Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χτυπήσει

Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

 Αχ-Βαχ!! θα το φάτε το κεφάλι σας Τούρκοι...

Εφημερίδα «Γενί Τσαγ» της 24 Ιανουαρίου 2021

Σοκαριστικός ισχυρισμός από Αντιπτέραρχο ε.α: «Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χτυπήσει»

Ο Αντπτχος ε.α Ερντογάν Καρακούς, είπε: «Η Ελλάδα έχει εξοπλίσει 20 αεροσκάφη T6, με σκοπό να προσβάλει τα ΙΗΑ και τα SİHA (Εξοπλισμένα και μη εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροπορικά μέσα). Διαθέτει 45 αφη Τ6. Ετοιμάζονται να προσβάλουν τα SİHA μας (Εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αφη). Τα αφη T6, είναι τρεις φορές ταχύτερα από τα SİHA και τα ΙΗΑ. Θα τα εντοπίζουν τα ραντάρ και θα τα προσβάλουν τα Τ6. Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες, ότι αύξησε την υποχρεωτική περίοδο στρατιωτικής θητείας στις δυνάμεις του στρατού ξηράς, από 9 μήνες σε 12 μήνες»

Σύμφωνα με ειδικές ειδήσεις του Αλι Κεμάλ Ερντέμ, από το Independent στα Τουρκικά, ο Αντπτχος ε.α Ερντογάν Καρακούς ξεκίνησε τη δήλωσή του λέγοντας ότι τα SİHA δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον πολεμικών αεροσκαφών και τόνισε:

«Μακάρι να ήταν τόσο απλό. Δεν θα ήθελα και εγώ ? Συνδέστε δύο πυραύλους και χρησιμοποιήστε το, αλλά δεν γίνεται έτσι. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να κάνετε ελιγμούς σαν ένα αεροπλάνο που έρχεται για να σας καταρρίψει. Πώς να κάνετε ελιγμούς με ένα drone SİHA με ταχύτητα 150 χιλιόμετρα και ένα μαχητικό αεροπλάνο που έρχεται με ταχύτητα 1500 χιλιόμετρα ?»

Ο Καρακούς, δηλώνοντας ότι εάν εγκατασταθούν στα SİHA ένα νέο ραντάρ και πύραυλοι, θα χρειαστεί να φορτωθεί ένας κατάλληλος κινητήρας και περισσότερο καύσιμο, καθώς το βάρος θα αυξηθεί και είπε: «Εάν φορτώσετε τα πάντα, αυτή τη φορά δεν μπορεί να μείνει στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, η παραμονή του στον αέρα μειώνεται σε 2-3 ώρες. Αυτό το εμποδίζει να κάνει εξερεύνηση και παρατήρηση, που είναι η κύρια δουλειά του. Εάν κάνετε το SİHA βαρύτερο, θα το κάνετε ακόμη πιο άχρηστο».

Η Ελλάδα προετοιμάζει 45 αφη Τ6

Ο Καρακούς ισχυρίστηκε επιπλέον: «Η Ελλάδα έχει εξοπλίσει 20 αφη T6 για να καταρρίψει τα ΙΗΑ και τα SİHA. Υπάρχουν 45 αφη T6. Ετοιμάζονται να ρίξουν τα drone μας σε κάποιο μέρος. Τα αφη T6 είναι τρεις φορές ταχύτερα από τα ΙΗΑ και τα SİHA. Το Ραντάρ θα τα ανιχνεύει και το T6 θα έρθει και θα χτυπήσει».

Ο Καρακούς, αναφερόμενος στην προμήθεια δεύτερου πακέτου πυραύλων S-400, προκειμένου να διατηρηθεί η αεροπορική υπεροχή έναντι της Ελλάδας, δεν συμφωνεί στον ισχυρισμό ότι η Τουρκία έχει έλλειψη αφών και έθεσε τον ακόλουθο ισχυρισμό: Η Τουρκία, προς το παρόν περίμενε την άφιξη του Μπάιντεν, για να δει αν θα μπορούσα να χειριστώ το αφη F35. Διαφορετικά, θα πάρει και θα ενισχυθεί με αφη Tayfpoon από χώρες της ΕΕ.

Εντυπωσιακές διαπιστώσεις από τον Μπασίμπιουκ

Ένα άλλο όνομα που ζητήσαμε τη γνώμη του για το θέμα, ήταν ο Σμήναρχος (Ι) ε.α- Επιτελής Oσμάν Μπασίμπιουκ

Ο Μπασίμπιουκ, είπε: «Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να προστατεύσουμε την αεροπορική κυριαρχία»? και ισχυρίστηκε ότι τα SİHA, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαμάχη, θα μπορούσαν να εργαστούν σε άλλη περιοχή, για να διασφαλίσουν την κυριαρχία στη θάλασσα, χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες φράσεις:

«Από την άλλη πλευρά, οι πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας που θα χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις αέρος-εδάφους, όπως οι πύραυλοι Som που θα φορτωθούν στα SİHA και όπως οι πύραυλοι Atmaca που θα χρησιμοποιηθούν ενάντια σε πλοία, θα συμβάλουν σημαντικά. Η ικανότητα διατήρησης τέτοιων πυραύλων στον αέρα για 24 ώρες παρέχει απίστευτα πλεονεκτήματα. Ειδικά σε περίοδο έντασης, τα SİHA που θα είναι έτοιμοι να επιτεθούν στη θάλασσα ανά πάσα στιγμή, θα συμβάλουν σημαντικά στην επιστροφή της θαλάσσιας κυριαρχίας προς όφελός μας, μόλις αρχίσει η σύγκρουση».

Δεν προστατεύεται η αεροπορική ισορροπία

Εν τω μεταξύ, ο εμπειρογνώμονας στον τομέα της άμυνας και της αεροπορίας Χακάν Κιλιτς, δήλωσε ότι είναι αστείο ακόμη και να το συζητάμε, για το αν θα προστατεύσουμε την αεροπορική ισορροπία έναντι της Ελλάδας με τα SİHA, λέγοντας:

«Ναι, έχει συζητηθεί η ενσωμάτωση εθνικών ραντάρ AESA και εθνικών πυραύλων αέρος- αέρος στο ΑΚΙΝΤΖΙ, αλλά ακόμα κι αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί, δεν έχουμε ένα SİHA με κινητήρα καταδιωκτικού αεροσκάφος turbofan, όπως ο νέος κινητήρας των ΗΠΑ Kratos XQ-58 Valkyrie ή σαν το steallth της εταιρίας Boeing Loyal Wingman, δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα».

Δεν είπε ότι τα Akıncı/Aksungur SİHA δεν μπορούν να εκτελέσουν αεροπορικές αποστολές, ωστόσο δήλωσε ότι θα είναι περιορισμένες και συνέχισε τα λόγια του ως εξής:

«Με άλλα λόγια, θα εκτελέσουν αεροπορικές αποστολές προκειμένου να προστατευθούν, να πολλαπλασιάσουν τους στόχους εναντίον των SİHA ή επανδρωμένων αφών, να πλήξουν ή να παρενοχλήσουν τον εχθρό. Ή, όπως γράφτηκε στα ΜΜΕ, αντί για αφη F-16, να τοποθετήσουμε σε 30 SİHA εθνικούς πυραύλους αέρος- αέρος Bozdoğan και Gökdoğan, που είναι ένα πολύ σημαντικό και αξιοθαύμαστο επίτευγμα, αλλά δεν θα τους εξαπολύσουμε στους Έλληνες. Γιατί 3-5 αφη F-16 θα τα εξουδετερώσουν όλα αυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το ίδιο ισχύει για εμάς. Πώς οι Rapiers των ΗΠΑ, μπορούν να έχουν μια ευκαιρία έναντι των αφών μας F-16 ?»

Η πραγματικότητα των ΙΗΑ

Η Τουρκία, ειδικά τα τελευταία χρόνια, κατέγραψε μια σοβαρή πρόοδο και ανάπτυξη στα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (ΙΗΑ) και τα εξοπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (SIHΑ).

Προς το παρόν, συνεχίζεται η χρήση στη δομή των ΤΕΔ, του ΑΝΚΑ που παράγεται την εταιρία «TUSAŞ» (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş) και του Bayraktar TB2 SİHA, το οποίο παράγεται από την εταιρία Baykar.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι οι πρώτες παραδόσεις του Akıncı SİHA, που αναπτύχθηκαν από την εταιρεία Baykar, θα γίνουν εντός του τρέχοντος έτους, και δηλώθηκε ότι η μαζική παραγωγή των Aksungur SİHA, που αναπτύχθηκε από την TUSAŞ, θα συνεχιστεί. Το Akıncı SİHA είναι επίσης γνωστό ως TİHA (μη επανδρωμένου εναέριο μέσο επίθεσης), το οποίο έχει πιο προηγμένα χαρακτηριστικά και ικανότητα μεταφοράς φορτίου, σε σύγκριση με τα Anka και TB2.

Αναφέρεται ότι τα Akıncı SİHA, που έχουν χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 1350 κιλά και μπορούν να ανέλθουν σε ύψος 40 χιλιάδων ποδών και να παραμείνουν στον αέρα για 24 ώρες, έχουν τη δυνατότητα να εκτοξεύουν πυραύλους αέρος-αέρος με το ραντάρ AESA. Αυτή η εξέλιξη, ανάμεσα στους ειδικούς της άμυνας και τους λάτρεις της αμυντικής βιομηχανίας, ξεκίνησε ένα θέμα συζήτησης που συνεχίζεται εδώ λίγο διάστημα. Αιτία τη συζήτησης, είναι έναντι της αποβολής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, η προμήθεια της ΠΑ της Ελλάδος με 24 αφη F-35 και 18 Γαλλικών Rafale, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ως εκ τούτου, μη προμηθευόμενοι νέα μαχητικά αφη από το 2002, υπάρχουν κάποια άτομα που ισχυρίζονται ότι με την προσπάθεια εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων F16, θα μπορούσε η Τουρκία να χάσει την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο και ισχυρίζονται ότι οι ΤΕΔ μπορούν να διατηρήσουν την υπεροχή του αέρα με τα Akinci SİHA, εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος, μέχρι να παραχθεί ένα εγχώριο μαχητικό αφος ή να αγοραστεί ένα νέο αφος.

Η μεγάλη πλειοψηφία είναι της γνώμης ότι ακόμη και αν ο πύραυλος αέρος-αέρας φορτωθεί στα SİHA, αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντίβαρο στα μαχητικά αφη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου