Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Καμμένος: Το colpo grosso του ΥΠΕΞ με τις βίζες


Τον Ιούλιο του 2015 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός από το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να βρεθεί ο μειοδότης που θα αναλάμβανε την έκδοση των θεωρήσεων – βίζες για λογαριασμό του ελληνικού κράτους. Ο διαγωνισμός ήταν δημόσιος και, ως όφειλε, ανακοινώθηκε στην Αθήνα αλλά η περίληψη της προκήρυξης αναρτήθηκε και στην ηλεκτρονική επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι περίεργο ότι ενώ στην Αθήνα η ανακοίνωση της προκήρυξης περιελάμβανε το ενδεχόμενο να υπάρχει

υπεργολάβος κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του έργου, στην περίληψη της προκήρυξης που αναρτήθηκε στην Ε.Ε. και στο σημείο ακριβώς όπου αναγράφεται το ερώτημα αν υπάρχει υπεργολάβος, η απάντηση ήταν ένα ρητό και μονολεκτικό «όχι».
Πώς είναι δυνατόν μία δημόσια προκήρυξη για το ίδιο έργο να περιλαμβάνει δύο διαφορετικές πληροφορίες για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που είναι η συμμετοχή ή όχι υπεργολάβου;
Λίγες ημέρες αργότερα σε ένα διαμέρισμα
της Αθήνας ιδρυόταν μία εταιρεία με την ονομασία Global Visa Center World Hellas. Η έδρα της εταιρείας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ήταν επί της οδού Δεινοκράτους στον Λυκαβηττό. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες της εποχής στο κουδούνι της εισόδου της πολυκατοικίας επί της Δεινοκράτους δεν αναγραφόταν καν το όνομά της.
Οι τρεις μέτοχοι της εταιρείας ήταν δύο πρώην πρέσβεις του ΥΠΕΞ. Οι κ.κ. Πλατής και Ζέπος. Ο τρίτος μέτοχος ήταν ένα από τα πρώην στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. με βαθμό στρατηγού ο οποίος θήτευσε και ως υφυπουργός, ο κ. Οικονόμου.
Η εταιρεία αυτή ήταν νεοσύστατη χωρίς καμία πείρα επί του αντικειμένου η οποία εξαρχής ανακοίνωσε την ύπαρξη ενός αγνώστου υπεργολάβου ο οποίος και αυτός δεν είχε ουδεμία πείρα και ουδεμία προϊστορία σε ζητήματα βίζας. Η εταιρεία αυτή είχε ως τίτλο «Iknowhow».


Στο διάστημα που ακολούθησε συστάθηκε μία επιτροπή αξιολόγησης η οποία κατά τον Νόμο θα έδινε και την τελική γνωμοδότησή της ως προς τον νικητή του διαγωνισμού. Πρόεδρος της επιτροπής τοποθετήθηκε ένα έμπειρο στέλεχος του ΥΠΕΞ, ο πρέσβης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου αφού μελέτησε όλα τα στοιχεία, απέρριψε την υποψιοφιότητα της εταιρείας Πλατή, Ζέπου και Οικονόμου για ευνόητους λόγους. Δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο. Ο κ. Οικονόμου υπέστη πιέσεις, αλλά αρνήθηκε σθεναρά να αλλάξει απόφαση.
Εν μία νυχτί και με μία προσωπική ενέργεια ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τον απέπεμψε και συγκρότησε την δική του επιτροπή. Ο πρέσβης Οικονόμου εισήλθε στην λεγόμενη «Αποθήκη» του υπουργείου Εξωτερικών, τουτέστιν τον τοποθέτησαν σε μία θέση που σήμαινε επί της ουσίας την απενεργοποίησή του.
Το υπουργείο Εξωτερικών δεν έμεινε εκεί αλλά προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να ανατρέψει προηγούμενη απόφασή του η οποία ήταν αρνητική για την έκβαση του διαγωνισμού και την ανάδειξη ως αναδόχου της εταιρείας των Πλατή, Ζέπου και Οικονόμου. Όντως συνεδρίασε το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά με νεότερη απόφασή του δεν εξέτασε την νομιμότητα των ενεργειών, πράξεων και άλλων δραστηριοτήτων που είχαν εν τω μεταξύ συντελεστεί αλλά περιορίστηκε στο να διαπιστώσει πως από τη στιγμή που ο διαγωνισμός είχε συνταχθεί από το ΥΠΕΞ με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές, τουτέστιν δεχόταν να αναλάβει ως ανάδοχος ακόμη και μία νεοσύστατη άπειρη εταιρεία που δεν είχε ουδεμία σχέση με το αντικείμενο του έργου, τότε η ανάδειξη από τον διαγωνισμό ως νικητού και αναδόχου της εταιρείας Πλατή, Ζέπου και Οικονόμου μπορούσε να θεωρηθεί σύννομη. Πρόκειται για μία απόφαση σταθμό όσον αφορά την έννοια της ομιχλώδους προσέγγισης ενός δημόσιου διαγωνισμού που αφορά μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών.
Κατά τη διάρκεια της σύνταξης των κειμένων προκειμένου να διεξαχθεί ο διαγωνισμός φαίνεται πως υπήρχε μία διαρκής συνεννόηση μεταξύ των δύο πρέσβεων οι οποίοι ως παλιά ανώτατα στελέχη του ΥΠΕΞ είχαν πλήρη γνώση της εσωτερικής χαρτογραφίας του υπουργείου. Γνώριζαν δηλαδή πρόσωπα, πράγματα και τον μηχανισμό.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος προσκόμισε και κατέθεσε στη Βουλή, την Παρασκευή το μεσημέρι, μία σειρά από ηλεκτρονικά μηνύματα στα οποία έχουν καταγραφεί οι «συνομιλίες» αυτές που, όπως κατήγγειλε, σαν στόχο είχαν να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα επέτρεπε στην εταιρεία των Πλατή, Ζέπου και Οικονόμου να «φωτογραφηθούν» από τον διαγωνισμό αυτόν.
Δείτε μέρος των emails που κατέθεσε ο πρώην υπουργός Άμυνας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου