Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Ένα πολύ επικίνδυνο βήμα για τις ΤΕΔ

 Σχόλιο Τούρκου Ανώτατου Αξιωματικού:

Με το προεδρικό διάταγμα υπ’ αριθ. 70, που δημοσιεύθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2021, μεταφέρθηκε στην ημερήσια διάταξη ότι το ΓΕΕΘΑ δεν μπορεί να τοποθετήσει ούτε ένα υπαξκό.

«Η μεταφορά της αρμοδιότητας τοποθετήσεων Αξκών και Μον. Υπαξκών στη Γενική Διεύθυνση Προσωπικού του ΥΕΘΑ, είναι ένα πολύ επικίνδυνο βήμα προς την πολιτικοποίηση των ΤΕΔ. Θα πρέπει να εγκαταλειφθεί αμέσως»

Ιστοσελίδα «odatv» και Εφημερίδα «Σοζτζιού» της 11 Φεβρουαρίου 2021

Με το προεδρικό διάταγμα υπ’ αριθμ 70, μεταφέρθηκε στην ημερήσια διάταξη ότι άλλαξε ο ρόλος του ΓΕΕΘΑ στις τοποθετήσεις ...

Με το προεδρικό διάταγμα υπ’ αριθ. 70, που δημοσιεύθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2021, μεταφέρθηκε στην ημερήσια διάταξη ότι το ΓΕΕΘΑ δεν μπορεί να τοποθετήσει ούτε ένα υπαξκό.

Ο Σχης (Δ) ε.α Αχμέτ Ζεκί Ούτσιοκ, δήλωσε ότι το διάταγμα θα έχει τρομερές συνέπειες για τις ΤΕΔ.

Ο Aytunç Erkin, αρθρογράφος της εφημερίδος «Σοζτζτιού», μοιράστηκε τις αξιολογήσεις του Σχου (Δ) ε.α Αχμέτ Ζεκί Ούτσιοκ στο άρθρο του με τίτλο «Όλοι μιλούν για το πώς ένα μέλος των FETO έγινε στρατηγός (Ανώτατος) ... Το ΓΕΕΘΑ δεν θα μπορεί καν να τοποθετήσει έναν υπαξκό.

Ιδού αυτό το άρθρο…

Την προηγούμενη μέρα κουβεντιάζαμε με το Σχη (Δ) ε.α Αχμέτ Ζεκί Ούτσιοκ. Άρχισα να μιλάω για το γεγονός ότι ο Σερντάρ Ατάσοϊ, ο οποίος έγινε Ταξχος στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) του 2020, έγινε δηλωσίας, για να ξεφύγει από μέλος των FETO ...

Ο Ούτσιοκ σταμάτησε το λόγο μου και είπε «Υπάρχουν χειρότερα πράγματα» και πρόσθεσε: «Χωρίς να προσπεράσουμε στο ζήτημα του Σερντάρ Ατάσοϊ, στον οποίο το βαθμό του Ανθλγού απένειμε ο Φετουλλάχ Γκιουλεν, θα ήθελα να μιλήσω για το προεδρικό διάταγμα υπ’ αριθ. 70, το οποίο δημοσιεύθηκε πριν από πέντε ημέρες, ήτοι στις 6 Φεβρουαρίου 2021, το οποίο πιστεύω ότι θα έχει τρομερές συνέπειες για τις ΤΕΔ.

Τον άκουσα με ανυπομονησία…

Εντάξει, αλλά τι είναι αυτό το τόσο τρομερό στο διάταγμα?

Τον λόγο άφησα στον Ούτσιοκ, σε ένα παλιό Αξκό: «Σύμφωνα με το άρθρο 15 αυτού του διατάγματος, από τώρα και στο εξής, ο Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ και Α/ΓΕΑ, θα μπορούν να προάγουν και να τοποθετούν, μόνο Ειδικευμένους Λοχίες και Ειδικευμένους Υπαξκούς/στρατιώτες. Οι τοποθετήσεις Αξκών και Μόν. Υπαξκών, θα γίνεται από τη Γενική Διεύθυνση Προσωπικού του ΥΕΘΑ. Όπως γνωρίζετε, οι τοποθετήσεις των ανωτάτων γινόταν από τον πρόεδρο. Στο ΓΕΕΘΑ παρέμειναν μόνο οι Ειδικευμένοι Λοχίες…»

Σχης (Δ) ε.α Αχμέτ Ζεκί Ούτσιοκ

Τορπίλη από τα πολιτικά κόμματα

 Στην ερώτηση μου: «Πως μπορεί να συμβεί αυτό?», η απάντηση του Αχμέτ Ούτσιοκ ήταν η εξής: «… Στις 10 Ιουλίου 2018, οι Κλάδοι του Στρατού, του Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, υπήχθησαν στο ΥΕΘΑ. Με το προεδρικό διάταγμα αριθ. 70 της 6ης Φεβρουαρίου 2021, που δημοσιεύθηκε το περασμένο Σάββατο (ΑΡΘΡΟ 339 / F (1) Καθήκοντα και εξουσίες της Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού έχουν ως εξής: Εισήχθη διάταξη για τις διαδικασίες τοποθέτησης Αξκών και Υπαξκών των ΤΕΔ, σε συντονισμό με τους Κλάδους)

Δηλαδή…..

Οι τοποθετήσεις Αξκών-Μον. Υπαξκών που εργάζονται υπό τη Δκση των ΤΕΔ, μεταφέρθηκαν στη Γενική Διεύθυνση Προσωπικού του ΥΕΘΑ. Μετά από αυτό, Αξκοί και Μον. Υπαξκοι που θα θέλουν να μετατεθούν, θα πηγαίνουν στο ΥΕΘΑ. Όπως και η Εθνική Παιδεία, η Υγεία και παρόμοια υπουργεία, θα ζητήσουν μετάθεση από αξιωματούχους πολιτικών κομμάτων. Εσείς ως Δκτής, δεν θα μπορείτε καν να τοποθετήσετε ένα Λοχαγό ή έναν Αρχιλοχία, που ίσως αύριο θα τον στείλετε στο θάνατο. Το ποιος Σχης εκπροσωπεί τις ΤΕΔ με τον καλύτερο τρόπο στο εξωτερικό, θα αποφασιστεί από μερικούς πολίτες, οι οποίοι κάθονται στη Γενική Διεύθυνση Προσωπικού, που έχουν μερικούς μήνες στρατιωτικής εμπειρίας και ίσως δεν έχουν δει καν το εξωτερικό.. Τότε γιατί θα πρέπει να σε εκτιμήσω ως Αξκός ή ως Υπαξκός και να μην πάω να βρω ένα μέλος του κόμματος και να τακτοποιήσω τη μετάθεσή μου?»

Έμαθε την αποστρατεία του από τη διαφάνεια στον τοίχο

Κοίταξα το διάταγμα και υπενθύμισα στον Ούτσιοκ ότι λέει: «… θα εκτελείται σε συντονισμό (με τους Κλάδους)»

Ναι, έτσι λέει. Αλλά γνωρίζετε ότι ο παλιός τρόπος εξακολουθεί να ισχύει για τις προαγωγές Ανωτάτων. Διεξάγονται έρευνες, λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα των ερευνών, οι βαθμολογίες, οι αξιολογήσεις και παρόμοια, οι απόψεις του Δκτού και όλα αυτά έρχονται στο γραφείο Ανωτάτων του ΓΕΕΘΑ και από εκεί στο ΑΣΣ. Στο ΑΣΣ ψηφίζονται, γνωστοποιούνται ποιοι προάγονται και ποιοι αποστρατεύονται και δημοσιεύονται. Αυτός είναι ο τρόπος. Αλλά η πράξη δεν είναι έτσι. Ο Α/ΓΕΝ μαθαίνει για την αποστρατεία του δικού του Δντού Προσωπικού, Αρχιπλοιάρχου Σαφάκ Ντουρούερ, από τη διαφάνεια που ήταν στον τοίχο κατά τη συνεδρίαση του ΑΣΣ. Όπως ακριβώς έγινε και με τον Σερντάρ Ατάσοϊ. Ο Α/ΓΕΣ λέει να αποστρατευτεί, ωστόσο γενόμενος δηλωσίας των FETÖ, ο Σερντάρ Ατάσοϊ προάγεται σε Ταξχο…

Είπα στον Αχμέτ Ζεκί Ούτσιοκ: «Λέτε ότι δεν υπάρχει συντονισμός?...» Και πάλι ας περάσουμε στο θέμα του δηλωσία των FETÖ Ταξχου Σερντάρ Ατάσοϊ. Κάθε χρόνο δημιουργείται μια επιτροπή για την εξέταση των Σχων πριν από το ΑΣΣ. Όλοι οι Σχες εξετάζονται ένας – ένας, όσον αφορά τους FETO, την πειθαρχία, την υγεία, τις ανάγκες, την κατάσταση κ.λπ. και προετοιμάζεται μια λίστα, για το ποιοι Σχες θα αποστρατευτούν. Αυτή η λίστα υπογράφεται από τους Αρχηγούς των Κλάδων και υποβάλλεται στο ΓΕΕΘΑ. Από εκεί προωθείται στο ΥΕΘΑ και μετά στην Προεδρία. Ο Σερντάρ Ατάσοϊ, ο οποίος σύμφωνα μ’ αυτή τη λίστα φέρονταν να αποστρατεύεται, προήχθη, ενώ άλλοι που δεν συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα, να αποστρατεύονται. Κατά τη συνεδρίαση του ΑΣΣ του 2020, ενώ περνούσαν περίπου 250 ονόματα Σχων οι οποίοι θα αποστρατεύονταν, μεταξύ των οποίων ο Ατάσοϊ που προήχθη, τελικά αποστρατεύτηκαν 657 Σχες, πολλοί από τους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα. Είναι σαφές ότι υπάρχουν προβλήματα συντονισμού.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η περίληψη της ανησυχίας του Ούτσιοκ κρύβεται στους ακόλουθους προσδιορισμούς:

«Η μεταφορά της αρμοδιότητας τοποθετήσεων Αξκών και Μον. Υπαξκών στη Γενική Διεύθυνση Προσωπικού του ΥΕΘΑ, είναι ένα πολύ επικίνδυνο βήμα προς την πολιτικοποίηση των ΤΕΔ. Θα πρέπει να εγκαταλειφθεί αμέσως»

Αν και όλοι οι ηγέτες των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου μας, είπαν ότι «η πολιτική πρέπει να κρατηθεί μακριά από τους στρατώνες, η πολιτική να μην τους μολύνει», με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθ 70, η πολιτική συγκεντρώθηκε ακριβώς στο κέντρο των στρατώνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου