Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Ερντογάν θέλει έρευνες και νοτίως της Κρήτης

Συμφωνία με Σαράζ

Έρευνες και στα νότια της Κρήτης υποδηλώνουν οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σαράζ. Ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για συμφωνία ερευνών και γεωτρήσεων σε ζώνες της Λιβύης, όπως αυτές ορίστηκαν από το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.

Επιστολή Μητσοτάκη στην Ε.Ε.

Νέα συμφωνία Ερντογάν - Σαράζ
Για έρευνες και γεωτρήσεις με βάση το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης
Επιστολή Μητσοτάκη σε Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας

Το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο του ΕΛΚ στις 18 Ιουνίου, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 του μηνός.

Των ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
και ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Το ενδεχόμενο ερευνών για υδρογονάνθρακες σε όλη την περιοχή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, τόσο ανατολικά όσο και νότια της Κρήτης, ανοίγουν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Άγκυρα, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγέζ αλ Σαράζ.


Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Λιβύη θα πραγματοποιήσουν έρευνες και γεωτρήσεις στο έδαφος και στις ακτές της βορειοαφρικανικής χώρας, μετά μια συνάντηση η οποία έρχεται ως επιστέγασμα της οριστικής αναχαίτισης των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ που πλέον έχει υποχωρήσει αφήνοντας την κυβέρνηση Σαράζ να ελέγχει στιβαρά την Τρίπολη, αλλά και σημαντικό μέρος της δυτικής Λιβύης και της ευρύτερης Τριπολίτιδας. Είναι απολύτως σαφές στην Αθήνα ότι η συνολική κινητοποίηση της κυβέρνησης Ερντογάν  στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλεται στην ανατροπή των προγνωστικών του πολέμου στη Λιβύη, λόγω της στρατιωτικής βοήθειας που παρείχε στις δυνάμεις του κ. Σαράζ η Άγκυρα.

Στην Αθήνα, παράλληλα με τις ραγδαίες εξελίξεις, η κυβέρνηση προχωρεί σε μια σειρά από διπλωματικές κινήσεις. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, πριν από δύο 24ωρα επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και τη δημοσιοποίηση χαρτών για έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως ανέφερε ο κ. Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «κατόπιν προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε χθες επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».

Ο εκπρόσωπος ξεκίνησε την ενημέρωση αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, ενδεικτικό της αξιολόγησης που κάνει πλέον το Μέγαρο Μαξίμου στην τουρκική προκλητικότητα.
Γίνεται ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευρά της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική, αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία», ανέφερε ο κ. Πέτσας, κάτι που αποτελεί, όπως έγινε και στην κρίση του Έβρου τον περασμένο Φεβρουάριο, κεντρική επιλογή της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως το θέμα της παραβατικότητας από πλευράς Άγκυρας θα τα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις 18 Ιουνίου, αλλά και σε ανώτατο επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 του μηνός.

Στο Ισραήλ
Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει επισκεφθεί στις 15 Ιουνίου και το Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Υπενθυμίζεται πως ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ κάλεσε προχθές την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και υπενθύμισε ότι τα Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης «έχει ήδη στείλει ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αναβάθμιση Ε.Δ. με αμερικανικά πρότυπα

Η νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ - Στα «καθήκοντα» της, άμεσες επιθετικές ενέργειες, ειδική επιτήρηση, ανορθόδοξος πόλεμoς και στρατιωτική υποβοήθηση συμμάχων

Ειδικές Δυνάμεις στα αμερικανικά πρότυπα αποκτά πλέον η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), κάνοντας ουσιαστικά ένα μεγάλο βήμα μετεξέλιξης τους σε ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό «λεπτό χειρουργικό εργαλείο» μεγάλης ακρίβειας, όπως αναφέρουν ενδεικτικά ανώτατες στρατιωτικές πηγές, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στην ηγεσία να επιτύχει αποφασιστικό αποτέλεσμα στρατηγικής σημασίας.

Συγκεκριμένα, με τη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), το μεγαλύτερο τμήμα των Ε.Δ. τίθεται υπό μια ενιαία διοίκηση, η οποία θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ. Στη ΔΕΠ θα υπαχθούν οι καταδρομείς αλεξιπτωτιστές, οι πεζοναύτες, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και η Ζ' Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ' ΜΑΚ), τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) και το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ).

Η ΔΕΠ θα προικισθεί και με ελικόπτερα ταυ Στρατού Ξηράς, συγκεκριμένα με ΝΉ 90 και Σινούκ με σκοπό τη μετεξέλιξη σε Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, με πρότυπο τις αμερικανικές δυνάμεις (Special Operations Air Task Group).

Πρακτικά οι πιλότοι και τα πληρώματα αυτής της αεροπορικής μονάδας θα έχουν ειδική εκπαίδευση και δεν θα χρησιμοποιούνται για άλλες δραστηριότητες του Στρατού. Αυτή η ξεχωριστή δομή πρακτικά δίνει ευελιξία, ταχύτητα και δυνατότητα γρήγορης λήψης αποφάσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο ανάδυσης ολοένα και πιο περίπλοκων κρίσεων (Έβρος, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος).

Η δημιουργία της ΔΕΠ αποτελεί υλοποίηση μιας παλιάς ιδέας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου ήδη από την εποχή που ήταν διοικητής της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων και είχε προωθήσει το συγκεκριμένο σχέδιο από όλες τις επιτελικές θέσεις στις οποίες βρέθηκε τα τελευταία χρόνια.

Πρακτικά, επαυξάνεται η διακλαδικότητα και εξασφαλίζεται η αυτοδυναμία σε προσωπικό και εναέρια και πλωτά μέσα με σκοπό τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων.

Οι τέσσερις βασικοί τομείς δραστηριοποίησης της ΔΕΠ είναι οι άμεσες επιθετικές ενέργειες, η ειδική επιτήρηση και αναγνώριση, ο ανορθόδοξος πόλεμος και η στρατιωτική υποβοήθηση χωρών με τις οποίες η Ελλάδα έχει συμμαχικές σχέσεις. Η ΔΕΠ θα διοικείται από αντιστράτηγο, ο οποίος θα αποτελεί σύμβουλο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ για τα θέματα ειδικών επιχειρήσεων και θα είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα: μια μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων (καταδρομείς, πεζοναύτες, αλεξιπτωτιστές) και ένα δεύτερο παρακλάδι που θα συγκεντρώνει Ζ' ΜΑΚ, τμήματα της ΔΥΚ, το ΤΕΝΕΦ και όλες τις μοίρες αμφίβιων καταδρομών.

Σε βάθος χρόνου σε αυτή τη νέα δομή θα υπάρχουν ενιαίες διαδικασίες ως προς την εκπαίδευση, τις προμήθειες μέσων, υλικών και οπλισμού και την επιχειρησιακή σχεδίαση.

Επίσης, η ομπρέλα της ΔΕΠ θα επιτρέπει την ενιαία επιχειρησιακή σχεδίαση και την κοινή αντίληψη ως προς την εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων. Αν και το μοντέλο (προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα) είναι το αμερικανικό, η συγκρότηση της ΔΕΠ συνιστά αποτέλεσμα εφαρμογής των πιο εξελιγμένων νατοϊκών προτύπων.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

ΕΣΤΙΑ

Απτόητος ό Έρντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο

Κίνδυνο τετελεσμένου γεγονότος στην Λιβύη βλέπει ή Γαλλία

Άγκυρα. Eνα άκόμη μήνυμα γιά τίς βλέψεις του στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε χθές ό Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογάν μετά τήν συνάντησή του μέ τόν Φαγιέζ Σάρρατζ. Επανέλαβε ότι ή συνεργασία «μέ τήν Λιβύη θά συνεχισθεί μέ έρευνες καί γεωτρήσεις στήν Ανατολική Μεσόγειο» .
«Ή Τουρκία καί ή Λιβύη συνεφώνησαν νά βελτιώσουν τούς διμερείς δεσμούς σέ πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου» προσέθεσε, ενώ εξέφρασε τήν επιθυμία οί τουρκικές εταιρείες νά αναλάβουν ρόλο άνοικο δομήσεως της Λιβύης μετά τόν πόλεμο.

Οι δέ εξελίξεις φαίνεται μάλιστα νά ευνοούν τόν Τούρκο Πρόεδρο καθώς λίγη ώρα πρίν άπό τήν συνάντηση τό στρατόπεδο του Σάρρατζ είχε ανακοινώσει ότι έχει ανακτήσει τόν πλήρη έλεγχο της Τριπόλεως, μετά τήν ανακατάληψη του αεροδρομίου της πρωτευούσης. Αναφερόμενος στόν στρατάρχη Χαφτάρ ό Έρντογάν κατέστησε σαφές: «Δέν θά αφήσουμε ποτέ τά αδέλφια μας της Λιβύης στό έλεος πραξικοπηματιών καί λεγεωνάριων». Επεσήμανε δέ ότι θά συνεργασθεί καί θά στηρίξει τήν πλευρά Σάρρατζ σέ όλα τά διεθνή μέτωπα, προκειμένου νά επιλυθεί τό ζήτημα της Λιβύης μέ δρους νομιμότητος καί ίσότητος.

Ή κατάστασις στήν Λιβύη ανησυχεί πολύ τήν Γαλλία πού φοβάται δικαιολογημένος ότι ή Τουρκία καί ή Ρωσσία, οί όποιες στηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα θά συμφωνήσουν μεταξύ τους μέ «τούς δικούς τους όρους» εις βάρος τής σταθερότητος της χώρας αυτής, επεσήμανε τό Έλυζέ.

Ή λιβυκή κρίσις περιπλέκεται λόγω των ξένων παρεμβάσεων, δηλαδή τής Ρωσσίας καί τής Τουρκίας καί «υπάρχει κίνδυνος ή κρίσις νά ξεφύγει» ανέφερε ή γαλλική προεδρία.

«Ή ανησυχία τοΰ Προέδρου σχετίζεται μέ τήν ενίσχυση τής τουρκικής παρουσίας υπό συνθήκες πού φαίνεται ότι είναι επικίνδυνες» προσέθεσε ή ίδια πηγή. Τό Παρίσι φοβάται μήπως υλοποιηθεί «τό χειρότερο σενάριο», συμφώνως πρός τό οποίο ή Μόσχα, ή όποια στηρίζει τόν στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ καί ή Άγκυρα, πού στηρίζει τήν κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) τοΰ Φαγιέζ άλ Σάρρατζ συμφωνήσουν μεταξύ τους «υπό τούς δικούς τους όρους».

«Βλέπουμε τόν σημαντικό κίνδυνο ενός τετελεσμένου γεγονότος στά σύνορα τής Ευρώπης, πού θά εκθέτει τήν άσφάλειά μας» ανέφερε τό Έλυζέ. Καί αυτό εξηγεί τήν κινητοποίηση τών Παρισίων πού προσπαθούν νά έπανεκκινήσουν μιά διπλωματική προσπάθεια γιά τήν πολιτική λύση στήν κρίση πού μαστίζει τήν Λιβύη μετά τήν ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, τό 2011.

Ή Γαλλία επισήμως είναι ουδέτερη, στήν ουσία ώστόσο στήριζε τόν Χάφταρ, τόν ισχυρό άνδρα τής ανατολικής Λιβύης, άπό τότε πού εκείνος εξαπέλυσε επίθεση τόν Απρίλιο τοΰ 2019 γιά νά καταλάβει τήν πρωτεύουσα Τρίπολη.

Τό τελευταίο χρονικό διάστημα όμως οι δυνάμεις τοΰ Χάφταρ έχουν υποστεί μία σειρά άπό ήττες κυρίως λόγω τής στρατιωτικής υποστηρίξεως τής Τουρκίας πρός τούς αντιπάλους. Ή πρόσφατη άνάκτησις τοΰ διεθνούς αεροδρομίου είναι ή σημαντικώτερη νίκη τής κυβερνήσεως Σάρρατζ άπό τόν θάνατο τοΰ Καντάφι.

Στό διπλωματικό επίπεδο, ό OHE χαιρέτισε τήν πρόθεση τής κυβερνήσεως εθνικής ένότητος καί τοΰ στρατάρχου Χαλίφα Χάφταρ νά επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις πού ξεκίνησαν μέ τήν συμμετοχή πέντε άξιωματούχων άπό κάθε πλευρά. Υπενθυμίζεται ότι εντός τοΰ 2020 έχουν άνακοινωθει δύο εκεχειρίες, ώστόσο καί τις δύο φορές οί συγκρούσεις έσυνεχισθησαν.Ό άπεσταλμένος τοΰ OHE στήν Λιβύη Γασάν Σαλαμέ παρητήθη τόν Μάρτιο και τό Συμβούλιο Ασφαλείας άκόμη δέν εχει συμφωνήσει στόν άντικαταστάτη του, γεγονός πού περιπλέκει άκόμη περισσότερο τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

ΕΣΤΙΑ

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ
Αντιπερισπασμός Τούρκων μέ μετανάστες στόν Νότιο Έβρο

Επιτροπή Εξωτερικών - Αμύνης: ή Ελλάς διεκδικεί «μέτρα» στά σύνορα

Ο ΕΒΡΟΣ πάλι σέ επιφυλακή. Οι Τούρκοι ετοιμάζονται γιά τόν επόμενο γύρο. Τήν στιγμή κατά τήν όποια ετοιμάζονται νά αρχίσουν έρευνες καί ενδεχομένως γεωτρήσεις στήν περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλορίζου, άλλά κοντά καί σέ άλλα νησιά, ό αντιπερισπασμός στόν βορρά μπορεί νά ξεσπάσει άπό στιγμή σέ στιγμή. Αυτήν τήν φορά στά νότια του ποταμοΰ Έβρου, εκεί όπου άκόμη δέν έχει κατασκευασθεί ό φράκτης πού θά αποτρέψει τούς εισβολείς.

Κυβερνητικές πηγές λέγουν ότι δέν φαίνεται κινητικότης στήν τουρκική πλευρά τοΰ Έβρου. Πράγματι ή κινητικότης δέν είναι ορατή. Οι πληροφορίες όμως είναι δι ασταυρωμένες. Πίσω άπό τά αναχώματα τά λεωφορεία πηγαίνουν κι έρχονται. Στούς 6.000 ύπολογίζοντο οί μετανάστες πού είχαν συγκεντρωθεί μέχρι τό βράδυ της Τετάρτης. Τώρα πρέπει νά είναι πολύ περισσότεροι. 'Όταν θά τούς δοΰμε, θά είναι πολύ άργά. Θά κινούνται μέ πρόθεση νά εισβάλουν στό ελληνικό έδαφος. Καί πίσω τους οί Τούρκοι στρατοχωροφύλακες νά ωθούν μέ όλους τούς τρόπους πού μπορεί νά επινοήσει ή ασιατική βαρβαρότης. Κάποιοι εκτιμούν πώς οί Τούρκοι ελπίζουν σέ μιά χαλαρότητα κατά τό τριήμερο τοϋ Άγιου Πνεύματος. Χαλαρότητα τήν οποία θά μπορούσαν νά εκμεταλλευθούν γιά νά σπρώξουν τούς εισβολείς νά περάσουν.

Οπως πάντα οι Τούρκοι δέν κρύβουν τις προθέσεις τους. Χαρακτηριστικό, τό δημοσίευμα της Haberturk άναφέρει πώς: “Τό ταξίδι της ελπίδας γιά νά φτάσουν στήν Ευρώπη μέσω της Άδριανουπόλεως ξεκινούν καί πάλι μετανάστες”. Μέ άπλά λόγια, οί εισβολείς είναι έτοιμοι... Μετανάστες έχουν μεταφερθεί σέ σημεία τόσο στήν περιοχή της Άδριανουπόλεως όσο καί στήν τουρκική πλευρά στό ύψος τοΰ Πετάλου στόν Πέπλο καθώς καί στα Ύψαλα. Ασχέτως όμως πρός τό γεγονός ότι ό φράκτης στό Πέταλο δέν έχει άκόμη κατασκευασθεί, ή Θράκη δέν είναι ανοχύρωτη. Ό Έβρος δέν πέφτει γράφει τό διακριτικό πού φορούν στό μανίκι τους συνοριοφύλακες καί εθνοφύλακες πού άγρυπνοΰν δίπλα στούς στρατιώτες.

Τήν ϊδια στιγμή, πίσω άπό κλειστές πόρτες, ό υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωνε τήν Επιτροπή Εξωτερικών καί Αμύνης της Βουλής γιά τις πολιτικές καί διπλωματικές κινήσεις. Σέ επίπεδο διπλωματικών επαφών καί διασυνοριακών επιτροπών, μία άλλη μάχη είναι σέ εξέλιξη. Ή Ελλάς διεκδικεί μέτρα γης στά σημεία όπου οί διαφοροποιήσεις στόν ροΰ τοΰ ποταμοΰ Έβρου έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα. Είναι πράγματι λίγα μέτρα γης πού μπορεί νά περάσουν στήν μία την αλλη πλευρά, άλλά καμμία κυβέρνησις, κανένας διπλωμάτης και καμμία επιτροπή δέν μπορεί νά τά αφήσει. Ειναι μέτρα γης ελληνικής.

Εχουν αποκολληθεί εκτάσεις άπό τήν δική μας πλευρά και φαίνεται ότι ανήκουν στήν Τουρκία, ενώ δέν είναι δικά τους, ειπε συμφώνως πρός πληροφορίες ό υπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος πρός τήν Επιτροπή Εξωτερικών καί Αμύνης τής Βουλής. Άποκαλύπτων έτσι ότι γίνεται συντονισμένη προσπάθεια νά τεκμηριωθούν τά θέματα των συνόρων, ώστε αν αύριο έλθει ή Τουρκία καί δημιουργήσει ζητήματα, νά υπάρχει αντίλογος. Νά είμεθα έτοιμοι νά τούς βάλουμε καί εμείς αντίστοιχα θέματα. Γιά γή τήν οποία διεκδικούμε.

Οι Τούρκοι όμως έδειξαν ότι δέν προτίθενται νά συζητήσουν. Προτιμούν τίς προκλήσεις καί τις επιθετικές ένέργειες. Όταν όμως αυτές αποτύχουν, θά προβάλουν τίς νομιμοφανείς απαιτήσεις τους. Στίς όποιες ή άπάντησις θά πρέπει νά είναι έτοιμη καί καταλυτική. Γιά τά σύνορα τοΰΈβρου υπάρχουν Επιτροπές και ρυθμίσεις πού ήσχολήθησαν μέ έπαναχαράξεις αναλόγως πρός τήν διαφοροποίηση τής ροής του Έβρου. Νά μήν ξεχνάμε ότι ή αρχική χάραξις δέν προέβλεπε ώς σύνορο, αορίστως, τήν μέση γραμμής τής κοίτης τοΰ Έβρου. Προέβλεπε τήν μέση γραμμής τής κοίτης τοΰ Έβρου, όπως αυτή ήταν τόν Νοέμβριο του 1926, οπότε υπεγράφη τό Πρωτόκολλο τών Αθηνών, μέ σαφή αναφορά σέ ορόσημα καί συντεταγμένες. Έκτοτε ή κοίτη άλλαξε δημιουργώντας τήν ανάγκη γιά αναθεωρήσεις. Συνεκροτήθησαν γιά τόν σκοπό αυτό οι Επιτροπές τοϋ Νόμου του 36 καί τοΰ αναγκαστικού Νόμου 223, οί όποιες μάλιστα άνεγνωρισθησαν και άπό τό μή κυρωθέν Πρωτόκολλο τοϋ 1963 (Νόμος 4334 63).

Ή ελληνική πλευρά έχει άπορρίψει κάθε συζήτηση γιά άναγνώριση τού εδάφους πού τά νερά έχουν φέρει νά προσκολλάται στήν τουρκική πλευρά.  Υπάρχει τεράστια καθυστέρησις στήν συζήτηση πού πρέπει νά γίνει γιά τό ζή τημα άπό τήν διασυνοριακή επιτροπή. Στό θέμα αυτό ανεφέρθη ό κ. Δένδιας τονίζων ότι προσπαθεί νά τό επαναφέρει, άφοϋ έχει υπάρξει αδράνεια ετών. Αυτά τά λίγα μέτρα γης δέν πρόκειται νά άφεθοϋν νά περάσουν στήν τουρκική δικαιοδοσία.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Επιστολές Μητσοτάκη για τις προκλήσεις της Τουρκίας!

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε Σαρλ Μισέλ και Φον ντερ Λαιεν για την κλιμάκωση των παράνομων συμπεριφορών της Άγκυρας

Διεθνοποιεί για ακόμη μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τουρκικές προκλήσεις, επιζητώντας τη στήριξη των συμμάχων απέναντι στα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν να εισβάλει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατόπιν των προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής Εφημερίδας της Κυβέρνησης αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρία πετρελαίου (ΤΡΑΟ).

Μέτρα
Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται, επίσης, έτοιμος να θέσει το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας στην επικείμενη Σύνοδο του ΕΛΚ, όπως και στη Σύνοδο Κορυφής, ζητώντας μέτρα κατά της Άγκυρας.

Αναφορικά με το θέμα αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε χθες ότι «γίνεται ξεκάθαρο πως ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική, αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία».

Παράνομες ενέργειες, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «δεν έχουν καμία τύχη με βάση το διεθνές δίκαιο. Παραμένουν ανυπόστατες όσες παράνομες ενέργειες βασίζονται στο άκυρο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο».

Ερωτηθείς εάν επίκειται επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν. Έχουν συναντηθεί στο παρελθόν δύο φορές, όπως γνωρίζετε, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του OHE και στο περιθώριο της Συνόδου του NATO, στο Λονδίνο, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη επικοινωνία. Αυτό που κάνουμε πάντα -όπως είχε πει ο πρωθυπουργός και σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του- είναι ακόμη και σε περιόδους κρίσεων να προσπαθούμε να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση ή κάποια προγραμματισμένη επικοινωνία των δύο ηγετών».

Σχετικά με το ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, όπως ζητεί η αντιπολίτευση, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σημείωσε: «Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών είναι συνεχής. Πρόσφατα είχε γίνει και στο αρμόδιο επίπεδο του θεσμοθετημένου οργάνου για την εξωτερική μας πολιτική. Άρα, είναι συνεχής και πλήρης. Εάν κριθεί σκόπιμο κάτι τέτοιο στο μέλλον, αυτό θα το δούμε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο».

Ό,τι κι αν επιθυμεί η γειτονική χώρα, ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, «εμείς ξέρουμε ότι αυτό που εφαρμόζουμε στις διμερείς μας σχέσεις είναι οι κανόνες του διεθνούς δικαίου και θέλουμε να τηρούνται οι κανόνες καλής γειτονίας. Γι’ αυτό πάντα η ελληνική πλευρά επιμένει στο διεθνές δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας. Δεν θέλουμε προκλητικές ενέργειες, δεν τις προκαλούμε. Είμαστε μια χώρα η οποία είναι φιλική. Αυτό θέλουμε να βλέπουμε και από τους γείτονες μας».

ΤΑ ΝΕΑ

Σε πλήρη ετοιμότητα για να αποτραπεί μια νέα απόπειρα μαζικής εισόδου παράνομων μεταναστών στην περιοχή του Εβρου
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ
Σε 24ωρη επιφυλακή στα σύνορα του Έβρου

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι ελληνικές αρχές, καθώς το τελευταίο 24ωρο υπήρξαν πληροφορίες για μαζική μετακίνηση μεταναστών στα σύνορα του Έβρου με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός για το ενδεχόμενο η Άγκυρα να ετοιμάζει ένα νέο σχέδιο παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος. Με επιστολές του προς την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε εκ νέου στην Ευρώπη το θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

Μαξίμου και «Πεντάγωνο» διέψευδαν πάντως χθες τις πληροφορίες για μια νέα οργανωμένη επιχείρηση μετακίνησης και τόνιζαν ότι δεν ισχύουν όσα μεταδόθηκαν σε τοπικά Μέσα περί συγκέντρωσης 6.000 μεταναστών στα σύνορα. Στρατιωτικές πηγές εξηγούσαν ότι στον Έβρο παρατηρούνται οι συνήθεις ροές για την εποχή αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει τεράστια συγκέντρωση πλήθους μεταναστών. «Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε την κατάσταση και την εκτιμούμε». Στο ίδιος μήκος κύματος ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, υποστήριξε (Σκάι) πως «υπήρχε μεν η πληροφορία από προχθές το βράδυ για κινητικότητα, ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο». Πρόσθεσε δε πως παρατηρείται μια μικρή αυθόρμητη κινητικότητα, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν.

ΑΠΟΤΡΟΠΕΣ. Σε δηλώσεις του εξάλλου ο πρόεδρος της Ενωσης Συνοριοφυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας ανέφερε ότι «στην παραποτάμια περιοχή κινούνται γκρουπάκια μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν τον ποταμό αλλά οι αποτροπές είναι συνεχείς και δεν συγκεντρώνονται σε βαθμό που να μας προκαλούν μια ιδιαίτερη ανησυχία, τουλάχιστον στις δικές μας δυνάμεις».

Η είδηση περί οργανωμένης και μαζικής μετακίνησης μεταναστών στα ελληνικά σύνορα μεταδόθηκε αργά προχθές το βράδυ από κάποια τουρκικά μέσα ενημέρωσης και αναμεταδόθηκε από τοπικά Μέσα της Θράκης. Τα ρεπορτάζ έκαναν λόγο για μετακίνηση μεταναστών με πούλμαν στην περιοχή της Αδριανούπολης αλλά και για κινητικότητα στην περιοχή του Πέπλου και στα Υφαλα. Για παράδειγμα, η τουρκική ιστοσελίδα «haberturk» μιλούσε για το «ταξίδι ελπίδας των μεταναστών μέσω Αδριανούπολης».

Οι ελληνικές αρχές δεν αποκλείουν πάντως να πρόκειται για μια προσπάθεια των Τούρκων να τεστάρουν την αντίδραση των δυνάμεων στον Εβρο, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν ενισχυθεί σημαντικά.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά όσα συμβαίνουν και εδώ και καιρό έχει γίνει ειδική προετοιμασία και σχεδιασμός για να αποτραπεί μια νέα απόπειρα μαζικής εισόδου παράνομων μεταναστών στην περιοχή του Εβρου. Από το τέλος της κρίσης του Μαρτίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα η κυβέρνηση έχει λάβει σειρά μέτρων για την επιπλέον θωράκιση της μεθορίου. Τετρακόσιοι συνοριοφύλακες θα ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις της Αστυνομίας, ενώ επιπλέον οπλίτες και μόνιμο προσωπικό του Στρατού Ξηράς θα κατευθυνθούν στα σύνορα στις τρέχουσες μεταθέσεις και ΕΣΣΟ. Παράλληλα, με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου φράχτη 26 χιλιομέτρων που θα θωρακίσει το νότιο τμήμα του Εβρου.
ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

ΤΑ ΝΕΑ

Ελληνική υφαλοκρηπίδα
«Πλωτό φράγμα» για την αποτροπή εισβολής

Η αρμάδα των 15 πολεμικών πλοίων και το ατού της Κρήτης απέναντι στα σχέδια της Τουρκίας

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Με ένα πλωτό φράγμα στο οποίο θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σχεδόν το σύνολο του ελληνικού Στόλου αναλαμβάνοντας διαφορετικές αποστολές και πόστα σχεδιάζει να αποτρέψει η Αθήνα το σοβαρό ενδεχόμενο πλέον η Τουρκία να προχωρήσει ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι σε πρόκληση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μετά τα αιτήματα της ΤΡΑΟ για έρευνες υδρογονανθράκων νότια και ανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου και της Ρόδου.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία διεμήνυσε ήδη στην Αγκυρα σε όλους τους τόνους ότι «αν χρειαστεί θα αντιδράσουμε ακόμα και στρατιωτικά και ότι είμαστε έτοιμοι να συντρίψουμε όποιον μάς υποτιμήσει». Ποια θα είναι όμως αυτή η αντίδραση; Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», από τότε που η Τουρκία άρχισε να κλιμακώνει την επιθετικότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο με παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και απειλές για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα πέριξ του Καστελλόριζου, στο «Πεντάγωνο» έχουν καταρτιστεί πολλά σενάρια απόκρουσης μιας τέτοιας πρόκλησης. Ολα τα σχέδια εξουδετέρωσης της τουρκικής απειλής έχουν όμως έναν κοινό παρονομαστή: τη δημιουργία ενός θαλάσσιου τείχους και με αεροπορική υποστήριξη στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όπου θα επιχειρήσει να εισβάλει ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Αμεσα δηλαδή θα σταλεί μια ελληνική φρεγάτα. Αυτό έγινε τον Οκτώβριο του 2018, όταν το τουρκικό ερευνητικό «Barbaros» έπειτα από παράνομη Navtex αποπειράθηκε να κάνει έρευνα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια του Καστελλόριζου. Ερευνα δεν έγινε ποτέ. Το τουρκικό σκάφος βρήκε απέναντι του έναν πλωτό ελληνικό φραγμό, τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», η οποία κάλεσε το «Barbaros» να αποχωρήσει, ενώ σε επιφυλακή ήταν και άλλα σκάφη.

Παρόμοια κινητοποίηση υπήρξε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» εντοπίστηκε να πλέει, λόγω κακοκαιρίας, άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ταχύτατα έφθασε κοντά του η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», ενώ η δραστηριότητα του τουρκικού σκάφους επιτηρήθηκε και από ελληνικό F16. Είναι πρόδηλο πως ανάλογη αντίδραση προβλέπεται σε μια νέα τουρκική πρόκληση.

Αρμάδα 15 πλοίων. Στην περίπτωση όμως που η Τουρκία επιμείνει, έχει προβλεφθεί ενεργοποίηση και άλλων σεναρίων. Ενα παράδειγμα, είναι πολύ πιθανόν να αξιοποιηθούν ως μια δύναμη ταχείας αντίδρασης τα 15 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ανάμεσά τους πυραυλάκατοι, φρεγάτες, κανονιοφόροι, που βρίσκονται εν πλω από το Βόρειο έως το Νότιο Αιγαίο για την επιτήρηση και αποτροπή μεταναστευτικών ροών. Οσα δε πλέουν εγγύτερα στο νότιο τμήμα των Δωδεκανήσων θα είναι αυτά που θα αναλάβουν ταχύτατα αποστολές ενίσχυσης του πλωτού φραγμού.

TO ΑΤΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. Ολα τα σενάρια αντίδρασης περιλαμβάνουν την πλήρη αξιοποίηση και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της Κρήτης, αφού βρίσκεται πολύ κοντά στα σημεία που η Τουρκία θέλει να ερευνήσει. Οι επιτελείς το τελευταίο διάστημα κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση και στον ναύσταθμο της Σούδας στέλνονται περιοδικά μονάδες (υποβρύχια, φρεγάτες, πυραυλάκατοι) ώστε να μπορούν να επέμβουν άμεσα όταν απαιτηθεί είτε νότια είτε ανατολικά της Κρήτης. Επιπλέον το ΠΝ διαθέτει ένα ακόμα επιχειρησιακό ατού που μπορεί να μειώσει κι άλλο τον χρόνο αντίδρασης των Ενόπλων Δυνάμεων: την προκεχωρημένη ναυτική βάση Κυριαμαδίου, στο ανατολικό άκρο του Λασιθίου.

Ακόμα, χάρη στο ανάγλυφό της η Κρήτη προσφέρει σε πολλά σημεία τη δυνατότητα αγκίστρωσης πυραυλακάτων, και ειδικά αυτών που διαθέτουν τα κατευθυνόμενα βλήματα κατά στόχων επιφανείας ExocetBlock III με βεληνεκές 180 χλμ. Γενικά όμως η Κρήτη εξαιτίας του μεγέθους της και του πλήθους λιμανιών και αεροδρομίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για επιχειρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα για πλοία και αεροσκάφη.

Σημαντικό ρόλο θα έχουν επίσης το αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων του ΠΝ, που ήδη έχει ξεκινήσει αποστολές επιτήρησης σε Αιγαίο και Μεσόγειο, αλλά και UAVs που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία.

Πάντως, εάν και όποτε απαιτηθεί επιχειρησιακή εμπλοκή, θα υπάρξουν διαφορετικά στάδια κλιμάκωσης των ελληνικών ενεργειών. Δηλαδή άλλη θα είναι η ελληνική αντίδραση αν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος που θα συνοδεύεται μόνο από βοηθητικά σκάφη. Το επίπεδο αντίδρασης θα ανέβει αν πλάι στο ερευνητικό υπάρχουν και τουρκικά πολεμικά πλοία. Και ακόμα πιο δυναμική απάντηση θα υπάρξει αν η Τουρκία επιχειρήσει να στείλει γεωτρύπανο.

ΤΑ ΝΕΑ

ΚΑΙ ΚΑΛΩΔΙΟ... ΙΣΡΑΗΛ - ΚΥΠΡΟΥ – ΕΛΛΑΔΑΣ

Την εξαιρετική συνεργασία καθώς και τη φιλική σχέση που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους, χάρη στην προώθηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, τόνισαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης, της Κάπρου Γιώργος Λακκοτρύπης και του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς.

Η αφορμή για να τονίσουν τα παραπάνω δόθηκε σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε την περασμένη Τρίτη το Ελληνο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στην οποία συμμετείχαν και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον και ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. Οι τρεις υπουργοί πήγαν πολλά βήματα πιο μπροστά αυτή τη συνεργασία τους. Ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε την ανάγκη προώθησης του επενδυτικού σχεδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών, σημειώνοντας μάλιστα πως η Ελλάδα στηρίζει το συγκεκριμένο έργο στη λίστα των χρηματοδοτούμενων επενδυτικών σχεδίων (PCI) της EE.

Από την άλλη μεριά ο Γιουβάλ Στάινιτς σημείωσε την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα του στα ζητήματα της «κυβερνοασφάλειας» προκειμένου να αντιμετωπίζουν τρομοκρατικές και άλλες επιθέσεις με ψηφιακά μέσα. Προέτρεψε τους δυο φίλους υπουργούς σε συνεργασία και επίσκεψης στις δομές που έχει χτίσει το Ισραήλ...

ΤΑ ΝΕΑ

Η Τουρκία κρίνεται για τις πράξει της

«Η Κύπρος έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και ότι μπορεί να συμβάλλει θετικά στις εξελίξεις» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και βουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ

Μήνυμα στην Τουρκία, ότι κρίνεται για τις πράξεις της και τον τρόπο που επιλέγει να κινηθεί τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνει ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και βουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε συνέντευξη του στα «ΝΕΑ» Σαββατοκύριακο σημειώνει δε ότι ο ίδιος δεν θα απέκλειε την επιλογή ενός αγωγού για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Τουρκία, τονίζοντας ότι αυτό θα προϋπέθετε ομαλοποίηση των σχέσεων της Αγκύρας με την Κυπριακή Δημοκρατία και μόνο μετά τη λύση του Κυπριακού.

Πόσο ανησυχητικές είναι οι κινήσεις της Αγκυρας, ενώ έχουν αποχωρήσει οι νόμιμα αδειοδοτημένες εταιρείες από την κυπριακή ΑΟΖ; Πιστεύετε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των πιέσεων από την Τουρκία για συνδιαχείριση των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ και πριν από τη λύση του Κυπριακού;
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα μέλος της EE και του OHE, που πορεύεται στις διεθνείς της σχέσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μέσω αυτής της οδού ανέπτυξε το ενεργειακό της πρόγραμμα και προχώρησε, ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα, στην υπογραφή συμβολαίων με εταιρείες κολοσσούς στον τομέα. Με το ξέσπα σμα της πανδημίας, όπως οι ίδιες οι εταιρείες γνωστοποίησαν, διακόπηκε κάθε προγραμματισμένη γεωτρητική δραστηριότητα στην περιοχή. Βεβαίως δεν αμφισβητεί κανείς πως σε αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε και η χαμηλή τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αέριου που ίσχυε εκείνη την περίοδο. Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στην όποια απόπειρα στρατιωτικοποίησης. Η χώρα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα οποία αναγνωρίζονται από το διεθνή παράγοντα και από το σύνολο των φίλιων και συμμαχικών χωρών που έχουν ενεργή εμπλοκή στην κυπριακή ΑΟΖ. Οταν επέλθει μια συνολική λύση του Κυπριακού και υπό την προϋπόθεση ότι η Κύπρος θα έχει τη δική της μονάδα υγροποίησης αερίου, το έχω δηλώσει, δεν θα απέκλεια την επιλογή ενός αγωγού προς την Τουρκία για πώληση φυσικού αερίου με καθαρά εμπορικούς όρους. Αυτό βέβαια πριν και πάνω από όλα έχει να κάνει και με την καλή θέληση της Τουρκίας για ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κύπρο στη μετά τη λύση εποχή.



Βολκάν Μποζκίρ, νέος πρόεδρος της ΓΣ του OHE. Τι συνέπειες μπορεί να έχει και τι σηματοδοτεί η ανάθεση της προεδρίας στην Τουρκία;
Η ανάδειξη του κ. Μποζκίρ ως προέδρου της ΓΣ του OHE είναι φυσικά σεβαστή. Το γεγονός αυτό δεν αλλάζει τις πραγματικότητες των συνεπειών που έχουν οι κινήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο αλλά και τα όσα παράνομα πράττει η Τουρκία τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο. Ο κ. Μποζκίρ ανέλαβε μια διεθνή θέση και είναι ο ίδιος που θα πρέπει να αποδείξει πως λειτουργεί προς όφελος του συνόλου των κρατών μελών του OHE και ότι δεν καθοδηγείται από προσωπικά πολιτικά ελατήρια ή μια ατζέντα που εξυπηρετεί τη χώρα του και μόνο.

Πώς βλέπετε τις συμμαχίες που διαμορφώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση και με τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας; Η Τουρκία είναι απομονωμένη ή μπορεί να βρεθεί ξανά «ευνοούμενη» στο πλαίσιο και του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Ρωσίας στην περιοχή;
Οδηγός των κινήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εξωτερική της πολιτική είναι η σύναψη συμμαχιών όπως προανέφερα πάνω στη βάση του διεθνούς δικαίου και παράλληλα, μέσα από τις συμμαχίες αυτές η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύγκλιση συμφερόντων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο. Εξού και το ότι οι συνέργειες που έχουν αναδειχθεί διευρύνονται με την έμπρακτη συμμετοχή χωρών όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Το κάλεσμα και προς την Τουρκία, εφόσον επιδεικνύει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, για συμμετοχή στις συνέργειες αυτές, ήταν και παραμένει ανοιχτό. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και ότι μπορεί να συμβάλλει θετικά στις εξελίξεις, οπότε δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτό το πλαίσιο η Κύπρος διατηρεί άριστες διμερείς σχέσεις και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία που αναγνωρίζουν τον ρόλο της χώρας μας. Σε αυτό το επίπεδο είμαστε προσηλωμένοι και κρινόμαστε πολιτικά, θετικά, και στο διεθνές πολιτικό περιβάλλον. Υπό κρίση είναι και η Τουρκία που όλοι μας βλέπουμε με ποιον τρόπο επιλέγει να κινηθεί και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε μία περίοδο κλιμακούμενης έντασης, μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου για το Κυπριακό;
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και εμείς από την πλευρά μας ως κυβερνών κόμμα έχουμε τονίσει σε όλους τους τόνους και σε κάθε δυνατότητα που μας δόθηκε στις διεθνείς επαφές μας την αποφασιστικότητά μας για επανέναρξη του διαλόγου. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος μέσα από τον οποίο μπορούμε να φτάσουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που είναι η συμφωνημένη βάση λύσης και η μοναδική που μπορεί να οδηγήσει στην επανένωση της πατρίδας μας. Απαιτείται όμως η ίδια βούληση από όλες τις πλευρές, εφόσον μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα είναι ωφέλιμη και για τους συμπατριώτες μας τους Τουρκοκύπριους αλλά και για την Τουρκία, σε μια περίοδο, όπως σωστά αναφέρετε, κλιμακούμενης έντασης. Η επανέναρξη του διαλόγου προϋποθέτει τη διακοπή των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Πανδημία και Κύπρος. Πόσο ανάγκη έχει τον τουρισμό η κυπριακή οικονομία και πόσο καλά προετοιμασμένη είναι να δεχτεί κόσμο με ασφάλεια;
Νιώθουμε περήφανοι και για τις επιτυχίες της Κύπρου όπως και της Ελλάδας που καταφέραμε από την αρχή της πανδημίας με αποφασιστικά κυβερνητικά μέτρα και με υπεύθυνη στάση από την κοινωνία να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Τα μονοψήφια ως και μηδενικά κρούσματα που καταγράφουμε ως Κύπρος σήμερα είναι αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού και είναι αυτά που μας επιτρέπουν να κάνουμε σταθερά βήματα επιστροφής στην κανονικότητα και στον τομέα του τουρισμού, που είναι βασικός πνεύμονας της οικονομίας της χώρας. Σε πρόσφατή τηλεδιάσκεψη με όλους τους φορείς του τουρισμού τόνισα πως το καλύτερο μέτρο στήριξης του τομέα είναι αυτή καθαυτή η επανεκκίνηση του τομέα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι με τις σωστές και κυρίως λειτουργικές αποφάσεις που έχουν παρθεί από την κυβέρνηση θα είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να δεχτούμε τους επισκέπτες στην Κύπρο με την ασφάλεια που επιτάσσουν οι μέρες αυτές.

ΤΑ ΝΕΑ

Ελληνοτουρκικά: και τώρα τί...

ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Α. ΖΕΠΟΥ

<p class="ydpc17d737yiv8583254017MsoNormal" style="text-align:just

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου