Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Μια κοινωνία μπερδεμένη


Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος
Η ευχή είναι να ομονοήσουμε ως κοινωνία
Εισαγωγή
Πολλά είναι τα σημαντικά γεγονότα αυτών των ημερών.
Η συνδιάσκεψη των Μεσογειακών κρατών, που ήταν «υπέρ» των Ελληνικών θέσεων, η φωτιά στη Μόρια και οι «κινήσεις» των ακάλεστων επισκεπτών μας, τα οικονομικά και η ανεργία των νέων, και πολλά ακόμη.
Εμείς σήμερα θα επικεντρώσουμε στο ότι «ανοίγουν τα σχολεία» και ότι οι αριθμοί για τον κορωνοϊό ΔΕΝ έχουν φθίνουσα πορεία, αλλά δυστυχώς αύξουσα.
Ο τρόπος που προσεγγίζουμε τα δυο αυτά θέματα είναι κομβικός για τις εξελίξεις.
Ας προσπαθήσουμε να τα δούμε με νηφαλιότητα…

Επαναστάσεις χωρίς αιτία…
Κανονικά έπρεπε να δίνουμε ευχές για την καλή σχολική χρονιά. Δυστυχώς όμως πρέπει να κάνουμε συγκρίσεις… Του παρελθόντος με το παρόν…
Μεγάλωσα σε μια εποχή που όλοι οι μαθητές των γυμνασίων έπρεπε να φοράνε πηλίκιο. Για να φαίνεται ότι είναι μαθητές…
Και όλοι φορούσαμε !!!

Κάποιοι το «παραμόρφωναν» λίγο για να γίνει πιο μακρύ, κάποιοι το φορούσαν πιο χαμηλά στα μάτια, αλλά όλοι το φορούσαν !!!
Ευτυχώς τότε ΔΕΝ υπήρξε κάποιο κόμμα, κάποιο απόκομμα, κάποια κίνηση που να λέει: «ΜΗ φοράτε το κασκέτο, γιατί κάποιοι θέλουν να σας το επιβάλλουν… Εμείς οι αντιδραστικοί που λέμε ΟΧΙ σε όλα, σας καλούμε να κάνουμε αγώνα για την κατάργηση του μαθητικού πηλικίου»…
Τότε τα κορίτσια έπρεπε να φορούν όλα μπλε ποδιές, για να δείχνουν ότι είναι μαθήτριες.
Και όλα τα κορίτσια τις φορούσαν!!
Κάποιες λίγο παλιές ή καινούργιες, κάποιες πιο κοντές ή πιο μακριές, αλλά όλα τα κορίτσια πήγαιναν στο σχολείο με την ποδιά.
ΔΕΝ έγινε καμιά επανάσταση «εναντίον της ποδιάς»!!!
Η οποία, αν θυμάστε,  καταργήθηκε μετά το 1981.
Δεν έγινε «επανάσταση» εναντίον της άσπρης κορδέλας στα μαλλιά των κοριτσιών, ούτε έγινε «επανάσταση» εναντίων των λευκών παπουτσιών μάρκας Ελβιέλα που φορούσαμε όλοι…
Τότε οι άνθρωποι κοιτούσαν τα ουσιώδη (ψωμί, παιδεία, δημοκρατία) και όχι το τι συμφέρει κάθε αρχηγίσκο, κάθε κόμματος!

Τα ουσιώδη σήμερα
Αυτά τα χρόνια συμβαίνουν επαναστάσεις στην τεχνολογία της πληροφορικής και των επικοινωνιών, στην τεχνολογία της διαγνωστικής και θεραπευτικής ιατρικής και σε πολλά ακόμη πνευματικά πεδία.
Οι παλιομοδίτες πολιτικοί ΔΕΝ βλέπουν ότι σε όλο τον κόσμο οι λαοί προσπαθούν να συμβιώσουν ειρηνικά και να αναπτυχθούν, αλλά  στις καθημερινές «επαναστάσεις του φραπόγαλου στην καφετέρια» ονειρεύονται ξεσηκωμούς, μπαϊράκια, «αγώνες κατά των ανεμόμυλων του Δον Κιχώτη» και πολλά ακόμη παρόμοια…
Και μας καλούν να κάνουμε την «επανάσταση εναντίον της ιατρικής μάσκας» η οποία κυριάρχησε –χωρίς καμιά αντίδραση- από την Ιαπωνία, την Κίνα, μέχρι την Ευρώπη και την Αμερική…
Για φαντάσου !! Τόσα δισεκατομμύρια Κινέζοι και να  ΜΗΝ έχουν αντιδραστικούς, που να λένε «Το παιδί μου ΔΕΝ θα βάλει μάσκα» !!!
Θυμίζω ότι  τη μάσκα ΔΕΝ την επέβαλε κάποια «χούντα», αλλά την επέβαλαν οι γιατροί και οι ειδικοί όλου του κόσμου για την υγεία όλων μας…
Μικρών και μεγάλων, πλούσιων και φτωχών, αντρών και γυναικών, στις πόλεις και στα χωριά…
Η οποία μάσκα θα προστατεύσει  ΚΑΙ τα παιδιά (στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στο ωδείο, στο γυμναστήριο), ΚΑΙ τους γονείς στο σπίτι, ΚΑΙ τους ηλικιωμένους του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Άντε λοιπόν να δούμε την «επανάσταση εναντίον της μάσκας» για να θριαμβεύσει ο σκοταδισμός απέναντι στην ιατρική, άντε να δούμε και στην Ελλάδα χιλιάδες φέρετρα από ένα Ιό που «ΔΕΝ υπάρχει», άντε να δούμε «επαναστατική αντιπολίτευση» που να διεκδικεί το «δικαίωμα στο θάνατο» !!!
Πριν πολλούς αιώνες κάποιοι πίστευαν ότι ΟΛΑ τα άστρα του σύμπαντος γυρίζουν γύρω από τη Γη (γεωκεντρισμός).
Σήμερα κάποιοι πιστεύουν ότι το κέντρο του σύμπαντος είναι ο εαυτός τους και η άγνοιά τους (εγωκεντρισμός) !
Και μια μνήμη από το παρελθόν. Ο πρώτος που φόρεσε μάσκα ήταν ο Ζορό, ένας πανέξυπνος ήρωας που τα έπαιρνε από τους πλούσιους για να τα δώσει στους φτωχούς…
Οι σημερινοί «εχθροί της μάσκας» τι ακριβώς θέλουν; Να δώσουν πελατεία στους νεκροθάφτες ;
Πολύ στραβά αρμενίζουνε κάποια μυαλά…

Ευχές για το νέο σχολικό έτος
Η κάθε σχολική χρονιά είναι μια νέα σελίδα αισιοδοξίας.
Είναι η προσμονή για να δημιουργήσουμε καλύτερους Ανθρώπους, να βελτιώσουμε την κοινωνία, να επικρατήσει το Καλό, το Σωστό, το Δίκαιο, η Ειρήνη.
Είναι η αισιοδοξία ότι οι νέοι θα γίνουν  καλύτεροι από εμάς…
Ότι θα χτίσουν ένα νέο κόσμο, χωρίς να καταστρέψουν τα σχολεία που εμείς τους δημιουργήσαμε κάποτε και τους τα παραδώσαμε.
Ότι θα φυτέψουν καινούργια φυτά και όχι θα κάψουν τα παλιά ή θα ξεριζώσουν αυτά που βρήκαν…
Ότι οι νέοι μαθητές θα διαπνέονται από ιδανικά υπέρ του Ανθρώπου, υπέρ της Πατρίδας, υπέρ της Θρησκείας μας που έχει σαν βασικά συστατικά το «αγαπάτε αλλήλους» και το «ειρήνη υμίν».
Έτσι ευχόμαστε κάθε επιτυχία, χαρά, δημιουργία στους Εκπαιδευτικούς (δημόσιους και ιδιωτικούς, των σχολείων και των φροντιστηρίων), στους Μαθητές, στους Γονείς, στους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας που καθορίζουν τα προγράμματα σπουδών, και σε κάθε συναρμόδιο.
Καλή χρονιά σε όλους με υγεία, ειρήνη και αγάπη.

Επίλογος
Και κάτι τελευταίο. Ο φιλόσοφος και μαθηματικός Ρενέ Ντεκάρτ, τον οποίο  στα Ελληνικά γνωρίσαμε με το όνομα Καρτέσιος (1596-1650) έχει πει μια φράση που με απασχολεί συνεχώς: «Σκέφτομαι, άρα υπάρχω»…
Μερικοί όμως για να δείξουν ότι σε όλα έχουν δική τους άποψη, την έχουν παραφράσει και λένε: «Αντιδρώ, άρα υπάρχω».
Η ευχή είναι να ομονοήσουμε ως κοινωνία, να ταυτιστούμε με τα Ελληνικά συμφέροντα, να ακολουθήσουμε κοινή πορεία προς το αύριο, να ξαναγίνουμε «μια γροθιά», γιατί όπως βλέπετε έχουμε και εχθρούς «εντός των τειχών» που έχουν δικές τους επιλογές και προτεραιότητες.
Οι εμπρησμοί στη Μόρια κάτι δείχνουν. Το καταλάβαμε ???
Ας ξεμπερδευτούμε λοιπόν και ας πορευτούμε συντεταγμένοι σε ένα καλύτερο αύριο…
Για την Ελλάδα και τους Έλληνες…
Υστερόγραφο: Τη Δευτέρα εορτάζουμε την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Χρόνια πολλά στο Σταύρο και στη Σταυρούλα.

Κυτίνος Ευάγγελος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου