Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

 


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αναζητείται η ημερομηνία για διερευνητικές

Σύντομη συνάντηση Δένδια με Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα - Και πάλι υψηλοί τόνοι από Ερντογάν

Σε ασκήσεις ισορροπίας με σκοπό την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα επιδίδεται η Αθήνα, καθώς η Τουρκία εμφανώς κραδαίνει το «μαστίγιο» των απειλών, ενώ επιδεικνύει το «καρότο» των διαπραγματεύσεων σε μια προφανώς σχεδιασμένη αμφίσημη στάση.

Χθες οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Ν. Δένδιας και Μ. Τσαβούσογλου, είχαν ένα σύντομο τετ α τετ 20 λεπτών σε φόρουμ για τη διεθνή ασφάλεια, όπου, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για τις διερευνητικές, ενώ εκ της ελληνικής πλευράς εκφράστηκαν αντιδράσεις για τα Βαρώσια.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου (Twitter) οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθούν ημερομηνίες και για τις συνομιλίες σε στρατιωτικό επίπεδο (MOE) ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς παράλληλα οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας, σε συνεννόηση με τον αντιπρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO Σκοτ Κίντσβατερ, βρίσκονται σε διαδικασία εξειδίκευσης των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την αποφυγή ατυχημάτων με βάση τον μηχανισμό της Συμμαχίας (de-confliction mechanism).

Χθες, πάντως, προτού συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, ο κ. Τσαβούσογλου παρουσίασε τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας στην Μπρατισλάβα, όπου, μάλιστα, επέδειξε και χάρτες που παρουσιάζουν την Ελλάδα ως μαξι μαλιστική χώρα, που επιδιώκει με το Καστελλόριζο να αποκλείσει την Τουρκία από την Ανατ. Μεσόγειο. Αργότερα, ο κ. Δένδιας, αφού συνάντησε τον Σλοβάκο ομόλογό του Ιβάν Κόρτσοκ, περιέγραψε την Τουρκία ως κοινό στοιχείο των κρίσεων στην περιοχή.

«Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία, εισέβαλε στο Ιράκ, έστειλε τζιχαντιστές στη Λιβύη και, τώρα, η Τουρκία είναι παρούσα στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ» και, όπως επισήμανε, διαταράσσει τη σταθερότητα.

Υψηλότατους ρητορικούς τόνους είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα και ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα του Κατάρ, κατά την επίσκεψή του στο κράτος του Κόλπου. Η Τουρκία δεν θα κάνει ποτέ πίσω από το Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, είπε και πρόσθεσε ότι «δεν θα δεχτούμε καμία λύση που θα μας φυλακίζει στις ακτές μας, αυτοί που είδαν την αποφασιστικότητά μας στην Ανατ. Μεσόγειο και κατάλαβαν ότι δεν θα υποχωρήσουμε με ρηχές απειλές και εκβιασμούς, τελικώς ανταποκρίθηκαν στην πρότασή μας για διάλογο».

Τις δηλώσεις Ερντογάν συνόδευσαν και δύο NAVTEX για ασκήσεις στο κέντρο του Αιγαίου (διεθνή ύδατα) μεταξύ 26 και 28 Οκτωβρίου (δηλαδή κατά την εθνική εορτή) και ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο.

Στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε από την Μπρατισλάβα και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος είπε ότι «όσοι δικαίως ζητούν αυστηρή στάση απέναντι στη Ρωσία, πρέπει να τολμήσουν να την υιοθετήσουν και ενάντια στην Τουρκία. Στο όνομα της Ευρώπης αλλά και στο όνομα του NATO. Δεν γίνεται να ενισχύσουμε το NATO κρύβοντας τέτοιες συμπεριφορές κάτω από το χαλί. Πρέπει να κατονομάσουμε το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε, σθεναρά, στο πλαίσιο του διαλόγου».


 ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Τουρκικό σόου στα Βαρώσια


Άνοιξε η παραλιακή οδός από το κατοχικό καθεστώς - Προσπάθεια στήριξης του Τατάρ


Ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι θα θέσει το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 15 - 16 Οκτωβρίου


Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ


Σε σόου ενταγμένο αρμονικά στη γραμμή που τηρεί η Άγκυρα σε όλη την περιφέρειά της, αλλά και με σκοπό να ενισχύσει τον ευνοούμενο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην επικράτεια του ψευδοκράτους, μετατράπηκε το χθεσινό άνοιγμα της παραλιακής οδού των Βαρωσίων από το κατοχικό καθεστώς. Μπουλντόζες, επισκέπτες και περιηγητές με τουρκικές σημαίες ανά χείρας και εκπρόσωποι του καθεστώτος ήταν παρόντες, σε μια τελετή που απλώς επιβεβαίωσε τις εξαγγελίες του αποκαλούμενου πρωθυπουργού του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, αλλά και της Άγκυρας για την Αμμόχωστο κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών.


Υπενθυμίζεται ότι στην επίσκεψη που έκανε προ ενός έτους (Σεπτέμβριος Ί9) στην Αμμόχωστο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προανήγγειλε το «άνοιγμα» της πόλης, μάλιστα χρησιμοποιώντας και τα σταθερά επιχειρήματα της Άγκυρας περί «συνέχειας» και σε κτηματικό επίπεδο από την οθωμανική εποχή (1571 - 1878).


Πρακτικά, η Άγκυρα ήδη υποσκάπτει και τις προοπτικές διεκδίκησης των περιουσιών από τους νόμιμους κατόχους τους, κάτι που, εκ των πραγμάτων, σε αυτή τη φάση είναι το μικρότερο πρόβλημα για τη Λευκωσία. Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι, κατά το χθεσινό σόου στα Βαρώσια, μερίδα των επισκεπτών ήταν Τουρκοκύπριοι κτηματομεσίτες που ήθελαν να δουν τη «δυναμική» της περιοχής.


Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εξηγώντας του ότι θα θέσει το θέμα και στην επόμενη προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής (15 - 16 Οκτωβρίου). Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παρέμεινε και δεν θα παραμείνει αδρανής. Έχει ήδη καταγγείλει τις παραβιάσεις αυτές στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στα πέντε μόνιμα μέλη του, στον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, στους επικεφαλής των θεσμών της Ε.Ε., στους ηγέτες των κρατών μελών της Ένωσης, καθώς και σε όλα τα διεθνή fora, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει».


Συμμόρφωση


Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς οφείλουν να συμμορφωθούν με τα ψηφίσματα του OHE για το καθεστώς της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου «προκειμένου να επιτραπεί μια νέα πρωτοβουλία του γ.γ. των Η.Ε. που στόχο θα έχει την οριστική επίλυση του Κυπριακού, μέσα στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί αλλά και καθορίζονται από σωρεία ψηφισμάτων των Η.Ε. και αποφάσεων του ΣΑ. των Η.Ε. και στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών».


Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι η Ελλάδα θα θέσει μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία το ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Το άνοιγμα των Βαρωσίων έχει επιπτώσεις και στο εσωτερικό των Κατεχομένων, καθώς προφανής στόχος του είναι η ενίσχυση του Ερσίν Τατάρ στον πρώτο γύρο των «προεδρικών εκλογών» της 11ης Οκτωβρίου, στις οποίες, με βάση τις υφιστάμενες δημοσκοπήσεις, δυσκολεύεται να περάσει στον δεύτερο γύρο.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μητσοτάκης με Φον ντερ Λάιεν για μεταναστευτικό


Ο πρωθυπουργός ζήτησε μέτρα ώστε να υποχωρήσει η πίεση που δέχονται οι χώρες πρώτης γραμμής


Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ


Εφ' όλης της ύλης ήταν η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τελικά μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία κατέληξε σε κοινή δήλωση των δύο.


Οι δύο ηγέτες συζήτησαν κατ' αρχάς για το μεταναστευτικό, με τον πρωθυπουργό να θέτει το θέμα δίκαιου επιμερισμού μεταξύ των χωρών, ώστε να μη δέχονται την πίεση οι χώρες πρώτης γραμμής.


Αμφότεροι συμφώνησαν πως τους τελευταίους εννέα μήνες έχει γίνει σοβαρή δουλειά για την αντιμετώπιση του υπέρμετρου αριθμού φιλοξενουμένων και τη βελτίωση των συνθηκών στα νησιά, αναγνώρισαν ωστόσο πως χρειάζονται ακόμα περισσότερα «ώστε να διασφαλιστεί η προστασία αυτών που βρίσκονται στα νησιά και να υπάρξει μέριμνα για τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες».


Η συζήτηση θα γίνει επί τη βάσει του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο η ελληνική πλευρά θεωρεί πως μεριμνά επαρκώς για τις πιέσεις που υφίστανται οι χώρες της πρώτης γραμμής.


Στην Ανατ. Μεσόγειο


Από τη συζήτηση δεν μπορούσε να απουσιάζει η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά υπό το φως των νεότερων ανησυχητικών εξελίξεων που αφορούν τα Βαρώσια. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της νέας τουρκικής πρόκλησης, με την κ. Φον ντερ Λάιεν να δεσμεύεται πως το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.


Για τον συντονισμό άλλωστε των δράσεων στο θέμα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.


Όσον αφορά την ευρύτερη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου.


Ειλικρινής διάλογος


Κοινή συνισταμένη είναι ότι η Άγκυρα οφείλει να συνεχίσει σε σταθερά βήματα αποκλιμάκωσης ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή. Και κυρίως οφείλει να προχωρήσει σε ειλικρινή και όχι προσχηματικό διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μακρά και σύνθετη η διαδικασία για την έκδοση Λαγού


Του ανταποκριτή μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ


Η καταδικαστική απόφαση του Εφετείου για τον Γιάννη Λαγό ανοίγει δυνητικό τον δρόμο για τη σύλληψή του και την έκδοσή του στην Ελλάδα. Η διαδικασία όμως δεν είναι απλή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει επιδείξει στο παρελθόν μεγάλη προθυμία να άρει την ασυλία των ευρωβουλευτών. Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, πάντως, θεωρείται επαρκώς σοβαρή ώστε να υπάρξει η αναγκαία κινητοποίηση (όπως στο παρελθόν, π.χ., με την περίπτωση του ακροδεξιού Ζαν Μαρί Λεπέν πέρυσι).


Βάσει του πρωτοκόλλου περί των προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ευρωβουλευτές απολαμβάνουν απόλυτη ασυλία σχετικά με τις ψήφους και τις γνώμες που εκφράζουν στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, αλλά και προσωπική ασυλία, ακόμα και για πράξεις που έλαβαν χώρα πριν από την εκλογή τους, ώστε να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία τους από την απειλή διώξεων.


Σύμφωνα με το άρθρο 9 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το πρώτο βήμα για την άρση της προσωπικής ασυλίας είναι η ενημέρωση του προέδρου του σώματος από το κράτος-μέλος (μέσω των δικαστικών αρχών ή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας στην Ε.Ε.) και η κατάθεση του σχετικού αιτήματος. Το αίτημα στη συνέχεια ανακοινώνεται στην Ολομέλεια και παραπέμπεται στην επιτροπή επί νομικών θεμάτων ή JURI.


Η επιτροπή «καταρτίζει πρόταση αιτιολογημένης απόφασης που περιορίζεται σε σύσταση για την έγκριση ή την απόρριψη του αιτήματος άρσης της ασυλίας», έχοντας τη δυνατότητα να ζητήσει από τις ελληνικές αρχές «οποιαδήποτε πληροφορία ή επεξήγηση θεωρεί αναγκαία». Ο Γ. Λαγός επίσης έχει τη δυνατότητα «να εκφράσει την άποψή του» και «μπορεί να προσκομίσει οποιαδήποτε έγγραφα ή άλλα γραπτά στοιχεία θεωρεί χρήσιμα». Η αιτιολογημένη γνώμη στη συνέχεια τίθεται προς ψηφοφορία από την Ολομέλεια. Αν οι ευρωβουλευτές ψηφίσουν υπέρ της άρσης ασυλίας και ο Γ. Λαγός παραμένει επί βελγικού εδάφους, στη συνέχεια οι ελληνικές αρχές θα ζητήσουν από το Βέλγιο την έκδοσή του.


Τίποτε από όλα αυτά δεν προβλέπεται να γίνει στο προσεχές μέλλον. Η επόμενη συνάντηση της επιτροπής είναι στις 26 - 27 Οκτωβρίου. Δεν θεωρείται πιθανό έως τότε να έχει κατατεθεί το ελληνικό αίτημα. Ο ευρωβουλευτής, επιπλέον, προστατεύεται από την παράγραφο 7 του άρθρου 9, σύμφωνα με την οποία «μέχρις ότου εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση... έχει ασυλία από κάθε μορφή σύλληψης ή κράτησης ή οποιοδήποτε άλλο μέτρο τον παρεμποδίζει στην άσκηση των καθηκόντων που προβλέπει η εντολή του».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δωρεά νέου εξοπλισμού κατά οργανωμένου εγκλήματος


Συσκευές κρυπτογραφημένης επικοινωνίας δώρισε στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Η δωρεά υλοποιήθηκε μέσω του κλιμακίου της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων (Immigration and Customs Enforcement-ICE) που σταθμεύει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.


Η διαδικασία είχε ξεκινήσει πριν από περίπου ενάμιση χρόνο (σχετικό δημοσίευμα στο φύλλο της «Κ» την 5.10.2019) και η υλοποίησή της καθυστέρησε εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους στις ΗΠΑ, γνωστό ως shutdown.


Η δωρεά ολοκληρώθηκε και τυπικά την Τρίτη με την παραχώρηση του εξοπλισμού στα στελέχη της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Πρόκειται για 35 συσκευές που προσομοιάζουν σε κινητά τηλέφωνα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν τελευταίας τεχνολογίας ασυρμάτους, με δυνατότητα να μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο, εκτός από ήχο, φωτογραφίες και βίντεο προς το κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας.


Η δωρεά μάλιστα, πλην των 35 συσκευών, περιελάμβανε και τη δημιουργία ενός αυτόνομου επιχειρησιακού κέντρου στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ, όπου βρίσκονται τα γραφεία της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Οι συσκευές έχουν κατασκευαστεί από τη Samsung, ωστόσο φέρουν λογισμικό που έχει δημιουργήσει η ελληνική εταιρεία Eyeonyx. Όμοιες συσκευές χρησιμοποιούν αστυνομικοί και άλλων ειδικών υπηρεσιών της ΕΛΑΣ., όπως η Αντιτρομοκρατική και η Διεύθυνση Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ).


Η πρωτοβουλία για τη δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας ΕΛ.ΑΣ. και ICE, που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2019 ανάμεσα στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρει Πάιατ και τον υπαρχηγό της ΕΛΑΣ. Ανδρέα Δασκαλάκη.


Πρόθεση των αμερικανικών αρχών είναι να εξοπλίσουν τους Έλληνες αστυνομικούς με ασυρμάτους τελευταίας τεχνολογίας, εξασφαλίζοντάς τους ασφάλεια στις επικοινωνίες. «Είμαστε περήφανοι που δωρίζουμε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό στη μονάδα Οργανωμένου Εγκλήματος, δίνοντάς της τη δυνατότητα να πραγματοποιεί επιχειρήσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.


Σήμερα, στο μεταξύ, πρόκειται να παραδοθεί στην αστυνομία και ο τεχνολογικός εξοπλισμός που παραχωρεί υπό μορφή δωρεάς η εταιρεία «Παπαστράτος». Παρότι το αντικείμενο της δωρεάς δεν ανακοινώθηκε δημοσίως, ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι πρόκειται να παραληφθούν συστήματα εντοπισμού οχημάτων, θερμικές κάμερες, κιάλια μεγάλης εμβέλειας όπως επίσης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη - drones.


Ο εξοπλισμός θα διατεθεί στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και στις υποδιευθύνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Δίωξης Ναρκωτικών.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΟΥΣΑ


Βομβαρδίστηκε ιστορικός ναός


ΕΡΕΒΑΝ. Ο ιστορικός αρμενικός καθεδρικός ναός του Γαζάνσετσοις (Άγιος Σωτήρας) στην πόλη Σούσα βομβαρδίστηκε από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και υπέστη ζημιές, όπως ανακοίνωσε χθες το κέντρο πληροφόρησης της κυβέρνησης της Αρμενίας.


Παρά τον πυρετό των διπλωματικών πρωτοβουλιών για την κατάπαυση του πυρός, οι συγκρούσεις για τον διαφιλονικούμενο θύλακο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζονται, καθώς το Αζερμπαϊτζάν, ενισχυμένο από τη στήριξη που του παρέχει η Τουρκία, δεν φαίνεται διατεθειμένο να αναστείλει τις επιχειρήσεις του προτού πετύχει τους στρατιωτικούς στόχους του.


Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε χθες ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στη Μόσχα με τη συμμετοχή των συμπροέδρων της «Ομάδας του Μινσκ» (Ρωσία, Γαλλία, ΗΠΑ).


ΑΥΓΗ


Προχωρούν οι διερευνητικές, παρά την τουρκική πρόκληση στα Βαρώσια


Στη συνάντηση Δένδια Τσαβούσογλου συμφωνήθηκε να δοθεί ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών, την ώρα που η Κ. Σακελλαροπούλου εξέφραζε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο


ΤHΣ ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ


Υπό τη βαριά σκιά του ανοίγματος των Βαρωσίων, της πόλης φάντασμα, πλάι στην κατεχόμενη Αμμόχωστο στη βόρεια Κύπρο, έγινε χθες η συνάντηση Νίκου Δένδια - Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα. Μια συνάντηση «ολιγόλεπτη», όπως επέμεινε η ελληνική πλευρά, στην οποία συμφωνήθηκε να δοθεί ημερομηνία για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας.


Ο λακωνικός τρόπος που διαχειρίστηκε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τη συνάντηση έχει την εξήγησή του. Από τη μια πλευρά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακοινώσει κανείς την ημερομηνία επανέναρξης του διαλόγου με την Τουρκία τη στιγμή που η Άγκυρα προχωρά σε μια τέτοια πρόκληση. Από την άλλη, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει τις διερευνητικές κι όχι μόνο επειδή οι πιέσεις από τον έξω κόσμο είναι ασφυκτικές. Η εναλλακτική της σύγκρουσης με την Τουρκία δεν είναι στο τραπέζι, παρά τις κορώνες που χρησιμοποιούν διάφορα δευτεροκλασάτα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης.


Διάλογος και τις δύσκολες μέρες


Η μοναδική επίσημη ενημέρωση από τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών λοιπόν έγινε από τον Τσαβούσογλου και δη για το τουρκικό κοινό. Είπε λοιπόν ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ότι τις επόμενες μέρες θα δώσει ημερομηνία για τις διερευνητικές που θα γίνουν σε τουρκικό έδαφος. Και... εξομολογήθηκε πως είπε στον Δένδια ότι ο διάλογος θα πρέπει να συνεχίζεται ακόμη και στις πιο δύσκολες μέρες.


Εννοείται ότι ο Δένδιας εξέφρασε την αντίθεση της Ελλάδας στην κίνηση με τα Βαρώσια, με τον Τσαβούσογλου να απαντά ότι το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου είναι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και αυτή αποφασίζει... Αλλά κι αυτό δεν είναι αλήθεια. Το άνοιγμα της παραλίας στους επισκέπτες από χθες σε καθημερινή βάση και μέχρι τις 5 το απόγευμα ούτε δικαίωμα της τουρκοκυπριακής διοίκησης είναι αλλά ούτε και απόφασή της.


Το απαγορεύουν ρητά όλες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE για το Κυπριακό, αλλά και το καταδίκασε απερίφραστα ο Μουσταφά Ακιντζί, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή, που γίνεται ο πρώτος γύρος των εκλογών.


Ο Ακιντζί ήταν ανέκαθεν‘ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της. Το έλεγε πριν εκλεγεί το 2015 και το λέει και τώρα που ο Ερντογάν έδωσε το πράσινο φως στον Ερσίν Τατάρ, έναν από τους δεξιούς αντιπάλους του στις εκλογές, να κάνει το ντροπιαστικό σόου στην Αμμόχωστο. Στο μεταξύ, στην Κύπρο, εκατοντάδες Αμμοχωστιανοί συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στη Δερύνεια για να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τη νέα τουρκική πρόκληση, ενώ η κυπριακή ηγεσία προσπαθεί να πείσει τον έξω κόσμο ότι με αυτή την κίνηση ο Ερντογάν το παράκανε.


Επικοινωνία Σακελλαροπούλου - Αναστασιάδη


Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μίλησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να εκφράσει και θεσμικά την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξη της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι η ενέργεια αυτή στα Βαρώσια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση τόσο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσο και της διεθνούς νομιμότητας. Για το ζήτημα μίλησε μεταξύ άλλων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Κομισιόν, επισημαίνοντας στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν πως η κίνηση αυτή της Τουρκίας έρχεται λίγες μέρες μετά τα σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ότι το ζήτημα θα πρέπει να ξανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι πλέον προφανές ότι, παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την απόφαση της τελευταίας συνόδου κορυφής, ο Ερντογάν δεν πτοήθηκε. Προκειμένου μάλιστα να... φυτέψει ένα δικό του ανδρείκελο στη θέση του Ακιντζί, δεν δίστασε να ανέβει πίστα στις προκλήσεις και δη στο συμβολικό επίπεδο, που πονάει πάρα πολύ.


Χλιαρή αντίδραση από την Ευρώπη


Η αντίδραση του έξω κόσμου, πάντως, είναι μάλλον χλιαρή. Η Κομισιόν ανακοίνωσε από προχθές ότι θα ζητήσει από την Τουρκία «να σταματήσει αυτή την ενέργεια». Ο επικεφαλής της ομάδας της Ευρωδεξιάς στην Ευρωβουλή, μετά από επαφές με τον ομοϊδεάτη Αναστασιάδη, ζήτησε την άμεση επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους. Πιο σκληρή η ανακοίνωση της Ευρωαριστεράς, με την οποία καλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει μια σαφή και ισχυρή στάση κατά της συνεχιζόμενης πρόκλησης από την Άγκυρα.


Συγκλίνουσα η συζήτηση για το προσφυγικό άσυλο υποστηρίζει η Γιόχανσον


Παραμένουν οι διαφορετικές απόψεις, αλλά στις Βρυξέλλες θεωρούν πως μικραίνει η απόσταση μεταξύ Βίσεγκραντ και Νότου


Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗ


Την αισιοδοξία τους ότι είναι εφικτός ένας συμβιβασμός στη βάση της νέας πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε. εξέφρασαν χθες οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε συνέχεια της πρώτης συζήτησης επί του θέματος μεταξύ των κρατών μελών στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.


Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έκανε λόγο μάλιστα για “συγκλίνουσα συζήτηση”, κρίνοντας πως το χθεσινό συμβούλιο ήταν «ενθαρρυντικό». Από την πλευρά του, και ο προεδρεύων του συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ δήλωσε εντυπωσιασμένος και αισιόδοξος από τη σοβαρότητα που επιδεικνύουν όλα τα κράτη μέλη, κάνοντας λόγο για «ισχυρή βούληση να συνεχιστεί η διαδικασία στη βάση της πρότασης της Επιτροπής παρά τις διαφορετικές απόψεις».


Ανακοίνωσε ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στόχος είναι να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για τους πιο σημαντικούς πυλώνες της πρότασης μέχρι το τέλος του έτους και στη συνέχεια, επί πορτογαλικής Προεδρίας, να τεθούν σε εφαρμογή τα «νομικά εργαλεία».


Υπογράμμισε δε ότι οι επόμενες δύο συναντήσεις των υπουργών θα γίνουν με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες προκειμένου να μπορούν να λάβουν χώρα διαπραγματεύσεις σε μικρότερες ομάδες . Παρά την αισιοδοξία των δύο αξιωματούχων, είναι γεγονός ότι μια συμφωνία σ' αυτό το τοξικό μέχρι στιγμής ζήτημα για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν αποτελεί εύκολο έργο.


Η πρόταση της Επιτροπής που δημοσιεύτηκε πριν κάποιες εβδομάδες δεν περιλάμβανε έναν υποχρεωτικό μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., αλλά, αντ' αυτού, πρότεινε την Αγκάθι των διαπραγματεύσεων οι υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις και ο τόπος εξέτασης των αιτήσεων ασύλου εναλλακτική στις χώρες που δεν επιθυμούν να υποδεχτούν πρόσφυγες, να γίνονται χορηγοί των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο.


Η Επιτροπή κατηγορήθηκε ότι υποκύπτει στις πιέσεις κυβερνήσεων με αντιμεταναστευτική ρητορική, όπως είναι οι χώρες του Βίσεγκραντ, ενώ μένει να φανεί κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα πιέσει για την υποχρεωτική μετεγκατάσταση. Αυτό, πάντως, που φαίνεται να ενώνει τις δύο πλευρές είναι τα σημεία που αφορούν τις επιστροφές, τη φύλαξη των συνόρων και τη συνεργασία με τις τρίτες χώρες για επανεισδοχές.


Επίσης, όπως ανέφερε ο Γερμανός υπουργός, το ζήτημα που απασχολεί ιδιαιτέρως τις χώρες της πρώτης γραμμής (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία) είναι το κατά πόσο θα συνεχιστεί η υποχρέωση εξέτασης των αιτημάτων ασύλου στα σύνορα, καθώς αυτό προκαλεί τον συνωστισμό σε μεγάλους καταυλισμούς. Αυτό, όμως, εξυπηρετεί αρκετές άλλες χώρες και θα αποτελέσει ένα από τα αγκάθια των διαπραγματεύσεων.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Καστελόριζο: Βραχογραφία της Παναγίας ως απάντηση στα αίσχη της Τουρκίας


ΜΕ ΤΗΝ εικόνα της Παναγίας θα υποδέχονται όποιον φτάνει στο αεροδρόμιο του Καστελόριζου οι κάτοικοι του νησιού, ως απάντηση στην πρόσφατη τουρκική προβοκάτσια, με τη ρίψη κόκκινης μπογιάς στη μεγάλη ελληνική σημαία που είναι ζωγραφισμένη στον βράχο σπηλιάς πάνω από το λιμάνι και το στρατόπεδο. Πρόκειται για μια επιβλητική βραχογραφία με τη μορφή της Παναγίας και τη φράση ευχή Η Παναγία μαζί μας , την οποία φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Στράτος Μυλωνάς με τη βοήθεια κατοίκων του νησιού που συνέδραμαν στην αγορά υλικών.


Η πρωτοβουλία ανήκει στον ιερέα Γεώργιο Μαλτέζο, ο οποίος αισθάνεται δέος και συγκίνηση για την υλοποίηση της επιθυμίας του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα και τις προκλήσεις, ήθελα όποιος κατεβαίνει από το αεροδρόμιο να βλέπει σε αυτήν τη σπηλιά την εικόνα της Παναγίας αναφέρει στη “δημοκρατία” ο π. Γεώργιος και προσθέτει ότι το έργο πρόσφερε χαρά σε όλους τους κατοίκους του νησιού κι όχι μόνο, αφού στο δια δίκτυο κυκλοφορούν αρκετές χιλιάδες σχετικές αναρτήσεις και σχόλια.


Ο παπά Γιώργης λέει ότι το έργο ολοκληρώθηκε σε μόλις πέντε ημέρες, ενώ χθες το απόγευμα στήθηκε και ένας μεγάλος ξύλινος σταυρός, τον οποίο έφτιαξε ένας νεαρός που κατοικεί στο Καστελόριζο. Παράλληλα έχει προστεθεί και φως ηλιακής ενέργειας για να διακρίνεται καθαρά και το βράδυ. Με αυτόν τον τρόπο θέλαμε να συμβολίσουμε ότι η Παναγία, η Μητέρα όλων, σκεπάζει και προστατεύει τόσο το στρατόπεδο που βρίσκεται ακριβώς από κάτω όσο και ολόκληρο το νησί υπογραμμίζει ο ιερέας και επισημαίνει ότι μπορεί η εικόνα να μη φαίνεται από την Τουρκία, αλλά το σημείο είναι ορατό.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Με προκλητική φιέστα ο Ερντογάν άνοιξε την Αμμόχωστο!  



Με μια φιέστα ντροπής, στις 4 χθες το απόγευμα, εισήλθε στα Βαρώσια ο εκλεκτός της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ. Ο «πρωθυπουργός» και υποψήφιος «πρόεδρος» στις εκλογές της Κυριακής έφτασε στο σημείο διέλευσης των Βαρωσίων, που το είχαν ανοίξει νωρίτερα άνδρες των κατοχικών δυνάμεων, συνοδεία υψηλόβαθμων στελεχών της τουρκοκυπριακής Δεξιάς.  


 


Δεκάδες Τουρκοκύπριοι έσπευσαν στο παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου -κρατώντας τουρκικές και τουρκοκυπριακές σημαίες- για τη γιορτή που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι, αλλά αναβλήθηκε, καθώς το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» του ψευδοκράτους απαγόρευσε την τελετή, ενημερώνοντας σχετικά τη «γενική διεύθυνση αστυνομίας» και τον «δήμο» Αμμοχώστου.


 


Ο Τατάρ έφτασε στην περιφραγμένη πόλη και περπάτησε μέχρι το παραλιακό μέτωπο, ακολουθούμενος φυσικά από τουρκικά MME. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως ακόμη δεν άνοιξε το παραλιακό μέτωπο και στην περιοχή έσπευσαν Τουρκοκύπριοι κτηματομεσίτες, προφανώς για να... τσεκάρουν το «φιλέτο» της περίκλειστης πόλης.  



Διαμαρτυρία  


 


Πάντως, πολίτες της Αμμοχώστου προχώρησαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για την έκνομη ενέργεια της Τουρκίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αμμοχώστου, η φιέστα του Ταγίπ Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ προκαλεί το αίσθημα των Αμμοχωστιανών και ολόκληρου του κυπριακού λαού.  



Τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς καταδίκασαν ξένες κυβερνήσεις και αξιωματούχοι, ενώ το ζήτημα θα θέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Θεωρώ την απόφαση της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος έκνομη και κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας» δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος πρόσθεσε πως «οι εταίροι μας στην Ε.Ε. θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ο κ. Ερντογάν δεν συνετίζεται με παρακλήσεις». Αντιδράσεις για τη φαιδρή φιέστα ξεσηκώθηκαν και στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τον επικεφαλής της, Γερμανό ευρωβουλευτή Μάνφρεντ Βέμπερ, να καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να επιστρέψει τα Βαρώσια στους νόμιμους κατοίκους τους, υπό τη διοίκηση του OHE!


 


Τέλος, αναφορικά με τη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Πίτερ Στάνο δήλωσε πως η Ένωση παρακολουθεί προσεκτικά τις τουρκικές ενέργειες και θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις.  


 


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


 


Κοινή επιστολή Κυπρίων και Ελλήνων ευρωβουλευτών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς  


 


ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ έφεραν τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο η ελληνική και η κυπριακή αντιπροσωπία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, απέστειλαν σχετική επιστολή στην ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών (Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Νταβίντ Σασόλι) και στον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Ασφαλείας και Άμυνας Ζοζέπ Μπορέλ.


4


Ύστερα από συνεννόηση του αντιπροέδρου της KO. του ΕΛΚ και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βαγγέλη Μεϊμαράκη και της Ελίζας Βόζεμπεργκ, μέλους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, με τους Κύπριους ευρωβουλευτές Λευτέρη Χριστόφορου και Λουκά Φουρλά, σύσσωμη η ελληνική και η κυπριακή αντιπροσωπία καταδίκασαν την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα κατά παράβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.


 


Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η Τουρκία με αυτήν την παράνομη δράση στοχεύει να καταστρέψει ανεπανόρθωτα τις προσπάθειες επανεκκίνησης των συνομιλιών για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, υπογραμμίζουν ότι τέτοιες προκλητικές ενέργειες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσει από την Τουρκία τη συμμόρφωσή της με τα ψηφίσματα του OHE και τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών με την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, αποδεικνύοντας έτσι τη δέσμευσή της στις προσπάθειες επίτευξης μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού. 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο Ερντογάν στρατολογεί πεινασμένους μισθοφόρους  

Ακτιβιστές αποκαλύπτουν ότι Σύροι μαχητές σπεύδουν να πολεμήσουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για $2.000 τον μήνα 

Από τον Γιώργο Τραπεζιώτη   

Κοινό μυστικό αποτελεί πια η απροκάλυπτη εμπλοκή της Άγκυρας -και- στη σύγκρουση που μαίνεται το τελευταίο διάστημα στο Ναγκόρνο -Καραμπάχ, καθώς ο «σουλτάνος» επιμένει απροκάλυπτα στη διατήρηση της τουρκικής εμπλοκής σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει, θέλοντας βέβαια να πλασάρει τη χώρα του ως «σημαντικό παράγοντα των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων».  

Η Τουρκία έχει στρατολογήσει Σύρους αντάρτες για να πολεμήσουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της αποσχισθείσας περιοχής που στηρίζεται από την Αρμενία και του στρατού

του Αζερμπαϊτζάν, όπως δήλωσαν χθες στο dpa ακτιβιστές από τη βορειοδυτική Συρία, εξηγώντας συγχρόνως ότι αυτό που ωθεί τους μαχητές είναι η οικονομική ανέχεια.  

Ενώ είναι γνωστό πως η Άγκυρα στηρίζει ομάδες ανταρτών στη Συρία εδώ και εννέα χρόνια, την Πέμπτη ακτιβιστής, ο οποίος ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του φοβούμενος για την ασφάλειά του, αποκάλυψε ότι «νεαροί μαχητές, κυρίως από τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία ομάδες -όπως η Ταξιαρχία Σουλτάν Μουράντ, η Ταξιαρχία Χάμζα και η Ασπίδα Αλ Φούρατ-, πάνε (να πολεμήσουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ) με αντάλλαγμα χρήματα».  

Απελπισία  

Ένας άλλος εξηγούσε ότι «πρόκειται κυρίως για απελπισμένους μαχητές, που στρατολογούνται από την Τουρκία για 1.500 με 2.000 δολάρια τον μήνα». Οι αποκαλύψεις αυτές - παρά τις επίμονες διαψεύσεις των Τούρκων - ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ενώ το Στεπανακέρτ, η πρωτεύουσα της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Καραμπάχ, έγινε για ακόμη μία νύχτα στόχος βομβαρδισμού από τις δυνάμεις των Αζέρων, μια εξέλιξη που σημειώνεται παρά τις προσπάθειες που γίνονται σε επίπεδο διπλωματικό, ώστε Αρμένιοι και Αζέροι να μπουν σε διαδικασία κατάπαυσης του πυρός, με διεθνή διαμεσολάβηση στη Γενεύη.  

Χθες, πάντως, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι το ζήτημα της συνάντησης στη Μόσχα των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν με τη συμμετοχή των συμπροεδρευόντων της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ βρίσκεται υπό εξέταση.  

Πεδίο αντιπαράθεσης έγινε χθες και ο βομβαρδισμός του ιστορικού Ναού του Χριστού Σωτήρος από τους Αζέρους στην πόλη Σούσα.

Γεγονός που το Αζερμπαϊτζάν διέψευσε, παρά τους ισχυρισμούς των Αρμενίων αλλά και των ρεπορτάζ που ανέφεραν ότι τρεις δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από τα πυρά στον καθεδρικό ναό. 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η τουρκική μαφία «ξέπλενε» τον χαμένο θησαυρό του Καντάφι 

ΓΑΛΛΟΙ αστυνομικοί εντόπισαν ένα μικρό μέρος από τον θησαυρό των 160.000.000 ευρώ του Μουαμάρ Καντάφι, χρήματα που κλάπηκαν το 2017 από λιβυκή τράπεζα, και συνέλαβαν ένα ζευγάρι το οποίο σκόπευε να πουλήσει κατεστραμμένα χαρτονομίσματα, όπως έγινε γνωστό από πηγή της αστυνομίας!  

Η ιστορία, στην οποία εμπλέκεται και η τουρκική μαφία και την έφερε στο φως η «Le Parisien», μοιάζει απίστευτη, αλλά είναι πέρα έως πέρα αληθινή. Για άγνωστους λόγους κατά το ρεπορτάζ το 2016 η τότε κυβέρνηση της Λιβύης ζήτησε να της σταλούν πολλά εκατομμύρια ευρώ σε χαρτονομίσματα των 100 και 200 από την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας. Τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν σε τράπεζα στη Βεγγάζη. Στις αρχές του 2017, εν μέσω εμφυλίου, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ έβαλε χέρι σε μέρος του ποσού, περίπου σε 80.000.000 ευρώ, προκειμένου να αγοράσει όπλα και υλικό για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του.  

Ωστόσο πολλά από τα αποθηκευμένα χαρτονομίσματα στη Βεγγάζη είχαν υποστεί φθορές, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται «κατεστραμμένα». Το καλοκαίρι του 2018 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενημερώνεται ότι ορισμένα από τα χαρτονομίσματα αυτά επέστρεψαν στην Ευρώπη. Σε ποσοστό 90% τα διακινούσε η τουρκική κοινότητα και συγκεκριμένα η "τουρκική μαφία, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας.  

Οι Αρχές εκτιμούν ότι τα χαρτονομίσματα αυτά θα συνεχίσουν να εμφανίζονται παντού στον κόσμο επί χρόνια. Πιστεύουν επίσης ότι πολλά εκατομμύρια από αυτόν τον θησαυρό βρίσκονται ακόμα στην Τουρκία. 

ΕΛ. ΤΥΠΟΣ

ΣΟΟΥ ΜΕ ΧΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ GLOBSEC ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΔΕΝΔΙΑ

Γράφει ο δρ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ, Διεθνολόγος – Γεωστραγητικός αναλυτής

Απίστευτο και όμως τουρκικό! Νέες προκλητικές δηλώσεις από την Μπρατισλάβα του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγα μόλις λεπτά μετά την ολιγόλεπτη συνάντηση του με τον Νίκο Δένδια στο περιθώριο της ετήσιας και υψηλού επιπέδου διάσκεψης GLOBSEC στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, μιλώντας για τον περιφερειακό και ευρύτερο ρόλο της χώρας του, δεν αρκέστηκε στα απύθμενα προκλητικά και παραπλανητικά λόγια, αλλά πρόσθεσε και χάρτες για να επηρεάσει το ακροατήριο του και για να καταγγείλει ως μαξιμαλιστικές τις θέσεις της Ελλάδας για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τσαβούσογλου έστησε αυτό το σόου με τους χάρτες αμέσως μετά την 20λεπτη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Δένδια με βασικό θέμα την ημερομηνία έναρξης του 61 ου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας. Στο πλαίσιο του γνωστού φόρουμ για την Ασφάλεια – στο οποίο συμμετέχει συχνά ο Τούρκος ΥΠΕΞ – παρουσίασε τρεις χάρτες. Ο πρώτος αφορούσε το χάρτη της Σεβίλης, τον οποίο καυτηρίασε για πολλούς και διαφόρους λόγους ότι δεν αποδίδει σωστά τις ιδιαιτερότητες θαλάσσιων περιπτώσεων στο Διεθνές Δίκαιο. Στον δεύτερο χάρτη υπήρχε μια ελληνική και μια τουρκική σημαία που κατά τον κ. Τσαβούσογλου έδειχνε τις μαξιμαλιστικές (!) θέσεις της Ελλάδας στην περιοχή του Αιγαίου.

Ο τρίτος χάρτης ήταν επικεντρωμένος στο Καστελλόριζο και είπε ότι πρόκειται για ένα νησί που απέχει μόλις 2 χλμ. από τις ακτές της Τουρκίας και που διεκδικεί 40.000 km2 υφαλοκρηπίδα, απαίτηση «που είναι απαράδεκτη και εξωφρενική». Τέλος, δεν παρέλειψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ να σχολιάσει τις διερευνητικές επαφές που δεν προχώρησαν τον Αύγουστο, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα υπέγραψε τη μερική συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Αίγυπτο και ναρκοθέτησε με αυτή την κίνηση κακής πίστης έναντι της Τουρκίας τη διπλωματική διαδικασία των επαφών.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, ενώ ο Νίκος Δένδιας επέκρινε την προκλητική στάση της Άγκυρας στο θέμα του ανοίγματος του παράκτιου μετώπου παραλίας στα Βαρώσια, που παραβιάζει αποφάσεις του ΣΑ/OHE και συγκεκριμένα τις 550/1984 και 789/1992.

Σε πάνελ που συμμετείχε μαζί με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρουμανίας και της Σλοβενίας υποστήριξε ότι η Ε.Ε., αν και οικονομικά είναι υπερδύναμη, από στρατιωτικής πλευράς είναι ανίσχυρη και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην περίπτωση των χειρισμών της Λιβύης. Το κύριο θέμα του πάνελ ήταν «η Ε.Ε. μετά την COVID-19».

Η πρόκληση

Στην τακτική της ρητορικής των συνεχών προκλήσεων παρέμεινε και χθες η Άγκυρα, αφού, μετά το μερικό άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, υποστήριξε προκλητικά ότι τα Βαρώσια αποτελούν σύμβολο ειρήνης και ευημερίας και σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι «οι όμορφες ακτές της περίκλειστης Αμμόχωστου γέμισαν από ανθρώπινες φωνές έπειτα από 46 χρόνια».

Στις 12 χθες, με καθυστέρηση μίας ώρας, άνοιξε το σημείο διέλευσης μέσω της περίκλειστης πόλης της Αμμόχωστου προς την παραλία των Βαρωσίων.

Άνδρες με πολιτικά που βρίσκονταν μπροστά από τη σιδερένια πύλη αφαίρεσαν τα κιγκλιδώματα και είπαν στον κόσμο, ο οποίος βρισκόταν εκεί, ότι μπορούσε να περάσει, ενώ δεν υπήρχε στρατιωτική δύναμη. Οι Αρχές της περιοχής επίσης δεν ζητούσαν έγγραφα, ταυτότητες, ή διαβατήρια και άφηναν τον κόσμο να εισέλθει στην περιοχή της παραλίας. Κάποιοι κρατούσαν τουρκικές σημαίες καθώς και τη σημαία της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Η διαδικασία του ανοίγματος των Βαρωσίων εκτιμάται ότι θα είναι σταδιακή και στην περίκλειστη πόλη θα ανοίξουν σύντομα και άλλες περιοχές. Η λεγόμενη «διοίκηση» των «δυνάμεων ασφαλείας» με ανακοίνωσή της τονίζει ότι επιτρέπεται η πρόσβαση στην παραλία της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, «στο λαό και σε επισκέπτες», ενώ δεν θα ζητείται η επίδειξη εγγράφων – ταυτοτήτων κ.λπ.

Απάντηση Πέτσα

Απαντώντας στη νέα αυτή πρόκληση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απηύθυνε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα ότι, εάν δεν κάνει βήματα πίσω στο ζήτημα των Βαρωσίων, τότε η Αθήνα και η Λευκωσία θα θέσουν το θέμα των νέων προκλήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επόμενη εβδομάδα.

«Πρόκειται για άλλη μια προκλητική ενέργεια που παραβιάζει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συγκρούεται με το πρόσφατο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, αλλά και με νέα δήλωση του πρωθυπουργού, καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας. Η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει, το θέμα θα απασχολήσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης – 16ης Οκτωβρίου 2020, καθώς θα τεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και, φυσικά, την Ελλάδα», τόνισε χθες ο κ. Πέτσας.

Από πλευράς της κυβέρνησης της Λευκωσίας, o Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης καταδίκασε τη συγκεκριμένη ενέργεια των κατοχικών δυνάμεων και της Άγκυρας, ενώ τόνισε ότι η Λευκωσία έχει προσφύγει στο ΣΑ/OHE και ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα.

Τέλος, δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες δείχνουν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F16 να είναι σταθμευμένα στην αεροπορική βάση Γκάντζια, στο Αζερμπαϊτζάν, που απέχει 30 χλμ. από την πρωτεύουσα Μπακού.

ΕΛ. ΤΥΠΟΣ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ, ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΩΣΙΑ

ΥΠΕΞ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ, ΦΙΕΣΤΑ - ΠΡΟΚΛΗΣΗ

ΤΗΝ ΩΡΑ της συνάντησης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Νίκο Δένδια στην Μπρατισλάβα, η Τουρκία άνοιξε χθες το μεσημέρι το σημείο διέλευσης στα Βαρώσια. Την κίνηση αυτή είχε ανακοινώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου. Στο σημείο βρέθηκε τελικά και ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ξεναγήθηκε στην «πόλη – φάντασμα». Στη φιέστα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή συμμετείχαν εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι, που περπάτησαν στους δρόμους της πόλης που παραμένει κλειστή εδώ και 46 χρόνια.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε μια συνάντηση (20 λεπτών σύμφωνα με την Άγκυρα) με τον Τούρκο ομόλογο του στο πλαίσιο του φόρουμ GlobSec 2020 στην Μπρατισλάβα. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν και πάλι στην έναρξη των διερευνητικών επαφών. Ήδη οι δύο πλευρές είχαν ανακοινώσει την έναρξη τους. Επίσης, ο Δένδιας εξέφρασε τις διαφωνίες της Ελλάδας για την κίνηση της Τουρκίας στα Βαρώσια.

Ημερομηνίες

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως «σε αυτήν τη συνάντηση συμφωνήσαμε ότι θα πραγματοποιήσουμε την ερχόμενη περίοδο τις συναντήσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τις διερευνητικές συνομιλίες. Δεδομένου ότι η Τουρκία θα τις φιλοξενήσει, θα προτείνουμε ορισμένες ημερομηνίες γι’ αυτές τις συναντήσεις. Και του είπα ότι ακόμα και υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες, είναι χρήσιμο να διατηρηθεί ο διάλογος. Συμφωνήσαμε σήμερα να συνεχίσουμε». Πάντως οι εβδομάδες περνούν και οι διερευνητικές επαφές όλο ανακοινώνονται και όλο καθυστερούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε πως «ο Δένδιας εξέφρασε τις σκέψεις του για το άνοιγμα των κλειστών Βαρωσίων και εκφράσαμε τις σκέψεις μας εδώ». Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως η απόφαση της Άγκυρας για τα Βαρώσια ήταν σωστή.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι από την κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνοκυπρίων, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ιδιοκτησία τους, καθώς η περιοχή Βαρώσια είναι κλειστή για το κοινό επί πολλά χρόνια. Το άνοιγμα εκ νέου τμημάτων της ακτής, που δεν περιέχουν προσωπικές ιδιοκτησίες, και συγκεκριμένων δρόμων ήταν ένα κρίσιμο βήμα. Παρατηρήσαμε ότι οι πολίτες της ΤΔΒΚ ήταν ευτυχείς που είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν αυτήν την περιοχή. Ως εκ τούτου, θα είναι ωφέλιμο να προχωρήσουμε σε αυτά τα βήματα, σεβόμενοι, παράλληλα, τα δικαιώματα και τις αξιώσεις ιδιοκτησίας όλων και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του OHE. Θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε συνομιλίες ευρέως και θα φροντίσουμε να εξηγήσουμε τον δίκαιο αγώνα μας όπου κι αν πάμε», δήλωσε.

Το χαβά του

Ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν πάντως, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Κατάρ «The Peninsula'», κατηγόρησε πάλι την Ελλάδα πως συμμαχεί μαζί με άλλες χώρες εναντίον της Τουρκίας. «Κάποια κράτη, κυρίως όμως η Ελλάδα, που ενοχλούνται από την παρουσία της Τουρκίας, έκαναν μονομερείς ενέργειες και τήρησαν προκλητική στάση. Η Γαλλία, που είναι γνωστή για την αποικιοκρατική της στάση, όπως η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι και η Αρμενία τηρούν τη στάση αυτή λόγω της ενεργής δράσης της Τουρκίας στην περιοχή», υποστήριξε.

Ο Ερντογάν έδωσε το δικό του στίγμα για το ποια πολιτική θα ακολουθήσει η χώρα του. «Τα ζητήματα του Αιγαίου, όπως και της Μεσογείου, είναι από αυτά που η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει με τίποτα. Όσοι είδαν την αποφασιστικότητά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, όσοι κατάλαβαν πως δεν θα υποχωρήσουμε με κενές απειλές και εκβιασμούς, επιτέλους αναγκάστηκαν να ακούσουν το κάλεσμά μας για διάλογο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

ΕΣΤΙΑ

Αρχίζει διάλογος στην σκιά της Αμμοχώστου

Σέ ψυχρό κλίμα ή συνάντησις Δένδια Τσαβούσογλου

ΕΝ ΜΕΣΩ πρωτοφανών προκλήσεων καί απειλών οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος Τουρκίας συνηντήθησαν χθές στήν.Μπρατισλάβα καί συνεφώνησαν νά αρχίσουν οί διερευνητικές επαφές τό επόμενο διάστημα. Την πρώτη συνάντη ση σέ υψηλό επίπεδο μετά τήν κρίση στήν Ανατολική Μεσόγειο επισκιάζουν ή «εισβολή» τών Τούρκων στήν Αμμόχωστο, οί απειλές τοΰ Έρντογάν γιά τό Αιγαίο καί οι παράνομες Navtex ανήμερα τήν 28η Όκτωβρίου, οί χάρτες πού τόλμη σε νά παρουσιάσει ό Τσαβούσογλου στό φόρουμ της Μπρατισλάβας μέ τό Καστελλόριζο αλλά καί ή ομολογία τοΰ Νίκου Δένδια γιά τήν γενικώτερη στάση της EE.

Ή εισβολή της Τουρκίας στην παραλία της Αμμοχώστου συνετελέσθη χθές τό μεσημέρι, δταν ό ψευδοπρω θυπουργός Έρσίν Τατάρ συνοδευόμενος από εκατοντάδες εποίκους πού κρατούσαν κυρίως τουρκικές σημαίες καί φώναζαν συνθήματα.

Ή «διοίκησις» των κατοχικών «δυνάμεων ασφαλείας» μέ ανακοίνωση της αναφέρει οτι περισσότερα άπό 900 άτομα περπάτησαν στήν παραλία τών Βαρωσίων.Ή πρόσβασις θά είναι άπό τις 9 τό πρωί μέχρι τις 5 τό απόγευμα «στόν λαό και σέ επισκέπτες». Ύπό αυτές τις συνθήκες οι κ.κ. Δένδιας καί Τσαβούσογλου συνομίλησαν γιά περίπου 20 λεπτά στό περιθώριο τοΰ φόρουμ μέ αντικείμενο τις διερευνητικές επαφές. Τό κλίμα ήταν πολύ ψυχρό, και γι' αυτό φρόντισε ό Τσαβούσογλου καθώς σέ ένα ακόμη επικοινωνιακό σώου έβγαλε τρεις χάρτες πού «αποδεικνύουν τις μαξιμαλιστικές θέσεις» της Ελλάδος. Ό πρώτος ήτο ό χάρτης τής «Σεβίλλης», ό δεύτερος μέ τήν ελληνική καί τουρκική σημαία καί ό τρίτος ήταν ό χάρτης του Καστελλορίζου μέ τόν Τσαβούσογλου νά διερωτάται πώς ένα νησί δίπλα στις τουρκικές άκτές διεκδικεί 40.000 km2 υφαλοκρηπίδα. Κατηγόρησε την Έλλάδα ότι αυτή ευθύνεται πού δέν έχει αρχίσει ό διάλογος τόν Αύγουστο, όταν υπέγραψε τήν συμφωνία μέ τήν Αιγυπτο.

Όταν άνέβηκε στό βήμα τοΰ φόρουμ ό κ. Δένδιας επέστησε τήν προσοχή τών συμμετεχόντων στό γεγονός, ότι ή Τουρκία στέλνει τζιχαντιστές άπό τήν Συρία σέ όλα τά μέτωπα πού άνοίγει καί ότι ή EE δέν έχει αντιδράσει σωστά. Δέν θά μπορούσε νά μήν στηλιτεύσει τήν γενικώτερη στάση τής EE λέγοντας ότι «ή χώρα μου έχει αισθανθεί πολλές φορές μόνη της, γιά παράδειγμα στήν πρόσφατη κρίση μέ τήν Τουρκία στήν Ανατολική Μεσόγειο, δέν αισθανθήκαμε ότι έχουμε όλη τήν άλληλεγγύη πού θέλαμε».

Ειδικά γιά τήν Κύπρο είπε ότι παρά τις τεράστιες προκλήσεις εις βάρος ενός κράτους μέλους «γιά άλλη μια φορά ή Ένωση ήταν εξαιρετικά άπρόθυμη νά επιβάλει κυρώσεις». «Ή EE αν καί οικονομικά είναι ένας γίγαντας στρατιωτικά δέν ενεργεί ώς Ένωση. Ή EE δέν έχει φθάσει άκόμη στό σημείο νά έχει μιά κοινή εξωτερική πολιτική, μιά κοινή πολιτική ασφάλειας και τήν κατανόηση ότι πρέπει νά υπερασπισθεί τις άξιες της όχι μόνο μέ τόν ήπιο άλλα και μέ τό σκληρό τρόπο, αν χρειασθεί».

Τήν προκλητική ενέργεια της Τουρκίας στό παραλιακό μέτωπο τής Αμμοχώστου έθεσε ό Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σέ τηλεδιάσκεψη πού ειχε μέ τήν Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φόν ντέρ Λάυεν τονίζοντας δτι παραβιάζονται οι σχετικές άποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας τών Ηνωμένων Εθνών.

Προανήγγειλε δέ ότι θά θέσει τό φλέγον αυτό ζήτημα στήν επόμενη Σύνοδο Κορυφής και θά πρέπει νά επανεξετασθεί ή περιπτωσις τών κυρώσεων.

Τήν ιδια ωρα ό Έρντογάν άπειλει ότι ή Τουρκία δέν πρόκειται μέ τίποτα νά υποχωρήσει στό Αιγαίο. «Ή Ελλάς, πού ενοχλείται άπό τήν δυναμική παρουσία τής Τουρκίας στήν Μεσόγειο, κάνει μονομερείς ενέργειες και προκλητικά βήματα εναντίον τής Τουρκίας» δήλωσε, ενώ ένέπλεξε καί τήν χώρα μας στην σύρραξη τοΰ Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Μαζί μέ τήν Γαλλία ή Ελλάς καί οί Ελληνοκύπριοι τώρα μπλέκουν καί την Αρμενία καί κάνουν προκλητικές ένέργειες. Όσοι είδαν τήν άποφασιστικότητά μας στήν Ανατολική Μεσόγειο κατάλαβαν ότι μέ κενές άπειλές και εκβιασμούς δέν θά υποχωρήσουμε καί επί τέλους μας άκουσαν καί κάθονται στό τραπέζι τών διαπραγματεύσεων» κατέληξε ό Τούρκος Πρόεδρος.

ΕΣΤΙΑ

Επαναφορά θέματος κυρώσεων στήν 'Άγκυρα γιά τούς S-400

Ουάσιγκτον Ένώ ή Τουρκία προβαίνει έπιδεικτικώς στήν ενεργοποίηση τοϋ αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S 400, δύο Αμερικανοί γερουσιαστές επανέρχονται στό ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στήν'Άγκυρα. Τό ραντάρ των S400 φέρεται νά ένεργοποιήθηκε καθώς ελληνικά μαχητικά τύπου F-16 επέστρεφαν άπό τήν κοινή στρατιωτική άσκηση «Ευνομία» της Ελλάδος, τής Γαλλίας, τής Ιταλίας καί Κύπρου τόν περασμένο Αύγουστο, όπως αναφέρει ό αμερικανικός ενημερωτικός ιστότοπος The Hill. Μέλη τοϋ Κογκρέσσου ζητούν άπό τόν Λευκό Οίκο νά επιβάλει κυρώσεις στήν Τουρκία άπό τό 2017 πού συνεφώνησε μέ τήν Ρωσσία νά προμηθευθεί τούς S 400, τήν πρώτη παρτίδα των οποίων παρέλαβε πέρυσι.

Δύο γερουσιαστές, ό Δημοκρατικός Κρίς Βάν Χόλεν κι ό Ρεπουμπλικάνος Τζαίημς Λάνγκφορντ, επανέλαβαν τό αίτημα αυτό μετά άπό πληροφορίες οτι ή Τουρκία ετοιμάζεται νά ενεργοποιήσει καί πάλι τήν έρχομένη εβδομάδα τό ρωσσικό άντιαεροπορικό σύστημα. «Σας γράφουμε σχετικά μέ δημόσιες άναφορές οτι ή Τουρκία εχει ενεργοποιήσει τά ραντάρ τοϋ ρωσσικοϋ άντιαεροπορικοΰ συστήματος S-400, προκειμένου νά άνιχνεύσει μαχητικά άεροσκάφη F-16 κατασκευασμένα άπό τίς ΗΠΑ πού επέστρεφαν άπό τήν άσκηση Eunomia πού διεξήχθη άπό τήν Γαλλία, τήν Ιταλία, τήν Ελλάδα καί τήν Κύπρο στά τέλη Αύγούστου πρός άπάντησιν τής άδικαιολόγητης επιθέσεως τής Τουρκίας στήν Ανατολική Μεσόγειο. Δεδομένης αυτής τής πληροφορίας σάς καλούμε ξανά νά επιβάλετε κυρώσεις στήν Τουρκία όπως άπαιτεΐ ή νομοθεσία» γράφουν στήν επιστολή τους πρός τόν Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη θέσει τήν Τουρκία εκτός τοΰ προγράμματος συμπαραγωγής των νεωτέρων μαχητικών 5ης γενεάς F 35, άλλά ή κυβέρνησις Τράμπ δέν έχει επιβάλει άλλες κυρώσεις, όπως προβλέπονται άπό τόν Νόμο περί Αντιμετωπίσεως τών εχθρών τής Αμερικής μέσω τών κυρώσεων (CAATSA) γιά συνεργασία μέ τήν ρωσσική άμυντική βιομηχανία εν προκειμένω.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου