Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Η Δικαιοσύνη και οι άνθρωποι - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Εισαγωγή
Στην πλούσια Ελληνική γλώσσα συχνά χρησιμοποιούμε επίθετα για να δώσουμε στο λόγο μας μεγαλύτερη ακρίβεια.
Λέμε για μεγάλο σπίτι, ψηλό τενίστα, μικρό αυτοκίνητο, κλπ. Κάποια από τα επίθετα ίσως να μην είναι σαφή ή να είναι πολυσήμαντα.
Διαβάστε τη  φράση: «Έχει μεγάλη αγάπη για το άλογό του. Κάθε μέρα κάνει ιππασία». Η μια εκδοχή είναι να την αποδεχθείτε ως αληθινή.

Αν όμως την κρίνετε  μπορεί να πείτε: Πόση αγάπη μπορεί να έχει κάποιος που βάζει ένα άλογο 500-600 κιλών, μαζί με τα 80 δικά του κιλά να τρέχει επί ώρες, να ιδροκοπάει, να εξαντλείται, για να «απολαύσει» ο ίδιος την ιππασία του; Η καταπόνηση του ζώου είναι συμβατή με την απόλαυση του αφεντικού;
Ένα από τα πολλά επίθετα που θεωρώ ότι έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινωνική μας ζωή είναι το «δίκαιος».
Μιλάμε για δίκαιο πατέρα, δίκαιο δάσκαλο, δίκαιο δικαστή, πέρα από τον «δίκαιο Αριστείδη» ο οποίος για κάποιους ήταν ενοχλητικός!
Και μιλάμε, πέρα από τα άτομα, και για την ιδέα της Δικαιοσύνης που είναι και πολιτικός ή φιλοσοφικός όρος.

Τα τυπικά του Δικαίου
Ξεκινήσαμε από κάποιες βασικές αρχές, δηλ. από το Φυσικό Δίκαιο (που θεμελιώνεται στη φυσική ύπαρξη του ανθρώπου) και δημιουργήσαμε το Νομικό Δίκαιο που είναι μια εκτεταμένη επιστήμη, με αμέτρητους κλάδους: Αστικό, Δημόσιο, Διεθνές, Δικονομικό, Διοικητικό,  Εκκλησιαστικό, Εμπορικό, Εργατικό, Ιδιωτικό, Ιδιωτικό Διεθνές, Κανονικό, Ναυτικό, Ποινικό, Συνταγματικό, Φορολογικό, κ.ά.
Επίσης ενώ θεωρητικά η δικαιοσύνη και το δίκαιο αποσκοπούν στο ηθικά ορθό, το θεμιτό, το νόμιμο, κλπ, επομένως του νόμους έπρεπε να τους δημιουργούν κάποιοι «σοφοί», στην πραγματική ζωή τους νόμους απονομής δικαιοσύνης τους δημιουργούν άνθρωποι και κόμματα! 
Άρα υπεισέρχεται ένα υποκειμενισμός για το «ποιο είναι το δίκαιο».
Έτσι οι ειδικοί μιλάνε για το δίκαιο τον Λατινικών χωρών (νότια Αμερική), για το αγγλοσαξονικό, για το γερμανικό, για το ισλαμικό (που βασίζεται στο Κοράνι και τη σαρία) κ.ά.
Και για να κλείσουμε τις αρχικές σκέψεις ας αναφέρουμε ότι στην ίδια χώρα, π.χ. στην Ελλάδα τα διάφορα κόμματα έχουν διαφορετική άποψη για το τι είναι δίκαιο, δικαίωμα, δικαιοσύνη κλπ.
Έτσι κάποιοι θεωρούν ότι «πέντε περαστικοί και άσχετοι με το πανεπιστήμιο, έχουν δικαίωμα να μπουν σε μια αίθουσα που ένας καθηγητής κάνει μάθημα σε 200 φοιτητές, να τους πετάξουν όλους έξω για να κάνουν δική τους χρήση της αίθουσας». Και αυτό  το λένε «άσυλο».
Πρόσφατα μια ομάδα Ελλήνων εκδρομέων που θέλησε να επισκεφθεί την οδοντιατρική σχολή ενός πανεπιστημίου της Γερμανίας, πέρασαν από την είσοδο, φόρεσαν όλοι κονκάρδες, που τις είχαν κρεμασμένες στο λαιμό τους σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης και έτσι «πήραν έγκριση» για να εισέλθουν. Φυσικά η ομάδα συνοδευόταν από φύλακα - ξεναγό που τους καθοδηγούσε στους επισκέψιμους χώρους.
Εδώ ο κάθε «περαστικός» θεωρεί ότι το πανεπιστήμιο είναι δικό του!
Όμως ΔΕΝ έχει δοκιμάσει να μπει αυθαίρετα ή να καταστρέψει ένα πανεπιστήμιο της Ρωσία ή της Κίνας, για να δει τις συνέπειες !!!

Η περίπτωση του Κώστα
Ένας πολύ καλός φίλος, ο Κώστας, δέχτηκε από κάποια κυρία μια αγωγή για «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας». Αφορούσε ένα αρχιτεκτονικό έργο, το οποίο ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, δηλ. ο Κώστας, είχε αναθέσει σε δυο αρχιτέκτονες.
Φυσικά πήγα ως μάρτυρας υπεράσπισης του φίλου, γιατί ήξερα ότι ήταν αθώος.
Πρωτόδικα ο ιδιοκτήτης και οι δυο αρχιτέκτονες καταδικάστηκαν.
Στο Εφετείο ο ιδιοκτήτης και οι δυο αρχιτέκτονες καταδικάστηκαν επίσης. Μάλιστα τους επιβλήθηκε και χρηματική ποινή περίπου 500.000 ευρώ. Ο φίλος μου στενοχωρήθηκε τόσο πολύ που πέθανε από τη στενοχώρια (εγκεφαλικό). Τα δυο παιδιά του συνέχισαν τη δίκη στον Άρειο Πάγο. Ο οποίος έκρινε ότι έγινε κακοδικία και πρέπει να ξαναγίνει η δίκη στο Εφετείο, με άλλη σύνθεση.
Μετά από 15 χρόνια, με τεράστια έξοδα, με μεγάλη ταλαιπωρία όλων μας και με τον αρχικό κατηγορούμενο νεκρό, βγήκε ο οριστική, αμετάκλητη και τελεσίδικη απόφαση: Όλοι οι κατηγορούμενοι είναι αθώοι…
Φυσικά ο νεκρός ΔΕΝ γύρισε από τον άλλο κόσμο!
Ερώτηση: Ποιοι δικαστές δίκασαν σωστά;
Κι αν κάποιοι «χάρηκαν» με τις πρώτες αποφάσεις, τώρα τι λένε;
Ηθικό δίδαγμα: Πρώτα περιμένουμε μια υπόθεση να τελεσιδικήσει και μετά την κρίνουμε…

Άνθρωποι και δικαιοσύνη
Σου λέει ο οφθαλμίατρος. Τα μάτια σου έχουν βλάβη. ΔΕΝ βλέπεις καλά… Το αποδέχεσαι και βάζεις γυαλιά…
Σου λέει ο ΩΡΛ. Τα αφτιά σου έχουν γεράσει. ΔΕΝ ακούς καλά… Το αποδέχεσαι και βάζεις ακουστικά.
Σου λένε κάποιοι. Το μυαλό σου ΔΕΝ λειτουργεί καλά. ΔΕΝ το αποδέχεσαι και τους απαντάς: «Εσείς δεν σκέφτεστε καλά»…
Έτσι ο καθένας για τον εαυτό του κρίνει σωστά…
Ο φυσικός νόμος λέει ότι «όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα στη ζωή». Ο χριστιανισμός το είπε με δυο λέξεις: «Ου φονεύσεις».
Έρχονται κάποια «μυαλά» και λένε:
-Αν σκοτώσεις πολλούς ανθρώπους, αλλά έχεις «αριστερές» δικαιολογίες τότε είσαι ήρωας!
-Αν σκοτώσεις χωρίς «πιστοποιητικό αριστερισμού», είσαι σκουπίδι…
-Αν σκοτώσεις 3 εργαζόμενους στην Μαρφίν, την ώρα της εργασίας τους χωρίς να σου κάνουν τίποτε, δεν τιμωρείσαι…
Γι΄ αυτό κανένας δεν έκανε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους τρεις της Μαρφίν και το κυοφορούμενο έμβρυο.
Ενώ το απλό φυσικό δίκαιο που υποστηρίζουμε εμείς οι νουνεχείς λέει ότι «ΟΛΟΙ οι φόνοι είναι απαράδεκτοι και ΟΛΟΙ οι δράστες πρέπει να κριθούν και να δικαστούν από δικαστές… Όχι από συγκεντρώσεις πολιτών…»

Πολιτικοί και δικαιοσύνη
Στις ευνομούμενες χώρες δεν υπάρχουν κομματικοί νόμοι. Στην Ελλάδα κάποια κόμματα έκαναν φιλο-εγκληματικούς νόμους. Π.χ. οι καταδικασμένοι να αποφυλακίζονται για να κάνουν κι άλλα εγκλήματα. Γι αυτό και πήραν 70% των ψήφων από τους φυλακισμένους.
Πρέπει να γίνουμε Ευρώπη, Καναδάς, Αυστραλία. Οι νόμοι να είναι για όλους οι ίδιοι και να εφαρμόζονται ανεξαρτήτως φρονημάτων ή δικαιολογιών του δράστη…
Άρα πρέπει να ξανακάνουμε κράτος δικαίου και ισονομίας.
Έχετε ακούσει «την τρίτη φορά» που ισχύει σε κάποιες χώρες; Να σας την πω.
Πάρτε ένα αδίκημα, π.χ. «οδηγούσε μεθυσμένος». Ο νόμος προβλέπει ποινές από 6 μήνες έως 10 χρόνια. Την πρώτη φορά μπορεί να τιμωρηθείς επιεικώς, π.χ. με 8 μήνες. Τη δεύτερη φορά που θα κάνεις το ίδιο αδίκημα, θα τιμωρηθείς αυστηρά. Την ΤΡΙΤΗ φορά που θα κάνεις το ίδιο αδίκημα υποχρεωτικά ο δικαστής θα σου βάλει τη ΜΕΓΙΣΤΗ ποινή. Τα 10 χρόνια.
Εδώ βάζουν «γνωστούς» για να πάρουν πίσω το δίπλωμα οδήγησης που η Τροχαία «κρατάει» από μεθυσμένους οδηγούς.
ΑΝ παρόμοιος  ο νόμος ίσχυε στην Ελλάδα κάποιος «αριστερός» εγκληματίας μετά τον 3ο φόνο θα είχε εκτελεστεί στην ηλεκτρική καρέκλα, και ΔΕΝ θα είχε σκοτώσει τους υπόλοιπους αθώους!
Και όλοι «θα πρόσεχαν» να μην κάνουν παρανομίες…
ΑΝ οι πολιτικοί της Ελλάδας είχαν ψηφίσει σωστούς νόμους, οι δικαστές θα εφάρμοζαν τους σωστούς νόμους…

Προτροπή
Σε όλο τον κόσμο (από τα Ρωσία μέχρι την Αμερική) ΔΕΝ υπάρχει «αντάρτικο πόλεων» που να καίει ατιμώρητα μαγαζιά, αυτοκίνητα, τρόλεϊ, λεωφορεία, κλπ.
Τι νόμους έκαναν όλες οι άλλες χώρες και το εξαφάνισαν;
Σε όλο τον κόσμο ΔΕΝ υπάρχει «άσυλο» για τα πανεπιστήμια. Τι νόμους έχουν και τα ξένα πανεπιστήμια λειτουργούν υποδειγματικά και είναι στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης;
Σε όλο τον κόσμο ΔΕΝ υπάρχει κοινωνικός φόβος από τους εγκληματίες που κυκλοφορούν ελεύθεροι. Ας το κάνουμε και στην Ελλάδα.
Σε όλο τον κόσμο ΔΕΝ υπάρχουν «νόμοι» που να επιτρέπουν τη χασισοκαλλιέργεια. Εμείς γιατί την επιτρέψαμε πρόσφατα;
Αν θέλουμε να προοδεύσουμε, αν θέλουμε να γίνουμε σαν τα άλλα κράτη, προφανώς πρέπει να κάνουμε νόμους παρόμοιους με των άλλων κρατών…
Αυτή είναι και η προτροπή μου για τη νέα κυβέρνηση…
Να κοιτάξει να πάει την Ελλάδα μπροστά…

Επίλογος
Στην Ελλάδα ακούς τρελά πράγματα, που υποτίθεται πως τα λένε λογικοί άνθρωποι.
Στην Ελλάδα κάποιοι χάρηκαν γιατί στην υπόθεση  Νοβάρτις εμφανίστηκαν 10 «κατηγορούμενοι». Από τους 10 πέσαμε στον ένα (1), και ακόμη η δίκη ΔΕΝ έχει γίνει… Όμως κάποιοι ξέρουν ΟΛΑ τα στοιχεία για το σκάνδαλο και έχουν ήδη βγάλει απόφαση.
Στην Ελλάδα ο κάθε βοσκός αιγοπροβάτων έχει άποψη ΚΑΙ για την Δικαιοσύνη!
Μάλιστα η άποψή του  είναι εγκυρότερη από την άποψη του δικαστή που διάβασε την τεράστια δικογραφία, που έζησε τη δίκη, που άκουσε τα υπέρ και τα κατά, που έβγαλε τη δικαστική απόφαση.
Στην Ελλάδα του αύριο πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα ΚΑΙ για τη Δικαιοσύνη…
Κυτίνος Ευάγγελος
Υ.Γ. Άντε Καλό μήνα Αύγουστο και καλές διακοπές σε όλους μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου