραμύθι» στη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και μας το εκθειάζουν αφειδώς οι οπαδοί του «σφάξε με Αγά μου να αγιάσω» και να περνά καλά το Κολωνάκι με τα ΕΛΙΑΜΕΠ του..

Είθε να διαψευσθώ κατηγορηματικά, ότι αφού πάρει τα δις ΕΥΡΩ της Ε. Ε. ο «Σουλτάνος» και άφεση αμαρτιών από τον Αμερικανό Πρόεδρο Biden δεν θα επανέλθει δριμύτερος εναντίον Κύπρου και Ελλάδος..

Ναυαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί:

Αυτά που πρέπει να πει σήμερα η Τουρκία είναι τα εξής:

  • Η Τουρκία είναι ένα κυρίαρχο κράτος,
  • Η συμφωνία ΑΟΖ με τη Λιβύη αποτελεί μέρος της εθνικής ενότητας και ακεραιότητας της Τουρκίας, 
  • Οι S-400 είναι το αμυντικό μας σύστημα. Επιπλέον, αυτό δεν είναι επιθετικό, αλλά αμυντικό σύστημα. Εγώ είμαι ένα ανεξάρτητο κράτος. Εγώ προσδιορίζω τις αμυντικές μου ανάγκες,
  • Η περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας που προέβλεπα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το εύλογο νόμιμο δικαίωμά μου,
  • Στην Κύπρο, δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τη λύση δύο κρατών,
  • Δεν υπάρχει παραχώρηση στο PKK και στα παράγωγά του,

Δεν θα συζητούσα ποτέ αυτά τα θέματα.


Ιστοσελίδα «odatv» της 14 Ιουνίου 2021

Ο Υπνχος ε.α Τζιχάτ Γιαϊτζί είπε: «Είναι ανέντιμο για έναν Τούρκο να περιμένει τι θα πει ο Μπάιντεν ή «θα πει αυτό» ή «να ενεργήσει έτσι». «Οι ΗΠΑ δεν συμπεριφέρονται σαν μέλος του ΝΑΤΟ».
Ο επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Παγκόσμιων Στρατηγικών του Πανεπιστημίου «Μπαχτσέσεχιρ», Υπνχος ε.α –Αναπληρωτής Δρ. Τζιχάτ Γιαϊτζί, έκανε αξιοσημείωτες δηλώσεις σχετικά με τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Ερντογάν και του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν.
Ο Υπνχος ε.α Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος εισήγαγε και ανέπτυξε την έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» το 2006 και ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της έννοιας σε δόγμα, με τα βιβλία που έγραψε και τους χάρτες που σχεδίασε, μίλησε με τον Μεχμέτ Οζμέν από την εφημερίδα Akit, για την πρώτη διμερή συνάντηση.
Ο Γιαϊτζί είπε: «Είναι ανέντιμο για έναν Τούρκο να περιμένει τι θα πει ο Μπάιντεν ή «θα πει αυτό» ή «να ενεργήσει έτσι». Οι ΗΠΑ δεν συμπεριφέρονται σαν μέλος του ΝΑΤΟ. Ο στόχος είναι η Τουρκία, η ακεραιότητα της Τουρκίας».
«Εντελώς ασυμβίβαστο»
Επισημαίνοντας ότι η συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν είναι σημαντική για την Τουρκία και ότι θα επιδειχθεί μια συνετή στάση, ο Τζιχάτ Γιαϊτζί είπε:
«Οι ΗΠΑ δεν ενεργούν σαν μέλος του ΝΑΤΟ. Είναι οι ΗΠΑ που υποστηρίζουν τρομοκράτες με ονόματα όπως το PKK/PYD/YPG, το οποίο αποτελεί απειλή για τη σύμμαχό της Τουρκία. Είναι οι ΗΠΑ που υποστηρίζουν τη θέση των Ελληνοκυπρίων, που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ και που διεκδικούν τις θαλάσσιες περιοχές της Τουρκίας. Η συμπεριφορά των ΗΠΑ είναι θεμελιωδώς και εντελώς ασυμβίβαστη με τις ιδρυτικές και συμμαχικές αρχές του ΝΑΤΟ».
 «Οι S-400 είναι πρόσχημα»
Επισημαίνοντας ότι η Αμερική είναι η πλευρά που προσπαθεί να διαταράξει τις ανάγκες ασφαλείας της Τουρκίας επιβάλλοντας κυρώσεις και εμπάργκο στο μέλος του ΝΑΤΟ Τουρκία, ο Τζιχάτ Γιαϊτζί συνέχισε τα λόγια του ως εξής:
«Ενόψει αυτών των γεγονότων, θα ήταν μεγάλο λάθος για την Τουρκία, να βασίσει την ασφάλειά της αποκλειστικά στο ΝΑΤΟ. Είναι ξεκάθαρο τώρα, το πρόβλημα για τις ΗΠΑ δεν είναι οι S-400. Οι S-400 είναι μια δικαιολογία. Πίσω από αυτό είναι η Ανατολική Μεσόγειος. Υπάρχει μια προσπάθεια να αποτραπεί η Τουρκία να ακολουθήσει ανεξάρτητες πολιτικές. Υπάρχει μια επιστροφή της Τουρκίας στην κατάσταση ενός δέντρου που κλαδεύεται καθώς μεγαλώνει και ποτίζεται καθώς στεγνώνει. Δεν θέλουν ποτέ την Τουρκία να αναπτυχθεί, να γίνει ισχυρότερη και να έχει επιρροή στην περιοχή και ακόμη και στον κόσμο, με τρόπο που θα μπορούσε να διαταράξει τα παγκόσμια παιχνίδια».
«Ασυμβίβαστο»
Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί δήλωσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν υπέγραψε όλα τα νομοσχέδια εναντίον της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της 48χρονης παρουσίας του ως γερουσιαστής.
«Αυτό περιλαμβάνει το εμπάργκο που τέθηκε σε εφαρμογή μετά το 1974, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων λογαριασμών Γενοκτονίας των Αρμενίων που γίνεται κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων όλων των λογαριασμών που υποστηρίζουν την Ελληνο-Ε/Κ θέση για την Κύπρο ... Η υπογραφή του Μπάιντεν είναι σε όλα. Το ψευδώνυμο του Μπάϊντεν είναι «Μπαϊντενόπουλος». Λέει: «Είμαι επίτιμος Έλληνας». Δεν είναι δυνατόν να έχουμε αποτελέσματα με μια τέτοια Αμερικανική διοίκηση. Ο Μπάιντεν λέει: «Η ζωή μου θα είναι αρκετή για να δω την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους». Αυτά είναι ασύμβατα με συμμαχίες».
 «Στόχος...»
Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος μίλησε επίσης για τις πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Μπάιντεν, συνέχισε ως εξής:
«Είναι μάταιο να περιμένεις ένα λαγό να βγει από το καπέλο. Αυτό που ζητείται είναι μια Κύπρος χωρίς Τούρκους, μια Ανατολική Μεσόγειος χωρίς Τουρκία, ένα τρομοκρατικό κράτος στη Συρία και το Ιράκ, η αποσύνθεση της Τουρκίας, η Θάλασσα των Νήσων να γίνει Ελληνική λίμνη ... Μετά από αυτό, ένα Ελληνικού τύπου Βατικανό- Ορθόδοξη εκκλησιαστική δομή, δηλαδή τα κράτη θα έχουν μια δομή πατριαρχείου. Και αυτό το λένε επίσης ανοιχτά. Πρόκειται για ένα έργο που διαταράσσει την ενότητα και την ακεραιότητα της Τουρκίας. Δεν είναι θέμα αντιπολίτευσης. Το ζήτημα είναι η ακεραιότητα της Τουρκίας. Ο στόχος είναι η Τουρκία!».
«Η Τουρκία πέφτει σε μεγάλη αδυναμία»
Λέγοντας ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ έχουν υποστεί ιστορικό σπάσιμο, ο Γιαϊτζί είπε: 
«Όπως είπα, η Τουρκία δεν πρέπει να βασίζει την ασφάλειά της μόνο στο ΝΑΤΟ. Εάν βασίζεται μόνο στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα πέσει σε μεγάλη αδυναμία. Η κατάσταση στη Συρία, η κατάσταση στο βόρειο Ιράκ αποτελεί απειλή για εμάς και δυστυχώς είναι οι λεγόμενοι σύμμαχοί μας που τροφοδοτούν εκεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ είναι αυτές που δεν συμπεριφέρονται σαν μέλος του ΝΑΤΟ. Επειδή οι ΗΠΑ υποστηρίζουν οργανισμούς που αποτελούν απειλή για την εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τους τρομοκράτες. Οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε δραστηριότητες που διαταράσσουν την ενότητα και την ακεραιότητα της Τουρκίας. Η Ε/Κ Διοίκηση δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτή η συμπεριφορά των ΗΠΑ, που αγνοεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και την εδαφική της ακεραιότητα μαζί με τις θάλασσες, και υποστηρίζει την Ε/Κ Διοίκηση της Κύπρου που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, να αποσπάσει τις θαλάσσιες περιοχές της από την Τουρκία, είναι θεμελιωδώς και εντελώς αντίθετο με τις ιδρυτικές και συμμαχικές αρχές του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, η Τουρκία πρέπει να διαφοροποιήσει τα οπλικά της συστήματα και την προμήθεια πλατφόρμας για την ασφάλειά της. Θα πρέπει να είναι τόσο διαφοροποιημένη ώστε τα παρεχόμενα κράτη να μην βρίσκονται στην ίδια δομή συμφώνου ή συμμαχίας. Με άλλα λόγια, οι προμηθευτές δεν πρέπει να βρίσκονται σε σύμφωνο που μπορεί να ενώσει τα κράτη και να επιβάλουν εμπάργκο στην Τουρκία».
Η ευθύνη είναι βαριά
Καταγράφοντας τα θέματα που πρέπει να κάνει η Τουρκία εναντίον των ΗΠΑ ένα προς ένα, ο Γιαϊτζί είπε:
«Εάν η Τουρκία δεν δραστηριοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, εάν δεν θα ενεργοποιήσει τους S-400, εάν θα προσεγγίσει τις Ελληνικές διατριβές στην Κύπρο, εάν θα παραμείνει σιωπηλή για τη δομή PKK/PYD στη Συρία, εάν θα τερματίσει την παρουσία της στη Λιβύη, εάν πρόκειται να ακυρώσει τη συμφωνία της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη και σε αντάλλαγμα γι’ αυτά, εάν οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι «οι σχέσεις μας βελτιώνονται», αυτό σημαίνει τον αποικισμό μας. Η απομόνωση της Τουρκίας από την Ανατολική Μεσόγειο, από την Κύπρο, σημαίνει την αποκοπή των γραμμών ζωής των σημερινών και μελλοντικών γενεών του Τουρκικού Έθνους. Αυτό θα σήμαινε μια νέα Συνθήκη των Σεβρώ,ν με το πρόσχημα των λεγόμενων καλών σχέσεων. Δεν θα πρέπει να προκληθούν παλιές απώλειες που δεν μπορούν να ανακτηθούν με ημερήσιους υπολογισμούς. Η ευθύνη θα είναι βαριά.
Τα ακόλουθα αιτήματα θα υποβληθούν σύντομα μπροστά μας. Απόσυρση από τη Λιβύη, ακυρώστε τη Συμφωνία ΑΟΖ της Τουρκίας - Λιβύης! Επειδή αυτοί είναι οι κύριοι στόχοι και απαιτήσεις της Ελλάδας και της Ε/Κ Διοίκησης. 
Η Δκση του Μπαϊντενόπουλου, θα θέσει αυτές τις απαιτήσεις ενώπιόν μας.
Αυτά που πρέπει να πει σήμερα η Τουρκία είναι τα εξής:
 Η Τουρκία είναι ένα κυρίαρχο κράτος,
 Η συμφωνία ΑΟΖ με τη Λιβύη αποτελεί μέρος της εθνικής ενότητας και ακεραιότητας της Τουρκίας,
 Οι S-400 είναι το αμυντικό μας σύστημα. Επιπλέον, αυτό δεν είναι επιθετικό, αλλά αμυντικό σύστημα. Εγώ είμαι ένα ανεξάρτητο κράτος. Εγώ προσδιορίζω τις αμυντικές μου ανάγκες,
 Η περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας που προέβλεπα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το εύλογο νόμιμο δικαίωμά μου,
 Στην Κύπρο, δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τη λύση δύο κρατών,
 Δεν υπάρχει παραχώρηση στο PKK και στα παράγωγά του,
 Δεν θα συζητούσα ποτέ αυτά τα θέματα.
Είναι απαραίτητο να δείξουμε την αναγκαιότητα αυτών στο πεδίο. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα επιβίωσης της Τουρκίας. Η μόνη διέξοδος της Τουρκίας είναι να στέκεται όρθια και δεν πρέπει ποτέ να θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά της δικαιώματα και συμφέροντα. Επειδή η Ανατολική Μεσόγειος, η Κύπρος, το PKK, η Θάλασσα των Νήσων, είναι τα εθνικά δικαιώματα και συμφέροντα όλων των μελλοντικών μας γενεών. Το κέντρο της πυξίδας μας πρέπει να είναι η Άγκυρα, ούτε η Ουάσιγκτον ούτε οποιοδήποτε άλλο μέρος»
«Η Τουρκία πρέπει να σταθεί όρθια»
Ο Γιαϊτζί είπε τα εξής:
«Υπάρχει μια παρουσίαση, σαν να αναγκάζονται να καθίσουν στο τραπέζι με την Ελλάδα και να διαπραγματευτούν τα αιτήματά της, δηλαδή να μιλήσουν για το τι θα δώσουμε στην Ελλάδα.
Του είπα να μετρήσει τα δάχτυλά του όταν καθίσει στο τραπέζι με τον Έλληνα. Θέλουν την Τουρκία να αποσυρθεί από την Ανατολική Μεσόγειο, θέλουν να την φυλακίσουν στον Κόλπο της Αττάλειας. Η Τουρκία πρέπει να στέκεται όρθια. Εάν δεν στέκεται όρθια, χάνει έδαφος κάθε μέρα. Όλες οι δραστηριότητες, οι γεωτρήσεις, οι έρευνες που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, η συμφωνία της Λιβύης καταρρέουν σαν παιγνιόχαρτο. Ανοίχθηκε διαγωνισμός αδειών για σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές που κερδίσαμε με τη συμφωνία της Λιβύης, παρακολουθούμε, ο διαγωνισμός έχει τελειώσει, αλλά οι άδειες εξακολουθούν να μην δίνονται στην TPAO. Όλα αυτά θεωρούνται παραχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. Το απέναντί μας μέτωπο, δημιουργεί την εικόνα «Μπορούμε να πάρουμε αυτό που θέλουμε από τους Τούρκους, μπορούμε να συμμορφώσουμε τους Τούρκους».
Είναι απαραίτητο να το δείτε αυτό: Οι ΗΠΑ δεν αλλάζουν τον προορισμό, αλλάζουν τη μέθοδο. Οι στόχοι των μεγάλων δυνάμεων, που είναι εχθρικοί προς την Τουρκία, είναι οι ίδιοι σήμερα όπως ήταν στις 15 Ιουλίου. Ενάντια σε αυτές τις ρητορικές και απειλές των ΗΠΑ και της ΕΕ, τα σεισμικά σκάφη έρευνας και γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την οποία προβλέπουμε και η ΑΟΖ πρέπει να δηλωθεί».


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου