Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Διαστημικά μπλεξίματα


Του Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου


Το μεγάλο πάρτι...Αντιμέτωπος με τις πρώτες σοβαρές επιπτώσεις από την πολυήμερη παραμονή του στο Διάστημα, σε (διαρκή) περιστροφή γύρω από τη Γη, βρίσκεται ο κοσμοναύτης-υπουργός Παππάς, και να δω πώς θα τις αντιμετωπίσει ο άνθρωπος.
Εχω στα χέρια μου (ένα πάκο) χαρτιά, από τα οποία συνάγω ότι στην υπό την οραματική καθοδήγησή του Κοινωνία της Πληροφορίας βρίσκεται εν εξελίξει ένα μεγαλειώδες πάρτι, με απευθείας αναθέσεις σε συγγενείς μελών της διοίκησης, σε συμβούλους, και γενικώς σε «δικά μας» συριζοπαίδια, πάρτι το οποίο, δεν μπορεί, όταν τελειώσει όλο αυτό το αστείο που ζήσαμε επί τεσσεράμισι χρόνια, ασφαλώς θα προκαλέσει το «ενδιαφέρον» κάποιου εκ των εισαγγελέων.

Τώρα, όσο είναι ακόμα καιρός, μπορούν να υποδύονται ότι δεν γνωρίζουν κάτι, δεν άκουσαν τίποτε, δεν διαπίστωσαν το παραμικρό. Από λόγους διευκόλυνσής τους (των εισαγγελέων παιδιά, των εισαγγελέων, συνέλθετε) αντλώ από το «πάκο» των χαρτιών που παρέλαβα εντός κιβωτίου (!!!) ένα μόνο περιστατικό, για να τους κεντρίσω το ενδιαφέρον (άντε πάλι, τι ποιων; Των εισαγγελέων)!
Σύμβουλος διοίκησης της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ (φορέας ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την ψηφιακή αναβάθμιση της κρατικής μηχανής, και όχι μόνο) είναι ένας κύριος ονόματι Βασίλης Αλλαγιάννης – πρόσωπο γνωστό στους λεγόμενους «πληροφορικάριους». Η αμοιβή του για τις υπηρεσίες του προσέγγιζε τις 6.000 ευρώ μηνιαίως, παρά το γεγονός ότι ο περί ου ο λόγος Αλλαγιάννης συνέχιζε τη δραστηριότητά του ως σύμβουλος εταιρειών οι οποίες εκτελούσαν έργα για το Δημόσιο (π.χ. εταιρεία ονόματι Mainsys).
Πολυσχιδής προσωπικότητα ο άνθρωπος, αν και σύμβουλος διοίκησης της Κοινωνίας της Πληροφορίας στην οποία είχε ανατεθεί από τον κοσμοναύτη υπουργό Παππά το έργο «Ηλεκτρονικό Εισιτήριο ΟΑΣΘ» (οργανισμός του οποίου προΐσταται ο μπαρμπα-Στέλιος ο Παππάς, ο πατέρας του Νικόλα του υπουργού) ανέλαβε ταυτόχρονα και θέση τεχνικού συμβούλου στο ΕΔΕΤ ΑΕ. Οπου ΕΔΕΤ ΑΕ, Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας. Γιατί μας ενδιαφέρει εμάς αυτό; Διότι στον συγκεκριμένο φορέα ΕΔΕΤ ΑΕ η Κοινωνία της Πληροφορίας ανέθεσε μετ’ ολίγον ρόλο συμβούλου σχεδιασμού του έργου του ΟΑΣΘ (του οποίου πρόεδρος είναι ο Παππάς, ο οποίος έχει έναν γιο, τον Νίκο, ο οποίος Νίκος όταν βρίσκεται ανάμεσά μας και όχι στο Διάστημα, είναι και υπουργός προϊστάμενος της Κοινωνίας της Πληροφορίας κ.λπ. κ.λπ.).
... ο σύμβουλος...
Καλά ως εδώ; Εύχομαι και ελπίζω. Διότι θα πάμε παρακάτω. Τον Δεκέμβριο πέρυσι, που λέτε, που είχαμε τα κρύα τα πολλά, χιόνια, βροχές και ταλαιπωρία μεγάλη στους δρόμους, και όχι καύσωνα όπως σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Δ. Νικητόπουλος ανέθεσε απευθείας επιπλέον έργο που αφορά τον ΟΑΣΘ (να τα βλέπουν αυτά οι Θεσσαλονικείς που βρίζουν κάθε μέρα τον Παππά για τα χάλια των αστικών συγκοινωνιών της πόλης) με τίτλο «Παροχή Συμβουλευτικών υπηρεσιών για τον σχεδιασμό ενιαίων λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών για τα έργα ηλεκτρονικού εισιτηρίου που υλοποιεί η Κοινωνία της Πληροφορίας».
Κουίζ τώρα. Σε ποια εταιρεία ανέθεσε τη «δουλίτσα» ο κύριος Νικητόπουλος;
Απαντώ μόνος μου γιατί τα βαριέμαι αφόρητα τα κουίζ: στην εταιρεία Mainsys, την οποία τη βρήκαμε προηγουμένως, καθότι πλην των άλλων διαθέτει ως σύμβουλό της τον κύριο Βασίλη Αλλαγιάννη.
Να το κάνω τώρα ένα μάζεμα το πράγμα γιατί άπλωσε πολύ και πιθανώς να χαθεί η ουσία; Το κάνω. Αμειβόμενος (καλά) σύμβουλος δυο κρατικών εταιρειών είναι παράλληλα και σύμβουλος σε ιδιωτική εταιρεία η οποία αναλαμβάνει σοβαρά (από οικονομικής, και όχι μόνο απόψεως) έργα από τις εταιρείες στις οποίες εκείνος είναι σύμβουλος! Καλό;
... και τα πόμολα
Εχω και ένα ακόμη καλύτερο, που απεικονίζει με ενάργεια το πάρτι που έχει στηθεί κάτω από τις ανοιχτές φτερούγες του κοσμοναύτη Νίκου Παππά: ανατίθεται από την Κοινωνία της Πληροφορίας «με διαπραγμάτευση χωρίς», όπως αναφέρεται στο έγγραφο που έχω στη διάθεσή μου, «δημοσίευση προκήρυξης με κριτήριο επιλογής: την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει προσφερόμενης τιμής» (ορισμός που ανήκει αβασάνιστα στην κατηγορία «πιάσ’ τ’ αβγό και κούρευ’ το») του έργου «προσαρμογή του ΟΠΣ Μετανάστευσης σε κανονισμούς της ΕΕ κ.α.».
Το εργάκι είναι της τάξεως των 637.980 ευρώ, και το παίρνουν από κοινού μία εταιρεία ΒΥΤΕ COMPUTER ΑΒΕΕ, και μία εταιρεία INTRASOFT ΙΝΤ. SΑ, ναι, ναι, σωστά μαντέψατε, του ομίλου Κόκκαλη.
Ποιος αναλαμβάνει το έργο του συμβούλου διοίκησης και για το συγκεκριμένο έργο, αντί του ευτελούς ποσού των 20.000 ζεστών ευρώπουλων; Μα ποιος άλλος; Ο ήδη σύμβουλος της διοίκησης Βασίλης Αλλαγιάννης!!
Νίκο (Παππά) μια συμβουλή: μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές, μην ξαναφύγεις για διαστημική αποστολή. Βλέπεις τι γίνεται πίσω. Θα επιστρέψεις κάποια μέρα και δεν θα βρεις στο υπουργείο ούτε τα πόμολα από τις πόρτες...
Χαμηλά η μπάλα
Ακουσα τον Μητσοτάκη χθες στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιάννη Πρετεντέρη στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος. Τον βρήκα απολύτως προσγειωμένο και πάντως μακριά από αλαζονείες που εν πολλοίς θα συμβάδιζαν ίσως με κάποιον ο οποίος είναι ένα βήμα πριν από το Μέγαρο Μαξίμου. Κρατάει «χαμηλά την μπάλα» και μακάρι αυτό να συνεχιστεί για καιρό ακόμη, γιατί κατά τη γνώμη μου αυτό που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και που ήταν ο ορισμός της αμετροέπειας, της έπαρσης και του μεγαλοϊδεατισμού δεν είχε προηγούμενο.
Η χώρα χρειάζεται νηφαλιότητα για να οδηγηθεί με ασφάλεια έξω από την κρίση, και όχι τσαμπουκάδες πολάκηδες. Επίσης ένα άλλο πράγμα που δείχνει ότι ο άνθρωπος έχει επίγνωση με το τι πρόκειται να αναμετρηθεί είναι οι προειδοποιήσεις προς όσους αδημονούν να καταλάβουν την εξουσία, διότι προφανώς αυτό υπαγορεύει η ακόρεστη δίψα τους – δέκα χρόνια εκτός εξουσίας δεν είναι και λίγα. Και, μην υπολογίζει κανείς την περίοδο της διακυβέρνησης από τους Σαμαρά - Βενιζέλο. Ηταν ο Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ που κάθε τόσο τραβούσαν τα γκέμια, όταν εκδηλώνονταν φαινόμενα «δεξιού θηριοτροφείου»...
Δεν πέρασαν τα κόλπα
Τελικά ούτε το Μέγαρο Μαξίμου κατάπιε τα αεροπλανικά κόλπα με τον νέο τιμοκατάλογο των φαρμάκων, που λάθρα προσπάθησε να περάσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μόλις 13 ημέρες πριν από τις εκλογές, και να τον εμφανίσει ως... μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 100 εκατ. ευρώ!
Οπως μου αναφέρθηκε από κυβερνητικό στέλεχος, που με διάβασε χθες, ήταν η παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που ματαίωσε το κόλπο το οποίο με τόση επιμέλεια είχε στηθεί, να εμφανιστούν δηλαδή οι... αυξήσεις ως... μειώσεις, και να κονομήσουν ΤΑ εκατομμύρια διεθνώς οι πολυεθνικές εταιρείες, διότι όπως έχουμε ξαναγράψει οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι βάση αναφοράς για τις τιμές τους σε πολλές ξένες χώρες.
Γιατί το έκανε ο Αλέξης ο «άχαστος» δεν θέλει μεγάλη φιλοσοφία να το αναλύσει κανείς: δεν άντεχε να εξηγεί τα πώς και τα γιατί των αυξήσεων, ειδικά των ακριβών φαρμάκων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου