Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Εθνικοποίηση τόσο στην άμυνα όσο και στην επιδημία

Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:
Δανειζόμαστε την δεύτερη παράγραφο του άρθρου, και αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης ότι προετοιμάζονται για πόλεμο και διασφαλίζουν την ΑΠΟΤΡΟΠΗ, αλλά και την Φιλλανδοποιηση της Ελλαδος και υλοποιούν σταδιακά την « Γαλάζια Πατρίδα»..

"Τόσο η επιδημική περίοδος όσο και η στρατιωτική κινητοποίηση στην περιοχή μας, έδειξαν για άλλη μια φορά ότι η μη εξάρτηση από το εξωτερικό και η εθνικοποίηση, έχουν μεγάλη σημασία. Ειδικότερα, η εθνικοποίηση είναι πολύτιμη στην Τουρκική αμυντική βιομηχανία."
Εφημερίδα «Μιλλιέτ» της 6 Ιουλ 2020
 Abdullah Karakuş                           

Επισκέφθηκα κάποια από τα εργοστάσια της εταιρίας βιομηχανίας και Χημείας (ΜΚΕ), η οποία υπάγεται στο ΥΕΘΑ και είδα επί τόπου την τελευταία κατάσταση στην εγχώρια προσαρμογή. Πολλά εγχώρια πυρομαχικά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις, «Ασπίδα του Ευφράτη», «Κλάδος Ελαίας» και «Πηγή Ειρήνης», κατασκευάζονται από την εταιρία ΜΚΕ.


Τόσο η επιδημική περίοδος όσο και η στρατιωτική κινητοποίηση στην περιοχή μας, έδειξαν για άλλη μια φορά ότι η μη εξάρτηση από το εξωτερικό και η εθνικοποίηση, έχουν μεγάλη σημασία. Ειδικότερα, η εθνικοποίηση είναι πολύτιμη στην Τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Ακόμα και οι ΗΠΑ, που είναι ο γίγαντας στον κόσμο, είχαν δυσκολία να αντιμετωπίσουν έναν μικρό ιό και να βρουν μάσκα κατά τη διάρκεια αυτής της επιδημίας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Τουρκία, σε περισσότερες από 100 χώρες, παρείχε βοήθεια σε μάσκες και ιατρικές συσκευές.
Επισκέφθηκα τα εργοστάσια του Ιδρύματος MKE, το οποίο υπάγεται στο ΥΕΘΑ και είδα επί τόπου την τελευταία κατάσταση στην εγχώρια προσαρμογή. Ταξίδεψα με τον ΥΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ, στο εργοστάσιο φαρμακευτικών προϊόντων, το εργοστάσιο μάσκας και το εργοστάσιο φυσιγγίων, που υπάγονται στο ΥΕΘΑ.

Το εργοστάσιο φαρμάκων σημειώνει πρόοδο στη μελέτη φαρμάκων για το ξέσπασμα του κοροναϊού, ενώ το εργοστάσιο μασκών παράγει 10 εκατομμύρια μάσκες την εβδομάδα. Παράγει επίσης και αναπνευστικές συσκευές. Στα εργοστάσια του MKE, γίνονται πολλά εγχώρια πυρομαχικά που χρειάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις, «Ασπίδα του Ευφράτη», «Κλάδος Ελαίας» και «Πηγή Ειρήνης».

Το ίδρυμα ΜΚΕ που αποτελεί τη βάση της Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, έχει διαφορετική ιστορία με διαφορετικά ονόματα και καταστάσεις. Ο πυρήνας του ιδρύματος είναι το «Top Dökümhanesi» που ιδρύθηκε από τον Fatih Sultan Mehmet μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Τα νέα εγχώρια προϊόντα του ιδρύματος MKE έχουν ως εξής:

60 εκατομμύρια φυσίγγια ετησίως. 
Εγχώρια και εθνική γραμμή παραγωγής φυσιγγίων:
Σε αυτήν τη νεοσύστατη γραμμή παραγωγής, με την προσθήκη 7,62 mmx39 και 7,62 mmx54 Ρωσικών καλιμπρών διαμετρήματος, το εύρος παραγωγής, μπορεί να αυξηθεί από τα 60 εκατομ έως και τα 260 εκατομ. φυσίγγια. Σ’ αυτή τη νεοσύστατη γραμμή παραγωγής, μπορούν να παραχθούν φυσίγγια7,62 mmx39 Kalaşnikof, 7,62 mmx54, 7,62 mmx51 NATO, 5,56 mm και 7,62 mm Büzmeli Manevra.
Η χωρητικότητα της γραμμής μιας βάρδιας, είναι 20 εκατομμύρια τεμάχια / έτος και η χωρητικότητα για 3 βάρδιες, είναι 60 εκατομμυρίων τεμαχίων / έτος. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράφηκε σύμβαση με την Ιορδανία.
Συνεχίζονται οι δραστηριότητες ανάπτυξης επιχειρήσεων για έργα σε ορισμένες Τουρκικές Δημοκρατίες, χώρες της Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας.

Φυσίγγια ελευθέρου σκοπευτή
Φυσίγγια ελευθέρου σκοπευτή 59 MMX70:
Μετά την έναρξη της επιχείρησης «Πηγή ειρήνης», προέκυψε η ανάγκη για φυσίγγια ελεύθερου σκοπευτή 8,59 mmx70, αλλά αυτά τα πυρομαχικά δεν μπορούσαν να αγοραστούν από το εξωτερικό λόγω του εμπάργκο. Δεδομένου ότι το φυσίγγιο 8,59 mmx70 είναι ένα νέο διαμέτρημα έξω από τις υπάρχουσες γραμμές παραγωγής, οι μηχανικοί σχεδίασαν τα ανταλλακτικά, τα εργαλεία και τη συσκευή. Σε αυτήν τη διαδικασία, εκτός από τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής φυσίγγων, πραγματοποιήθηκε παραγωγή στερεού τύπου 8,59 mm, του  φυσιγγίου FMJ (Full Metal Jacket). Στην πρώτη παράδοση, απεστάλησαν 7000 στερεά φυσίγγια 8,59 mm. Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί 31000 φυσίγγια (8,59 mm).

Και τα χημικά εθνικοποιούνται
Πρόγραμμα εθνικοποίησης και στα χημικά που εξαρτώνται από το εξωτερικό. Στόχος του ιδρύματος ήταν να φέρει την ικανότητα παραγωγής ενεργειακών υλικών, τα οποία το ίδρυμα είχε δυσκολίες στην προμήθεια από το εξωτερικό, μαζί με την TÜBİTAK MAM. Διεξάγονται μελέτες για την εθνικοποίηση αδρανών και ενεργητικών χημικών που εισάγονται από το εξωτερικό, όπως COMP B, COMP A5, COMP C4, TETRİL, AMMONIUM PERCLORAT, OCTOL και PBXN.

Συσκευές για Γερμανία και ΗΠΑ
Φορητές αναπνευστικές συσκευές SAHRA:
Το ίδρυμα ΜΚΕ παρήγαγε με εθνικές και εγχώριες δυνατότητες φορητές αναπνευστικές συσκευές SAHRA. Η συσκευή έχει ενσωματωμένη μονάδα μπαταρίας με χωρητικότητα έως και 4 ώρες. Το σύστημα της μπαταρίας, αναπτύχθηκε και παράχθηκε  από εγχώρια και εθνική τεχνολογία στην Καισάρεια, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την ASPİLSAN Energy. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για παραγγελίες με χώρες όπως ο Καναδάς, η Κολομβία, η Ινδονησία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Χιλή. Η διαδικασία πιστοποίησης της συσκευής SAHRA έχει ολοκληρωθεί. Έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν οι εξαγωγές αυτές τις μέρες.

Σύστημα θερμικής κάμερας ΜΚΕ:
Το σύστημα θερμικής κάμερας της ΜΚΕ, έχει την ικανότητα να μετράει τον πυρετό χωρίς να επηρεάζει τη συνήθη ροή της ζωής και χωρίς να απαιτεί επαφή. Όταν ανιχνεύει ένα άτομο με υψηλό πυρετό, δημιουργεί οπτικούς και ακουστικούς συναγερμούς και στέλνει τη φωτογραφία προσώπου του εν λόγω ατόμου στην αρμόδια αρχή. Όλες οι διαδικασίες εγγράφων που απαιτούνται για την εξαγωγή του προϊόντος έχουν ολοκληρωθεί. Δεδομένου ότι η υποδομή λογισμικού είναι εντελώς εγχώρια και εθνική, οι κάμερες μπορούν να χρησιμοποιηθούν προσθέτοντας τις επιθυμητές λύσεις ανάλυσης βίντεο μετά την επιδημία.

10 εκατομμύρια μάσκες εβδομαδιαίως
Πρόγραμμα παραγωγής χειρουργικών μασκών και πρόγραμμα παραγωγής εργαλειομηχανών:
Αναφέρεται ότι 10 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες παράγονται την εβδομάδα, στα εργοστάσια που επισκέπτομαι σήμερα, οι οποίες χρειάζονται για επείγουσες ανάγκες,  λόγω της επιδημίας του κοροναϊού. Συνολικά παραδόθηκαν 40 εργαλειομηχανές παραγωγής μάσκας στο MAKSAM Machinery και στο εργοστάσιο μασκών, Απ’ αυτές οι 7 στη Διευθύνσεις των Στρατιωτικών Ραφείων.

Μηχανές συγκόλλησης με υπερήχους:
Μηχανές συγκόλλησης με υπερήχους και υλικά κρίσιμης τεχνολογίας που περιέχονται σε αυτό, σύμφωνα με τις οδηγίες εγχωριότητας της Προεδρίας, που συντονίζεται από το ίδρυμα MKE, θα κατασκευαστούν μαζί με τη Meteksan Savunma Sanayii A.Ş. Σε σύγκριση με τα εισαγόμενα ισοδύναμα προϊόντα, είναι πιο ανθεκτικές και το συνολικό κόστος απόκτησης είναι πιο οικονομικό.

Χάλυβας αρμάτων και πυροβόλων
Πρόγραμμα χαλυβουργείου:
Στα πλαίσια του προγράμματος χαλυβουργείου, πραγματοποιήθηκε επένδυση 550 εκατομμυρίων TL. Κατά μέσο όρο 3.800 τόνοι απορριμμάτων μεταφέρονται ετησίως από το MAAT στο ίδρυμα. Τα απορρίμματα που υποβάλλονται σε επεξεργασία στην κάμινο ARK χωρητικότητας 120 χιλιάδων τόνων, μετατρέπονται σε σφυρήλατο χάλυβα. Αυτοί οι χάλυβες χρησιμοποιούνται στα οπλικά συστήματα του άρματος Altay, στην κάτω συναρμολόγηση των οπλικών συστημάτων του πυροβόλου Φιρτινα και στο οπλικό σύστημα Korkut 35 mm. Σε πολλά επίσης προϊόντα, όπως το BORA, KNT, MPT, συμβάλλει επίσης στην εξαγωγή, καθώς και στην κάλυψη των αναγκών του TSK.

Εργασίες ναυτικού πυροβόλου
Πρόγραμμα ανάπτυξης ναυτικού πυροβόλου 76/62mm:
Ενώ η περίοδος προμήθειας από το εξωτερικό του οπλικού συστήματος είναι τουλάχιστον 24 μήνες, προγραμματίζεται να ξεκινήσει δοκιμές αποδοχής από το εργοστάσιο εντός 12 μηνών, από το πρωτότυπο που θα παραχθεί, με εγχώριες και εθνικές δυνατότητες. Αφού το ίδρυμα άρχισε να εγχωριοποιεί το οπλικό σύστημα, η εταιρεία προμηθευτών από το εξωτερικό μείωσε την τιμή μονάδας. Αυτό το οπλικό σύστημα θα χρησιμοποιηθεί σε πλοία μεσαίας και χαμηλής χωρητικότητας, στη δομή του Ναυτικού.

Σύστημα αρθρωτής πυρίτιδας:
Λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίστηκαν στη διεθνή προμήθεια του αρθρωτού συστήματος πυρίτιδας, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης, με ιδίους πόρους για την εγχωριοποίηση του συστήματος αρθρωτής πυρίτιδας 155 mm. Μέσα σε ένα χρόνο, έγιναν σχέδια πυρίτιδας, φάρου και ανάφλεξης και έγιναν πρωτότυπες παραγωγές και στο πλαίσιο αυτό, υπογράφηκε μια σύμβαση σειριακής παραγωγής με την αμυντική βιομηχανία..

Πυροβόλο κα χρονικός πυροσωλήνας
Πυροσωλήνας MOD 92: Είναι ο πρώτος μηχανικός πυροσωλήνας ΠΒ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πυρομαχικά 105-203 mm, κατασκευασμένο με εγχώριες και εθνικές εγκαταστάσεις, με μηχανικά και ευαίσθητα χαρακτηριστικά και η εξάρτηση από το εξωτερικό έχει εξαλειφθεί.

Ηλεκτρονικός Πυροσωλήνας MOD 124: Ηλεκτρονικός πυροσωλήνας που λειτουργεί στον καθορισμένο χρόνο, τοποθετώντας τον στη μύτη των πυρομαχικών. Ο MKE MOD 124, ο οποίος είναι ο πρώτος ηλεκτρονικός πυροσωλήνας, κατασκευασμένος με εγχώριες και εθνικές δυνατότητες, δημιουργήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως μέσα σε 25 ημέρες. Η ανάπτυξη του συστήματος μπαταριών πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρία ASPİLSAN.

Α/Α με 3 και 6 Κάνες
Πρόγραμμα ανάπτυξης οπλικού συστήματος 20mm  με 6 κάνες:
Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε με σκοπό την πλήρη ανάπτυξη του οπλικού συστήματος με εγχώριες δυνατότητες, ολοκλήρωσε τη μελέτη και έχουν κατασκευαστεί 2 πρωτότυπα. Έχει 6 περιστρεφόμενες κάνες, ο αριθμός των βολών ανά λεπτό είναι 4500 βολές / λεπτό. Η αποτελεσματική της εμβέλεια είναι 2000 μέτρα. Οι δοκιμές επαλήθευσης σχεδιασμού πραγματοποιούνται μέσα στον Ιούλιο του 2020 και οι δραστηριότητες προσόντων προγραμματίζονται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2020.

Πρόγραμμα ανάπτυξης οπλικού συστήματος 12,7mm  με 3 κάνες:
Στο πρόγραμμα, ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί και έχει δημιουργηθεί 1 πρωτότυπο. Το Σύστημα Όπλων διαθέτει 3 περιστρεφόμενες κάνες και ο ρυθμός βολών ανά λεπτό είναι 1000 + 200. Η αποτελεσματική του εμβέλεια είναι 1700 μέτρα. Πραγματοποιήθηκαν προκαταρκτικές δοκιμές στο έργο και συνεχίζεται η παραγωγή όπλων για δοκιμές επαλήθευσης και πιστοποίησης σχεδιασμού. Μετά τις δραστηριότητες παραγωγής, οι δοκιμές επαλήθευσης σχεδιασμού και πιστοποίησης σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2020.

Τελείωσε η εξάρτηση στα πυρομαχικά αρμάτων
Πυρομαχικά πυροβόλων αρμάτων 120 MM APFSDS-T: 
Η εγχωριοποίηση και η προσοντοποίηση των  πυρομαχικών των αρμάτων διάτρησης θώρακα ολοκληρώθηκε το 2016 και η εγχωριοποίηση του καψυλίου το Νοέμβριο του 2017. Η εγχώρια παραγωγή κρίσιμων τμημάτων των πυρομαχικών, που προμηθεύονταν μέχρι σήμερα από την Ισραηλινή εταιρεία ΙΜΙ, έχει καταστεί δυνατή και έχουν εξαλειφθεί οι ξένες εξαρτήσεις.

Πυρομαχικά άρματος120 MM MKE MOD 300 HE-T:
Κατά τις επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας» προέκυψε η ανάγκη για πυρομαχικά άρματος κατά προσωπικού. Το 2017 ξεκίνησε το πρόγραμμα των πυρομαχικών 120mm MKE MOD300 HE-T στη δομή της ΜΚΕ, τα οποία μπορούν να ριφθούν από τα άρματα Leopard 2 A4 και M60 T. Η μαζική παραγωγή ξεκίνησε σε περίπου 1 έτος. Τα πυρομαχικά πυροβόλου αρμάτων 120 mm MKE MOD 300 HE-T εκρηκτικά-τροχιοδεικτικά, έχουν βεληνεκές 9 χιλιόμετρα. Χρησιμοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις «Πηγή Ειρήνης» και «Ασπίδα Άνοιξης» και στάλθηκαν 8000 τεμάχια..

Πυρομαχικά ρουκετοβόλων υψηλής ταχύτητας 40mm MKE MOD 78 HE:

Το Μηχανικό βύσμα πυρομαχικών, τα εξαρτήματα συναρμολόγησης σφαιρών, καλύκων και πυρίτιδας εγχωριοποιήθηκαν και η παροχή ισοδύναμων ξένων πυρομαχικών εμποδίστηκε. 70000 τεμάχια 40 mm MKE MOD 78 HE πυρομαχικά που πρόκειται να παραχθούν, βρίσκονται σε διαδικασία μαζικής παραγωγής.
Μετάφραση Συνεργάτης "χωρίς όνομα"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου