Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Ο Μεταξάς και η δίκη των Εξ

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Συμπληρώθηκαν εκατό έτη, για να μαθευτεί η αλήθεια για τα αιτία της Μικρασιατικής καταστροφής, που εγκαίρως ο Ιωάννης Μεταξάς είχε προειδοποιήσει ότι είναι βεβαία προς κάθε κατεύθυνση, αν δεν παράμεναν μόνο σε ότι προέβλεπε η Συνθήκη των Σεβρών..

Ιωάννης Μεταξάς: «Είμαι ευχαριστημένος ότι αντέστην. Μέσα μου όμως μελαγχολώ, διότι χωρίζομαι με όλους».

Υπάρχουν δύο κείμενα του Ιωάννη Μεταξά, δημοσιευμένα με το ημερολόγιό του από το 1960-64, που θα έπρεπε να είναι πασίγνωστα – αν η χώρα είχε εκπαιδευτικό σύστημα αντάξιό της. Το ένα είναι η εμπιστευτική ομιλία του στους ιδιοκτήτες και αρχισυντάκτες του αθηναϊκού Τύπου στις 30 Οκτωβρίου 1940, στην οποία εξήγησε διεξοδικά το «Οχι» του. Όποτε την επικαλούμαι, οι περισσότεροι ξεσπούν ότι δεν είχαν ιδέα…

Το άλλο κείμενο είναι η επίσης λεπτομερέστατη καταγραφή δύο συνομιλιών που είχε ο Μεταξάς στις 25 και 29 Μαρτίου 1921 με την ηγεσία του Αντιβενιζελισμού: Δημήτριο Γούναρη, Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη και Νικόλαο Θεοτόκη. Παρών ήταν και ο στρατιωτικός Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, παλιός του συνάδελφος στο Επιτελείο. Ο Μεταξάς είχε πλήρη επίγνωση της σημασίας όσων ειπώθηκαν και γι’ αυτό ασχολήθηκε δύο μήνες με την αναλυτική καταγραφή τους.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου