Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων - Περιήγηση - Εκθέματα

 

Πρόθεση του Μουσείου είναι να δώσει στον επισκέπτη μια αίσθηση της ζωής των Σαρακατσάνων χωρίς να προσδιορίζεται απόλυτα ο τόπος και ο χρόνος. Η προσπάθεια βασίστηκε σε προφορικές παραδόσεις, αναμνήσεις και βιώματα Σαρακατσάνων, καθώς και σε εθνογραφικές και κοινωνιολογικές μελέτες. Οι πηγές αναφέρονται ως επί το πλείστον στον 20ο αιώνα, καθώς η ιστορική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΙΣΟΓΕΙΟ

ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ

Οι Σαρακατσάνοι είναι Ελληνικός πληθυσμός με χαρακτηριστικά έθιμα και τρόπο ζωής. Κοιτίδα τους θεωρείται η Πίνδος από όπου απλώθηκαν σε ολόκληρη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα. Νομάδες κτηνοτρόφοι ζούσαν σε καθεστώς κλειστής πατριαρχικής κοινωνίας. Από τις αρχές του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα μετακινούνταν μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας. Μετά το διακανονισμό των Ελληνικών συνόρων το 1923 οι μετακινήσεις τους αυτές περιορίστηκαν στον Ελλάδικό χώρο. Μεγάλα Σαρακατσάνικα τσελιγκάτα διατηρήθηκαν ως τα τέλη της δεκαετίας του '40 .

Σήμερα ;

Σήμερα οι Σαρακατσάνοι έχουν εγκαταλείψει την κτηνοτροφία και το νομαδισμό και ζούνε μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.sarakatsani-folk-museum.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου