Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Το KALKA που δημιουργήθηκε ενάντια σε απειλές

 

Εφημερίδα «Σταρ» της 16 Οκτωβρίου 2020

Η εταιρεία, η οποία παράγει εγχώρια αντι-drone για τις ΤΕΔ στην Αττάλεια, έχει αναπτύξει ένα εγχώριο «κινητό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης» για την εναέρια άμυνα που ονομάζεται «KALKA» και είναι κατά των απειλών ΙΗΑ και drone, με το σχεδιασμό Τούρκων μηχανικών. Ο συντονιστής έρευνας και ανάπτυξης της εταιρίας Μπεκίρ Γιαλτσίν, είπε: «Το KALKA παρουσιάστηκε για χρήση μόνο σε εσωτερικές αστυνομικές δυνάμεις. Οι ξένες πωλήσεις μπορούν επίσης να γίνουν σύμφωνα με την ενημέρωση και τις άδειες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ζήτηση από τη Ρωσία, η πρώτη μας εξαγωγή μπορεί να είναι εδώ».

Έχοντας εκδοθεί από το ΥΕΘΑ «Απόρρητο Πιστοποιητικό ασφαλείας εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ και το εθνικό», η Α.Ε Τεχνολογικών αμυντικών συστημάτων πολέμου, έχει προσθέσει ένα νέο, στους 9 τύπους αντι-drone που έχει αναπτύξει μέχρι στιγμής.

Ο συντονιστής έρευνας και ανάπτυξης της εταιρίας Μπεκίρ Γιαλτσίν, μιλώντας στον ανταποκριτή του πρακτορείο «Ανατολή», δήλωσε ότι τα drone ή τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, δεν χρησιμοποιούνται μόνο από τις δυνάμεις ασφαλείας, αλλά ότι αυτά τα οχήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιτήρηση, μεταφορά ναρκωτικών, βομβών, απαγορευμένων ουσιών, αχρήστων υλικών, αλλά και για και πτήσεις τρομοκρατικών στόχων.

Επισημαίνοντας ότι η διακοπή αυτών των συσκευών με πυροβόλα όπλα είναι ενοχλητική, ιδίως σε συγκεντρώσεις, συναυλίες, στάδια και παρόμοιες δημόσιες εκδηλώσεις, ο Γιαλτσίν δήλωσε ότι ανέπτυξαν ένα κινητό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την αεροπορική άμυνα, που ονομάζεται «KALKA», προκειμένου να αποφευχθούν κακόβουλες πτήσεις.

Περιγράφοντας το σύστημα ως « αντι-drone που βρίσκεται στο όχημα», ο Γιαλτσίν δήλωσε ότι το σύστημα εκτελεί επίσης παρακολούθηση συχνότητας εκτός από το καθήκον του κατά του drone.

Δηλώνοντας ότι η συσκευή είναι προϊόν περίπου 25 ετών γνώσης και εμπειρίας, ο Γιαλτσίν δήλωσε ότι υπέβαλαν την ιδέα στις αρχές του έτους, μετέτρεψαν τη διαδικασία της επιδημίας σε πλεονέκτημα και έθεσαν το προϊόν σε χρήση δουλεύοντας έντονα.

- Παράγεται εξολοκλήρου με εγχώριες και εθνικές δυνατότητες

Τονίζοντας ότι το σύστημα παράγεται εξολοκλήρου με εγχώριες και εθνικές δυνατότητες, ο Γιαλτσίν δήλωσε ότι το προϊόν ελέγχεται από εγχώριο και εθνικό εξοπλισμό, καθώς και λογισμικό, από το εσωτερικό του οχήματος.

Ο Γιαλτσίν είπε ότι το σύστημα «KALKA» έχει δυνατότητα χειροκίνητης ή αυτόνομης λειτουργίας, έχει ικανότητα να διατηρεί τα αρχεία συναλλαγών και είναι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης αεροπορικής άμυνας, που παράγεται για πρώτη φορά στην Τουρκία.

Και ο Γιαλτσίν συνέχισε ως εξής:

«Το σύστημα που ονομάζουμε KALKA, είναι διαφορετικό από το σταθερό και το στυλ τυφεκίου, είναι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που λειτουργεί όταν ανιχνεύει ένα drone ή ΙΗΑ και μπορεί να μετακινηθεί στην επιθυμητή τοποθεσία ως κινητό. Είναι μια συσκευή που αναπτύχθηκε για να διασφαλίσει την ασφάλεια του περιβάλλοντος σε μεταφορές VIP, συναυλίες, ράλι, κοινωνικές εκδηλώσεις. Το KALKA είναι ένα επαγγελματικό σύστημα ανίχνευσης και αποκλεισμού ΙΗΑ / drone, που παρέχει κυκλική ανίχνευση και προστασία. Το σύστημα εκτελεί συνεχώς παθητική σάρωση, είναι ένα κινητό σύστημα που λειτουργεί όταν το ΙΗΑ / drone ανιχνεύεται και μπορεί να ελεγχθεί, να παρακολουθείται και να ελέγχεται μέσα από το όχημα».

-Ανιχνεύει έως και 5000 μέτρα

Ο Γιαλτσίν δήλωσε ότι τα συστήματα που λειτουργούν με λογική ραντάρ, μπορούν να προειδοποιήσουν για έμψυχα και άψυχα αντικείμενα που εισέρχονται στην περιοχή ανίχνευσης, ενώ το KALKA εντοπίζει και προειδοποιεί μόνο για απειλές ΙΗΑ και drone.

Επεσήμανε ότι το KALKA δεν λειτουργεί σε 24ωρη βάση, ότι ενεργοποιείται μόνο όταν ανιχνεύει ένα drone ή ΙΗΑ και ότι εάν το σύστημα λειτουργεί συνεχώς, θα υπάρχουν προβλήματα στη χρήση του Διαδικτύου και ορισμένων παρόμοιων εργαλείων επικοινωνίας.

Δηλώνοντας ότι το σύστημα μπορεί να προσφερθεί στη χρήση εγκαταστάσεων, ιδρυμάτων ή οργανισμών που χρειάζονται συνεχή προστασία καθώς και κινητή χρήση, ο Γιαλτσίν είπε:

«Το σύστημα, το οποίο προσφέρεται για χρήση κινητού ή σταθερού, μπορεί να ανιχνεύσει και να μπλοκάρει δεδομένα χωρίς την ανάγκη προσωπικού, όταν είναι ενεργή η αυτόνομη λειτουργία. Ανιχνεύει έως 5000 μέτρα σύμφωνα με τις γεωγραφικές συνθήκες και έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει έως και 5000 μέτρα. Παρέχει επίσης μια αποτελεσματική λύση ενάντια στις επιθέσεις με drone».

-Η συσκευή πέρασε τις δοκιμές, πήρε πλήρη βαθμολογία

Αναφέροντας ότι η συσκευή αξιολογείται επίσης από τα αρμόδια ιδρύματα, ο Γιαλτσίν είπε τα εξής:

«Η πρώτη επίδειξη και δοκιμές της συσκευής πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή και την επίβλεψη των σχετικών μονάδων της Αστυνομικής Υπηρεσίας της Αττάλειας. Πιλότοι drone και εξουσιοδοτημένα άτομα παρακολούθησαν την επίδειξη. Το KALKA παρουσιάζεται επί του παρόντος μόνο για χρήση στο εσωτερικό από τις Αστυνομικές δυνάμεις. Υπάρχει ζήτηση από τη Ρωσία τώρα, η πρώτη μας εξαγωγή μπορεί να είναι εδώ».

Δηλώνοντας ότι η υποδομή είναι έτοιμη για μαζική παραγωγή, ο Γιαλτσίν δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά χαρούμενοι που λαμβάνουν τα αποτελέσματα των εγχώριων και εθνικών έργων, που έχουν κάνει να ελαχιστοποιήσουν την εξάρτηση από το εξωτερικό στον αμυντικό κλάδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου