Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΜΑΪΟΥ 2020


ΤΑ ΝΕΑ

ΑΛΛΑΓΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Γιατί ματαιώθηκε η «Καταιγίδα»

Η αιφνιδιαστική αναστολή της μεγάλης άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού προκαλεί ερωτηματικά

ΤΩΝ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ

Ερωτηματικά προκαλεί η αιφνιδιαστική αναστολή λόγω κορωνοϊού της άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίδα 2020», μολονότι τα κρούσματα στον Ελληνικό Στόλο είναι σχεδόν μηδενικά και ενώ το ελληνικό Πεντάγωνο ανέμενε και σημαντικά επικοινωνιακά οφέλη, αφού η Τουρκία δεν είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει τη δική της άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα». Το σκηνικό έντασης δείχνει, στην παρούσα φάση, να μετατοπίζεται στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου η Τουρκία επιδιώκει τη στρατικοποίηση της παρουσίας της, χωρίς αντίπαλο, έπειτα και από την αποχώρηση των ξένων ερευνητικών και πολεμικών πλοίων.

Η άσκηση «Καταιγίδα» επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα με τμηματική έξοδο του Στόλου σε όλο το Αιγαίο και θα ολοκληρωνόταν στις 20 Μαΐου. Εντούτοις, αργά προχθές το βράδυ κύκλοι του ΓΕΕΘΑ ενημέρωσαν ότι «εξαιτίας των κρίσιμων στιγμών για τη δημόσια υγεία επιβάλλεται η συνέχιση και για το επόμενο τουλάχιστον δεκαπενθήμερο της πρόσκαιρης αναστολής των δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης μεγάλης κλίμακας», άρα και της «Καταιγίδας». Και εξηγούσαν ότι «αιτία της αναστολής είναι η διαφύλαξη του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού κρουσμάτων COV1D-19 στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ποσοστό το οποίο στην κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας δεν ανήλθε πέραν του 0,05% της δύναμής τους». Το μεγάλο ερώτημα είναι όμως γιατί το ελληνικό «Πεντάγωνο» πήρε αυτή την απόφαση λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη της άσκησης.



Όλο το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Αμυνας διαβεβαίωνε πως η άσκηση θα διεξαγόταν κανονικά με μικρές τροποποιήσεις (έξοδος των μονάδων σε τρεις φάσεις) λόγω του κορωνοϊού. Τονιζόταν δε και το σημαντικό κοντράστ: «η Τουρκία, έλεγαν, αναγκάστηκε να ακυρώσει τη "Γαλάζια Πατρίδα" διότι είχε πάρα πολλά κρούσματα ο στόλος της, ενώ εμείς σχεδόν κανένα. Η "Καταιγίδα" θα πραγματοποιηθεί». Είχε γίνει, μάλιστα, ειδική προετοιμασία και για την επικοινωνιακή προβολή της.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ. Τις τελευταίες ημέρες πάντως και ενώ το ΠΝ εξέδιδε Navtex σχετικές με την «Καταιγίδα», η Αγκυρα επιχειρούσε με αντί Navtex να ακυρώσει στα χαρτιά την ελληνική άσκηση. Οπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές, δεν αποκλείεται να υπήρξαν ενδοιασμοί λόγω της πιθανότητας η Τουρκία να επιχειρήσει να σαμποτάρει την Καταιγίδα με άλλους τρόπους (μαζικές παραβιάσεις, υπερπτήσεις, παρενοχλήσεις) για να μην υποστεί μία ήττα και στο Αιγαίο, μετά το ναυάγιο στον Εβρο.

Ενδέχεται επίσης να προκρίθηκε η απόφαση για αναστολή της Καταιγίδας και για λόγους οικονομίας. Οπως τονίζουν πηγές του ΓΕΕΘΑ, «είναι σχεδόν βέβαιη η επιστροφή της υβριδικής απειλής της Τουρκίας στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας και αυτό επιβάλλει σύνεση προς διασφάλιση της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των ΕΔ στον ύψιστο βαθμό για να μείνουν αλώβητες έναντι της πανδημίας». Σημειώνεται ακόμη ότι προ τριών εβδομάδων στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμυνας του NATO ο Χουλουσί Ακάρ είχε προτείνει στον Νίκο Παναγιωτόπουλο να μη διεξαχθούν ασκήσεις εν μέσω πανδημίας για να πέσουν οι τόνοι. Η πρόταση δεν είχε γίνει αποδεκτή από τον έλληνα υπουργό καθώς είχε υποστηρίξει ότι πρέπει να σταματήσουν οι προκλητικές υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο. Πηγές του υπουργείου Αμυνας διέψευδαν πάντως ότι η ακύρωση της Καταιγίδας σχετίζεται με την πρόταση Ακάρ.

Ανησυχία για την Κυπριακή ΑΟΖ
Σε σχέση με τις κινήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάντως, η ανησυχία κλιμακώνεται, στη σκιά και της αναστολής των εργασιών των νόμιμα αδειοδοτημένων εταιρειών, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του COVID-19. Το κενό που δημιουργείται σπεύδει να αξιοποιήσει η Αγκυρα και στη Λευκωσία κάνουν ήδη λόγο για εφιαλτικά σενάρια που μπορεί να επιβεβαιωθούν τόσο σε σχέση με τον χρόνο της επιστροφής των TOTAL - ENI και ExxonMobil όσο και στην παρουσία τουρκικών σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού στην κυπριακή ΑΟΖ. Η αναστολή των εργασιών των πετρελαιακών κολοσσών, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, σημαίνει απουσία από την κυπριακή ΑΟΖ και όποιων πολεμικών πλοίων θα βρίσκονταν στην περιοχή για τη στήριξή τους. Αντίθετα, τα τουρκικά πολεμικά παραμένουν στην περιοχή, στρατιωτικοποιώντας την κυπριακή ΑΟΖ, επιδιώκοντας επέκταση των τετελεσμένων της κατοχής και στη θάλασσα, χωρίς καμία ενόχληση. Η Αγκυρα είναι ο μόνος παίκτης -που συνεχίζει παράνομα- τις δραστηριότητές του και αν ξεπεράσει τα τεχνικά ζητήματα που αντιμετωπίζει με τα γεωτρύπανά της, έχει τον χώρο και τον χρόνο να προχωρήσει ακόμα και σε εξόρυξη. Ανησυχία για τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ εκφράζει και η Μόσχα, με τον ρώσο πρεσβευτή στην Κύπρο, Στανισλάβ Β. Οσάτσι, να δηλώνει ότι «η όξυνση της κατάστασης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και δυνατόν να έχει αρνητικές συνέπειες».

ΤΑ ΝΕΑ

ΕΛΙΑΜΕΠ: Το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct που φιλοξενείται στο ΕΛΙΑΜΕΠ, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, διοργανώνουν διαδικτυακό Διάλογο Πολιτών του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, με τον καθηγητή Λουκά Τσούκαλη, πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, με θέμα: «Θα αντέξει η Ευρώπη και σε αυτήν την κρίση;». Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ελένη Βαρβιτσιώτη. Ο διάλογος θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Μαΐου 2020 και ώρα 17.00 - 18.30 και θα μεταδίδεται ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ, στον λογαριασμό του στο Facebook και στους επίσημους λογαριασμούς της Αντιπροσωπείας της EE στην Ελλάδα στο Facebook και στο Twitter. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν τα ερωτήματά τους πριν από την εκδήλωση στο events@eliamep.gr.

ΤΑ ΝΕΑ

Ο ΚΑΡΤΕΡ ΑΠΕΤΥΧΕ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ

Ο Πρόεδρο Κάρτερ απέτυχε να πείσει τον κ. Ντεμιρέλ για μια εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Παρά τις επίμονες προσπάθειες και την φανερή πρόθεσή του να κολακέψει την Τουρκία, είναι φανερό ότι δεν κατάφερε να πετύχει ούτε την Βελτίωση των αμερικανικών στρατιωτικών σχέσεων με την Άγκυρα. Μέσα στην ατμόσφαιρα εντάσεως που δημιουργήθηκε, ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, μιλώντας στη διάσκεψη του NATO, τόνισε με έμφαση ότι «η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Η Eλλάς δεν μπορεί πια να κάνει άλλες υποχωρήσεις».

ΤΑ ΝΕΑ

ΓΝΩΜΗ
Αναβολή και ετοιμότητα

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΚΛΙΚΗ

Η πρόταση του τούρκου υπουργού Αμυνας στον έλληνα ομόλογό του για «μορατόριουμ» ασκήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας προκάλεσε εύλογο προβληματισμό στην ελληνικά πλευρά. Και αυτό διότι η εκτύλιξη της πολιτικής της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι δηλωτική των προθέσεων της Αγκυρας να σημειώνει διαρκώς όχι μόνο την παρουσία της στις συγκεκριμένες περιοχές αλλά και να καθιστά σαφείς τις προθέσεις της ότι δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων τρίτων όπου αυτή αντιλαμβάνεται ότι θίγονται τα δικά της.

Εύλογη εξήγηση της πρωτοβουλίας Ακάρ θεωρήθηκε η ανησυχία της τουρκικής πλευράς για την ασφάλεια αλλά και την αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεών της μέσα στη δίνη του κορωνοϊού. Αυτό αποτέλεσε, όπως φαίνεται, τον λόγο για τον οποίο αναγγέλθηκε αιφνίδια η ακύρωση της πολυδιαφημισμένης τουρκικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα». Στο μεταξύ, βέβαια, η Αγκυρα επιχείρησε με «χάρτινα όπλα» να ανατρέψει τους ελληνικούς προγραμματισμούς για την άσκηση «Καταιγίδα». Εξέδωσε τρεις navtex (οδηγίες προς ναυτιλλομένους) που είναι αφ' εαυτών παράνομες.

Είναι προφανές ότι στις επαναλαμβανόμενες τουρκικές μεγαλοστομίες για τη διεξαγωγή της μεγάλης άσκησης αντιπαρατέθηκε αποφασιστικά η, προγραμματισμένη για το διάστημα 11 - 20 Μαΐου, ελληνική «Καταιγίδα», στην οποία θα ήταν ενεργώς παρούσα και η ελληνική Αεροπορία. Ετσι, ο τούρκος υπουργός Αμυνας προέβη στην πρόταση περί μορατόριουμ σε μια στιγμή κατά την οποία οι φήμες αναφέρονται σε θύματα του κορωνοϊού στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ενώ, παράλληλα, η οικονομική κρίση στη χώρα επιδεινώνεται δραματικά. Χωρίς να λείπει από το προσκήνιο η αλματώδης πτώση της δημοτικότητας του Ερντογάν, ο οποίος αγωνίζεται να προβάλει την εικόνα τού ακλόνητου παρά τα όσα αρνητικά αντιμετωπίζει στη Συρία και τη Λιβύη.

Τελικά, η Αθήνα ανακοινώνει στις 9 Μαΐου την αναστολή των μεγάλης και μεσαίας κλίμακας επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, με προοπτική αυτές να πραγματοποιηθούν όταν το φάσμα της πανδημίας θα έχει απομακρυνθεί. Αν και η πρωτοβουλία αυτή ενδέχεται να εκληφθεί ως κίνηση ανακούφισης της ελληνικής πλευράς, καλό θα ήταν να θεωρηθεί εκμετάλλευση μιας ευκαιρίας που παρουσιάζεται τη στιγμή αυτή για την ασφάλεια της υγείας των πληρωμάτων των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς η αναστολή αυτή να σημαίνει υποχωρητικότητα. Το μήνυμα στην Αγκυρα είχε δοθεί με σαφήνεια από τη στιγμή που η Αθήνα, λίγες μέρες από την αρχικά προγραμματισμένη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», επρόκειτο να προχωρήσει τη δική της «Καταιγίδα». Η οποία «Καταιγίδα» θα είναι έτοιμη για εφαρμογή μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Η ελληνική απόφαση αναστολής της προγραμματισμένης άσκησης καθιστά σαφή τη θετική στάση της Αθήνας ότι δεν βρίσκει διέξοδο για να απομακρυνθεί από τις ειλημμένες αποφάσεις της αλλά και ότι, υπό τις συνθήκες που έχουν προκαλέσει οι κακόβουλες κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, είναι έτοιμη να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά της απαντώντας στην προκλητικότητα την οποία πυκνά και αδιάλειπτα επιδεικνύει η άλλη πλευρά κυρίως μετά το 2016.
Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή, ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ

ΤΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Δεν υπάρχει κανένας που να αμφισβητεί πως αυτή θα είναι μια χρονιά ύφεσης για την οικονομία. Δεν συμφωνούν όμως όλοι για την έκταση της ύφεσης. Θα μειωθεί κατά τέσσερις μονάδες το ελληνικό ΑΕΠ που είναι η πιο αισιόδοξη, εάν όχι υπεραισιόδοξη, πρόβλεψη θα είναι δέκα μονάδες η απώλεια που προβλέπει η Κομισιόν; Ή ακόμη περισσότερο που εκτιμούν οι πιο απαισιόδοξοι;

Η απάντηση στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας. Εάν ο κλάδος λειτουργήσει σχετικά, τότε η έκταση της ύφεσης θα περιοριστεί. Εάν, αντίθετα, αυτό εξελιχθεί σε ένα νεκρό τουριστικά καλοκαίρι, τότε η απώλεια θα είναι πολύ μεγαλύτερη και οι συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας πολύ πιο σοβαρές.

Αυτό όμως κάθε άλλο παρά ένα παιχνίδι αριθμών είναι. Κάθε μονάδα του ΑΕΠ είναι υπερπολύτιμη στον αγώνα που πρέπει να δοθεί για να αποφευχθεί ένα συντριπτικό πλήγμα στην αγορά εργασίας και στην οικονομία γενικότερα. Είναι ζωτικής σημασίας επομένως να αφιερωθούν δυνάμεις στη επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας. Δεν μπορεί ασφαλώς να περιμένει κανείς τα ρεκόρ των προηγούμενων ετών. Δεν πρέπει όμως ούτε μια μέρα να πάει χαμένη.

Ο μόνος τρόπος για να μη χαθεί το καλοκαίρι είναι η χώρα μας να πείσει πως σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός. Πρέπει να μη χαλάσει την εικόνα για την οποία επαινέθηκε διεθνώς και κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση.

ΤΑ ΝΕΑ

FLASHBACK
TOY ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ



Επισφαλείς οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ύφεση στην Ελλάδα το 2020

Με παραδοχές και προβλέψεις που περιορίζονται κυρίως σε παράγοντες που έμμεσα προσδιορίζουν την οικονομική μεγέθυνση, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) καταγράφει στην τελευταία εαρινή της έκθεση τις εκτιμήσεις για την ύφεση στην Ελλάδα το 2020. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προβλέπει ότι η Ελλάδα θα είναι το 2020 η πιο λαβωμένη χώρα, με ύφεση 9,7% και ανεργία 19,9%.

Είναι αλήθεια ότι η ελληνική οικονομία, με τα πάμπολλα και αιώνια διαρθρωτικά προβλήματα και τις αθάνατες μακροοικονομικές ανισορροπίες, είναι πάντα η πιο ευάλωτη στην Ευρώπη από τις οικονομικές και άλλες κρίσεις. Ωστόσο, για τον προσδιορισμό του ΑΕΠ δεν λαμβάνονται υπόψη ο τουρισμός και οι μικρές επιχειρήσεις που θεωρεί η Κομισιόν ως τους κύριους παράγοντες που θα διαμορφώσουν την ύφεση στην Ελλάδα στο 9,7% το 2020! Πρόκειται για πρόβλεψη που καταρρίπτει το αρνητικό ρεκόρ ύφεσης στην Ελλάδα που σημειώθηκε το 2011 και που ήταν 9,2%. Αλλά υπενθυμίζω ότι το 2011 η ελληνική οικονομία είχε πλήρως καταρρεύσει, καθώς είχαν σημειωθεί τα υψηλότερα αρνητικά ρεκόρ όλων των εποχών σε όλα σχεδόν τα βασικά οικονομικά μεγέθη.

Συγκεκριμένα, αναφέρω ότι το 2011, όταν καταρρίφθηκε το ρεκόρ ύφεσης στην Ελλάδα όλων των εποχών (9,2%), η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 9,9%, η δημόσια μείωση κατά 7%, οι επενδύσεις κατά 20,7% (ρεκόρ όλων των εποχών!), οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,7% και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 8,3%. Ολα αυτά τα στοιχεία που προσδιόρισαν το ρεκόρ ύφεσης 9,2% το 2011 σημαίνουν ότι πρέπει οι παράγοντες αυτοί να παρουσιάσουν μεγαλύτερες (νέο ρεκόρ) αρνητικές μεταβολές το 2020 για να επαληθευθούν οι προβλέψεις για την υψηλότερη ύφεση κατά 9,7%, που θα αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ.

Πάντως, τη μόνη πρόβλεψη που κάνει η Κομισιόν για να στηρίξει την πρόβλεψή της σχετικά με την ύφεση το 2020 είναι εκείνη για την εφιαλτική (νέο ρεκόρ όλων των εποχών!) μείωση των επενδύσεων κατά 30%, που είναι ένας από τους πέντε παράγοντες που προσδιορίζουν το ΑΕΠ! Υπενθυμίζω ότι το 2011, όταν σημειώθηκε ύφεση 9,2%, δηλαδή μικρότερη από την προβλεπόμενη (9,7%) το 2020, οι επενδύσεις είχαν μειωθεί (νέο τότε ρεκόρ) κατά 20,7%. Είναι αλήθεια ότι η πανδημία θα επηρεάσει αρνητικά την ελληνική όπως και τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας είναι ενεργό και, συνεπώς, είναι αρκετά επισφαλής η πρόβλεψη ότι θα σημειώσουν μεγαλύτερη μείωση από εκείνη του 2011 η ιδιωτική και η δημόσια κατανάλωση καθώς και οι επενδύσεις, ενώ και οι εξαγωγές δεν μπορεί να αυξηθούν μόνο κατά 0,7%, όπως το 2011.

ΤΑ ΝΕΑ

«ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ» ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ DBRS

Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS αναθεώρησε τις προοπτικές της Ιταλίας από «σταθερές» σε «αρνητικές», διατηρώντας ωστόσο τη χώρα στην υψηλή πιστοληπτική Βαθμίδα ΒΒΒ. Αιτία της αναθεώρησης των προοπτικών, σύμφωνα με την DBRS, αποτελεί η αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει στη χώρα και στο αξιόχρεό της η κρίση. Το χωρίς προηγούμενο οικονομικό σοκ οδηγεί σε πρωτοφανή επίπεδα κρατικής παρέμβασης προκειμένου να απαλυνθούν οι οικονομικές επιπτώσεις, αυτό όμως έχει αρνητικό αντίκτυπο στον κρατικό τομέα, ανέφερε ο οίκος.

ΤΑ ΝΕΑ

ΧΑΘΗΚΑΝ 2 ΕΚΑΤ. ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

Περίπου 2 εκατ. θέσεις εργασίας χάθηκαν τον Απρίλιο στον Καναδά, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κοντά στο 13% λόγω της πανδημίας. Η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά ανέφερε ότι δεν συμπεριέλαβε στους υπολογισμούς 51,1 εκατ. άτομα που έχασαν προσωρινά τις δουλειές τους και αναμένεται να επιστρέψουν άμεσα στις εργασίες τους μόλις χαλαρώσουν τα μέτρα. Αν είχαν υπολογιστεί κι αυτοί, το ποσοστό ανεργίας θα ανερχόταν σε 17,8%.

ΤΑ ΝΕΑ

ΤΟΥΣ 2.000 ΠΛΗΣΙΑΖΕ ΧΘΕΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
«Πρωτα απ' όλα έπρεπε να είχαμε κλείσει τις εκκλησίες»

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΧΤΙΔΑ φωτός προσέφερε χθες ο ΠΟΥ στη Ρωσία, εκτιμώντας πως η εξάπλωση του νέου κορωνοϊου στη χώρα ενδεχομένως να πλησιάζει στο πικ της. Η Ρωσία ξεπέρασε όμως χθες τα 200.000 κρούσματα, είναι ήδη έκτη στον κατάλογο των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, και εκφράζονται φόβοι ότι σύντομα θα ανεβεί στη δεύτερη θέση, ενώ ο ίδιος ο ΠΟΥ προειδοποίησε πως ο αριθμός των νεκρών, που πλησίαζε χθες τις 2.000, μπορεί να αυξηθεί τις ερχόμενες εβδομάδες. Στο μεταξύ, ακόμα ένας ρώσος ορθόδοξος ιερέας, ο 12ος κατά σειρά σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, υπέκυψε στον COVID-19 με τη θυγατέρα του να δηλώνει πως εύχεται να είχε κλείσει νωρίτερα η εκκλησία της Μόσχας όπου λειτουργούσε.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, είχε καλέσει στα τέλη Μαρτίου τους πιστούς να προσεύχονται από το σπίτι. Ωστόσο τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η ρωσική κυβέρνηση στο τέλος του ίδιου μήνα, κλείνοντας εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα και ζητώντας από τους πολίτες «να μείνουν σπίτι», δεν συμπεριέλαβαν το κλείσιμο των εκκλησιών. Παρά την έκκληση του Πατριάρχη, οι περισσότερες εκκλησίες στη Μόσχα παρέμειναν ανοιχτές μέχρι τα μέσα Απριλίου, προτού δώσει εντολή να κλείσουν η κυβερνητική υπηρεσία που εποπτεύει την ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών. Πιστεύω πάνω απ' όλα ότι θα έπρεπε να είχαμε κλείσει τις εκκλησίες, μαζί με τα εστιατόρια και άλλους χώρους δήλωσε η Αναστασία Μολχάνοβα, η κόρη του πατέρα Αντρέι Μολχάνοφ, μετά την κηδεία του το Σάββατο.

Την ίδια ώρα, πολιτική αναταραχή έχει προκαλέσει στη Βόρεια Μακεδονία μια συγκέντρωση χιλιάδων ορθόδοξων χριστιανών που έλαβε χώρα στη Στρούγκα, στις όχθες της Οχρίδας. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας, Ολιβερ Σπασόφσκι, μίλησε για επίδειξη μεγάλης ανευθυνότητας δηλώνοντας βαθιά απογοητευμένος καθώς, όπως είπε, περίμενε από τις θρησκευτικές κοινότητες να δείξουν «μεγαλύτερη σύνεση και έγνοια για την υγεία των πολιτών». Την παραίτηση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών, που προέρχεται από το αντίπαλο κόμμα VMRO - DPMNE, ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ζόραν Ζάεφ.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τουρκικοί «δούρειοι ίπποι» στο Αιγαίο

Τα στάδια του σχεδίου για διχοτόμηση του πελάγους και ο βρόμικος ρόλος των Ελλήνων «ειδικών» και των λαθραίων

Και τα νήπια έχουν καταλάβει πού το πάει η Τουρκία, θέλει να ανασυστήσει την οθωμανική αυτοκρατορία. Τα έξοδα της ανασύστασης θα τα πληρώσουν οι χώρες που θα ακρωτηριαστούν εδαφικά, αφού πρώτα αλωθούν πολιτισμικά, αλλοιωθούν κοινωνικά και ορισμένες εξ αυτών ηττηθούν στρατιωτικά. Απαραίτητο βήμα για την ευόδωση των σχεδίων της γείτονος είναι η επέκταση στο Αιγαίο.

Αυτό έχει καθοριστεί να γίνει σε πέντε στάδια: α) συνεκμετάλλευση, β) συγκυριαρχία και γ) συνδιοίκηση, έπειτα από παραχώρηση πολιτιστικών και άλλων δικαιωμάτων στους μονίμως εγκατασταθέντες λαθραίους στα νησιά, προστάτης των οποίων θα έχει αυτοανακηρυχθεί η Τουρκία, δ) Μετά τη συνδιοίκηση θα γίνει η αποστρατιωτικοποίηση των εποικισθέντων νήσων, με το επιχείρημα αφού συνδιοικούμε για ποιο λόγο να υπάρχει εκεί ο «Ελληνικός Στρατός», ε) Αρπαγή των νήσων έπειτα από μια συντονισμένη εξέγερση των λαθραίων και ακολούθως διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25ο Μεσημβρινό. Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να υπογράψει τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στην Κρήτη εντός της ελληνικής ΑΟΖ όχι ακριβώς σύμφωνα με το μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης, αλλά με κάποιες παραλλαγές χωρίς αρχικά να θίγεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επίμαχων νήσων του Αιγαίου, μέχρι να υλοποιηθούν και τα υπόλοιπα στάδια σε εύθετο χρόνο.

Η υπογραφή της συνεκμετάλλευσης θα πραγματοποιηθεί είτε με απευθείας προσφυγή στη Χάγη είτε με θερμό τοπικό επεισόδιο εντός της ελληνικής ΑΟΖ στο νότιο Αιγαίο.

Αυτού του είδους οι σχεδιασμοί είναι γνωστοί στις Αρχές εδώ και χρόνια, μια και οι επιφορτισμένες με τις σχετικές αρμοδιότητες υπηρεσίες έχουν προσφέρει αναλυτική ενημέρωση περί των τουρκικών προθέσεων των εδώ συνεργατών της τουρκικής διοίκησης και προτάσεις για την αντιμετώπιση πιθανών κρίσεων.

Το κακό είναι ότι οι εκάστοτε ηγεσίες, αντί να κατευθύνουν τα πράγματα προς την πλευρά της λύσης, εντείνουν το πρόβλημα, αναθέτοντας σε πρόσωπα εξαιρετικά αμφιλεγόμενων προθέσεων διάφορους ρόλους.

Οι ενδοτικοί
Έχοντας τα παραπάνω υπόψη αξίζει να επισημανθεί ότι στην Αθήνα έχει ήδη οριστεί η ομάδα ειδικών (σε ζητήματα ενδοτισμού, όπως έχει αποδείξει η σταδιοδρομία τους) που επεξεργάζονται τη διαχείριση του σεναρίου με βάση τον οδικό χάρτη. Αυτή η ομάδα είναι διακομματική και η βασική της μέριμνα είναι η ικανοποίηση των τουρκικών αξιώσεων σταδιακά και με την επίκληση προφάσεων και εκφράσεων που δεν θα προκαλέσουν μαζικές αντιδρά σεις από την πλευρά του ελληνικού λαού.

Αν τα στάδια του εθνικού ακρωτηριασμού φαντάζουν ου τοπικά, ας αναλογιστεί όποιος τα διαβάζει πόσο ουτοπικό και εξωφρενικό θα φάνταζε σε έναν Ελληνα πριν από μερικές δεκαετίες η Ελλάδα να αναγνωρίσει Βόρεια Μακεδονία και την ύπαρξη μακεδονικού έθνους και μακεδονικής γλώσσας.

Κραυγές και ψίθυροι για την ακύρωση της «Καταιγίδας»

ΑΚΎΡΩΣΑΝ τη μεγαλύτερη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού για να κάνουν το... χατίρι της Τουρκίας Ο λόγος για την «Καταιγίδα 2020», η οποία τελικά δεν θα γίνει, αφού το βράδυ του Σαββάτου ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ ότι «κόβονται οι επιχειρησιακές ασκήσεις που είχαν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες».

Επισήμως ο λόγος που χρησιμοποιείται είναι η προστασία από την πανδημία, όμως πρόκειται περί δικαιολογίας που δεν πείθει, καθώς ούτε κρούσματα υπάρχουν στο Π.Ν. αλλά και η υπόλοιπη χώρα βαδίζει συντεταγμένα στη χαλάρωση των μέτρων.

Η ακύρωση αποτελεί την τελική κατάληξη ενός σίριαλ που εξελισσόταν εδώ και αρκετές ημέρες, με πολλούς να μιλούν για ακύρωση ή υποβάθμιση της άσκησης ως δείγμα καλής θέλησης έναντι της Τουρκίας, που επίσης είχε ακυρώσει μεγάλη ναυτική άσκηση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είχε πολλά κρούσματα κορονοϊού στο ναυτικό της. Παρόλο που η Τουρκία την ακύρωσε για τους δικούς της λόγους, σύμφωνα με πηγές απαίτησε να ακυρωθεί και η αντίστοιχη ελληνική άσκηση ως «αντιστάθμισμα».

Γεγονός το οποίο εάν συνδυάσει κάποιος με ένα άλλο περιστατικό στην Κύπρο, που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο, προκαλεί έντονο προβληματισμό. Συγκεκριμένα, στη Μεγαλόνησο είχαμε μια ξαφνική καραμπόλα για το πού θα σταθμεύσουν πυροσβεστικά αεροσκάφη του συστήματος rescEU. Τα οποία, ενώ ήταν προγραμματισμένο να έχουν ως βάση το αεροδρόμιο της Πάφου, τελικά μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο των βρετανικών βάσεων. Γιατί η Ε.Ε. επέλεξε τα δύο αεροπλάνα να σταθμεύουν σε έδαφος χώρας που δεν είναι πια στην Ε.Ε.; Σύμφωνα με κυπριακά μέσα, στην Ε.Ε. πέρασαν η αντίδραση και η πίεση της Τουρκίας, ώστε να μην εδρεύουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της Ε.Ε. σε έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επειδή αυτά χρησιμοποιούνται και σε περίπτωση πυρκαγιών στα Κατεχόμενα, τα οποία δεν... αναγνωρίζει η Τουρκία!

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Προπαγάνδα... εξ ανατολών για δήθεν εγκατάλειψη των Ιμίων από την Αθήνα

ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ των Ιμίων από την ελληνική πλευρά θριαμβολογούν τουρκικά μέσα, προκαλώντας έντονο προβληματισμό σχετικά με το τι συμβαίνει στην περιοχή. Συγκεκριμένα, τουρκική ιστοσελίδα αναφέρει ότι επί μήνες τώρα «κυριαρχεί σιωπή στα Ίμια, που επί χρόνια αποτελούσαν αιτία έντασης ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα».


Ισχυρίζεται, μάλιστα, το τουρκικό μέσο ότι η ελληνική πλευρά δεν ασχολείται με τις βραχονησίδες, παρόλο που τα τουρκικά πολεμικά πλοία δεν φεύγουν από την περιοχή, τα σκάφη του τουρκικού λιμενικού όλη μέρα συνεχίζουν τις περιπολίες τους και ο πύργος παρατήρησης που κατασκευάστηκε στο νησάκι Τσαβούς συνεχίζει την επιτήρησή τους.


Όσο για τη στάση της ελληνικής πλευράς, αναφέρεται ότι «οι ομάδες του ελληνικού Λιμενικού, που επί 26 έτη παραβίαζαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, φέτος έκαναν πολύ λίγες παραβιάσεις περνώντας από τις βραχονησίδες Ίμια.

Το ελληνικό Λιμενικό, που στα περασμένα χρόνια σχεδόν καθημερινά έκανε παραβιάσεις και εισερχόταν στα τουρκικά χωρικά ύδατα, φέτος επί μήνες δεν έχει έρθει στην περιοχή».

Αυτού του είδους τα δημοσιεύματα μπορεί φυσικά να είναι προπαγανδιστικά, με σκοπό να δημιουργήσουν μια «εικόνα τετελεσμένου γεγονότος», μιας «τουρκικής νίκης» και να δώσουν στο καθεστώς Ερντογάν πόντους που χρειάζεται απελπισμένα, εν μέσω των όσων συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, δείχνουν όμως και την κατεύθυνση προς την οποία κινείται το τούρκικο «βαθύ κράτος».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ για τα 70χρονα από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αξίζει να συγκρατήσει κάποιος πόσο μεγάλη απόσταση έχουν οι διακηρύξεις και τα πομπώδη ρητορικά σχήματα των ευρωκρατών από την πραγματικότητα.

Η 9η ΜΑΙΟΥ κάθε έτους έχει οριστεί ως Ημέρα της Ευρώπης, επειδή το 1950 ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν σε αυτή την ημερομηνία πρότεινε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα, τα μέλη της οποίας θα διαχειρίζονταν από κοινού την παραγωγή χάλυβα και άνθρακα. Πάνω στη διακήρυξη Σουμάν στηρίχτηκε η ίδρυση της προδρομικής μορφής της σημερινής Ε.Ε.

ΠΟΣΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ είναι η Ε .Ε. φάνηκε και στα χρόνια που διαλυόταν η ελληνική κοινωνία με το εργαλείο βασανιστηρίων του Μνημονίου (ο χαρακτηρισμός ανήκει στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας). Η απεχθής όψη της γερμανοκίνητης γραφειοκρατικής μηχανής που αποκαλείται Ευρωπαϊκή Ενωση έγινε αντιληπτή και με την υγειονομική, αλλά και οικονομική και κοινωνική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ που είδαμε να εφαρμόζεται και στην περίπτωση του κορονοϊού ήταν «ο καθένας για τον εαυτό του και όλοι για τη Γερμανία». Ευρώπη δεν σημαίνει να εργάζονται όλοι οι λαοί για να αυξάνεται η ισχύς των Γερμανών και για να γίνονται τα έθνη γρανάζια μιας μηχανής, η οποία διαλύει την ιδιοπροσωπία τους.

ΑΥΤΟ που αποτελεί την ιδεατή εκδοχή της Ευρώπης είναι το οικοδόμημα που έχει ως θεμέλια τον χριστιανισμό, τον ελληνικό πολιτισμό και το ρωμαϊκό δίκαιο. Και οι τρεις πυλώνες, που είναι απαραίτητοι για να υπάρχει Ευρώπη, σήμερα θεωρούνται από τους νεοταξίτες ευρωκράτες «αναχρονισμοί» και «εθνικιστικά κατάλοιπα». Η Ευρωπαϊκή Ενωση λειτουργεί χωρίς την Ευρώπη...

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διαμαρτυρία έξω από το τουρκικό προξενείο

ΕΝΤΟΝΗ, με πανό και συνθήματα κατά της τουρκικής κυβέρνησης, ήταν η διαμαρτυρία πολιτών έξω από το τουρκικό προξενείο, στη Θεσσαλονίκη, μετά τους θανάτους τριών αγωνιστών μελών του τουρκικού συγκροτήματος Grup Yorum, oι οποίοι τελούσαν σε απεργία πείνας, εξαιτίας της άσκησης διώξεων σε βάρος τους.

Το πρώτο μέλος του συγκροτήματος που έφυγε από τη ζωή ήταν η Χελίν Μπολέκ, που αγωνιζόταν κατά του Ερντογάν και διαμαρτυρόταν για τις διώξεις των Αρχών, τις απαγωγές και τις φυλακίσεις μελών του Grup Yorum. Ήταν απεργός πείνας για 288 ημέρες έως την 3η Απριλίου, οπότε εξέπνευσε.

Ο δεύτερος νεκρός απεργός πείνας ήταν ο Μουσταφά Κοτσάκ, ο οποίος είχε αρχίσει απεργία πείνας -κατά την οποία κατανάλωνε μόνο νερό με ζάχαρη- στις 3 Ιουλίου του περασμένου έτους, μέσα στις φυλακές, με αίτημα να γίνει από την αρχή ένα νόμιμο για την υπόθεσή του δικαστήριο και να σταματήσουν οι άδικες, παράνομες αποφάσεις εις βάρος του.

Τελευταίος έχασε τη ζωή του στις 7 Μαΐου ο 40χρονος Ιμπραχίλ Γκοκτσέκ των Grup Yorum, λίγες ώρες αφότου εγκρίθηκαν ορισμένα από τα αιτήματά του και σταμάτησε την απεργία πείνας ύστερα από 323 ημέρες.

Το μήνυμα από τη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη ήταν: «Δεν πέθαναν, ζουν μέσα μας και ο αγώνας συνεχίζεται».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η Κίνα κατηύθυνε τον ΠΟΥ

Αποκάλυψη σοκ από το «Der-Spiegel» για την καθυστέρηση έκδοσης παγκόσμιου συναγερμού

Τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι... τρελός! Εδώ και εβδομάδες ο Αμερικανός πρόεδρος φωνάζει για τον ρόλο των Κινέζων στην εξάπλωση της πανδημίας, ενώ συγχρόνως φωνάζει και για το γεγονός πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λειτούργησε με τρόπο τουλάχιστον... προβληματικό στη διαχείριση της κρίσης του νέου κορονοϊοΰ, με αποτέλεσμα ο Covid-19 να αποκτήσει εντέλει πανδημικές διαστάσεις. Όταν αποφάσισε, μάλιστα, για λογαριασμό των ΗΠΑ να διακόψει τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ, ξανά διάφοροι κύκλοι, πολιτικοί και δημοσιογραφικοί, έσπευσαν να χτυπήσουν τον Τραμπ.

Τα χθεσινά νέα, όμως, έρχονται να κλείσουν στόματα, καθώς, όπως αποκάλυψε όχι κάποιο φιλοτραμπικό μέσο ενημέρωσης αλλά το «Der Spiegel , ο πρόεδρος της Κίνας επικοινώνησε προσωπικά με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ζητώντας του να καθυστερήσει την έκδοση παγκόσμιας προειδοποίησης περί πανδημίας και να αποκρύψει ότι ο νέος κορονοϊός μεταδιδόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο! Την αποκάλυψη κάνει το γερμανικό περιοδικό, επικαλούμενο, όπως τονίζεται, πληροφορίες από τη μυστική υπηρεσία της Γερμανίας! Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 21 Ιανουαρίου ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επικοινώνησε με τον γενικό διευθυντή ίου ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς. Μία ημέρα νωρίτερα οι υγειονομικές Αρχές της Κίνας είχαν επιβεβαιώσει ότι ο Covid-19 μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο Σι, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας BND, ζήτησε από τον Γκεμπρεγεσούς «να παρακρατήσει πληροφορίες για τη μεταδοτικότητα του ιού μεταξύ των ανθρώπων, καθώς και να καθυστερήσει την προειδοποίηση για πανδημία».

 «Η BND εκτιμά ότι η πολιτική διαχείρισης των πληροφοριών (σ.σ.: για τον κορονοϊό) από την Κίνα προκάλεσε την απώλεια έξι εβδομάδων όσον αφορά την παγκόσμια αντίδραση για την αντιμετώπιση του Covid- 19, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, το δημοσίευμα του οποίου αναπαρήγαγε χθες μέσω της ηλεκτρονικής της έκδοσης και η βρετανική εφημερίδα ‘’Daily Mail’’ » .

Αργότερα...
Ο ΠΟΥ (που, πάντως, διέψευσε το γεγονός πως υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Κινέζο πρόεδρο και τον επικεφαλής τους οργανισμού, όπως ισχυρίζονται οι πηγές που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό), στις 22 Ιανουαρίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ η ανακοίνωσή του στην οποία η ασθένεια Covid- 19 ανακηρύχθηκε «πανδημία» βγήκε πολύ αργότερα, στις 12 Μαρτίου.

Ταυτόχρονα, τα τελευταία 24ωρα αποκαλυπτόταν πως η σύγκρουση ΗΠΑ -Κίνας λαμβάνει χώρα πια σε όλα τα μέτωπα, παρά το γεγονός πως την Πέμπτη οι δύο πλευρές διαμήνυαν πως «ό,τι συμφωνήθηκε σε εμπορικό επίπεδο» θα τηρηθεί κατά γράμμα. Όπως δήλωνε, λοιπόν, Κινέζος διπλωμάτης, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες στήριξαν από κοινού την περασμένη Πέμπτη προσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο να διαταχθεί κατάπαυση του πυρός (εκεχειρία) σε κάθε μέτωπο σύγκρουσης στον πλανήτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, όπως είπε ακολούθως, ήταν «σοκαριστικό» και «λυπηρό» ω γεγονός πως η Ουάσιγκτον «άλλαξε γνώμη την Παρασκευή» . Απαντώντας εντούτοις στις κινεζικές αιτιάσεις, Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε πως οι ΜΠΑ δεν είχαν συμφωνήσει ποτέ στο κείμενο.

Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του Γάλλου πρέσβη του OHE Νικολά ντε Ριβιέρ, ο οποίος μιλώντας για το θέμα είπε: «Προσπαθούμε ακόμα να επιτύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα και προσπαθούμε να δούμε αν υπάρχει πιθανός συμβιβασμός».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΟΣΕΙΡΩΝ

 Μια από τις χρησιμότερες και εθνωφελέστερες υποσέλιδες που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί έχει σχεδιαστεί και συντηρείται από το International Hellenic Association (WA) . Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό, μη κομματικό φορέα με έδρα το Delaware των HIIA. Η ηλεκτρονική του διεύθυνση είναι https://professors-phds.com/iha.

Σ αυτή την ιστοσελίδα, μεταξύ άλλων, καταγράφεται εξονυχιστικά η παρουσία των διαφημιζόμενων χορηγών στις τουρκοσειρές της ελληνόφωνης τηλεόρασης. Οι τηλεθεατές πρέπει να γνωρίζουν ποια προϊόντα που αγοράζουν βοηθούν την Τουρκία να επεκταθεί πολιτισμικά. Αναγράφουμε από την ιστοσελίδα τα στατιστικά της παρελθούσης εβδομάδος: Την εβδομάδα 4 έως και 8 Μαΐου 2020, εκατό περίπου διαφορετικές εταιρίες "χρηματοδότησαν" με τη διαφημιστική τους δαπάνη τουρκικές σειρές της ελληνικής τηλεόρασης, με ένα σύνολο 380 περίπου διαφημιστικών μηνυμάτων!

Είναι εντούτοις πολύ πιθανό πολλές εταιρίες που διαφημίστηκαν με λίγα μηνύματα την εβδομάδα 4-8 Μάιου 2020 να μη γνώριζαν καν ότι διαφημίζονται σε τουρκοσειρές, αφού συνήθως αγοράζουν από τα κανάλια χρόνο σε ζώνες ακροαματικότητας και όχι σε συγκεκριμένες εκπομπές. Τώρα όμως που ανακαλύπτουν τη διαφημιστική τους παρουσία σε τουρκικές σειρές μέσα από το εβδομαδιαίο "Παρατηρητήριο διαφημίσεων τουρκοσειρών στην ελληνική TV" επιβάλεται να ζητήσουν να μην προβάλλεται η διαφήμιση τους κατά τη διάρκεια μετάδοσης τουρκικών σειρών. Από τα 380 περίπου διαφημιστικά μηνύματα τα 146 μεταδόθηκαν το απόγευμα (17.30-18.30) και τα υπόλοιπα το βράδυ (21.30- 23.15) .

Καλό είναι να ξέρουμε ποιες εταιρίες χρηματοδοτούν τον πολιτισμικό εκτουρκισμό των Ελλήνων

Στην ιστοσελίδα μπορείτε να διαβάσετε ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ όλα τα προϊόντα και τις εταιρίες που διαφημίζονται σας τουρκοσειρές και να πράξετε, ως καταναλωτές, όπως νομίζετε.

Οι σκοποί του ΙΗΑ εστιάζουν στην υποστήριξη της Ελλάδος και του Ελληνισμού σε εθνικά και πολιτιστικά θέματα μέσω πολλών και ανεξάρτητων εκτροπών, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς, με διαφορετικούς συντονιστές και μέλη, υπό την άμεση εποπτεία του προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου του ΙΗΑ.

Τα διάφορα μέλη του ΙΗΑ προέρχονται κυρίως από την πανεπιστημιακή κοινότητα και από διάφορες κατηγορίες προσωπικοτήτων (πρώην πρέσβεις, ανώτατοι στρατιωτικοί, συγγραφείς κά.). Το σύνολο των μελών του ΙΗΑ ανέρχεται σε 4000περίπου. Τα μέλη του ΙΗΑ βρίσκονται διασκορπισμένα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΕΣΤΙΑ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Ακυρώθηκε στρατιωτική ασκησις πρός κατευνασμόν του Έρντογάν

Ό Σουλτάνος αποθρασύνεται - Αιφνιδίασε ή στροφή της Άγκυρας πρός την EE

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ είναι περισσότερο άπό ανησυχητική. Τώρα ακυρώνουμε καί τίς προγραμματισμένες μεγάλης κλίμακος ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Πολύ λίγοι στήν Αθήνα, φαίνεται, έχουν καταλάβει ότι ή τακτική του κατευνασμού πού ακολουθούμε έναντι της Τουρκίας, είναι εξαιρετικά αναποτελεσματική. "Οχι μόνον δέν βοηθεΐ στήν εξομάλυνση της καταστάσεως, άλλά άπ' εναντίας αποθρασύνει τόν Έρντογάν. Γιά τόν ηγέτη μιας χώρας ή όποία χαρακτηρίζεται ώς διεθνής ταραξίας καί αρπαξ, οί συμβιβαστικές κινή σεις δέν εκλαμβάνονται ώς καλή θέλησις άλλά ώς αδυναμία. Αυτό θά έπρεπε νά τό έχουμε μάθει καλά μέχρι σήμερα. Άλλά ενώ είναι κοινός τόπος γιά τον Έλληνα πολίτη, οί κυβερνήσεις μας αποδεικνύονται «αδιάβαστες».

Συνεχίζουν τήν τακτική τοΰ κατευνασμού, ενώ οί Τούρκοι κλιμακώνουν τίς προκλήσεις τους. Δέν ομιλούμε πλέον γιά αργά μεθοδικά βήματα, όπως οί διεκδικήσεις στόν αέρα, οί όποιες άπό άπλες παραβιάσεις τό 1983 έχουν σήμερα εξελιχθεί σέ υπερ πτήσεις νησίδων καί μεγάλων νησιών τοΰ Αιγαίου. Οί Τούρκοι ευθέως διεκδικούν νησιά τοΰ άνατολι κοΰ Αιγίου, άπαιτοΰν τήν άποστρατιωτικοποίηση άλλων, φθάνοντας μέχρι τήν... Κίμωλο καί χαράσσουν αυθαιρέτως δικούς τους χάρτες θαλασσίων ζωνών.

Ή Ελλάς άπό τήν άλλη πλευρά άποφεύγει νά θέσει σέ εφαρμογή τό άμυντικό δόγμα της, τό όποιο περιγράφεται στό θεσμικό κείμενο της Πολιτικής Εθνικής Αμύνης (ΠΕΑ) ώς άποτρεπτικό. Οί πολίτες δέν έχουν υποχρέωση νά τό γνωρίζουν άλλά γιά τούς επιτελείς είναι πολύ βασική ή γνώσις της χρησιμοποιήσεως τών στρατιωτικών άσκήσεων, ώς εργαλείου αποτροπής. Καί ενώ ό Έρντογάν καί οί περί αυτόν προβαίνουν σέ καθημερινή κλιμάκωση ζητοΰντες 150 νησιά (είχαν άρχίσει άπό 18), άποστρατιωτικοποίηση καί έλεγχο τών θαλασσίων ζωνών, εμείς άκυρώνουμε τήν προγραμματισμένη διακλαδική άσκηση πού επρόκειτο νά άρχίσει σήμερα, άκριβώς στό Αιγαίο τό όποιο διεκδικεί ό Έρντογάν. Είχαμε δηλαδή στά χέρια μας τό ενδεδειγμένο εργαλείο άποτροπής καί τό άπεμπολήσαμε. Κάποιοι ομίλησαν γιά κίνδυνο «θερμού επεισοδίου».

Σέ αυτούς θά θυμίσουμε ότι τά θερμά επεισόδια ουδέποτε έχουν προαναγγελθεί καί, ακόμη χειρότερα, ουδέποτε συνέβη νά ξεσπάσουν διαρκούσης στρατιωτικής ασκήσεως. Μικρής ή μεγάλης. Ή άσκησις «Καταιγίς 2020» επρόκειτο νά αρχίσει σήμερα μέ συμμετοχή τοΰ 85% τοΰ στόλου μας, σχηματισμών τοϋ Στρατού Ξηράς καί των πολεμικών μοιρών της Αεροπορίας. Ή επίσημη δικαιολογία είναι οτι οί επιχειρησιακές δραστηριότητες μεσαίας καί μεγάλης κλίμακος αναστέλλονται, στό πλαίσιο των μέτρων γιά τόν περιορισμό τής μεταδόσεως τοΰ κορωνοϊοΰ. Τήν στιγμή δηλαδή πού ή Πολιτεία αρχίζει τήν σταδιακή άρση των μέτρων, στις 'Ένοπλες Δυνάμεις έχουμε αυστηροποιηση. Άλλά καί έτσι νά ήταν, έχοντας ήδη αναπτύξει τις ναυτικές καί άλλες δυνάμεις στό θέατρο επιχειρήσεων τοϋ Αιγαίου, ο,τι ήταν νά γίνει, έχει γίνει. Μιά πραγματική εφαρμογή μέτρων θά έσήμαινε αναστολή των μέτρων συναγερμού καί των κινήσεων πλοίων και άλλων μονάδων. "Ολα αυτά έχουν γίνει. Όποτε καί ή αναβολή τής άσκήσεως είναι δώρον άδωρον. Όπως δώρον άδωρον είναι όλες οί προσπάθειες κατευνασμού τών Τούρκων.
Μάλιστα ό τρόπος μέ τόν όποιο έγινε ή αναβολή τής ασκήσεως, προδίδει βιασύνη καί προχειρότητα. Καί οι στρατιωτικές αποφάσεις ουδέποτε είναι βιαστικές καί πρόχειρες. Κανονικά ούτε οι πολιτικές αποφάσεις έπρεπε νά λαμβάνονται μέ προχειρότητα, άλλά ή κοινή πείρα δεικνύει οτι αυτό εν τέλει γίνε ται. "Ετσι δέν μας μένει ή πα ραμικρή άμφιβολία οτι ή άπόφασις άναβολής ελήφθη σέ άνώτατο πολιτικό επίπεδο καί εντάσσεται στό πλαίσιο μίας πολιτικής πού προσβλέπει σέ συμβιβασμούς. "Ηδη έχουμε σταματήσει τά προγράμματα ερευνών γιά υδρογονάνθρακες, άκόμη δέν έχουμε κηρύξει καί οριοθετήσει τήν ΑΟΖ καί τήν υφαλοκρηπίδα μας καί όλα δείχνουν πώς έτοιμαζόμεθα γιά προσφυγή σέ Διεθνή Διαιτησία. Είναι βέβαιον ότι εκεί κάτι θά χάσουμε, κάτι θά δοθεί στήν Τουρκία. Είναι όμως τελείως άστήρικτη ή υπόθεσις πώς έτσι θά εξομαλυνθούν οί σχέσεις μας. Άπ' εναντίας, αυτά πού θά κερδίσει στήν Διαιτησία ή Τουρκία θά είναι εφαλτήριο γιά τήν επομένη δέσμη διεκδικήσεων.

Άλλά γιά νά επανέλθουμε στήν ακύρωση τής «Καταιγίδος», είναι άξιοσημείωτο ότι άντί τών συνήθων λιτών άνακοινώσεων τών στρατιωτικών επιτελείων, εδώ είχα με ένα ενημερωτικό σημείωμα 312 λέξεων τό όποιο εξεδόθη άπό τό ΓΕΕΘΑ γιά δικαιολογήσει τήν άπόφαση. "Ενα σημείωμα πού άναφέρεται μάλλον στά κυβερνητικά μέτρα γιά τόν κορωνοϊό καί ελάχιστα στήν άκύρωση τής άσκήσεως. Καί βεβαίως ουδόλως άναφέρεται στις κινήσεις προετοιμασίας πού ήδη έχουν γίνει καί οί όποιες ουδόλως μπορούσαν νά ενταχθούν σέ μέτρα περιορισμού τής επιδημίας. Τό άντίθετο.

Τήν ίδια στιγμή, ή Τουρκία περιμένει τήν άνάρτηση άπό τόν OHE τών συντεταγ μένων τής οριοθετήσεως πού έχει κάνει μέ τήν Λιβύη. Ή ελληνική πλευρά άρκεΐται νά ψελλίζει διαμαρτυρίες στέλλουσα επιστολές στά Ηνωμένα Έθνη, άλλά άποφεύγει νά οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες της. Αφήνει νά εννοηθεί οτι προσβλέπει σέ Διαιτησία. Καί ή Τουρκία έπιδεικτικώς περιφρονεί όλες αυτές τις κινήσεις έχουσα προφανές σχέδιο νά μας κάνει νά συρθούμε πα ρακαλώντας σέ συνομιλίες, ώστε σέ αυτές νά ευρίσκεται σέ πλεονεκτική θέση. Τό νά προσβλέπουμε σέ συμμαχίες έχει άποδειχθεΐ μάλλον άφελές μέχρι στιγμής.

Βλέπουμε μιά στροφή τής Τουρκίας πρός τήν EE, καθώς ό Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξαναθυμήθηκε ότι ή χώρα του είναι υποψηφία πρός ένταξιν. Όμως τό μήνυμά του γιά τήν Ημέρα τής Ευρώπης μόνον άπό λογική δέν διαπνέεται. Ή Τουρκία είναι έτοιμη νά προσφέρει κάθε είδους υποστήριξη, ώστε ή Ένωσις νά καταστεί ένας υπεύθυνος, συνεπής καί υπεύθυνος παγκόσμιος παίκτης!

Υποστηρίζει δηλαδή πώς ή Τουρκία θά τά φέρει αυτά στήν Ευρώπη. Μιλάμε γιά πρωτοφανή άλαζονεία, στήν οποία έρχεται νά προστεθεί καί ή σύστασις γιά μία «EE χωρίς αποκλεισμούς». Μία EE δηλαδή στήν όποια θά μας φέρει τούς άσιατικούς συρφετούς πού μαζεύει στά σύνορά της. Καί εμείς άκόμη ελπίζου με σέ κατευνασμό...


ΕΣΤΙΑ

Έκπληκτοι οί Βρεταννοί μέ τήν υπερηφάνεια των Ελλήνων

Ή επιστροφή του αισθήματος της υπερηφάνειας μεταξύ τών' Ελλήνων δέν έμεινε ασχολίαστη και από τόν βρεταννικό «Γκάρντιαν». Παρουσιάζοντας τήν επιτυχία της χώρας μας ώς πρός τήν αντιμετώπιση του κορωνοΐού ό «Γκάρντιαν» γράφει οτι «ή υπερηφάνεια έχει αντικαταστήσει τόν θυμό καί τήν ντροπή, συναισθήματα πού επικρατούσαν κατά τήν διάρκεια της πορείας μέ τό τραινάκι του τρόμου πού συνιστούσε ή έγγύτης της χώρας στήν χρεωκοπία. Ή εμπιστοσύνη στήν ικανότητα των θεσμών τοΰ κράτους φέρεται επίσης νά έχει επιστρέψει. Ή άνθεκτικότης πού απεκτήθη επί χρόνια κρίσεως ίσως είχε προετοιμάσει τούς" Ελληνες νά αντεπεξέλθουν στήν πανδημία».

Ό τουρισμός
Στηλιτεύει τούς χειρισμούς της βρεταννικής Κυβερνήσεως υπογραμμίζοντας ότι τήν ώρα πού οί Βρεταννοί είναι διχασμένοι γιά τό εάν πρέπει νά χαλαρώσουν τά περιοριστικά μέτρα, οι Έλληνες προετοιμάζουν παραλίες καί ξενοδοχεία γιά νά υποδεχθούν άπό τόν Ιούλιο τούς τουρίστες. Επίσης τό δημοσίευμα επισημαίνει οτι ό Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφύγει τόν πειρασμό του κομπασμού, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τήν μεγαλύτερη στήριξη πού έχει καταγραφεί γιά τήν Κυβέρνησή του.


ΕΣΤΙΑ

Οί Γερμανοί υίοθετοϋν τήν προπαγάνδα των Τούρκων

Ενόχληση άλλά και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Κυβέρνηση δημοσίευμα του «Spiegel» πού υιοθετεί αναφανδόν τούς ψευδείς ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι Έλληνες σκότωσαν μετανάστες στον 'Έβρο. Μέ γλαφυρό υφος τό «Spiegel» περιγράφει τήν προσπάθεια ενός πεινασμένου οίκογενειάρχου Πακιστανού νά περάσει τόν φράκτη καί τελικώς νά δεχθεί στό στήθος μιά σφαίρα.

Ό κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας όχι μόνο κάνει λόγο γιά κατασκευασμένη ψευδή είδηση άλλά διερωτάται γιά ποιόν λόγο τό περιοδικό μετά δύο μήνες αναπαράγει τά ψέματα τής Τουρκίας.

«Ή τουρκική πλευρά κατασκευάζει καί διοχετεύει ψευδείς ειδήσεις σέ βάρος τής χώρας μας. Ακόμη μία τέτοια ψευδή είδηση κατασκεύασαν, σήμερα, μέ δήθεν τραυματίες καί έναν νεκρό άπό δήθεν ελληνικά πυρά. Τό διαψεύδω κατηγορηματικά. Επειδή τά fake news δέν έχουν τελειωμό, ένω πρίν άπό λίγο μιλούσαν γιά τραυματίες, τώρα μιλούν γιά νεκρό. Επαναλαμβάνω τήν προηγούμενη διάψευσή μου: Δέν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό μέ πυρά άπό τίς Ελληνικές Αρχές» είπε ό κ. Πέτσας.

Προσέθεσε ότι ή Τουρκία χρησιμοποίησε τούς μετανάστες ως «άνθρώπινα όπλα» γιά νά υπονομεύσουν τά ελληνικά σύνορα.

ΕΣΤΙΑ

Αδιέξοδο στό Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE

Διαφωνία ΗΠΑ - Κίνας για μνεία τοΰ ΠΟΥ στό σχέδιο ψηφίσματος

Νέα Υόρκη. Έπί εξι εβδομάδες, τό Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE προσπαθεί νά εύρει έναν κοινό τόπο, ώστε να υιοθετήσει τήν έκκληση του Γενικού Γραμματέως τοϋ διεθνούς οργανισμού Άντόνιο Γκουτέρρες γιά εκεχειρία σέ όλες τις συγκρούσεις, προκειμένου ή άνθρωπότης vα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τις τελευταίες ημέρες όμως οί συνεδριάσεις τοΰ Συμβουλίου κατέστησαν πεδίο άμερικανο κινεζικής αντιπαραθέσεως. Εκπρόσωπος της Κίνας υπεστήριξε ότι ήταν σοκαριστικό καί λυπηρό πού ή Ούάσιγκτων άλλαξε γνώμη καί απέσυρε τήν ύποστήριξή της από ένα σχέδιο κειμένου στό όποιο οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει.

Όμως Αμερικανός διπλωμάτης αντέκρουσε τό σχόλιο, λέγοντας πώς οί ΗΠΑ ουδέποτε είχαν συμφωνήσει στό κείμενο. Τό πρόβλημα είναι ότι Κίνα καί ΗΠΑ διαφωνούν έπί τού εάν θα υπάρξει αναφορά στό κείμενο, στόν Παγκόσμιο Όργανισμό Υγείας. Οί ' Ηνωμένες Πολιτείες δέν ήθελαν νά υπάρξει μνεία στόν ΠΟΥ, ή Κίνα επέμεινε νά συμπεριληφθεί, ένώ άλλα μέλη τοΰ ΣΑ θεωρούν τήν αναφορά ή μή στόν Όργανισμό ενα δευτερεύον ζήτημα.

Ή Ούάσιγκτων ανέστειλε τήν χρηματοδότηση στόν ΠΟΥ, μιά υπηρεσία τοΰ OHE, άφοΰ ό Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ κατηγόρησε τόν Όργανισμό δτι είναι κινεζοκεντρικός καί προωθεί τήν παραπληροφόρηση της Κίνας σχετικά μέ τό ξέσπασμα τοΰ ίοΰ. Διπλωματικοί κύκλοι υπενθυμίζουν ότι ό γενικός διευθυντής τοΰ Όργανισμού επελέγη μέ τήν υποστήριξη της Κίνας.

Ένας συμβιβασμός επιχειρήθηκε μέ σχέδιο ψηφίσματος πού είχαν εισαγάγει ή Γαλλία καί Τυνησία, όπου άντί νά κατονομασθεί ό ΠΟΥ, θά υπήρχε αναφορά σέ «εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας». Ό ΠΟΥ είναι ό μόνος τέτοιος οργανισμός. Ωστόσο, οί Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τήν διατύπωση αυτή, επειδή ήταν μία προφανής αναφορά στόν Όργανισμό. Κατά τήν διάρκεια τών διαπραγματεύσεων τόσο ή Κίνα όσο καί οί ΗΠΑ ήγειραν τήν προοπτική ασκήσεως βέτο για τό ζήτημα αναφοράς ή μή τοΰ Όργανισμοΰ Ύγείας.

Ένα ψήφισμα γιά νά εγκριθεί χρειάζεται εννέα θετικές ψήφους και νά μήν ασκηθεί βέτο από κάποιο εν τών μονίμων μελών, δηλαδή τήν Γαλλία, τήν Ρωσσία, τήν Βρεταννία, τις Ηνωμένες Πολιτείες καί τήν Κίνα. Ό Γάλλος πρέσβυς στόν OHE Νικολό ντέ Ριβιέρ επεσήμανε ότι «προσπαθούμε ακόμη νά έπιτύχουμε ενα θετικό αποτέλεσμα καί προσπαθούμε νά δούμε άν υπάρχει πιθανός συμβιβασμός».

Εκπρόσωπος τοΰ Σταίητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι οί Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται εποικοδομητικά καί κατηγόρησε τήν Κίνα ότι εμπόδισε επανειλημμένους συμβιβασμούς κατά τήν διάρκεια τών διαπραγματεύσεων. Ένώ τό Συμβούλιο Ασφαλείας έπιφορτισμένο μέ τήν διατήρηση της διεθνούς ειρήνης καί ασφαλείας δέν μπορεί νά κάνει πολλά γιά τήν αντιμετώπιση τοΰ ίδιου τοΰ νέου κορωνοϊοΰ, διπλωμάτες καί άναλυτές τονίζουν ότι θά μπορούσε νά προβάλλει τήν παγκόσμια ενότητα υποστηρίζοντας τήν έκκληση τοΰ Γκουτέρρες γιά εκεχειρία.

Άντ' αυτού όμως αναδεικνύονται οί αδυναμίες τών Ηνωμένων Εθνών νά έλθουν σέ συμφωνία σέ ένα φαινομενικώς ανώδυνο ζήτημα. Όταν δμως υπάρχει προϊστορία συμβιβασμών, μέ τό πού έρχονται σέ επικαιρότητα ζητήματα τά όποια έθεωροΰντο μέχρι πρό τίνος έπουσιώδη, αυτά άπειλοΰν όλο τό οικοδόμημα τοΰ OHE.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ MME, ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ TOY COVID-19
«Δείχνουν» τουρισμό στην Ελλάδα

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ
Σε πληθώρα δημοσιευμάτων εμπεδώνεται η εικόνα ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός. Χαρακτηριστική η αναφορά της «Bild», η οποία γράφει πως «η ελπίδα για τις φετινές διακοπές έρχεται από την Ελλάδα»

Με κληρονομιά από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος και στην κυβέρνηση, αλλά και με πληθώρα εγκωμιαστικών για τη χώρα μας δημοσιευμάτων στον διεθνή τύπο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει έμφαση στην πολύπλευρη αξιοποίηση της θετικής εικόνας της Ελλάδας με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα.

Τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε και η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει κατατάσσουν την Ελλάδα μεταξύ των χωρών που διαχειρίστηκαν επιτυχώς την κρίση του κορονοϊού, κάτι που αποτυπώνεται και στην εικόνα του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συγκαταλέγεται μεταξύ των πολιτικών ηγετών που έχουν δει να ανεβαίνει η δημοτικότητά τους στο εσωτερικό της χώρας, ως αποτέλεσμα του τρόπου που διαχειρίστηκαν την υγειονομική κρίση. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη δημοσκόπηση που καταγράφει προβάδισμα του Κ. Μητσοτάκη κατά 28 μονάδες στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, αλλά και θετική αξιολόγηση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς από τους 3 στους 4 Έλληνες.

Ο κ. Μητσοτάκης συμμετέχει ενεργά και στην πρωτοβουλία των ηγετών 8 χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία την πανδημία, ενώ η επιτυχής διαχείριση της κρίσης διασφαλίζει στη χώρα μας και πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πλαισίου για τις μετακινήσεις μεταξύ χωρών της Ε.Ε., το οποίο θα παρουσιαστεί πιθανότατα την Τετάρτη από την Κομισιόν. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης είχε τις προηγούμενες ημέρες συζήτηση για το ζήτημα αυτό και με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Ελλάδα έχει προτείνει να γίνεται τεστ στη χώρα αναχώρησης γι' αυτούς που πρόκειται να ταξιδέψουν και στη χώρα άφιξης να δίνονται σαφείς οδηγίες για το πώς κινείται κάποιος σε κάθε χώρο και να υπάρχει η δυνατότητα για rapid τεστ.

Δημοσιεύματα
Θετικά σχόλια για τη διαχείριση από τη χώρα μας γίνονται όμως και από ξένους ηγέτες, όπως ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, που έχει τονίσει ότι «η Ελλάδα έχει κάνει πραγματικά πολύ καλή δουλειά στη μάχη κατά του κορονοϊού», ενώ εντείνεται το κύμα των θετικών δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο, τα οποία συμβάλλουν στην εμπέδωση της εικόνας ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός. Εφημερίδες όπως η «Bild», που ανέφερε ότι «η ελπίδα για τις φετινές διακοπές έρχεται από την Ελλάδα», το «Spiegel», η «Tagesschau», η βρετανική «Sun», η «Daily Mail», η «Daily Telegraph», αλλά και το CNN και η «Washington Post» συγκαταλέγονται μεταξύ των διεθνών μέσων που έχουν αναφερθεί θετικά στο ελληνικό παράδειγμα.

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα και με δεδομένο ότι μέσω της συνέντευξης στο CNN ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει να υπάρξουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, διαμηνύοντας ότι η χώρα μας εργάζεται ώστε η τουριστική δραστηριότητα να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει ένα σημαντικό μερίδιο της συρρικνωμένης τουριστικής αγοράς.

Για την εστίαση
Ταυτόχρονα με την προετοιμασία για την επανεκκίνηση του τουρισμού, η κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή και στον τομέα της εστίασης που έχει προγραμματιστεί να επαναλειτουργήσει την 1η Ιουνίου, αλλά υπάρχουν σκέψεις και για επίσπευση κατά μία εβδομάδα εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και δοθεί πράσινο φως από τους ειδικούς.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε στον ΣΚΑΙ ότι τα πρώτα πραγματικά στοιχεία που θα δείξουν την επίπτωση στην πανδημία από το μερικό άνοιγμα της οικονομίας θα γίνουν γνωστά την Πέμπτη, εξηγώντας πως εάν ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για επίσπευση της άρσης των μέτρων, αλλά εάν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί, καθώς το πρόβλημα της πανδημίας προηγείται.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτή η εβδομάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επαναλειτουργούν τόσο τα εμπορικά καταστήματα όσο και τα σχολεία, αρχής γενομένης από την επιστροφή στις αίθουσες των μαθητών της Γ Λυκείου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΒΕΛΓΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υποδέχεται 18 ασυνόδευτα ανήλικα από Ελλάδα, ζητά ενιαία θεσμική λύση

Η ΒΕΛΓΙΚΗ κυβέρνηση, μετά από σχετικό ψήφισμα της Βουλής, ανακοίνωσε ότι θα υποδεχθεί το συντομότερο 18 ασυνόδευτα παιδιά από τα ελληνικά νησιά, ενώ ζητάει να ανταποκριθούν όλες οι χώρες στο αίτημα της Αθήνας και πάνω από όλα να υπάρξει μια θεσμική λύση για τους πρόσφυγες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων (BELGA), το οποίο επικαλείται σχετική ανακοίνωση του γραφείου της υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Μάγκι ντε Μπλοκ, το Βέλγιο ανταποκρίνεται σε αίτημα της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται υπό πίεση στο εξωτερικό σύνορο της Ένωσης. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, αυτή η αλληλεγγύη θα πρέπει να συμβαδίζει με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και πιο δίκαιη κατανομή ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Η ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνει πως αυτοί οι πολύ ευάλωτοι ανήλικοι ζουν σήμερα σε εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασύλου, η Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες και Απάτριδες και το Γραφείο Αλλοδαπών εργάζονται για να τους φέρουν σύντομα στο Βέλγιο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι απόφαση της βελγικής κυβέρνησης ελήφθη λίγες μέρες μετά το ψήφισμα της βελγικής Βουλής που καλούσε την κυβέρνηση να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση ανηλίκων από τα ελληνικά νησιά.

Αλληλεγγύη
«Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά την κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα και θέλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη προς αυτήν, για το λόγο αυτόν καταβάλλουμε μια επιπλέον προσπάθεια παρά την κρίση του κορονοϊού και τον κορεσμό του δικτύου υποδοχής μας», αναφέρει στην ανακοίνωση η Μάγκι ντε Μπλοκ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτές οι λύσεις δεν είναι βιώσιμες και χρειαζόμαστε μια θεσμική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εφαρμογή της απόφασης θα γίνει σε συνεργασία με την Κομισιόν και την Ελλάδα, ενώ π υλικοτεχνική πτυχή θα αναληφθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ο οποίος και θα πραγματοποιήσει έναν αρχικό ιατρικό έλεγχο. Κατά την άφιξή τους στο Βέλγιο, οι 18 ανήλικοι θα μεταφερθούν σε ένα κέντρο παρακολούθησης και προσανατολισμού της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασύλου.

Στη συνέχεια θα φιλοξενηθούν σε ανοιχτές δομές, οι οποίες συγχρηματοδοτούνται από την Υπηρεσία Ασύλου, στο πλαίσιο της βοήθειας προς τη νεολαία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα στις επόμενες μέρες, η Κομισιόν θα υποβάλει συνολική πρόταση για την αναθεώρηση του συστήματος ασύλου και ειδικότερα του Κανονισμού του Δουβλίνου για τη διαχείριση των προσφύγων, ώστε σε περιόδους κρίσεων να υπάρχει αλληλεγγύη προς τις χώρες της πρώτης γραμμής (Ελλάδα, Ιταλία).
 ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ: ΣΗΜΕΡΑ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΔΕΜ
Στήριξη του ελληνικού τραγουδιού με γαλλικό «κλειδί»

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ πρωτοβουλία για την ενίσχυση του ελληνικού τραγουδιού αναλαμβάνει το ΥΠΠΟΑ, ενώ επιλύονται προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ).

«Έχουμε μελετήσει όλα τα μέτρα που έχουν λάβει για τον Πολιτισμό οι ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σε χθεσινή συνέντευξή της στον Real FM και στον Γιώργο Λιάνη.

Όπως είπε, επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογο της και ενημερώθηκε σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη του γαλλικού τραγουδιού. Η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε πως θα αναληφθεί ανάλογη πρωτοβουλία και στη χώρα μας, με σχέδιο νόμου ή διάταξη που θα έλθει σύντομα στη Βουλή. Στις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει ποσόστωση δικαιωμάτων υπέρ του εγχώριου τραγουδιού. Ως προς την ΕΔΕΜ, σημείωσε ότι σήμερα πρόκειται να υπογράψει την Κοινή Υπουργική Απόφαση ως προς το σκέλος του ΥΠΠΟΑ ώστε να ακολουθήσει η υπογραφή στο υπ. Οικονομικών. Ολοκληρώνεται, έτσι, το δεύτερο βήμα για τη λειτουργία του Οργανισμού μετά την αδειοδότησή του.

Η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία να ενοποιηθούν οι δύο οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης (ΕΔΕΜ και Αυτοδιαχείριση).


200 εκδηλώσεις
Επίσης, μέσα στον Μάιο θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των 200 εκδηλώσεων που θα διοργανώσουν το καλοκαίρι οι εποπτευόμενοι φορείς του ΥΠ ΠΟΑ (Κρατικές Σκηνές, Μέγαρο Μουσικής κ.ά.) σε αρχαιολογικούς χώρους όλης της Ελλάδας. Με στόχο την ενίσχυση του καλλιτεχνικού δυναμικού που έχει πληγεί από την πανδημία, η κ. Μενδώνη δεσμεύτηκε ότι στις εκδηλώσεις θα χρησιμοποιηθούν, στο μέγιστο ποσοστό, άνθρωποι της ελεύθερης αγοράς και όχι άνθρωποι που έχουν συμβάσεις με κρατικούς φορείς.

Η υπουργός Πολιτισμού ρωτήθηκε και για το θόρυβο που δημιουργήθηκε με αφορμή τις δηλώσεις του Σταύρου Ξαρχάκου. «Ποιος μπορεί να πει ότι η μουσική του Ξαρχάκου δεν τον συνόδευσε στα χρόνια της ζωής του;», ήταν η απάντησή της. Ρωτήθηκε και σχετικά με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τον Πολιτισμό. «Δεν είχα υπό την ευθύνη μου τη σύνταξη του προγράμματος», απάντησε, κάνοντας μνεία στο «προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για τον μνημειακό και σύγχρονο πολιτισμό». Τέλος, υπεραμύνθηκε των μέτρων που έλαβε το ΥΠΠΟΑ για την ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού.


«Από πού προκύπτει ότι το ΥΠΠΟΑ καθυστέρησε», αναρωτήθηκε απαντώντας στους επικριτές της.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Εξετάζει την παραπομπή της Γερμανίας για την αμφισβήτηση της ΕΚΤ

ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ
Η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου για το πρόγραμμα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ τις αντιδράσεις θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και κυβερνήσεων εναντίον του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο παραπομπής της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αμφισβήτηση από τους Γερμανούς δικαστές της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Σε γραπτή απάντηση που έδωσε η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον συμπατριώτη της οικολόγο ευρωβουλευτή και οικονομολόγο, Σβεν Γκίγκολντ, υπογραμμίζει ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες εξετάζουν διεξοδικά τις 100 σελίδες της απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου και με βάση τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα αποφασιστούν τα πιθανά επόμενα βήματα, τα οποία μπορεί να φτάνουν μέχρι την ενεργοποίηση διαδικασίας (εναντίον της Γερμανίας) για παραβίαση των συνθηκών της Ε.Ε. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η νομισματική πολιτική της Ένωσης εμπίπτει στο ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο υπερισχύει του εθνικού δικαίου», τονίζει η πρόεδρος της Κομισιόν στην απάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ (ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015) παραβιάζει εν μέρει το γερμανικό σύνταγμα. Μάλιστα, έδωσε τρίμηνη διορία στην ΕΚΤ να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα της απόφασης.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο στις Βρυξέλλες όσο και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ και εντός της Γερμανίας ασκήθηκε έντονη κριτική εναντίον του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, το οποίο δεν είναι πρώτη φορά που προκαλεί με τις αποφάσεις. Μάλιστα, στις Βρυξέλλες θεωρούν και εξαιρετικά επικίνδυνη αυτήν την παρέμβαση, γιατί εάν τα εθνικά δικαστήρια αρχίζουν και αμφισβητούν ευρωπαϊκές αποφάσεις που εμπίπτουν στο δίκαιο της Ένωσης τότε θα απειληθεί το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου χαιρέτισαν οι λαϊκιστικές κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες έχουν παραπεμφθεί από την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για αυτόν ακριβώς τον λόγο, δηλαδή αμφισβητούν την κοινοτική νομοθεσία περί κράτους δικαίου.

Την περασμένη Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με ανακοίνωσή του κατέστησε σαφές στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές του να κρίνει τη νομιμότητα των αποφάσεων των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πήγε ακόμη παραπέρα, προειδοποιώντας του Γερμανούς δικαστές ότι αυτό που έκαναν (η αμφισβήτηση απόφασης της ΕΚΤ) θέτει σε κίνδυνο τη θεμελιώδη αρχή της ασφάλειας δικαίου στην Ε.Ε. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε αποφανθεί το 2018 ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο. Συνεπώς, μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί η αμφισβήτηση αυτής της απόφασης από το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας, για αυτό και οι εντονότατες αντιδράσεις θεσμικών οργάνων και κυβερνήσεων.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ανοιχτή σε προσφυγή κατά της Γερμανίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο διαδικασίας επί παραβάσει», απαντά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε Γερμανό ευρωβουλευτή

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΑΝΑΛΥΕΙ την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου για την ΕΚΤ και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, εξετάζει τα επόμενα βήματα, ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής κατά της Γερμανίας επί παραβάσει του δικαίου της Ε.Ε. Αυτό αναφέρει η Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε απαντητική της επιστολή προς τον επίσης Γερμανό ευρωβουλευτή των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ.

Η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου θέτει ζητήματα που άπτονται του πυρήνα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Η νομισματική πολιτική της Ένωσης αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα. Το δίκαιο της Ε.Ε. υπερτερεί του εθνικού δικαίου και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ίδιο θέμα είναι δεσμευτική για όλα τα εθνικά δικαστήρια, τον τελευταίο λόγο έχει πάντα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, αναφέρει στην απάντησή της η Φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την πλευρά του ο Γκίγκολντ, εκπρόσωπος των Γερμανών Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητεί και αυτός να κινηθεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της Γερμανίας, τονίζοντας ότι «η διαμάχη μεταξύ Καρλσρούης και Λουξεμβούργου απειλεί την ευρωπαϊκή κοινωνία δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της νομισματικής ένωσης».

«Θανατηφόρο μήνυμα» αποκαλεί την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου και η ευρωβουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Καταρίνα Μπάρλεϊ.

Ενδιαφέρον έχει η γραμμή ίσων αποστάσεων που τήρησε ο πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, δηλωμένος πολέμιος της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και, κατά πολλούς, εμπνευστής των προσφυγών κατά της ΕΚΤ.

Ο Σόιμπλε, σε δηλώ σεις του το Σάββατο, εκτίμησε ότι η απόφαση της Καρλσρούης θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ευρώ. «Ανεξάρτητοι θεσμοί, οι οποίοι δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση και έλεγχο, πρέπει να περιορίζονται αυστηρά στο πλαίσιο της εντολής τους και δεν επιτρέπεται να την ερμηνεύουν διασταλτικά.

Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου δεν είναι λοιπόν τόσο εύκολο να καταρριφθεί, αλλά είναι επίσης δύσκολο όταν το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο δεν μπορεί να αναγνωρίσει ως δεσμευτική μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», ανέφερε ο Σόιμπλε.

KONTRA NEWS

Επίθεση φιλίας από την Άγκυρα στην EE

Η ΤΟΥΡΚΙΑ είναι ανοιχτή σε ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία με την Ε.Ε. για ένα κοινό μέλλον, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης. Στο μήνυμά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισημαίνει ότι η Τουρκία, μια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε., είναι έτοιμη να προσφέρει κάβε είδους υποστήριξη, ώστε η Ένωση «να καταστεί ένας υπεύθυνος, συνεπής και υπεύθυνος παγκόσμιος παίκτης». Υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης της E.E., ο Τσαβούσογλου υποστηρίζει ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα καταστήσει τις Βρυξέλλες ισχυρότερες στον αγώνα ενάντια του κορωνοϊού, καθώς και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνει ότι ο εντεινόμενος γεωπολιτικός ανταγωνισμός, οι απειλές κατά του πολυμερισμού και οι περιφερειακές συγκρούσεις δοκιμάζουν την ανθρωπότητα, και η E.E. χρειάζεται να ενισχυθεί με νέες συμμαχίες και να βελτιώσει τη συνεργασία και την αλληλεγγύη με τους υφιστάμενους συμμάχους της για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

KONTRA NEWS

Βέτο στην «Ειρήνη»

Η ΜΑΛΤΑ έβαλε βέτο στην ναυτική επιχείρηση “Ειρήνη” που αποσκοπεί στον έλεγχο του εμπάργκο όπλων προς την Λιβύη. Η κυβέρνηση της Μάλτας υποστηρίζει ότι η “Ειρήνη" δεν εμποδίζει την εισαγωγή όπλων από την Τουρκία προς τη Λιβύη αλλά ούτε και από την Αίγυπτο. Η Ελλάδα και η Γαλλία ζητούν εξηγήσεις από την Βαλέτα, η οποία ανακατεύει στην όλη υπόθεση τον... κορωνοϊό και τους μετανάστες.

KONTRA NEWS

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ
«Κούρεμα χρέους» συζητούν στην Ευρώπη ως λύση στη νέα κρίση

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ του κορωνοϊού να προκαλεί τεράστια ελλείμματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να διογκώνονται τα κρατικά χρέη -ειδικά στην Ιταλία- οικονομολόγοι εκφράζουν ανησυχίες για μια νέα ευρωκρίση και ήδη συζητούν για το ενδεχόμενο να χρειαστεί κούρεμα χρέους. «Υπάρχει κίνδυνος μιας ευρωκρίσης 2.0» λέει ο επικεφαλής των λεγόμενων σοφών της γερμανικής οικονομίας (συμβούλιο οικονομικών εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης) Λαρς Φελντ στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Οι ανησυχίες εστιάζονται πρωτίστως στο βουνό χρέους της Ιταλίας, που είδε στα τέλη του περασμένου μήνα να υποβαθμίζεται το αξιόχρεό της από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Τα τεράστια αυτά χρέη της Ιταλίας, όπως προειδοποιεί ο Πολ ντε Γκρόου του London School of Economics, «μπορεί να πυροδοτήσουν μια νέα κρίση κρατικού χρέους όπως στο διάστημα 2010-2012. Για τον επικεφαλής οικονομολόγο της Commerzbank, Γεργκ Κρέμερ, οι συγκεκριμένες δράσεις της ΕΚΤ απειλούν να δώσουν ώθηση στο σχηματισμό μιας επικίνδυνης φούσκας στην αγορά ακινήτων. Γι’ αυτό και αρκετοί οικονομολόγοι συζητούν ήδη την πιθανότητα κουρέματος χρέους, ειδικά όσον αφορά στην περίπτωση της Ιταλίας. Όπως λέει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, Κλέμενς Φουστ, «υπάρχουν πολλά που συνηγορούν» υπέρ ενός τέτοιου σεναρίου σε λίγα χρόνια, που όμως θα πρέπει να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πυροδοτήσει τραπεζική κρίση.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Θεοχάρης: Να κερδίσουμε τον Αύγουστο

 Τα μέτωπα στην Ε.Ε. και τους όρους ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας ανέπτυξε ο υπ. Τουρισμού

Τα 8 δισ. ευρώ είναι το ταβάνι για χα έσοδα του ελληνικού τουρισμού τη φετινή χρονιά, περίπου 10 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2020. Την επισήμανση αυτή έκανε ο υπουργός, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, δίνοντας το στίγμα των στόχων για τη φετινή περίοδο. Ουσιαστικά η χώρα μας καταβάλλει προσπάθειες να «κερδίσει» τουριστικά τον Αύγουστο, τον καλύτερο μήνα για την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Την ίδια στιγμή σε απόλυτη προτεραιότητα είναι και η προετοιμασία για το 2021, ώστε ο ελληνικός τουρισμός να έχει αντέξει το πλήγμα από το τσουνάμι που χτύπησε την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊοΰ

 Μέτρα στήριξης
Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του στη «Ν» ο υπουργός, η Ελλάδα ζητά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπάρξει ένα ειδικό πακέτο που θα στηρίξει τις τουριστικές επιχειρήσεις τόσο σε ό,τι αφορά ης επενδύσεις όσο και σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια κίνησης.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως, γίνεται σκληρό παζάρι αυτή την περίοδο προκειμένου τα μέτρα που θα υιοθετηθούν να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή διεισδυτικότητα στην αγορά.

 Σύμφωνα με τον υπουργό, σκοπός της πολιτείας είναι να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που θα ενεργοποιηθούν, όπως και όσες εκ των πραγμάτων παραμείνουν κλειστές, αλλά αποφασίσουν να επενδύσουν σε αναβάθμιση εγκαταστάσεων.

Στην ερώτηση της «Ν» τι θα γίνει με όσες μονάδες προχώρησαν σε αναβάθμιση την περασμένη χρονιά, και φέτος, λόγω της πανδημίας, δεν καταφέρουν να λειτουργήσουν, ο κ. Θεοχάρης απάντησε ότι είναι μια συνθήκη την οποία θα εξετάσει, αλλά προσέθεσε ότι πρωταρχικός στόχος είναι να επαναλειτουργήσει η αγορά.

 Όσον αφορά πότε περιμένουμε νεότερα από τις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι την επόμενη Τετάρτη 13 Μαΐου αναμένουμε ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

To παρασκήνιο
Σήμερα, όπως και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2010, στην EE. υπάρχουν δύο «ομάδες» κρατών -μελών. Αυτές του Νότου που θέλουν να στηριχθεί ο τουρισμός όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ το δεύτερο «μπλοκ» θέτει δύσκολους όρους.

Για παράδειγμα, όπως υπογράμμισε στη «Ν» στέλεχος της ξενοδοχίας, υπάρχει αυτήν τη στιγμή οδηγία, η οποία δεν έχει γίνει ακόμα νόμος στη χώρο μας, και η οποία προβλέπει τη δανειοδότηση μιας τουριστικής επιχείρησης με το 25% του τζίρου της και με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Η προοπτική αυτή θεωρητικά φαντάζει εξαιρετική, αλλά στην πράξη πολύ λίγες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ωφεληθούν, εξαιτίας των όρων που θέτει η ευρωπαϊκή οδηγία. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε στη «Ν» , αφήνει «εκτός νυμφώνος» όχι μόνο όσες επιχειρήσεις είναι NPL, αλλά και όσες είναι ΝΡΕ, δηλαδή ενδέχεται να έχουν προβλήματα στην αποπληρωμή των δανείων τους. Την ίδια στιγμή, σημειώνουν ξενοδοχειακές πηγές, τα ξενοδοχεία φέτος δεν έχουν έσοδα, ενώ και οι διαπραγματεύσεις με τους tour operator είναι πολύ σκληρές αφού ζητούν να δουλεύουν χωρίς προκαταβολή, τόσο για τη φετινή σεζόν όσο και για το 2021, ενώ σε ό,τι αφορά τις ενισχύσεις για τις ζημιές που υπέστησαν επιχειρήσεις από την κατάρρευση της Thomas Cook, αυτές δεν έχουν ακόμα καταβληθεί.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, έδωσε το στίγμα των στόχων για τη φετινή περίοδο. Η χώρα μας καταβάλλει προσπάθειες να «κερδίσει» τουριστικά τον Αύγουστο, τον καλύτερο μήνα για την ελληνική τουριστική βιομηχανία.

Τα πρωτόκολλα
 Ο κ. Θεοχάρης, στη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης, έκανε αναφορά και στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να εφαρμόσει η χώρα μας για τον τουρισμό. Τα τελικά κείμενα θα παρουσιαστούν μέσα στην εβδομάδα, αλλά ο κ. Θεοχάρης μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι:

·       Για να επιβιβαστεί ένας επιβάτης από το εξωτερικό σε πτήση που έχει προορισμό την Ελλάδα, θα πρέπει το αργότερο εντός των τελευταίων 72 ωρών να έχει λάβει πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορέας του κορονοϊοΰ. Χωρίς αυτό δεν θα γίνεται επιβίβαση.

·       Στις πτήσεις από, προς και εντός της Ελλάδας δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις, δηλαδή η χωρητικότητα τους θα είναι πλήρης, προκειμένου όπως είπε να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές.

·       Οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο, προκειμένου να μην έχουμε τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα αποτελούσε αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών.

·       Σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρος το υπουργείο Τουρισμού θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα το οποίο θα λειτουργεί' ως ξενοδοχείο καραντίνας , όπου θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κορονοϊοΰ.

·       Κάθε ξενοδοχείο-τουριστικό κατάλυμα θα υποχρεωθεί να συμβληθεί με γιατρό, ο οποίος είτε διάζώσης είτε με τηλεϊατρική θα διαπιστώνει εάν ένας τουρίστας πρέπει να υποβληθεί σε τεστ για κορονοϊό. Τα τεστ για κορονοϊό θα έχουν αποτέλεσμα το αργότερο εντός 6 ωρών, προ κειμένου όποιος διαπιστώνεται θετικός να μεταφέρεται σε ξενοδοχεία καραντίνας .


Ανάγκη «οδικού χάρτη»
 Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του μεγαλύτερου tour operator στον κόσμο, του Φριτζ Γιοΰσεν, ο οποίος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει έναν οδικό χάρτη νια τα ταξίδια εντός της Ευρώπης μόλις τελειώσει η πανδημία Η κίνηση στους ιστότοπους κρατήσεων είναι 90% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αν και τα ταξίδια δεν είναι προς το παρόν δυνατά δήλωσε ο Joussen. «Οι κρατήσεις για το 2021 βρίσκονται επίσης σε ευνοϊκό επίπεδο. Πρέπει τώρα να βγούμε καλά από την κρίση. Ο τουρισμός εντός της Ευρώπης χρειάζεται σαφή προοπτική. Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη πρέπει να αναπτύξουν έναν "οδικό χάρτη" για ταξίδια εντός της Ευρώπης και να καταστήσουν δυνατές τις διακοπές και το 2020. Αυτό περιλαμβάνει το άνοιγμα στον τουρισμό και τα αεροπορικά ταξίδια σε χώρες και περιοχές της Ευρώπης που έχουν σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο και προωθούν ενεργά την επιστροφή των παραθεριστών σε αυτές, όπως η Ελλάδα η Κύπρος, η Πορτογαλία οι Βαλεαρίδες Νήσοι, η Αυστρία ή η Βουλγαρία».

Πατούλης: Νέες προδιαγραφές οργάνωσης για κάθε ξενοδοχείο
Τη δημιουργία διεθνών προδιαγραφών οργάνωσης των ξενοδοχείων που να ανταποκρίνονται στην καινούργια πραγματικότητα που η κρίση της πανδημίας έχει επιφέρει στον τουρισμό της Αττικής, της Ελλάδας και του κόσμου, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Εθνικού Φορέα Τουρισμού Υγείας (ΕΛΓΤΟΥΡ) Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια ηλεκτρονικής ημερίδας για τη «Νέα Τουριστική Πολιτική» .

 Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, όπως αυτές περιγράφονται στο πρότυπο B&W CERT, προβλέπεται η καθιέρωση πλέον σε κάθε ξενοδοχείο που θα λειτουργήσει από το καλοκαίρι του 2020:

-Του Λευκού Γραφείου (White Office), ενός ειδικά σχεδιασμένου Γραφείου υποδοχής και πρώτων βοηθειών του ξενοδοχείου, προσανατολισμένου κατάλληλα για τις απαιτήσεις της πανδημίας.

-Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η εκπαίδευση τμήματος του προσωπικού σε θέματα πρώτων βοηθειών και η υλοποίηση συμβάσεων με παρόχους υγείας δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας.

-Συνολικά 10 κατηγορίες ενεργειών εντάσσονται επίσης στην καθημερινή λειτουργία των μονάδων φιλοξενίας σύμφωνα με το ανανεωμένο πρωτόκολλο Λευκών Υπηρεσιών (White Service), που προβλέπει:

-Επιδημιολογική επιτήρηση και διαχείριση επισκεπτών και προσωπικού, τυπικά μέτρο προστασίας και υγιεινής, ασφάλεια τροφίμων, ασφάλεια αέρα και συστημάτων κλιματισμού, υγιεινή νερού, ασφάλεια των εγκαταστάσεων,

και φυσικά χρήση μέσων ατομικής προστασίας και τήρηση των οδηγιών της διεθνούς κοινότητας και της ελληνικής επιστημονικής αρχής, του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση και την πρόληψη μολύνσεων του κορονοϊού.

Οι προδιαγραφές οργάνωσης αυτές θέτουν επίσης ειδικές λεπτομέρειες για ποσοστό ελεύθερων δωματίων που θα πρέπει να διαμορφωθούν κατάλληλα για την απομόνωση και διαχείριση επισκεπτών που τυχόν εμφανίσουν συμπτώματα κορονοϊοΰ. Η ανάπτυξη και προσαρμογή των προδιαγραφών του προτύπου, στις επιμέρους μονάδες φιλοξενίας της χώρος, θα περιλαμβάνει φυσικά όλα τα πρωτόκολλα και κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ, που έχει ήδη εκδώσει ή θα εκδώσει στο μέλλον ως Εθνική Αρχή.

Ξανά στους ουρανούς
 Στις αρχές Ιουνίου οι Lufthansa, Eurowings και SWISS αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι πτήσεις προς Κρήτη, Μαγιόρκα και σε ένα σύνολο 106 προορισμών σε Ευρώπη και Γερμανία. Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε, για τα ταξίδια αυτά αναμένεται να επιστρατευτούν 160 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Lufthansa, Harry Hohmeister, αναφέρει: «Αισθανόμαστε μία μεγαλύτερη επιθυμία από την πλευρά του κόσμου για να ταξιδέψει. Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια ανοίγουν σταδιακά και ξεκίνησαν και πάλι οι επισκέψεις προς συγγενείς και φίλους. Με όλη την απαραίτητη προσοχή θα βοηθήσουμε τους επιβάτες μας να κάνουν ό,τι δεν μπορούσαν εδώ και καιρό. Είναι προφανές ότι κύρια προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων μας» .

Το πρόγραμμα πτήσεων αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

«Τους άξονες μετασχηματισμού και αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης συζήτησε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, με τους φοιτητές των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ) Ρόδου και Αγίου Νικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου