Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Ενιαίο μέτωπο Συρίας-Μεσογείου-Λιβύης

Φράγκος Φ: Το πλήρες σχέδιο της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο..
"Η πολιτική του ΑΚΡ, να συνεργαστεί με τη Ρωσία για ν’ ανοίξει χώρο στη Συρία για τη Ρωσία, αλλά να το χρησιμοποιήσει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, δηλαδή  σαν τον Αμπτούλ Χαμίτ, είναι μια πολύ προβληματική προσέγγιση.
Το AKP έδωσε πρόσφατα στις ΗΠΑ το μήνυμα ότι οι σχέσεις τους με τη Ρωσία δεν είναι στρατηγικές, αλλά τακτικές.
Η πολιτική ισορροπίας και τα μηνύματα επιλογής τακτικής που εκτελούνται, είναι μεγάλο λάθος.
Η κύρια απειλή στη γραμμή Συρίας-Μεσογείου-Λιβύης, είναι οι ανάγκες της Τουρκίας, να φέρουν τη συνεργασία με τη Ρωσία σε στρατηγικό επίπεδο κατά των ΗΠΑ."

Απάντηση στον Τουρκικό Νεοθωμανισμό ο EASTMED..

Εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» της 6 Ιουν 2020
  Mehmet Ali Güller

Ενιαίο μέτωπο Συρίας-Μεσογείου-Λιβύης
Τώρα πλέον υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο που εκτείνεται από τη Συρία έως τη Λιβύη και περιλαμβάνει την Κύπρο και τη Μεσόγειο.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα γεγονότα στη Λιβύη και τη Συρία ξεκίνησαν με τον ίδιο στόχο (για να ανατρέψουν τον Άσαντ και τον Καντάφι) και  την ίδια περίοδο (το 2011), ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε, όπως υπήρχε χθες ροη όπλων από τη Λιβύη στη Συρία, ότι σήμερα υπάρχει ροη όπλων και στρατιωτών από τη Συρία στη Λιβύη. Το λέμε εξαιτίας μιας αλλαγής κατάστασης που πραγματοποιήθηκε από τον περασμένο μήνα.
Για να προσδιορίσουμε με σαφήνεια τι έχει αλλάξει, πρέπει να εξετάσουμε τα γεγονότα:
Η Τουρκία έλαβε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.
Ο Ειδικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι είπε: «Θα συνεχίσουμε τη στρατιωτική μας παρουσία στη Συρία και στόχος μας είναι να κάνουμε για τη Ρωσία, τον πόλεμο στη Συρία «αδιέξοδο». (14/5/2020)
Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg: «Το ΝΑΤΟ θα στηρίξει την υποστήριξη της Τουρκίας στην κυβέρνηση της Τρίπολης και θα παράσχει στήριξη». (15/5/2020).
Ο Ειδικός Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Συρία  Geir Pederson είπε: «Είμαστε έτοιμοι να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες στη Γενεύη, για το σχέδιο εργασίας του Συριακού συντάγματος» (19.5.2020).
Ο εκπρόσωπος τύπου της προεδρίας Ιμπραχίμ Καλιν είπε: «Η υποστήριξη της Ρωσίας και αρκετών χωρών, κλιμακώνει τη βία στη Λιβύη» (26.5.2020).
Διοίκηση Αφρικανικών Δυνάμεων συνδεδεμένη με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ: «Η Ρωσία ανέπτυξε πολεμικά αεροπλάνα στη Λιβύη» (26.5.2020).
Ρωσικός Τύπος: Τα Τουρκικά άρματα βρίσκονται στη Λιβύη (31.5.2020).
Οι ΗΠΑ πρότειναν ν’ αναπτύξουν στρατεύματα στην Τυνησία, κατά της Ρωσικής επιρροής στη Λιβύη (31.5.2020).
Ο Ερντογάν που συναντήθηκε με τον πρόεδρο του συμβουλίου εθνικής συμφιλίωσης Σάρατζ, είπε: «Θα δράσουμε μαζί με τον Σάρατζ σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες, από τη διαδικασία του Βερολίνου έως το ΝΑΤΟ. Οι αρχηγοί κρατών που είπαν, «Δεν είναι δυνατόν να παραμεριστεί ο Χαφτάρ», κάνουν λάθος (04.06.2020).
Στόχος των ΗΠΑ η «Κουρδική Ένωση»
Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, μια άλλη εξέλιξη ήταν η δραστηριότητα των ΗΠΑ να κατευθύνουν το PKK και το Μπαρζανί σε συνεργασία στην περιοχή:

Ο ηγέτης του YPG Mazlum Kobani: «Το πρώτο στάδιο του διαλόγου μεταξύ των Κούρδων ήταν επιτυχές. Ξεκίνησε η δεύτερη φάση του διαλόγου. Θα πετύχουμε και θα γράψουμε μαζί ιστορία. " (29/5/2020).

Με άλλα λόγια, η δραστηριότητα που είχε ασκήσει ο Τζέιμς Τζέφρι από τον Δεκέμβριο του 2019, απέδωσε καρπούς. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2019, μεταξύ του Φουάτ Αλίκο, ανώτερου διευθυντή του Συριακού Κούρδου Εθνικού Συμβουλίου (ENKS) και του διοικητή YPG Mazlum Kobani. Στη συνέχεια, ο Τζέιμς Τζέφρι συναντήθηκε με τον οργανισμό ENKS του Μπαρζανί στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Ιανουαρίου 2020 και τους ζήτησε να σχηματίσουν ένωση με το PYD-YPG.

Αυτές οι επαφές του   Jeffrey ακολουθήθηκαν από στρατιωτικές επαφές. Ο στρατηγός Frank McKenzie, διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, συναντήθηκε με τον διοικητή YPG Mazlum Kobani στις 26 Ιανουαρίου.

Ακολούθως αυτή τη φορά, ξεκίνησε διπλωματική κίνηση απ΄ το Jeffrey στο τρίγωνο AKP-PYD-KDP. Ο Jeffrey έφτασε στην Τουρκία στις 11 Φεβρουαρίου, για τους Τούρκους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη Συρία, «μάρτυρες στο πεδίο εκεί» είπε και έδωσε αρκετές συνεντεύξεις. Στη συνέχεια πήγε στο Ιράκ και στις 17 Φεβρουαρίου 2020, γνώρισε τον Nechirvan Barzani και δύο ημέρες αργότερα, στις 19 Φεβρουαρίου, πήγε στη Συρία και γνώρισε τον Mazlum Kobani. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε επίσης με το μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου του ENKS Nimet Davut την ίδια ημέρα!

Ενώ οι ΗΠΑ διαχειρίζονταν αυτήν τη διπλωματική κίνηση, από την άλλη πλευρά, μετέφεραν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στα ανατολικά του Ευφράτη και στην περιοχή Haseke υπό τον έλεγχο του PYD, ως απαίτηση της «νέας στρατηγικής για το πετρέλαιο».

Οι 3 στόχοι των ΗΠΑ

Αναφέραμε τις περιπτώσεις. Τι σημαίνουν λοιπόν αυτά τα γεγονότα ?

1. Οι ΗΠΑ θέλουν να μετατρέψουν τη Συρία σε βάλτο για τη Ρωσία.
2. Οι ΗΠΑ, θέλουν να φέρουν στη Συρία και τη Λιβύη, αντιμέτωπες την Τουρκία με τη Ρωσία.
3. Οι ΗΠΑ, θέλουν να εκμεταλλευτούν τη σύγκρουση Ρωσίας-Τουρκίας και να γίνει αποδεκτή μια περιοχή πετρελαίου υπό τον έλεγχο του PYD

Εάν οι ΗΠΑ το επιτύχουν αυτό, υπολογίζουν ότι μπορούν να επιτύχουν δευτερεύοντα κέρδη στη στρατηγική άμυνα.

Τι πρέπει να γίνει ?

Σωστά. Εάν οι ΗΠΑ πετύχουν σε αυτήν την κίνηση, θα έχουν εξασφαλίσει το «καλύτερο του κακού» στη Συρία και θα έχουν κάνει το ομοσπονδιακό σύνταγμα και την αυτόνομη περιοχή του PYD στη Συρία…
Αναμφίβολα,  αυτή είναι η έλλειψη ολιστικής στρατηγικής της Τουρκίας και μεγάλη συμβολή έχει η διπλή ατζέντα της κυβέρνησης του ΑΚΡ.
Εντάξει, λόγω των επιχειρήσεων της Τουρκίας που πραγματοποιήθηκαν στη Συρία, διέκοψαν τον Αμερικανικό διάδρομο στον Ευφράτη, αλλά ο στόχος του AKP, να δημιουργήσει έναν διάδρομο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ως σφαίρα επιρροής του, γέννησε ένα αυτόνομο διάδρομο στα ανατολικά του Ευφράτη…
Πάντα το λέγαμε και το λέμε:
Η πολιτική του ΑΚΡ, να συνεργαστεί με τη Ρωσία για ν’ ανοίξει χώρο στη Συρία για τη Ρωσία, αλλά να το χρησιμοποιήσει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, δηλαδή  σαν τον Αμπτούλ Χαμίτ, είναι μια πολύ προβληματική προσέγγιση.
Το AKP έδωσε πρόσφατα στις ΗΠΑ το μήνυμα ότι οι σχέσεις τους με τη Ρωσία δεν είναι στρατηγικές, αλλά τακτικές.
Η πολιτική ισορροπίας και τα μηνύματα επιλογής τακτικής που εκτελούνται, είναι μεγάλο λάθος.
Η κύρια απειλή στη γραμμή Συρίας-Μεσογείου-Λιβύης, είναι οι ανάγκες της Τουρκίας, να φέρουν τη συνεργασία με τη Ρωσία σε στρατηγικό επίπεδο κατά των ΗΠΑ.

Μετάφραση Συνεργάτης "χωρίς όνομα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου