Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

 


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ελληνική απάντηση στις παρανομίες, με αντι-NAVTEX και διάβημα διαμαρτυρίας

ΜΕ ΑΝΤΙ NAvTEX και διάβημα διαμαρτυρίας απάντησε η Αθήνα στην κίνηση της Άγκυρας να εκδώσει ακόμα μία ΝΑνΤΕΧ για σεισμογραφικές έρευνες στα νότια της Ρόδου, που έβαλε τέλος στις ονειρώξεις για την επιστροφή της διπλωματίας των σεισμών και της επαναπροσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο εξέδωσε ανιι-ΝΑνΤΕΧ, στην οποία η τουρκική ΝΑνΤΕΧ καταγγέλλεται ως παράνομη και μη εξουσιοδοτημένη. Τονίζεται, δε, ότι η τουρκική ΝΑνΤΕΧ αφορά περιοχή η οποία επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ, επιπρόσθετα, ο μόνος σταθμός που έχει την εξουσιοδότηση να εκδίδει NAVTEX για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι αυτός του Ηρακλείου.

Ως εκ τούτου, οι ναυτιλόμενοι καλούνται να αγνοήσουν τις οδηγίες της Άγκυρας, ενώ ο ελληνικός ισχυρισμός είναι ότι με τον τρόπο αυτόν αποτρέπεται η δημιουργία τετελεσμένων.

Το υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι προχωρά όχι μόνο σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία, αλλά και σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων σε Ευρωπαϊκή Ένωσή και NATO. Δυστυχώς, η Τουρκία, με την έκδοση νέας παράνομης ΝΑνΤΕΧ για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξαγάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, ενώ υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή, στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και την έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ανακοίνωση και στην παραβίαση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, 10 οποίο κα λούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές, κάτι που οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαναλαμβάνουν συνεχώς κάθε φορά που συνεδριάζουν.

«Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την παραβατική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου, και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη ΝΑνΤΕΧ που εξέδωσε» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Απαντώντας στο ελληνικό διάβημα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι προχώρησε σε ακόμα μία πρόκληση, καλώντας την Αθήνα σε άνευ όρων διάλογο με την Άγκυρα, ενώ έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο και για μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της χώρας μας.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Απειλές κατά πάντων από τον Ερντογάν!

Παραλήρημα για τις στρατιωτικές επεμβάσεις και τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ μίλησε και για γεωτρύπανα

Νέα NAVTEX από την Τουρκία για το «Oruc Reis»

Με νέες απειλές έναντίον των χωρών της περιοχής συνόδευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν την ομιλία του στο περιφερειακό συνέδριο του κόμματος του στη Σαμψούντα.

«Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στους αδελφούς μας που δέχονται επιθέσεις από τρομοκρατικές οργανώσεις και σκληρά καθεστώτα στην περιοχή μας, που επιτίθενται στη ζωή και την αξιοπρέπεια των αδελφών μας, δεν θα γυρίσουμε την πλάτη μας, αλλά θα τους προστατέψουμε» είπε ο Ερντογάν, ονοματίζοντας ως «αδελφούς» τους συνεργάτες της Άγκυρας «στη Συρία, στη Λιβύη και στο Αζερμπαϊτζάν, και άλλες χώρες από τη Μεσόγειο ως τη Μαύρη θάλασσα». ¨

Αναφερόμενος στις στρατιωτικές επεμβάσεις της Άγκυρας, ο Ερντογάν επανέλαβε προκλητικά «δείξαμε παντού την αποφασιστικότητά μας, από τη Συρία έως τη Λιβύη, από την Κύπρο έως το Καραμπάχ» και προειδοποίησε «θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο από τώρα και στο εξής», προϊδεάζοντας τον τουρκικό λαό ότι θα πληρώσει το... μάρμαρο.

«Σε κάθε μεγάλο αγώνα, όπως και σε κάθε μεγάλο άλμα, φυσικά θα πληρώνουμε το τίμημα. Δώσαμε μάρτυρες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στην απόπειρα πραξικοπήματος και στις διασυνοριακές επιχειρήσεις, αλλά να θυμόμαστε ότι κάθε μάρτυρας σημαίνει ότι η γη είναι η πατρίδα μας. Οι επιθέσεις στην οικονομία μας είχαν κόστος, αλλά αυτές οι δαπάνες δεν έγιναν άσκοπα. Κινούμαστε γρήγορα για να επιτύχουμε τους στόχους μας, μας επιβράβευσαν σε ορισμένες περιοχές... θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις υπηρεσίες μας στη χώρα μας την προσεχή περίοδο, θα συνεχίσουμε με τα "Oruc Reis", "Fatih", "Koca Yusuf', "Kanuni" και "Yavuz". Ελπίζω ότι το μέλλον θα είναι πολύ διαφορετικό με τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

To «Oruc Reis» θα συνεχίσει έως ης 14 Νοεμβρίου τις έρευνές του μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου, σύμφωνα με τη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, γράφει η «Yeni Safak», προσγειώνοντας όλους όσοι ήλπιζαν ότι ο φονικός σεισμός που σάρωσε τη Σμύρνη θα έκανε τον πρόεδρο Ερντογάν να σταματήσει λόγω πένθους τις προκλήσεις του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το «Oruc Reis» θα συνοδεύεται από τα πολεμικά σκάφη «Ataman» και «Cengizhan».

«Το σεισμογραφικό σκάφος "Oruc Reis" είναι ικανό να διεξάγει κάθε είδους γεωλογικές, γεωφυσικές, υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες, ειδικά στην υφαλοκρηπίδα, για την εξερεύνηση φυσικών πόρων» γράφει η τουρκική εφημερίδα. Το σκάφος μπορεί να εκτελέσει τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε βάθος έως και 8.000 μέτρων και δισδιάστατες σε βάθος έως και 15.000 μέτρων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΙΕΡΕΑ ΣΤΗ ΛΙΟΝ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των γαλλικών Αρχών για την επίθεση κατά του Έλληνα ορθόδοξου ιερέα Νικόλαου Κακαβελάκη το απόγευμα του Σαββάτου στη Λιόν. Ο 52χρονος κληρικός, πατέρας δύο παιδιών, εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς δέχτηκε δύο πυροβολισμούς στην κοιλιακή χώρα.

Ένας ύποπτος, ο οποίος κρατείτο από το βράδυ του Σαββάτου για την επίθεση, αφέθηκε ελεύθερος χθες το απόγευμα καθώς κανένα στοιχείο δεν συνηγορούσε υπέρ της εμπλοκής του στην υπόθεση. Προς το παρόν, πάντως, τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα. Η εισαγγελία δεν έχει ανοίξει φάκελο για τρομοκρατική ενέργεια, αλλά για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Η επίθεση έγινε την ώρα που η Γαλλία βρίσκεται στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού μετά τη δολοφονία τριών ανθρώπων σε εκκλησία της Νίκαιας, ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δεσμεύτηκε για παροχή μεγαλύτερης προστασίας σε μέρη θρησκευτικής λατρείας.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο και για κλίμα έντασης εντός της ελληνορθόδοξης κοινότητας της γαλλικής μεγαλούπολης. Όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Associated Press, ο Έλληνας ιερέας βρισκόταν σε αντιδικία με έναν αποσχηματισμένο μοναχό, ο οποίος καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση.

Στο Καστέλι

Σύμφωνα με την Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας, ο πατήρ Νικόλαος υπηρετούσε για αρκετά χρόνια στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Λιόν, ενώ πρόσφατα έληξε η απόσπαση του και έπρεπε να επιστρέφει στην Ελλάδα. Τον περίμεναν δήλωσε ο Δημήτρης Κακαβελάκης, ξάδελφος του ιερέα, και ανέφερε ότι ο πατήρ Νικόλαος σε λίγο καιρό θα ερχόταν στο Καστέλι.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Αντουάν Καγιό, εφημέριος της Υπαπαντής του Κυρίου, της άλλης ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Λιόν, σημείωσε ότι η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Λιόν δεν έχει δεχτεί απειλές. Ωστόσο, μετά την επίθεση κατά του πατέρα Νικόλαου, ο Καγιό ζήτησε αστυνομική προστασία και στον δικό του ναό.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως ο Νικόλαος Κακαβελάκης είχε πέσει προ ολίγων ημερών θύμα επίθεσης από άτομα αραβικής καταγωγής.

Την αποκάλυψη έκανε ο Χρήστος Κουτσιούρης, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ελληνικής κοινότητας της Λιόν και επί σειρά ετών ψάλτης στον Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στον οποίο ήταν εφημέριος ο Νικόλαος Κακαβελάκης.

«Δεν ξέρω ποιος έκανε αυτό το έγκλημα. Αυτό που ξέρω είναι ότι την περασμένη Κυριακή ο πάτερ Νικόλαος μου είπε ότι έκανε τζόκινγκ στις όχθες του Ροδανού και πέντε Αλγερινοί ή Μαροκινοί τον περικύκλωσαν, τον κορόιδευαν και στο τέλος τον χτύπησαν και του πήραν τον σταυρό. Φοβήθηκε πολύ γιατί είχε πάνω του και χρήματα και τηλέφωνο και τους άφησε να φύγουν. Ίσως να τον στιγμάτισαν από τότε» είπε ο Χρήστος Κουτσιούρης.

Ξεπερνάει την ανθρώπινη λογική αυτή η φρίκη. Μία θρησκεία να οπλίζει τα χέρια τυφλωμένων από το μίσος τρομοκρατών. Και ακραία μισαλλόδοξοι και φανατικοί άνθρωποι, φονταμενταλιστές της βίας και του θανάτου, να χρησιμοποιούν μια θρησκεία ως σφαίρα που στοχεύει στην καρδιά της ελευθερίας, και δη της θρησκευτικής ελευθερίας των άλλων, ως όπλο για την εξάλειψη κάθε αντίθετης άποψης και κάθε ανθρώπου που στον πολιτισμένο κόσμο έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να την εκφράζει, ως μάχαιρα που σφαγιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Την επίθεση καταδίκασε με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, γνωστοποιώντας πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες γαλλικές Αρχές, ενώ στην καταδίκη της επίθεσης προχώρησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μηνιαίο lockdown στη Βρετανία σε κλοιό Covid-19 όλη η Ευρώπη

Θεανώ Καρούτα

ΔΥΣΚΟΛΕΣ μέρες διάγει n γηραιά ήπειρος, που έχει γίνει πλέον το νέο επίκεντρο της πανδημίας, με χιλιάδες κρούσματα σε ημερήσια βάση. Η τεράστια πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας σε όλες τις χώρες οδηγεί τη μία μετά την άλλη τις κυβερνήσεις στην αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, με πολλές να επιβάλλουν νέα lockdowns, αν και χαλαρότερα από αυτά της περασμένης άνοιξης, υπό τον φόβο σοβαρού πλήγματος στην οικονομία.

Από τον κανόνα δεν ξέφυγε ο Μπόρις Τζόνσον, που απέρριπτε μετά βδελυγμίας το ενδεχόμενο ενός πανεθνικού «λουκέτου», ωστόσο βγήκε το Σάββατο και -εκπλήσσοντας τους πάντες- ανακοίνωσε εκ νέου lockdown στην Αγγλία για έναν μήνα, από την Πέμπτη έως τις 2 Δεκεμβρίου, αφήνοντας ωστόσο τα σχολεία ανοιχτά. «Ο ιός εξαπλώνεται ακόμα πιο γρήγορα από ό,τι στο χειρότερο σενάριο που είχαν εξετάσει οι επιστημονικοί μας σύμβουλοι. Είναι η ώρα να λάβουμε μέτρα, καθώς δεν υπάρχει επιλογή» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ικανοποιημένος από την εξέλιξη δήλωσε ο αρχίατρος της Αγγλίας και σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, καθηγητής Κρις Γουίτι, ο οποίος εξήγησε πως το εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας (NHS) θα μπορούσε να βρεθεί σε εξαιρετικά δεινή κατάσταση τον Δεκέμβριο, αν δεν ανακοινωνόταν το νέο lockdown, το οποίο δεν αποκλείεται να παραταθεί και πέραν του Δεκεμβρίου.

Στο ίδιο μονοπάτι βάδισε το Σαββατοκύριακο και η Πορτογαλία, επιβάλλοντας εκ νέου lockdown στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και θέτοντας υπό αυστηρούς περιορισμούς το 70% του πληθυσμού της. Αυστηρότερα από τα ισχύοντα μέτρα ανακοίνωσε και η Αυστρία, που μέτρησε 5.349 νέα κρούσματα σε μία μέρα, ενώ την Παρασκευή στη Γερμανία καταγράφηκε ο αριθμός ρεκόρ των 19.000 νέων κρουσμάτων.

Στο μεταξύ και στην Ιταλία -όπου σημειώνεται αύξηση των θανάτων- ήδη από σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν νέα, πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, όμως πρώτα θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της αντιπολίτευσης, κίνηση αναπόφευκτη, καθώς ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και η κυβέρνησή του βλέπουν τη δημοτικότητά τους να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.

Τη λύση για την αποφυγή των σκληρότερων μέτρων φαίνεται πως έχουν βρει στη Σλοβακία, όπου είναι στο πρόγραμμα η εξέταση για Covid-19 του συνόλου του πληθυσμού. Ήδη ο μισός πληθυσμός εξετάστηκε το Σάββατο και εντοπίστηκαν 25.850 κρούσματα, που αντιστοιχεί στο 1%. Η εξέταση γίνεται δωρεάν και σε εθελοντική βάση, ωστόσο όσοι δεν εξεταστούν θα μπουν σε καραντίνα και θα τους απαγορευτεί να πηγαίνουν στη δουλειά τους.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αυστραλία: Κανένα κρούσμα του φονικού ιού έπειτα από πέντε μήνες!

ΠΡΩΤΗ φορά εδώ και σχεδόν πέντε μήνες η Αυστραλία δεν κατέγραψε κανένα νέο κρούσμα μετάδοσης του Covid-19 στην κοινότητα, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Η πολιτεία της Βικτόρια, όπου έχει καταγραφεί το 90% των συνολικά 907 θανάτων στην Αυστραλία από τον Covid-19, δεν ανακοίνωσε κανένα νέο κρούσμα το 24ωρο που πέρασε και κανέναν θάνατο για δεύτερη συνεχή ημέρα.

«Καθώς και στην υπόλοιπη χώρα δεν καταγράφηκαν κρούσματα του SARS CoV-2, η Αυστραλία ζει την πρώτη της ημέρα χωρίς καμία εγχώρια μετάδοση του νέου κορονοϊού από τις 9 Ιουνίου» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ. Τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν γρήγορα σε συνδυασμό με τη συμμόρφωση της κοινότητας πιστώνονται την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, προτού αυτή προκαλέσει πιέσεις στο σύστημα υγείας της Αυστραλίας.

Η πολιτεία της Βικτόρια ήρε την περασμένη εβδομάδα τα περισσότερα από τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν σε αυτήν κατά τη διάρκειας 111 ημερών καραντίνα που είχε επιβάλει -μία από τις αυστηρότερες και πιο παρατεταμένες στον κόσμο- για την αναχαίτιση της πανδημίας. Δημοσκόπηση της Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας «The Age» και του Nine News έδειξε ότι οι πολίτες της Βικτόρια υποστηρίζουν τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την πανδημία οι Αρχές της πολιτείας τους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΑΓΝΟΗΣΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΞΕΔΩΣΕ NAVTEX

Επιλέγει τη διπλωματία των... Σισμίκ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ

Διάβημα διαμαρτυρία προς την τουρκική πλευρά, με παράλληλη ενημέρωση των συμμάχων και των εταίρων για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας

Η εκτίμηση πως η λεγόμενη διπλωματία των σεισμών μετά την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν και τη θετική ανταπόκριση του προέδρου της Τουρκίας στο τηλεφώνημα αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μία διαφορετική ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν επιβεβαιώνεται από τη μετέπειτα συμπεριφορά της ηγεσίας της γειτονικής χώρας, η οποία επανήλθε σύντομα στις μονομερείς προκλήσεις και στη., διπλωματία των παράνομων Navtex.

Σε μία συγκυρία όπου ο κ Μητσοτάκης διεμήνυε και μέσα από το διάγγελμα του ότι «πέρα από τις δυσκολίες στις σχέσεις μας, σε αυτές τις στιγμές προέχει η ενότητα των λαών μας», η γειτονική χώρα επέλεξε να προχωρήσει στην έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες.

Επικρίσεις

«Η Τουρκία επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ήταν η άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, με τον Νίκο Δένδια να δίνει οδηγίες για διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, με παράλληλη ενημέρωση των συμμάχων και των εταίρων για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας.

Η Αθήνα καταδίκασε με έντονο τρόπο την παραβατική αυτή συμπεριφορά, σημειώνοντας ότι «απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου», και κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε.

Προειδοποίησε παράλληλα ότι η ενέργεια αυτή «δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μία ευάλωτη περιοχή, στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης», ενώ τόνισε ότι «οι ενέργειες αυτές δείχνουν εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η χώρα μας «θα συνεχίσει να βάζει πάνω στο τραπέζι τη συζήτηση και όχι Navtex και πλοία», ενώ επεσήμανε για μία ακόμη φορά την ευρωτουρκική διάσταση που έχει λάβει το ζήτημα αυτό.

Διάσταση που επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου εκφράστηκε η καταδίκη των προκλητικών ενεργειών και της ρητορικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «εντελώς απαράδεκτες», ενώ τονίστηκε παράλληλα η αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και επαναβεβαιώθηκε ότι τα ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία θα συζητηθούν εκ νέου στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Ευρωπαϊκό ζήτημα

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, το θέμα «έχει ξεφύγει από τα ελληνικά ή τα τουρκοκυπριακά ζητήματα και είναι πλέον ευρωπαϊκό και αγγίζει στο σύνολο τους τις ευρωτουρκικές σχέσεις, είτε έχουν να κάνουν με γεωπολιτικά συμφέροντα είτε με το μεταναστευτικό είτε με την οικονομική συνεργασία».

«Πάνω στα ερείπια, πριν από δύο δεκαετίες, είχε χτιστεί μία καλή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και στους δύο λαούς. Έχει αποδειχθεί ότι η "διπλωματία των σεισμών" οδήγησε σε ύφεση και σε ειρήνη, ενώ η "διπλωματία των Navtex" οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΝΕΑ NAVTEX ΓΙΑ «ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΪΣ»

Επιστροφή της Τουρκίας στον...χαβά των προκλήσεων

Γράφει ο Δρ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ Διεθνολόγος Γεωστρατηγικός αναλυτής

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Η Ελλάδα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρία προς την τουρκική πλευρά και σε ενημέρωση των συμμάχων

Απτόητη και ανεπηρέαστη από τις τραγικές εξελίξεις του μεγάλου σεισμού, η Άγκυρα μέσω του υδρογραφικού ωκεανογραφικού σταθμού της Αττάλειας εξέδωσε νέα NAVTEX για το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» και τα συνοδευτικά πλοία υποστήριξης «Αταμάν» και «Τσένγκις Χαν» (1364 /20) και μάλιστα για χρονικό διάστημα τριών βδομάδων. Άλλωστε ο «Ε.Τ.» είχε επισημάνει σε συνέχεις αναφορές του ότι δεν πρόκειται η Άγκυρα να αλλάξει τακτική και θα συνεχίσει όπως έχει τονίσει για περίπου δύο μήνες τις σχετικές παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η νέα περιοχή της έρευνας εκτείνεται σε 15 ν.μ. από τη Ρόδο και 50 ν.μ. από το σύμπλεγμα Μεγίστης - Καστελλόριζου.

Μικρό το διάλειμμα

Στην Αθήνα κάποιοι ανέμεναν ένα μορατόριουμ στις διαρκείς και προ κλητικές κινήσεις του Ερντογάν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που έγινε μετά τον σφοδρότατο σεισμό της περασμένης Παρασκευής στην περιοχή Σάμου Σμύρνης.

Το ΥΠΕΞ αναφορικά με την επέκταση της NAVTEX εξέδωσε καταδικαστική ανακοίνωση υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Άγκυρα αγνοεί τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και στην ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη παραβατικότητα της τουρκικής πλευράς. Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα ενεργεί σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, ως και των πρόσφατων Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τέλος, τονίζει ότι απομακρύνεται ακόμα περισσότερο η προοπτική διμερούς διαλόγου και ζητεί από την Αγκυρα να ανακαλέσει τη νέα NAVTEX.

Ναυτική άσκηση

Σε μία άλλη εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ιδιαίτερα σημαντική (έβδομη κατά σειρά) πολυεθνική ναυτική άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα 2020», υπό τη Διοίκηση του ναυστάθμου Ακσάζ - Μαρμαρίδα, με έμφαση σε ανθυποβρυχιακές αποστολές και ενέργειες και με τη ουμμετοχή πλοίων από Ισπανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, τη νατοϊκή πολυεθνική δύναμη SNMG 2, καθώς και με μικρή ναυτική εκπροσώπηση από τις ΗΠΑ και το Πακιστάν. Η συγκεκριμένη άσκημη ανήκει στη λεγόμενη μορφή SUBMARINE DEFENSE WAR INVITATION EXERCISE και δηλώσεις αναφορικά με τίς επιμέρους ασκήσεις έκαναν ο επικεφαλής ναύαρχος Ερκουμέντ Τατσόγλου, ως και ο επικεφαλής της διοίκησης υποβρυχίων του τουρκικού στόλ ναύαρχος Χασάν Τσάνκαγια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ

Ο Σάρατζ ανακάλεσε την παραίτηση του

ΥΠΟ τις έντονες και ασφυκτικές πιέσεις της Τουρκίας, της Ιταλίας και πιθανότατα των Αμερικανών, ο επικεφαλής της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης, Φαγιέντ αλ Σάρατζ, ανακάλεσε προς το παρόν την παραίτηση που είχε προαναγγείλει πριν από πέντε εβδομάδες. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντος, η Άγκυρα, μέσω των πανίσχυρων υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας Μπασάγκα και Ναμρούς, τον επηρέασε να αλλάξει στάση (προσωπικές παρεμβάσεις των Ερντογάν και Ακάρ), ενώ και η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν επιθυμούσε να εμφανιστεί πολιτικό κενό σε αυτή τη χρονική στιγμή, γιατί οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της βορειοαφρικανικής χώρας, που μαστίζεται από οκταετή εμφύλιο πόλεμο, ισορροπούν σε πολύ τεντωμένο σχοινί. Σήμερα, πάντως, στην πόλη Γκαντάμες της Λιβύης συνεχίζονται οι επαφές ανάμεσα σε πέντε στρατιωτικούς επιτελείς από την κυβέρνηση της Τρίπολης με αντίστοιχους πέντε από τον LNA του πολέμαρχου Χαφτάρ. Στις σχετικές συζητήσεις παρίσταται και η γνωστή Αμερικανίδα διπλωμάτης Στέφανι Ουίλιαμς (είναι η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του OHE στη Λιβύη), που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προ δύο εβδομάδων επέκταση της ισχύουσας ανακωχής σε στρατιωτικό πλαίσιο.

Πληροφορίες μου φέρουν να συζητιούνται η σύσταση επιμέρους υποεπιτροπών για διάφορα καυτά στρατιωτικά θέματα, καθώς και η δημιουργία μηχανισμού επιβεβαίωσης της ανακωχής. Αν και υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα που απαιτούν μεγάλη προσοχή, δεν μπορεί να αποκλειστεί νέα εμπλοκή στις επαφές. Η Άγκυρα διάκειται αρνητικά στην πρωτοβουλία του OHE, ενώ οι Ερντογάν και Ακάρ εκτιμούν ότι θα καταρρεύσει. Επίσης, η στάση της Ρωσίας δεν είναι ενθαρρυντική και συγκλίνει με κάποιες σκληρές και άκαμπτες τουρκικές θέσεις. Σημειώνεται πως η Τουρκία έχει υπογραμμίσει ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τη Λιβύη. Χθες, πάντως, η διπλωμάτης του OHE συναντήθηκε με τον Σάρατζ και συζήτησαν για την προσεχή συνάντηση πολιτικού διαλόγου στην Τύνιδα, αν και εκφράζονται ανησυχίες για την τελική έκβαση των συνομιλιών. Στο μεταξύ, ο νέος αρχηγός των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων, αντιστράτηγος Χαντάντ, πραγματοποιεί επισκέψεις σε κράτη της περιοχής που διάκεινται θετικά προς την κυβέρνηση της Τρίπολης... Χθες ήταν στη Νουακότ της Μαυριτανίας για στρατιωτικές επαφές, ενώ επισκέφθηκε και το πολυεθνικό επιτελείο SAHEL 5, δηλαδή των πέντε κρατών που μάχονται κατά της τρομοκρατίας στην υποσαχάριο Αφρική (Τσαντ, Νίγηρας, Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι και Μαυριτανία).

ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΓΑΛΛΙΑ: ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΝΕΑΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Τρόμος στη χριστιανική κοινότητα

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ

Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη που πυροβόλησε τον 52χρονο ιερέα Νικόλαο Κακαβελάκη σε ελληνορθόδοξη εκκλησία της Λιόν

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

Συγκλονισμένη είναι η Γαλλία από τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις και κυρίως από τη φρικτή δολοφονία τριών πιστών εντός χριστιανικής εκκλησίας της Νίκαιας. Οι Αρχές είχαν λάβει χθες έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις εκκλησίες υπό το φόβο νέας επίθεσης. Εν τω μεταξύ, έχουν συλληφθεί έξι άτομα που φέρονται να είχαν σχέση με τον δράστη Μπραχίμ Αουϊσαουί, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι γαλλικές αρχές θεωρούν ότι ο νεαρός Τυνήσιος, που έφθασε στη Γαλλία μέσω Ιταλίας, ανήκε σε τζιχαντιστικό δίκτυο.

Μεγάλο σοκ

Η επίθεση στην εκκλησία της Νίκαιας έχει προκαλέσει μεγάλο σοκ τον χριστιανικό κόσμο της Γαλλίας. Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ μετέβη χθες στη Ρουέν και στην πόλη Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ, στη Βορειοδυτική Γαλλία, για να αποτίσει τιμή στη μνήμη του πατέρα Αμιέλ, του πρώτου Καθολικού ιερέα που έπεσε θύμα του ισλαμιστικού εξτρεμισμού σε επίθεση δύο τζιχαντιστών μέσα στην εκκλησία το 2016.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός μετέφερε με τη συμβολική αυτή επίσκεψη την αποφασιστικότητα της γαλλικής κυβέρνησης να μην υποταχθεί στις ακραίες πράξεις μίσους. Η κυβέρνηση έχει αυξήσει το επίπεδο συναγερμού για την τρομοκρατία σε αυτό της έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο. Μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμουέλ Πατί με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ αλλά και την επίθεση στην εκκλησία της Νίκαιας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η χώρα δέχεται επίθεση από τους ισλαμιστές τρομοκράτες.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε την αύξηση από 3.000 σε 7.000 των στρατιωτών που θα μετέχουν στην επιχείρηση Sentinelle για την προστασία ευαίσθητων χώρων σε όλη τη γαλλική επικράτεια. Στο πόδι βρίσκονται και οι γαλλικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, κάνοντας φύλλο και φτερό τις ύποπτες ομάδες και άτομα που φέρονται να έχουν σχέση με πυρήνες των ακραίων ισλαμιστών. Ηδη ένα τζαμί έκλεισε στο Παρίσι, ενώ πρόκειται να τεθούν εκτός νόμου μουσουλμανικές οργανώσεις ύποπτες για προσηλυτισμό νέων ή θα εκδιωχθούν κάποιοι ιμάμηδες από τη χώρα που προωθούν το θρησκευτικό και πολιτισμικό μίσος.

Εν τω μεταξύ, συναγερμό προκάλεσε μια νέα επίθεση εναντίον ιερέα σε ελληνορθόδοξη εκκλησία της Λιόν το Σάββατο. Θύμα είναι ο 52χρονος ιερέας Νικόλαος Κακαβελάκης, ο οποίος δίνει μάχη στο νοσοκομείο για να κρατηθεί στη ζωή. Αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιο ήταν το κίνητρο του δράστη, η χρονική συγκυρία της επίθεσης δύο ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στην καθολική εκκλησία Νοτρ Νταμ της Νίκαιας από ένοπλο ισλαμιστή κινητοποίησε τις Αρχές. Ο δράστης εισέβαλε στην εκκλησία, πυροβόλησε τον ιερέα και αμέσως τράπηκε σε φυγή. Ο δράστης επιτέθηκε σε στιγμή που η εκκλησία ήταν άδεια, καθώς δεν γινόταν λειτουργία και δεν βρίσκονταν άλλα άτομα στον ιερό χώρο.

Στο Κεμπέκ

Φονική επίθεση με σκοτεινό χαρακτήρα εξετάζεται από τις Αρχές του Κεμπέκ, οι οποίες έχουν σημάνει συναγερμό για την πιθανότητα τρομοκρατίας. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι πέντε τραυματίστηκαν σοβαρά από την επίθεση με ξίφος ενός ατόμου ντυμένου με μεσαιωνική στολή.

Ο 25χρονος δράστης συνελήφθη και αναζητείται η αιτία της αιματηρής πράξης του. Επειδή η επίθεση έγινε τη νύχτα του Χαλογουίν, διερευνάται το ενδεχόμενο να μη συνδέεται με τρομοκρατία. Η αστυνομία δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με τα κίνητρα του δράστη των επιθέσεων αυτών, οι οποίες έγιναν το βράδυ του Halloween.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΟ AL JAZEERA

«Πολεμοχαρής και υβριστής ο Ερντογάν»

ΠΑ να αποτρέψει την κλιμάκωση του «ιερού πολέμου», ο Εμανου ελ Μακρόν έτεινε κλάδο ελαίας στο Ισλάμ με μια στοχευμένη συνέντευξη στο AI Jazeera, στην οποία έβαλε στο στόχαστρο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το αραβικό δίκτυο ανήκει στο Κατάρ, χώρα που είναι στενή σύμμαχος της Τουρκίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε τον Ερντογάν για «πολεμοχαρή συμπεριφορά προς τους συμμάχους του NATO», προσθέτοντας ότι ο ίδιος επιθυμεί τα πράγματα να ηρεμήσουν, αλλά ο Ερντογάν θα πρέπει να σεβαστεί τη Γαλλία, την Ε.Ε. και τις ευρωπαϊκές αξίες.

«Κατανοώ τα αισθήματα που εκφράζονται σε πολλές μουσουλμανικές χώρες. Πολλοί νομίζουν εσφαλμένα ότι τα επίμαχα σκίτσα του Μωάμεθ στηρίζονται από εμένα ή ότι δημιουργήθηκαν από το γαλλικό κράτος. Ομως πρέπει να καταλάβουν ότι ο ρόλος μου είναι να εμπεδώσω την ηρεμία και να προστατεύσω το δικαίω μα έκφρασης», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος και κατήγγειλε τις εξτρεμιστικές κινήσεις και τα άτομα που διαστρεβλώνουν το Ισλάμ, διαπράττοντας δολοφονίες και σφαγές στο όνομα της θρησκείας. Ο Μακρόν σημείωσε ακόμη ότι το μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων εξαιτίας των σκίτσων είναι «ανώφελο και απαράδεκτο», ξεκαθαρίζοντας ότι ποτέ δεν θα πάψει να υπερασπίζεται στη χώρα του την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.

Γ.Π.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Περισσότεροι από 100 εγκλωβισμένοι έχουν ανασυρθεί από τα χαλάσματα στη Σμύρνη

ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ

ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΟ ρυθμό συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης στη Σμύρνη με την ελπίδα να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σάμου και Σμύρνης. Ο φονικός «Εγκέλαδος» προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 55 ανθρώπων, βυθίζοντας στο πένθος την πόλη της Σμύρνης, την ώρα που οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 900 τόσο στην πόλη όσο και στις γειτονικές περιοχές των επαρχιών Μανίσα, Μπαλικερσί και Αϊδίνι.

Ελπίδες

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τον αγώνα παίρνοντας κουράγιο από τις διασώσεις που κατάφεραν έως τώρα περισσότεροι από 100 εγκλωβισμένοι είχαν ανασυρθεί μέχρι χθες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 5.000 διασώστες εργάζονται στο πεδίο της έρευνας και διάσωσης. Το Σάββατο ανασύρθηκε ζωντανή μία γυναίκα και τρία από τα παιδιά της, αφού έμειναν παγιδευμένοι επί σχεδόν 23 ώρες. Άλλος ένας άνδρας, 55 ετών, εντοπίστηκε χθες το πρωί έπειτα από 33 ώρες στα ερείπια. Έντονη συγκίνηση προκάλεσε στην τοπική κοινότητα η διάσωση ενός 70χρονου που ανασύρθηκε ζωντανός χθες το πρωί από τα ερείπια κτιρίου που είχε ισοπεδωθεί στη δυτική Τουρκία, όπου παρέμεινε παγιδευμένος για 33 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 20 κτίρια καταστράφηκαν στην περιοχή Μπαϊρακλί της Σμύρνης, εκ των οποίων τα εννιά ολοσχερώς.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεσμεύτηκε το Σάββατο πως μετά τις εργασίες απομάκρυνσης των χαλασμάτων θα ξεκινήσουν άμεσα εργασίες για την κατασκευή νέων οικιών για όσους έχασαν τα σπίτια τους. Επιπλέον, ανακοίνωσε πακέτο βοήθειας 2,87 εκατομμυρίων δολαρίων. Στην περιοχή της Σμύρνης, που χτυπήθηκε περισσότερο από άλλες, έχουν σταλεί ήδη 960 σκηνές, 4.500 κουβέρτες και πάνω από 3.600 κρεβάτια για τους ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι λόγω της καταστροφής, τα σχολεία θα μείνουν κλειστά αυτή την εβδομάδα, ενώ η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος ανέλαβε να μοιράσει μάσκες και αντισηπτικά ως μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό.

Χθες, έγινε γνωστό πως ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, είναι θετικός στον κορονοϊό και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Άγκυρας, ωστόσο δεν είχε προλάβει να μεταβεί στη Σμύρνη μετά το σεισμό. Η Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας ανακοίνωσε πως σε διάστημα τριών ημερών από το σεισμό καταγράφηκαν συνολικά 850 μετασεισμοί που έγιναν αισθητοί στην Τουρκία, με τους 40 από αυτούς να είναι μεγαλύτεροι των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η κατάσταση στη Σμύρνη ξύπνησε μνήμες από το σεισμό του Μαρμαρά στις 17 Αυγούστου 1999, μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την πόλη Νικομήδεια, πρωτεύουσα της επαρχίας του Κοτζάελι στη βορειοδυτική Τουρκία. Ο σεισμός του Μαρμαρά αποτέλεσε μια από τις πιο καταστροφικές στιγμές στη σύγχρονη Ιστορία της γειτονικής χώρας, καθώς οι απώλειες ήταν βαρύτατες: 18.373 νεκροί, 23.781 τραυματίες και περίπου 500.000 άστεγοι.

ΕΣΤΙΑ

Απτόητος ό Έρντογάν συνεχίζει τις έρευνες

Τίποτε δεν πτοεί πλέον τόν Ταγίπ Έρντογάν. ούτε κάν τά δεκάδες θύματα στήν Σμύρνη άπό τό κτύπημα τοϋ Έγκέλαδου, άπό τοϋ νά εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδος.

Χθές ό Τούρκος Πρόεδρος έδήλωσε ότι τά τρία ερευνητικά σκάφη πού διαθέτει ή χώρα του, τό «Όρούτς Ρέις», τό «Φατίχ» καί τό «Κανουνί», θά συνεχίσουν κανονικά νά κάνουν έρευνες μέχρι νά καταστήσουν τήν Τουρκία μία άπό τίς μεγαλύτερες χώρες πολιτικώς καί οικονομικώς στόν πλανήτη.

Είχε προηγηθεί ή έκδοσις νέας Navtex γιά τό «Όρούτς Ρέις» ένα 24ωρο μετά τήν τηλεφωνική επικοινωνία τοϋ Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καί τοϋ Έρντογάν μέ άφορμή τόν φονικό σεισμό. Ή διάρκεια της παρανόμου Navtex έχει διάρκεια μέχρι τίς 14 Νοεμβρίου.

Τή νέα τουρκική Navtex πού δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής ύφαλοκρηπίδος σέ θαλάσσια περιοχή 16 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικούς της Ρόδου καί 50 ναυτικά μίλια άπό τό Καστελλόριζο, κατεδίκασε μέ άνακοινωσή του τό Υπουργείο Εξωτερικών, τό όποιο σημείωσε ότι άπομακρύνεται άκόμη περισσότερο ή προοπτική ενός διαλόγου.

Ή χώρα μας προχώρησε στήν έκδοση άντι-Navtex.

ΕΣΤΙΑ

ΡΟΖΑΚΗΣ: Η ΑΓΚΥΡΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ – Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΣΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΟΣ ΤΗΣ!

Μείζων υποχώρησις του Ελληνισμού σε Αιγαίο και Μεσόγειο Θάλασσα

Η Αθήνα δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα και επιτρέπει αμαχητί την Τουρκία να τα ασκεί εκείνη

-Νέα NAVTEX για έρευνες του «Ορούτς Ρέιτς» έξω από την Ρόδο - Το «ειδύλλιο» δεν κράτησε ούτε 24ωρο

Ο «ΓΚΟΥΡΟΥ» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ό αφανής αρχιτέκτων της, ό άνθρωπος πού πρώτος υπεστήριξε ότι τό Καστελλόριζο «κείται μακράν» καί ή αποψίς του έδικαιώθη σέ ανώτατο επίπεδο, ό καθηγητής Χρήστος Ροζάκης, «κτύπησε» χθές καί πάλι. Μέ ένα άρθρο αντάξιο τής φήμης πού τόν συνοδεύει. Του «ρεαλιστού» καί τοΰ ένδοτικοΰ ό όποιος μάχεται τόν «μαξιμαλισμό».

Στό νέο σημείωμά του στήν «Καθημερινή» τό όποιο φέρει τόν καθοδηγητικό τίτλο «Ποιές πρέπει νά είναι οί ελληνικές κόκκινες γραμμές» τονίζει ότι «δεν αποτελεί νόμιμο δικαίωμα μας αύτη τή στιγμή ή επέκταση τής αιγιαλίτιδας ζώνης στά 12μίλια στό Καστελλόριζο» (!), «οΰτε καί επηρεάζει τό τρέχον καθεστώς». Καί αυτό, διότι κατά τόν κύριο καθηγητή τό δικαίωμα αυτό «δέν έχει δεόντως θεσμοποιηθεί μέ εσωτερικό νόμο». Κατά τούτο καί επειδή «ή 'Ελλάδα έχει σήμερα 6 ναυτικά μίλια αιγιαλίτιδας ζώνης, ή Τουρκία δέν έχει παραβιάσει τόν κανόνα του διεθνούς δικαίου σχετικά μέ τήν εδαφική κυριαρχία».

Ή ετυμηγορία λοιπόν εξεδόθη! Αθώα ή 'Άγκυρα. Όσον άφορα τό πρόβλημα τής παραβιάσεως τής έλληνικής ύφαλοκρηπΐδος άπό τό ερευνητικό σκάφος «Όρούτς Ρέις», το όποΐο επιστρέφει στήν περιοχή εως τίς 14 Νοεμβρίου, μετά τήν νέα τουρκική Navtex (ούτε 24ωρο δέν κράτησε τό ειδύλλιο των σεισμών), ό κύριος Ροζάκης δίδει νέο ρεσιτάλ: Υποστηρίζει ότι αυτό, τό δικαίωμά μας στήν υφαλοκρηπίδα, «δέν είναι φυσικό μας δικαίωμα πού ενυπάρχει ipso facto καί abinit o (έξ ύπαρχής καί αύτοδικαίως), διότι οι ιδιότητες αύτές άφοροΰν παράκτια κράτη πού έχουν τό προνόμιο νά βρίσκονται σέ ανοικτούς ωκεανούς. Γιά κράτη πού βρίσκονται σέ περιοχές θαλάσσιας στενότητας τότε τό δικαίωμα στήν υφαλοκρηπίδα τελειοϋται μέ οριοθέτηση. "Εως ότου συμβεί αυτό έκαστο των άντιδικούντων μερών δέν έχει τά δικαιώματα πού προσφέρονται άπό τό άρθρο 77 τής Σύμβασης γιά τό Δίκαιο τής Θάλασσας. "Εχουν απλώς διεκδικήσεις. Ή μονομερής άσκηση τοΰ δικαιώματος αποκλείεται άπό τήν σύμβαση γιά τό εθιμικό δίκαιο».

 'Άρα ούτε κυριαρχία παραβιάζει ή Τουρκία άλλά ουτε καί τήν υφαλοκρηπίδα μας μέ τις έρευνες τοΰ «Ορούτς Ρέις»! Άφοΰ δέν έχουμε «φυσικό δικαίωμα».

Πιό συγκεκριμένα ό άντικειμενικός κύριος Ροζάκης άποφαίνεται:

Πρώτον, ότι ή Τουρκία δέν παραβιάζει τήν εδαφική μας κυριαρχία όταν στέλνει τό «Όρούτς Ρέις» μεταξύ 6 - 12 μιλίων καθώς τά χωρικά μας ύδατα βρίσκονται σήμερα στα 6 ναυτικά μίλια. Παραλείπων νά σημειώσει βεβαίως πώς ούτε καί αυτή έχει επεκτείνει τά χωρικά ύδατά της στά 12 μίλια άρα ούτε καί εκείνη έχει δικαίωμα κυριαρχίας. Άντικειμενικό της. Αδιάφορο βεβαίως γιά τόν κύριο καθηγητή αν ή διαρκής παραμονή πολεμικών πλοίων της γείτονος μεταξύ 6 - 12 μιλίων ως τέτοια εμφανίζεται. 'Ως κυριαρχία.

Δεύτερον, μας λέει ότι ή Τουρκία δέν παραβιάζει τήν υφαλοκρηπίδα μας μέ τίς σεισμικές έρευνες του «Όρούτς Ρέις»! Απλώς παραβιάζει τεχνικό κανόνα του διεθνούς δικαίου πού απαιτεί συμφωνία οριοθετήσεως πρίν από τήν διεξαγωγή οιασδήποτε έρεύνης επί της υφαλκρηπΐδος. Μέ δύο λόγια: ό κύριος αποφεύγει νά καταγγείλει τήν Τουρκία ότι έρευνα σέ υφαλοκρηπίδα πού δέν της ανήκει. Μας λέει απλώς δτι διαπράττει «τροχαία παράβαση», ότι έρευνα χωρίς συμφωνία. Δεύτερη άθώωσις.'Έξοχα.

Τήν προηγουμένη εβδομάδα ό Πρωθυπουργός έδήλωσε στήν Βουλή γιά τό θέμα ότι «υποχρέωση της χώρας είναι νά υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Ή κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στη θάλασσα στά 6 μίλια καί στόν εναέριο χώρο στά 10. 'Εξ ου καί κάθε παραβίαση τοΰ έθνικοϋ εναερίου χώρου αναχαιτίζεται. Γνωρίζετε, επίσης, πολύ καλά ότι καί επί δικών σας ημερών, κύριε Τσίπρα, υπήρχαν ουκ ολίγες Navtex της Τουρκίας, μέ πραγματικά πυρά πού έγιναν εντός της ζώνης μεταξύ 6 καί 12 μιλίων, όπως ύπήρχαν αντίστοιχες ελληνικές Navtex οι οποίες έγιναν σέ αντίστοιχη ζώνη».

Χθές τό Υπουργείο Εξωτερικών μετά τήν έκδοση νέας τουρκικής Naxtex γιά έρευνες του «Όρούτς Ρέις» εξέδωσε ανακοίνωση στήν οποία τονίζονται μεταξύ άλλων καί τά έξης:

«Δυστυχώς ή Τουρκία μέ τήν έκδοση νέας παράνομης Navtex γιά τήν περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, μέ τήν οποία δεσμεύει περιοχή εντός τής Ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου νά διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει γιά μιά άκόμα φορά ότι συνεχίζει νά άγνοεϊ τούς θεμελιώδεις κανόνες τοΰ Διεθνούς Δικαίου».

Άφοϋ επισημάνουμε ότι οι ψευδαισθήσεις ελληνοτουρκικής προσεγγίσεως πού έκαλλιεργήθησαν στήν Ελλάδα μετά τούς σεισμούς στήν Σμύρνη καί στήν Σάμο κατέρρευσαν εντός 24ωρου -ή Τουρκία δέν εξαρτά τήν στρατηγική της άπό φυσικά φαινόμενα- είμαστε υποχρεωμένοι νά διατυπώσουμε ορισμένα ερωτήματα.

Κυρίως, άλλά όχι μόνο πρός τόν κύριο Ροζάκη.

1. Μέ πόσα ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα θά πάμε στήν Χάγη γιά τήν οριοθέτηση τής υφαλοκρηπΐδος Μέ 6; Μέ 8; Μέ 10; Μέ 12; Όταν οί Τούρκοι προκαλούν επί τρεϊς μήνες τετελεσμένα μεταξύ 6 - 12 μιλίων μέ τήν διαρκή παρουσία πολεμικών πλοίων τους καί ερευνητικού τους σκάφους εντός τής συγκεκριμένης περιοχής, πώς θά αποδείξουμε ότι τά 12 μίλια είναι «αναφαίρετο μονομερές μας δικαίωμα πού θά ασκήσουμε όποτε θέλουμε»; 'Εδώ κινδυνεύουμε νά τό χάσουμε έως τήν Χάγη διά χρησικτησίας. Τό δικαίωμά μας τό ασκούν ήδη άλλοι!

2. Είναι δυνατόν νά αθωώνεται ή Τουρκία γιά τις ερευνές της επί τής ελληνικής ύφαλοκρηπίδος μέ τό επιχείρημα, ότι «δεν έχουμε φυσικό δικαίωμα»; Έμεϊς δηλαδή επικαλούμαστε τό Διεθνές Δίκαιο εναντίον μας, τήν ώρα πού αυτοί παράγουν τετελεσμένα επί τής ελληνικής ύφαλοκρηπιδος γράφοντας τό Διεθνές Δίκαιο έπί τής ουσίας στά παλαιά τους τά υποδήματα;

Αθώοι αυτοί πού δέν αναγνωρίζουν στά νησιά ΑΟΖ καί υφαλοκρηπίδα καί ένοχοι εμείς πού έχουμε τό Διεθνές Δίκαιο μέ τό μέρος μας; Σέ ποιούς τά λέτε αυτά, κύριε Ροζάκη;

3. Είναι δυνατόν νά εξομοιώνονται οί στρατιωτικές ασκήσεις τοΰ παρελθόντος γιά τίς όποιες οί Τούρκοι έδέσμευαν προσωρινώς δύο φορές τόν χρόνο ύδατα μέ τήν μόνιμη έρευνα έπί τής έλληνικής ύφαλοκρηπΐδος έπί τρίμηνο;

'Εάν ή 'Ελλάς αθωώνει διά τοΰ κυρίου Ροζάκη καί διά λοιπών Υπουργών καί παραγόντων τήν Τουρκία, τόσο γιά τήν παραβίαση τών 12 μιλίων όσο καί γιά τήν παραβίαση τής ύφαλοκρηπϊδος μας, τότε ας τό πάρουμε απόφαση: Ευρισκόμεθα στις παραμονές μιας ιστορικής εξελίξεως: τής μείζονος ύποχωρήσεως τοΰ Ελληνισμού στό Αιγαίο καί τήν Μεσόγειο. Τοΰ 'Ελληνισμού ό οποίος δέν πρόκειται νά απολαύσει τά δικαιώματά του έπί τής έλληνικής ύφαλοκρηπΐδος, τοΰ Έλληνισμοΰ ό όποιος θά περιχαρακωθεί διά βίου στά έξι μίλια. Τοΰ Έλληνισμοΰ ό όποιος θά καταστεί δορυφόρος τής γείτονος.

Ή Κυβέρνησις έχει χρόνο ακόμη καί έχει όπλα γιά νά τό αποτρέψει. Άρκεΐ νά έγκαταλείψει τόν κήπο μέ τίς αυταπάτες ότι υπάρχει πεδίο συνεννοήσεως μέ τούς γείτονες. Δυστυχώς, μας τό έδειξαν, δέν υπάρχει.

ΕΣΤΙΑ

Δέν αποδέχεται ή Αρμενία τουρκική διαμεσολάβηση

'Ερεβάν.- Ένώ ή Αρμενία μετρά σοβαρές απώλειες στό μέτωπο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αναγκάζεται νά απορρίψει ώς αναξιόπιστες τίς προτάσεις γιά διαμεσολάβηση του Ιράν καί της Τουρκίας. Ό υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ζοράμπ Μνατσακανυάν αναφέρει ότι «ή Όμάδα Μίνσκ του ΟΑΣΕ είναι ή μόνη συμφωνημένη όντότης γιά την επίλυση της κρίσεως».

Τήν ίδια στιγμή, ο ρόλος της Ρωσσίας εκτιμάται ώς άκρως σημαντικός γιά τήν ειρήνη καί τήν σταθερότητα, μέ τήν Αρμενία νά προσβλέπει στήν βοήθειά της ώς εγγυήτριας δυνάμεως. Ό Αρμένιος Πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινυάν έχαρακτήρισε τήν αποστολή ρωσσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στό Καραμπάχ ώς τήν καλύτερη λύση γιά τόν τερματισμό τών εχθροπραξιών, ενώ υπεγράμμισε οτι θά πρέπει νά εγκριθεί από όλα τά εμπλεκόμενα μέρη της συγκρούσεως.

Ό Πασινυάν έτόνισε πάντως πώς διαθέτει αποδείξεις ότι ή Τουρκία στρατολογεί καί μεταφέρει χιλιάδες Σύρους μισθοφόρους στό Αζερμπαϊτζάν γιά νά πολεμήσουν στόν αυτόνομο θύλακα τοϋ Καραμπάχ. Μάλιστα ανέβασε στό διαδίκτυο ένα βίντεο πού δείχνει τήν ανάκριση ενός Σύρου ό όποιος, σύμφωνα μέ τίς αρμενικές υπηρεσίες επιβολής τοϋ νόμου, συνελήφθη από τίς δυνάμεις του Καραμπάχ.

Παρ' όλα αυτά, ό Ρώσσος Πρόεδρος Βλαντιμήρ Πούτιν έχαρακτήρισε τό Αζερμπαϊτζάν καί τήν Αρμενία ισότιμους εταίρους γιά τήν χώρα του, έπισημαίνοντας επίσης τήν δυνατότητα μεταφοράς πέντε σύν δύο περιοχών στήν άζερική κυριότητα μέ τήν παραχώρηση ενός συγκεκριμένου καθεστώτος γιά τήν ζώνη τοϋ Καραμπάχ καί μέ αλληλεπίδραση μέ τήν αρμενική πλευρά.

Ανεξαρτήτως τούτου τό ρωσσικό Υπουργείο Εξωτερικών παρέσχε τήν διαβεβαίωση, πώς θά δώσει όλη τήν αναγκαία βοήθεια στό Έρεβάν εάν οί εχθροπραξίες φθάσουν σέ αρμενικό έδαφος. Πάντως τό Αζερμπαϊτζάν εξακολουθεί νά τηρεί σκληρή στάση.

Οί άζερικές δυνάμεις προελαύνουν πρός τό εσωτερικό της αμφισβητούμενης περιοχής τοϋ Καραμπάχ, καταλαμβάνοντας τόν έναν οικισμό μετά τόν άλλον, μέ στόχο νά φθάσουν έως τήν πρωτεύουσα Στεπανακέρτ. Ό Πρόεδρος τοϋ Αζερμπαϊτζάν I. Άλίγιεφ δήλωσε ότι οί δυνάμεις της χώρας του ανέλαβαν τόν έλεγχο αρκετών οικισμών.

Στό ϊδιο πλαίσιο, ό Άρίκ Χαρουτουνιάν, ηγέτης τοϋ Ναγκόρνο-Καραμπάχ, παρεδέχθη τήν προσέγγιση τών στρατευμάτων τοϋ Αζερμπαϊτζάν στήν πόλη κλειδί τοϋ Σούσι, ή οποία θεωρείται άκρως σημαντική καθώς βρίσκεται μόλις 11 χλμ. άπό τό Στεπανακέρτ καί επί πλέον, άπό έκεϊ καί πέρα, ξεκινά οδική αρτηρία πού συνδέει τό Καραμπάχ μέ τήν Αρμενία.

Τίς τελευταίες ημέρες πάντως έγινε άνταλλαγή αιχμαλώτων, ενώ τό Μπακού επέστρεψε τίς σορούς 30 Αρμενίων στρατιωτών πού έπεσαν στό πεδίο τής μάχης. Έν τω μεταξύ ό έπί κεφαλής τής τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετέβη στό Μπακού, γιά νά επαναβεβαιώσει τήν υποστήριξη τής Αγκύρας.

«Βρισκόμαστε γιά άλλη μιά φορά στό Μπακού μέ τούς άδελφούς μας, γιά νά ανανεώσουμε τήν σταθερή υποστήριξή μας στό άγαπητό Αζερμπαϊτζάν» έδήλωσε ό Τσαβούσογλου καί επανέλαβε πώς οί κινήσεις του γίνονται μέ προεδρική εντολή.

«Ό Πρόεδρος μας είπε νά επισκεπτόμαστε τό Μπακού συχνά καί νά έργαζόμεθα άπό κοινοΰ» προσέθεσε ό Τσαβούσογλου ό όποιος είχε συνάντηση μέ τόν Άζέρο Πρόεδρο Τλχάμ Άλίγιεφ.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Στον ρυθμό των Navtex χορεύει ξανά το Αιγαίο!

Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ

Με νέα Navtex για το «Ορούτς Ρέις» προχώρησε η Τουρκία και μάλιστα τέσσερις ολόκληρες ημέρες πριν λήξει η προηγούμενη. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και ενώ οι έρευνες στη Σμύρνη για την ανεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια που άφησε ο σεισμός ήταν σε εξέλιξη, ανακοινώθηκε η παράταση των εργασιών του σεισμογραφικού στην Ανατολική Μεσόγειο, νοτίως της Ρόδου και πάλι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Και γενικότερα όμως η τουρκική ηγεσία δείχνει από χθες πως έχει αφήσει πίσω της τον σεισμό και τα μηνύματα συμπαράστασης και επέστρεψε στην κανονικότητα.

Ο Τ. Ερντογάν επισκέφθηκε τη Σαμψούντα όπου μίλησε σε διάσκεψη του κόμματος του AKP και έκλεισε ερμητικά το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η «διπλωματία των σεισμών» που οδήγησε το 1999 σε προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας μετά τους καταστροφικούς σεισμούς σε Κωνσταντινούπολη και Αθήνα.

«Θα συνεχίσουμε τις έρευνες με το ‘’Ορούτς Ρέις’’, το ‘’Φατίχ’’, το ‘’Κανουνί’’, το ‘’Γιαβούζ’’ και με τη βοήθεια του Θεού το μέλλον θα είναι πολύ διαφορετικό» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Anadolu, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε καλύτερες ημέρες για την τουρκική οικονομία που δοκιμάζεται.Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το Μπακού και επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση με την Αρμενία. Η εσπευσμένη ανανέωση της Navtex για το «Ορούτς Ρέις» που έληγε στις 4 Νοεμβρίου και τώρα παρατείνεται έως τις 14 ήταν άλλο ένα μήνυμα αδιαλλαξίας.

Την Παρασκευή, μετά τον σεισμό στη Σάμο και τη Σμύρνη, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας συνομίλησε δύο φορές με τον ομόλογο του Μ. Τσαβούσογλου, ενώ τηλεφωνική συνομιλία είχε και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο Τ. Ερντογάν. Η Αθήνα μετά τη νέα τουρκική Navtex αντέδρασε με την έκδοση αντι-Navtex και διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας γίνονται τη στιγμή που η προσοχή είναι στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης».

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας σε δηλώσεις (στον ΣΚΑΪ) επισήμανε ότι στο παρελθόν «η λεγόμενη διπλωματία των σεισμών οδήγησε σε ύφεση και ειρήνη». Όμως «η διπλωματία των Navtex οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κάλεσε την Τουρκία «να αφήσει τις προκλήσεις και να προχωρήσουμε σε ειλικρινή συζήτηση».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Έμπρακτη στήριξη Τουρκίας στους Αζέρους, ζητά συνδρομή από τη Ρωσία η Αρμενία

ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ξανά χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να δώσει νέα πνοή στην πολεμική προσπάθεια των «αδελφών» Αζέρων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ύστερα από ενάμιση μήνα εχθροπραξιών. «Ήρθα με εντολή του προέδρου. Ο πρόεδρος μας είπε να σταθούμε στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν σε αυτήν τη διαδικασία, να επισκεπτόμαστε το Μπακού συχνά και να εργαζόμαστε από κοινού. Ο υπουργός Άμυνας [Χουλουσί Ακάρ], ο Μπιναλί Γιλντιρίμ και άλλοι θα έρθουν επίσης», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγεφ.

Η επίσκεψη πάντως δεν ήταν καθόλου «ρουτίνας», καθώς το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ζήτησε επίσημα από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αρχίσουν «επείγουσες» διαβουλεύσεις για μια ενδεχόμενη ρωσική στρατιωτική «βοήθεια», επικαλούμενος το γνωστό σύμφωνο συλλογικής ασφάλειας που συνδέει τις δύο χώρες. Στη δραματική επιστολή του προς τον Ρώσο πρόεδρο, που ομολογουμένως τηρεί στάση αναμονής και παίζει διπλό παιχνίδι όλο αυτό το διάστημα αποφεύγοντας να χαλάσει τις σχέσεις του με το Μπακού και την Άγκυρα, ο Πασινιάν παραδέχεται πως οι μάχες «προσεγγίζουν τα σύνορα της Αρμενίας» και κατηγόρησε εκ νέου την Τουρκία ότι υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πούτιν δεν έχει ως τώρα απαντήσει δημόσια, αλλά σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών η Μόσχα θα παράσχει «όλη την αναγκαία βοήθεια» στην Αρμενία, σύμφωνα με τη Συνθήκη Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Αρωγής μεταξύ των δύο χωρών, εάν οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ όντως φτάσουν στο έδαφος της Αρμενίας, όπου άλλωστε οι Ρώσοι διατηρούν τρεις στρατιωτικές βάσεις. Εννοείται ότι ο Αλίγεφ έσπευσε στη συνάντησή του με τον Τσαβούσογλου να διαβεβαιώσει ότι η χώρα του δεν έχει καμία πρόθεση να επιτεθεί στην Αρμενία, επιμένοντας πως οι μάχες γίνονται για την «απελευθέρωση διεθνώς αναγνωρισμένων αζερικών εδαφών».

Οι μάχες συνεχίστηκαν πάντως σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με την αυτονομιστική ηγεσία της «Δημοκρατίας του Αρτσάχ» να κατηγορούν και πάλι το Αζερμπαϊτζάν ότι βομβάρδισε κατοικημένες περιοχές, μεταξύ των οποίων τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σούσα, από την οποία οι αζερικές δυνάμεις (και οι τζιχαντιστές μισθοφόροι που τις υποστηρίζουν) φαίνεται πλέον πως απέχουν μόλις 5 χιλιόμετρα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Μετασεισμικές προκλήσεις από την Άγκυρα στο Αιγαίο

Εξέδωσε NAVTEX το Σάββατο για έρευνες του «Oruc Reis» έως 14/11

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η Τουρκία προτίμησε τη διπλωματία των NAVTEX από τη διπλωματία των σεισμών

Σε ρότα προκλήσεων επέστρεψε η Άγκυρα λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου σε Ελλάδα και Τουρκία, εκδίδοντας το Σάββατο παράνομο NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι τις 14 Νοεμβρίου.

Με αντι-ΝΑVTEX και διάβημα διαμαρτυρίας απάντησε η Αθήνα, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία παραμένουν στο τραπέζι.

Αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η σημερινή Τουρκία του Ερντογάν απέχει πόρρω από εκείνη που έδωσε, έστω και βραχεία, ευκαιρία το 1999 στη λεγόμενη διπλωματία των σεισμών , η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση NAVTEX την ώρα που η μικρασιατική ακτή θρηνεί δεκάδες νεκρούς και η Σάμος δύο. Έτσι, παρά την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη Ερντογάν, που προκάλεσε αισιοδοξία για παύση των προκλήσεων, η τουρκική πλευρά ανανέωσε τις σεισμικές έρευνες του Oruts Reis σε μια περιοχή που απέχει μόλις 16 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο και 50 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Απαντώντας η Ελλάδα εξέδωσε αντι-NAVTEX μέσω της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, χαρακτηρίζοντας «παράνομη και με εξουσιοδοτημένη» την τουρκική δραστηριότητα, καθώς η περιοχή επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Η ελληνική ανακοίνωση κάλεσε, μάλιστα, τους ναυτιλομένους να αγνοήσουν την τουρκική NAVTEX. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.

Παράνομες έρευνες

«Δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης NAVTEX για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξαγάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» σημείωσε χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπογραμμίζεται δε ότι η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης.

Την τουρκική ενέργεια αποδοκίμασε απερίφραστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία προτίμησε τη «διπλωματία των NAVTEX» από τη «διπλωματία των σεισμών».

«Πάνω στα ερείπια, πριν από δύο δεκαετίες είχε χτιστεί μία καλή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο λαούς. Έχει αποδειχθεί ότι η «διπλωματία των σεισμών» οδήγησε σε ύφεση και σε ειρήνη, ενώ η «διπλωματία των NAVTEX» οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Ταυτόχρονα, όμως, ξεκαθάρισε ότι παραμένει στο τραπέζι η προοπτική της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών βάσει της σχετικής συμφωνίας Αθήνας - Άγκυρας. «Εμείς θα συνεχίσουμε να βάζουμε πάνω στο τραπέζι τη συζήτηση και όχι NAVTEX και πλοία», είπε ο κ. Πέτσας και επανέλαβε ότι οι συζητήσεις με την Άγκυρα θα αφορούν τη μία ελληνοτουρκική διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα, ήτοι την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ελλάδα «ψηφίζουν» οι Βρετανοί για το 2021

Πρώτη η χώρα μας στις προτιμήσεις των πελατών της TUI για την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν

Πρώτη στις προτιμήσεις των Βρετανών βρίσκεται η Ελλάδα για την καλοκαιρινή περίοδο του 2021. Συμφωνά με την TU1 Βρετανίας, η τάση για το επόμενο καλοκαίρι, και εφόσον φυσικά π πανδημία έχει υποχωρήσει, δείχνει ξενοδοχεία τεσσάρων και πεντάστερα all inclusive.

Το 57% των Βρετανών επιλέγει διακοπές στη Μεσόγειο, ενώ πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι οι Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτος, Μεξικό και Δομινικανή Δημοκρατία. Η TU1 έχει ξεκινήσει να προωθεί πακέτα και με μεγάλες προσφορές, υστέρα από έρευνα που έκανε και η οποία έδειξε ότι το 86% των ερωτηθέντων μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένει να πάει ξανά διακοπές το επόμενο καλοκαίρι. Αυτό είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας που υπάρχει σε σχέση με τον Covid-19 στους χειμερινούς προορισμούς.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός. Παράλληλα πάνω από το 40% των πελατών εξέφρασε την επιθυμία του να κάνει διακοπές στη Μεσόγειο. Η TUI θα προσφέρει 233 διαφορετικές επιλογές σε 155 ξενοδοχεία all inclusive το καλοκαίρι του 2021 και αναμένει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2022.

Παύση πληρωμών

Πάντως, δεν είναι όλα ρόδινα στις σχέσεις TUI - Ελλάδας μετά την ανακοίνωση του τουριστικού ομίλου για παύση πληρωμών. Σύμφωνα με ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, «η ανακοίνωση του τουριστικού οργανισμού για παύση πληρωμών των οφειλών της προς τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων στη χώρα μας, εν μέσω μάλιστα της τόσο δύσκολης συγκυρίας για την οικονομία αλλά και την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους ανθρώπους του τουρισμού».

Η TUI έκανε λόγο για μερική αποπληρωμή μέχρι του 25% των οφειλών, εντός του 2020 και επανέναρξη των διαδικασιών εξόφλησης, από την άνοιξη του 2021 και μετά, δηλαδή μετά και την επίσημη έναρξη της επόμενης σεζόν.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Παραμένει ο Σάρατζ στο «τιμόνι» της Λιβύης

Απέσυρε το Σάββατο την παραίτηση του

Σε αναδίπλωση προχώρησε ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης Φαγέζ αλ Σάρατζ, ανακοινώνοντας το Σάββατο ότι αποσύρει την παραίτησή του «για να αποφευχθεί ένα πολιτικό κενό». Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου ο Σάρατζ είχε ανακοινώσει την πρόθεση του να παραδώσει την εξουσία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

«Αρνήθηκα να παραιτηθώ, κάτι που ήθελα να κάνω πριν τα τέλη Οκτωβρίου φέτος, ως απάντηση σε επίμονα αιτήματα τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, προκειμένου να αποφευχθεί ένα πολιτικό κενό» δήλωσε, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Al Ha dath.

Εκκλήσεις παραμονής

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης, Χαλίντ Μίσρι, και η Βουλή με έδρα την Τρίπολη ζήτησαν από τον Σάρατζ να αναβάλει την παραίτησή του μέχρι την εκλογή νέου Προεδρικού Συμβουλίου. Ανάλογη έκκληση προς τον Σάρατζ απηύθυνε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Προαναγγέλλοντας τον Σεπτέμβριο την παραίτησή του στα τέλη Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός της Λιβύης, από τον Μάρτιο του 20l6, είχε διευκρινίσει ότι αναμένει την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής διαπραγματεύσεων και τη σύσταση ενός νέου Προεδρικού Συμβουλίου έως την ημερομηνία αυτή.

Την περασμένη εβδομάδα ο OHE ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

ΤΑ ΝΕΑ

Τα ρίχτερ δεν σταμάτησαν τις NAVTEX

Διαψεύστηκαν όσοι είδαν ένα παράθυρο ελπίδας για εξομάλυνση των σχέσεων μετά την καταστροφή και τον δίαυλο Κορυφής που άνοιξε ο φονικός Εγκέλαδος

ΤΩΝ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ

Αδύναμη να λειτουργήσει θετικά και να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο αποδεικνύεται η «διπλωματία των σεισμών», καθώς ο φονικός σεισμός δεν κατέστη δυνατό να γκρεμίσει την τουρκική πολιτική της επιθετικότητας και των τετελεσμένων, που εντάσσεται στον σχεδιασμό του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Παρά τον δίαυλο κορυφής που άνοιξε ο φονικός Εγκέλαδος την περασμένη Παρασκευή, το βράδυ του Σαββάτου ανακοινώθηκε η νέα NAVTEX για έρευνες του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis από την 1η έως τις 14 Νοεμβρίου, διαψεύδοντας όσους είδαν ένα παράθυρο ελπίδας για εξομάλυνση των σχέσεων μετά την καταστροφή.

«Όποιες και αν είναι οι διαφορές μας, υπάρχουν στιγμές που οι λαοί μας πρέπει να στέκονται ο ένας πλάι στον άλλον» τόνιζε μετά τον σεισμό ο Πρωθυπουργός, με τον Ερντογάν να απαντά πως το ότι «δύο γείτονες μπορούν να δείξουν αλληλεγγύη σε δύσκολες στιγμές έχει μεγαλύτερη αξία από πολλά πράγματα στη ζωή». Ωστόσο παρά το καλό κλίμα και τη διάθεση και από τις δύο πλευρές για ανταλλαγή βοήθειας, που εκφράστηκε κατά το άμεσο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό, αλλά και στις δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Άγκυρα απέδειξε ότι επιμένει στην ένταση. Επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις της Αθήνας ότι τα περιθώρια για αλλαγή πολιτικής από την πλευρά της Τουρκίας ήταν εξαιρετικά περιορισμένα. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αντίστοιχη επικοινωνία με τον τούρκο πρόεδρο και μετά τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία τον Ιανουάριο, όσο και στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Ιούνιο, χωρίς ούτε τότε να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη. Χθες μάλιστα ο τούρκος πρόεδρος επανήλθε στην εμπρηστική ρητορική, διαμηνύοντας ότι «και με το "Oruc Reis" και με το "Barbarοs" και με το "Fatih" η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνές της».

Τη νέα NAVTEX κατήγγειλε το ΥΠΕΞ με ανακοίνωση του, σημειώνοντας ότι «η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης», τονίζοντας ότι «απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου». Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, με την Αθήνα να προχωρά και στην ενημέρωση των συμμάχων και των εταίρων της για τις εξελίξεις.

«ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΔΙΑΛΟΓΟΣ». Αβάσιμη χαρακτήρισε την ελληνική αντίδραση ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η Άγκυρα θα «συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο». Ο Ακσόι ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις και κάλεσε την Ελλάδα σε έναν άνευ όρων διάλογο για τα ζητήματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας και άλλων «συναφών θεμάτων».

Την ίδια στιγμή οι ελληνικές δυνάμεις, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, εξακολουθούν να παρακολουθούν με κάθε μέσο και λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του σεισμογραφικού σκάφους αλλά και όλων των τουρκικών πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν. Οπως δηλαδή έκαναν και όλες τις προηγούμενες ημέρες μετά την επιστροφή του Oruc Reis σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το βόρειο άκρο της νέας παράνομης τουρκικής NAVTEX απέχει περίπου 16 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο και 50 από το Καστελλόριζο.

Άμεση δε ήταν η απάντηση του Πολεμικού Ναυτικού, με αντι-NAVTEX, στη νέα προκλητική αναγγελία της Αγκυρας. Ειδικότερα, ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού όπως κάνει παγίως όταν οι Τούρκοι έχουν εκδώσει NAVTEX παράνομη και σε περιοχή δικής μας δικαιοδοσίας επισημαίνει ότι η τουρκική αναγγελία «αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή η οποία επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Ταυτόχρονα ο σταθμός του Ηρακλείου τονίζει πως η συγκεκριμένη NAVTEX έχει εκδοθεί από σταθμό που δεν έχει την αρμοδιότητα για τη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία ανήκει στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

ΤΑ ΝΕΑ

«Ο τούρκος πρόεδρος να σεβαστεί την ΕΕ»

Σε συνέντευξη του στο ΑλΤζαζίρα, ο Εμανουέλ Μακρόν έτεινε ξεκάθαρη χείρα φιλίας στους μουσουλμάνους, επικρίνοντας ωστόσο την επιθετική στάση της Άγκυρας

ΤΗΣ ΚΙΤΤΥΣ ΞΕΝΑΚΗ

Εκατομμύρια μαθητές επιστρέφουν σήμερα στα σχολεία τους στη Γαλλία, έπειτα από τις φθινοπωρινές διακοπές που παραδοσιακά συνοδεύουν στη χώρα τον εορτασμό των Αγίων Πάντων, μέσα σε ένα πρωτοφανές κλίμα φόβου, τόσο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του νέου lockdown που αυτή επέβαλε και στη Γαλλία, όσο και λόγω της οξυμμένης τρομοκρατικής απειλής, με τη χώρα στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας πολεμικής για τις γελοιογραφίες του προφήτη Μωάμεθ. Παράλληλα με τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, η γαλλική πολιτεία πολλαπλασιάζει τα ανοίγματα προς τον μουσουλμανικό κόσμο. Στην εξηντάλεπτη συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στο Αλ Τζαζίρα, ο Εμανουέλ Μακρόν έτεινε ξεκάθαρη χείρα φιλίας στους μουσουλμάνους, επικρίνοντας ωστόσο παράλληλα την επιθετική στάση και τις ιμπεριαλιστικές τάσεις της Αγκυρας. Στο μεταξύ, έπειτα από δύο τζιχαντιστικά χτυπήματα μέσα σε δύο εβδομάδες, οι γαλλικές Αρχές αναζητούν τα αίτια της επίθεσης που δέχθηκε με κυνηγετικό όπλο το απόγευμα της Παρασκευής ένας ελληνορθόδοξος ιερέας στη Λυών, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του.

ΓΙΑΤΙ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ με τον αποκεφαλισμό του 47χρονου καθηγητή Σαμουέλ Πατί από έναν 18χρονο τσετσένο ισλαμιστή και τη δολοφονία τριών ανθρώπων μέσα στη βασιλική της Notre Dame στη Νίκαια από έναν 21 χρόνο Τυνήσιο που μετέβη επί τούτου στη Γαλλία και φώναζε συνεχώς «Αλαχού Ακμπάρ», τα κίνητρα της επίθεσης στον πατέρα Νικόλαο Κακαβελάκη, την ώρα που έκλεινε την εκκλησία του στο 7ο διαμέρισμα της Λυών, δεν είναι ξεκάθαρα. Αρχικά, το μυαλό όλων πήγε σε μία ακόμα ισλαμιστική επίθεση, οι γαλλικές Αρχές ωστόσο έχουν ξεκινήσει έρευνα για «απόπειρα δολοφονίας και παρότι επισήμως κανένα σενάριο δεν αποκλείεται, ούτε πριμοδοτείται», πηγές του γαλλικού Τύπου έκλιναν χθες περισσότερο προς το σενάριο θύμα και δράστης να γνωρίζονταν μεταξύ τους. Σύμφωνα με τη «Monde», ο 52χρονος ιερέας, που είναι πατέρας τριών παιδιών, και ζει στη Λυών τα τελευταία 10 χρόνια, είχε μακρά δικαστική μάχη με έναν ορθόδοξο πρώην μοναχό, ο οποίος τον κατηγορούσε για απολυταρχισμό και οικονομικές ατασθαλίες: η γαλλική Δικαιοσύνη είχε μάλιστα καταδικάσει τον πρώην μοναχό σε 1.000 ευρώ πρόστιμο για ψευδή καταμήνυση. Ενας ύποπτος που είχε τεθεί υπό κράτηση το βράδυ της Παρασκευής αφέθηκε χθες ελεύθερος.

Πρόεδρος μιας χώρας που παλεύει να διαχειριστεί τον τρόμο, ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε μέσω του Αλ Τζαζίρα πως καταλαβαίνει ότι οι καρικατούρες του προφήτη Μωάμεθ μπορεί να σοκάρουν κάποιους, «δεν θα δεχθώ όμως ποτέ πως μπορεί να δικαιολογηθεί έτσι η βία». «Ο ρόλος μου είναι να ηρεμώ τα πράγματα, όπως κάνω τώρα, αλλά ταυτόχρονα είναι να προστατεύω αυτά τα δικαιώματα. Πάντα θα υπερασπίζομαι στη χώρα μου την ελευθερία του λόγου, της γραφής, της σκέψης, του σχεδίου», είπε καταγγέλλοντας τη χειραγώγηση των δηλώσεών του, «ενίοτε από πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες». Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξαπολύει μύδρους μετά τη δολοφονία του Σαμουέλ Πατί εις βάρος του γάλλου προέδρου, ο Μακρόν καταδίκασε τη στάση της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως για να ηρεμήσουν τα πράγματα, πρέπει «ο τούρκος πρόεδρος να σεβαστεί τη Γαλλία, να σεβαστεί την EE, να σεβαστεί τις αξίες της, να μη λέει ψέματα και να μην προφέρει ύβρεις». Μία εβδομάδα μετά την ανάκλησή του, πάντως, ο γάλλος πρεσβευτής επιστρέφει στην Αγκυρα. Στο μεταξύ, οι γάλλοι μαθητές καλούνταν να τιμήσουν σήμερα τον Σαμουέλ Πατί, με ενός λεπτού σιγή, την ανάγνωση της «Επιστολής στους Δασκάλους και τις Δασκάλες» του Ζαν Ζορές και αρκετή παιδαγωγική συζήτηση «γύρω από τις αξίες της Ρεπουμπλίκ και του σχολείου της».

ΤΑ ΝΕΑ

Καθαρό νικητή στις ΗΠΑ προσδοκούν οι αγορές

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα έχει μεγάλη σημασία για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, που έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ότι φρενάρει

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η μεγαλύτερη προσδοκία των αγορών από τις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου φαίνεται ότι είναι να υπάρξει ξεκάθαρος νικητής ώστε να μην περιπλεχθεί η κατάσταση στην πολιτική και στην οικονομία.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη θα έχει μεγάλη σημασία για την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ότι φρενάρει λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας που πλήττει ΗΠΑ και Ευρώπη από τον Οκτώβριο.

Τα μεγάλα ερωτήματα των αγορών είναι συγκεκριμένα και θα απαντηθούν μόνο εάν υπάρξει καθαρός νικητής: Τι θα γίνει με τους φόρους Ο Τραμπ μείωσε τη φορολογία επιχειρήσεων από 35% σε 21%, αλλά εάν κερδίσει ο Μπάιντεν θα την αυξήσει σε 28%; Εάν κερδίσει ο Μπάιντεν θα μπορέσει να εφαρμόσει μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές που έχει υποσχεθεί; Τι θα γίνει με την αύξηση εποπτείας σε τεχνολογικούς γίγαντες όπως οι Apple, Google, Facebook; Με την ενέργεια; Θα συνεχιστεί η υποστήριξη Τραμπ σε πετρελαϊκές ή μια νίκη Μπάιντεν θα φέρει αλλαγές στην προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής

Ο Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τώρα έχει δείξει ότι τάσσεται υπέρ των αγορών με το να προχωρά σε μειώσεις φορολογίας σε επιχειρήσεις και να παρέχει αρκετά μεγάλα προγράμματα στήριξης της οικονομίας. Σε περίπτωση επανεκλογής του οι πολιτικές αυτές αναμένεται ότι θα συνεχιστούν.

Ορισμένοι αναλυτές όμως έχουν προβλέψει ότι εάν τελικά κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν και ειδικά εάν υπάρχει ξεκάθαρη νίκη των Δημοκρατικών τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ακόμα πιο γενναιόδωρο πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας από την πανδημία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ έχει ζητήσει επιπλέον στήριξη της οικονομίας από το Κογκρέσο ασκώντας μεγάλες πιέσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα των ΗΠΑ.

Προς το παρόν οι περισσότεροι ισχυροί παίκτες της αγοράς τηρούν στάση αναμονής, παρά το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις ο Μπάιντεν δείχνει να προηγείται του Τραμπ με περίπου 7,8%. Ωστόσο μετά τη %4 νίκη έκπληξη του Τραμπ στις προηγούμενες εκλογές δεν παίρνει κανείς τίποτε ως δεδομένο, όπως σχολιάζουν αναλυτές και οικονομολόγοι στους «Financial Times». Η ανησυχία αφορά το πώς θα δημιουργηθεί η ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο αλλά και το εάν ο νέος πρόεδρος θα έχει καθαρή εντολή για να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει υποσχεθεί.

Η ισορροπία στο Κογκρέσο έχει τη σημασία της. Εάν ο Μπάιντεν κερδίσει, για παράδειγμα, αλλά οι Δημοκρατικοί δεν έχουν πλειοψηφία στη Γερουσία, τότε το νέο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας μπορεί να αποτελέσει προϊόν συμβιβασμού και να μην μπορέσει ο νέος πρόεδρος να εφαρμόσει τις αυξήσεις φορολογίας που θέλει. Εάν κερδίσει ο Τραμπ αλλά με πλειοψηφία Δημοκρατικών στη Γερουσία, τότε αναμένεται να μην μπορέσει να περάσει εύκολα πολλά μέρη από το οικονομικό του πρόγραμμα.

Φέτος επίσης φαίνεται ότι θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή ψηφοφόρων και με επιστολικές ψήφους. Η όλη αυτή διαδικασία επηρεάζει με τον τρόπο της τις αγορές μετοχών και ομολόγων επειδή έχει δημιουργηθεί ανησυχία για το πότε θα ολοκληρωθεί η τελική καταμέτρηση των ψήφων. Ειδικά εάν η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων δεν είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να χρειαστούν μήνες ή ακόμα και εβδομάδες για να ολοκληρωθεί n καταμέτρηση ειδικά εν μέσω της πανδημίας. Η κατάσταση για τις αγορές και όχι μόνο μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη εάν κάποιος από τους δύο υποψηφίους αποφασίσει να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα προκαλώντας σύγκρουση.

Τα μέτωπα των ΗΠΑ είναι πολλά. Η μεγαλύτερη πρόκληση εξακολουθεί να αποτελεί αυτό το διάστημα η πανδημία που απειλεί ξανά την οικονομία αλλά μεγάλο θέμα παραμένει και η στάση της χώρας απέναντι σε άλλα κράτη όσον αφορά το εμπόριο. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανοίξει πολλά μέτωπα σε εμπορικό επίπεδο με χώρες όπως η Κίνα αλλά και με ολόκληρες ηπείρους όπως η Ευρώπη, με αμφισβητούμενα οφέλη για τους αμερικανούς εργαζομένους σε αντίθεση με όσα είχε υποσχεθεί.

Όλες αυτές οι γκρίζες ζώνες έπληξαν τον Οκτώβριο τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και σε Ευρώπη. Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500, που είναι ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς στη Γουόλ Στριτ, έχασε 5,6% την προηγούμενη εβδομάδα. Ηταν η χειρότερη επίδοση από τον Μάρτιο, όταν το πρώτο κύμα της πανδημίας είχε οδηγήσει σε αυστηρούς περιορισμούς της οικονομικής δραστηριότητας.

ΤΑ ΝΕΑ

Στο Βερολίνο περιμένουν να ανοίξουν σαμπάνιες

Η επικράτηση του Μπάιντεν θα σημάνει επιστροφή των ΗΠΑ σε μία πολυπολική αντίληψη του πλανήτη, λέει η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, Πάνα Πούλιεριν

Ανταπόκριση ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Εάν ψήφιζαν οι Γερμανοί, ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ήταν χωρίς αμφιβολία ο Τζο Μπάιντεν. Στο Βερολίνο περιμένουν να ανοίξουν σαμπάνιες με το τέλος ενός εφιάλτη που κράτησε τέσσερα χρόνια , όπως σχολίασε η εφημερίδα «Ταγκεσπίγκελ». Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υπέμενε στωικά τις επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, που συνεννοείται καλύτερα με αυταρχικούς ηγέτες όπως ο Πούτιν, ο Ερντογάν και δικτάτορες όπως ο Κιμ Γιονγκ Ουν, παρά με τους παραδοσιακούς εταίρους στην Ευρώπη. Η Μέρκελ στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Τραμπ διέγνωσε ότι «παρήλθε πλέον η εποχή που η Ευρώπη μπορούσε να αφεθεί στη στήριξη της Αμερικής».

Η ιδέα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας κερδίζει και στη Γερμανία συνεχώς έδαφος. Η πολιτική του America first που ακολουθεί ο Τραμπ οδήγησε στην αποστασιοποίηση των Ευρωπαίων από την Αμερική. Ενώ η Ρωσία είναι στη θέση 8 στη λίστα των προτεραιοτήτων των Ευρωπαίων, οι ΗΠΑ υποχώρησαν στη θέση 13, πίσω και από την Κίνα που είναι στη 12η θέση, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (European Council on Foreign Relations, ECFR). Μόνον για τις βαλτικές χώρες και τη Ρουμανία και την Πολωνία είναι η Αμερική πρώτη προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής για τα επόμενα πέντε χρόνια. «Αυτό μας αιφνιδίασε και εμάς», λέει η διευθύντρια του ECFR Γιάνα Πούλιεριν στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο. Σημαντικές διαφορές υπάρχουν και μεταξύ των χωρών της ΕΕ για το επίπεδο στο οποίο θέλουν τη διαμόρφωση των σχέσεών τους με την Αμερική. Το 60% των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα (845 άτομα, μισοί πολιτικά πρόσωπα και μισοί ακαδημαϊκοί) θεωρούν ότι η διαμόρφωση των ατλαντικών σχέσεων με τις ΗΠΑ είναι ζήτημα κοινής εξωτερικής πολιτικής της EE και επιθυμούν μία συντονισμένη και ενιαία στάση των 27 χωρών μελών της EE. Μία ομάδα 14% προτιμούν μια συμμαχία χωρών εντός της EE που θα έχουν κοινή εξωτερική πολιτική έναντι της Αμερικής.

Σε ένα ποσοστό 11% θεωρούν ότι οι ατλαντικές σχέσεις είναι υπόθεση εθνικής εξωτερικής πολιτικής, διότι εκεί βλέπουν την επίτευξη των εθνικών τους στόχων. Στην κατηγορία αυτήν κατατάσσονται η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Πολωνία. Στις χώρες αυτές, οι ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνα του ECFR εκτιμούν ότι οι κυβερνήσεις τους επιθυμούν τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε εθνικό επίπεδο και όχι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, σημαντική παράμετρος για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι το NATO. Το ίδιο ισχύει και για τις βαλτικές χώρες Εσθονία, Λετονία.

Μια δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να διαφέρει από την πρώτη, όπως και στις περιπτώσεις άλλων προέδρων, Ρόναλντ Ρίγκαν, Τζορτζ Μπους. Αλλά όχι προς μια χαλαρότερη αντιμετώπιση της Ευρώπης, λέει η Πούλιεριν. Το αντίθετο, με τις αλλαγές που έκανε ο Τραμπ στο επιτελείο του, εκτιμά η Πούλιεριν, παραπέμποντας στην αναβάθμιση του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, που είναι εφιάλτης για τους Ευρωπαίους. «Θα αρκούσε να αποφασίσει η Ουάσιγκτον ότι δεν δεσμεύεται πλέον από το άρθρο 5 και αμέσως το NATO θα είναι νεκρό», λέει η Πούλιεριν.

Η επικράτηση του Μπάιντεν θα σημάνει επιστροφή των ΗΠΑ σε μία πολυπολική αντίληψη του πλανήτη. Αλλά επιστροφή στις παλιές καλές εποχές δεν υπάρχει ούτε με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Και ο Μπάιντεν θα κινηθεί μέσα στο πλαίσιο δομικών δεσμεύσεων της αμερικανικής πολιτικής , λέει η Πούλιεριν. Η ελίτ του Βερολίνου έχει αρχίσει να συμφιλιώνεται με αυτήν την προοπτική.

ΤΑ ΝΕΑ

ΓΕΩΡΓΙΑ

Καταγγέλλουν νοθεία και καλούν σε διαδηλώσεις

Συνεχείς διαδηλώσει υποσχέθηκε χθες στη Γεωργία η πλειονότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης απορρίπτοντας τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν το Σάββατο στη χώρα σύμφωνα με αυτά, το κυβερνών κόμμα, το Γεωργιανό Όνειρο Δημοκρατική Γεωργία απέσπασε ένα 48,07% των ψήφων, έναντι 27,12% υπέρ του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος. Εκπρόσωποι διαφόρων κομμάτων της αντιπολίτευσης ενώθηκαν για να καταρτίσουν ενιαίο σχέδιο δράσης, καταγγέλλοντας τις εκλογές ως νοθευμένες, σημειώνοντας ότι απορρίπτουν τα αποτελέσματα και καλώντας σε διαδηλώσει.

«Αυτές δεν ήταν εκλογές, ήταν πόλεμος και δεν χάσαμε τον πόλεμο», δήλωσε ο Νίκα Μέλια, μέλος του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Κινήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου