TA NEA
Σινιάλο από την Αγκυρα για «εισβολή» προσφύγων
Αυξημένη επαγρύπνηση των ελληνικών δυνάμεων σε Εβρο και Αιγαίο
ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ
Σήμα για μια νέα απόπειρα εισβολής προσφύγων στη χώρα μας, με τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό, έδωσε και επισήμως η Αγκυρα, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι τα σύνορα της Τουρκίας εξακολουθούν να είναι ανοιχτά για τους μετανάστες που θέλουν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες.
Η Αθήνα και το ελληνικό Πεντάγωνο ούτως ή άλλως προετοιμάζονταν και θωράκιζαν τα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας, καθώς θεωρούν βέβαιη την επιστροφή της υβριδικής απειλής της Τουρκίας. Πλέον όμως οι Ενοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό ανεβάζουν και άλλο το επίπεδο επαγρύπνησης.
Το προηγούμενο διάστημα τούρκοι αξιωματούχοι είχαν υποστηρίξει ότι μετά το τέλος της πανδημίας οι μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία θα επιστρέψουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Χωρίς περιστροφές, ωστόσο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσω τηλεοπτικής συνέντευξής του έκανε... επίσημο σινιάλο στους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία να επιχειρήσουν ξανά να περάσουν στην Ελλάδα: «Οποιος θέλει, μπορεί να φύγει φυσικά. Εμείς δεν προβάλαμε κανένα εμπόδιο, αλλά λόγω της πανδημίας βέβαια οι άνθρωποι δεν μετακινούνται προς τα εκεί. Η διαδικασία πήγε λίγο πίσω» ανέφερε, τονίζοντας με έμφαση ότι η πολιτική της Τουρκίας των ανοιχτών συνόρων συνεχίζεται.
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ. Στην Αθήνα πάντως ο συναγερμός δεν έληξε μετά την αποχώρηση των μεταναστών από τον Εβρο στα τέλη Μαρτίου, όπως έχει επαναλάβει πολλές φορές ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Αντίθετα, έγιναν κινήσεις επιπλέον θωράκισης των συνόρων, οι οποίες συνεχίζονται. Κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή του Εβρου ενισχύθηκε ο υπάρχων φράχτης. Τοποθετείται νέος, σε σημεία όπου δεν υπήρχε, ενώ μπαίνουν και άλλου τύπου εμπόδια. Και βέβαια Στρατός και Αστυνομία βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση ενισχυμένοι και από τις δυνάμεις της Frontex. Οι ελληνικές δυνάμεις στα σύνορα, εξάλλου, έχουν ένα επιπλέον εφόδιο : την εμπειρία. Η κρίση στον Εβρο αποτέλεσε ένα από τα πιο δυνατά τεστ εδώ και δεκαετίες, αντανακλαστικών, αντίδρασης και κινητοποίησης και για τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Μόνο που δεν ήταν άσκηση, αλλά κινητοποίηση μπροστά σε μια πραγματική απειλή.
Την ίδια ώρα, σε αυξημένη επιφυλακή στο πλαίσιο της επιτήρησης και της αποτροπής μεταναστευτικών ροών βρίσκονται πολλά σκάφη του λιμενικού αλλά και 15 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή του Αιγαίου. Μάλιστα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας σε μία προσπάθεια να επισημανθεί η αυξημένη επαγρύπνηση αλλά και να ενισχυθεί το ηθικό των δυνάμεων, πραγματοποιεί επιθεωρήσεις σε περιοχές των συνόρων, όπως έγινε προ ημερών με την περιοδεία του υπουργού Αμυνας και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε φυλάκια σε Οινούσσες, Παναγιά, Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι. Πρόθεση του Πενταγώνου είναι αυτές οι επισκέψεις να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.
ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ EE. Παράλληλα, η Αθήνα χρησιμοποιεί κάθε διπλωματικό μέσο για να διεθνοποιήσει τη νέα ασύμμετρη απειλή που ετοιμάζει η Τουρκία. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Νίκος Παναγιωτόπουλος προχθές στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφέρθηκε στη σημασία διατήρησης της ανθεκτικότητας της EE απέναντι σης πολλαπλές προκλήσεις που ελλοχεύουν κατά την παρούσα κρίση και ιδιαίτερα τις υβριδικές απειλές. Και έκανε ιδιαίτερη μνεία στη μαζική και οργανωμένη πίεση μέσω μετακίνησης πληθυσμών στα σύνορα του Εβρου, την οποία χαρακτήρισε υποκινούμενη από την Τουρκία.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΚΡΙΤΙΚΗ. Το Μεταναστευτικό και η κρίση που προκάλεσε η Αγκυρα στον Εβρο, παράλληλα με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τέθηκαν επί τάπητος χθες και στην πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας με τον Νίκο Δένδια να τονίζει ότι η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη. Κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος που μίλησε για στρατηγικό κενό και έλλειψη ενεργητικής διπλωματίας απέναντι στην Αγκυρα, ενώ ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι «η Ελλάδα ως κυβερνητική πολιτική ιδιαίτερα απέναντι στην Τουρκία χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο από την απλή ανάλυση των προβλημάτων της».
ΤΑ ΝΕΑ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Τα χειρότερα φαίνεται ότι αποφεύχθηκαν. Οπως προκύπτει από τις προτάσεις της Κομισιόν, η τουριστική βιομηχανία, από την οποία εξαρτάται ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της χώρας μας, δεν καταδικάστηκε σε μαρασμό, θα υπάρξει ένα «ευρωπαϊκό καλοκαίρι» που μπορεί να μην είναι ακριβώς ίδιο με τα προηγούμενα καλοκαίρια, αλλά πάντως δεν θα είναι έρημο σαν χειμώνας. Δεν θα πρέπει ωστόσο να παραβλεφθεί το γεγονός πως η EE έδωσε το γενικό πλαίσιο. Το πόσο «πλούσιο» θα είναι το ελληνικό καλοκαίρι θα κριθεί επομένως από την εξειδίκευση των μέτρων. θα κριθεί και από την ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση. Ο χρόνος είναι περιορισμένος και ως περιορισμένος είναι και αδυσώπητος. Πρέπει στο προσεχές διάστημα να γίνουν βήματα για τα οποία υπό κανονικές συνθήκες απαιτούνται μήνες. Πέρα εξάλλου από τη συνήθη προετοιμασία για την έναρξη της σεζόν και την υποδοχή των τουριστών θα χρειαστεί και χρόνος για μια σειρά από υγειονομικά πρωτόκολλα, η εφαρμογή των οποίων αποτελεί πρόκληση σε οργανωτικό επίπεδο.
Αλλά αυτή δεν είναι η μοναδική πρόκληση. Η χώρα μας θα πρέπει να πείσει τους εταίρους της, τον καθένα ξεχωριστά μάλιστα, πως αποτελεί ασφαλή τουριστικό προορισμό για τους πολίτες τους. Μόνο έτσι θα ανοίξουν τα σύνορά τους για τη μετακίνησή τους. Η πρόκληση της αξιοπιστίας παραμένει απ' αυτήν την άποψη η μεγαλύτερη. Και προστίθεται σε αυτές της σωστής οργάνωσης και του αποτελεσματικού σχεδιασμού.
TA NEA
ΓΝΩΜΗ
Τα τρία σενάρια, η παγίδα και η πρόκληση για την EE
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Τρία είναι τα σενάρια και μία η παγίδα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο πρώτο, το απαισιόδοξο, όσο η EE αδυνατεί να διαχειριστεί συλλογικά τις επιπτώσεις της πανδημίας θα παραμένει ευάλωτη σε νέες κρίσεις και προκλήσεις. Η πρόκληση της πανδημίας, αντί να ενθαρρύνει την αποτελεσματική και συλλογική δράση των κρατών μελών, ενίσχυσε τις αποκλίνουσες και κοντόφθαλμες και βραχυπρόθεσμες εσωτερικές κυβερνητικές πολιτικές συμπεριφορές. Γιατί Η απάντηση βρίσκεται στα όρια που επιβάλλει το διακυβερνητικό μόρφωμα της EE, που δύσκολα της επιτρέπει να προχωρήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, και ειδικότερα όταν οι θεσμοί της απολαμβάνουν περιορισμένες αρμοδιότητες.
Στο δεύτερο, το αισιόδοξο, οι συνέπειες της πανδημίας θα πυροδοτήσουν την ενίσχυση της EE, με καινοτόμες πολιτικές και την παραχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στους θεσμούς, θα λειτουργήσει ως παράθυρο ευκαιρίας και θα αμφισβητήσει παραχωρημένες λογικές διαχείρισης κοινών προβλημάτων. Βέβαια, για να υλοποιηθεί το εν λόγω σενάριο, πρέπει να ριζωθεί η αντίληψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια χωρίς ενότητα και ευελιξία. Κάτι τέτοιο, όμως, φαίνεται (μάλλον) ανέφικτο, αν ληφθεί υπόψη πως η λογική που κυριαρχεί, όπως και στην περίπτωση των προηγούμενων κρίσεων (χρέους και Προσφυγικό), είναι τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης μέσα στα όρια των δημοσιονομικών τους δυνατοτήτων χωρίς ουσιαστική συλλογική και σθεναρή δράση, ενώ παράλληλα οι θεσμοί προσπαθούν να κατασκευάσουν έναν ακόμη απογοητευτικό συμβιβασμό που αδυνατεί να επιλύσει τα μακροχρόνια προβλήματα της ευρωζώνης. Στο τρίτο, το ρεαλιστικό, η EE θα τα κουτσοκαταφέρει μέσα από την εμμονή της πεπατημένης. Η πανδημία θα ενισχύσει την αναπαραγωγή προηγούμενων θεσμικών λύσεων. Σε γενικές γραμμές, η EE λειτουργικά είναι επιδέξια στη διαχείριση κρίσεων και οι θεσμοί της έχουν αποδειχθεί σχετικά ανθεκτικοί και με την απαιτούμενη ικανότητα να αντεπεξέρχονται και να προσαρμόζονται συνδυάζοντας τη σταθερότητα με μικρές και αποφασιστικές αλλαγές.
Ομως, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορεί να αναλυθεί σε πραγματικό βάθος εάν δεν γίνουν αντιληπτές οι παγίδες που ελλοχεύουν. Οι κρίσεις, ενώ προσφέρουν ευκαιρίες για ριζικές αλλαγές καινοτομίες, ταυτόχρονα οφείλουν να μας επιστήσουν την προσοχή και στις παγίδες που προκύπτουν από έκτακτα και ειδικά μέτρα. Το διακύβευμα είναι σημαντικό επειδή το υβριδικό μόρφωμα της EE τείνει να λειτουργεί με βάση προκαθορισμένες εμπειρίες, αρχές και στόχους. Στην κρίση χρέους οι θεσμοί προχώρησαν με την πεποίθηση ότι η σωτηρία της ευρωζώνης απαιτεί σφικτούς και συγκεντρωτικούς κανόνες. Ο ΕΜΣ εγκαινιάστηκε ως διακρατική συμφωνία αντί αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ως ένας διακυβερνητικός μηχανισμός, ακολουθώντας το παράδειγμα της δανειακής συμφωνίας με την Ελλάδα και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθεροποίησης, και άρα χωρίς δυνατότητα ελέγχου από αντιπροσωπευτικά σώματα. Το ίδιο ισχύει και για τα μεταγενέστερα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης, το Σύμφωνο Euro Plus και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
Η λύση δεν είναι άλλη από μια εις βάθος θεσμική μεταρρύθμιση της EE που θα προέρχεται μέσω του πληρέστερου δημοκρατικού διαλόγου. Είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν νέες μέθοδοι, οι οποίες θα επιτρέπουν στους πολίτες να συνεισφέρουν συνεργάζονται με τα θεσμικά όργανα της EE, και να ενισχυθεί η μετάβαση από την ιεραρχική αντιπροσωπευτική δημοκρατία του 19ου αιώνα προς μια αποκεντρωμένη διαβουλευτική δημοκρατία του 21ου αιώνα. Η γεφύρωση αυτού του χάσματος μεταξύ της θεσμικής διάστασης της Ευρώπης και της κοινωνικής δυναμικής είναι μία από τις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η EE, ενώ παράλληλα, όσον αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία, μια βιώσιμη EE και ευρωζώνη απαιτεί από τις πλεονασματικές χώρες να επενδύσουν σε έναν συνδυασμό εφικτών οικονομικών αλλά πολιτικά μη δημοφιλών πολιτικών. Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα της EE, και όχι με ηθικά διλήμματα και αφηγήματα που στερούνται λογικής.
Ο Χρήστος Φραγκονικολόπουλος είναι καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
TA NEA
Ζυμώσεις στις Βρυξέλλες
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ζυμώσεων από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι την Παρασκευή δίνουν νέο ραντεβού για να εξετάσουν την πρόοδο σχετικά το πακέτο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κινείται σε τρεις βασικούς άξονες: δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (240 δισ. ευρώ), από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Απασχόλησης (100 δισ. ευρώ) και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς επιχειρήσεις (200 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την έναρξη του Eurogroup την Παρασκευή οι υπουργοί της ευρωζώνης θα έχουν σύντομη συνεδρίαση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για να εγκρίνουν τις αποφάσεις σχετικά με τους όρους χορήγησης δανείων στα κράτη μέλη από τον ΕΣΜ. Την επόμενη Τρίτη οι υπουργοί της Ενωσης θα συνεδριάσουν εκ νέου για τα μέτρα στήριξης, όπου στο επίκεντρο θα είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Απασχόληση (SURE), για το οποίο οι χώρες, όπως και η Ελλάδα, δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα, καθότι η κρίση θα προκαλέσει άλμα της ανεργίας. Στόχος είναι να ξεκινήσει η λειτουργία του από την 1η Ιουνίου.
TA NEA
Νέες προκλήσεις από τους γερμανούς δικαστές
Θεωρούν ότι ήταν μια καλή απόφαση για την Ευρώπη επειδή ενισχύει το κράτος δικαίου και έστειλαν μήνυμα στην ΕΚΤ ότι δεν είναι ο... Αρχοντας του Σύμπαντος
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Χοντραίνει η κόντρα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μετά τις απειλές της Κομισιόν ότι θα σύρει τη Γερμανία στη δικαιοσύνη για απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, μέλη του δικαστηρίου αυτού πέρασαν στην αντεπίθεση και με προκλητικό τρόπο, δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ δεν είναι ο άρχοντας του κόσμου.
Πριν από λίγες μόνο μέρες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας στην Καρλσρούη έδωσε στην ΕΚΤ προθεσμία τρεις μήνες για να δικαιολογήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που περιλαμβάνει αγορές κρατικών ομολόγων, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (η Bundesbank) δεν θα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτό. Με τον τρόπο αυτόν ουσιαστικά αμφισβητεί τη νομιμότητα της χάραξης νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και υπονομεύει την ανεξαρτησία της. Ως απάντηση η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απείλησε να πάει τη Γερμανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση αυτή και το θερμόμετρο συνεχώς ανεβαίνει.
Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντρέας Βόσκουλε υπερασπίστηκε χθες την απόφαση για τα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, λέγοντας ότι ήταν μια καλή απόφαση για την Ευρώπη, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit». Οπως είπε «πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η απόφαση είναι καλή για την Ευρώπη επειδή ενισχύει το κράτος δικαίου. Αυτό θα γίνει εμφανές μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». Επίσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απόφαση αυτή συμβάλλει στον γενικότερο διάλογο.
Αλλο μέλος του δικαστηρίου όμως, ο Πέτερ Χούμπερ, ο οποίος μάλιστα συνέταξε την απόφαση της περασμένης εβδομάδας για το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, ήταν πιο επιθετικός. Οπως είπε, οι δικαστές ήθελαν να δουν την ΕΚΤ να αναλάβει την ευθύνη για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να εξηγήσει τους στόχους του σε εκείνους που επηρεάζονται αρνητικά.
«Το μήνυμα προς την ΕΚΤ είναι στην πραγματικότητα ομοιοπαθητικό», είπε ο Χούμπερ, όπως ανέφερε ο ιστότοπος της Sueddeutsche Zeitung. «Δεν θα πρέπει να θεωρείται "Αρχοντας του Σύμπαντος". Ενα ίδρυμα όπως η ΕΚΤ, το οποίο νομιμοποιείται δημοκρατικά μόνο οριακά, είναι αποδεκτό μόνο εάν τηρεί αυστηρά τις ευθύνες που του έχουν ανατεθεί», είπε ο ίδιος, σύμφωνα με το Bloomberg. Επίσης, ο συνάδελφός του Βόσκουλε αρνήθηκε ότι το ανώτατο δικαστήριο της EE έχει πάντα την τελευταία λέξη σε νομικά θέματα.
Σε αντίθεση με την Πολωνία ή την Ουγγαρία, οι γερμανοί δικαστές δεν θέλουν να εμποδίσουν το ανώτατο δικαστήριο της EE από το να έχει την εποπτεία των θεσμικών οργάνων της EE, ανέφερε ο Χούμπερ. «Λάβαμε πολλά χειροκροτήματα από τη λάθος πλευρά», είπε ακόμη ο ίδιος, αναφερόμενος σε σχόλια της κυβέρνησης της Πολωνίας που επαινεί τη γερμανική απόφαση. Ο Χούμπερ πιστεύει ακόμη ότι οι γερμανοί δικαστές αποδέχονται τον ρόλο του ανώτερου ευρωπαϊκού δικαστηρίου της EE και πως θα παρεμβαίνουν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Θέλουμε το ανώτατο δικαστήριο της EE να κάνει τη δουλειά του καλύτερα , έριξε ξανά το καρφί του ο δικαστής. Με την κίνησή του αυτή το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ουσιαστικά παρέκαμψε απόφαση του 2018 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με έδρα το Λουξεμβούργο, το οποίο είχε κρίνει τότε πως οι αγορές των κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ είναι νόμιμες. Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία που εθνικό δικαστήριο χώρας της ευρωζώνης αμφισβητεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Επίσης με την κίνησή του αυτή το γερμανικό δικαστήριο πλήττει και την ανεξαρτησία της ΕΚΤ η οποία έχει την ευχέρεια να λειτουργεί αυτόνομα. Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παρά την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου.
TA NEA
ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛAEΝ:
Νέο ταμείο για τη στήριξη στρατηγικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τη δημιουργία ενός «νέου εργαλείου φερεγγυότητας», όπως αποκαλείται, για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών υγιών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, που διατρέχουν κίνδυνο λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας. Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ίδια ανέφερε ότι το πακέτο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας από την κρίση του κορωνοϊού θα περιλαμβάνει και επιχορηγήσει, θα αποτελείται από τον πολυετή προϋπολογισμό της EE. Επίσης θα υπάρχει ένα εργαλείο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί με τα ποσά που μπορεί να δανεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις κεφαλαιαγορές με την εγγύηση των κρατών μελών.
TA NEA
ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
Κατήγγειλε τη Μόσχα για κυβερνοεπιθέσεις
Στην ύπαρξη αποδείξεων ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από κυβερνοεπίθεση κατά του γερμανικού κοινοβουλίου το 2015 αναφέρθηκε χθες η Ανγκελα Μέρκελ. Μιλώντας στην Μπούντεσταγκ, είπε ότι το χακάρισμα είχε ως στόχο και τον δικό της λογαριασμό στο γερμανικό κοινοβούλιο. Αυτό προφανώς διαταράσσει μια αξιόπιστη συνεργασία με τη Ρωσία, σχολίασε η γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε: «Μπορώ να πω ότι ειλικρινά με πονάει. Από τη μία πλευρά, προσπαθώ να βελτιώσω τις σχέσεις με τη Ρωσία σε καθημερινή Βάση και από την άλλη βλέπουμε ότι υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις λειτουργούν με τέτοιο τρόπο. Αυτό είναι δυσάρεστο και το βρίσκω εξωφρενικό».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Ενισχύονται τα μέτρα φύλαξης
Σε ισχύ βρίσκεται η πολιτική ανοιχτών συνόρων της Άγκυρας, διεμήνυσε σε μετανάστες και πρόσφυγες που παραμένουν στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις εργασίες ενίσχυσης των συνόρων στον Έβρο, εν αναμονή πιθανής ανανέωσης αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών πιέσεων.
Επιμονή στα «ανοιχτά σύνορα»
Σήμα προς μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία από τον Τσαβούσογλου
Υπερπτήση στο Φαρμακονήσι - Προσπάθεια ενίσχυσης των μέτρων φύλαξης στον Έβρο, με αποψίλωση στις Φέρες
Οι ελληνικές δυνάμεις, επικουρούμενες από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες, στο ύψος των Φέρων, σε εργασίες επιβεβαίωσης της γραμμής των συνόρων, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ορατότητα και να ενισχυθούν ο φράχτης και οι αμυντικές γραμμές
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
Πυρετωδώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες ενίσχυσης των μέτρων οχύρωσης του Έβρου, εν αναμονή πιθανής ανανέωσης των μεταναστευτικών κυμάτων, όπως υποδηλώνουν οι τελευταίες κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) να αποψιλώσουν περιοχή στις Φέρες, στο παρόχθιο τμήμα του Έβρου, κάτι που προκάλεσε μάλιστα κινητοποίηση και στην τουρκική πλευρά.
Τις ελληνικές ανησυχίες ενισχύουν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος και επισήμανε (Τ Σ Akit TV) ότι n πολιτική «ανοιχτών συνόρων» της Άγκυρας για όσους μετανάστες επιθυμούν να αναχωρήσουν προς την Ευρώπη συνεχίζεται.
Επιπλέον, ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά «απάνθρωπη» τη συμπεριφορά της Ελλάδας έναντι των μεταναστών. Στην Αθήνα, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια συζήτησε, μεταξύ άλλων, για την τουρκική παραβατικότητα, αλλά και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Αθήνα σε διπλωματικό επίπεδο. Πάντως και χθες, μετά παύση ολίγων ημερών, κατεγράφη μια πτήση τουρκικού μαχητικού πάνω από τα Φαρμακσνήσι.
Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες ημέρες οι ελληνικές δυνάμεις, επικουρούμενες από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, σε προγφύρωμα που βρίσκεται πέραν του Έβρου στο ύψος των Φερών, καθάρισαν το δάσος, προχώρησαν σε εργασίες επιβεβαίωσης της γραμμής των συνόρων (με βάση την παλαιά κοίτη του Έβρου που σε εκείνο το σημείο έχει κινηθεί δυτικότερα). προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ορατότητα και να ενισχυθούν ο φράχτης και οι αμυντικές γραμμές.
Η κινητικότητα αυτή προκάλεσε την αντίδραση των Τούρκων, που από τη δική τους πλευρά των συνόρων έκαναν ανάλογες εργασίες με την παρουσία μάλιστα μονάδων της στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Στην ελληνική πλευρά των συνόρων ανάλογες εργασίες γίνονται σε όλο το μήκος του Έβρου και, ιδιαίτερα, στα σημεία τα οποία θεωρούνται ευάλωτα σε πιθανή επανάληψη των γεγονότων του περασμένου Μαρτίου.
Επιχείρηση «Ειρήνη»
Στην Αθήνα μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ΕΣΕΠ, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «η χώρα είναι προσηλωμένη πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα. Αξιοποιούμε κάθε διπλωματικό μέσο και ευαισθητοποιούμε εταίρους και συμμάχους». Επισήμανε, ωστόσο, πως «καθιστούμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό. Παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες μας, επί των ουσιωδών γραμμών, οι Έλληνες είναι όλοι ενωμένοι».
Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων και για την επιχείρηση «Ειρήνη» με σκοπό την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, αλλά και τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού των απαρχαιωμένων εσωτερικών δομών της διπλωματικής υπηρεσίας.
Από την πλευρά τού ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έθιξε το ζήτημα της ακύρωσης της άσκησης «Καταιγίδα '20». Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για
«αδικαιολόγητη ματαίωση της στρατιωτικής άσκησης "Καταιγίδα"», για την οποία όλα τα κόμματα τοποθετήθηκαν και δήλωσαν ότι «θεωρούν ανεπαρκείς τις εξηγήσεις της κυβέρνησης».
Την ανησυχία του εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επισήμανε ότι «η Ελλάδα, ως κυβερνητική πολιτική, απέναντι στην Τουρκία ειδικά, χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο από την απλή ανάλυση των προβλημάτων της ή τη συζήτηση για θεσμικά θέματα όπως ο Οργανισμός του υπουργείου Εξωτερικών».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Αίτημα παράτασης στον Frontex
ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό θεωρούν ότι η άρση των μέτρων στην Τουρκία, η πτώση της στάθμης των υδάτων στον Έβρο και οι καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο θα οδηγήσουν σε αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης
Το Λιμενικό φέρεται να ζητεί όχι μόνο παραμονή των υφιστάμενων δυνάμεων στο Ανατ. Αιγαίο αλλά και την αύξηση τους με επιπλέον 6 σκάφη.
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ
Την παράταση της επιχείρησης ταχείας επέμβασης του Frontex σε Έβρο και Αιγαίο έως τον Ιούλιο ζήτησαν με επίσημο αίτημά τους προς τον ευρωπαϊκό οργανισμό Αστυνομία και Λιμενικό. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το σχετικό αίτημα υπεβλήθη την Τρίτη, και χθες στέλεχος του ευρωπαϊκού οργανισμού επιβεβαίωσε, μιλώντας στην «Κ», ότι «βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για την παράταση της επιχείρησης για έναν επιπλέον μήνα».
Επισήμως, η Βαρσοβία (σ.σ: εκεί βρίσκονται τα κεντρικά του Frontex) δεν έχει απαντήσει στο ελληνικό αίτημα, ωστόσο αρμόδιες πηγές αποκάλυψαν στην «Κ» ότι η διοίκηση του οργανισμού έχει προφορικά κάνει αποδεκτό το αίτημα για παραμονή των Ευρωπαίων συνοριο-φυλάκων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα Ελλάδας Τουρκίας έως τις 6 Ιουλίου.
Την 1η Μαρτίου
Το αρχικό αίτημα προς τον οργανισμό για ανάπτυξη της ομάδας ταχείας επέμβασης (RABIT) υπεβλήθη την 1η Μαρτίου, έπειτα από απόφαση του έκτακτου ΚΥΣΕΑ, δύο ημέρες μετά την έναρξη της πρόσφατης κρίσης με την Τουρκία. Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex, Φαμπρίς Λετζερί, είχε επισήμως αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα τονίζοντας ότι «δεδομένης της ταχέως αναπτυσσόμενης κατάστασης στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα με την Τουρκία, η απόφασή μου είναι να αποδεχθώ την έναρξη της ταχείας συνοριακής παρέμβασης που ζήτησε η Ελλάδα».
Το διάστημα που ακολούθησε, 100 Ευρωπαίοι συνοριο-φύλακες αναπτύχθηκαν στις Καστανιές Έβρου. Στο Ανατολικό Αιγαίο αντίστοιχα, τα κοινοτικά μέσα έφτασαν τα 24 (χερσαία, πλωτά και εναέρια). Σύμφωνα με τα αρχικώς συμφωνηθέντα, η επιχείρηση ταχείας επέμβασης είχε δίμηνη διάρκεια και επρόκειτο να ολοκληρωθεί την 6η Μαΐου. Όπως όμως διευκρίνισε χθες στην «Κ» αξιωματούχος του Frontex, «από κοινού με τις ελληνικές αρχές αξιολογήσαμε την κατάσταση στα σύνορα και αποφασίσαμε να παρατείνουμε την επιχείρηση, αρχικά για έναν ακόμα μήνα, έως την 6η Ιουνίου».
Το νέο αίτημα προς τον οργανισμό για παράταση της επιχείρησης έως τον Ιούλιο υπεβλήθη έπειτα από εκτιμήσεις και αναλύσεις στελεχών της Αστυνομίας και του Λιμενικού, που κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η σταδιακή άρση της καραντίνας στην Τουρκία, η πτώση της στάθμης των υδάτων στον Έβρο και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο θα οδηγήσουν σε νέα αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης. Το Λιμενικό μάλιστα φέρεται να ζητεί όχι μόνο παραμονή των υφιστάμενων δυνάμεων στο Ανατολικό Αιγαίο αλλά και την αύξησή τους με επιπλέον 6 σκάφη περιπολίας.
«Συνέταιροι»
Άλλες πηγές ενημέρωσης, πάντως, σημειώνουν ότι η επιθυμία της Ελλάδας για παραμονή του Frontex σε Έβρο και Ανατολικό Αιγαίο δεν υπακούει αποκλειστικά και μόνο σε επιχειρησιακά κριτήρια. Όπως εξηγούν, έχει στόχο να εμβαθύνει τη συνεργασία της Ελλάδας με τον οργανισμό και να καταστήσει τους Ευρωπαίους συνοριοφύλακες επιχειρησιακούς συνεταίρους στη φύλαξη των συνόρων, την ίδια ώρα που αυξάνονται οι καταγγελίες, από την τουρκική και όχι μόνο πλευρά, για όχι πάντα θεμιτές τακτικές που ακολουθούνται από την ελληνική πλευρά στην επιτήρηση των συνόρων.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Από την Ολυμπιάδα, στον κορωνοϊό
«Οι προβλέψεις περί χάους ποτέ δεν επαληθεύθηκαν, καθώς η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορούσε να τα καταφέρει»
Ίσως για πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 υπάρχει διάχυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες μας
ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ
Είναι ευχάριστο, και δυστυχώς σπάνιο, να ακούγονται θετικά σχόλια για την Ελλάδα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Συμβαίνει αυτή την περίοδο και είναι απόρροια του τρόπου που διαχειριστήκαμε την κρίση του κορωνοϊού.
Το πιο πρόσφατο «θετικό κρούσμα» ήταν το σχόλιο του νομπελίστα οικονομολόγου και αρθρογράφου των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος ανέφερε την Ελλάδα ως ένα από τα παραδείγματα χωρών που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την απειλή, σε αντιδιαστολή με την προσέγγιση του Τράμπ στις ΗΠΑ.
Έγραψε χαρακτηριστικά πως «η συντριβή της καμπύλης δεν είναι εύκολη, αλλά είναι πολύ πιθανή. Στην ουσία πολλές άλλες χώρες, από τη Νότια Κορέα μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, μέχρι και την Ελλάδα, το έχουν ήδη καταφέρει».
Τα θετικά σχόλια, μετά μια μακρά περίοδο σκληρής και αποδεδειγμένα πλέον, υπερβολικής κριτικής κατά της Ελλάδας την προηγούμενη δεκαετία, φέρνουν στη μνήμη την περίοδο πριν και μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Τότε, μετά τον καταιγισμό αρνητικών δημοσιευμάτων που είχαν προηγηθεί, ακολούθησαν ύμνοι για την Ελλάδα. Το πρακτορείο Ρόιτερς έγραφε για τους «υπερήφανους Έλληνες που διέψευσαν τους κινδυνολόγους οι οποίοι έλεγαν ότι η Αθήνα ποτέ δεν θα μπορούσε να φέρει εις πέρας το μεγαλύτερο αθλητικό υπερθέαμα στη γη», το δίκτυο NBC έλεγε πως «αξίζει χρυσό μετάλλιο στην Αθήνα» και πως «οι προβλέψεις περί χάους ποτέ δεν επαληθεύθηκαν, καθώς η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορούσε να τα καταφέρει», το CNN είχε ζητήσει συγγνώμη γιατί «σας κοροϊδέψαμε, σας γελοιοποιήσαμε, φανταστήκαμε πως δεν θα ήσασταν έτοιμοι. Κάνατε μια υπέροχη δουλειά», και η βρετανική Daily Telegraph έκλεινε την τελευταία της ανταπόκριση με την επισήμανση ότι οι επισκέπτες της Αθήνας που τώρα φεύγουν «αφήνουν πίσω τους μία πόλη που έχει κάθε δικαίωμα να νιώθει υπερήφανη, το βιβλίο των παραπόνων είναι άδειο».
Υπήρξαν και άλλες στιγμές όπου η χώρα έτυχε διεθνούς αναγνώρισης. Την άνοιξη του 2014 όταν η ελληνική οικονομία άρχιζε να βγαίνει από τη βαθιά ύφεση. Μου έχει μείνει ανεξίτηλη η εικόνα, τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς, στους διαδρόμους του ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, να δέχομαι συγχαρητήρια από συναδέλφους αλλά και στελέχη του ΔΝΤ για το πως τα είχαμε καταφέρει ως χώρα.
Ανάλογο κλίμα επικράτησε και το 2018, με τη συμφωνία των Πρεσπών, όπου και πάλι η διεθνής κοινότητα εκθείαζε την Ελλάδα και όλοι την περιέγραφαν ως μέρος μιας λύσης, όχι ενός ακόμη προβλήματος.
Υπάρχει και το μεταναστευτικό - προσφυγικό, όπου στη διάρκεια των τελευταίων ετών η Ελλάδα έλαβε τα εύσημα -υπήρξαν και λάθη, στρατηγικά και τακτικής φύσης, που επικρίθηκαν- από τη διεθνή κοινότητα, ακόμη και από τον Πάπα, για τον ανθρωπισμό που επέδειξε και τη βοήθεια που προσέφερε σε κατατρεγμένους ανθρώπους.
Οι παραπάνω σχετικά πρόσφατες στιγμές έχουν γίνει αντικείμενο εσωτερικής αντιπαράθεσης, με τους μεν να επιτίθενται στη -σκληρή μνημονιακή πολιτική- του Σαμαρά, και τους δε να καταγγέλλουν το άνοιγμα των συνόρων και το ξεπούλημα της Μακεδονίας.
Αλλά στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού που δεν είναι ακόμη πίσω μας, βρίσκεται σε εξέλιξη, ας μην το ξεχνάμε κάναμε όλοι σωστές κινήσεις, ακούσαμε τους ειδικούς, συσπειρωθήκαμε.
Η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά. Αλλά και όλοι, τα κόμματα, ο κρατικός μηχανισμός, οι φορείς, και τελικά οι ίδιοι οι πολίτες, ενήργησαν με ορθό τρόπο. Υπό αυτό το πρίσμα τα θετικά σχόλια παραπέμπουν στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων που ήταν επιτυχία όλων των Ελλήνων.
Ίσως για πρώτη φορά μετά το 2004 υπάρχει διάχυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας. Ωστόσο, η πρόκληση που ακολουθεί θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Στη νέα και από πολλές απόψεις πιο δύσκολη κανονικότητα που θα ακολουθήσει θα δοκιμασθούν όχι μόνο η οικονομία, αλλά και οι θεσμοί. Το στοίχημα είναι να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να αναδυθεί μια πιο σύγχρονη Ελλάδα που θα μπορέσει γρήγορα να σταθεί στα πόδια της.
Προς το παρόν, σε γενικές γραμμές έχει υπάρξει πολιτική και κοινωνική συναίνεση, η οποία, όμως, τελευταία αρχίζει να διαταράσσεται. Να μη διολισθήσουμε στον κακό εαυτό μας.
ΕΣΤΙΑ
Απάνθρωπη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο
Άπηγόρευσε νά προσγειωθεί αεροσκάφος με ιατρικό υλικό
ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ σοβαρό επεισόδιο μέ Ελλάδα καί Κύπρο προσπαθούν οι Τούρκοι σέ κάθε ευκαιρία πού τούς δίδεται, ακόμη καί εάν αύτή ή πρόκλησις υπερβαίνει τά όρια τοϋ ανθρωπισμού.
Την ώρα πού ό υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση τοϋ Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής έστελνε μήνυμα ότι ή ύπεράσπισις των εθνικών δικαιωμάτων δέν είναι διαπραγματεύσιμη, ή Τουρκία εμπόδισε τήν αποστολή ιατρικού εξοπλισμού στήν Κύπρο γιά νά αντιμετωπίσει τήν πανδημία.
Είδικώτερα, ή Κυβέρνησις Έρντογάν άπηγόρευσε νά περάσει άπό τόν εναέριο χώρο της άεροσκάφος άπό τήν Κίνα μέ 36 τόνους ιατρικού εξοπλισμού. Όπως δήλωσε ό Κύπριος υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καροΰσος, «ή Τουρκία δέν έδωσε άδεια στόν πιλότο τοΰ άεροσκάφους νά εισέλθει στόν εναέριο της χώρο γιά νά φτάσει στήν Κύπρο, μέ συνέπεια νά προβεί σέ έκ νέου υπολογισμό τής πορείας του, καθώς δέν θά είχε αρκετά καύσιμα γιά νά φτάσει στήν Κύπρο. Ό πιλότος άλλαξε πορεία καί κατευθύνεται σέ άεροδρόμιο τής Μόσχας, όπου θά προσγειωθεί γιά νά άνεφοδιαστει μέ καύσιμα».
Τό άεροσκάφος μετά άπό συνεννοήσεις τής κυπριακής Κυβερνήσεως καί τής Ρωσσίας, προσγειώθηκε στό άεροδρόμιο τής Λάρνακας άργά χθές τό βράδυ. Μεταξύ άλλων μετέφερε προστατευτικές στολές, καλύμματα παπουτσιών, χειρουργικές στολές μονής χρήσεως και προστατευτικές μάσκες. Πάντως, ή Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη νά προβεί στά άπαραίτητα διαβήματα καί νά ενημερώσει τήν διεθνή κοινότητα γιά τήν άπάνθρωπη συμπεριφορά τής Τουρκίας.
Τήν ώρα πού ή Άγκυρα εξαντλούσε δλο της τό μένος στήν Κύπρο, στήν Αθήνα ό κ. Δένδιας ενημέρωνε τούς εκπροσώπους τών κομμάτων γιά τις τελευταίες εξελίξεις άναφορικώς μέ τήν τουρκική παραβατικότητα. Όπως είπε, ή Κυβέρνησις ενεργεί μέ «ψυχραιμία» καί άποφασιστικότητα στήν «κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα», πού συμβαίνει τόσο στό Αιγαίο όσο και στήν ευρύτερη περιοχή τής Ανατολικής Μεσογείου.
«Αξιοποιούμε κάθε διπλωματικό μέσο καί ευαισθητοποιούμε έταίρους καί συμμάχους. Καθιστούμε όμως παράλληλα σαφές πρός πάσα κατεύθυνση ότι ή υπεράσπιση τής κυριαρχίας καί τών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δέν είναι διαπραγματεύσιμο άγαθό» ύπεγράμμισε ό ύπουργός Έξωτερικών.
Σημείωσε δέ ότι «παρά τις όποιες επί μέρους διαφωνίες μας, επί τών ουσιωδών γραμμών, οι 'Έλληνες είναι όλοι ενωμένοι». Επίσης άνεκοίνωσε ότι ή χώρα μας θά είναι παρούσα στήν επιχείρηση «Ειρήνη» γιά τήν επιβολή τοΰ εμπάργκο όπλων στήν Λιβύη.
«Πιστεύουμε ότι ή επιχείρηση αύτή είναι πολύ σημαντική γιά τή δημιουργία τών άπαραίτητων συνθηκών γιά τήν επίλυση τής λιβυκής κρίσης» δήλωσε ό κ. Δένδιας.
Δέν έλειψε ωστόσο καί ή διατύπωσις ενστάσεων τών εκπροσώπων τής άντιπολιτεύσεως. «Ή Ελλάδα, ώς κυβερνητική πολιτική, απέναντι στήν Τουρκία ειδικά, χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο άπό τήν άπλή άνάλυση τών προβλημάτων της ή τή συζήτηση γιά θεσμικά θέματα όπως ό 'Οργανισμός τοΰ Υπουργείου Εξωτερικών» σχολίασε γιά τό ΚΙΝΑΛ ό Ανδρέας Λοβέρδος.
Ή βουλευτής τοΰ Μέρα25 Σοφία Σακοράφα είπε ότι έθεσε στό Συμβούλιο καί τό θέμα τής ΑΟΖ, μέ ποιές χώρες γίνεται συζήτησις καί εάν θά δημιουργηθεί πρόβλημα μέ οποιαδήποτε εξόρυξη γύρω άπό τά Δωδεκάνησα.
ΕΣΤΙΑ
Ύπερπτήσεις παρά την αναβολή της «Καταιγίδος»
ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ οι Τούρκοι νά προκαλούν τήν χώρα μέ συνεχείς ύπερπτήσεις στό Αιγαίο, παρά τό γεγονός οτι άνεβλήθη ή μεγάλη άσκησις του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίδα», ή οποία επρόκειτο νά ξεκινήσει τήν περασμένη Δευτέρα.' Άν και τό Υπουργείο Εθνικής Αμύνης προέβη σέ μία κίνηση καλής θελήσεως καί ανέβαλε τήν ναυτική άσκηση, ή Τουρκία δέν τήν σεβάσθηκε καί συνέχισε τό κρεσέντο των προκλητικών ενεργειών.
Ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε ατό FIR Αθηνών, χωρίς νά καταθέσει σχέδιο πτήσεως καί πέταξε επάνω άπό τό Φαρμακονήσι στα 25.000 πόδια, χθές τό μεσημέρι. Τά τουρκικά αεροσκάφη άνεγνωρίσθησαν καί αναχαιτίσθηκαν άπό άντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.
ΕΣΤΙΑ
ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ EE - ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ» ΓΛΩΣΣΑ. ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
Ή Βουλγαρία αμφισβητεί την Συμφωνία των Πρεσπών!
Πολιτική θύελλα στά Σκόπια εναντίον τον Ζάεφ - Έκθετος ο Σύριζα
ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ αδιέξοδο οδηγούνται τά Σκόπια, καθώς οί ηγέτες των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων Ζόραν Ζάεφ καί Κρίστιαν Μιτσκόφσκι αδυνατούν νά συμφωνήσουν σε μία ήμερομηνία γιά την διεξαγωγή των εκλογών πού έχουν αναβληθεί λόγω του κορωνοϊοϋ. Στην τελευταία όμως συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπό τόν Πρόεδρο Στέβο Πενταρόφσκι, τό χάσμα διευρύνθηκε, καθώς ό Μιτσκόφσκι επετέθη εναντίον του Ζάεφ, κατηγορώντας τον ότι απέφυγε νά θέσει τό ζήτημα πού έχει εγείρει ή Βουλγαρία, ή οποία απειλεί νά θέσει βέτο στήν ένταξιακή διαδικασία των Σκοπίων, θέτοντας όρους πού αμφισβητούν τήν «μακεδονική» γλώσσα καί τήν «μακεδονική» ταυτότητα, κατά τρόπο μάλιστα πού καταρρίπτουν τίς παραδοχές της Συμφωνίας των Πρεσπών γιά τά ζητήματα αυτά.
Νά θυμίζουμε ότι οί όροι τούς όποιους έθεσε ό Πρόεδρος της Βουλγαρίας Μπόυκο Μπορίσωφ στά Σκόπια περιλαμβάνουν μέν τήν απόλυτη τήρηση της συμφωνίας τών Πρεσπών καί της συμφωνίας Φιλίας καί Καλής Γειτονίας Σκοπίων - Βουλγαρίας, αλλά ζητούν νά παύσει νά αποκαλείται ή γλώσσα «μακεδονική». Ή Σόφια τονίζει ότι τό γλωσσικό ιδίωμα πού ομιλείται στά Σκόπια αποτελεί διάλεκτο της βουλγαρικής γλώσσης καί ζητεί άπό τήν γειτονική της χώρα νά χρησιμοποιεί τόν όρο «επίσημη γλώσσα τής Βορείου Μακεδονίας».
Καί ενώ τά περί γλώσσης καί ταυτότητος συνιστούν αμφισβήτηση αυτών πού συνεφώνησε ο Ζάεφ μέ τήν Κυβέρνηση τοΰ ΣΥΡΙΖΑ στις Πρέσπες, οί Βούλγαροι ζητούν καί άλλα, τά όποια άπτονται διμερών θεμάτων τους. Ζητούν συγκεκριμένα νά σταματήσει κάθε αναφορά σέ ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητος στό έδαφος τής Βουλγαρίας καί νά επαναλάβει τίς εργασίες της ή κοινή επιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων γιά ιστορικά καί εκπαιδευτικά θέματα. Ή επιτροπή αυτή, πού έχει συσταθεί στό πλαίσιο τής Συνθήκης Φιλίας καί Καλής Γειτονίας Σκοπίων - Βουλγαρίας, περιήλθε σέ τέλμα πρίν καν προχωρήσει στήν συζήτηση ουσιαστικών θεμάτων καί απέτυχε νά συμφωνήσει στήν έθνίκή καταγωγή τοΰ κομμιτατζή Γκότσε Ντέλτσεφ.
ΟΙ Σκοπιανοί επιμένουν νά τόν θεωρούν δικό τους, ενώ ή Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών Αίκατερίνα Ζαχαρίεβα δέν χάνει ευκαιρία νά φωνάζει ότι ό ίδιος ό Ντέλτσεφ δήλωνε ότι είναι Βούλγαρος.
Ή ϊδια ή Ζαχαρίεβα έχει χαρακτηρίσει τήν γλώσσα των Σκοπίων «δυτική βουλγαρική διάλεκτο μέ σερβικά στοιχεία». Μάλιστα είχε προχωρήσει, λέγουσα ότι πρόκειται ουσιαστικώς γιά μία κατασκευασμένη γλώσσα: «Άρχισε νά γράφεται πρίν άπό 45 χρόνια καί είναι βασισμένη στήν δυτική βουλγαρική διάλεκτο. Άλλαξαν μόνο κάποια γραμματικά στοιχεία καί προσέθεσαν λέξεις άπό τήν σερβική γλώσσα» δήλωσε χαρακτηριστικώς.
Σημειωτέον ότι ή Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών (BAS) καί τό Ινστιτούτο Βουλγαρικής Γλώσσης έχουν ανακοινώσει: «Πιστεύουμε ότι ή θέσις τών Σκοπίων είναι ψευδής, άπαράδεκτη καί επιζήμια γιά τίς σχέσεις μεταξύ τών δύο γειτονικών χωρών. Ή θέση της BAS παραμένει άμετάβλητη ή επίσημη γλώσσα στή Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας είναι μία γραπτή περιφερειακή μορφή της βουλγαρικής γλώσσης».
Τήν ϊδια ώρα ό Βούλγαρος αναπληρωτής Πρωθυπουργός καί υπουργός Αμύνης Κρασιμίρ Καρακατσάνωφ, έπί κεφαλής του συγκυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος ΒΜΡΟ, άπέδω σε εύσημα στόν πρώην υπουργό Εξωτερικών τών Σκοπίων Ντένκο Μαλέβσκι, που πρόσφατα παρεδέχθη ότι στό παρελθόν Βούλγαροι καί Σκοπιανοί ήταν «ένα». Δηλαδή ϊδια εθνική καταγωγή.
Όμως γενικώτερα τά Σκόπια άπορρίπτουν τούς όρους τής Βουλγαρίας μέ τόν Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών Νικόλα Δημητρώφ νά δηλώνει πώς ή χώρα του δέν θά δεχθεί τήν εισαγωγή «άντιευρωπαϊκών διμερών όρων» πού θέτουν τήν εθνική ταυτότητά της στό διαπραγματευτικό πλαίσιο γιά τήν ένταξη στήν ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ό Ζόραν Ζάεφ επιμένει: «Εϊμεθα Μακεδόνες πού μιλούν «μακεδονικά», άν καί άναγνωρίζει «ότι εϊμεθα μία πολυεθνική χώρα». Ή σταθερότης μέ τήν όποια ή βουλγαρική κυβέρνησις επιμένει στις εθνικές θέσεις άμφισβητώντας τούς ισχυρισμούς τών Σκοπίων δημιουργούν εύλογα ερωτήματα, όσον άφορα τήν ευκολία μέ τήν όποια ή Κυβέρνησις του ΣΥΡΙΖΑ είχε υποχωρήσει άπο δεχομένη τούς ισχυρισμούς αυτούς τούς όποιους περιέλαβε στήν Συμφωνία τών Πρεσπών. Τα ερωτήματα παραμένουν, καθώς καί ή σημερινή ελληνική Κυβέρνησις δέν έχει εγείρει φωνή άμφισβητήσεως τής ψευδεπίγραφης αυτής συμφωνίας. Ουτε γιά τά ζητήματα τά όποια θεωρούν οΐ Βούλγαροι άπαράδεκτα...
ΕΣΤΙΑ
Στό στόχαστρο μουσουλμάνων Μητροπολίτες της Θράκης
ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ της Κωνσταντινουπόλεως βάλλεται γιά υποτιθέμενες σχέσεις μέ την οργάνωση του Γκιουλέν. ' Η Άγια Σοφία κινδυνεύει νά έχει γίνει τζαμί στίς 29 Μαΐου. Ή μαζική αυτή μουσουλμανική έπίθεσις στρέφεται κατά και των Όρθοδόξων Μητροπολιτών της Θράκης. Πρώτος πού βάλλει κατά της 'Ορθοδοξίας, κατηγορώντας την γιά «ρατσισμό», είναι ό Τζενγκίζ 'Ομέρ, εκδότης της τουρκικής εθνικιστικής έφημερίδος «Μιλλιέτ», ό όποιος άναλαμβάνει νά ενσπείρει θρησκευτικό μίσος μεταξύ των κατοίκων της Θράκης.
Υποστηρίζει οτι: «Oi Μητροπολίτες στην δυτική Θράκη ευλογούν μέ τήν προσευχή τους τήν βία πού θά εφαρμόσουν εναντίον των μεταναστών οί πολιτοφύλακες, πού θυμίζουν αυτούς πού τέλεσαν γενοκτονία στήν Σεμπρένιτσα. Υποκινούν τήν κοινωνία σάν νά μήν είναι θρησκευτικοί λειτουργοί άλλά λειτουργοί τοΰ μίσους.». Συνεχίζει δέ «ότι μέ λύπη γινόμαστε μάρτυρες του βαθμού στόν όποιο δηλητηριάσθηκε ή χώρα μας μέ τήν απάνθρωπη συμπεριφορά της καί τήν πολιτική στάση της ορθόδοξης ρωμαίικης Έκκλησίας απέναντι στούς (μουσουλμάνους καί όχι οπαδούς της FETO) μετανάστες».
Αναφερόμενος σέ οπαδούς της οργανώσεως τού Γκιουλέν FETO, κάνει προφανή αντιδιαστολή αναφερόμενος στούς οκτώ Τούρκους αξιωματικούς πού ζήτησαν άσυλο, μετά τό αποτυχημένο πραξικόπημα τοΰ 2016. Δέν αρκείται όμως σέ αυτό καί συνεχίζει κατηγορώντας τό ελληνικό Κράτος ότι «κάτω άπό τήν πίεση καί τήν επιρροή της ορθόδοξης ρωμαίικης Εκκλησίας, υιοθέτησε μιά νοοτροπία ακροδεξιού κράτους καί ήκολούθησε πολιτικές εναντίον τών Τούρκων καί τοΰ Ισλάμ.
Οι τεταμένες σχέσεις μέ τήν Τουρκία, οι πιέσεις εναντίον της τουρκικής μειονότητος τής δυτικής Θράκης και οι απάνθρωπες μεταναστευτικές πολιτικές είναι ένα αποτέλεσμα αυτής τής νοοτροπίας».
Φυσικά ή έπίθεσις τοΰ' Ομέρ στρέφεται καί κατά τών Εθνοφυλάκων πού συγκροτημένως φρουρούν τήν μεθόριο χαρακτηρίζοντάς τους «τοπικές ρατσιστικές ομάδες πού έχθρεύονται τό τουρκικό Ισλάμ».
Έν συνεχεία, κάνει ευθεία αναφορά σέ τμήματα τών δηλώσεων τοΰ Μητροπολίτου Διδυμοτείχου Δαμασκηνού καί τοΰ Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου υποστηρίζοντας ότι «οί ρατσιστές παπάδες, τά κόμματα, οι πολιτικοί, οί οργανώσεις και τά MME πού κινούνται ασυνείδητα άπό κοινοΰ... άσκοΰν προπαγάνδα καί προσπαθούν νά φανατίσουν τόν κόσμο».
ΕΣΤΙΑ
Πρόσκλησις Μητσοτάκη στόν Ποντίφικα
Νά επισκεφθεί τήν Ελλάδα τό 2021 κάλεσε τόν Ποντίφικα ό Πρωθυπουργός κατά τήν διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας πού είχαν χθές.
Ό Κυριάκος Μητσοτάκης τοΰ υπενθύμισε τούς εορτασμούς των 200 ετών από την Έλληνική Επανάσταση, τό 2021, και πρότεινε κατά τήν επομένη έπίσκεψή του στην Έλλάδα νά επισκεφθεί πόλεις πού ευρίσκονται εις τό έπίκεντρον των πρώτων χρόνων του Χριστιανισμού, ακολουθώντας τά βήματα τοΰ Αποστόλου Παύλου.
Βεβαίως οί δύο άνδρες συζήτησαν καί τό φλέγον θέμα τοϋ κορωνοϊοΰ καί τά μέτρα πού έχουν ληφθεί γιά νά αντιμετω πισθεί ή τεράστια κρίσις.
ΕΣΤΙΑ
Πολιτιστική συνεργασία Ελλάδος καί Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΙΣ αρχαιολογικής εκθέσεως στό Λοϋβρο του Άμπου Ντάμπι, κατά τήν διάρκεια της EXPO 2020, τά εγκαίνια της οποίας έχουν αναβληθεί γιά τον Όκτωβριο τοϋ 2021 έξ αιτί ας της πανδημίας τοϋ κορωνοϊοΰ, ήταν ένα άπό τά θέματα πού συ ζητήθηκαν κατά τήν τηλεδιάσκεψη πού είχαν ή υπουργός Πολιτισμού καί Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη καί ή υπουργός Πολιτισμού καί Αναπτύξεως της Γνώσεως των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Noura Al Kaabi.
Συγκεκριμένα, τό ΥΠΠΟΑ θά παραχωρήσει ακριβή αντίγραφα υψηλής ποιότητος προκειμένου αυτά νά εκτεθούν στόν χώρο τής EXPO, ενώ θά υπάρξει στενή συνεργασία γιά τήν πραγματοποίηση αρχαιολογικής εκθέσεως στόν Λούβρο τού' Άμπου Ντάμπι.
Ή κ. Μενδώνη σημείωσε ότι είναι σημαντική ή συνέκθεσις έργων τοΰ συγχρόνου πολιτισμού γιά νά προσελκύονται οί νέες γενιές στά Μουσεία. Κατά τήν τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν, επίσης, οί επιπτώσεις τής πανδημίας τοΰ κορωνοϊοΰ στις πολιτιστικές καί δημιουργικές βιομηχανίες τών δύο χωρών, τά άμεσα μέτρα πού ελή φθησαν γιά τήν άμεση άντιμετώπισή τους, καθώς καί οί νέες συνθήκες πού ανέδειξαν τήν χρήση τών ψηφιακών μέσων καί τόν σημαντικό ρόλο τους γιά τόν Πολιτισμό τής επομένης ημέρας.
Ή κ. AI Kaabi ζήτησε άπό τήν κ. Μενδώνη νά βοηθήσει τό ΥΠΠΟΑ σέ θέματα τεχνογνωσίας στήν δημιουργία μουσειακών καί ψηφιακών εκθέσεων καί στόν τρόπο τεκμηριώσε ως πού σχετίζονται μέ τήν Αρχαιολογία καί τήν Πολιτιστική Κληρονομιά, αλλά καί στήν μέθοδο συλλογής στατιστικών δεδομένων γιά τήν καταγραφή τών επαγγελματιών τοΰ Πολιτισμοΰ. Ή κ. Μενδώνη πρότεινε νά πραγματοποιηθούν σεμιναριακά μαθήματα γιά επαγγελματίες τοΰ Πολιτισμού μέ θέμα τήν προστασία καί διαχείριση τοΰ πολιτιστικού αποθέματος τής χώρας, καθώς καί ψηφιακή έκθεσις.
ΕΣΤΙΑ
Όλική έπαναφορά Ρωσσίας – Κίνας - Τουρκίας στά Βαλκάνια
Βελιγράδι. Μέ αφορμή τήν κινεζική «διπλωματία της μάσκας», ή EE προειδοποίησε τίς χώρες των Βαλκανίων νά μή διευρύνουν τίς σχέσεις τους μέ τήν Ρωσσία καί μέ τήν Κίνα, ενώ ταυτοχρόνως επιβεβαίωσε μόνο όμως στά λόγια τήν βούλησή της γιά τήν διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής γιά τίς χώρες αυτές.
Κατά τήν πρόσφατη Διάσκεψη Κορυφής της EE καί τών Δυτικών Βαλκανίων, οι αρχηγοί τών κρατών μελών τής EE έδωσαν διαβεβαιώσεις γιά τήν πλήρη στήριξη τους όσον άφορα τήν ευρωπαϊκή προοπτική τών χωρών τών Δυτικών Βαλκανίων.' Ωστόσο, στήν τελική ανακοίνωση τών αποτελεσμάτων τής τηλεδιασκέψεως, δέν υπήρξε καμμία αναφορά σέ χρονοδιάγραμμα σχετικώς μέ τήν πιθανή διεύρυνση τής EE. Επίσης, δέν έγινε καμμία αναφορά στίς ένταξιακές διαπραγματεύσεις πού διεξάγονται εδώ καί χρόνια μέ τίς χώρες τών Βαλκανίων.
«Θεωρείται απαραίτητο καί σημαντικό νά συνεχισθούν οί μεταρρυθμίσεις στόν τομέα του Κράτους Δικαίου, τών δημοκρατικών αξιών, άλλά καί τής καταπολεμήσεως τής διαφθοράς» δήλωσε ό Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ.
«Δέν μπορείτε νά στρέφεστε πρός τούς Ρώσσους καί τούς Κινέζους όποτε εσείς επιθυμείτε» διεμήνυσε ό Ίδιος συμφώνώς πρός τό Reuters. Είναι πάντως γεγονός ότι τούς τελευταίους μήνες πού τά κράτη μέλη είναι απασχολημένα μέ τά δικά τους προβλήματα πού προεκάλεσε ή έξάπλωσις του κορωνοϊοϋ, οι χώρες τών Δυτικών Βαλκανίων ένοιωσαν εγκαταλελειμμένες καί εντελώς αβοήθητες από τήν EE.
Ρωσσία, Κίνα καί Τουρκία, εκμεταλλευόμενες τήν έκρυθμη αυτή κατάσταση, προσπάθησαν νά κάνουν έντονώτερη τήν παρουσία τους, στέλνοντας υλική βοήθεια και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό στίς δοκιμαζόμενες χώρες. Τό μέγεθος τής άπογοητεύσεως άπό τούς Ευρωπαίους δείχνει, άλλωστε, καί ή πρόσφατη δήλωσις τού Σέρβου Προέδρου Άλεξάνταρ Βούτσιτς, ό όποιος χαρακτήρισε προσφάτως τήν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη «ένα παραμύθι στά χαρτιά», διαπιστώνοντας ότι ή μόνη χώρα πού βοήθησε τήν Σερβία είναι ή Κίνα. Άλλά καί ή Άγκυρα έστειλε ιατρικές προμήθειες στήν Βοσνία Ερζεγοβίνη, τό Κοσσυφοπέδιο, τά Σκόπια, τήν Σερβία καί τό Μαυροβούνιο τήν ώρα, δέ, πού ή ίδια έδοκιμάζετο άπό τήν αύξηση τών κρουσμάτων καί νεκρών άπό τόν κορωνοϊό.
Είναι, πάντως, κοινή πεποίθησις ότι Ρωσσία καί Τουρκία διεξάγουν εναν άγώνα δρόμου μέ τήν EE γιά τήν διχοτόμηση τών Βαλκανίων σέ ζώνες επιρροών, παρ' όλο πού καί οί δύο χώρες είναι ταυτοχρόνως καί άνταγωνιστές στά Βαλκάνια. Ή EE θωρείται ενας σχετικώς νέος παίκτης στά Βαλκάνια, ό όποιος, δμως, λόγω τής οικονομικής του δυνάμεως, είναι ελκυστικός γιά τούς κατοίκους τών χωρών τών Βαλκανίων, πού επιθυμούν τήν επικράτηση μετά άπό χρόνια συνθηκών είρήνης καί εύημερίας...'
Εξ άλλου, μακρυά άπό τά φώτα τής δημοσιότητας, Ρωσσία, Λευκορωσσία καί Σερβία έχουν ενισχύσει τήν συνεργασία τους. Οί τρεις χώρες διεξάγουν τακτικώς στρατιωτικές άσκήσεις πού άφοροϋν τήν άντιμετώπιση μιας καταστάσεως εκτάκτου άνάγκης στά Βαλκάνια.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Λάβρος ο Σύρου Δωρόθεος για τα «στραβά μάτια» στο Ραμαζάνι
«Η μηδενική ανοχή των ημερών του Πάσχα δεν ισχύει για τις μαζικές προσευχές μουσουλμάνων»
Σάλο προκαλούν βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες και δείχνουν μουσουλμάνους να συγκεντρώνονται σε παράτυπα τζαμιά, με αφορμή το Ραμαζάνι, χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης και σε πλήρη συνωστισμό, παρότι συνεχίζεται η απαγόρευση τέλεσης θρησκευτικών λειτουργιών όλων των θρησκειών και δογμάτων.
Μουσουλμάνοι στη Θράκη αλλά και στην Αττική γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα μέτρα της κυβέρνησης, που από την πλευρά της δεν τους ελέγχει! Οι εικόνες αυτές (που οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι αναρτούν στα κοινωνικά δίκτυα... καμαρώνοντας) προκαλούν οργή στον ορθόδοξο κόσμο. Η δημοκρατία ζήτησε το σχόλιο του μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου για το θέμα και ήταν λάβρος! Αναλυτικά δήλωσε τα εξής:
«Η Εκκλησία μας ουδέποτε ζήτησε την οιαδήποτε "προνομιακή" μεταχείριση από την Πολιτεία σε σχέση με τα άλλα χριστιανικά δόγματα και με τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες. Και ούτε, άλλωστε, θα τη δεχόταν... Αν και είναι, βάσει της σχετικής πρόβλεψης του Συντάγματος μας, η επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα, αυτό δεν την καθιστά, σε καμία περίπτωση, "κρατική". Γιατί η Εκκλησία μας είναι οργανισμός θεοϊδρυτος και όχι σωματείο ή λέσχη ιδεών, όπως πολύ θα ήθελαν ορισμένοι ελάχιστοι μακράν των αρχών, των αξιών και των ιδανικών του γένους μας, αποκομμένοι από τις ρίζες και τις παραδόσεις του έθνους μας, παραδομένοι στις ιδεοληπτικές εμμονές τους.
Ομως, από το σημείο αυτό μέχρι του σημείου εκείνου που Ελληνες συμπολίτες μας, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, ασκούν, όπως άλλωστε έχουν κάθε δικαίωμα, τα θρησκευτικά και λατρευτικά τους καθήκοντα την ιερή γι' αυτούς περίοδο του Ραμαζανίου χωρίς όμως την τήρηση και την επιβολή από τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας των αντίστοιχων περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την προστασία της δημόσιας υγείας και του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής και τηρήθηκαν απαρεγκλίτως από τους ορθόδοξους χριστιανούς, ο κάθε άνθρωπος, καλής προαιρέσεως, έχει λόγους να προβληματίζεται βαθιά.
Γιατί φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζονται όλοι οι Ελληνες πολίτες ισότιμα, σαν να υπάρχουν ουσιαστικά δύο μέτρα και δύο σταθμά... Ο υπερβάλλων ζήλος και η μηδενική ανοχή επιδείχθηκαν, με τυμπανοκρουσίες, σε προσφιλείς και αγαπημένους μας αδελφούς που πλήρωσαν με λοιδορίες και συλλήψεις και διώξεις την επιτέλεση της διακονίας και της ιερής αποστολής τους.
Σε αυτούς εξαντλήθηκε κάθε αυστηρότητα από τις υπηρεσίες του κράτους, την ίδια στιγμή που συνάνθρωποι μας που άλλως θρησκεύουν ουδέν υπέστησαν, αν και παρέκκλιναν με τη συμπεριφορά τους, των ιδίων εντολών της Πολιτείας. Δεν είναι, λοιπόν, εύλογο να διερωτάται κανείς γιατί λίγες ημέρες πριν από τη λήξη του Ραμαζανίου εξειδικεύτηκε η ΚΥΑ για την επιβολή των προσωρινών μέτρων στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας καταλήγει ο μητροπολίτης.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η Ελλάδα χαιρέτισε το «ξεκλείδωμα» των συνόρων στην Ε.Ε.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, μέσω του εκπροσώπου της Στέλιου Πέτσα (φωτό), χαιρέτισε το σχέδιο της Κομισιόν για την επαναφορά στην τουριστική δραστηριότητα στις χώρες της Ε.Ε. και το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων με την άρση των περιορισμών στα ταξίδια. Στόχος, όπως είπε, είναι η σταδιακή, με κοινούς κανόνες και προϋποθέσεις, αποκατάσταση των μεταφορών και του τουρισμού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή η αποκατάσταση θα επιτρέψει την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας».
Με το σημερινό πλαίσιο, τόνισε ο κ. Πέτσας, «εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη ότι οι μετακινήσεις θα είναι ασφαλείς, σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού», επισημαίνοντας ότι ακόμη και σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση η Ελλάδα είναι έτοιμη. Προανήγγειλε δε ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της απασχόλησης. Ωστόσο, αναγνώρισε πως δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για την τουριστική κίνηση και τα εισοδήματα από τον τουρισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περσινό».
Στο μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στην κοινή πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η οποία προβλέπει δραστικότερα και αποτελεσματικότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού μέσω επιδοτήσεων και με χαμηλότοκα δάνεια χωρίς Μνημόνια, όπως άλλωστε προτείνει και η ελληνική κυβέρνηση. Αναφερόμενος στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων της πανδημίας, ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στην κατεύθυνση των προτεραιοτήτων που έχει θέσει η χώρα μας, η οποία εξαρτάται άμεσα από τον τουρισμό και παραμένει ένας ελκυστικός αλλά και ασφαλής προορισμός.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συρίγος: Ετοιμαστείτε για όξυνση των προκλήσεων
ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ κινδύνου κρούει ο βουλευτής της Ν.Δ. Άγγελος Συρίγος, προβλέποντας εντάσεις με την Τουρκία σε κάθε μέτωπο τις επόμενες εβδομάδες.
Στο Αιγαίο θα έχουμε παρενοχλήσεις και υπερπτήσεις, προειδοποιεί ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, ενώ στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα υπάρξουν εντάσεις με πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς η Τουρκία θα επιχειρήσει να ανοίξει δρόμο γι' αυτούς. Είτε από τον Εβρο είτε από τη θάλασσα, το ενδεχόμενο της επανάληψης των γεγονότων του Μαρτίου φαίνεται να αντιμετωπίζεται σχεδόν ως δεδομένο από τον κ. Συρίγο.
Ομως ιδιαίτερη προσοχή έδωσε ο κ. Συρίγος στο μέτωπο της ανατολικής Μεσογείου και τις έρευνες που θέλουν να κάνουν οι Τούρκοι. Οπως τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας -λίγες μόλις ώρες μετά τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής-, οι Τούρκοι έχουν δώσει περίπου 1 δισ. ευρώ για να φτιάξουν έναν στόλο σεισμογραφικών και γεωτρητικών πλοίων και συμπλήρωσε: «Δεν τα έχουν δώσει αυτά τα λεφτά με σκοπό να τα κρατήσουν τα πλοία στο λιμάνι. Απλά, όπως σας το λέω. Θα τα βγάλουν. Επομένως, πού θα τα βγάλουν; Κάπου μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου!»
Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Συρίγος τα έχει πει και στους υπευθύνους και η χώρα μας είναι έτοιμη για οτιδήποτε χρειαστεί και να μην πιαστεί με τα χέρια κάτω!
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Παρούσα η Ελλάδα στην επιχείρηση «Ειρήνη»!
Τι είπε ο Δένδιας για την προσπάθεια να κοπεί η τροφοδοσία του καθεστώτος του Σαρατζ με όπλα από την Άγκυρα
Και αιχμές του ΥΠΕΞ για λάθη της Ντόρας
Συμφωνία στις γενικές κατευθύνσεις της εθνικής στρατηγικής με αναμενόμενες διαφοροποιήσεις, πάντοτε όμως από την πλευρά της πατριωτικής ευθύνης. Σε αυτές τις θεμελιώδεις συνιστώσες συμπυκνώνεται το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την οποία συγκάλεσε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας. Το σημείωσε, άλλωστε, αργότερα ο ίδιος παρατηρώντας: «Παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες μας, επί των ουσιωδών γραμμών, οι Έλληνες είναι όλοι ενωμένοι».
Αναφερθείς στην έξαρση της τουρκικής υστερίας τόνισε ότι η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό, σχολιάζοντας ότι η χώρα μας ενεργεί με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα που εκδηλώνεται τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. «Η χώρα είναι προσηλωμένη πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο και στη διεθνή νομιμότητα» προσέθεσε.
Αναφορικά με το Λιβυκό, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην επικείμενη επιχείρηση «Ειρήνη» -με ανάληψη και επιτελικών θέσεων-, στην οποία καθήκον είναι η απόλυτη εφαρμογή του εμπάργκο των (τουρκικών) όπλων. «Πιστεύουμε ότι η επιχείρηση αυτή είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την επίλυση της λιβυκής κρίσης» σημείωσε.
Επιθετικός
Με μια επιθετική δήλωση ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για στρατηγικό κενό και εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα. Δηλωτική αυτού του κενού, αλλά και κυβερνητικών εσωτερικών αντιφάσεων, όπως ισχυρίστηκε, είναι η αδικαιολόγητη ματαίωση της στρατιωτικής άσκησης «Καταιγίδα», για την οποία, κατά πληροφορίες, όλα τα κόμματα χαρακτήρισαν ανεπαρκείς τις εξηγήσεις της κυβέρνησης.
Επικαλέστηκε μάλιστα δημόσια, προκαλώντας πολλές απορίες για τα κίνητρά του, δήλωση διπλωματικού στελέχους σύμφωνα με την οποία «είναι σαν να φοβόμαστε να ανασάνουμε για να μη θεωρηθεί casus belli η αντίδρασή μας».
Διαφωνίες καταγράφηκαν και ως προς τον νέο οργανισμό του ΥΠΕΞ, με τον Ν. Κατρούγκαλο να κάνει λόγο για ρυθμίσεις «νεοφιλελεύθερης απόχρωσης». Πάντως, ο χαρακτηρισμός του προηγούμενου μηχανισμού ως... ρουσφετολογικού έφερε στιγμές αμηχανίας όταν υπενθυμίστηκε ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός είχε στηθεί επί Ντόρας Μπακογιάννη, με την απάντηση να είναι ότι και η Ν.Δ. έκανε λάθη.
Ελληνική Δύση: Βύθιση κάθε πλοίου που θα παραβιάσει την ΑΟΖ
«Η απάντηση της Ελλάδας πρέπει να είναι ισχυρή» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση όσον αφορά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. «Η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει την επικοινωνία και τις δηλώσεις εντυπωσιασμού και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία! Ενα "μολών λαβε" στους Τούρκους, μαζί με την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων, όπως pushback, κατάργηση ασύλου και μαζικές απελάσεις θα δείξουν ότι η Ελλάδα ασκεί σοβαρή και όχι επικοινωνιακή πολιτική» αναφέρει το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.
Με αφορμή εξάλλου τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας που έκανε λόγο για έναρξη γεωτρήσεων και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέσα σε διάστημα 90 ημερών, για την Ελληνική Λύση «μία είναι η λύση! Βύθιση κάθε πλοίου που θα παραβιάσει την ελληνική ΑΟΖ! Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πράξει με βάση το εθνικό συμφέρον, αφήνοντας πίσω τη φοβική της και υποχωρητική της στάση απέναντι στην Τουρκία», όπως τονίζεται.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ο Ερντογάν στέλνει εσκεμμένα στην Ελλάδα φορείς του κορονοϊού»!
ΤΟΥΡΚΙΚΟ σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας μας μέσω της αποστολής μεταναστών φορέων του κορονοϊού καταγγέλλει μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.
«Δύο από τους εννέα που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να νοσούν. Προφανώς θα ελεγχθούν και οι υπόλοιποι και Κύριος οίδε πλέον. Τα "δώρα" της γείτονος είναι πλέον εξαιρετικά επικίνδυνα. Ας σκεφτούν επιτέλους κάποιοι και την πιθανότητα να είναι και εσκεμμένες οι ενέργειες αυτές» έγραψε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στους 51 αλλοδαπούς που έφτασαν πριν από λίγες ημέρες από τα τουρκικά παράλια.
Τα δύο κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια προληπτικού ελέγχου που διεξήγαγε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στη δομή όπου φιλοξενούνται απομονωμένοι υπό τον φόβο του κορονοϊού οι δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν την περασμένη Τετάρτη στο Καλό Λιμάνι του Σκαλοχωρίου και την Κυριακή στα Λάψαρνα της Αντισσας. Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου διερωτάται τι θα γινόταν σε περίπτωση που ο δήμος δεν είχε συναινέσει στη δημιουργία χώρου όπου θα μπαίνουν σε καραντίνα οι νεοαφιχθέντες.
Ελεγχοι
«Ηδη πρέπει να ελεγχθούν πάνω από 20 άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί τους -ελπίζω από απόσταση- και τα οποία εν τω μεταξύ ήρθαν σε επαφή με άλλα 120 ή 520 σημειώνει και καταλήγει: «Ξέρετε, κι εμείς θέλουμε να φεύγουν άμεσα με καράβια, διαστημόπλοια και υποβρύχια, αλλά, μέχρι το κράτος να τα διαθέσει, κάτι έπρεπε να κάνουμε» έγραψε.
Από την πλευρά της η Επιτροπή Λοιμώξεων του Κέντρου Υγείας Καλλονής διαβεβαιώνει ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που έχουν υποδειχθεί από τον ΕΟΔΥ. «Παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις, προκειμένου να επιληφθεί οποιουδήποτε περιστατικού χρήζει άμεσης αντιμετώπισης» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που, μεταξύ άλλων, απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα υγιεινής τα οποία έχουν υποδειχθεί αρμοδίως.
Η λήψη δειγμάτων από όλους όσοι διαμένουν στον χώρο της καραντίνας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, αναμένεται να εξεταστούν λιμενικοί, αστυνομικοί και το ιατρικό προσωπικό που ήρθε σε επαφή με τους μετανάστες.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Ε.Ε.: «ΜΑΛΤΑ ΓΙΟΚ» ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΟΛΠΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΕΙΡΗΝΗ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Μάλτα γιοκ για την Τουρκία
Βρυξέλλες, ανταπόκριση ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Η Άγκυρα ήθελε να μετατρέψει τη Μάλτα σε «Δούρειο Ιππο» στην Ε.Ε. Κλειδί για την απομάκρυνση της από την τουρκική πολιορκία οι επαφές Δένδια
Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της Άγκυρας να μπλοκάρει, μέσω Μάλτας, τη ναυτική επιχείρηση «Ειρήνη» της Ε.Ε. για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη. Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της Μάλτας είχε διατυπώσει σε διπλωματικό επίπεδο στις Βρυξέλλες δύο σοβαρές επιφυλάξεις απειλώντας με βέτο την επιχείρηση «Ειρήνη».
Καταρχήν ενώ είχε συμφωνήσει σε όλα για τη σύσταση της ναυτικής αποστολής και μάλιστα είχε προσφερθεί να στείλει και αξιωματικούς στα πλοία που θα συμμετέχουν στις περιπολίες και στους ελέγχους, εντελώς ξαφνικά πληροφόρησε τα άλλα κράτη μέλη ότι δεν θα συμμετάσχει στην επιχείρηση. Επιπλέον, ενημέρωσε την Επιτροπή «Αθηνά» που εγκρίνει τον προϋπολογισμό της ναυτικής επιχείρησης ότι θα μπλοκάρει τις δαπάνες για τη μεταφορά των προσφύγων που συλλέγονται στη θάλασσα και τη χρησιμοποίηση drones για την επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής.
Αναφορικά με το τι μεσολάβησε και η κυβέρνηση της Μάλτας άλλαξε στάση, στις Βρυξέλλες έχουν απαντήσεις, ενώ και ο Τύπος της χώρας αυτής, και συγκεκριμένα η εφημερίδα Malta Today, δημοσίευσε πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Είναι γνωστό ότι η Μάλτα πέρα από τη γεωγραφική εγγύτητα παραδοσιακά είχε στενές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τη Λιβύη, παλαιότερα με το καθεστώς Καντάφι και σήμερα με την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράχ, συμμάχου της Τουρκίας. Πριν η κυβέρνηση της Μάλτας διατυπώσει επίσημες επιφυλάξεις και απειλήσει με βέτο την επιχείρηση «Ειρήνη» μεσολάβησαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Malta Today, δύο σημαντικές εξελίξεις, στις οποίες έπαιξε καθοριστικό ρόλο η Τουρκία.
Επιστολή
Η πρώτη ήταν μια επιστολή που έστειλε η κυβέρνηση Σαράχ της Τρίπολης στο Συμβούλιο Ασφάλειας του OHE με την οποία καταγγέλλει την επιχείρηση «Ειρήνη» για τον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο όπλων ως μεροληπτική, δηλαδή στην ουσία υιοθετεί την επίσημη θέση της Τουρκίας.
Η δεύτερη εξέλιξη, εξίσου σημαντική, ήταν μια συνάντηση στη Βαλέ τα μεταξύ του Μαλτέζου υπουργού Εξωτερικών Εβαρίστ Μπαρτόλο με τον Τούρκο πρέσβη στη Μάλτα. Ταυτόχρονα υπήρξε επαφή του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ με τον υπουργό Εσωτερικών της Μάλτας Μπάιρον Καμιλιέρι. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της μαλτέζικης εφημερίδας, στόχος των δύο αυτών συναντήσεων ήταν π σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών.
Οι κινήσεις της Τουρκίας ενεργοποίησαν άμεσα την Αθήνα, δεδομένου ότι εάν η Μάλτα έβαζε βέτο, η επιχείρηση «Ειρήνη» θα τελείωνε πριν ακόμη ξεκινήσει, κάτι που επιδιώκει με όλα τα μέσα η Άγκυρα, η οποία δεν μπορεί πλέον να τροφοδοτήσει με όπλα την κυβέρνηση Σαράχ.
Στις 10 Μαΐου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Μαλτέζο ομόλογο του, προφανώς για να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για τη μη φιλική αυτή ενέργεια. Ο κ. Δένδιας την ίδια μέρα σε ανάρτησή του στο Twitter αποκάλυπτε την τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Μπαρτόλο, αποφεύγοντας για ευνόητους λόγους να αναφερθεί στο αντικείμενο της επαφής.
«Είχα τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Evarist Bartolo, με τον οποίο συζητήσαμε για τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος», τόνιζε ο υπουργός Εξωτερικών.
Απογοήτευση
Τελικά, η Μάλτα δεν εξελίχθηκε σε Δούρειο Ίππο της Τουρκίας στην Ε.Ε., προς μεγάλη απογοήτευση της Άγκυρας, η οποία μη βρίσκοντας πλέον ισχυρούς συμμάχους στην Ευρώπη αναγκάζεται να ποντάρει σε άλογα που ξεμένουν από δυνάμεις. Η Μάλτα είναι μικρή χώρα για να αντέξει τις πιέσεις που συνεπάγεται η απειλή ενός βέτο. Την άρση των επιφυλάξεων της Μάλτας ανακοίνωσε ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Αμυνα της Ε.Ε., Γκιουζέπ Μπορελ, αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών την Τρίτη το απόγευμα.
«Η Ειρήνη συγκροτήθηκε για να προσπαθήσει να τερματίσει τις μάχες στη Λιβύη και είναι προς το συμφέρον της Μάλτας να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και εξαρτάται από την ορθή λειτουργία της επιχείρησης», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας το έχει καταλάβει πολύ καλά. Ο κ. Μπορέλ δεν παρέλειψε να καυτηριάσει και την πολιτική της Αγκυρας στην περιοχή, εκφράζοντας την ανησυχία για το γεγονός ότι «η Τουρκία και άλλες ξένες δυνάμεις είναι μέρη του πολέμου».
Η ναυτική αποστολή της Ε.Ε. για την επιτήρηση του ελέγχου του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη ξεκίνησε τις επιχειρήσεις της στα ανοικτά της Λιβύης με την ανάπτυξη μιας γαλλικής αντιαεροπορικής φρεγάτας και ενός περιπολικού αεροσκάφους από το Λουξεμβούργο.
Θα συμμετάσχουν επίσης στις διάφορες φάσεις της επιχείρησης με πλοία ή αεροσκάφη η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πολωνία και η Γερμανία. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης Σαράχ έχει υπογράψει μνημόνιο για τον καθορισμό των ορίων της ΑΟΖ με την Τουρκία, ενέργεια που έχει καταδικαστεί επανειλημμένα από την Ε.Ε.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΣΚΗΝΙΚΟ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΟΤΑΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΙΔΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΣΤΗΝΟΥΝ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑ
Παραλίγο θερμό επεισόδιο στον Έβρο
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ
Όλο το βράδυ οι στρατιώτες των δύο χωρών παρέμειναν στις θέσεις τους μέχρι χθες το πρωί, όπου μετά τις απαραίτητες συνεννοήσεις η κατάσταση εκτονώθηκε
Διάχυτος είναι πλέον ο εκνευρισμός των Τούρκων στον Έβρο μετά το στραπάτσο του περασμένου Μαρτίου. Προχθές το βράδυ, το θερμόμετρο χτύπησε και πάλι κόκκινο όταν Τούρκοι στρατιώτες ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με Έλληνες ακριβώς πάνω στη συνορογραμμή! Οι στρατιώτες των δύο χωρών διανυκτέρευσαν οι μεν απέναντι από τους δε και χθες το πρωί, όταν δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις, οι Τούρκοι στρατιώτες αποχώρησαν από το σημείο.
Το σκηνικό της ξαφνικής έντασης στήθηκε στις Φέρες και συγκεκριμένα στην περιοχή Μελισσοκομείο. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, μετά τα σημαντικά επεισόδια στις Καστανιές, όπου η Τουρκία επιχείρησε να στείλει στο ελληνικό έδαφος χιλιάδες μετανάστες, η Αθήνα πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην κατασκευή αποτρεπτικών εμποδίων κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων.
Παρεμβάσεις
Την έναρξη εργασιών έχουν επανειλημμένα δηλώσει αξιωματούχοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στην επίμαχη περιοχή του Μελισσοκομείου Φερών και σε ένα σημείο που ανήκει ξεκάθαρα στην Ελλάδα, ο στρατός άρχισε να κάνει παρεμβάσεις και έργα καθαρισμού στρεμμάτων, προκειμένου στη συνέχεια να τοποθετήσει συρματοπλέγματα και άλλα εμπόδια αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών. Πρόκειται για έκταση περίπου 30 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στην παλαιά κοίτη του ποταμού Έβρου και είναι ξεκάθαρα ελληνική.
Τα τελευταία χρόνια έμενε ακαλλιέργητη, χωρίς αγροτική ή κτηνοτροφική δραστηριότητα από τους κατοίκους, με αποτέλεσμα να έχει «πνιγεί» στα αγριόχορτα. Επιπλέον, λόγω των πλημμυρών, υπήρχε χερσαία επικοινωνία με την Τουρκία και έμπαιναν ζώα από τη γειτονική χώρα για βοσκή, αλλά όλοι στην περιοχή αναγνώριζαν πως πρόκειται για ελληνικό έδαφος. Προχθές το βράδυ, οι Τούρκοι διαπίστωσαν στη συγκεκριμένη περιοχή παρουσία Ελλήνων στρατιωτών, με τοπογράφους και στελέχη έτοιμα να αρχίσουν την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων. Αμέσως κινητοποιήθηκαν δυνάμεις τους από τουρκικά φυλάκια που βρίσκονται στην περιοχή και στελέχη τους έφτασαν πάνω στη συνορογραμμή. Ηρθαν... πρόσωπο με πρόσωπο με τους Έλληνες στρατιώτες, παρέμειναν εκεί ως χθες το πρωί και όπως είναι φυσικό σήμανε... κόκκινος συναγερμός .
Σύμφωνα με το evros news. gr, ενδεχομένως οι Τούρκοι να πίστεψαν ότι τα έργα από το Μηχανικό της 12ης Μεραρχίας και του Δ' Σώματος Στρατού που θα κατασκευαστούν επί της ελληνικής όχθης μπορεί να αποτελέσουν επιχωματώσεις που θα αλλάξουν τη γεωγραφία της όχθης του ποταμού. Τελικά χθες το πρωί έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις και η κατάσταση εκτονώθηκε. Η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία ο συγκεκριμένος χώρος είναι έδαφος της και φυσικά μπορεί να προβεί στις εργασίες που θεωρεί απαραίτητες για την αποτροπή εισόδου μεταναστών. Αμέσως μετά δόθηκε εντολή στους Τούρκους στρατιώτες να αποχωρήσουν από τη συνορογραμμή.
ΑΥΓΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ TOY ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Η Αθήνα χωρίς στρατηγική έναντι της Άγκυρας
Κανείς δεν έγινε σοφότερος από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής χθες, καθώς, πέρα από τη διαπίστωση ότι η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και τη δέσμευση του υπουργείου Εξωτερικών να ενημερώσει τους πάντες γι' αυτό, καμία άλλη κίνηση δεν αναμένεται από την Αθήνα.
Και δεν αναμένεται επειδή η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική έναντι της Τουρκίας. Απλώς ελπίζει αφενός ότι η πανδημία και το τεράστιο οικονομικό κόστος της θα αναγκάσουν την Άγκυρα να βάλει νερό στο κρασί της, αφετέρου ότι οι εταίροι στα δύσκολα θα βάλουν πλάτη. Και είναι πιθανόν οι ελπίδες να διαψευστούν.
Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε χθες τους εκπροσώπους των κομμάτων για την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα και επανέλαβε το αυτονόητο, πως η Αθήνα καθιστά προς πάσα κατεύθυνση σαφές ότι η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό .
Ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, ο Δένδιας δηλώνει ψύχραιμος και επαναλαμβάνει ότι η χώρα είναι προσηλωμένη πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα. Επιπλέον ενημέρωσε τα μέλη του Ε- ΣΕΠ για την επιχείρηση «Ειρήνη» αυτή που υποτίθεται ότι θα επιβάλει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη , τόνισε ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα με ανάληψη και επιτελικών θέσεων -όχι όπως το ήθελε-και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η επιχείρηση αυτή είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την επίλυση της λιβυκής κρίσης» .
Γ. Κατρούγκαλος:
Κενό στρατηγικής και εσωτερικές αντιφάσεις
Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε το κενό στρατηγικής και τις εσωτερικές αντιφάσεις στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης: «Διαπιστώνουμε ένα στρατηγικό κενό, μια έλλειψη ενεργητικής διπλωματίας, σαν να πορεύεται η εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα» υποστήριξε. Δηλωτική αυτού του κενού συνεκτικής στρατηγικής, αλλά και των εσωτερικών κυβερνητικών αντιφάσεων, ήταν και είναι η αδικαιολόγητη ματαίωση της στρατιωτικής άσκησης «Καταιγίδα» , για την οποία όλα τα κόμματα που τοποθετήθηκαν δήλωσαν ότι θεωρούν ανεπαρκείς τις εξηγήσεις της κυβέρνησης υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι με τη σχετική δήλωση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας «είναι σαν να φοβόμαστε να ανασάνουμε για να μη θεωρηθεί casus belli η αντίδρασή μας» .
Σύμφωνα με τον Κατρούγκαλο η αξιωματική αντιπολίτευση είναι υπέρ διπλωματικών λύσεων και θεωρεί τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ένα από τα θετικά βήματα προς μια κατεύθυνση διπλωματικής λύσης, όμως αυτά οφείλουν να είναι συγκροτημένα, στοχευμένα, προετοιμασμένα .
Ανέφερε δε ότι είναι προϋπόθεση να λέγεται η αλήθεια στον ελληνικό λαό και να μην υπάρχει το φαινόμενο διαρροής σεναρίων, ιδίως από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα οποία μετά διαψεύδονται. «Ζητάμε από την κυβέρνηση να μην τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα, να μην περιμένουμε να εκδηλωθεί το επόμενο βήμα της τουρκικής επιθετικότητας για να αντιδράσουμε κατόπιν εορτής» σημείωσε.
«Να καταστήσουμε την ελληνοτουρκική διαφορά ευρωτουρκική. Δεν αξιοποιεί η κυβέρνηση το σημαντικό όπλο των κυρώσεων που της παρέδωσε η δική μας κυβέρνηση ώστε να χαραχθούν από τώρα κόκκινες γραμμές για να μην εργαλειοποιηθεί ξανά το προσφυγικό και, κυρίως, για να μην δούμε τουρκικά πλοία νότια της Κρήτη» .
Τέλος, ανέφερε ότι είναι θετική η συζήτηση για τον οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά με νεοφιλελεύθερες αποχρώσεις, όπως η πρόβλεψη ότι πρέπει να πληρώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για τη χρήση υπηρεσιών της ελληνικής διπλωματίας, καθώς και με μια οσμή πελατειακών ρυθμίσεων.
Α. Λοβέρδος:
Δεν αρκεί η απλή ανάλυση των προβλημάτων
«Η Ελλάδα, ως κυβερνητική πολιτική, απέναντι στην Τουρκία ειδικά, χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο από την απλή ανάλυση των προβλημάτων της ή τη συζήτηση για θεσμικά θέματα, όπως ο οργανισμός του υπουργείου Εξωτερικών» επεσήμανε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος μετά την ολοκλήρωση του ΕΣΕΠ.
Σ. Σακοράφα:
«Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να μην εξαρτώνται από τρίτους»
«Η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας αμφισβητούνται και πλήττονται έμπρακτα από τη γειτονική χώρα» σημείωσε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα.
«Εμείς απαιτούμε και έχουμε στόχο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να μην εξαρτώνται από τρίτους» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τη Σ. Σακοράφα, συζητήθηκε και το θέμα της ΑΟΖ και με ποιες χώρες γίνεται συζήτηση, εάν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με οποιαδήποτε εξόρυξη γύρω από τα Δωδεκάνησα.
Τέλος, σημείωσε: «Θέσαμε το Παλαιστινιακό και το θέμα των (γερμανικών) αποζημιώσεων και ο κ. υπουργός απάντησε δεόντως».
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Αδιαπραγμάτευτη η εθνική κυριαρχία
Χάραξη στρατηγικής στο ΕΣΕΠ έναντι της τουρκικής προκλητικότητας
Οι βασικοί άξονες της ελληνικής στρατηγικής το επόμενο διάστημα και οι κινήσεις απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική παραβατικότητα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, με. μηνύματα να στέλνονται στη γειτονική χώρα. «Η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Από την πλευρά της η Αγκυρα συνεχίζει την ίδια τακτική, με εμπρηστικές δηλώσεις, νέες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά (χθες τουρκικά F-l6 πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι) και έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Φαίνεται πως η Αγκυρα, που μεταξύ άλλων έχει να αντιμετωπίσει το εσωτερικό μέτωπο της οικονομίας, επιχειρεί να... μεταφέρει εκτός συνόρων την ένταση.
Χθες τον «χορό» των προκλητικών δηλώσεων συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που χαρακτήρισε απάνθρωπη τη συμπεριφορά της Ελλάδας κατά των προσφύγων και μεταναστών. Μάλιστα ο Μεβλουτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην κοινή διακήρυξη των υπουργών Εξωτερικών πέντε χωρών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, λέγοντας ότι οι θέσεις τους εκφράζουν μόνο εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκία.
Δένδιας, Ψυχραιμία
Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας υπογράμμισε χθες πως η Ελλάδα ενεργεί με «ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, που συμβαίνει τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και προσέθεσε πως η «χώρα είναι προσηλωμένη πάντοτε στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα» .
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «αξιοποιούμε κάθε διπλωματικό μέσο και ευαισθητοποιούμε εταίρους και συμμάχους» , ενώ υπογράμμισε πως παρά ης όποιες επιμέρους διαφωνίες μας, επί των ουσιωδών γραμμών οι Έλληνες είναι όλοι ενωμένοι».
Όσον αφορά το Λιβυκό, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην επιχείρηση «Ειρήνη», με ανάληψη και επιτελικών θέσεων, ενώ καθήκον της επιχείρησης είναι η απόλυτη εφαρμογή του εμπάργκο των όπλων. Τέλος, στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε συζήτηση για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών.
Για κενό συνεκτικής στρατηγικής αλλά και εσωτερικές κυβερνητικές αντιφάσεις έκανε λόγο από τον ΣΥΡ1ΖΑ ο Γιώργης Κατρούγκαλος, αναφερόμενης και στην αδικαιολόγητη ματαίωση της στρατιωτικής άσκησης "Καταιγίδα" . Και πρόσθεσε ότι με τη σχετική δήλωση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας «είναι σαν να φοβόμαστε να ανασάνουμε για να μη θεωρηθεί casus belli η αντίδρασή μας» .
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΚΟΒΟΝΤΑΣ ΤΟΝ «ΒΗΧΑ» ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Χειρουργική μάσκα: Προστατεύει αποτελεσματικά από τον κορονοϊό, όχι όμως και από την τουρκική προκλητικότητα, η οποία είναι ενδημική εδώ και δεκαετίες. Γι' αυτό και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπενθύμισε χθες στην Άγκυρα ότι «η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό».
Παράλληλα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για την τουρκική παραβατικότητα και το σχέδιο του νέου Οργανισμού του υπουργείου, επεσήμανε πως η χώρα μας ενεργεί με «ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» στην «κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα», που συμβαίνει τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Στις διακρατικές συμφωνίες επενδύει η κυβέρνηση
Ικανοποιημένη γιο το πλαίσιο της Ε.Ε. «Σε λίγα 24ωρα το σχέδιο για τον τουρισμό» προαναγγέλλει ο Στέλιος Πέτσας. Επιμένουν στα υγειονομικά πρωτόκολλα
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ εξέφρασε η κυβέρνηση μετά in δημοσιοποίηση ίου πλαισίου συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη - μέλη αναφορικά με την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας και των μεταφορών. Ωστόσο, με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα γενικού περιεχομένου πλαίσιο, στο κυβερνητικό επιτελείο ρίχνουν το βάρος στη σύναψη διακρατικών συμφωνιών για τον τουρισμό.
Πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον έλεγαν χθες ότι υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις με το Ισραήλ, τη Βουλγαρία και άλλα κράτη και το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται διακρατικές συμφωνίες.
Αναφορικά με το πλαίσιο συστάσεων και κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το χαιρέτισε, αναφέροντας ότι «η διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου δεν ήταν αυτονόητη» και ότι «η Ελλάδα έθεσε πρώτη το ζήτημα του τουρισμού στον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο». Δήλωσε ακόμα ότι το πλαίσιο αυτό «σέβεται μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ε.Ε., την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων» και ότι ενσωματώνει «πολλές από τις προτάσεις μας», προσθέτοντας ότι «περιλαμβάνει προτάσεις για υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, για εργαλεία ιχνηλάτησης, για κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και για μια πανευρωπαϊκή καμπάνια για την ανάδειξη της Ευρώπης ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού».
Ο Στ. Πέτσας ανέφερε ακόμα ότι «συνεκτικός κρίκος του όλου πλαισίου είναι η "αρχή της μη διάκρισης"», με την οποία, όπως είπε, «διευκολύνεται η μετακίνηση μεταξύ χωρών και περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και όχι με βάση τη γεωγραφική απόσταση ή το μέσο μεταφοράς». Κάτι που ήθελε η ελληνική πλευρά, καθώς στο μέγαρο Μαξίμου το θεωρούν πλεονέκτημα για την Ελλάδα, λόγω των χαμηλών ποσοστων των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας.
Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε (ΕΡΤ) ότι είναι θέμα λίγων 24ώρων να ανακοινωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό, το οποίο «θα περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες: τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, τα θέματα που αφορούν τα εργασιακά και τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη της οικονομίας εκεί που θα υπάρξει πτώση τζίρου».
Την ίδια ώρα αποφασίστηκε το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών το Σαββατοκύριακο -νωρίτερα δηλαδή από το προβλεπόμενο- και η λειτουργία τους με συγκεκριμένους κανόνες, καθώς υπήρξαν φόβοι για συγχρωτισμό στις μη οργανωμένες παραλίες. Σημειώνεται, τέλος, ότι στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει αγωνία για το θέμα του τουρισμού και της εξομάλυνσης των μεταφορών, καθώς αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στο ποια θα είναι η έκταση της επερχόμενης οικονομικής κρίσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου