Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020



ΤΑ ΝΕΑ

Διαφωνίες Ρωσίας - Τουρκίας

Αγκάθι ο νέος ηγέτης μιας πολιτικής λύσης στην αφρικανική χώρα - Ο Ερντογάν θέλει δύο βάσεις στην Τρίπολη λόγω... Ελλάδας

«Ναυάγιο» στο παρά ένα για τον διαμελισμό της Λιβύης

ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΑΣΤΕΑ

Η επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Ρωσίας στην Τουρκία για τη Λιβύη που ήταν προγραμματισμένη να γίνει χθες αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, λόγω διαφωνιών, σύμφωνα με πληροφορίες, για το πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα στην πολύπαθη χώρα.

Οι ρώσοι υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου επρόκειτο να συναντηθούν με τους τούρκους ομολόγους τους στην Κωνσταντινούπολη χθες, προκειμένου να συζητήσουν για την κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία όπου οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα. Βάση των συνομιλιών ήταν η συμφωνία που είχε επιτευχθεί προ καιρού μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Ερντογάν. Μέσα στην εβδομάδα οι δύο πρόεδροι είχαν και τηλεφωνική συζήτηση για τα θέματα αυτά.



Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την αναβολή της επίσκεψης χωρίς να αναφέρει τους λόγους, αλλά όπως έγινε γνωστό οι υπουργοί Εξωτερικών Λαβρόφ και Τσαβούσογλου πήραν την απόφαση στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους. Οι επαφές και οι συζητήσεις των δύο πλευρών θα συνεχιστούν και η υπουργική συνάντηση θα γίνει αργότερα αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Τουρκία υποστηρίζει την αναγνωρισμένη από τον OHE κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με επικεφαλής τον Φαγέζ αλ Σάρατζ, οι δυνάμεις του οποίου τις τελευταίες εβδομάδες έχουν απωθήσει επίθεση στην Τρίπολη από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον οποίο υποστηρίζουν η Μόσχα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος.

Ο ΣΑΛΕΧ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, η βασική διαφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας αφορά τον διορισμό του Αγκίλα Σάλεχ ως νέου ηγέτη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη, που πρότεινε η Ρωσία. Η Τουρκία φαίνεται να συμφωνεί με τον διορισμό του Σάλεχ, τον θέλει να λειτουργήσει ως υποστηρικτική φιγούρα προς τον Σάρατζ και όχι να τον υποκαταστήσει. Στις συνομιλίες οι Ρώσοι αναμενόταν να προσφερθούν να αντικαταστήσουν τον διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ με τον Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρο της βουλής του Τομπρούκ, ελπίζοντας ότι θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας.

Η Αγκυρα παρείχε στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας πολλούς σύρους μισθοφόρους, στρατιωτικούς συμβούλους και drones, επιτρέποντας έτσι στα στρατεύματα του αλ Σάρατζ να ανατρέψουν τον συσχετισμό δυνάμεων, να αποκρούσουν την επίθεση των δυνάμεων του Χαφτάρ και να περάσουν στην αντεπίθεση, πολλαπλασιάζοντας τις στρατιωτικές επιτυχίες του τις τελευταίες εβδομάδες.

ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ KAI TO ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ. Ενώ, λοιπόν, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Αγκυρας Μόσχας, η Τουρκία, σύμφωνα με την εφημερίδα Γενί Σαφάκ που επικαλείται στρατιωτικές πηγές, σχεδιάζει να φτιάξει δύο στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη, καθώς η θέση της κυβέρνησης της Τρίπολης, την οποία υποστηρίζει, ενισχύεται. Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι σχέσεις Αγκυρας Τρίπολης γίνονται πιο στενές, καθώς οι Τούρκοι επαναλειτουργούν την αεροπορική βάση Αλ Βατίγια, προσθέτοντας ότι εκεί οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα τοποθετήσουν αντι αεροπορικά συστήματα και drones.

Αναφέρεται επίσης ότι θα ξεκινήσει και πάλι σύντομα η άντληση πετρελαίου με συνεργασία των δύο χωρών, ενώ στην Τουρκία θα δοθεί και άλλη μια στρατιωτική βάση, στη Μισράτα. Στο δημοσίευμα τονίζεται πως «η Τουρκία συνέβαλε στην επίλυση της λιβυκής κρίσης όχι μόνο με επίγειες και εναέριες δυνάμεις αλλά και με ναυτικά δύναμη, που συνέβαλε στο να αποτραπούν απειλές για τη χώρα από θαλάσσης. Η ένταση και οι ελληνικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτούν», γράφει η «Γενί Σαφάκ», «την παρουσία των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων στη λιβυκή περιοχή και γι' αυτό το λιμάνι της Μισράτα θα αποτελέσει στρατιωτική βάση για την Αγκυρα». Προστίθεται ότι η Τουρκία θα έχει μεγάλη συμμετοχή στη λιβυκή πετρελαϊκή εξόρυξη και γι' αυτό τα τουρκικά πλοία θα βρίσκονται μέσα στα χωρικά ύδατα της χώρας.

ΤΑ ΝΕΑ

«Αυτονόητες η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ των νησιών»

Ηχηρό μήνυμα στην Αγκυρα και από τον ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα Αντρει Μασλόφ

Σαφή θέση ενάντια στις προκλήσεις της Αγκυρας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο παίρνει ο ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αυστηρής τήρησης του διεθνούς δικαίου και επίλυσης οποιωνδήποτε προβλημάτων με ειρηνικά μέσα. Παρά το γεγονός ότι ο ρώσος πρεσβευτής σημειώνει τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία, εμφανίζεται να στηρίζει τόσο την Αθήνα όσο και τη Λευκωσία απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα, ενώ ξεκαθαρίζει την αντίθεση της Μόσχας και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Μόσχας, ο Μασλόφ τονίζει σε συνέντευξή του (ΑΠΕ ΜΠΕ) ότι «η Ρωσία εγκαίρως κάλεσε τα μέρη των μνημονίων να επιδείξουν πολιτική σύνεση και να αποφύγουν βήματα που μπορούν να οξύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στη Λιβύη και στη Μεσόγειο. Δώσαμε προσοχή στην αντίδραση και στις εκτιμήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου, καθώς και της Αιγύπτου, ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν συνάδει με τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και καταπατεί τα δικά τους συμφέροντα». Σημειώνει δε ότι τα ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ελλάδας είναι σε στενή επικοινωνία για το θέμα.

Την ίδια στιγμή ο Μασλόφ τάσσεται ενάντια στην κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο αλλά και στις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, χαρακτηρίζοντας το διεθνές δίκαιο ως μοναδικό φάρο για τη Ρωσία. Διαμηνύει δε στην Αγκυρα ότι «η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ των νησιών, η απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας είναι αυτονόητα πράγματα».

Ο ρώσος πρεσβευτής, εξάλλου, υπεραμύνεται του δικαιώματος της Ελλάδος «να συμμετέχει πλήρως στις πολυμερείς προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη», καθώς είναι, όπως σημειώνει, μία από τις χώρες που αντιμετωπίζει άμεσα τις αρνητικές συνέπειες της λιβυκής κρίσης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ


ΤΑ ΝΕΑ

ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΝΟΤΙΩΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
«Μπρα ντε φερ» ασκήσεων Αθήνας - Άγκυρας

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Σε νέα επίδειξη προκλητικής συμπεριφοράς προχώρησε η Αγκυρα αφού για δεύτερη φορά μέσα σ' ένα δίμηνο πραγματοποίησε διακλαδική άσκηση υπεράκτιας εκπαίδευσης στα βόρεια της Λιβύης με τη συμμετοχή 17 αεροσκαφών και 7 πολεμικών πλοίων.

Τα τουρκικά αεροσκάφη απέφυγαν ξανά το FIR Αθηνών και χρησιμοποίησαν τα FIR Καΐρου και Λευκωσίας προκειμένου να φτάσουν στο σημείο της άσκησης. Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την άσκηση με πομπώδη τρόπο και με γραφική αναπαράσταση τονίζοντας πως διεξήχθη 2.000 χλμ. μακριά από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.

Πάντως και αυτή η τουρκική άσκηση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, μπήκε από την πρώτη στιγμή στο μικροσκόπιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες εδώ και καιρό βρίσκονται υπό συνεχή επαγρύπνηση. Στην περιοχή άλλωστε περιπολεί η ελληνική φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» για λογαριασμό της επιχείρησης της ΕΕ - IRINI. Επιπλέον, την ίδια μέρα διεξαγωγής της τουρκικής άσκησης δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού συνεκπαιδεύονταν με αμερικανικές ανατολικότερα, στα νότια της Κρήτης. Με αυτόν τον τρόπο ενίσχυσαν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και έστειλαν ηχηρά μηνύματα. Συγκεκριμένα, διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας «ΑΔΡΙΑΣ» και του υποβρυχίου «ΝΗΡΕΥΣ», με αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων Ρ 8Α του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης κατόπιν, δηλαδή σε μία περιοχή που συχνά σημαδεύουν οι Τούρκοι.

Παράλληλα όμως, οι έλληνες επιτελείς συνεχίζουν να επικεντρώνονται στη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με συνεχείς ασκήσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση μεγάλο μέρος του Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχε από την περασμένη εβδομάδα στην προγραμματισμένη εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου. Ειδικότερα, συμμετείχαν πλοία των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών, Πλοίων Επιτήρησης, Υποβρυχίων, ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού, καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Μάλιστα, το ΓΕΝ δημοσίευσε εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο από την άσκηση, καθώς το Πεντάγωνο δίνει πλέον μεγάλο βάρος και στη μάχη της εικόνας.

Το «μπρα ντε φέρ» ασκήσεων Ελλάδας - Τουρκίας συνεχίστηκε και χθες με το τουρκικό υπουργείο Αμυνας να δημοσιεύει 24 (!) φωτογραφίες από αποβατική άσκηση του Ναυτικού του σε ακτές του Αιγαίου και της Μεσογείου.

ξεκινά σήμερα έναν νέο διπλωματικό μαραθώνιο, με πρώτη στάση στο Παρίσι. Επόμενοι σταθμοί Ισραήλ και Αίγυπτος
Γαλλικό «κλειδί» για ευρωπαϊκή απάντηση στην Τουρκία

Επικοινωνία Μακρόν - Τραμπ για την τακτική Ερντογάν και νέα πυρά του γάλλου προέδρου για τη «σιωπή» του NATO

ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ

Την ώρα που ο Νίκος Δένδιας ετοίμαζε τις αποσκευές του για έναν νέο διπλωματικό μαραθώνιο, με πρώτη στάση σήμερα στο Παρίσι, το Ελιζέ έστελνε σαφές μήνυμα ότι πρέπει να μπουν όρια στην τουρκική προκλητικότητα, ιδίως στην εμπλοκή της Αγκυρας στο λιβυκό ζήτημα. Για την τακτική Ερντογάν, μάλιστα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Εμανουέλ Μακρόν με τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στον οποίο μεταφέρθηκε η γαλλική ενόχληση και για τη «σιωπή του NATO». Κατά τον Μακρόν, «οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο εργαλειοποιώντας το NATO και η Γαλλία δεν μπορεί να επιτρέψει κάτι τέτοιο».

Ο έλληνας ΥΠΕΞ πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την πανδημία, με την ελληνική διπλωματία να επανέρχεται πλήρως στην ενεργό δράση και τη Γαλλία να αποκτά ιδιαίτερο σημειολογικό βάρος, κυρίως όσον αφορά την καταγγελία της τουρκικής παραβατικότητας στο πλαίσιο της EE. Ο Δένδιας θα έχει σήμερα συνάντηση με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λεντριαν, ενώ θα συμμετάσχουν από κοινού στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της EE, όπου η ελληνική πλευρά με το Παρίσι στο πλευρό της θα θέσει το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας.

Για τις τουρκικές ενέργειες θα ενημερωθεί και ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ΥΠΕΞ, με ατζέντα τη διατλαντική συνεργασία, ενώ το Παρίσι εκφράζει ανοικτά τον εκνευρισμό του και καταγγέλλει μια «ολοένα και πιο επιθετική και διεκδικητική πολιτική της Τουρκίας με επτά τουρκικά πλοία στα ανοικτά της Λιβύης και παραβίαση του εμπάργκο όπλων».

Επισημαίνεται ότι τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Νίκος Δένδιας έχουν απευθυνθεί με επιστολές στην EE μετά τη δημοσιοποίηση στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως των αιτήσεων της ΤΡΑΟ για νέες άδειες ερευνών σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περιγράφοντας αναλυτικά τις εξελίξεις και υπογραμμίζοντας ότι η επιθετικότητα της Αγκυρας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και την EE. Στόχος της Αθήνας άλλωστε είναι από εδώ και στο εξής να κάνει συμμέτοχη την EE στα ελληνοτουρκικά, κρίνοντας ότι το ζήτημα αφορά άμεσα την Ευρώπη.

ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ - ΑΙΓΥΠΤΟ. Μετά το Παρίσι ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στο Ισραήλ, συμμετέχοντας στο κλιμάκιο υπουργών που θα συνοδεύει τον Πρωθυπουργό, σε ένα ταξίδι που επίσης έχει εξέχουσα σημασία, όσον αφορά τη διπλωματική ατζέντα της Ελλάδας, με την εβδομάδα να κλείνει με τη μετάβαση του ΥΠΕΞ στην Αίγυπτο, στις 18 Ιουνίου, για συνομιλίες που θα αφορούν συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ. Το κλείσιμο μιας συμφωνίας με το Κάιρο παίζει καίριο ρόλο στην ενίσχυση της διπλωματικής ισχύος της ελληνικής πλευράς, καθώς ακυρώνει στην πράξη το τουρκολυβικό μνημόνιο και θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα στη νέα στρατηγική της χώρας που εγκαινίασε η συμφωνία με την Ιταλία.

TA NEA

Η αθέατη πλευρά της Καλντέρας

«Greek Summer 2020»: Τι έγινε μπροστά και πίσω από τις κάμερες κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαντορίνη για την επανεκκίνηση του τουρισμού

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ
ΕΛΕΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Από τις 10 ώρες μιας ημερήσιας εκδρομής με καθαρά διεθνές... target group, σημασία για την κυβέρνηση είχε πρωτίστως το φινάλε: ένα καλοκαιρινό 40λεπτο πάνω από τα νερά του Αιγαίου, που μελετήθηκε προσεκτικά από το Μαξίμου στις 5 Ιουνίου. Ετσι, μία εβδομάδα μετά, στη μία άκρη της ολόλευκης βεράντας στο ορεινό χωριό Πύργος στη Σαντορίνη τοποθετήθηκαν δύο γαλάζια πόντιουμ με την επιγραφή «Greek Summer 2020», στην άλλη άκρη στήθηκε εξέδρα για τους φωτορεπόρτερ και σε υπερυψωμένο σημείο πήραν θέση οι κάμερες. Στην πραγματικότητα τίποτα δεν θα μπορούσε να πάει στραβά στη σκηνοθεσία, αφού το τοπίο θα δούλευε από μόνο του. Μοναδικό άγχος της κυβερνητικής ομάδας ήταν η ακρίβεια στον χρόνο, ο σωστός συνδυασμός εικόνας και λέξεων στην κατάλληλη στιγμή. Και κεντρικός στόχος, να διαδοθεί από μεγάλα μέσα ενημέρωσης μεταξύ άλλων BBC, CNN, Bloomberg, Liberation, Handelsblatt, Politico, Xinhua, Al Jazzera κ.ά. το συμβολικό... μονοπλάνο με τον Πρωθυπουργό μπροστά σε ένα «ζωντανό» κυκλαδίτικο καρτ ποστάλ.

Ούτε οι ανταποκριτές ξένου Τύπου από περίπου 15 χώρες της Ευρώπης αλλά και από ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Κατάρ, Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία, που πήραν πρόσκληση να ακολουθήσουν την περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, περίμεναν νέες εξαγγελίες, πόσω μάλλον αναφορές του για ζητήματα πέραν του τουρισμού. Ολοι γνώριζαν ότι από τη Σαντορίνη (άδεια από τουρίστες, θύμιζε... Νοέμβριο) θα δινόταν σύνθημα επανεκκίνησης του τουρισμού αρχικά στις 15 Ιουνίου και πλήρως την 1η Ιουλίου, όπως εκφράστηκε τελικά διά στόματος Πρωθυπουργού την ώρα του ηλιοβασιλέματος: «Ελάτε στην Ελλάδα, φέρτε τους φίλους σας, πείτε το στους αναγνώστες και τους ακροατές σας, θα είστε ασφαλείς».

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ. Το ρολόι έδειχνε 20.24 και ο ουρανός πάνω από το ηφαίστειο και τη Θηρασία έπαιρνε πορτοκαλί απόχρωση όταν ο Πρωθυπουργός και ο σύμβουλός του για θέματα Ευρώπης και ΗΠΑ Θανάσης Μπακόλας ανέβηκαν στα πόντιουμ για να καλωσορίσουν επισήμως στο ελληνικό καλοκαίρι όπως ειπώθηκε τους ξένους δημοσιογράφους. Ηταν προσχεδιασμένη άλλωστε η διάρκεια της σαββατιάτικης συνέντευξης Τύπου στο προαύλιο της Ενωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (Santo Wines): έναρξη λίγο προτού ο ήλιος χαθεί και λήξη μέχρι σχεδόν να εξαφανιστούν τελείως τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης πάντως μόνο μία φορά και αφότου απάντησε στις περισσότερες ερωτήσεις των ανταποκριτών γύρισε το βλέμμα του προς το Αιγαίο. «Ο ήλιος έδυσε, κ. Πρωθυπουργέ! Αλλά νομίζω μπορείτε να δεχτείτε άλλες δύο ερωτήσεις...» του είπε ο συνεργάτης του. «Ηταν η καλύτερη εικόνα που θα μπορούσε να βγει προς τα έξω» σχολίαζαν αργότερα εμφανώς ικανοποιημένα τα κυβερνητικά στελέχη που παρακολούθησαν τις δηλώσεις Μητσοτάκη όπως έκαναν και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι και ο γιος τους Κωνσταντίνος.

Η ιδέα για την πρωθυπουργική επίσκεψη είχε πέσει στο τραπέζι του Μαξίμου εδώ και καιρό, ωστόσο ο «χαρακτήρας» της αποστολής κλείδωσε σε «πρωινό καφέ» της προπερασμένης εβδομάδας. Και κατά το γνωστό μότο του καναδού επικοινωνιολόγου Μάρσαλ ΜακΛούαν «το μέσο είναι το μήνυμα», η κυβέρνηση επέλεξε ως «μέσο» τον Πρωθυπουργό μπροστά στο φημισμένο ηλιοβασίλεμα και την «ελληνική φιλοξενία» (που ανέλαβε ο Δήμος Σαντορίνης) προσφέροντας στους δημοσιογράφους έντυπο υλικό με το λογότυπο «Santorini The One», γεύμα στην παραλία του Μονόλιθου με καλαμάρι και ντόπια φάβα με κάππαρη, καφέ με θέα το ηφαίστειο έξω από τα Φηρά και ασύρτικο στη βεράντα οινοποιείου στον Πύργο. Είναι ενδεικτικό ότι οι ρεπόρτερ δεν ακολούθησαν τις επισκέψεις του Πρωθυπουργού (ούτε τις αντίστοιχες περιηγήσεις και ανακοινώσεις των υπουργών) στο Νοσοκομείο Θήρας, στο αεροδρόμιο και στις συζητήσεις του με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς του νησιού.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Στα πρωθυπουργικά μηνύματα από την Καλντέρα, όπου, σημειωτέον, ταξίδεψε και μέρος του... Υπουργικού Συμβουλίου (επτά υπουργοί και δύο υφυπουργοί), ξεχώρισε μία λέξη: η ασφάλεια, στη βασική στόχευση, κατά τον Μητσοτάκη, «να σώσουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε». Εξάλλου καθόρισε το αφήγημά του: «Δεν με ενδιαφέρει να κάνω την Ελλάδα τον νούμερο ένα προορισμό στην Ευρώπη, αλλά τον ασφαλέστερο στην Ευρώπη». Επιπλέον αναφέρθηκε στην επιδιωκόμενη επέκταση της σεζόν ακόμα και μέχρι τον Νοέμβριο, έδειξε εμμέσως στη σεζόν του 2021 και μίλησε για τον στόχο ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου. Οπως αναμενόταν, απέφυγε να μιλήσει με αριθμούς («δεν ξέρω πόσο θα επηρεαστεί στην πραγματικότητα το ΑΕΠ», όπως είπε) και, όσο και αν θέλησε να αναδείξει το ηλιοβασίλεμα στη θάλασσα, σημείωσε ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο αυτό.

ΤΑ ΝΕΑ

ΓΝΩΜΗ
Ακριβή μου συναίνεση

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΚΩΝΑ

Στον δημόσιο διάλογο που ακολούθησε τη συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ της Ελλάδας και Ιταλίας της πρώτης συμφωνίας που υπογράφει η Ελλάδα με γειτονική της χώρα αναδείχτηκαν μια σειρά από θετικά στοιχεία. Πρώτο από αυτά το γεγονός ότι δύο σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη πέτυχαν, ακολουθώντας το μονοπάτι του διεθνούς δικαίου, εγκαταλείποντας μαξιμαλισμούς του παρελθόντος και σεβόμενα το περιβάλλον και τους διαθέσιμους πόρους της θάλασσας που μοιράζονται, να διασφαλίσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα συνάπτοντας ύστερα από τέσσερις δεκαετίες μια αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, την οποία ενίσχυσαν με ευρωπαϊκή σφραγίδα. Στα θετικά, ειδικά για την Ελλάδα, το γεγονός της χάραξης της ΑΟΖ επί τη βάσει της «μέσης γραμμής», που συνιστά βασική θέση της χώρας μας, καθώς και η ενίσχυση της πάγιας και σύμφωνης με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου θέσης της για το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες (θέση που αμφισβητεί εμπράκτως η Τουρκία μέσω της παράνομης οριοθέτησης ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Λιβύης).

Δεν πρέπει βεβαίως να ξεχνάμε, κυρίως οι μονίμως ανησυχούντες και οι πάντα πρόθυμοι να καταγγείλουν οποιαδήποτε συμφωνία, ότι η επίτευξη συμφωνίας δεν θα ήταν εφικτή ούτε και με τη φίλη Ιταλία εάν η μέθοδος της μέσης γραμμής δεν υφίστατο κάποιες αμοιβαίως αποδεκτές προσαρμογές ή εάν οι δύο χώρες δεν αποδέχονταν μειωμένη επήρεια τόσο σε ορισμένα ελληνικά νησιά (π.χ. Στροφάδες, Οθωνοί) όσο και σε συγκεκριμένα ιταλικά νησιά (π.χ. στην Καλαβρία προς όφελος της Κεφαλονιάς). Δεν γνωρίζουν άραγε όσοι ασκούν κριτική για τη μη απόδοση πλήρους επήρειας ότι η Ελλάδα είχε ήδη από τη συμφωνία του 1977 για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας (συνεπώς και ΑΟΖ) αποδεχθεί μειωμένη επήρεια ορισμένων νησιών; Καλές συμφωνίες με την υπογραφή άλλων δεν μπορεί να υπάρξουν;

Η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας αποτελεί γεγονός κομβικής σημασίας για τρεις, σημαντικότερους από όσους αναδείχτηκαν στον δημόσιο διάλογο, λόγους: πρώτον, διότι θέτει με σαφήνεια και αυστηρότητα το αξιακό πλαίσιο με βάση το οποίο η Ελλάδα επιλέγει να πορευτεί στο παρόν καί κυρίως στο μέλλον δεύτερον, διότι υποδεικνύει τη μέθοδο που πρέπει να ακολουθηθεί όσον αφορά την επίτευξη μιας πολύ δυσκολότερης συμφωνίας οριοθέτησης με την Αίγυπτο, όπου η Ελλάδα είναι και πάλι επισπεύδουσα και τρίτο και σημαντικότερο, διότι οδήγησε στη σαφή υποστήριξη της συναφθείσας συμφωνίας από την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς και στην επίτευξη μιας ευρύτερης διακομματικής συναίνεσης σε σχέση τόσο με το αξιακό πλαίσιο όσο και με την ενδεδειγμένη μέθοδο μελλοντικών οριοθετήσεων με άλλες χώρες. Πράγματι, η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας απέδειξε την πίστη της χώρας μας στο διεθνές δίκαιο και τη συνακόλουθη υποχρέωση της ειδικά όσον αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών να συνάπτει έγκυρες συμφωνίες επί τη βάσει της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο έλληνας υπουργός των Εξωτερικών μέσω της «μονομερούς κατάθεσης συντεταγμένων». Η συμφωνία αυτή κατέστησε επίσης σαφές σε όλους όσοι εντός και εκτός του κυβερνώντος κόμματος προτείνουν κατά καιρούς διάφορα περήφανα άλματα στο κενό (μονομερής κατάθεση συντεταγμένων στον OHE, επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο σε τίποτε λιγότερο από 12 ν.μ.) ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους στις θαλάσσιες ζώνες κατοχυρώνονται μόνο μετά από συμφωνία οριοθέτησης με άλλο παράκτιο κράτος. Με τον τρόπο αυτόν η συμφωνία υποδεικνύει τη μέθοδο (μερική οριοθέτηση ΑΟΖ) με βάση την οποία θα αναπτυχθεί η διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο προκειμένου να υπάρξει μέσω της επίτευξης συμφωνίας πραγματικά αποτελεσματική απάντηση και ανατροπή των τετελεσμένων που δημιούργησε το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Το σημαντικότερο: η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας συνιστά ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα εξορθολογισμού της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που τυγχάνει της υποστήριξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ιστορία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής καταδεικνύει ότι το κεκτημένο της συναίνεσης είναι εύθραυστο και όσο δύσκολα επιτυγχάνεται άλλο τόσο εύκολα χάνεται. Γι’ αυτό και αποτελεί ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων σήμερα όχι μόνο να το διαφυλάξουν ως «κόρη οφθαλμού» αλλά και να το ενισχύσουν.

Ο Παναγιώτης Τσάκωνας είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Σπουδών Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επικεφαλής του Προγράμματος Ασφάλειας και Τουρκίας στο ΕΛΙΑΜΕΠ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα

Ο Ρώσος πρέσβης στήριζε τις ελληνικές θέσεις για την ΑΟΖ, αλλά απέφυγε να καταδικάσει το deal Ερντογαν - Σάρατζ

Τα νησιά έχουν και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ διαμηνύει ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ. Πρόκειται για αναμφισβήτητη αναγνώριση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας από τη Μόσχα, η οποία εξυπηρετεί σαφώς τις ελληνικές θέσεις. Ο κ. Μάσλοβ ωστόσο αποφεύγει να καταδικάσει ευθέως την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, όπως και να χαρακτηρίσει παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο Ρώσος διπλωμάτης έδωσε συνέντευξη στο ΑΠΕ και απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την κλιμάκωση της τουρκικής έντασης στο Αιγαίο και την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ τονίζει: Ο μοναδικός φάρος για μας εδώ είναι το Διεθνές Δίκαιο. Η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ των νησιών, η απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας είναι αυτονόητα πράγματα. Οποιος ενδιαφέρεται για το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, αρκεί να διαβάσει τη Συνθήκη του OHE για το Δίκαιο της θάλασσας 1982, π.χ. άρθρο 121 για τα νησιά , ενώ επισήμανε ότι το Δίκαιο της θάλασσας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του καθεστώτος των θαλασσών.

Μήνυμα
Εστειλε και ένα μήνυμα στις ΗΠΑ λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι οι τρίτες χώρες μπορούν να επιβάλουν τον εαυτό τους ως "διαμεσολαβητές" στο εν λόγω ζήτημα χωρίς την επιθυμία των άμεσα ενδιαφερόμενων μερών, είτε να εμπλέκονται εν απουσία της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE».

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της Μόσχας για τα μνημόνια Αγκυρας κυβέρνησης Σάρατζ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στη χώρα μας επισημαίνει πως η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά τη θέση της Ελλάδας για τα μνημόνια και είναι σε στενή επικοινωνία με την Αθήνα για το εν λόγω θέμα, ακόμα και σε επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών. «Η Ρωσία εγκαίρως κάλεσε τα μέρη των μνημονίων να επιδείξουν πολιτική σύνεση και να αποφύγουν βήματα που μπορούν να οξύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στη Λιβύη και τη Μεσόγειο. Δώσαμε προσοχή στην αντίδραση και στις εκτιμήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου, καθώς και της Αιγύπτου ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν συνάδει με τη Συνθήκη για το Δίκαιο της θάλασσας και καταπατεί τα δικά τους συμφέροντα» σημείωσε ο Αντρέι Μάσλοβ.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δένδιας: «Δεν... περνάνε οι τουρκικοί εκβιασμοί»!

Η ΤΟΥΡΚΙΑ «απειλεί και εκβιάζει, ώστε να αποσπάει παραχωρήσεις», «αλλά αυτό είναι προφανές πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καυτηριάζοντας την προκλητική παραβατική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας και στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως η Ελλάδα θα αντιδράσει και θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα.

Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιχειρήσει να παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι θα πρόκειται για προφανή ποιοτική κλιμάκωση και αυτό η Αγκυρα το γνωρίζει. «Η ελληνική διπλωματία έχει καταστήσει απόλυτα σαφείς προς όλες τις κατευθύνσεις τις θέσεις και τις διαχρονικές κόκκινες γραμμές της χώρας» είπε. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως και η Ελλάδα μπορεί να θέσει θέματα στην Τουρκία, τα οποία έχουν να κάνουν με την παραβίαση των Συνθηκών της Λωζάννης και του Μοντρέ, μέχρι και την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα σε μία εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή.

Οσον αφορά τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία, ο κ. Δένδιας επιμένει πως πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία και μείζονος σημασίας εξέλιξη για τα εθνικά συμφέροντα, αλλά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επιμένει από την πλευρά του πως πρόκειται για «σαθρή συμφωνία», που βασίζεται στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του 1997 και εκχωρεί εθνική κυριαρχία. Επισημαίνει πως πρώτα έπρεπε να «κλείσουμε τους κόλπους» στα νησιά του βορείου Ιονίου, μετά να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια και τέλος να ανακηρύξουμε ΑΟΖ με την Ιταλία.

Πιστεύει ο κ. Κοτζιάς πως αυτό θα το βρει μπροστά της η Ελλάδα στο Καστελόριζο.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Οι Αλβανοί στοχοποιούν την οικογένεια του Κατσίφα!

Για μνημείο προς τιμήν του ήρωα

ΤΕΛΕΙΩΜΟ δεν έχουν οι προκλήσεις του καθεστώτος Ράμα προς τους Ελληνες της Β. Ηπείρου. Κορυφαίο από τα τελευταία κρούσματα, η στοχοποίηση της οικογενείας του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Συγκεκριμένα, στόχος της αλβανικής δικαιοσύνης έγιναν συγγενείς του Κωνσταντίνου Κατσίφα, στο Βουλιαράτι, που καλούνται να δικαστούν στο πρωτοδικείο Αργυροκάστρου με την κατηγορία παράνομης οικοδομικής εργασίας!

Η δίωξη αφορά το προσκυνητάρι που η οικογένεια θέλησε να τοποθετήσει στο βουνό, στο σημείο όπου ο γιος της σκοτώθηκε από ης αλβανικές επίλεκτες δυνάμεις στις 28 Οκτωβρίου 2018.

Την ίδια ώρα αντιμέτωποι με συχνές επιθέσεις ληστών έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα οι Ελληνες της Αλβανίας στα ομογενειακά χωριά, οι οποίοι γεμάτοι ανησυχία παρακολουθούν την αστυνομία να μην αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο... ζήλο τις υποθέσεις τους και την υπεράσπιση των περιουσιών τους.

Πλιάτσικο
Σύμφωνα με τους τοπικούς αξιωματούχους, μόνο τις νύχτες της Παρασκευής και του Σαββάτου στο χωριό Κρανία του δήμου Φοινικαίων, μέλη συμμοριών εισέβαλαν με αυτοκίνητα σε πέντε σπίτια, απ' όπου αφαίρεσαν ό,τι βρήκαν σε αυτά και αφού τα φόρτωσαν στα αυτοκίνητα, εξαφανίστηκαν.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη του χωριού Ηρακλή Κίτσιο, ούτε η κρατική ούτε η δημοτική αστυνομία, παρά ης αλλεπάλληλες ενημερώσεις και διαμαρτυρίες του χωριού, έχουν επιδείξει ενδιαφέρον.

Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι του συγκεκριμένου χωριού, αλλά και άλλων στις ελληνικές μειονοτικές περιοχές, πέρα από το «πλιάτσικο» στα σπίτια, απώτερος στόχος των επιδρομών αυτών είναι ο εκφοβισμός των ομογενών προκειμένου να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ
Αλβανικές προκλήσεις

Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια στις επιθέσεις που κάνουν τα εγκληματικά κατακάθια της χώρας στις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών. Η δημοκρατία σήμερα γράφει για τις ληστείες και τις κλοπές που κάνουν αλβανικές συμμορίες σε ακατοίκητα σπίτια σε ελληνικά μειονοτικά χωριά.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τις καταγγελίες των τοπικών παραγόντων της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, οι αλβανικές Αρχές αδρανούν όσον αφορά την καταπολέμηση του εγκλήματος, το οποίο στρέφεται κατά των ομογενών μας.

Η ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ πολιτική των Τιράνων δεν είναι κάτι νέο. Για την ακρίβεια, η πολιτική της γειτονικής χώρας δεν έχει περάσει ποτέ κάποια. .. φιλελληνική φάση. Το σχετικό με τις διμερείς σχέσεις ποτενσιόμετρο έχει μόνο ανθελληνικές ενδείξεις.

ΕΙΝΑΙ γνωστές οι καταπατήσεις ελληνικών περιουσιών και τα γκρεμίσματα ελληνικών κτισμάτων στη Βόρειο Ηπειρο από τις αλβανικές Αρχές. Γνωστές είναι και οι διακρίσεις σε βάρος της ελληνικής μειονότητας. Ποτέ δεν σταμάτησαν οι διώξεις που στρέφονται εναντίον των αδελφών μας. Πρόσφατες είναι η δολοφονία του Κώστα Κατσίφα από την αλβανική αστυνομία και η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα από Αλβανούς μαφιόζους παρακρατικούς. Δεν μπορεί να λησμονηθεί η συνεργασία των Τσάμηδων με τους ναζί την περίοδο της Κατοχής αλλά και οι μετέπειτα διεκδικήσεις των απογόνων τους σε βάρος της Ελλάδας.

Η ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ της ανθελληνικής πολιτικής της Αλβανίας συνδέεται ευθέως και με τη διαρκώς βελτιούμενη σχέση της με την Τουρκία, η οποία στήνει στρατιωτικές βάσεις στη χώρα και επηρεάζει την πολιτική σκηνή σε τέτοιο βαθμό, ώστε να φτάνει στο σημείο να προκαλεί την ακύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας - Αλβανίας.

Η ΕΛΛΑΔΑ οφείλει να υπενθυμίσει στην Αλβανία την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών, την οικονομική εξάρτηση της από τη χώρα μας, την παρουσία μας στους διεθνείς οργανισμούς και τις συμμαχίες καθώς και ό,τι κάθε πράξη και επιλογή φέρει συνέπειες.

ΑΝ ΜΙΑ κυβέρνηση δεν μπορεί να καταφέρει να αντιμετωπίσει τη συμπεριφορά ανίσχυρων χωρών όπως η Αλβανία, η οποία εξαρτά την επιβίωση της από την Ελλάδα, τότε τι μπορεί να πράξει με πιο δύσκολους αντιπάλους;

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Και αυθαίρετο τζαμί δίπλα στη Μόρια!

Οργισμένη η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου για το κτίσμα, που στήθηκε παράνομα, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις της

Σε καταπατημένη έκταση στη Μόρια έχτισαν παράνομο τζαμί κάποιοι μετανάστες, προκειμένου να δοξάζουν ανενόχλητοι το Ισλάμ.

Χωρίς το παραμικρό ίχνος σεβασμού προς την ξένη περιουσία και τα θρησκευτικά ήθη της χώρας που τους φιλοξενεί, οι αλλοδαποί έχτισαν ολόκληρο οικοδόμημα σε έναν ελαιώνα στις παρυφές του καταυλισμού.

Η ιδιοκτήτρια του χώρου, Μαρία Κομνηνάκη, παλεύει μάταια εδώ και μήνες να πάρει πίσω την περιουσία της.

«Σήμερα το πρωί επισκέφτηκα το κτήμα μου συνοδεία αστυνομικών και της προϊσταμένης Αυθαιρέτων της Πολεοδομίας. Η πρόσβαση στον χώρο έγινε κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς έπρεπε να περάσουμε από λύματα, σκουπίδια και κάθε είδους βρομιά. Φτάνοντας στο πρώην ελαιόκτημα και νυν οικόπεδο, αντίκρισα έκπληκτη ότι το αυθαίρετο που έφτιαχναν πριν από τρεις μήνες και για ίο οποίο απευθύνθηκα στην Πολεοδομία, στην Αστυνομία, στην Περιφέρεια, στον εισαγγελέα και στον δήμο, κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έχει πλέον ολοκληρωθεί. Τι έγινε; Τζαμί!» έγραψε χαρακτηριστικά η ίδια στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, διερωτώμενη παράλληλα για ποιο λόγο δεν την ενημέρωσαν σχετικά όσοι έχουν σχέση με την περιοχή. «Δεν άκουσαν ποτέ τον ιμάμη να ψέλνει; Δεν είδαν ποτέ το κτίσμα; Δεν τους μίλησε ποτέ κανείς για όλα αυτά; Πόσο εύκολο για κάποιους να κάνουν οικήματα και πόσο δύσκολο για κάποιους άλλους να βρουν το δίκιο τους. Θέλω, όμως, για να είμαι δίκαιη, να επισημάνω το ενδιαφέρον και την κινητοποίηση της προϊσταμένης Αυθαιρέτων της Πολεοδομίας» πρόσθεσε.

Είδε τον ιμάμη
Από την πλευρά του ο δικηγόρος της κυρίας Κομνηνάκη, Παναγιώτης Κουφέλος, ανέφερε ότι μόλις έφτασε με την εντολέα του στο σημείο, αντίκρισε τον ιμάμη και κάποια άτομα να βγαίνουν από την ξύλινη κατασκευή και να φορούν τα παπούτσια τους!

Μάλιστα, όταν ρώτησαν έναν από τους δεκάδες μετανάστες που βρίσκονταν εκεί τι ακριβώς ήταν αυτό το κτίριο, εκείνοι απάντησαν πως πρόκειται για τζαμί.

«Πραγματικά, μείναμε έκπληκτοι. Αυτό που μου δημιουργεί απορία είναι πώς είναι δυνατόν στα 150 μέτρα από το περιφραγμένο και φρουρούμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, όπου υπάρχει Αστυνομία μέσα, υπάρχουν οι Αρχές, όπως η Υπατη Αρμοστεία, δεν ακούγανε ότι λειτουργεί τζαμί; Δεν έβλεπαν την ξύλινη κατασκευή, δεν έβλεπαν ότι έριξαν στο έδαφος ακόμα και τσιμέντο για να κατασκευαστεί αυτό το πράγμα;» αναρωτιέται ο ίδιος.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΟΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΙΤ

Η πολιτική ηγεσία μας δεν διαθέτει τα αναγκαία ιδεολογικά όπλα και τη θέληση για να υπερασπιστεί αποτελεσματικά την Ελλάδα

Από τον ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ Κ. ΚΕΦΑΛΑ

Τους προσεχείς μήνες η Τουρκία θα προβεί σε σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ενώ στη δεύτερη φάση του δράματος πιθανόν η Ελλάδα να παρακολουθεί αμήχανη, ακόμη μία φορά, την εγκατάσταση τουρκικών γεωτρυπάνων εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Στηριζόμενος στη διαχρονική ελληνική απραγία, όπως στην περίπτωση της κυπριακής ΑΟΖ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας αναφέρθηκε στη δήλωση Ελληνα υπουργού, ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη για πόλεμο», ως ένα άσχημο αστείο. «Το οποίο χαρακτηρίζει αυτούς που το εκστόμισαν, επειδή κανείς δεν το λαμβάνει σοβαρά υπόψη. Με τέτοια άσχημα αστεία δείχνετε ότι δεν διαθέτετε το απαραίτητο επίπεδο νοημοσύνης» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας.

Πράγματι, το τελικό στάδιο των τουρκικών διεκδικήσεων δεν προήλθε από παρθενογένεση. Οι κλιμακούμενες τουρκικές ενέργειες είναι το αποτέλεσμα μίας ακολουθίας μεθοδικών ενεργειών, που άρχισαν να κλιμακώνονται τη δεκαετία του 1990, ως αποτέλεσμα της ελληνικής ανεπάρκειας, με την απειλή πολέμου σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Η Τουρκία σε βάθος χρόνου ήλεγχε τις αντιδράσεις των Αθηνών, με σκοπό την επιτυχή εκτέλεση της τελικής φάσης των στρατηγικών επιλογών της, που είναι η ανακατάληψη του Αιγαίου και της Θράκης, ο έλεγχος της Μεσογείου, η στρατηγική περικύκλωση και, τέλος, η αφαίρεση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

ΤΟΥΣ στόχους αυτούς η Τουρκία τούς πέτυχε μέσω της εσωτερικής απαξίωσης της εθνικής ιδεολογίας, της διάδοσης του ιού της φοβίας και της ανασφάλειας, της αποδόμησης της ελληνικής Ιστορίας από τη ψευτοδιανόηση και την ελίτ της Μεταπολίτευσης, του μονομερούς αφοπλισμού και, κυρίως, μέσω της ισλαμοποίησης της χώρας ενέργειες που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να ενθαρρύνει το πολιτικό σύστημα. Η στρατηγική και αφελής πολιτική θέση πίσω από την οποία οχυρώθηκε το πολιτικό σύστημα μετά τη Μεταπολίτευση , ότι δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ενωση θα υπερασπιστεί τα «ευρωπαϊκά σύνορα της Ελλάδος», όχι μόνο εξαϋλώθηκε, αλλά ταυτόχρονα απεκάλυψε και την ελληνική πολιτική ένδεια, μέσω της εύκολης λύσης, της τακτικής του «στρουθοκαμηλισμού». Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση (Γερμανία) μετέτρεψε τη χώρα σε ένα τεράστιο στρατόπεδο εποίκων («στρατός του Ερντογάν» στο εσωτερικό της χώρας), με την έμμεση στήριξη των τουρκικών θέσεων, μέσω της τακτικής της ουδετερότητας. Είναι πλέον κατανοητό ότι οι σκόπιμες πολιτικές θέσεις, όπως «Τη σημαία την πήρε ο άνεμος», «Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα επειδή παρασύρθηκε από τον άνεμο», «Η θάλασσα δεν έχει σύνορα», «Είμαστε παιδιά των Οθωμανών», «Ο καθένας έχει δικαίωμα να καίει την ελληνική σημαία», «Η Τουρκία είναι σύμμαχος χώρα», ήταν ολέθριες για τη χώρα.

Η απαξιωμένη πολιτική θέση του «νατιβισμού», που σε άλλες εποχές θα υπερασπίζετο αποτελεσματικά την πατρίδα, σήμερα βρίσκεται υπό διωγμό και έχει εκλείψει.

Σύντομα η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα των συλλογικών εθνοκτόνων επιλογών, έχοντας στη διάθεση της τρεις μόνο βαθμούς ελευθερίας επί των οποίων θα πρέπει να κινηθεί. Ο πρώτος αναφέρεται στη γνώριμη «τακτική της στρουθοκαμήλου», με βάση την οποία η κυβέρνηση θα προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Απλώς θα ανακοινώνεται διά του Τύπου ότι το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί τις τουρκικές δραστηριότητες και ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Ο δεύτερος συνεπάγεται τη βύθιση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους και, συνεπώς, την εμπλοκή της χώρας σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με την Τουρκία. Ομως, είναι απίθανο να συμβεί μία γενικευμένη ελληνοτουρκική σύρραξη, επειδή οι πολιτικές ηγεσίες στην Τουρκία τα τελευταία εκατό χρόνια, αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, προετοιμάζονταν μεθοδικά για την τελική αναμέτρηση με την Ελλάδα. Αντιθέτως, οι αντίστοιχες διεθνιστικές πολιτικές ηγεσίες και οι ελίτ στην Ελλάδα μετά τη Μεταπολίτευση ήταν απρόθυμες να διακινδυνεύσουν το προσωπικό τους συμφέρον, επειδή η απληστία πλουτισμού υπερίσχυσε του συλλογικού συμφέροντος.

ΑΦΟΥ λοιπόν αποκλείεται η κίνηση κατά μήκος του δευτέρου βαθμού ελευθερίας, η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα πρέπει να κινηθεί κατά μήκος ενός υβριδικού άξονα, που θα περιλαμβάνει μία τεχνική κρίση, τύπου Ιμίων, στην οποία η Ελλάδα και η Τουρκία, ίσως προσυμφωνημένα, έπειτα από μία σύντομη σύρραξη, θα προσφύγουν στη διεθνή διαιτησία, ώστε η πατρίδα μας να απολέσει «με αξιοπρέπεια», μέσω ενός «συμβιβασμού», θαλάσσιο χώρο ή εθνικό έδαφος, προς τέρψη των διεθνιστών, των «αντιφασιστών» και των Γερμανών, τα πολεμικά πλοία των οποίων μεταφέρουν εποίκους στα ελληνικά νησιά.

Συνεπώς, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι η διεθνιστική πολιτική ηγεσία της χώρας δεν διαθέτει και τα αναγκαία ιδεολογικά όπλα και τη θέληση για να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τη χώρα.
*Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΑΜΥΝΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στρατηγική επίσκεψη στο Ισραήλ

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. θα βάλει στο τραπέζι την τουρκική προκλητικότητα

Μια νέα φάση ενίσχυσης και διεύρυνσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας Ισραήλ αναμένεται να σηματοδοτήσει η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, στις 16 και 17 Ιουνίου. Με τις δύο χώρες να έχουν συναντίληψη σε σειρά θεμάτων που αφορούν τόσο την ανησυχία για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και το ενδιαφέρον για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι υπάρχει δυναμική για περαιτέρω συνέργειες και συμφωνίες.

Η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, που είναι ήδη δομημένη σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική, η άμυνα και η οικονομία, εκτιμάται πως μπορεί να διευρυνθεί και με συνεργασίες στον τουρισμό, στην αγροτοδιατροφή, στην ενέργεια σε σχέση με τον αγωγό East Med, αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές, την υψηλή τεχνολογία, την κυβερνοασφάλεια.

Η αποστολή
Τον κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύσουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, καθώς και οι υφυπουργοί για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φρακογιάννης και Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας.

Οι υπουργοί θα έχουν διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους τους. Σημειώνεται ότι η ελληνική συνιστά την πρώτη ξένη κυβερνητική αποστολή που υποδέχεται η νέα ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία ορκίστηκε πριν από ένα μήνα, ενώ πρόκειται και για την πρώτη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού εκτός συνόρων μετά την πανδημία.

Στη διάρκειά της πάντως οι δύο ηγέτες είχαν επαφές, δεδομένου ότι οι δύο χώρες συμπεριλαμβάνονται σε εκείνες που διαχειρίστηκαν με επιτυχία την υγειονομική κρίση. Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχαν και τηλεδιάσκεψη στις 21 Μαΐου με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ, το μεγάλο βήμα αναβάθμισης των οποίων έγινε με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη...

Στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός θα έχει, ακόμα, συναντήσεις με τον πρόεδρο της χώρας Ρόιβεν Ρίβλιν, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντζ καθώς και με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Γιάιρ Λαπίντ.

Επόμενος σημαντικός σταθμός για τον Έλληνα πρωθυπουργό θα είναι η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε., μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 19 Ιουνίου, στη διάρκεια της οποίας θα αναφερθεί και στην τουρκική προκλητικότητα.

Στην ατζέντα θα βρεθεί και ζήτημα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Αναφερόμενος στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στο CNN πως η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συγκρότηση Ταμείου Ανάκαμψης συνάδει με τις θέσεις της Ελλάδας, αντανακλώντας τη φιλόδοξη νοοτροπία που οφείλει να έχει η Ευρώπη ώστε να ανακάμψει μετά την πανδημία.

Συμπλήρωσε ότι, με τα σημερινά δεδομένα, η χώρα μας θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις, σε βάθος τετραετίας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για πόρους που θα αξιοποιηθούν σωστά.

ΕΣΤΙΑ

Στό τραπέζι ή μειωμένη έπήρεια τον Καστελλορίζου

ΝΑΙ μέν ή Ελλάς διαπραγματεύεται μέ την Αίγυπτο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών επί τή βάσει της συμβάσεως τοϋ OHE γιά τό Δίκαιο της Θαλάσσης, άλλά αυτό δεν σημαίνει οτι θά ακολουθηθεί κατ' ανάγκην ό κανών της μέσης γραμμής μέ αναγνώριση πλήρους επήρειας του Καστελλορίζου. Αυτό προκύπτει από συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σέ κυριακάτικη εφημερίδα, στην όποια αναγνωρίζει ότι τό Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης πού κατοχυρώνει τό δικαίωμα των νήσων εξ ίσου μέ τά ηπειρωτικά εδάφη σέ θαλάσσιες ζώνες «δέν εμποδίζει αποκλίσεις από τήν απόλυτη τήρηση της μέσης γραμμής μεταξύ αντικείμενων ακτών, έφ' όσον κάτι τέτοιο κριθεί συνολικά συμφέρον γιά μιά χώρα».

Είδικώτερα, στην ερώτηση αν πρέπει νά υπογραφεί μνημόνιο μέ τό Κάιρο άκόμη καί χωρίς νά αναγνωριστεί πλήρης επήρεια στό Καστελλόριζο ό κ. Δένδιας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ή διαπραγμάτευση μέ τή ν Αίγυπτο δέν είναι εύκολη. Σέ κάθε περίπτωση θεμέλιος λίθος είναι τό Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας πού κατοχυρώνει τό δικαίωμα των νησιών έξ ίσου μέ τά ηπειρωτικά εδάφη σέ θαλάσσιες ζώνες, δέν εμποδίζει όμως αποκλίσεις από τήν απόλυτη τήρηση της μέσης γραμμής μεταξύ αντικείμενων άκτών, έφ' όσον κάτι τέτοιο κριθεί συνολικά συμφέρον γιά μιά χώρα. Ευελπιστώ ότι στήν έπίσκεψή μου στήν Αίγυπτο στίς 18 του μήνα θά επιχειρηθεί νά πραγματοποιηθεί ένα άκόμη βήμα πρός τό επιθυμητό αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς έξ άλλου σχετικώς πρός τίς παρατηρήσεις τοΰ Νίκου Κοτζιά, ό όποιος επέκρινε τό γεγονός πώς άνεγνωρίσθη μειωμένη επήρεια νησιών, στήν συμφωνία οριοθετήσεως μέ τήν Ιταλία, επεσήμανε: «Ή οριοθετική γραμμή προσαρμόστηκε αναλόγως, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τήν παρουσία μικρών ομάδων νησιών στήν ελληνική πλευρά όσο καί τήν ύπαρξη ευθειών γραμμών βάσης στήν ιταλική πλευρά. Τό συγκεκριμένο τεχνικό ζήτημα άφορα ποσοστό εκατέρωθεν άνταλλαγής τής τάξης τοΰ 0,0019% επί τοΰ συνόλου τής έκτασης τής θαλάσσιας ζώνης πού οριοθετείται. Ή Ελλάδα δέν έπρεπε νά χάσει μία ιστορική ευκαιρία, όπως συνέβη στό παρελθόν μέ τή Λιβύη, όταν γιά ποσοστό 3,7% επί τής συνολικής έκτασης, δέν οριοθετήθηκαν οΐ θαλάσσιες ζώνες μέ τή συγκεκριμένη χώρα».

Σήμερα ό Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στό Παρίσι, οπου θά συναντηθεί μέ τόν υπουργό Εξωτερικών τής Γαλλίας ΖάνΎβ λέ Ντριάν, ενώ θά μετάσχει στό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τής EE, δπου θά συζητηθεί καί τό θέμα «τής τουρκικής παραβατικότητας στό Αιγαίο και τή Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Έν τώ μεταξύ, υπήρξε ή πρώτη παραδοχή τής τουρκικής εμπλοκής στήν άπόρριψη τής οριοθετήσεως θαλασσίων ζωνών μέ τήν Αλβανία του 2009. Ό εμπνευστής τής «Γαλάζιας Πατρίδας», άπόστρατος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, σέ συνέντευξή του στό Habert rk, άπεκάλυψε ότι ή χώρα του άπηύθυνε κρυφίως έκθεση στά Τίρανα, παραθέτοντας επιχειρήματα γιά τήν άπόρριψη τής συμφωνίας. Τά επιχειρήματα αυτά έπεκαλέσθη έν συνεχεία τό άλβανικό συνταγματικό δικαστήριο γιά νά άκυρώσει τήν συμφωνία. Εμμονή στήν ίδια τακτική έπιδεικνύει καί ό'Έντι Ράμα ό όποιος στό Forum των Δελφών ήρκέσθη νά επισημάνει ότι ή ύπόθεσις τής οριοθετήσεως «δέν είναι εύκολη».

ΕΣΤΙΑ

Ή Μόσχα αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στά νησιά

Ό Ρώσσος πρέσβυς τάσσεται υπέρ των ελληνικών θέσεων

ΣΑΦΗ θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων γιά τήν υφαλοκρηπίδα των νησιών έλαβε ή Ρωσσια διά τοΰ πρέσβεως στήν Αθήνα Αντρέι Μάσλωβ. Μια θέση πού είναι βέβαιον ότι θά εξοργίσει τήν Τουρκία μέ άγνωστες πρός τό παρόν προεκτάσεις. Ό κ. Μάσλωβ έρωτώμενος γιά τις προκλητικές ενέργειες της Αγκύρας σέ Αιγαίο και Κύπρο, απήντησε οτι ή Τουρκία πρέπει νά τηρήσει κα τά γράμμα τό Διεθνές Δίκαιο, νά αποφύγει κάθε προκλητική ενέργεια καθώς και νά επιλύσει τά όποια προ βλήματα μέ ειρηνικά μέσα.

«Ό μοναδικός φάρος γιά μας εδώ είναι τό Διεθνές Δίκαιο. Ή αιγιαλίτιδα ζώνη, ή υφαλοκρηπίδα, ή ΑΟΖ τών νησιών, ή άπαγόρευσις της απειλής ή χρήσεως βίας είναι αυτονόητα πράγματα. Όποιος ενδιαφέρεται γιά τό αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, άρκει νά διαβάσει τήν Συνθήκη τοΰ OHE γιά τό Δίκαιο της Θάλασσας 1982, π.χ. άρθρο 121 γιά τά νησιά» είπε ό Ρώσσος διπλωμάτης.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, τό Δίκαιο της Θαλάσσης είναι ό ακρογωνιαίος λί θος τοΰ καθεστώτος τών θαλασσών. Ερωτηθείς σχετικώς μέ τήν θέση της Μόσχας γιά τά δήθεν «μνημόνια» Τουρκίας μέ τήν Κυβέρνηση της Τριπόλεως τοΰ στρατηγού Σάρρατζ, ό κ. Μάσλωβ ανέφερε οτι ή Ρωσσία γνωρίζει πολύ καλά τήν θέση της Ελλάδος γιά τά μνημόνια και εϊναι σέ στενή επικοινωνία μέ τήν Αθήνα γιά τό έν λόγω θέμα, καί μάλιστα σέ επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Μάλιστα, ή Μόσχα δέν αφήνει περιθώρια παρερμηνεί ας ως πρός τήν ισχύ τών παρανόμων μνημονίων Τουρκίας Λιβύης.

«Ή Ρωσσία εγκαίρως κάλεσε τά μέρη τών μνημονίων νά επιδείξουν πολιτική σύνεση και νά αποφύγουν βήματα πού μπορούν νά οξύνουν ακόμα περισσότερο τήν κατάσταση στήν Λιβύη καί τήν Μεσόγειο. Δώσαμε προσοχή στήν αντίδραση και τις εκτιμήσεις της Ελλάδος, της Κύπρου, καθώς καί της Αιγύπτου, οτι τό μνημόνιο γιά τήν οριοθέτηση τών θαλάσσιων ζωνών δέν συνάδει μέ τή Συνθήκη γιά τό Δίκαιο της Θάλασσας και καταπατεί τά δικά τους συμφέροντα» σημείωσε ό πρέσβυς.

Επίσης, έτάχθη υπέρ τής συμμετοχής της Ελλάδος, ως χώρα τής Μεσογείου, ή όποια αντιμετωπίζει άμεσα τις αρνητικές συνέπειες τής λιβυκής κρίσεως, στις πολυμερείς προσπάθειες γιά τήν επίλυση τοΰ εμφυλίου στήν Λιβύη.

Όσον άφορα τό Κυπριακό, ό κ. Μάσλωβ επανέλαβε τήν θέση τής Ρωσσίας οτι θά υποστηρίξει οποιαδήποτε αρση ή όποια θά γίνει αποδεκτή άπό τίς ίδιες τις δύο κοινότητες και θά βασίζεται στά άντίστοιχα Ψηφίσματα τού Συμβουλίου Ασφαλείας τοΰ OHE. Επίσης ύπεγράμμισε τήν σημασία πού δίδει ή χώρα του στούς εορτασμούς τών 200 ετών άπό την Έλληνική Επανάσταση καί υπενθύμισε τόν ενεργό ρόλο πού διεδραμάτισε ή Ρωσσια στόν άγώνα γιά τήν ελευθερία τοΰ έλληνικοΰ λαοΰ στις κρίσι μες ώρες.

«Ή χώρα μας ήταν μία άπό τίς πρώτες πού άναγνώρισαν τήν άνεξαρτησία της Έλλάδος καί προχώρησε άμέσως στήν εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων» ειπε ό πρέσβυς. Δέν παρέλειψε νά επισημάνει ότι οι δύο χώρες μπορεί νά άνακηρύξουν τό 2021 κοινό 'Έτος Ιστορίας.

Εις ό,τι άφορα τίς διμερείς σχέσεις Ελλάδος καί Ρωσσίας, ό επί κεφαλής τής ρωσσικής διπλωματίας στήν Αθήνα τόνισε ότι καί οί δύο χώρες ενδιαφέρονται γιά τήν περαιτέρω άναβάθμιση τών σχέσεων καί επιδιώκουν νά συμβάλλουν σέ αυτό στόν ϊδιο βαθμό.


Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ελλάς - Γαλλία συμμαχία

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Ν. Δένδιας θα συμμετάσχει από το Παρίσι, μαζί με τον Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. όπου θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας - Προσκεκλημένος στην τηλεδιάσκεψη και ο Αμερικανός Μάικ Πομπέο

ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΖΗΡΓΑΝΟΥ

Με την ελληνο-ιταλική συμφωνία υπό μάλης, για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται σήμερα να θέσει στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το θέμα έχει περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη ύστερα από ελληνικό αίτημα, ενώ στη συνεδρίαση, που θα διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη, αρχικά θα λάβει μέρος και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας θα τεθεί στις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, οι οποίες έχουν κύριο θέμα τη διατλαντική συνεργασία.
Ο Νίκος Δένδιας θα μετέχει στη συνεδρίαση από το Παρίσι, όπου μεταβαίνει σήμερα για συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. Οι δύο υπουργοί θα παρέμβουν στη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ καθήμενοι δίπλα δίπλα μια εικόνα υψηλού συμβολισμού που αντανακλά και τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών και συμμάχων που μοιράζονται κοινές θέσεις και απόψεις για μια σειρά σημαντικά ζητήματα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν σήμερα θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, την προσέλκυση επενδύσεων, το μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Στο Παρίσι, πάντως, το κλίμα απέναντι στην Τουρκία είναι βαρύ, με εκπρόσωπο στο προεδρικό μέγαρο, το Ελιζέ, να σημειώνει ότι «οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο εργαλειοποιώντας το NATO και η Γαλλία δεν μπορεί να το επιτρέψει».
Η Γαλλία, που εδώ και μήνες αντιδρά στις περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας, εξέφρασε την οργή της για μια «πολιτική όλο και περισσότερο επιθετική της Τουρκίας, με επτά τουρκικά πλοία να έχουν λάβει θέση ανοιχτά της Λιβύης και μία παραβίαση του εμπάργκο όπλων».
Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο Νίκος Δένδιας, απαντώντας στο ερώτημα τι θα κάνει η Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, απάντησε: Η ελληνική διπλωματία έχει καταστήσει απόλυτα σαφείς προς όλες τις κατευθύνσεις τις θέσεις και τις διαχρονικές κόκκινες γραμμές της χώρας. Με τον ίδιο συστηματικό τρόπο έχει καλλιεργήσει ισχυρές σχέσεις και συμμαχίες με σειρά κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα.
«Δεν είναι λίγες, μάλιστα, οι χώρες που έχουν κάνει δημόσια γνωστές τις θέσεις τους, ανακαλώντας ουσιαστικά την Τουρκία στην τάξη. Παρ' όλα αυτά, θα ήμασταν αφελείς και επικίνδυνοι για τη χώρα αν στηριζόμασταν σε πλάτες τρίτων για την υπεράσπιση των δικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής μας κυριαρχίας. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει έτοιμη, εφόσον χρειαστεί, να υπερασπιστεί ακόμη και μόνη της τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ως έχει καθήκον. Αλλά επαναλαμβάνω, δεν θα είναι μόνη».

Ο Ρώσος πρέσβης
Τη θέση πως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα όπως και ΑΟΖ εξέφρασε χθες σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μά σλοφ, ο οποίος τόνισε ότι είναι αναγκαίο να τηρείται αυστηρά το διεθνές δίκαιο και να αποφεύγονται οι προκλητικές ενέργειες και σημείωσε:
«Ο μοναδικός φάρος για μας εδώ είναι το Διεθνές Δίκαιο. Η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ των νησιών, η απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας είναι αυτονόητα πράγματα. Όποιος ενδιαφέρεται για το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, αρκεί να διαβάσει τη Συνθήκη του OHE για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, π.χ. άρθρο 121 για τα νησιά».

KONTRA NEWS

Διπλωματικό «ρουά ματ» στην Άγκυρα σχεδιάζει η Αθήνα

Διευρύνεται και ενισχύεται η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ - «Πυρετός» διαβουλεύσεων με την Αίγυπτο

Σε διπλωματική αντεπίθεση απέναντι στις προκλήσεις των Τούρκων προχωρά η Αθήνα, η οποία το τελευταίο διάστημα στέλνει μηνύματα ισχύος στη γειτονική χώρα. Η Τουρκία ως ταραξίας της περιοχής προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, έχει προαναγγείλει έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές που βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα έχοντας στο πλευρό της τόσο τις ΗΠΑ όσο και την EE απέναντι στο νέο κύμα των τουρκικών προκλήσεων, προετοιμάζει εδώ και καιρό τη δική της αντεπίθεση σε διπλωματικό επίπεδο. Το πρώτο βήμα έγινε την Τρίτη, καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Ιταλό ομόλογο του Λουίτζι Ντι Μάιο, και υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Ιταλίας ενώ οι δύο πλευρές έρχονται πιο κοντά για τις γενικότερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική διπλωματία έχει αναλάβει ενεργό ρόλο και δεν αντιμετωπίζει παθητικά τις προκλητικές κινήσεις των Τούρκων που επιχειρούν στρατιωτικοποιήση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα αλλά προχωρά σε κινήσεις που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον Ερντογάν στη διεθνή σκηνή και να αναβαθμίσουν την επιρροή της Ελλάδας. Το τελευταίο διάστημα, οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας έχουν ενταθεί, καθώς αναθερμάνθηκαν οι επαφές Αθήνας – Καΐρου, στο πλαίσιο της πρόσφατης πενταμερούς τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου εστάλη μήνυμα περί ακυρότητας του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες. Ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με την Αθήνα να θεωρεί ότι και οι διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ με το Κάιρο, που συνεχίζονται, έχουν θετικές προοπτικές. Άλλωστε στο Κάιρο μεταβαίνει στις 18 Ιουνίου ο κ. Δένδιας μαζί με την τεχνική ομάδα του υπουργείου προκειμένου, όπως δήλωσε, «μετά την ευτυχή κατάληξη με την Ιταλία, να πιάσουμε ξανά έντονα το νήμα με την Αίγυπτο».

Μητσοτάκης - Νετανιάχου
Τα τελευταία χρόνια οι Ελληνο-ισραηλινές σχέσεις διανύουν μια χρυσή περίοδο καθώς η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ έχουν σφυρηλατήσει έναν νέο στρατηγικό συνεταιρισμό. Η Ελληνο-Ισραηλινή συνεργασία έχει γίνει πολυεπίπεδη και παρουσιάζει αλματώδη δραστηριότητα σε τομείς όπως είναι οι διπλωματικές σχέσεις, η άμυνα, η υψηλή τεχνολογία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Την ώρα που ο Ερντογάν εμφανίζεται ως πειρατής στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα απαντά με κοινή εθνική στρατηγική στην υλοποίηση του ενεργειακού αγωγού East Med. Η συμφωνία αυτή περνάει πολιτικά ένα μήνυμα, ότι τα κράτη της περιοχής συνεργάζονται, αλλά και πως η Τουρκία με την στάση της επιλέγει να απομονωθεί. Σε σχέση με το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης, ο East Med εμμέσως στρέφεται κατά της λογικής αυτού του μνημονίου και τα σχήματα Ελλάδα- Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος συμφωνούν ως προς τη διαδρομή που θα ακολουθήσει. Τη νέα φάση, ενίσχυσης και διεύρυνσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ και σε νέα πεδία, στα οποία υπάρχει δυναμική για περαιτέρω συνέργειες και συμφωνίες, σηματοδοτεί η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ (στις 16 και 17 Ιουνίου) για την Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ. Η επίσκεψη αποτελεί μια ισχυρή επιβεβαίωση του στρατηγικού χαρακτήρα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων. Οι διμερείς σχέσεις είναι αυτοτελείς και δεν ετεροκαθορίζονται. Οι δύο χώρες έχουν συναντίληψη σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τόσο την ανησυχία για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και το ενδιαφέρον για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών είναι ήδη δομημένη σε μια σειρά από τομείς, όπως η εξωτερική πολιτική, η άμυνα και η οικονομία, ενώ ανοίγεται πεδίο νέων συνεργασιών στους τομείς του τουρισμού, της αγροτοδιατροφής και της κυβερνο-ασφάλειας. Η συνεργασία αυτή αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί και να λάβει πρακτική μορφή κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη. Ενδεικτικό της σημασίας της επίσκεψης είναι το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί που θα τον συνοδεύσουν είναι η πρώτη ξένη κυβερνητική αποστολή που υποδέχεται η νέα ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία ορκίστηκε πριν από ένα μήνα. Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, είναι η πρώτη επίσκεψη εκτός συνόρων που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός μετά την πανδημία του κορονοϊού (η τελευταία ήταν στις 9 και 10 Μαρτίου στο Βερολίνο και στη Βιέννη).

Ισχυρός είναι και ο πολιτικός συμβολισμός της επίσκεψης, καθώς πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ. Τον συμβολισμό αυτό εξέπεμψαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην τηλεδιάσκεψη που είχαν στις 21 Μαΐου με αφορμή τη σημαντική αυτή επέτειο, ανήμερα της οποίας «κλείδωσε» και επισήμως η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι το μεγάλο βήμα αναβάθμισης των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ έκανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στις 21 Μαΐου 1990, όταν ως πρωθυπουργός αναγνώρισε de jure το κράτος του Ισραήλ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αναπτύξει καλή χημεία με τον κ. Νετανιάχου. Είχαν στενή επαφή κατά τη διάρκεια της διαχείρισης του πρώτου κύματος της πανδημίας και μέσω της συμμετοχής στην ομάδα χωρών που διαχειρίστηκε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας (smart Covid-19 Management Group). Στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός θα έχει ακόμα συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρόιβεν Ρίβλιν, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντζ, καθώς και με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Γιάιρ Λαπίντ.

Σε ετοιμότητα όλο το καλοκαίρι οι Ένοπλες Δυνάμεις

ΞΕΚΑΘΑΡΟ μήνυμα ετοιμότητας θα εκπέμπουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όλο το καλοκαίρι και όσο συνεχίζει η Άγκυρα να επιδεικνύει διάθεση για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αλλά και γενικότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα με μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων κυρίως στο Αιγαίο αλλά και στα χερσαία σύνορα της χώρας στον Εβρο, Πολεμικό Ναυτικό, Στρατός Ξηράς και Πολεμική Αεροπορία προχώρησαν σε ασκήσεις μικρής και μεσαίας κλίμακας με έμφαση στη διακλαδικότητα και στην εκτέλεση σύνθετων ρεαλιστικών σεναρίων. Οι εντολές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου είναι σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να συμμετέχουν κατά το δυνατό και οι τρεις κλάδοι όπως άλλωστε επιβάλλεται στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων.

Ακόμα και σε απλές ασκήσεις των Ειδικών Δυνάμεων στη νησιωτική χώρα είδαμε παρουσία μαχητικών με τα στελέχη των Αμφίβιων Καταδρομών να καταδεικνύουν στόχους από το έδαφος ή ακόμα και μέσα από τη θάλασσα και τα "νεράκια" να προχωρούν σε "χειρουργικά χτυπήματα" ακριβείας. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε όλες οι Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων εκπαιδεύονται σε σενάρια με χρήση JTAC (Joint Terminal Attack Controller) και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία ειδικά σε ακριτικά νησιά ακόμα και σε μικρές νησίδες ή βραχονησίδες. Αν και συνηθίζεται εδώ και πολλά χρόνια τους καλοκαιρινούς μήνες να μειώνεται η εκπαιδευτική δραστηριότητα των Ενόπλων Δυνάμεων ειδικά στα νησιά του Αιγαίου φέτος τα νέα δεδομένα και η συνεχής κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό όπως τονίζουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές. Μονάδες και Σχηματισμοί έχουν αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά τους και στο πλαίσιο του δυνατού θα συνεχίζουν να εκπαιδεύουν στελέχη και οπλίτες ακόμα και με χρήση πυρών στα πεδία βολών και ασκήσεων.

Ανάλογες εντολές έχει δώσει και το Δ' ΣΣ σε Μονάδες και Σχηματισμούς της Θράκης. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε σειρά ασκήσεων τόσο στο χώρο εκπαίδευσης στον Ψηλό Στάλο όπου εκτελέστηκαν και πυρά αρμάτων μάχης όσο και στο Πετρωτό με εντυπωσιακές βολές πυροβολικού. Οι φρουροί των χερσαίων συνόρων της χώρας άλλωστε εδώ και μήνες βρίσκονται σε συναγερμό όταν κλήθηκαν με επιτυχία να αποκρούσουν την ασύμμετρη επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα στον Έβρο με χιλιάδες υποκινούμενους μετανάστες. Οι πρόσφατες απειλές της Τουρκίας για νέο κύμα "εισβολής" βρήκαν Στρατό Ξηρά και ΕΛΑΣ σε πλήρη ετοιμότητα.

KONTRA NEWS

Τα Σκόπια επιτρέπουν στους ξένους διέλευση από τη χώρα

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ των Σκοπίων αποφάσισε την ανεμπόδιστη διέλευση ξένων πολιτών μέσω της επικράτειας της χώρας. Πλέον οι ξένοι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται της χώρας από έξι συνοριακές διελεύσεις: στην Μπογκορόντιτσα- στα σύνορα με την Ελλάδα, στους Ευζώνους Κιλκίς- στην Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα με τη Σερβία, στη Ντέβε Μπάιρ, στα σύνορα με Βουλγαρία, στην Κιάφασαν, στα σύνορα με Αλβανία, στην Μπλάτσε, στα σύνορα με το Κόσοβο και στο αεροδρόμιο των Σκοπίων.

Οι ξένοι πολίτες που διέρχονται από τα Σκόπια θα πρέπει να εγκαταλείπουν την επικράτειά της εντός πέντε ωρών από τη στιγμή που εισέρχονται σε αυτήν. Θα υπογράφουν δήλωση στη συνοριακή διέλευση στην οποία θα αναγράφεται η ώρα που εισέρχονται στη χώρα και θα την παραδίδουν στη επόμενη συνοριακή διέλευση, καθώς θα βγαίνουν από την επικράτεια. Στη διάρκεια των πέντε αυτών ωρών, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης, οι ξένοι πολίτες δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τον αντίστοιχο αυτοκινητόδρομο ή τοπικό δρόμο που χρησιμοποιούν για τη διέλευσή τους. Το αεροδρόμιο των Σκοπίων παραμένει κλειστό (με εξαίρεση ειδικούς λόγους και έκτακτες περιστάσεις). Η πρακτική σημασία για την Ελλάδα της απόφασης αυτής της κυβέρνησης των Σκοπίων είναι πως οι ξένοι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται ανεμπόδιστα στην ελληνική επικράτεια, μέσω της γειτονικής χώρας (αυτό ισχύει για του πολίτες των χωρών που επιτρέπεται η είσοδο στην Ελλάδα, χωρίς περιορισμούς).

Τα Σκόπια διατηρούν κλειστά τα σύνορα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και είναι άγνωστο ακόμη πότε θα τα ανοίξουν, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων και θανάτων εξαιτίας της COVID-19. Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 3.895 ενώ 171 άνθρωποι κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου.

KONTRA NEWS

Σβήνουν τα ονόματα των Οθωμανών

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ των Οθωμανών σουλτάνων αποκαθηλώνουν από λεωφόρους και πλατείες Αιγύπτιοι και Σαουδάραβες (όπως Σουλεϊμάν Α' του Μεγαλοπρεπούς, ή οδός Σελίμ Α') καθώς η παρουσία τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη ξυπνά στον αραβικό κόσμο μνήμες οθωμανικής κατοχής, την ώρα που τα οθωμανικά μεγαλεία ανακαλούν, και αναπολούν με εμμονή και επιμονή τα στελέχη του ισλαμιστικού καθεστώτος της Άγκυρας. (Την ίδια ώρα στη Δύση γκρεμίζουν αγάλματα δουλεμπόρων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου