Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Το (διπλό) άλμα από τον Δένδια και η ευθύνη του Μητσοτάκη

Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Η τελευταία παράγραφος της ανάλυσης είναι ενδεικτικό των επιρροών συμβούλων περιβάλλοντος Σημίτη στο Μαξίμου...

«Η κλεψύδρα αδειάζει

Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν βιαστεί, όλοι -με πρώτες τις ξένες κυβερνήσεις- θα πιστεύουν ότι υφίσταται κυβερνητική διγλωσσία με διάσταση απόψεων μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών.

Όπως συνέβη μεταξύ Κωνσταντίνου Καραμανλή και Γεωργίου Μαύρου στο Κυπριακό το 1974 (με ευθύνη του δευτέρου) και μεταξύ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά στο Μακεδονικό το 1992 (με ευθύνη του πρώτου).

Ένα παρόμοιο λάθος από τον σημερινό πρωθυπουργό θα έχει πολλαπλάσιες συνέπειες και μέγιστο -δυσβάσταχτο ή αβάσταχτο- ιστορικό βάρος.»

Στην ισορροπία μεταξύ πρωθυπουργού και υπ. Εξωτερικών θα κριθεί μεγάλο μέρος των πολιτικών και διπλωματικών εξελίξεων το επόμενο διάστημα

Σε ώρες ελληνοτουρκικής έντασης ο Τύπος οφείλει να είναι συγκρατημένος και να αποφεύγει τις πολλές νουθεσίες. Γιατί ο εκάστοτε ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου βασίζεται, πολύ συχνά, σε προνομιακή, εμπιστευτική ενημέρωση για αθέατες εξελίξεις που φωτίζουν διαφορετικά τη διπλωματική και αμυντική πραγματικότητα. 

Από τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΑΡΚΑ*

Κατά αντίστοιχο τρόπο, ο εκάστοτε πρωθυπουργός οφείλει να πολιτεύεται, σχεδόν καθημερινά, με το βλέμμα -αναγκαστικά- στραμμένο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ακόμα κι αν επιθυμεί να δώσει προτεραιότητα σε άλλα θέματα. Γιατί η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζει στρατιωτική απειλή από μία χώρα που είναι -τυπικά- σύμμαχος και υποψήφιος εταίρος, αντίστοιχα.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου