Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:
Σκεπτικισμός, αλλά και ψυχραιμία για τα αποτελέσματα της 18ης Ιουνίου με την μετάβαση του ΥΠΕΞ κ. Δένδια στην Αίγυπτο και την ενδεχόμενη συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ.., όπου θα τεθεί η τύχη του συμπλέγματος Καστελλορίζου..
Σκεπτικισμός, αλλά και ψυχραιμία για τα αποτελέσματα της 18ης Ιουνίου με την μετάβαση του ΥΠΕΞ κ. Δένδια στην Αίγυπτο και την ενδεχόμενη συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ.., όπου θα τεθεί η τύχη του συμπλέγματος Καστελλορίζου..
Μπορεί ο κύριος Δένδιας να πανηγυρίζει για την ελληνοϊταλική συμφωνία με τους κυβερνητικούς παπαγάλους να προσκυνούν το διπλωματικό του μεγαλείο, ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Δυστυχώς πίσω από τους πατριωτικούς διθυράμβους για την συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας κρύβεται το ξεπούλημα του Αιγαίου.
Κάτι που εμμέσως αποκάλυψε ο Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του.
Ας μην προτρέξουν οι υποστηρικτές της κυβέρνησης να μας ψέξουν επειδή παρουσιάζουμε τα επιχειρήματα Κοτζιά για να φανερώσουμε τι κρύβεται πίσω από ακόμη μια εθνομηδενιστική κίνησή της.
Η άποψή μας για την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμη κι αν παγώσει η κόλαση.
το ελληνικό πολιτικό προσωπικό δεν προτίθεται να αντιδράσει στρατιωτικά ΠΟΤΕ και σε ΚΑΜΙΑ τουρκική πρόκληση σε βάρος μας. Πιθανότατα έχει ήδη συμφωνήσει να εκχωρήσει κυριαρχικά μας δικαιώματα στους Τούρκους, και απλώς μας προετοιμάζει ψυχολογικά για αυτή την εξέλιξη. Ο πιο ανώδυνος τρόπος να σερβιριστεί στον ελληνικό λαό η νέα εθνική ήττα, είναι με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, διότι τότε θα μπορούν να επιρριφθούν οι ευθύνες της ήττας σε ένα απρόσωπο διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Είναι σχεδόν βέβαιο όμως ότι στη Χάγη δεν θα τεθούν μόνο η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ αλλά και πολλές άλλες πάγιες διεκδικήσεις της Άγκυρα όπως π.χ. το εύρος του εναέριου χώρου μας, το καθεστώς 100 ακατοίκητων βραχονησίδων κ.ά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά ακόμη κι αν η Τουρκία κερδίσει τα πάντα στη Χάγη, πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι την επόμενη μέρα θα σταματούσαν ως δια μαγείας οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και οι τουρκικές υπερπτήσεις στα νησιά μας; Φυσικά και όχι! Η Τουρκία απλώς θα πατούσε πάνω στην ήδη υπάρχουσα απόφαση της Χάγης για να μας σπρώξει να ξαναπάμε στο Διεθνές Δικαστήριο και για άλλες διεκδικήσεις της, όπως π.χ. η πλήρης αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, το καθεστώς στην Ανατολική Θράκη, η ιδιοκτησία 18 κατοικημένων νησιών (Οινούσες, Φούρνοι κ.λπ.), ο διαμοιρασμός της Κρήτης κ.ά. Δεν υπάρχει τέλος στις τουρκικές αξιώσεις σε βάρος της χώρας μας, διότι πολύ απλά ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας δεν είναι η ειρηνική συμβίωση μαζί μας αλλά η πλήρης δορυφοροποίησή μας και εν τέλει η υποταγή μας. Η Τουρκία ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να εξημερωθεί ούτε να μας αγαπήσει ό,τι κι αν της δώσουμε.
Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται το γεωπολιτικό παιγνίδι των υδρογονανθράκων με τον ελληνισμό ως ένα παιγνίδι ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΑΘΡΟΙΣΜΑΤΟΣ. Οι Τούρκοι πιέζουν, εκβιάζουν και τραμπουκίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία επειδή πολύ απλά θέλουν να της ΣΤΕΡΗΣΟΥΝ τα χρήματα . Αν υποθέσουμε ότι π.χ. η Αίγυπτος ήταν εκείνη που συμπεριφερόταν αρπακτικά έναντι της Κύπρου και αξίωνε με τσαμπουκά να πάρει αυτή ΟΛΑ τα έσοδα από τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ, οι Τούρκοι δεν θα είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα. Θα ήταν ικανοποιημένοι και δεν θα έστελναν κανένα πλωτό γεωτρύπανο για να διεκδικήσουν κι αυτοί μερίδιο.
οι Τούρκοι στρατηγικοί σχεδιαστές αντελήφθησαν ότι για μία ακόμη φορά η ίδια η γεωγραφία τούς έπαιξε πολύ άσχημο παιγνίδι - τα πλουσιότερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων εκτιμάται ότι βρίσκονται σε σημεία της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ τα οποία αφενός είναι πολύ απομακρυσμένα από την Τουρκία και αφετέρου καλύπτονται από μεγάλα επιμήκη νησιά (Κύπρος και Κρήτη) τα οποία ενεργούν σαν ασπίδες προστασίας. Με την αυθαίρετη χάραξη της δικής τους ΑΟΖ που έκαναν στην Ανατολική Μεσόγειο, ουσιαστικά «χαρίζουν» επιπλέον ΑΟΖ στις άλλες χώρες την οποία κλέβουν από την Ελλάδα και την Κύπρο - με την τουρκική άποψη περί ΑΟΖ η Λιβύη κερδίζει περί τα 39.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Αίγυπτος περί τα 21.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το Ισραήλ 4.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο Λίβανος 3.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δηλαδή οι Τούρκοι κάνουν τους χουβαρντάδες μοιράζοντας αριστερά και δεξιά την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ για να δελεάσουν τις άλλες χώρες της Μεσογείου να συμφωνήσουν.
Για τους Τούρκους είναι κέρδος το να χάσει ο ελληνισμός έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, ανεξαρτήτως του ποιος θα τα κερδίσει. ΔΕΝ είναι η απληστία που σπρώχνει τον Ερντογάν να ακολουθεί πολιτική τραμπούκου και ληστή απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά το ανθελληνικό μίσος που τρέφει και η έγνοια του να μην επιτρέψει στον ελληνισμό να ισχυροποιηθεί οικονομικά. Δεν είναι τυχαίο που δήλωσε πρόσφατα πως «σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, για κάθε πρόβλημα που θα αποφύγουμε να αντιμετωπίσουμε, στο μέλλον θα χρειαστεί να πληρώσουμε μεγαλύτερο λογαριασμό». Δηλαδή, ή στραγγαλίζουμε τώρα Ελλαδίτες και Κύπριους ή θα τους βρούμε αργότερα μπροστά μας πολύ ισχυρότερους.
https://www.capital.gr/forum/thread/6801888?page=1&messageId=6801898&fbclid=IwAR2KHqh0SE7h4MzQ5D6pG3jI8FSjpbFI10M2UpRg4rIZZpNuoOVJCIrRgS0