Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΜΑΪΟΥ 2020

  
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Παιχνίδια από την Άγκυρα

Προσπαθεί να θέσει εμπόδια στην πραγματοποίηση της άσκησης «Καταιγίδα»

Άκυρες και κενές περιεχομένου χαρακτηρίζει η Αθήνα τις τουρκικές αγγελίες προς ναυτιλλομένους

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Προφανή προσπάθεια της Άγκυρας να εμποδίσει καθ' όλα νόμιμες επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), εν προκειμένω της «Καταιγίδας '20», η οποία θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα και σε τρεις φάσεις, εντοπίζει η Αθήνα στις τουρκικές αγγελίες προς ναυτιλλομένους (NAVWARNS) μέσα από τις οποίες κοινοποιούνται, διεθνώς, οι εθνικές θέσεις της Τουρκίας.

Πρακτικά η Άγκυρα καταγγέλλει την Αθήνα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης, ωστόσο εκείνο που ουσιαστικά προωθεί είναι o επηρεασμός της διεθνούς ναυσιπλοΐας, περιγράφοντας, μάλιστα, την Ελλάδα ως χώρα που την εμποδίζει.

Για την Αθήνα οι συγκεκριμένες NAVWARNS (684, 685 και 686/20) είναι άκυρες και κενές περιεχομένου. Εκτιμάται ότι οι συγκεκριμένες αγγελίες αγνοούνται γενικά στο σύνολό τους ειδικά από αυτούς στους οποίους η Τουρκία τις απευθύνει, δηλαδή τους ναυτικούς. Οι αρμόδιες αρχές προχωρούν σε αυτή την εκτίμηση λόγω της γενικότερης ουδέτερης στάσης που τηρείται από τους Συντονιστές του Διεθνούς Υδρογραφικού (ΙΗΟ) στις τουρκικές αγγελίες. Οι συντονιστές του ΙΗΟ παγίως αποφεύγουν να αναρτούν NAVTEX στις ιστοσελίδες τους με πολιτικό περιεχόμενο για ευνόητους σε όλους λόγους, πλην της Τουρκίας.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές επισήμαιναν ότι είναι προφανές πως η προσπάθεια της Τουρκίας να εμποδίσει την πραγματοποίηση επιχειρησιακής εκπαίδευσης και δραστηριοτήτων από πλοία του Π.Ν. με τη μέθοδο αυτή είναι εντελώς αδιέξοδη, αφενός γιατί η NAVTEX δεν έχει αρμοδιότητα να απαγορεύει ασκήσεις, αφετέρου διότι οι παράτυπες αγγελίες της Τουρκίας δεν συνδέονται με ανακοινώσεις που αφορούν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Στην Αθήνα η στάση που θα ακολουθήσει η Άγκυρα από τη Δευτέρα στις περιοχές που έχουν δεσμευθεί για την επιχειρησιακή εκπαίδευση του Π.Ν. αναμένεται με ενδιαφέρον. Και χθες, πάντως, η τουρκική αεροπορία συνέχισε την τακτική των υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα της Παναγιάς και των Οινουσσών. Σημειώνεται, ότι παράλληλα, αργά αλλά σταθερά, ξεπερνιούνται τα εμπόδια στην εξέλιξη της αεροναυτικής επιχείρησης «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.


Χθες, έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Δημοκρατίας ότι από τη Δευτέρα 4 Μαΐου η αντιαεροπορική φρεγάτα «Jean Bart» συμμετέχει στην επιχείρηση. Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν, η συγκεκριμένη εξέλιξη καταγράφεται λίγες ημέρες μετά τον απόπλου της φρεγάτας «Aconit», η οποία επίσης θα ενταχθεί στην «Ειρήνη». Μαζί με τη γαλλική φρεγάτα επιχειρεί και αεροσκάφος του Λουξεμβούργου.

Επικοινωνία με Λαβρόφ
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, για τις περιφερειακές εξελίξεις, τις διμερείς σχέσεις, αλλά και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την πανδημία.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τηλεδιάσκεψη για επενδύσεις

Την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση του κορωνοϊού συζήτησαν χθες σε τηλεδιάσκεψη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (φωτ.)με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρει Πάιατ.

Οι σχεδιασμοί του υπουργού Οικονομικών φαίνεται ότι κίνησαν το ενδιαφέρον του Αμερικανού, ο οποίος «τουιτάρισε» ότι η συζήτηση «ήταν πολύ ενθαρρυντική». Με την ευκαιρία, ο κ. Πάιατ θύμισε πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το επενδυτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, έγραψε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν ως ισχυρός εταίρος της Ελλάδας την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων έργων που αποτελούν κλειδιά, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τα ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου εργαζόμαστε με την DFC».

Η DFC είναι o φορέας της αμερικανικής κυβέρνησης, στην ουσία αναπτυξιακή τράπεζα που παρέχει χρηματοδότηση για επενδυτικά έργα. Σε κάθε περίπτωση, να μιλάμε για επενδύσεις εν μέσω κορωνοϊού, το λες και παρήγορο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν την Τουρκία

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου υποχώρησε χθες η τουρκική λίρα, καθώς την εγκαταλείπουν οι ξένοι επενδυτές. Ταυτόχρονα, η Fed δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για ανταλλαγή νομισμάτων, που θα εξασφάλιζε δολάρια στην Άγκυρα για να αποφύγει την προσφυγή στο ΔΝΤ.

Εγκαταλείπουν την Τουρκία οι διεθνείς επενδυτές

Σε ελεύθερη πτώση η λίρα, κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου
Από την αρχή του έτους οι εκροές ξένων κεφαλαίων από μετοχές ή ομόλογα φθάνουν τα 8 δισ. δολ.

Σε μια περίοδο που ο πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να αποφύγει μια ταπεινωτική προσφυγή στο ΔΝΤ, τα MME της χωράς απέδιδαν τη συνεχιζόμενη διολίσθηση της τουρκικής λίρας σε ενορχηστρωμένη επίθεση ξένων τραπεζών με έδρα το Λονδίνο

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου υποχώρησε χθες η τουρκική λίρα παρά τις επίμονες παρεμβάσεις των τουρκικών τραπεζών στην αγορά συναλλάγματος και παρά τα μέτρα που λαμβάνει η κεντρική τράπεζα για να περιορίσει τη δυνατότητα των επενδυτών να πωλούν το τουρκικό νόμισμα.

Η γειτονική χώρα βλέπει να εγκαταλείπεται από τους επενδυτές, οι οποίοι αμφισβητούν τη δυνατότητα της να αντιμετωπίσει τη νέα οικονομική λαίλαπα, ενώ ανησυχούν για τη ραγδαία μείωση των συναλλαγματικών της διαθεσίμων. Και την ίδια στιγμή, η Άγκυρα δεν φαίνεται να εξασφαλίζει τη στήριξη που περιμένει από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, από την οποία έχει ζητήσει να συμπεριλάβει την τουρκική λίρα στις συμφωνίες swap νομισμάτων με τις χώρες του G20.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε χθες κατά 0,8% στις 7,2598 λίρες προς ένα δολάριο, σε επίπεδα δηλαδή κάτω από το προηγούμενο χαμηλό ρεκόρ στο οποίο είχε βρεθεί το καλοκαίρι του 2018. Τότε η γειτονική χώρα βρισκόταν στη δίνη μιας νομισματικής κρίσης, που την οδήγησε ξανά σε ύφεση μετά μια δεκαετία. Στη συνεδρίαση της Τετάρτης είχε, άλλωστε, υποχωρήσει κατά 1,7%, ενώ από την αρχή του έτους το τουρκικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί κατά 18% έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας τη χειρότερη πορεία ανάμεσα στα νομίσματα όλων των αναδυόμενων αγορών.

Είχε προηγηθεί την Τετάρτη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, με 2.000 επενδυτές, τους οποίους επιχείρησε να καθησυχάσει σχετικά με την πορεία της τουρκικής οικονομίας, τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα και τις δυνατότητές της να αντιμετωπίσει την κρίση. Ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Τούρκου προέδρου επέμεινε ότι η τουρκική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη φέτος και αντέκρουσε τις προβλέψεις του ΔΝΤ πως η Τουρκία θα διολισθήσει φέτος σε ύφεση εξαιτίας της πανδημίας.

Μεταξύ επενδυτών επικρατεί ανησυχία για τα επίπεδα των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τουρκίας, που έχουν μειωθεί κατά 20 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους. Όπως σχολιάζουν αναλυτές, τα διαθέσιμά της έχουν «εξανεμιστεί» καθώς ανέρχονται μόλις σε 86 δισ. δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Και το χειρότερο είναι ότι σε αυτά συγκαταλέγεται ο δανεισμός της κεντρικής τράπεζας από τις εγχώριες τράπεζες. Αιτία της ραγδαίας μείωσης είναι, βέβαια, οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των τουρκικών τραπεζών, που έχουν ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά συναλλάγματος για να στηρίξουν το τουρκικό νόμισμα.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι άμεσες υποχρεώσεις της Τουρκίας για αποπληρωμή χρέους σε ξένο νόμισμα μέσα στους επόμενους 12 μήνες υπερβαίνουν τα 168 δισ. δολάρια. Οι ξένοι επενδυτές έχουν από την αρχή του έτους αποσύρει από τουρκικούς τίτλους, μετοχές ή ομόλογα σε τουρκικές λίρες, κεφάλαια ύψους 8 δισ. δολαρίων. Τελευταία, επιταχύνονται, άλλωστε, οι εκροές εν μέσω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία. Όπως σχολίασε στους Financial Times ο Ταχά Γκοζ, αναλυτής της Commerzbank, όλα αυτά «στοιχειοθετούν την τέλεια καταιγίδα για την τουρκική λίρα».

Μιλώντας στους επενδυτές, ο κ. Αλμπαϊράκ ισχυρίστηκε, πάντως, πως τα διαθέσιμα της Τουρκίας είναι «επαρκή» ενώ έδωσε έμφαση στις συμφωνίες για swap με τις χώρες του G20. Κι ενώ μιλούσε ο To pKOS υπουργός Οικονομικών, οι τουρκικές αρχές λάμβαναν νέα μέτρα για να εμποδίσουν τους επενδυτέ5 να στοιχηματίσουν κατά του νομίσματος. Η εποπτική αρχή των τουρκικών τραπεζών μείωσε την Τετάρτη για μία ακόμη φορά το ανώτατο όριο των swap νομισμάτων που επιτρέπεται ανάμεσα στις εγχώριες και στις ξένες τράπεζες, ώστε να καταστήσει πολύ δύσκολο να πουλήσουν οι επενδυτές την τουρκική λίρα.

Κατά γενική εκτίμηση των οικονομολόγων, η μοναδική διέξοδος για την Τουρκία, την οποία και επιδιώκει επίμονα η Άγκυρα, θα ήταν ένα swap νομισμάτων με τη Federal Reserve. Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, όμως, δεν έχει ως τώρα συμπεριλάβει την τουρκική λίρα στις σχετικές συμφωνίες ανταλλαγής που σύνηψε με άλλες χώρες τον Μάρτιο. Δεν φαίνεται, άλλωστε, προοπτική για μια τέτοια συμφωνία στο εγγύς μέλλον. Ερωτώμενος σχετικά από δημοσιογράφο του Reuters, ανώτατος αξιωματούχος της Fed τόνισε χθες πως οι γραμμές swap προορίζονται για χώρες ανάμεσα στις οποίες υπάρχει «αμοιβαία εμπιστοσύνη» με τις ΗΠΑ και οι οποίες πληρούν τις υψηλότερες προδιαγραφές φερεγγυότητας. Και την ίδια στιγμή, o κ. Αλμπάιράκ αποκλείει κάθε πιθανότητα προσφυγής στο ΔΝΤ.

Πάντως, μόνο μια τέτοια γραμμή swap με τη Fed θα μπορούσε να προσφέρει στην Άγκυρα τα δολάρια που έχει απελπισμένα ανάγκη και μια διέξοδο για να μην αναγκαστεί σε μια ταπεινωτική για τον Τούρκο πρόεδρο προσφυγή στο ΔΝΤ. Εξάλλου, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επενδυτές, τα τουρκικά MME απέδιδαν τη συνεχιζόμενη διολίσθηση της τουρκιά λίρας σε ενορχηστρωμένη επίθεση ξένων κέντρων και ειδικότερα ξένων τραπεζών με έδρα το Λονδίνο.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu υποστήριζε μάλιστα πως οι Αρχές της χώρας είχαν εναγάγει τις συγκεκριμένες τράπεζες, που «θα πληρώσουν βαρύτατα πρόστιμα και θα υποστούν απαγόρευση συναλλαγών».

Οι κατηγορίες θυμίζουν παρόμοια περιστατικά από το περασμένο έτος, όταν η Τουρκία απειλούσε την JPMorgan επειδή συμβούλευε τους πελάτες της να πουλήσουν τουρκικές λίρες. Μιλώντας στους Financial Times, ο Γιαμάμ Ακντενίζ, νομικός και ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο Μπιλτζί της Κωνσταντινούπολης, σχολίασε πως «εν ολίγοις, οι τουρκικές αρχές συνιστούν στους ειδικούς, στις τράπεζες, στα MME ή σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για οικονομικά θέματα να μη μιλούν για την οικονομική κρίση που είναι σε εξέλιξη στην Τουρκία».

ΕΣΤΙΑ

Ατόπημα της πρέσβεως της Σουηδίας στην Θράκη

ΔΕΝ επιτρέπεται σέ εναν διπλωμάτη νά προσβάλει την χώρα πού τόν φιλοξενεί. Δέν επιτρέπεται νά αγνοεί τά προβλεπόμενα άπό τίς διεθνείς συνθήκες. Καί όμως στό ατόπημα αυτό υπέπεσε ή πρέσβυς της Σουηδίας στην Αθήνα Σάρλοτ Σάμμελιν. Έπε σκέφθη τήν Θράκη. Καί μέχρι εδώ καλά.

Όμως στό πλαίσιο της επισκέψεως αυτής πήγε στό τουρκόφωνο κόμμα DEB. Και ακόμη χειρότερα, όπως αναφέρεται στήν σχετική ανακοίνωση, τής “δόθηκε ενημέρωση σχετικά μέ τίς εργασίες τοΰ κόμματος DEB καί περιγράφηκαν τά θέματα τής τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης”.

Ή κ. πρέσβυς θά έπρεπε νά γνωρίζει ότι δέν υπάρχει τουρκική μειονότης στήν Θράκη. Ή μειονότης είναι θρησκευτική μουσουλμανική. Καί τό DEB είναι ένα ενεργούμενο τής Αγκύρας. Καί όμως ή πρέσβυς τής Σουηδίας συζήτησε μέ τούς εκπροσώπους αύτοϋ του κόμματος εξελίξεις «σχετικές μέ την μειονότητα».

Ειχε κάνει ανάλογες συζητήσεις μέ άλλους τοπικούς παράγοντες τής Θράκης; Μέ τό Υπουργείο Εξωτερικών; Μόνον μέ τό «τουρκόφωνο κόμμα», τό όποιο σημειωτέον δέν έχει εκλέξει ούτε έναν βουλευτή, μπορούσε νά ανταλλάξει απόψεις γιά τήν περιοχή; Στό τέλος τής συναντήσεως ή ηγεσία του κόμματος DEB ευχαρίστησε τήν πρέσβυ τής Σουηδίας Σάρλοτ Σάμμελιν γιά τήν έπίσκεψή της ανέφερε τό DEB σέ άνακοίνωσή του. Καί βεβαίως εχει κάθε λόγο νά τήν ευχαριστεί. Ή παρουσία της εκεί τοΰ έδωσε μία ψευδαίσθηση υποστάσεως. Διότι πραγματική υπόσταση τό κόμμα αυτό δέν εχει. Ούτε βεβαίως καί πραγματική απήχηση στόν πληθυσμό τών Ελλήνων μουσουλμάνων.

Τό θέμα είναι πώς τέτοια ατοπήματα άπό διπλωμάτες χωρών πού υποτίθεται δτι είναι φιλικές δέν επιτρέπονται. Τό Υπουργείο Εξωτερικών εχει τώρα τόν λόγο.

ΕΣΤΙΑ

Διεθνής συμμαχία για τον τουρισμό

Οι επαφές Μητσοτάκη με χώρες πού «νίκησαν» τόν ίο

ΔΕΝ έχουν τέλος τά εγκωμιαστικά δημοσιεύματα στόν διεθνή Τύπο γιά τόν ελληνικό τουρισμό καί τό άνοιγμα της περιόδου άπό τήν 1η Ιουλίου. Ή συνέντευξις του Πρωθυπουργού στό CNN αλλά καί οί καθημερινές ανταποκρίσεις ξένων δημοσιογράφων γιά τήν έλληνική επιτυχία έναντι τού κορωνοϊ ού αναδεικνύουν την Έλλάδα ώς τόν νούμερο ένα τουριστικό προορισμό, τουλάχιστον στήν Ευρώπη. Αυτό εξ άλλου συζήτησε χθές σέ τηλεδιάσκεψη ό Κυριάκος Μητσοτάκης μέ επτά ηγέτες χωρών πού έχουν αντιμετωπίσει μέ επιτυχία τό πρώτο κύμα της πανδημίας.

Ό Αυστριακός Καγκελλάριος Σεμπάστιαν Κούρτς ανεγνώρισε τήν πολύ καλή δουλειά τής ελληνικής Κυβερνήσεως καί μίλησε μέ τά καλύτερα λόγια γιά τίς προοπτικές τής τουριστικής κινήσεως στήν χώρα μας. Ή Αυστρία, όπως είπε, ενδιαφέρεται νά ανοίξει τά σύνορα της πρός χώρες πού είναι ασφαλείς.

ΟΙ περισσότεροι έκ τών ηγετών πού συμμετείχαν στήν τηλεδιάσκεψη ανέφεραν ότι δέν θά επιτρέψουν τήν είσοδο σέ ανθρώπους άπό χώρες πού δέν έχουν αντιμετωπίσει επαρκώς τήν πανδημία. Δέν είναι ή πρώτη φορά πού επικοινωνούν καί οί οκτώ πολιτικοί αρχηγοί, γεγονός πού καταδεικνύει τήν προσπάθεια συγκροτήσεως μιας κοινής ομάδος πού θά λαμβάνει αποφάσεις γιά έναν «ασφαλή» διάδρομο στόν τουρισμό.

Ό κ. Μητσοτάκης πρότεινε συστηματικώτερη συζήτηση γιά συγκεκριμένα πρωτόκολλα, καθώς ορισμένες χώρες ανοίγουν ή εξετάζουν νά ανοίξουν τά σύνορα μέ γειτονικές χώρες τους. Έπίπλέον οι οκτώ ηγέτες συζήτησαν τό θέμα τής επαναλειτουργίας τών σχολείων, καθώς σέ ορισμένες έξ αυτών οι μαθητές έχουν επιστρέψει στις αίθουσες. Ή Πρωθυπουργός τής Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν είπε στήν τηλεδιάσκεψη ότι τά σχολεία καί νηπιαγωγεία έχουν άνοίξει πριν άπό τέσσερεις εβδομάδες μέ νέους κανόνες και τά πρώτα άποτελέσματα είναι θετικά. Αλλά καί ό Πρωθυπουργός τής Αυστραλίας άνέφερε πώς στήν χώρα του δέν έκλεισαν τά νηπιαγωγεία καί τά δημοτικά σχολεία καί δέν κατεγράφησαν κρούσματα στις οικογένειες τών παιδιών.

Αντιθέτως ό Πρωθυπουργός τής Σιγκαπούρης είπε ότι τά σχολεία θά άνοίξουν όταν θά έπανεκκινήσει ή οικονομία τής χώρας του.

Μόνο εάν τό τέστ γιά τόν κορωνοϊό είναι άρνητικό θά μπορεί κανείς νά επισκεφθεί την Έλλάδα τό καλοκαίρι, δήλωσε ό υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχά ρης. Σέ συνέντευξη πού παρεχώρησε στήν γερμανική «FAZ» είπε οτι εξετάζεται ή ιδέα οί έλεγχοι νά πραγματοποιούνται στήν χώρα άναχωρήσεως, ούτως ώστε οί άνθρωποι ήδη άπό τό άεροπλάνο νά αισθάνονται άσφαλεΐς οτι καί οί άλλοι επιβάτες έχουν ελεγχθεί άρνητικά γιά κορωνοϊό.

Έν τώ μεταξύ, τήν άγο ρά τού Παγκρατίου έπεσκέφθη χθές ό Πρωθυπουργός γιά νά δεϊ άπό κοντά πώς συντελείται ή σταδιακή επιστροφή στήν κανονικότητα άλλά καί γιά νά συνομιλήσει μέ τούς πολίτες. Καταστηματάρχες καί κάτοικοι τής περιοχής του περιέγραψαν πώς βιώνουν τήν κατάσταση καί πώς κινείται ή έπιχειρηματική δραστηριότης υπό τούς νέους κανόνες υγιεινής.

Ό κ. Μητσοτάκης άκουσε και τις άνησυχιες καί τούς προβληματισμούς τών εμπόρων καί όχι μόνο, καί ευχαρίστησε τούς υπαλλήλους τών σούπερ μάρκετς γιά τίς υπηρεσίες πού συνεχίζουν νά παρέχουν έν μέσω τής πανδημίας. Επίσης χαιρέτισε τό προσωπικό τής ομάδος ΔΙΑΣ πού ευρέθη στήν περιοχή, ένώ μιά γυναίκα τού είπε πώς «γιά πρώτη φορά αισθάνεται περήφανη πού είναι Ελληνίδα».

ΕΣΤΙΑ

Οί ένταξιακές διαδικασίες γιά Αλβανία - Σκόπια

Δεν προβλέπει επιτάχυνση των συνομιλιών ή φόν ντέρ Λάυεν

Ζάγκρεμπ Αρκετά περίπλοκη διαδικασία χαρακτήρισε την ένταξιακή πορεία των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή Πρόεδρος της Κομμισσιόν Ούρσουλα φόν ντέρ Λάυεν, μετά τήν ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής μέ τους ηγέτες των υποψηφίων χωρών, πού ολοκληρώθηκε στό Ζάγκρεμπ.

Ειδικώς γιά τήν Αλβανία και τά Σκόπια γιά τά όποια ετέθησαν ερωτήματα πού φορούσαν στό ενδεχόμενο επισπεύσεως τών διαδικασιών, ή φόν ντέρ Λάυεν ουσιαστικώς απέρριψε αυτήν τήν προοπτική, λέγοντας: «Υπάρχουν πολλά θέματα πού πρέπει νά συζητηθούν σέ σχέση μέ τά κεφάλαια τών διαπραγματεύσεων και ή έπιτάχυνσις της διαδικασίας δεν θά ήταν ό καλύτερος τρόπος».

Πάντως, οί ήγέτες της EE και τών Δυτικών Βαλκανίων ενέκριναν τήν λεγομένη «Διακήρυξη του Ζάγκρεμπ» γιά τις προοπτικές τών δυτικών Βαλκανίων, οί ήγέτες τών οποίων επανέλαβαν τήν δέσμευσή τους γιά τήν ευρωπαϊκή προοπτική ως στρατηγική επιλογή τους.

Έξ άλλου ό Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος γιά τήν διεύρυνση "Ολι ερ Βαρχέλι, σέ συνέντευξη πού παρεχώρησε στήν «Deutsche Welle», αναφερόμενος στήν ένταξιακή πορεία της Αλβανίας και τών Σκοπίων, τόνισε: «Ή EE είναι έτοιμη νά βοηθήσει τήν έν λόγω διαδικασία, άλλά έξ αιτίας της πανδημίας του Covid 19 είναι πολύ δύσκολο νά ανακοινώσει ήμερομηνία ένταξιακών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, μπορώ νά σας διαβεβαιώσω οτι εργαζόμαστε σκληρά γιά τήν προετοιμασία της ετησίας εκθέσεως προόδου. Έκεΐ θά κάνουμε μια πρόταση γιά συγκεκριμένο πλαίσιο διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι τό πρώτο βήμα πρός πραγματικές διαπραγματεύσεις. Ή Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέν θά χρονοτριβήσει στήν προωθήση τών διαπραγματεύσεων».

Γιά τήν Σερβία και τό Κοσσυφοπέδιο ανέφερε: «Πιστεύω οτι μέ τήν Σερβία θά αρχίσουμε νά δουλεύουμε πολύ σύντομα και συγκεκριμένως μετά τις εκλογές (πού θά γίνουν στις 21 Ίουνίου).Έχω δει πολύ θετικά μηνύματα στό πλαίσιο της αντιμετωπίσεως της πανδημίας. Οί "πράσινες λωρίδες κυκλοφορίας" πού δημιουργήθηκαν σέ ολόκληρη τήν EE γιά τήν ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων έχουν δημιουργηθεί και σέ ολα τά δυτικά Βαλκάνια. Αυτό αποτελεί ένα πολύ έλπιδοφόρο μήνυμα όσον άφορα τήν επίλυση τών πρόσφατων προβλημάτων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας».

Στήν ερώτηση έξ άλλου αν οι ΗΠΑ λειτουργούν άνταγωνιστικά πρός τήν Ευρώπη στήν έπίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, απήντησε: «Έδώ δέν τίθεται θέμα άνταγωνισμοϋ. Αυτό τό ζήτημα είναι σημαντικώτερο άπό τό ερώτημα ποιός θά λάβει τά εύσημα στό τέλος της επιτυχίας τών διαπραγματεύσεων. Τό σημαντικό ειναι νά έχουμε μιά λύση. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι τών ΗΠΑ στήν περιοχή και πρέπει νά συνεργασθούμε. Όσο γιά τήν συμβολή μου, είμαι περισσότερο άπό πρόθυμος νά διαδραματίσω ρόλο έδώ. Θά άσχοληθώ όσο τό δυνατόν περισσότερο’.

Γιά τήν ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας Έρζεγοβίνης άνέφερε: «Ή νέα κυβέρνησις έχει λάβει σοβαρές άποφάσεις όσον άφορα στήν ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Πριν άπό λίγες ημέρες, ή κυβέρνησις κατάφερε νά συμφωνήσει σέ 14 προαπαιτούμενα πού πρέπει νά εκπληρωθούν, πριν ή Βοσνία καταστεί υποψήφια χώρα. Είχαμε θέσει ύπ' όψιν της τήν σχετική λίστα και επίσης εγκρίναμε σχετικό χρονοδιάγραμμα υλοποιήσεως τών συγκεκριμένων προαπαιτούμενων. Αυτό μέ κάνει νά έλπίζω δτι προχωρούμε και οτι σύντομα θά ξεκινήσω συνομιλίες μέ τήν κυβέρνηση της χώρας».

Έγνώσθη έξ άλλου ότι στό πλαίσιο της άντιμετωπισεως της πανδημίας τού Covid 19 και τών έπιπτώσεών της στις κοινωνίες και τις οικονομίες τών χωρών τών δυτικών Βαλκανίων, ή Ε.Ε. ενέκρινε τό ποσόν τών 3,3 δισ. ευρώ γιά βοήθεια.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΛΑΒΡΟΦ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ ΛΙΒΥΗ

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ έμφαση δόθηκε στις εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας Ν. Δενδια και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ.

Επικοινωνία που ήρθε ώρες μετά τη διπλωματική επαναδραστηριοποίηση της χώρας μας στη Συρία αλλά και τη δημοσιοποίηση της κυπριακής επιστολής στον OHE για το σύμφωνο Ερντογάν – Σάρατζ.

Στη συνομιλία των δυο υπουργών τέθηκαν πάντως και οι μακροχρόνιες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, αλλά και η σημασία των τουριστικών ροών από τη Ρωσία προς την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο

ΜΕΡΑ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑ χωρίς τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο, στην προσπάθεια της γείτονος να μετατρέψει τις παραβιάσεις σε ρουτίνα. Έτσι και χθες είχαμε 11 παραβιάσεις και 7 παραβάσεις από τουρκικά σκάφη σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, με κάποιες από αυτές μάλιστα να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 έκανε υπέρπτηση το μεσημέρι πάνω από τη νήσο Παναγιά και τις Οινούσσες. Και όχι μόνο μία φορά, αλλά είχαμε επανάληψη της υπέρπτησης, καθώς τα μαχητικά πέταξαν ξανά πάνω από το ελληνικό έδαφος. Είναι σαφές ότι τα νησιά Παναγιά και Οινούσσες έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο της τουρκικής αεροπορίας, η οποία συχνά πυκνά τον τελευταίο καιρό δίνει το «παρών» πάνω από αυτά.

Αναχαιτίστηκαν
Συνολικά έγιναν 11 παραβιάσεις και 7 παραβάσεις από δύο σχηματισμούς F -16 αλλά και ένα αεροπλάνο τύπου CN-235, με δύο μάλιστα από τα τουρκικά αεροσκάφη να είναι οπλισμένα. Όλα τα αεροσκάφη που πραγματοποίησαν τις παραβάσεις αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, όπως παγίως πράττει η ελληνική πλευρά, με δύο όμως από τις αναχαιτίσεις να εξελίσσονται σε εμπλοκή.

Είναι σαφές ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία συνεχίζεται και εν μέσω της κρίσης του Covid-19, έχει ως σκοπό να παγιώσει την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η δε συνεχής προσπάθεια της Ελληνικής Αεροπορίας να αντιμετωπίσει με τρόπο ελεγχόμενο αυτές τις τουρκικές προκλήσεις καταπονεί μέσα και προσωπικό. Συν θήκες οι οποίες δημιουργούν το υπόβαθρο για θερμά επεισόδια, τα οποία θα μπορούσαν να εξελιχθούν ανεξέλεγκτα όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πέτσας: Δεν τρομάζουμε από τη γερμανική απόφαση για τα ομόλογα

ΔΕΝ ΤΡΟΜΑΖΕΙ την ελληνική κυβέρνηση η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έκρινε εν μέρει αντισυνταγματικό το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, απόφαση την οποία δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγοριοποιούν ως μια τακτική γερμανική κίνηση που σκοπό έχει να δώσει στις χώρες του Νότου να καταλάβουν ότι η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να προβεί σε γενναίες κινήσεις για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Από την πλευρά του πάντως ο Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της δημοκρατίας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την υποβάθμισε, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση επηρεάζει μόνον μια πτυχή του προγράμματος της Ε.Ε. για την ποσοτική χαλάρωση και συμπλήρωσε ότι δεν θέτει, σε καμία περίπτωση, θέματα που έχουν να κάνουν με αυτό καθαυτό το πρόγραμμα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν τίθεται σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση η δυνατότητα της ΕΚΤ να φέρει εις πέρας τον σκοπό της, δηλαδή τη σταθερότητα των τιμών. Επομένως, συμπλήρωσε, είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να διευθετηθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, που θα υπάρξει μια συζήτηση. Πάντως ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει καύσιμα, ώστε η επανεκκίνηση της οικονομίας να είναι πολύ γρήγορη και να αντισταθμίσει οποιεσδήποτε απώλειες θα έχουμε φέτος. Αναφέρθηκε εκτεταμένα στην «εμπιστοσύνη», η οποία μπορεί να μη λέει πολλά για την οικονομική συγκυρία αλλά λέει πολλά για την ανάπτυξη της οικονομίας. Γιατί η εμπιστοσύνη φέρνει επενδύσεις, δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο, όπως ισχυρίστηκε.

TA NEA

Σε «γκρίζα ζώνη» οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Προβληματισμός στη Λευκωσία για την πορεία του ενεργειακού προγράμματος που «πάγωσε» για έναν χρόνο - Η Αγκυρα εκμεταλλεύεται το κενό

ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ

Προβληματισμό προκαλούν στη Λευκωσία οι αποφάσεις για αναστολή των προγραμματισμένων ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ανακοίνωσαν οι TOTAL, ENI και ExxonMobil Qatar Petroleum, λόγω των συνεπειών του Covid-19. Και οι δύο κοινοπραξίες, στις επιστολές τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία, που απεστάλησαν με διαφορά μερικών ημερών, υπογραμμίζουν ότι δεν ακυρώνουν αλλά αναβάλλουν για το 2021 τις εργασίες τους στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παρά τις δηλώσεις και των δύο κοινοπραξιών ότι παραμένουν δεσμευμένες στην εν λόγω περιοχή, πρέπει να σημειωθεί ότι στις συνέπειες της πανδημίας του Covid 19 ήταν και η μείωση της ζήτησης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των τιμών σε διεθνές επίπεδο, η οποία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε εταιρείες που χαρακτηρίζονταν ενεργειακοί κολοσσοί. Η υποχώρηση των τιμών δεν αφήνει ανεπηρέαστες τις TOTAL, ENI και ExxonMobil, ενώ διεθνείς αναλυτές σημειώνουν ότι οι εταιρείες ενέργειας λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν ενδεχομένως να αναγκαστούν σε περιορισμό των επενδύσεών τους και της οικονομικής τους δραστηριότητας, κάτι που θα οδηγήσει και σε λιγότερα ερευνητικά προγράμματα.

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. Εκτός από τα ερωτηματικά που τίθενται για το πώς και πότε θα ξαναρχίσουν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, που πάγωσε ο κορωνοϊός, τη Λευκωσία απασχολεί έντονα και η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Προβληματίζει η κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, μάλιστα εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας και των πολυεπίπεδων επιπτώσεων που προκαλεί, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας , ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ και στην Αθήνα οι κινήσεις της Αγκυρας στον συγκεκριμένο τομέα κρίνονται ιδιαίτερα ανησυχητικές, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Η Αγκυρα από την πλευρά της δείχνει αποφασισμένη, όπως μεταδίδουν και τα τουρκικά MME, να προχωρήσει στις παράνομες ενέργειές της, επιχειρώντας μάλιστα να εκμεταλλευθεί το κενό και τις επιπλοκές που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας και αναγκάζουν τις αδειοδοτημένες εταιρείες να υποχωρήσουν των σχεδίων τους προς το παρόν.

ΤΑ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΑ. Επισημαίνεται ότι το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ έχει επιστρέψει στην περιοχή των Οικοπέδων 6 - 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ εντός αυτής κινούνται και πραγματοποιούν έρευνες και τα τουρκικά σεισμογραφικά Ορούτς Ρέις (δυτικά) και Μπαρμπαρός (ανατολικά). Στους σχεδιασμούς της Τουρκίας είναι επίσης, όπως έχει ανακοινωθεί, το γεωτρύπανο Φατίχ να προχωρήσει σε έρευνες, τον Ιούλιο, στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ αναμένεται και η έξοδος του νεοαποκτηθέντος Κανουνί στην Ανατολική Μεσόγειο, για το οποίο εκφράζονται φόβοι ότι θα κινηθεί είτε στην κυπριακή ΑΟΖ είτε στο Αιγαίο, στην περιοχή όπου επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα η Τουρκία μέσω του τουρκολιβυκού μνημονίου. Την επιμονή άλλωστε της Αγκυρας να μην αναστείλει τις παράνομες δραστηριότητες στην περιοχή, στο πλαίσιο της πολιτικής των προκλήσεων, έχει επαναλάβει τόσο ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και οι υπουργοί Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, επιχειρώντας να στείλουν μήνυμα μηδενικής υποχώρησης.

Το «πάγωμα» του ενεργειακού προγράμματος της Λευκωσίας δίνει επίσης χώρο στην Αγκυρα να το αξιοποιήσει στην πάγια επιδίωξή της για σύνδεση του Ενεργειακού με τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ΓΙΑ ΙΤΑΛΙΑ. Στους προβληματισμούς αξίζει να προστεθούν και οι αμφιβολίες που καταγράφονται για τη στάση της Ιταλίας, η οποία φέρεται να συζητά για θέματα ενέργειας με την Τουρκία, κάτι που ίσως να ευνοηθεί και από το κενό των εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Ερντογάν είχε αναφερθεί σε επαφές Αγκυρας Ρώμης για γεωτρήσεις ανοιχτά της Λιβύης, τον Ιανουάριο, με τους ισχυρισμούς του να διαψεύδονται από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο πρόσφατα τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρονται στις δυνατότητες αναθέρμανσης σχέσεων και συνεργασίας Αγκυρας Ρώμης στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου, με αφορμή και τη διπλωματία του κορωνοϊού. Δημοσιεύματα που ενισχύονται από πληροφορίες για σχετικές συνομιλίες Ιταλίας - Τουρκίας.

TA NEA

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ EE ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΖΗΤΕΙ Η ΕΚΤ

Μεγαλύτερη συνεργασία στη δημοσιονομική πολιτική ζήτησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντοβ. Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει Βαθιά ύφεση λόγω της πανδημίας και ζήτησε να υπάρξει πολιτική συμφωνία για να δημιουργηθούν τα κατάλληλα εργαλεία για κοινή αντίδραση μέσω δημοσιονομικής πολιτικής. Ο ίδιος ανέφερε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 12% φέτος και ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ακόμα περισσότερα.

TA NEA

ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
Θα λάβουμε όλα τα πιθανά μετρά για να ξεπεράσουμε το σοκ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το προχωρήσει πέρα από τις συμβατικές πολιτικές για την καταπολέμηση της κρίσης, μόλις δύο ημέρες αφότου το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του ιδρύματος μπορεί να είναι παράνομο. Μιλώντας σε διαδικτυακό πάνελ μαζί με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριοταλίνα Γκεοργκίεβα, η Λαγκάρντ είπε ότι οι τρέχουσες συνθήκες είναι ιδιάζουσες. «Πρέπει να λάβουμε όλα τα πιθανά μέτρα και πολιτικές για να ξεπεράσουμε το σοκ», δήλωσε η Λαγκάρντ στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Bloomberg. «Εχουμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση για εποχή ειρήνης» είπε.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΥ

ΑΛΛΗ μια εξαιρετική έκδοση με υλικό που έρχεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα κυκλοφόρησε από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τραπέζης της Ελλάδος. Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «Η ελληνική οικονομική κατάσταση. Υπόμνημα προς τον Υφυπουργό Εξωτερικών Dean Acheson» του αείμνηστου Κυριάκου Βαρβαρέσου, με εισαγωγικά σχόλια του κ. Σωτήρη Ριζά.

Ο Κυριάκος Βαρβαρέσος, ο οποίος πριν από την Κατοχή κατείχε τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και κατάφερε να φυγαδεύσει τον ελληνικό χρυσό πριν πέσει στα χέρια των ναζί, ήταν ευρέως γνωστός για την περίφημη έκθεσή του «επί του οικονομικού προβλήματος της Ελλάδας», που είχε συντάξει το 1952.

Με τη νέα έκδοση έρχεται στο φως ένα εμπιστευτικό υπόμνημα που κατέθεσε προς τον Αμερικανό υφυπουργό τον Μάρτιο του 1946, στο οποίο ο Βαρβαρέσος αναλύει την πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας που βρισκόταν σε τραγική θέση λόγω του Εμφυλίου. Ορισμένες μάλιστα από τις διαπιστώσεις του για τη διχόνοια και τις κομματικές διαφορές παραμένουν, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα επίκαιρες.

Το υλικό αυτό διεσώθη από την πολύτιμη συνεργάτιδα του Βαρβαρέσου, Ρένα Ζαφειρίου, το οποίο αξιοποίησε πλήρως το Κέντρο Πολιτισμού της ΤτΕ. Τη μετάφραση του υπομνήματος πραγματοποίησαν ο Ανδρέας Κακριδής (που αναδεικνύεται σε βιογράφο του Βαρβαρέσου) και η Χριστίνα Λιναρδάκη, που είχε τη γλωσσική επιμέλεια μαζί με την Ευτυχία Παναγιώτου, ενώ η φωτογραφία του εξωφύλλου ανήκει στον Παναγιώτη Παναγάκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΚΑΙ Η ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
Χορήγηση ιθαγένειας ψηφιακά, γρήγορα και με διαφάνεια

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ταχύτητα, αντικειμενικότητα θα είναι το τρίπτυχο το οποίο φιλοδοξεί να εφαρμόσει το υπουργείο Εσωτερικών για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με την οποία ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο γ.γ. Ιθαγένειας Αθ. Μπαλέρμπας είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, παρέδωσε χθες τη σχετική έκθεση αξιολόγησης κινδύνων, αλλά και τις προτάσεις για ενίσχυση της διαφάνειας. Σύμφωνα με την έκθεση, στο εξής όλες οι υποθέσεις θα προχωρούν ψηφιακά, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα παρεμβάσεων.

Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας μειώνει το χρόνο έκδοσης της απόφασης, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί την πορεία του αιτήματος. Προκειμένου να αποφεύγεται κάθε υπόνοια συναλλαγής, από τα κεντρικά θα μπορούν να δίνονται οι φάκελοι προς εξέταση σε υπαλλήλους οι οποίοι μπορούν να υπηρετούν σε σχετικές υπηρεσίες σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας. Εκτός αυτού, θα υπάρξει αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, με τα τμήματα να ασχολούνται με συγκεκριμένα αιτήματα. Για παράδειγμα, ειδικό τμήμα θα εξετάσει τις αιτήσεις που αφορούν μετανάστες δεύτερης γενιάς. Μέσα στις αλλαγές που εξετάζονται είναι και η χορήγηση ιθαγένειας σε πολίτες χωρών της Ε.Ε. κατά προτεραιότητα.

Στόχος είναι η κατάργηση της συνέντευξης και η διενέργεια δύο φορές το χρόνο εξετάσεων (κάτι σαν Πανελλαδικές) ώστε να μην υπάρχουν θολά σημεία στην όλη διαδικασία. Αν όλα εξελιχθούν καλά σε σχέση με την πανδημία, οι πρώτες εξετάσεις μπορεί να γίνουν το φθινόπωρο. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 63.000 αιτήματα για απόκτηση ιθαγένειας, ενώ κάθε χρόνο ικανοποιούνται 8.000 έως 9.000.

«Όλοι οι πολίτες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό θα γίνεται με όρους, επαναλαμβάνω, αντικειμενικότητας, ταχύτητας και απόλυτης διαφάνειας, και επομένως και ισονομίας, που είναι ένα βασικό ζητούμενο και στην εποχή μας», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. Αθ. Μπαλέρμπας υποστήριξε πως με την έκθεση θεμελιώνεται μία νέα διοικητική κουλτούρα στο Δημόσιο. Το επόμενο διάστημα, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, τα συμπεράσματα, που περιλαμβάνονται στη μελέτη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, θα αποτελέσουν βασικά σημεία της νομοθέτησης του υπουργείου Εσωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου