Του Στρατηγού Φράγκου Φ.:
Στις 11 Ιανουαρίου 2015 το Ελληνικό ΥΠΕΞ κατέθεσε δήλωση όπως καταγράφεται παρακάτω, διότι σύμφωνα με το καταστατικό του Δ.Δ. της Χαγης δύναται να υπεισέρχεται και σε θέματα Εθνικης κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.
Σε κάθε περίπτωση αν καταλήξουν οι συνομιλίες με την Τουρκία σε συνυποσχετικο για προσφυγή στη Χάγη, οπωσδήποτε να είναι δεσμευτικό στα θέματα που παρατίθενται:
Με τη δήλωση που εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα, η Ελλάδα επανέλαβε ότι αναγνωρίζει ως υποχρεωτική τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου Εξαίρεσε όμως από την αρμοδιότητα τα ακόλουθα θέματα :
- (α) Διάφορες για μέτρα για την προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας από πλευράς εθνικής άμυνάς.Επρόκειτο για καλύτερη διατύπωση της ισχύουσας απο το 1994 εξαιρέσεων που αφορά τη στρατιωτικοποίηση των ανατολικών νησιών του Αιγαίου.
- (β) Διαφορές για τα κρατικά όρια ή την κυριαρχία επί του εδάφους της Ελληνικής Δημοκρατίας,περιλαμβανόμενης κάθε διαφοράς επί του εύρους και των ορίων των χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου αυτής. Πίσω από αυτή τη διατύπωση κρύβεται η απόφαση της Ελλάδος να μην αποδεχθεί παραπομπή των λεγομένων γκρίζων ζωνών κυριαρχίας που εφηύρε η Τουρκία μετά την κρίση των Ιμιών το 1996
Παράλληλα δεν δέχεται να συζητηθεί η διαφορά μεταξύ εύρους χωρικών υδάτων που εκτείνονται στα 6 ν. μίλια και εναερίου χώρου που εκτείνεται στα 10 ν.μ. μίλια.
- (γ) Περιπτώσεις όπου το άλλο διάδικο μέρος αποδέχθηκε την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου μόνο για μία διαφορά ή σε χρόνο μικρότερο των δώδεκα μηνών από την κατάθεση της προσφυγής ενώπιον του Δικαστηρίου.
Η συγκεκριμένη διατύπωση στις δηλώσεις αποδοχής της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου συνιστά συνήθη πρακτική πολλών κρατών. Την ξεκίνησε η Σομαλία με τη Μάλτα τη δεκαετία του 1960.
Εκτοτε την έχουν θέσει ως όρο πολλά κράτη, με τελευταία περίπτωση αυτή της Βρετανίας το 2017. Στόχος είναι να αποφεύγεται ο αιφνιδιασμός αλλά και μία «α λα καρτ» αποδοχή της αρμοδιότητας του Διεθνούς Δικαστηρίου για μόνον ένα θέμα.
Οι συγκεκριμένες τρεις εξαιρέσεις ορίζουν και την ελληνική στάση έναντι της Χάγης. Δεν συζητούμε αποστρατιωτικοποίηση νησιών, τις αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας σε μικρά νησιά του Αιγαίου και το εύρος χωρικών υδάτων και εναερίου χώρου. Η ελληνική πλευρά ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλει στο Δικαστήριο οποιαδήποτε διαφορά με συνυποσχετικό.
Διαβάστε ΕΔΩ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ Ο.Η.Ε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου