Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

ΑΡΚΕΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ FLORENCE PARLY

Στην εφημερίδα Le Parisien δημοσιεύεται συνέντευξη της Υπουργού Άμυνας Florence Parly στους Ava Djamshidi και Henri Vernet, με τίτλο «Ο ευρωπαϊκός στρατός είναι ο στόχος».
 
Αναφέρει, μεταξύ άλλων:
Η Florence Parly ,Υπουργός Άμυνας, με την ευκαιρία της 14ης Ιουλίου, αποκαλύπτει τα αμυντικά σχέδια της Γαλλίας για την Ευρώπη. 
Και απαντά στην πολεμική σχετικά με τη Λιβύη ή τις πωλήσεις όπλων ...

NEWSPAPER: Πριν από ένα χρόνο, ο Πρόεδρος ξεκίνησε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία παρέμβασης (IEI). Η Ευρώπη της άμυνας υπάρχει σήμερα;

Florence Parly: Η Ευρώπη της άμυνας προχωρά, με κράτη που έχουν αποδεδειγμένες στρατιωτικές ικανότητες καθώς και την πολιτική βούληση να τις χρησιμοποιήσουν. Είμαστε δέκα που θέλουμε να δώσουμε μια πολιτική ώθηση.
Αυτά τα θέματα εμφανίστηκαν πριν από είκοσι χρόνια, αλλά είχαν σημειώσει μικρή πρόοδο. Βρισκόμαστε στο στάδιο του να προχωρήσουμε γρηγορότερα.

NEWSPAPER: Με τι μοιάζει (αυτή η πρωτοβουλία);

 FL. PARLY: Η IEI είναι δέκα χώρες που συμφωνούν να έχουν ετοιμότητα, σε περιπτώσεις κρίσεων, και να ανταποκριθούν από κοινού. Προκειμένου να το επιτύχουν, επιδιώκουν προσέγγιση των επιτελείων τους και μοιράζονται αναλύσεις, δυνατότητες πρόβλεψης και την τεχνογνωσία τους. Αυτό καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων, όπως η διάσωση θυμάτων φυσικών καταστροφών σε ανθρωπιστικό επίπεδο, ή η εκκένωση υπηκόων και πιο απαιτητικά σενάρια σε στρατιωτικό επίπεδο. 
(…)

 NP: Μπορούν οι Ευρωπαίοι να ενταχθούν στην επιχείρηση Barkhane στο Σαχέλ;

 FL P: Αυτό συμβαίνει ήδη! Οι Ισπανοί και οι Γερμανοί σχηματίζουν τις Μαλιανές δυνάμεις, οι Βρετανοί ασχολούνται με τα αεροσκάφη, τα βαριά ελικόπτερα που πραγματοποιούν μεταφορικές υπηρεσίες. Οι Δανοί θα έρθουν μαζί μας με ελικόπτερα Merlin. Και οι Εσθονοί προστατεύουν τη βάση Gao στο Μάλι.
(…)

 N P: Η σύγκρουση με τη Ρωσία αποτελεί μέρος των σεναρίων που μελετήθηκαν;

 FL. P: Αυτή δεν αποτελεί μέρος των σεναρίων που μελετήθηκαν στο πλαίσιο αυτό.

Όταν τα πράγματα είναι σοβαρά, είναι καλύτερα οι Αμερικανοί από τους Ευρωπαίους, λένε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ...

Πρόκειται για θέμα έντονων συζητήσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όταν η Ευρώπη της άμυνας γίνεται ισχυρότερη, ορισμένοι το θεωρούν σημαντικό, άλλοι είναι πιο επιφυλακτικοί. Η αμερικανική "ομπρέλα"  ήταν εντελώς διαρθρωτική και παραμένει έτσι. Μακριά από εμάς, ότι η ενίσχυση της Ευρώπης της άμυνας αποτελεί αμφισβήτηση για την Ατλαντική Συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ παραμένει ο πυλώνας στον οποίο στηρίζεται η ασφάλεια στην Ευρώπη.

 NP: Ακόμη και με τον Donald Trump;

 FL P: Ο Πρόεδρος Trump υπήρξε εξαιρετικός πρεσβευτής για την Ευρώπη της άμυνας. Τα ερωτήματα ή ακόμη και οι αδύναμες απειλές που εξέφρασε προς την ευρωπαϊκή ήπειρο ή σχετικά με την βιωσιμότητα της αμερικανικής δέσμευσης επιτάχυναν τη διαδικασία οικοδόμησης αυτής της Ευρώπης της άμυνας.

 NP: Δέκα χώρες αποτελούν μέρος του IEI. Άλλες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετέχουν;

FL P: Βεβαίως. Δύο άλλες χώρες είναι επί του παρόντος υποψήφιες, η Σουηδία και η Νορβηγία Μια χώρα που δεν ήθελε να συμμετάσχει το έχει μετανιώσει, σήμερα.
 (…)

 NP: Πρόκειται να δημιουργήσετε εξοπλισμό από κοινού; Ποιες είναι οι προτεραιότητες;

FL P: Ξεκινήσαμε το σχέδιο του Eurodrone. 
Συμμετέχουν τέσσερις χώρες: η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Και το σύστημα εναέριας μάχης του μέλλοντος, δηλαδή ένα μαχητικό αεροπλάνο, ικανό να διαδεχθεί το Rafale,. Πρόκειται για ένα γαλλο-γερμανικό σχέδιο και πρόσφατα ισπανικό. Ομοίως, στο επίπεδο του εδάφους, τα θωρακισμένα οχήματα Griffon, θα αλλάξουν τη μάχη του αύριο.

NP: Ποιος θα είναι ο  leader;

FL P: Η Γαλλία για το σύστημα εναέριας μάχης του μέλλοντος, η Γερμανία για το άρμα μάχης του μέλλοντος.

NP: Όταν o Macron μιλούσε για έναν "πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό", είναι το σχήμα που περιγράφετε στο οποίο έκανε αναφορά ή σε έναν πραγματικό στρατό;

FL P: Ο ευρωπαϊκός στρατός είναι ο στόχος.

(…)

NP: Το πεδίο της Πολεμικής Αεροπορίας έχει επεκταθεί στο διάστημα. Γιατί;

FL P: Το διάστημα έχει επίσης γίνει ένας χώρος σύγκρουσης μεταξύ δυνάμεων που έχουν δορυφόρους. Περίπου 1.500 δορυφόροι περιστρέφονται γύρω από τη γη, πολιτικοί ή στρατιωτικοί.
Εάν εκτραπούν ή διαταραχθούν, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη λειτουργία σύγχρονων κοινωνιών ή στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Σήμερα, ακόμη και στο Sahel, όπου δεν υπάρχει κεραία 4G κάθε πέντε μέτρα, οι στρατιώτες μας λειτουργούν χάρη στους δορυφόρους για την επικοινωνία ή τη γεωγραφική τους θέση.
(…)
Σχεδιάζουμε να ανανεώσουμε όλη τη δορυφορική μας δυνατότητα τα επόμενα επτά χρόνια. Τα διαστημικά μας μέσα είναι σημαντικά, αλλά είναι διάσπαρτα. Ο στόχος είναι να τα συγκεντρώσουμε όλα μαζί στην Τουλούζη, όπου θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις δορυφορικές δυνατότητες ελέγχου. Το διάστημα αποτελεί προτεραιότητα, πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Κατανοήσαμε ότι το διάστημα δεν είναι απλώς ένα κοινό αγαθό στην υπηρεσία της τεχνολογικής προόδου του ανθρώπου, είναι επίσης, ένας αμφισβητούμενος χώρος και η ασφάλεια των κοινωνιών μας και των στρατιωτικών μας επιχειρήσεων απαιτεί την ενίσχυση της επαγρύπνησης μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε το Σάββατο, τη δημιουργία μιας μεγάλης διοικητικής δομής, που θα υπαχθεί στην αεροπορία.

 NP: Πώς εξηγείτε την παρουσία γαλλικών πυραύλων στα χέρια του στρατάρχη Haftar στη Λιβύη;

FL P: Αυτοί οι πύραυλοι, αμερικανικής κατασκευής, ανήκουν στον γαλλικό στρατό. Σκοπός τους ήταν να προστατεύσουν μια ομάδα παροχής πληροφοριών κατά της τρομοκρατίας. Αυτοί οι πύραυλοι υπέστησαν βλάβη, τέθηκαν εκτός λειτουργίας και προορίζονταν να καταστραφούν. Και σε καμία περίπτωση δεν μεταφέρθηκαν σε καμία από τις εμπόλεμες πλευρές.

NP: Γιατί δεν βελτιώνεται η κατάσταση στο Σαχέλ;

FL P: Η στρατιωτική μας παρουσία πρέπει να συνοδεύεται από πολιτικές πρωτοβουλίες οι οποίες, ειδικότερα από την πλευρά του Μάλι, καθυστερούν να υλοποιηθούν. (…). Η κυβέρνηση του Μάλι πρέπει να δεσμευθεί αποφασιστικά και χωρίς καθυστέρηση.

NP: Σχετικά με τις πωλήσεις όπλων, διατηρείτε μια σταθερή και αποφασιστική στάση;

FL P: Η διαδικασία εξέτασης της άδειας εξαγωγής είναι πολύ αυστηρή. 

NP: Αλλά στο ηθικό επίπεδο;

FL P: Ακούω την κριτική και τις συζητήσεις. 
Η αντιπαράθεση των απόψεων είναι φυσιολογική. Η πώληση όπλων, γίνεται με την πιθανή προοπτική να χρησιμοποιηθούν μια μέρα.
Αλλά είναι σημαντικό οι Γάλλοι να γνωρίζουν ότι έχουμε εξαιρετικά αυστηρούς μηχανισμούς και μια υπεύθυνη πολιτική εξαγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου