Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2020


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αποφεύγει τη συνεννόηση

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη στάση της Άγκυρας, με παράδειγμα το Ακούγιου

Αυστηρή απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην τουρκική ανακοίνωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

 ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

«Ζήτημα ασφαλείας για όλη την ευρύτερη περιοχή» χαρακτήρισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στα νότια της Τουρκίας στο Ακούγιου, αναδεικνύοντας το συγκεκριμένο ζήτημα ως ένδειξη της στάσης της Άγκυρας να μη συνομιλεί με καμία από τις γειτονικές χώρες της.

«Η Τουρκία πρέπει να συνεννοηθεί μαζί μας. Υπάρχει ένα παράδειγμα, για το οποίο π.χ. η Τουρκία δεν συνεννοείται μαζί μας. Θέλει να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου. Πολύ ωραία. Δεν θα πρέπει να συνεννοηθεί για τις γειτονικές χώρες για τις παραμέτρους ασφαλείας Υπάρχει ρήγμα στην ευρύτερη περιοχή. Η περιοχή αυτή δεν στερείται σεισμών. Δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα αυτό;», είπε (EPA) ενδεικτικά o κ. Δένδιας.

Όπως είπε, ευρύτερα, η Τουρκία «αντί να προτάσσει την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων, προτάσσει την επίλυση εν πολλοίς ανύπαρκτων διαφορών», αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, αλλά και την τακτική των υπερπτήσεων.

Αμφισβήτηση
Αναφορικά με τη χθεσινή αποκάλυψη της «Κ» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον νότιο Έβρο, ο κ. Δένδιας είπε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού , ευχόμενος να πάμε σε μια συνεννόηση».

Δεν μου αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή, όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα , είπε ο κ. Δένδιας.



Ερωτώμενος αν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «πρέπει και η τουρκική πλευρά να στέρξει στη δημιουργία ασφαλών και σοβαρών διαύλων επικοινωνίας. Διότι οι δίαυλοι μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση να ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε. Οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν σημαίνει ότι είναι δίαυλοι επιβολής της θέσεως του ενός επί του άλλου».

Χθες καταγράφηκε και σφοδρότατη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στην εξαιρετικά επιθετική ανακοίνωση που εξέδωσε το αντίστοιχο τουρκικό, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων. «Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους.

Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νομπέλ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και πέραν αυτών.

Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μία φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της Ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια. Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά», αναφέρεται ενδεικτικά στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών γινόταν λόγος για «αβάσιμες και ανόητες δηλώσεις από τη Βουλή των Ελλήνων και τις ελληνικές αρχές» για την επέτειο της 19ης Μάιου και παραπομπή στην πρόταση του Ελευθερίου Βενιζέλου για την απονομή Νομπέλ στον Κεμάλ Ατατούρκ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι και χθες πραγματοποιήθηκαν τρεις πτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Αγαθονήσι.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η εκπληκτική δυναμική των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ

Των ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ*
και RAM AVIRAM**

Το 2019, περισσότεροι από 700.000 Ισραηλινοί επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Έτρωγαν σε ταβέρνες της Πελοποννήσου, έκαναν πεζοπορία στην Ήπειρο, τραγουδούσαν στα μπουζούκια στην Αθήνα, αγόραζαν καλοκαιρινά σπίτια στην Κρήτη και στη Λευκάδα ή συναντιόνταν με Έλληνες εμπορικούς συνεργάτες. Οι ελληνικές και ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούσαν κοινές ασκήσεις. Όλα αυτά συνέβαιναν στο πιο φιλικό κλίμα, το οποίο όμως δεν ήταν ανέκαθεν δεδομένο.

Στις 21 Μάιου 1990, ο αείμνηστος Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναγνώρισε de jure το κράτος του Ισραήλ, αναβαθμίζοντας σε πλήρεις τις διπλωματικές σχέσεις των δύο κρατών. Μάλιστα, στην προεκλογική του εκστρατεία είχε ανακοινώσει ότι πρώτη του πράξη ως πρωθυπουργός θα ήταν να υπογράψει την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ, όπως και έκανε, βάζοντας συμβολικά τέλος σε περί που τέσσερις δεκαετίες χαμένου χρόνου στις σχέσεις των δύο αρχαίων εθνών.

«Όσο προφανής και να φαίνεται σήμερα η απόφαση να αναγνωριστεί το Ισραήλ, κάτι τέτοιο δεν ίσχυε κα θόλου πριν από 28 χρόνια, καθώς η ελληνική κοινή γνώμη ήταν τρομερά φιλοαραβική και αντιισραηλινή», δήλωσε ο νυν πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του το 2018 στο παγκόσμιο φόρουμ του American Jewish Committee.

Η ελληνική πολιτική προς το Ισραήλ μέχρι εκείνη την ιστορική απόφαση καθοριζόταν από μια αντίληψη μηδενικού αθροίσματος. Η Ελλάδα χρειαζόταν την υποστήριξη του αραβικού κόσμου τόσο στο Κυπριακό όσο και στη διασφάλιση παροχής πετρελαίου. Αυτές οι προτεραιότητες καθιστούσαν αναγκαιότητα τις ψυχρές σχέσεις με το Ισραήλ. Τη δεκαετία του '80 υπήρξε ένθερμη δημόσια στήριξη προς τον παλαιστινιακό αγώνα, παρότι στη συνέχεια άρχισε να φθίνει.

Στη δεκαετία του '90, η έναρξη της αραβοϊσραηλινής ειρηνευτικής διαδικασίας αλλάζει τη θέση του Ισραήλ στον κόσμο και παράλληλα καθιερώνεται η προοπτική της Τουρκίας ως στρατηγικού εταίρου του Ισραήλ. Έπρεπε να περάσει ακόμη μία δεκαετία μέχρι Ιερουσαλήμ και Αθήνα να αντιληφθούν ότι δεν ισχύουν οι κανόνες του μηδενικού αθροίσματος.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, ο Ραμ Αβιράμ πίστευε ότι η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 συνιστούσε ευκαιρία χάραξης κοινής πορείας, που θα οδηγούσε τις δύο χώρες σε στρατηγική συμμαχία. Το Ισραήλ γίνεται μέρος μιας μικρής ομάδας χωρών που παρείχε βοήθεια στην Ελλάδα στην αντιτρομοκρατική πολιτική ασφάλειας των Αγώνων. Αργότερα, το 2005, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Άμυνας στο Ισραήλ.

Όμως, στην ισραηλινή πλευρά υπήρχε διστακτικότητα για την προώθηση των σχέσεων με την Αθήνα, καθώς υφίστατο ακόμη η ελπίδα να μην πληγούν οι στρατηγικές αμυντικές σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας. Το 2006, όταν ανέλαβε ΥΠΕΞ η Ντόρα Μπακαγιάννη, η νομιμοποίηση του Ισραήλ ενισχύθηκε σημαντικά με την πρώτη επίσκεψη προέδρου του Ισραήλ στην Ελλάδα.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ υπό την ηγεσία της κ. Μπακογιάννη ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στην προσπάθεια επίλυσης της αραβοϊσραηλινής διένεξης, με στοχευμένες ενέργειες, όπως η συμμετοχή για πρώτη φορά της Ελλάδας στη διάσκεψη της Annapolis των ΗΠΑ. Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE, υπήρξε προσπάθεια συζήτησης των θεμάτων που βρίσκονται στην καρδιά της αραβο-ϊσραηλινής διένεξης.

Εκείνη την περίοδο, εξαιτίας των καλών ελληνο-αραβικών σχέσεων σε συνδυασμό με τις αναβαθμισμένες καλές σχέσεις με το Ισραήλ, η Ελλά δα αναδύθηκε ως πιθανός έντιμος διαμεσολαβητής στην περιοχή. Η περίοδος χαρακτηρίστηκε επίσης από έντονη προσπάθεια διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων να εξαλείψουν τις δημόσιες εκφάνσεις αντισημιτισμού.

Στην Ελλάδα καθιερώθηκε Εθνική Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Η πρώτη δεκαετία του 2000 χαρακτηρίζεται από δύο γεγονότα καθαριστικής σημασίας για την πορεία των ελληνο-ϊσραηλινών σχέσεων: Η αντι-ισραηλινή πολιτική έγινε πυλώνας της πολιτικής του Τούρκου προέδρου, ενώ το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα ανακάλυψαν στρατηγικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και ανέπτυξαν τρόπους συνεργασίας για τη μεταφορά τους στην Ευρώπη. Τώρα τα πράγματα γίνονται ώριμα για μια αλλαγή στάσης στην ισραηλινή πλευρά, ανοίγοντας δρόμο για πλήρη άνθηση των σχέσεων.

Από το 2010 σφυρηλατείται η συμμαχία Ελλάδας - Ισραήλ σε κάθε τομέα, βασιζόμενη σε μια βαθιά αναγνώριση κοινών συμφερόντων και δημοκρατικών αξιών. Υπάρχει τακτική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, ενώ αναπτύσσεται εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των ισραηλινών και των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.

Στην εσωτερική ελληνική πολιτική σκηνή υπάρχει πλέον πολυκομματική υποστήριξη για τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, που περιλαμβάνει και κόμματα της Αριστεράς, τα οποία αναγνωρίζουν την αξία των καλών σχέσεων με το Ισραήλ σε μια εποχή παγκόσμιων και περιφερειακών προκλήσεων.

Σε τριμερές επίπεδο, πραγματοποιούνται τακτικά σύνοδοι κορυφής μεταξύ Ισραήλ Ελλάδας - Κύπρου, με στρατηγικό συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, από τους πρωθυπουργούς μέχρι τις Ένοπλες Δυνάμεις, για να διασφαλιστούν κοινά συμφέροντα σε τομείς όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η ασφάλεια κ.ά. Η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ συνιστά άμεση προτεραιότητα στη μετά κορωνοϊό εποχή. Φαίνεται ότι το Ισραήλ έχει ανακαλύψει το στρατηγικό του βάθος κοιτώντας προς το Αιγαίο και η Ελλάδα βρήκε έναν αξιόπιστο εταίρο σε βάθος χρόνου σε μια ταραγμένη περιοχή. Αυτό που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πριν από τριάντα χρόνια αποδίδει καρπούς.
*Πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας
**Πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το τελευταίο τμήμα του αγωγού TAP

Την εισαγωγή φυσικού αερίου και στο τελευταίο τμήμα του αγωγού στην Ελλάδα, από τις Σέρρες έως την Ιεροπηγή Καστοριάς και τα ελληνοαλβανικά σύνορα, ξεκίνησε από χθες ο TAP.

Η εισαγωγή αερίου και στα 550 χλμ. του ελληνικού τμήματος του αγωγού, διαδικασία που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019, συνιστά σημαντικό ορόσημο στον δρόμο για την ολοκλήρωση του έργου. Κατά τη διαδικασία του commissioning ελέγχεται ότι η υποδομή είναι ασφαλής και έτοιμη για λειτουργία, σύμφωνα με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα.

Καθ' όλη τη διάρκεια του commissioning και μετέπειτα, στη φάση εμπορικής λειτουργίας του αγωγού, εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι 24ωρης παρακολούθησης και ελέγχων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αύξηση κρατήσεων Γερμανών για Ελλάδα

Σημαντική αύξηση των ταξιδιωτικών κρατήσεων για την Ελλάδα, τις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας και την Πορτογαλία καταγράφουν γερμανικές τουριστικές εταιρείες, οι οποίες συντονίζονται με τους τουριστικούς προορισμούς προκειμένου να προσφέρουν στους πελάτες τους ασφαλείς διακοπές την εποχή της πανδημίας.

Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η εταιρεία TUI αναφέρει σημαντική αύξηση των κρατήσεων για ταξίδια προς τις Βαλεαρίδες Νήσους, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, ενώ παράλληλα η DER Touristik αναφέρει πως παρατηρεί αυξανόμενη ζήτηση για τη Μαγιόρκα και τις Βαλεαρίδες Νήσους στο σύνολο τους, τα Κανάρια, τις Μαλδίβες, την Ελλάδα, την Τουρκία, το Μεξικό και την Καραϊβική.

Η Alltours, από την άλλη, αναφέρει άνοδο στις κρατήσεις ειδικά για τη Μαγιόρκα, ενώ ακολουθούν η Αττάλεια, η Κρήτη και τα Κανάρια Νησιά.

ΕΣΤΙΑ

ΝΟΤΑΜ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ ΠΑ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΖΩΝΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΛΟΓΩ ΚOITΗΣ ΕΒΡΟΥ
Ό Υπουργός Εξωτερικών απαξιώνει την Τουρκική Εθνοσυνέλευση

Νίκος Δένδιας: Φαιδρότητες τά περί casus belli

ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ απάντηση στην τουρκική απειλή του casus belli της Τουρκίας έδωσε ό Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σέ μία στιγμή κατά τήν όποια ή γείτων ξέσπασε σέ νέο παραλήρημα αποδεικνύοντας ότι παρά τά 101 χρόνια πού πέρασαν άπό τήν γενοκτονία των Ποντίων, ό χαρακτήρας της παραμένει αμετανόητα βαρβαρικός καί εγκληματικός.

«Είναι δικαίωμα της χώρας ή επέκταση (των χωρικών της υδάτων) στά 12μίλια τόνισε ό κ. Δένδιας καί συνέχισε: Δέν τό αλλοτριώνει, θά τό άσκήσει όπου θέλει, όταν κρίνει, όπως θέλει. Μονομερές της δικαίωμα είναι. Δέν έχει κανένα λόγο συνδιαλλαγής μέ οποιονδήποτε γι αυτό. Φαιδρότητες του τύπου casus belli άπό τήν πλευρά της Τουρκίας, ειλικρινά, εμάς μάς αφήνουν παγερά άδιάφορους. Στην κοινωνία του 21ου αιώνα απειλές πολέμου δέν υφίστανται.

Απαγορεύεται, κατ' άρχάς, ρητά άπό τόν καταστατικό χάρτη τών Ήνωμένων 'Εθνών» .

Στήν παρατήρηση δε, ότι ή κήρυξις του casus belli έγινε μέ απόφαση της μεγάλης τουρκικής εθνοσυνελεύσεως, ό κ. Δένδιας ομιλών στό ραδιόφωνο της EPA απήντησε: «Κοιτάξτε, ό καθένας μπορεί ν' άπο φασίζει ό,τι θέλει. Ή χώρα, όταν κρίνει, θ' ασκήσει τά δικαιώματά της κατά τό συμφέρον καί κατά τήν απόφαση τών συνταγματικών της οργάνων. Ομως δέν υπάρχει κανένα θέμα ότι τά δικαιώματα αυτά είναι δικά της» .

Τήν ίδια στιγμή έμπρακτη απάντηση πρός τίς εξωφρενικές απαιτήσεις τών Τούρκων έδωσε ή Ελλάς μέ τήν πραγματοποίηση αεροναυτικής ασκήσεως στήν περιοχή άπό τό Μυρτώο πέλαγος μέχρι τήν Κρήτη. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται καί στό γεγονός ότι στό πλαίσιο της ασκήσεως αυτής (πού πάντως δέν είναι ή άναβληθεΐσα «Καταιγίς» ) έπραγματοποιήθη συνεκπαίδευσις μέ αμερικανικό αεροπλάνο ναυτικής περιπολίας τύπου Ρ 8 Poseidon. Ή άσκησις άρχισε τήν περασμένη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε χθές μέ συμμετοχή πέντε φρεγατών, ένός πλοίου γενικής υποστηρίξεως μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας άπό τήν Σούδα καί υποβρυχίων. Πέρα άπό τήν άσκηση, ή Ελλάς θά προβεί σέ άλλες ένέργειες όσον άφορα τις θαλάσσιες ζώνες.

Συγκεκριμένα άναμένεται νότα πρός τήν Λιβύη βασισμένη σέ πρακτικά παλαιοτέρων συνομιλιών καί χάρτες πού διαθέτει τό Υπουργείο Εξωτερικών άπό τά όποια προκύπτει ότι ή Τρίπολις άνέκαθεν άνεγνώριζε τά δικαιώματα τής Ελλάδος στήν Μεσόγειο, κάτι πού ό Σάρρατζ ήγνόησε παντελώς όταν υπέγραψε τό παράνομο μνημόνιο μέ τον Έρντογάν.

Σχετικώς ό κ. Δένδιας δήλωσε: «Ή διοίκηση Sarra πού υπέγραψε υπό τό καθεστώς πίεσης τό συγκεκριμένο μνημόνιο, ισχυρίζεται Ότι εκφράζει μια χώρα, ή όποία θα μοΰ επιτρέψετε, νά πώ μέχρι τό 2010 διαπραγματευόταν μέ τήν Ελλάδα και είχε ακριβώς αναγνωρίσει οτι ή Ελλάδα είχε θαλάσσιες ζώνες στίς ίδιες περιοχές πού τώρα υπέγραψαν μέ τήν Τουρκία. Μάλιστα, θά στείλουμε μιά νότα στη Λιβύη τίς αμέσως προσεχείς ημέρες, στήν κυβέρνηση Sarraj πού θά τά λέμε αυτά τά πράγματα. Ή λιβυκή θέση, τό τουρκο λιβυκό μνημόνιο, είναι πραγματικά μνημόνιο νομικής ανυπαρξίας. Μην κοροϊδευόμαστε τώρα σ' αύτό, τό καταλαβαίνουν οί πάντες 'σ' αυτό. Ακόμα καί αυτοί πού υπέγραψαν τό ξέρουν».

Τά προβλήματα δέν περιορίζονταν στην θάλασσα. Ό κ. Δένδιας απεκάλυψε τίς τουρκικές αμφισβητήσεις καί στήν μεθόριο τοϋ Έβρου λέγοντας: «Υπάρχει ένα ζήτημα άμφισβήτησης τοϋ ακριβούς όρίου, εξαιτίας καί τών αλλαγών της κοίτης τοϋ ποταμού. Δέν μ' αρέσει νά δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σέ δύο χώρες οί όποιες είναι σύμμαχοι. Αυτά τά πράγματα λύνονται χωρίς νά γραφεί ούτε μονόστηλο σ' εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα νά γίνουν οι άνάλογες μετρήσεις καί, μέ μιά επιτροπή κοινή, όλα αυτά τά πράγματα νά επιλυθούν. Μιλάμε γιά λίγες δεκάδες μέτρα . Ώς πρός τήν ανάγκη δέ υπάρξεως διαύλων επικοινωνίας γιά τήν επίλυση τέτοιων ζητημάτων, επεσήμανε οτι πρέπει καί ή τουρκική πλευρά νά στέρξει στή δημιουργία ασφαλών καί σοβαρών διαύλων επικοινωνίας τονίζοντας οτι: Οί δίαυλοι έπικοινωνίας δέν σημαίνει ότι είναι δίαυλοι επιβολής τής θέσεως τοϋ ενός επί τοϋ άλλου» .

Σέ τελείως διαφορετικό τόνο ό εκπρόσωπος τοϋ τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Άκσόυ παραληρούσε έξ αφορμής τών εκδηλώσεων τιμής καί μνήμης γιά τήν γενοκτονία τών Ποντίων. Υπεστήριξε οτι αυτές δεν συνάδουν μέ τά ιστορικά γεγονότα καί τίς αξίες τοϋ 21ου αιώνος . Ξεπερνώντας δέ τόν εαυτό του χαρακτήρισε τήν ημέρα αυτή ευτυχή γιά τό έθνος του: «Ή ημερομηνία τής 19ης Μαΐου 1919, όταν έγινε τό πρώτο βήμα τοϋ Πολέμου τής Ανεξαρτησίας μας, είναι μιά ευτυχισμένη μέρα όχι μόνο γιά τό έθνος μας, αλλά καί γιά όλα τά καταπιεσμένα έθνη πού πολέμησαν ενάντια στόν ιμπεριαλισμό. Σέ μιά τέτοια μέρα, οι αβάσιμες καί παραληρηματικές δηλώσεις τοϋ Έλληνικοΰ Κοινοβουλίου καί τών Ελληνικών αρχών μέ τό πρόσχημα τής επετείου τής 19ης Μαίου 1919 δέν είναι συμβατές μέ τά Ιστορικά γεγονότα ή τίς αξίες τοϋ 21ου αιώνα».

Καί συνέχισε ομιλών γιά «χείρα φιλίας»: «Επιμένοντας στίς έκκλήσεις μας γιά επίλυση τών προβλημάτων στίς διμερείς μας σχέσεις μέσω τοΰ διαλόγου, ή Ελλάς θά πρέπει, στο χέρι φιλίας πού τείνουμε, όπως στό παρελθόν, νά προχωρήσει σέ μία σωστή άνάγνωση τής άλλαγής πού έχει επέλθει στόν κόσμο».

Χλιαρή υπήρξε ή άπάντησις τοϋ έλληνικοΰ Υπουργείου Εξωτερικών τό όποιο ομίλησε μέ τήν γλώσσα τής λογικής σέ εναν παράλογο γείτονα: «Ή Ιστορική άλήθεια, ή αυτοκριτική καί ή εγκατάλειψη τοϋ άναθεωρητισμοΰ, αποτελούν προϋποθέσεις γιά τόν καλόπιστο διάλογο καί τήν καταπολέμηση τών άκροτήτων τοΰ εθνικισμού, γιά τή συμφιλίωση τών λαών καί τών κρατών καί τήν ειρηνική συμπόρευσή τους. Αυτή τήν πολιτική στάση επέλεξε ό Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τόν Μουσταφά Κεμάλ Άτατούρκ ώς υποψήφιο γιά τό Νόμπελ Ειρήνης. Καί αυτό παραμένει σημαντικό κομμάτι τής βαρυσήμαντης παρακαταθήκης πού άφησε πίσω του ό μεγάλος 'Έλληνας πολιτικός, γιά τίς ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά καί πέραν αυτών. Αντιθέτως, ή Τουρκία επιλέγει νά προβεί γιά άκόμη μία φορά σέ μία αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης τής ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, νά αναγνωρίζει τήν ιστορική αλήθεια. Όλοι πρέπει νά συμβιβάζονται μέ τήν ιστορία τους, ώστε γεγονότα όπως ή γενοκτονία τοΰ Ποντιακού Ελληνισμού νά μήν επαναληφθούν ποτέ ξανά».

Τό ερώτημα είναι τί είδους συμβιβασμό μέ τήν ιστορία τους ζητοϋμε από τούς Τούρκους οί όποιοι δηλώνουν ευτυχείς στήν επέτειο μιας εγκληματικής γενοκτονίας. Οί όποιοι ανακαλύπτουν καθημερινώς αιτίες τριβής μέ παράλογες διεκδικήσεις. Άκόμη ομως, τό Υπουργείο Εξωτερικών, μέ άλλη ανακοίνωση δηλώνει ότι: «Ή Ελλάδα καταδικάζει μέ τόν πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου οιασδήποτε χώρας καί εν προκειμένω τής Τουρκίας. Άνάλογες ενέργειες είναι αντίθετες μέ τόν πολιτισμό καί τίς παραδόσεις τοΰ έλληνικοΰ λαού».

Πράγματι τήν τουρκική σημαία έκαψαν αγανακτισμένοι διαδηλωτές. Δεδομένου ότι τό ελληνικό Κράτος δέν είχε συμμετοχή σέ αυτήν τήν ενέργεια, είναι απορίας άξιον γιατί έσπευσαν οί διπλωματικές αρχές μας νά τήν καταδικάσουν.

ΕΣΤΙΑ

Σανίδα σωτηρίας δίδει τό Κατάρ στην Τουρκία

ΣΤΟΝ τριπλασιασμό τοΰ ορίου ανταλλαγής νομισμάτων τους (swap), στα 15 δισ. άπό τά 5 δισ. πού ήταν προηγουμένως, συνεφώνησαν τό Κατάρ καί ή Τουρκία, μέ τήν Ντόχα νά παρέχει σημαντική υποστήριξη στά συναλλαγματικά διαθέσιμα τής Αγκύρας πού έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

«Κύριοι στόχοι τής συμφωνίας είναι ή διευκόλυνσις του διμερούς εμπορίου στά αντίστοιχα τοπικά νομίσματα καί ή ύποστήριξις τής χρηματοοικονομικής σταθερότητος των δύο χωρών» τόνισε ή κεντρική τράπεζα τής Τουρκίας. Τό τελευταίο διάστημα ή Άγκυρα εχει επιδοθεί σέ άγώνα δρόμου στις αγορές συναλλάγματος προκειμένου νά στηρίξει τήν ισοτιμία του νομίσματος της, πού εχει διολισθήσει σέ χαμηλά δύο ετών έχοντας χάσει πάνω άπό 17% τής άξία του έναντι του δολλαρίου άπό τίς άρχές τοΰ έτους.

Παραλλήλως, τά συναλλαγματικά άποθέματα τής κεντρικής τραπέζης τής χώρας έχουν σχεδόν εξαϋλωθεί, υποχωρώντας στά 17 δισ. άπό τά 89,2 δισ. κατά τό ίδιο διάστημα. Στό πλαίσιο αυτό, ό υπουργός Οικονομικών τής χώρας Μπεράτ Άλμπαϊράκ, είχε δηλώσει οτι ή χώρα πραγματοποιεί συνομιλίες γιά τήν δημιουργία νέων γραμμών swaps. To Reuters μετέδωσε τήν περασμένη εβδομάδα οτι αξιωματούχοι τοΰ Υπουργείου Εξωτερικών καί τής κεντρικής τραπέζης τής Τουρκίας έκαναν έκκληση σέ ομολόγους τους στό Κατάρ καί τήν Κίνα γιά τήν επέκταση υφισταμένων γραμμών άνταλλαγής νομισμάτων (swap lines) καί στήν Βρεταν νία καί τήν Ιαπωνία γιά τήν καθιέρωση τέτοιων γραμμών.

Ή Τουρκία έχει μία συμφωνία άνταλλαγής νομισμάτων μέ τό Πεκίνο, ύψους περίπου 1,7 δισ. δολλαρίων. Έπί πλέον, τήν περασμένη Τρίτη, τό τοπικό δίκτυο Habert rk μετέδωσε οτι ήΆγκυρα εύρίσκεται κοντά σέ συμφωνία swap ύψους 10 10 δισ. δολλαρίων μέ τίς Κεντρικές Τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου καί τής'Ιαπωνίας. Στόν άπόηχο τών εν λόγω πληροφοριών γιά επικείμενες συμφωνίες ή τουρκική λίρα έχει πραγματοποιήσει ράλλυ τήν τελευταία εβδομάδα, μέ τούς επενδυτές νά δείχνουν πώς προεξοφλούν τήν παροχή νομισματικής στηρίξεως πρός τήν Άγκυρα.

TA NEA

Εβρος και νησιά
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΜΑΝΙΑΤΗΣ
Όμηροι της εξωτερικής πολιτικής;

Οι απευθείας συνομιλίες Ελλάδας Τουρκίας και η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι οι μοναδικές επιλογές. Οι δίαυλοι μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να μένουν πάντα ανοιχτοί. Πρέπει να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο σύγκρουσης, που θα έχει σοβαρότατες συνέπειες. Ο Έβρος και τα νησιά μας δεν πρέπει να είναι εσαεί όμηροι της εξωτερικής πολιτικής

ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΣΚΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΣΙΚΑ

Για Εβρο και Θράκη η συνοριακότητα δεν ήταν πάντα χαρακτηριστικό τους. Από Ιστορία και Γεωγραφία αναδείχθηκαν σε σταυροδρόμι πολιτισμών, εκεί όπου η Ευρώπη συναντάει την Ασία και τα Βαλκάνια τη Μεσόγειο. Η πανάρχαια Εγνατία Οδός είναι διάσπαρτη από μνημεία των πέντε πολιτισμών που διέτρεχε στο διάβα των αιώνων.

Η Αλεξανδρούπολη είναι σήμερα ο μοναδικός δήμος που διαθέτει και τα τέσσερα διεθνή μέσα μεταφοράς. Αυτοκινητόδρομο, λιμάνι, σιδηρόδρομο και αεροδρόμιο Extra Schengen. Σε συνεργασία με Βουλγαρία και EE, θα μπορούσε να μετατραπεί ο Εβρος σε Δαρδανέλλια της ξηράς , που θα συνδέουν οδικώς, σιδηροδρομικώς και αεροπορικώς τον Εύξεινο Πόντο με το Αιγαίο.

Εβρος και Θράκη αποτελούν μοναδική ευνοϊκή πραγματικότητα, συντελεστή ήπιας ισχύος. Εάν χαράξουμε έναν κύκλο με κέντρο την Αλεξανδρούπολη και ακτίνα 300 χιλιόμετρα, θα συμπεριληφθεί σχεδόν όλη η Βουλγαρία με Σόφια, Φιλιππούπολη, Μπουργκάς, Βάρνα. Ολόκληρη η Ανατολική Θράκη με Αδριανούπολη, Ραιδεστό, Κωνσταντινούπολη και η περιοχή από Τσανάκαλε μέχρι Σμύρνη. Ενας εξωτερικός πληθυσμός σαράντα εκατομμυρίων βρίσκεται σε απόσταση ενός οδικού ταξιδιού 2 5 ωρών.

Καμία πόλη στην Ελλάδα και ελάχιστες στην Ευρώπη διαθέτουν τέτοιο πλεονέκτημα. Αυτός ο πληθυσμός είναι εν δυνάμει καταναλωτές και τουρίστες. Αυτούς πρέπει να κατακτήσουμε με έναν εξωστρεφή αναπτυξιακό σχεδιασμό, με μέτρα πολιτικής και διεθνείς συνεργασίες. Εάν η Αλεξανδρούπολη ανήκε σε οποιαδήποτε έξυπνη χώρα, θα είχε μετατραπεί σε μεγάλο υπερεθνικό οικονομικό κέντρο.

Συνύπαρξη μέσω διαλόγου
Υπάρχει όμως μια απαραίτητη προϋπόθεση. Η διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή. Η Ελλάδα και η Τουρκία θα είναι γείτονες για πάντα. Ούτε αυτοί ούτε εμείς θα μετακομίσουμε σε άλλα σημεία της Γης. Οι ηγεσίες των δύο χωρών, οι πολίτες και τα MME έχουν χρέος να αντιληφθούν ότι οι προκλήσεις και η ρητορική της έντασης τροφοδοτούν εθνικισμούς και μισαλλοδοξίες, δυσκολεύοντας τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση των διαφορών τους. Οι δύο χώρες πρέπει να ξεφύγουν από τη λογική του μηδενικού αθροίσματος , σύμφωνα με την οποία ό,τι κερδίζει ο ένας το χάνει ο άλλος. Είναι σημαντικό να εδραιωθεί η πεποίθηση ότι είναι δυνατόν να εξευρεθούν λύσεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν το μακροχρόνιο συμφέρον των δύο χωρών. Ειρηνική επίλυση διαφορών σημαίνει διάλογο, διαβούλευση, διαπραγμάτευση, στην οποία λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα και το αίσθημα ασφάλειας των γειτόνων.

Η αντίληψη δεν συζητούμε τίποτα στερείται σοβαρών ερεισμάτων. Το ίδιο και οι ισχυρισμοί ότι η μια πλευρά έχει το απόλυτο δίκαιο και η άλλη είναι πάντα προκλητική και βρίσκεται εν αδίκω.

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό
Η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Με βάση αυτή την παραδοχή, ήταν κοντόφθαλμη η συμμαχία με τους εχθρούς της γειτονικής χώρας για να την αποκλείσουμε από ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου, εργαλειοποιώντας το Καστελλόριζο.

Η απάντηση της Τουρκίας ήταν χάραξη της ΑΟΖ με τη Λιβύη, η οποία πλήττει μόνον εμάς. Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες δεν μπορούν να οριστούν μονομερώς από χώρες των οποίων τα ύδατα γειτονεύουν, όπως μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας, Κύπρου Τουρκίας κ.λπ. Απαιτούνται προηγουμένως συζητήσεις μεταξύ των χωρών αυτών.

Ετσι, αντί να πρωταγωνιστήσουμε σε μια διάσκεψη των ενδιαφερόμενων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για την από κοινού χάραξη των ΑΟΖ, σε συνδυασμό με την επίλυση του Κυπριακού, δημιουργήσαμε μια αχρείαστη ένταση, με συνέπεια να διστάζουν οι μεγάλες διεθνείς ενεργειακές εταιρείες και να διακόπτουν τις γεωτρήσεις στην Κύπρο. Τεράστια ευθύνη γι’ αυτό έχει η κυπριακή ηγεσία, η οποία σπαταλά αλόγιστα το διπλωματικό κεφάλαιο που της προσέφερε η ένταξη στην EE.

Τόσο η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή πλευρά το 2004, όσο και η σημερινή στάση της δημιουργούν καχυποψία στη διεθνή κοινότητα για την πραγματική επιθυμία της προς επίλυση του Κυπριακού. Μη μας διαφεύγει ότι ο OHE στις εκθέσεις του συμπεριλαμβάνει και τη δική μας πλευρά σε αυτούς που έχουν ευθύνες για το αδιέξοδο στις τελευταίες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας το 2017.

Το περιεχόμενο της λύσης έχει ήδη συμφωνηθεί κατά 99%. Απομένει πολιτική βούληση και θάρρος, ώστε να διανύσουμε το τελευταίο χιλιόμετρο που απομένει για την τελική συμφωνία. Δισταγμοί, υπαναχωρήσεις, άσκοπες κωλυσιεργίες και καθυστερήσεις δεν συγχωρούνται.

Τα νησιά
Στο Ανατολικό Αιγαίο, τα νησιά διαδραματίζουν αντίστοιχο ρόλο. Αποτελούν ιστορικά τη γεωγραφική επέκταση της τεράστιας ενδοχώρας της Μικράς Ασίας. Αυτή την ιδιότητα θα πρέπει να επαναφέρουμε στο προσκήνιο της πολιτικής μας, αντί της αδιέξοδης συζήτησης περί εξοπλισμού τους και περί γκρίζων ζωνών , η οποία αναβιώνει λόγω της προοπτικής για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η απειλή για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, σε συνδυασμό με τη μονομερή επέκταση του ελληνικού εναέριου χώρου στα 10 μίλια το 1931, προκάλεσε την απειλή του casus belli από την Τουρκία, με την αιτιολογία ότι δημιουργούνται καταστάσεις ασφυξίας γι' αυτήν. Θα ήταν εύκολα κατανοητό αυτό, εάν θέσουμε υποθετικά την Ελλάδα στη θέση της Τουρκίας.

Οι απευθείας συνομιλίες Ελλάδας Τουρκίας και η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι οι μοναδικές επιλογές. Οι δίαυλοι μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να μένουν πάντα ανοιχτοί. Πρέπει να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο σύγκρουσης, που θα έχει σοβαρότατες συνέπειες. Ο Εβρος και τα νησιά μας δεν πρέπει να είναι εσαεί όμηροι της εξωτερικής πολιτικής.

Πρωτοβουλία πρόταση
Του χρόνου οι Τούρκοι θα ξεκινήσουν τους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια του αγώνα της ανεξαρτησίας τους και θα τιμήσουν τους νεκρούς τους στα μνημεία που έχουν στήσει σε κάθε πεδίο μάχης. Για τους δικούς μας σαράντα πέντε χιλιάδες νέους που άφησαν τα κόκαλά τους στην ξένη γη δεν υπάρχει ούτε αναμνηστική πλάκα.

Είναι καιρός να αναληφθεί πρωτοβουλία, με συμμετοχή και του Οικουμενικού Πατριάρχη, για τη δημιουργία ενός σεμνού μνημείου στην κοιλάδα του Αλή Βεράν, όπου δόθηκε η τελευταία και πλέον αιματηρή μάχη το 1922. Και να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου τον Αύγουστο του 2022, εκατό χρόνια μετά, με την παρουσία των ηγετών των δυο χωρών.

Θα ήταν ένα τρυφερό άγγιγμα μνήμης για όλους, ιδιαίτερα για τις οικογένειες των παιδιών. Ταυτοχρόνως θα ήταν και μια κίνηση καταδίκης του πολέμου και έναρξης ουσιαστικών συνομιλιών για το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με προοπτική τη σταθερή ειρήνη και την ανάπτυξη.
Ο ΠΟΛΙΤΗΣ
Ο Γιάννης Λασκαράκης είναι πολιτικός μηχανικός, εκδότης της εφημερίδας «Η Γνώμη» της Αλεξανδρούπολης
Ο Θόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονας – διεθνολόγος

TA NEA

ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ
Ανταλλαγή «πυρών» για τη Γενοκτονία

Μετωπική Αθήνας - Αγκύρας προκαλούν και οι δηλώσεις ή εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, καθώς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θεώρησε ότι βρήκε πεδίο για μία νέα σύγκρουση, αντιπαραβάλλοντας τη δική της ημέρα εορτής δίπλα στη μαύρη επέτειο της 19ης Μαΐου. Η Αγκυρα κάνει λόγο για «παραλήρημα» της ελληνικής πλευράς, καθώς η Τουρκία αρνείται την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και επιλέγει διαφορετική ανάγνωση της Ιστορίας. Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε επίσης σε υψηλούς τόνους, καταγγέλλοντας την Τουρκία για προσπάθεια παραποίησης των ιστορικών γεγονότων και καλώντας τη να αναγνωρίσει την ιστορική αλήθεια. Ενόχληση στην Αγκυρα προκάλεσε και το κάψιμο μιας τουρκικής σημασίας (φωτογραφία) στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ενέργεια την οποία καταδίκασε κατηγορηματικά το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «αβάσιμες και γεμάτες παραλήρημα δηλώσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου και των Αρχών της Ελλάδας με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919, που δεν συμβαδίζουν με τα ιστορικά γεγονότα ή τις αξίες του 21ου αιώνα». Η Αγκυρα αναφέρεται επίσης σε εισβολή του Ελληνικού Στρατού στη Σμύρνη το 1919, σε κατοχή, αλλά και σε φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν καλώντας την ελληνική ηγεσία, η οποία «δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Ιστορία της», να μην ξεχνά «τις εκθέσεις της ερευνητικής επιτροπής των συμμαχικών χωρών και τα γεγονότα στα οποία βασίζεται το άρθρο για εγκλήματα πολέμου της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ. Σε έντονο ύφος αντέδρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνοντας ότι «η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους». Η Αθήνα καταγγέλλει την Τουρκία για «αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της Ιστορίας», διαμηνύοντας ότι «όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την Ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά».

TA NEA

Μίχαελ Ροτ
«Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει σε μας»

«Η πανδημία δεν γνωρίζει εθνικά σύνορα και δεν έχει εθνικό διαβατήριο. Χρειαζόμαστε κοινά βήματα που θα ανταποκρίνονται στις διάφορες εξελίξεις της πανδημίας στην ΕΕ» λέει στα «ΝΕΑ» ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βερολίνο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΠΑ

Η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας ανοίγει την προοπτική για την Ελλάδα να μπει δυναμικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τον τουρισμό και την οικονομική ανάκαμψη, εκτιμά στα «ΝΕΑ» ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ. Η πανδημία θα επισκιάσει και τη γερμανική προεδρία στην EE το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Κύριε Ροτ, η κρίση κορωνοϊού έπληξε όλους τους τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα σκληρά τον τουρισμό. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε έναν διάλογο γειτονίας με 10 χώρες, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα, θα διασωθεί τουλάχιστον ένα μέρος της φετινής σεζόν;
Ο τουρισμός είναι σημαντικός και για τη Γερμανία. Οι Γερμανοί είναι γνωστοί πρωταθλητές των ταξιδιών σε άλλες χώρες, γνωρίζουν άλλες κουλτούρες, οι προορισμοί στην EE και ιδίως η Ελλάδα παίζουν προεξάρχοντα ρόλο. Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε βήμα προς βήμα, προκειμένου να διευκολύνουμε τον τουρισμό χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών μας. Και το κάνουμε προχωρώντας συντεταγμένα και με αλληλεγγύη.

Η προειδοποιητική ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών για ταξίδια εκτός Γερμανίας ισχύει μέχρι τις 14 Ιουνίου. Τι θα ακολουθήσει μετά;
 Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα εάν αυτή η ταξιδιωτική προειδοποίηση εκπνεύσει στις 14 Ιουνίου και μπορέσουμε να περάσουμε στις εξειδικευμένες ταξιδιωτικές οδηγίες που θα ανταποκρίνονται στις συνθήκες των επιμέρους χωρών της EE. Σε διεθνές επίπεδο βλέπω ακόμη σοβαρούς κινδύνους, αλλά για την EE είμαι πιο αισιόδοξος. Τα ταξίδια ελπίζω να είναι σύντομα εφικτά, όσο τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και απόστασης. Αυτό όμως δεν αποκλείει να υπάρξουν διαφοροποιήσεις που θα εξαρτώνται κυρίως από την εξέλιξη της πανδημίας, η οποία εμφανίζει διαφορές μεταξύ χωρών αλλά και περιοχών.

Είστε δηλαδή αντίθετος στις διμερείς συμφωνίες της Γερμανίας με τις χώρες προορισμού;
Η πανδημία δεν γνωρίζει εθνικά σύνορα και δεν έχει εθνικό διαβατήριο. Χρειαζόμαστε κοινά βήματα που θα ανταποκρίνονται στις διαφορές εξελίξεις της πανδημίας στην EE. Ζητούμενο είναι να βρούμε κοινές λύσεις στην EE, να μη γίνει ο τουρισμός εντελώς διμερής υπόθεση, αυτό θα αντιστρατευόταν την EE των ανοιχτών συνόρων και της ελεύθερης διακίνησης.

Ποια εικόνα έχετε από την Ελλάδα στην κορωνοκρίση;
Χαίρομαι ιδιαίτερα που η πανδημία δεν έπληξε τόσο την Ελλάδα, με την οποία έχουμε τόσο στενές σχέσεις, όπως έπληξε τις Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία. Αυτό είναι μεγάλη τύχη και έχω την εντύπωση ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα βοήθησαν να περιορίσουν όσο ήταν δυνατόν περισσότερο την πανδημία. Αυτό ανοίγει τώρα την προοπτική να μπει η Ελλάδα ως προορισμός ξανά δυναμικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά και για την οικονομία.

Στην αρχή της πανδημίας η Γερμανία δέχτηκε κριτική για έλλειψη αλληλεγγύης εξαιτίας της απόρριψης του κορωνοομολόγου. Δεν ανησυχείτε για την αρνητική εικόνα της Γερμανίας στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
Καμία χώρα στον κόσμο δεν είχε στο συρτάρι το απόλυτο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Και η EE έχει περιορισμένες αρμοδιότητες σε θέματα υγείας. Στην EE, μετά από κάποια λάθη που έγιναν σίγουρα στην αρχή, καταφέραμε να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα αλληλεγγύης. Η Γερμανία πήρε ασθενείς από άλλες χώρες, μοιραστήκαμε με άλλους εταίρους τα περιορισμένα υγειονομικά μέσα, βοηθήσαμε όπου ήταν αναγκαίο. Η Γερμανία είναι επίσης πρόθυμη να βοηθήσει με σημαντικά οικονομικά μέσα τις χώρες που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση. Δεν έχω την εντύπωση ότι στην Ελλάδα η εικόνα της Γερμανίας επλήγη σε αυτήν την κρίση. Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει σε μας.

Τον Ιούλιο ξεκινά η γερμανική προεδρία στην EE. Προετοιμάζεστε για μια προεδρία στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού;
Θα είναι σίγουρα μία ιδιαίτερη προεδρία, στην οποία καθοριστικό θα είναι το ερώτημα: θα καταφέρουμε να βγούμε μαζί από αυτήν την κρίση, να διασφαλίσουμε θέσεις εργασίας, να βελτιώσουμε αισθητά την κατάσταση του υγειονομικού συστήματος σε όλη την EE για να είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι στο μέλλον Ταυτόχρονα παραμένουν ψηλά στην ατζέντα τα μεγάλα θέματα: προστασία του κλίματος, κράτος δικαίου, ψηφιοποίηση, κοινωνική συνοχή.

Μπορούν αυτά να συνδυαστούν με την επίκαιρη ανάγκη να αντιμετωπιστούν η πανδημία και οι συνέπειες της;
Η μάχη κατά της πανδημίας μπορεί πολύ καλά να συνδυαστεί με την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της Ευρώπης. Οταν, για παράδειγμα, επενδύουμε στην οικονομία για δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι σημαντικό να ενισχύουμε ταυτόχρονα την απαραίτητη, οικολογική αναμόρφωση του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου για να πετύχουμε και τους αυστηρούς στόχους προστασίας του κλίματος. Διότι ένα είναι βέβαιο: εμβόλιο κατά της κλιματικής αλλαγής δεν θα βρούμε. Και η κρίση έδειξε ότι η δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου δεν είναι σημαντικά μόνο στις καλές εποχές, η ΕΕ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι μία ένωση κοινών αξιών. Είμαστε πολύ περισσότερα από εσωτερική αγορά και νομισματική ένωση.

TA NEA

Προκόπης Παυλόπουλος
Έμμεση στήριξη στην Καρλσρούη

Η πρώτη μεταπροεδρική παρέμβαση «κλείνει το μάτι» υπερ της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Θα μπορούσε να είναι η μεγάλη εικόνα, που συνδέεται και με την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκείνη που αποτέλεσε αφορμή για την πρώτη πολιτικονομική παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου μετά την αποχώρηση από το Προεδρικό Μέγαρο. Ισως ακόμη το κίνητρο να κρύβεται σε απωθημένα από μια ανάλογη παλαιά διαμάχη για τον βασικό μέτοχο , δεκαπέντε χρόνια πίσω. Οπως και να έχει, ωστόσο, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να δηλώσει το δικό του παρών με μια τοποθέτηση για το υπόβαθρο και τις επιπτώσεις της πρόσφατης απόφασης του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, που προκαλεί σοβαρές τριβές στον άξονα Βρυξέλλες Βερολίνο.

Στην πραγματικότητα, με ένα άρθρο 35 σελίδων που προσιδιάζει σε νομική γνωμοδότηση, ο Προκόπης Παυλόπουλος τροφοδοτεί την παλαιά διαμάχη που έχει αναβιώσει και στην ελληνική νομική κοινότητα για το εάν τα εθνικά Συντάγματα κινούνται υπεράνω του κοινοτικού δικαίου. Η δική του θέση μπορεί κάλλιστα να ειπωθεί ότι ενισχύει τον σκεπτικισμό για το ενωσιακό εγχείρημα τη λέξη, άλλωστε, φροντίζει και ο ίδιος να επικαλεστεί.

Με το μακροσκελές άρθρο φαίνεται να αποδέχεται τη θέση ότι τα εθνικά Συντάγματα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερέχουν έναντι αντίθετων διατάξεων του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον κατά την παρούσα φάση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Πρόκειται για μια πάγια νομική θέση του καθηγητή Παυλόπουλου, η οποία όμως διαφέρει ουσιωδώς από την άποψη που υιοθετούν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρίσκεται σε απόκλιση με την άποψη που υποστηρίζουν άλλοι θεωρητικοί του συνταγματικού δικαίου και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι παρεμβάσεις των Ευάγγελου Βενιζέλου και Βασίλειου Σκουρή στα «ΝΕΑ» του περασμένου Σαββατοκύριακου ήταν χαρακτηριστικές της αντίπερα νομικής όχθης.

Είναι προφανές ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να κινηθεί εντός του επιστημονικού πεδίου, αλλά η παρέμβασή του προκαλεί ήδη συζητήσεις στον νομικό και πολιτικό κόσμο. Το κείμενό του θα δημοσιευθεί στο προσεχές τεύχος της Εφημερίδας Διοικητικού Δικαίου και από προχθές έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Το περιεχόμενό του, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τον πολιτικό χαρακτήρα του.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΙΓΜΑ. Από τον τίτλο ακόμη του άρθρου ο Παυλόπουλος φροντίζει να αναδείξει το δικό του στίγμα: Κρίνει τη γερμανική δικαστική απόφαση ως έμμεση πλην σαφή αμφισβήτηση της υπεροχής του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι του Εθνικού Δικαίου . Και από την πλευρά του παίρνει ευδιάκριτη θέση ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέρη, δικαιολογώντας τη γερμανική θέση. Και αντιμετωπίζει σχεδόν επικριτικά την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δήλωσε ότι εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο προσφυγής κατά της Γερμανίας για παράβαση των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων. Για τον Παυλόπουλο, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας διέβη τον «Ρουβίκωνα».

Μάλλον με σκωπτικό τρόπο αντιμετωπίζει και τις «ευχές και παραινέσεις», όπως τις χαρακτηρίζει, του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) και άλλες παρεμφερείς από άλλα ευρωπαϊκά όργανα, οι οποίες «κάθε άλλο παρά επαρκείς είναι για να κάμψουν θέσεις όπως εκείνες του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, αφού η βασική αιτία της νομικής διένεξης ως προς τις σχέσεις του Ευρωπαϊκού και του Εθνικού Δικαίου βρίσκεται αλλού και έχει πολύ βαθιές «θεσμικές ρίζες». Εδώ διαφαίνεται καθαρά και η δική του θέση, όπως είχε διατυπωθεί και κατά το παρελθόν αναφορικά με την ιεραρχία των κανόνων δικαίου: «Στην κορυφή αλλά και, κατά θεσμική λογική, στη βάση της έννομης τάξης βρίσκεται το Σύνταγμα, ως "Θεμελιώδης Νόμος" στήριξής της και οργάνωσης των εν γένει πολιτικών θεσμών. Η κανονιστική ιδιομορφία του Συντάγματος, ως "κανόνα δικαίου γενάρχη" της όλης έννομης τάξης, οδηγεί, αναποτρέπτως, στην καθολική και αδιάστικτη υπεροχή του εντός της εσωτερικής έννομης τάξης...», σημειώνει.

Ως προς τον «σκεπτικισμό» δε, που ορισμένοι εκφράζουν σε ό,τι αφορά τη σχέση μεταξύ Συντάγματος και Ευρωπαϊκού Δικαίου, επισημαίνει τα εξής: «Είναι λάθος, όσο η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει προχωρήσει στο σημείο εκείνο πολιτειακής οργάνωσης που θα της επέτρεπε να διαθέτει πραγματικά ενιαίο συνταγματικό θεμέλιο, να επιχειρούν μια τέτοια σύγκριση και να θέτουν εν αμφιβάλω την υπεροχή του Συντάγματος».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
 «Αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της Ιστορίας»

Ο Ν. Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία για υπερφίαλη συμπεριφορά και καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν επιδιώκει συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες της.

ΣΚΛΗΡΗ απάντηση στην Τουρκία έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών λίγες ώρες μετά την εμπρηστική ανακοίνωση κατά της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας με αφορμή την 19η Μαΐου, ήμερα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, και τη δήλωση του Τούρκου υπ. Εξωτερικών, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι αβάσιμες και παράλογες δηλώσεις του Κοινοβουλίου και των Αρχών της Ελλάδας, με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919, δεν συμβαδίζουν με τα ιστορικά γεγονότα ή τις αξίες του 21 ου αιώνα. Η Ελλάδα, που επιμένει να αδιαφορεί στις εκκλήσεις μας για επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς μας σχέσεις μέσω του διαλόγου, θα πρέπει να πιάσει το χέρι φιλίας που τείνουμε, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, και να προχωρήσει σε μια σωστή ανάγνωση της αλλαγής που έχει επελθει στον κόσμο».

Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε άμεσα, κάνοντας λόγο για «αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της Ιστορίας», επισημαίνοντας ακόμη πως η Τουρκία οφείλει όπως όλοι «να συμβιβάζεται με την ιστορία της, ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά».

Προϋποθέσεις
«Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους. Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και πέραν αυτών» , ανέφερε η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, συνεχίζοντας: «Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μια φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της Ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια».

Ο κ. Δένδιας, με δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα της EPA, σημείωσε ότι η Τουρκία «σε μια φάση και δικής της κρίσης, αλλά και παγκόσμιας, της κρίσης του κορονοϊού, αντί να προτάσσει την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων, προτάσσει την επίλυση ανύπαρκτων διαφορών». Παράλληλα, κατηγόρησε την Τουρκία για υπερφίαλη συμπεριφορά και καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν επιδιώκει συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες της ακόμη και για ζητήματα που επηρεάζουν όλους, κι αυτή π προσέγγιση δεν βοηθά το κοινό μέλλον.

«Η Τουρκία θέλει να κατασκευάσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου. Δεν θα έπρεπε να συνεννοηθεί με τις γειτονικές χώρες για τις παραμέτρους ασφαλείας Υπάρχει ρήγμα στην ευρύτερη περιοχή. Η περιοχή αυτή δεν στερείται σεισμών. Δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα αυτό», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Να σημειωθεί πως οι ακραίες δηλώσεις της Άγκυρας συνεχίστηκαν και με αφορμή το περιστατικό με το κάψιμο τουρκικής σημαίας στο Σύνταγμα, με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χ. Ακσόι να αναρτά στο twitter «Οι ρατσιστές δεν έχουν πάρει ακόμη το μάθημα που πρέπει. Κανείς δεν μπορεί να απλώσει χέρι στη ένδοξη σημαία μας!».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δένδιας: Φαιδρότητες τα casus belli για την επέκταση των χωρικών υδάτων

«Μπορούμε να τα επεκτείνουμε όταν, όπου και όπως θέλουμε»

Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι μονομερές δικαίωμα και θα το ασκήσει η Ελλάδα όπου θέλει, όταν κρίνει και όπως θέλει, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε υψηλούς τόνους για την παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Δένδιας μάλιστα χαρακτήρισε «φαιδρότητες» τα περί casus belli που εγείρει η Αγκυρα σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια και πρόσθεσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο, αλλά οι Έλληνες αξιωματικοί δεν είναι «θερμοκέφαλοι».

Μιλώντας στο Α' Πρόγραμμα της EPA ο υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τα 12 μίλια, είπε πως «είναι μονομερές δικαίωμα της χώρας, το οποίο θα ασκήσει όπου θέλει, όταν κρίνει, όπως θέλει. Δεν έχει κανέναν λόγο συνδιαλλαγής με οποιονδήποτε γι' αυτό» και πρόσθεσε ότι «οι φαιδρότητες του τύπου casus belli από την Τουρκία εμάς μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Στην κοινωνία του 21ου αιώνα απειλές πολέμου δεν υφίστανται».

Επίσης, μίλησε για τις επόμενες κινήσεις της χώρας όσον αφορά τη Λιβύη και χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό σύμφωνο «μνημόνιο νομικής ανυπαρξίας» και «νομικό κατασκεύασμα, το οποίο είναι στα όρια της φαιδρότητας», «θα προτείναμε στην Τουρκία να μη στηρίζει ενέργειες περί ανύπαρκτου μνημονίου» τόνισε ο Νίκος Δένδιας και σημείωσε ότι «η Τουρκία, με την παράλογη, προκλητική, παράνομη πολλές φορές συμπεριφορά της, με την υπερφίαλη συμπεριφορά της στο πλαίσιο της κυπριακής αποκλειστικής ζώνης, μας έχει ανοίξει πάρα πολλές πόρτες γιατί έχει βοηθήσει τη διεθνή κοινότητα να καταλάβει τελικά τι ρόλο έχει ο καθένας».

Τέλος, για το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έμπειρες, οι Έλληνες αξιωματικοί δεν είναι θερμοκέφαλοι, «ξέρουν να χειρίζονται καταστάσεις και αυτό έχει αποδειχθεί, εφόσον βεβαίως και η άλλη πλευρά τηρεί κάποια όρια».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ανοίγει τα τζαμιά στην επέτειο της Άλωσης!

ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ αναμένεται σήμερα η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα μουσουλμανικά τεμένη της χώρας, που παραμένουν κλειστά από τις 16 Μαρτίου.

Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε, πάντως, πως η ημερομηνία επαναλειτουργίας τους έχει ήδη αποφασιστεί και είναι η 29η Μαΐου, ημέρα Παρασκευή, ημερομηνία που συμπίπτει με την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Μάλιστα, δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρουν πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, οι προσευχές θα γίνονται κατά προτίμηση στις αυλές των τζαμιών και όχι στο εσωτερικό τους. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε είναι πιθανόν να υπάρξει κάποια απόφαση σχετικά με την Αγία Σοφία, να δοθεί δηλαδή η άδεια στους πιστούς να προσευχηθούν στην πλατεία μπροστά από τον ναό, χωρίς να εισέλθουν στο εσωτερικό του.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων ο διευθυντής της Υπηρεσίας θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς είπε ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το πώς θα γίνεται η προσέλευση των πιστών θα αποφασιστούν σε συνάντηση που θα έχει με εκπροσώπους των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διεξάγεται η «Καταιγίδα» , αλλά με... εκπτώσεις

Ως μήνυμα στην Άγκυρα

ΣΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ της τελευταίας και μόνο φάσης της άσκησης «Καταιγίδα», με τη συμμετοχή περιορισμένου ωστόσο αριθμού μονάδων, προχωρά το Πολεμικό Ναυτικό. Στην άσκηση έλαβαν μέρος και μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και ένα αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων Ρ 8Α των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η «Καταιγίδα», η μεγαλύτερη άσκηση του Π.Ν., αποφασίστηκε να μη γίνει φέτος για λόγους που συνδέονται με την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και τον περιορισμό της έντασης στο Αιγαίο, καθώς και η Τουρκία προηγουμένως είχε αποφασίσει την ακύρωση άσκησης της.

Ετοιμότητα
Οι επιτελείς του Πενταγώνου έκριναν ωστόσο, δεδομένης και της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας με υπερπτήσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, να διεξαγάγουν το τελευταίο μέρος της άσκησης, έστω και με περιορισμένη συμμετοχή μονάδων, προκειμένου να διατηρηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού.

Η τρίτη αυτή φάση ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή με επίκεντρο το Μυρτώο Πέλαγος. Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν με υπερπτήσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Συνολικά τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο παραβίασαν το FIR Αθηνών και στη συνέχεια κατέγραψαν 31 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Εξ αυτών οι τρεις ήταν πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Κομισιόν: Δεν αποτελεί προτεραιότητα η ανάκαμψη!

Απίστευτη ανακοίνωση! Οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να ανησυχήσουν σε... δεύτερο χρόνο για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα

Από τη Θεανώ Καρούτα

Με μια... μέτρια το λιγότερο δήλωση επιχείρησε η Κομισιόν να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με έντονη την απουσία κατεύθυνσης προς τις πολιτικές ουσιαστικής στήριξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ετήσιες συστάσεις της προς τους «27» ανέφερε πως οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να επικεντρωθούν τώρα στην προστασία της δημόσιας υγείας και των θέσεων εργασίας και να ανησυχήσουν σε δεύτερο χρόνο για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Παρά την ελαφριά αλλαγή στην «άνοστη» σύσταση της Κομισιόν, η οποία συνήθως ζητά συνετές πολιτικές, πολλοί αντιμετώπισαν επικριτικά το γεγονός πως ούτε αιπή τη φορά κατάφερε να δώσει στίγμα ουσιαστικής στήριξης προς τα κράτη που επλήγησαν ση μαντικά από την επιδημία. Η Επιτροπή ανέφερε πως η Ε.Ε. θα πρέπει να συντονίσει την προσέγγισή της στην οικονομική ανάκαμψη μόλις υποχωρήσει η πανδημία και πως το δημοσιονομικό έλλειμμα σε όλες τις χώρες αναμένεται να διευρυνθεί φέτος πολύ πέρα από το όριο που έχει θέσει η Ενωση για 3 ο του ΑΕΠ, καθώς οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν κρατικούς πόρους για να στηρίξουν τις οικονομίες τους.

Πυρά κατά Βερολίνου
«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: χρειάζεται να υπάρχει μια υποστηρικτική δημοσιονομική στάση και συνιστούμε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, να συντηρηθεί η οικονομία και να στηριχθεί η ανάκαμψη» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι.

Την ίδια ώρα πάντως, η Ευρωπαία επίτροπος Συνοχής Ελίζα Φερέιρα δεν δίστασε να εκτοξεύσει πυρά κατά του Βερολίνου, λέγοντας πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατεπείγοντος για να ελεγχθεί η κρίση θέτουν σε κίνδυνο τη συνοχή της Ενωσης. «Σχεδόν δύο τρισεκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για κρατικές αρωγές και το ήμισυ αυτών χορηγήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση προς τις εθνικές επιχειρήσεις της. Όταν αυτές οι επιχειρήσεις μπαίνουν στον ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά, έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες» σχολίασε η Πορτογαλίδα. Το πλήρες ποσό των κρατικών αρωγών που χορηγήθηκαν από τα πιο ισχυρά κράτη μέλη στις δικές τους επιχειρήσεις ισοδυναμεί με τα συνολικό ΑΕΠ περίπου 16 κρατών μελών υπογράμμισε, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό να αποκατασταθούν οι συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού, καθώς τώρα επικρατεί πλήρης ανισορροπία.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μαυροβούνιο: Υπό διωγμό οι Σέρβοι ορθόδοξοι

Κραυγή αγωνίας από τον Πατριάρχη τους

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιττς είχε χθες ο Πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος, κατά την οποία του εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ορθοδοξία στο Μαυροβούνιο.

Δίνοντας το στίγμα της συζήτησης τους κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Σέρβος Πατριάρχης ανάφέρθηκε εκτενώς στις δυσκολίες των ορθοδόξων του Μαυροβουνίου, λέγοντας πως υπόκεινται στις χειρότερες διώξεις της μακρόχρονης Ιστορία τους. «Η κατάσταση για τους ορθόδοξους Σέρβους στο Μαυροβούνιο είναι δυσκολότερη απ' ό,τι ήταν με τους Οθωμανούς, ακόμη και από την περίοδο του κομμουνισμού είναι χειρότερα. Τότε, τουλάχιστον, αντιμετωπιζόταν με σεβασμό η Εκκλησία» επισήμανε.

Ο προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς προσπαθεί να αφανίσει το σερβικό έθνος και την Εκκλησία του, υλοποιώντας σχέδιο δημιουργίας σχισματικής ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Πατριάρχης τόνισε πως σέβεται το ανεξάρτητο κράτος του Μαυροβουνίου, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως δεν διακρίνει υ προσπαθεί να κάνει ο Τζουκάνοβιτς. «Πώς γίνεται ένας αβάπτιστος και άθεος να προσπαθεί να ιδρύσει Εκκλησία»; διερωτήθηκε ο κ. Ειρηναίος, ζητώντας από τον πρόεδρο της Σερβίας να προστατεύσει τον σερβικό λαό και τη σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, που διώκονται στο Μαυροβούνιο .

 Ο Βούτσιτς, από την πλευρά του, δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα και δημοκρατικά μέσα για την προστασία των Σέρβων στο Μαυροβούνιο και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. «Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση του εθνικού ιστού, επειδή κάποιοι πίστεψαν ότι μπορούν να αφομοιώσουν το σερβικό έθνος» επισήμανε ο Σέρβος πρόεδρος.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Τα «μετέωρα» drones του Αλκιβιάδη Στεφανή

Πώς η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών σταμάτησε την παραγγελία που είχε στα σκαριά ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας - Σε ποιους επιχειρηματίες θα κατέληγαν περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ

ΤΩΝ ΜΑΝΟΥ ΤΣΑΛΔΑΡΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΕΡΖΗ

Απόστρατος πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού, υποψήφιος σε δήμο των βορείων προαστίων και φίλα προσκείμενος στη Νέα Δημοκρατία, είναι ο διευθύνων σύμβουλος μιας από τις δύο εταιρείες που θα έπαιρναν από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή την παραγγελία για την κατασκευή συνολικά έξι drones για να χρησιμοποιηθούν από το Πολεμικό Ναυτικό στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Παραγγελία η οποία ακυρώθηκε μετά τις αποφάσεις που έλαβε στα μέσα Ιανουαρίου η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), με συνέπεια ο αρμόδιος για το θέμα υφυπουργός να αναγκαστεί να εκδώσει στις 12 Μαΐου και να αναρτήσει στη «Διαύγεια» τη δική του απόφαση, με την οποία ματαίωνε τη Διαδικασία Σύναψης Σύμβασης Διαπραγμάτευσης που είχε ξεκινήσει, συνολικού ύψους πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ.

Η απόκτηση των drones, όπως αναφέρουν στην «Εφ.Συν.» αξιωματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού, θα βοηθούσε σημαντικά στον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων και γι' αυτό οι υπηρεσίες του ετοιμάζονται να προκηρύξουν έναν νέο, νόμιμο διαγωνισμό.

Το όλο θέμα, αξίζει να σημειωθεί, είχε κρατηθεί μυστικό ώς τη στιγμή που σχετικές πληροφορίες είδαν τη Δευτέρα το φως της δημοσιότητας από στρατιωτικού ενδιαφέροντος ιστοσελίδα (armyvoice.gr), με συνέπεια την επομένη να εκδοθεί από τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛΛ., Βασίλη Κεγκέρογλου και Γιώργο Καμίνη, οξεία ανακοίνωση υπό τον τίτλο «Η νομοθεσία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - Ν.Δ. ευνοεί την αδιαφάνεια».

Σε αυτήν επισήμαιναν ότι η απόφαση «αποκάλυψε απόλυτα τον μηχανισμό αδιαφανών συμβάσεων που έχει στηθεί, από το 2016 (σ.σ. στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας)», ότι η κυβέρνηση την απέκρυψε και ότι συνεχίζει «να εφαρμόζει τις κατά παρέκκλιση διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και να νομοθετεί καινούργιες». Υπογράμμιζε μάλιστα ότι: «Η κυβέρνηση οφείλει να θέσει τέρμα στον θεσμικό κατήφορο της αδιαφάνειας, της διαπλοκής και της διαφθοράς και να παραπέμψει κάθε δημόσια σύμβαση που συνήφθη "κατά παρέκκλιση" στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Η απόφαση της ΑΕΠΠ ελήφθη μετά την προσφυγή σε αυτήν εταιρείας που εδρεύει στην Κρήτη και η οποία θεωρούσε ότι τα προϊόντα της ήταν συμβατά με το αντικείμενο της πρόσκλησης που είχε βγάλει το υπουργείο και ότι θα μπορούσε να ανταποκριθεί εγκαίρως. Η πρόσκληση είχε δημοσιευτεί στις 12 Δεκεμβρίου και για να γίνει αποδεκτή από την ΑΕΠΠ, το υπουργείο είχε σπάσει την προμήθεια σε δύο σκέλη. Στο ένα σκέλος εμφανίστηκε μια εταιρεία που θα αναλάμβανε έργο αξίας 1.329.680 ευρώ και στο άλλο σκέλος άλλη εταιρεία που θα εισέπραττε 853.000 ευρώ. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι και οι δύο υπέβαλαν τις αιτήσεις τους την τελευταία ημέρα που όριζε το υπουργείο, δηλαδή στις 15 Δεκεμβρίου. Προκειμένου, τέλος, να γίνουν δεκτές, το υπουργείο επικαλούνταν έκτακτες συνθήκες.

Στην απορριπτική της, όμως, απόφαση η ΑΕΠΠ επισήμανε ότι «η αναθέτουσα αρχή κατά παράβαση της ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου προσέφυγε στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης» και ότι «ο χρόνος παράδοσης των προς προμήθεια ειδών ορίζεται [...] "εντός δέκα (10) μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης", που απέχει πολύ από το να μπορεί να δικαιολογήσει επείγουσα ανάγκη».

Τώρα ποια ανάγκη οδήγησε τον υφυπουργό να δώσει το κομμάτι της παραγγελίας των 853.000 ευρώ σε εταιρεία της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος, όπως έμαθε η «Εφ.Συν.», είναι απόστρατος του Π.Ν. και πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, παραμένει άγνωστη.

Η Moiss Συμβουλευτική και ο κ. Φίλιππος Μωϋσόγλου

ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ υπέβαλαν τις σχετικές αιτήσεις ήταν η Drone Solutions S.A. και η Moiss Συμβουλευτική, η οποία ανήκει στον απόστρατο αξιωματικό Φίλιππο Μωϋσόγλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εταιρεία -σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ έχει κεφάλαιο μόλις 18.000 ευρώ και ενώ το αντικείμενο της ήταν η διαφημιστική προβολή και προγράμματα σεμιναρίων, πριν από 2 χρόνια άλλαξε το καταστατικό λειτουργίας της και πρόσθεσε ως δραστηριότητα την... πώληση όπλων και πυρομαχικών, αλλά και τη διαμεσολάβηση για πώληση πλοίων, ακόμα και αεροπλάνων!

Ο κ. Μωϋσόγλου απασχόλησε την επικαιρότητα την προηγούμενη δεκαετία, καθώς προοριζόταν για διοικητής στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, ωστόσο την τελευταία στιγμή ακύρωσε τον διορισμό του ο τότε υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς το όνομα του κ. Μωϋσόγλου είχε αναμιχθεί στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου in.gr στις 19 Απριλίου 2007, «Ο κ. Μωϋσόγλου ήταν μέχρι το καλοκαίρι του 2006 αντιπρόεδρος του ΤΑΠ-ΟΤΕ, απομακρύνθηκε ωστόσο από τον υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, μετά από καταγγελία των συνδικαλιστών του Ταμείου ότι ακύρωσε τη συνεργασία του ΤΑΠ-ΟΤΕ με την Εθνική Τράπεζα και την ανέθεσε στη Eurobank, μολονότι πιο συμφέρουσα προσφορά ήταν εκείνη της Αγροτικής Τράπεζας».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Παραποιούν την ιστορία

«Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά» η άμεση απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην προκλητική ανακοίνωση της Άγκυρας

ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΖΗΡΓΑΝΟΥ

Ως ευτυχισμένη ημέρα χαρακτήρισε χθες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την 19η Μαΐου, ΜΗ ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «Η ημερομηνία της 19ης Μαΐου 1919, όταν έγινε το πρώτο βήμα του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, είναι μια ευτυχισμένη μέρα όχι μόνο για το έθνος μας, αλλά και για όλα τα καταπιεσμένα έθνη που πολέμησαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Σε μια τέτοια μέρα, οι αβάσιμες και παραληρηματικές δηλώσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των ελληνικών αρχών με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919 δεν είναι συμβατές με τα ιστορικά γεγονότα ή τις αξίες του 21ου αιώνα».

Η ανακοίνωση καταλήγει με προτροπή προς την Ελλάδα «για επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς μας σχέσεις μέσω του διαλόγου».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε άμεσα στην προκλητική ανακοίνωση της Άγκυρας: «Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτητών του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους.

Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και πέραν αυτών. Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μια φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια. Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά».

Απαράδεκτη ενέργεια
Ανταλλαγή ανακοινώσεων είχαμε όμως και για την απαράδεκτη και προβοκατόρικη ενέργεια μεμονωμένων ατόμων να κάψουν την τουρκική σημαία σε συγκέντρωση για την επέτειο των 101 χρόνων από τη γενοκτονία των Ποντίων. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε άμεσα, απερίφραστα και «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου οιασδήποτε χώρας και εν προκειμένω της Τουρκίας».

Με ανακοίνωσή του σημείωσε επίσης ότι «Ανάλογες ενέργειες είναι αντίθετες με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του ελληνικού λαού». Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, με ανάρτηση του στο Twitter, ανέφερε: «όταν ο στρατός μας πήρε πίσω τη Σμύρνη δεν πάτησε την ελληνική σημαία, που ήταν στρωμένη μπροστά του, λέγοντας ότι "είναι η τιμή ενός έθνους". Από τότε έχουν περάσει 100 χρόνια. Οι ρατσιστές δεν έχουν πάρει ακόμα το απαραίτητο μάθημά τους. Κανείς δεν μπορεί να απλώσει χέρι στην ένδοξη σημαία μας».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Κερδίζει έδαφος η «τούρκο κρατία» στη Λιβύη

Αεροπορική βάση στρατηγικής σημασίας κατέλαβε η Κυβέρνηση της Τρίπολης που υποστηρίζεται από τον Ερντογάν - Ενισχύσεις σε όπλα και μισθοφόρους στέλνουν οι δυνάμεις που συνδράμουν τις αντιμαχόμενες πλευρές

Παρά την πανδημία και κόντρα στις διεθνείς -πλην όμως μόνο στα λόγια και στα χαρτιά- προσπάθειες για πολιτική διευθέτηση της πολύχρονης κρίσης, οι μάχες στη Λιβύη «θα εντατικοποιηθούν και θα επεκταθούν, με καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό», προειδοποίησε η ειδική απεσταλμένη του OHE στην περιοχή, Στέφανι Γουίλιαμς, κατά την ενημέρωση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού, αργά το βράδυ της Τρίτης. Αιτία, ανέφερε, είναι οι απρόσκοπτες αποστολές από ξένους παράγοντες υποστηρικτές [των εγχώριων αντίπαλων πλευρών] όλο και πιο εξελιγμένων και θανατηφόρων όπλων -κατά κατάφωρη παραβίαση του εμπάργκο όπλων- και η στρατολόγηση επιπλέον μισθοφόρων».

Προς επίρρωση έρχονται οι εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων. Με τη στήριξη τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, όπλων και μισθοφόρων, ο στρατός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης υπό τον Φάγεζ αλ Σαράτζ δείχνει έπειτα από συνεχείς ήττες από τον αντίπαλο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του ισχυρού άνδρα στα ανατολικά, στρατάρχη Χάφταρ να ανακάμπτει.

Έχοντας ήδη καταλάβει στρατηγικής σημασίας πόλεις στο δυτικό μέτωπο, μέχρι τα σύνορα με την Τυνησία, οι κυβερνητικές (και οι συν αυταίς) δυνάμεις κατάφεραν τη Δευτέρα το πιο καίριο μέχρι σήμερα πλήγμα στον ΛΕΣ, θέτοντας υπό τον έλεγχο τους την αεροπορική βάση αλ Ουατίγια, δυτικά της λιβυκής πρωτεύουσας: τη μοναδική που διέθεταν οι δυνάμεις του Χάφταρ κοντά στην Τρίπολη.

Ενημερώνοντας σχετικά το Σ.Α. του OHE -κι επιχειρώντας εμμέσως πλην σαφώς να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τη στάση της Τουρκίας- ο μόνιμος αντιπρόσωπος της κυβέρνησης Σαράτζ Ταχέρ Ελσόνι, υποστήριξε ότι κατά την επιχείρηση στην αλ Ουατίγια κατασχέθηκαν ρωσικά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Pantsir, που χρησιμοποιούσε ο ΛΕΣ. Καταστράφηκαν συμπλήρωσε τεθωρακισμένα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Καταρρίφθηκαν «αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κινεζικής κατασκευής».

Επίσης σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν μισθοφόροι που πολεμούσαν στο πλευρό του ΛΕΣ, τόνισε, οι οποίοι είτε ανήκαν στη ρωσική ομάδα Wagner, είτε στρατολογήθηκαν από τα ΗΑΕ από χώρες όπως το Τσαντ, το Σουδάν και η Συρία. Φυσικά, ο Ελσόνι αποσιώπησε τη σωρηδόν στρατολόγηση Σύρων αντικαθεστωτικών και εξτρεμιστών από την Τουρκία, προς ενίσχυση της κυβέρνησης Σαράτζ έως και 13.000 μάχιμοι, κατά εκτιμήσεις της MKO Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επόμενος στόχος του κυβερνητικού στρατού και των μισθοφόρων του εκτιμάται ότι είναι η εκδίωξη του ΛΕΣ από τη δυτική πόλη Ταρχούνα, στρατηγικής σημασίας για τις γραμμές ανεφοδιασμού των δυνάμεων του Χάφταρ στα περίχωρα της Τρίπολης, την οποία πολιορκεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Από χθες τα ξημερώματα πάντως, οι μαχητές του αποσύρθηκαν από τα νότια όρια της λιβυκής πρωτεύουσας, σε μια ακτίνα 2 3 χλμ. Εκπρόσωπος του ΛΕΣ έκανε λόγο για «αναδιάταξη στα πεδία των μαχών», μακρύτερα από «πυκνοκατοικημένες περιοχές», ώστε να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας και ο τοπικός πληθυσμός να μπορέσει να γιορτάσει την τελευταία εβδομάδα του Ραμαζανιού. Κάλεσε, δε, τις κυβερνητικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο, ώστε «να αποφευχθεί η αιματοχυσία».

Η Τρίπολη τηρούσε χθες σιγή ασυρμάτου. Ωστόσο, εκπρόσωπος του κυβερνητικού στρατού διεμήνυσε μέσω twitter ότι «θα βομβαρδίζεται, χωρίς εξαίρεση, κάθε στόχος που θα συνιστά απειλή». Μετά και την κατάληψη της αλ Ουατίγια άλλωστε, ο Σαράτζ διακήρυξε ότι στόχος είναι «η απελευθέρωση όλων των πόλεων και των περιοχών» στη Λιβύη.

Ενθαρρυμένος από τις δημόσιες επικρίσεις στο ΣΑ. του OHE των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά του ρόλου της Ρωσίας, ο Λίβυος μόνιμος αντιπρόσωπος δήλωσε σε πανηγυρικούς τόνους πως «όσοι στοιχημάτιζαν στον Χάφταρ έχασαν», καθώς ο ίδιος (κηρύσσοντας μονομερώς το τέλος της συμφωνίας Σκιράτ στα τέλη Απριλίου και εαυτόν ηγέτη με «λαϊκή εντολή») «έθεσε εαυτόν εκτός κάθε ειρηνευτικού διαλόγου». «Παρά τις σημαντικές νίκες της κυβέρνησης Σαράτζ τον τελευταίο μήνα, ο πόλεμος δεν έχει κριθεί», γράφει σε άρθρο του ο ειδικός αναλυτής του ευρωπαϊκού ινστιτούτου ECFR, Τάρεκ Μεζερίσι.

«Οι δυνάμεις του Χάφταρ συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά της Τρίπολης και ελέγχουν το πετρέλαιο της Λιβύης. Παραμένει δύσκολο να εκδιωχθούν από την Ταραχού να. Πολλά τώρα θα εξαρτηθούν από την απάντηση των ΗΑΕ και άλλους κομβικούς υποστηρικτές του Χάφταρ».

Απηχώντας τη θέση της Ρωσίας -η οποία διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και με την κυβέρνηση Σαράτζ- ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ ζήτησε προχθές άμεση, πλήρη κατάπαυση του πυρός και επιστροφή στην πολιτική διαδικασία . Κατά πολλούς αναλυτές, η κατάληψη της βάσης αλ Ουατίγια -πιθανόν συνδυαστικά με την πρόσφατη, απρόσμενη «καρατόμηση» του επιτελάρχη του τουρκικού Ναυτικού και αρχιτέκτονα του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, υποναύαρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί- δεν αποκλείεται να ανοίγει ένα «παράθυρο» συμβιβασμού.

Κατά τον Τάρεκ Μεζερίσι, αυτός θα μπορούσε να αφορά αρχικά μια νέα «κατάπαυση του πυρός, βάσει της οποίας ο Χάφταρ και οι σύμμαχοι του να αποσυρθούν από τα προάστια της Τρίπολης, με αντάλλαγμα τον τερματισμό της πολιορκίας της Ταρχούνα». Ακόμη κι έτσι πάντως, ο λιβυκός γρίφος δεν θα έχει ακόμη λυθεί...

KONTRA NEWS

Το Κατάρ σώζει τον Ερντογάν

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ το Κατάρ σώζει τον Ερντογάν. Το καθεστώς του Κατάρ, που κατηγορείται ως τράπεζα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας , (ριζοσπαστική οργάνωση μουσουλμάνων σε πολλές αραβόφωνες χώρες) για άλλη μια φορά βοηθάει οικονομικά την αδελφή τουρκική κυβέρνηση για να μην καταρρεύσει. Αυτή τη φορά η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε πως επικαιροποιήθηκε η συμφωνία swap με το Κατάρ και το ύψος της φτάνει στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Η προηγούμενη συμφωνία ήταν ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Χθες το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk είχε μεταδώσει πως η Αγκυρα είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνίες swap με την Μεγάλη Βρετανία και την Ιαπωνία ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την κάθε χώρα. Φαίνεται όμως πως ο εγγυητής για όλα αυτά είναι το Κατάρ. Συνεργάτης του Ερντογάν και στην Λιβύη.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τουρκία: Νέα τόνωση ρευστότητας από το Κατάρ με swap

 Συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων 15 δισ. δολ. στο πλαίσιο ευρύτερης διμερούς συμμαχίας

Της Εφης Τριήρη

Μετά τη Βρετανία και την Ιαπωνία, η Τουρκία στρέφεται τώρα στη Μέση Ανατολή για χρηματοδότηση σε δολάρια προκειμένου να στηρίξει τα αποθέματα της σε ξένο νόμισμα που στερεύουν και να σταθεροποιήσει τη λίρα, την ώρα που η οικονομία της βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης και οι επιχειρήσεις συμπιέζονται από το βάρος χρεών.

Σειρά είχε χθες το Κατάρ, το οποίο έχει επανειλημμένως σπεύσει προς διάσωση της Άγκυρας στο πλαίσιο της συμμαχίας που έχουν συνάψει οι δυο χώρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 κατά του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Οι κεντρικές τράπεζες Κατάρ και Τουρκίας τριπλασίασαν στα 15 δισ. δολάρια την υφιστάμενη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων (swap) προκειμένου να διευκολύνουν το διμερές εμπόριο και να στηρίξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αμέσως μετά την ανακοίνωση η λίρα κατέγραψε μικρή άνοδο, για να επιστρέψει όμως ξανά σε πτώση έναντι του δολαρίου. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, το νόμισμα υποχωρεί 14%, εξέλιξη που εάν συνδυαστεί με τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα και την αύξηση του τουρκικού χρέους σε ξένο νόμισμα που έχει αυξηθεί στα 168 δισ. δολάρια το τελευταίο 12μηνο, ενέχει τον κίνδυνο νέας νομισματικής κρίσης με ριπές στον αναδυόμενο κόσμο, όπως συνέβη και το 2018.

Η εν λόγω συμφωνία υπογραμμίζει την ισχύ μιας συμμαχίας που άρχισε πριν από τέσσερα έτη στο στρατιωτικό πραξικόπημα, όταν ο Ερντογάν είχε υποστηριχθεί από τους μονάρχες του Κατάρ. Η Τουρκία ανταπέδωσε τη βοήθεια έναν χρόνο αργότερα, συντασσόμενη με την πλευρά του Κατάρ όταν αυτό δέχθηκε μποϊκοτάζ από ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία. Οι ισχυροί δεσμοί έδωσαν κίνητρο στο Κατάρ να δεσμευθεί με επενδύσεις ύψους 15 δισ. δολαρίων προσφέροντας και πιστωτική γραμμή προκειμένου να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Τουρκίας στο αποκορύφωμα της νομισματικής κρίσης του 2018. Στο μεταξύ, η Τουρκία δημιούργησε στρατιωτική βάση στο Κατάρ αρχής γενομένης από το 2017.

Καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα μειώθηκαν σημαντικά φέτος, η Αγκυρα προσέγγισε χώρες της Ομάδας του G20 προκειμένου να συμμετάσχουν σε συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων, κάτι αντίστοιχο που έχουν κάνει οι ΗΠΑ με αναδυόμενες οικονομίες. Μην καταφέρνοντας ωστόσο μέχρι στιγμής να εξασφαλίσει από χώρες του G20 σχετική συμφωνία, στράφηκε σε νέες πηγές για χρηματοδότηση. Ήδη, η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με την Κίνα πριν από οκτώ χρόνια, την οποία ανανεώνει κάθε τριετία και ανέρχεται σε 1,7 δισ. δολάρια.

Η διεύρυνση της συμφωνίας με το Κατάρ εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα αποθέματα της Τουρκίας σε ξένο συνάλλαγμα κατά 10 δισ. δολάρια, δεδομένου ότι από τις αρχές του έτους τα εν λόγω αποθέματα έχουν μειωθεί κατά 17 δισ. δολάρια, στα 89,2 δισ. δολάρια.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΟΛΠ: Δωρεά εξοπλισμού υγείας σε δήμους

Στη δωρεά υγειονομικού υλικού (προστατευτικές μάσκες και γάντια) στους δήμους ίου Δυτικού Τομέα Αθηνών και συγκεκριμένα στους ακόλουθους δήμους: Περιστερίου, Πετρούπολης, Ιλίου, Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, Αγίων Αναργύρων Καματερού, προχώρησε η ΟΛΠ Α.Ε. στο πλαίσιο των ενεργειών Εταιρικής και Κοινωνικής Ευθύνης. Πρόκειται για περιοχές στις οποίες διαμένουν πολλές οικογένειες εργαζομένων της ΟΛΠ Α.Ε. Το υλικό προορίζεται για τις ανάγκες και την προστασία των εργαζομένων των δήμων στον τομέα καθαριότητας, που συνεχίζουν υπό αντίξοες συνθήκες το σημαντικό έργο τους.

Η παράδοση του υγειονομικού υλικού πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 20.5.2020, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών & βουλευτή Β' Αθήνας Δυτικού Τομέα Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από τον πρόεδρο της ΟΛΠ Α.Ε. Yu Zenggang και τον κ. Αθανάσιο Λιάγκο, μέλος Δ.Σ. ΟΛΠ ΑΕ. & σύμβουλο Διοίκησης. Εκ μέρους των δήμων παρέστησαν ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, ο δήμαρχος Πετρούπολης Στέφο νος Γαβριήλ Βλάχος, ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενετος, ο δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας, ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός και ο δήμαρχος Αγ. Αναργύρων Καματερού Σταύρος Γεώργιος Τσίρμπας. Συνολικά διατέθηκαν 10.000 μάσκες και 10.000 γάντια.

Και η χθεσινή δωρεά εντάσσεται στην κοινωνική δράση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς σε συνεργασία με τον όμιλο της Cosco Shipping για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Με «ανοσία» οι ενεργειακές μεταρρυθμίσεις

Πρόοδο σε αρκετές ενεργειακές μεταρρυθμίσεις, παρά την κρίση του κορονοϊού διαπιστώνει η 6η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν για την Ελλάδα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την έναρξη της προθεσμιακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα τέλη Μαρτίου, ένα κρίσιμο βήμα, το οποίο ολοκληρώθηκε υπό δύσκολες συνθήκες , όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Επίσης, έχουν μείνει ανεπηρέαστα τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια της χώρας για τον ενεργειακό κλάδο, ιδίως όσον άφορα το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης.

Την ίδια στιγμή, συμφωνά με την έκθεση, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις της Κομισιόν με την ελληνική πλευρά για τον μηχανισμό με τον οποίο θα αρθεί η μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στους λιγνίτες, με σκοπό η εν λόγω εκκρεμότητα να έχει διευθετηθεί έως το τέλος του 2020. Η προτεινόμενη λύση αφορά τη δυνατότητα ανταγωνιστών της ΔΕΗ να αποκτήσουν πρόσβαση σε μερίδιο της ηλεκτροπαραγωγής της εταιρείας, με το μερίδιο αυτό να αναπροσαρμόζεται βάσει της εξέλιξης του προγράμματος απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων.

Στην παρούσα φάση, όπως προστίθεται, συζητούνται βελτιώσεις έτσι ώστε να επιτραπεί στην Κομισιόν να πραγματοποιήσει market test με τους εμπλεκόμενους παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως επισημαίνεται, οι βελτιώσεις αυτές έχουν στόχο να διασφαλίσουν τη διαφάνεια της διαδικασίας, καθώς και τη δυνατότητα πρόσβασης στην εκχωρούμενη ηλεκτρική ενέργεια των μικρότερων παικτών της ελληνικής λιανικής αγοράς ρεύματος. Επίσης, ζητούμενο είναι να εκπονηθεί ένας λεπτομερής οδικός χάρτης εφαρμογής του σχετικού μηχανισμού, με την άμεση εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης.

Όσον άφορο τις επιπτώσεις της πανδημίας στον ενεργειακό κλάδο, στην έκθεση τονίζεται η μείωση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, η κάμψη της ζήτησης, καθώς και η δυσχέρεια στην ολοκλήρωση ορισμένων τεχνικών έργων. Παράλληλα, προκλήθηκαν προβλήματα ρευστότητας στους προμηθευτές, με δεδομένη την επιβράδυνση στην εξόφληση των λογαριασμών. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, οι αρμόδιες αρχές έχουν λάβει μέτρα για να περιορίσουν τον αντίκτυπο της έλλειψης ρευστότητας, με συνέπεια να μην έχουν ανακύψει σημαντικοί κραδασμοί στην ενεργειακή αγορά.

Λόγω της πανδημίας, έχει επίσης τεθεί υπό ιδιαίτερη πίεση o Ειδικός Λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, Όσο και των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων.

Μία ακόμη απόρροια είναι να καθυστερήσει η έναρξη του Target Model, η οποία προγραμματιζόταν για τα μέσα του 2020, λόγω τεχνικών προβλημάτων ολοκλήρωσης των συστημάτων της αγοράς εξισορρόπησης. Παρ' όλα αυτά, η έκθεση χαρακτηρίζει θετική την πρόοδο που έχει γίνει στην προετοιμασία των νέων χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, με συνέπεια να είναι εφικτή έως το τρίτο τρίμηνο του έτους η εφαρμογή του νέου μοντέλου.

Σύμφωνα με την έκθεση υπό εξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο έχει υποβάλει η Ελλάδα. Η έκθεση χαρακτηρίζει «φιλόδοξο σχέδιο» το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, προσθέτοντας ότι θα απαιτήσει ενίσχυση των ΑΠΕ, καθώς και της χρήσης φυσικού αερίου.

Όσον αφορά τις ΑΠΕ, επισημαίνει ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει η απλοποίηση της αδειοδότησης νέων έργων, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται. Σε αυτό το πλαίσιο, n έκθεση χαρακτηρίζει «καλοδεχούμενο βήμα» την πιο εύκολη εγκατάσταση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία θεσπίσθηκε μέσω του νέου περιβαλλοντικού νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ.
Κ.Δ.

ΑΥΓΗ

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΧ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
 Άρον άρον στο Κατάρ για μια χούφτα δολάρια

 Την πόρτα του Κατάρ χτύπησε χθες εσπευσμένα ο Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας επειγόντως δολάρια καθώς τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας του βρίσκονται σε οριακό σημείο. Δεδομένης της δραματικής κατάστασης της τουρκικής οικονομίας στην οποία η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε να δώσει τη χαριστική βολή, αλλά και του κλεισίματος της πόρτας της Fed ως απόρροια των διαταραγμένων διμερών σχέσεων, η Τουρκία βρίσκεται προ των πυλών ενός συναλλαγματικού κραχ. Η κυβέρνηση παραδέχεται ήδη ότι οι εισαγωγές θα περιοριστούν στα απολύτως αναγκαία, στρατηγικής σημασίας αγαθά. Τη σχετική δήλωση έκανε ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαγιαράκ εντείνοντας το κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας.

Ø  Ο Ταγίπ Ερντογάν  χτυπά την πόρτα του πλούσιου εμιράτου ζητώντας απελπισμένα συναλλαγματική στήριξη. Με κλειστή την πόρτα της αμερικανικής Fed, τα διαθέσιμα της Τουρκίας βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο

Με τις μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις σε δολάρια να τρέχουν και την οικονομία να αιμορραγεί ασταμάτητα εδώ και μήνες λόγω των ευρύτερων συνεπειών της πανδημίας αλλά και των στρατιωτικών τυχοδιωκτισμών του Ερντογάν σε Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική, ο λογαριασμός είναι βαρύς για το άλλοτε τουρκικό οικονομικό θαύμα και η αναζήτηση επείγουσας βοήθειας πέραν των ΗΠΑ, για ενίσχυση των συναλλαγματικών διαθέσιμων, αναπόφευκτος μονόδρομος.

Η συμφωνία του 2018 με το Κατάρ για currency swap (ανταλλαγές νομισμάτων) ύψους 5 δια δολ. επαναδιαπραγματεύτηκε και διαμορφώνεται πλέον στα 15 δισ. αλλά και πάλι πρόκειται για μια απέλπιδα μετάγγιση της τελευταίας στιγμής καθώς καλύπτεται μόνον ένα μικρό μέρος των τουρκικών υποχρεώσεων. Σύμφωνα με το Reuters, περίπου οι μισές από τις υποχρεώσεις της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα, ύφους 168 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πρέπει να πληρωθούν έως τον Αύγουστο και τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας αυτήν τη στιγμή ανέρχονται σε μόλις 26 δισ. Επιπλέον, η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 13% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2020. Έτσι, δεν προκαλούν εντύπωση οι εκτιμήσεις πολλών αναλυτών, που προεξοφλούν είτε χρεοκοπία είτε αναγκαστική προσφυγή στο ΔΝΤ.

Η Άγκυρα αναζητούσε εναγωνίως πρόσβαση σε κεφάλαια του Κατάρ και άλλων χωρών που θεωρεί ότι διάκεινται ευνοϊκά προς αυτήν, όπως η Βρετανία και η Ιαπωνία, ωστόσο, δεδομένης της συγκυρίας, ακόμη και εκείνοι που δηλώνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν πολύ πιθανόν να το ξανασκεφτούν.

Την περασμένη εβδομάδα, το Reuters μετέδωσε ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών και της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας έκαναν έκκληση σε ομολόγους τους του Κατάρ και της Κίνας για επέκταση των υφιστάμενων γραμμών ανταλλαγής νομισμάτων αλλά και στη Βρετανία και την Ιαπωνία για την καθιέρωση τέτοιων γραμμών. Η Τουρκία έχει ήδη μια συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με το Πεκίνο, ύψους περίπου 1,7 δισ. δολαρίων. «Οι συζητήσεις για τα swaps συνεχίζονται και κάποιες από αυτές είναι πολύ θετικές, όμως άλλες έχουν παγώσει» , παραδέχθηκε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος.

Ο παραδοσιακός «προμηθευτής» της Τουρκίας σε δολάρια, η αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed, έχει προ πολλού κλείσει την πόρτα της στην Άγκυρα και έχει ξεκαθαρίσει πως δεν κάνει πλέον σκόντο στον Ερντογάν, που επιμένει να αγοράζει ρωσικούς πυραύλους αντί αμερικανικών, ενώ συνεχίζει απτόητος τα γεωπολιτικά παιχνίδια στη Μέση Ανατολή, τη βόρεια Αφρική και την ανατολική Μεσόγειο. Επισήμως οι σχετικές συνομιλίες με τους Αμερικανούς ναυάγησαν επειδή η Τουρκία δεν είχε στην κατοχή της ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύναψη συμφωνίας currency swaps.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου