Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ και η ΕΡΤ

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κορυφαίο γεγονός της εβδομάδος αναδεικνύεται το πόρισμα καταπέλτης του εισαγγελέα, που καταλογίζει συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες σε 20 πρόσωπα για την εκατόμβη νεκρών, τον περασμένο Ιούλιο στο Μάτι.
Βεβαίως είχαμε και μια ακαδημαϊκή συζήτηση στη βουλή, για ένα μείζον θέμα, το δημογραφικό, που σε σύντομο διάστημα θα καταστεί εκρηκτικό, αλλά και την συνέχεια των τζαρτζαρισμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΙΝΑΛ, προς άγραν ψήφων, από την περιοχή της κεντροαριστεράς.  
Στα ψιλά της δημοσιότητας πέρασαν και κάποιες ενδιαφέρουσες συζητήσεις, από παλιούς καταξιωμένους πολιτικούς  για μια συνεργασία, σε προγραμματική βάση της ΝΔ με την κεντροαριστερά. Γι’ αυτές τις συζητήσεις δεν υπήρξε ούτε γκλαμουριά της δημοσιότητας, ούτε ενδιαφέρον των ΜΜΕ που περί άλλα τυρβάζουν.
Όμως αξίζει να δούμε πως διαχειρίστηκαν τα κανάλια, που κακά τα ψέματα παίζουν στις μέρες μας σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης, το θέμα της πυρκαγιάς στο
Μάτι.
Κάποια  ιδιωτικά κανάλια  το ανέβασαν υπενθυμίζοντας στο κοινό τους τι έλεγαν οι τότε, και αρκετοί σήμερα ιθύνοντες, για να δικαιολογήσουν την αδράνεια τους, που είχε σαν αποτέλεσμα να χαθούν 100 άνθρωποι και να καταστραφούν εκατοντάδες σπίτια και ένα πανέμορφο αιωνόβιο δάσος.  
Και βεβαίως φρόντισαν να στιγματίσουν τα πρόσωπα, που δεν έπραξαν αυτό που είχαν υποχρέωση να πράξουν, δηλ. να ειδοποιήσουν έγκαιρα τους κατοίκους της περιοχής, που ήταν και πάρα πολλοί, λόγω του θέρους, προκειμένου να απομακρυνθούν, από τα σπίτια τους.
Η λεγόμενη Δημόσια Τηλεόραση, που έχει εξελιχθεί σε κομματικό φερέφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβε εργολαβικά και λόγω της προεκλογικής περιόδου, να καλύψει αφενός την περιφερειάρχη, που κατεβαίνει και πάλι ως υποψήφια στις προσεχείς εκλογές και ταυτόχρονα να παίξει το παραπλανητικό παιχνίδι του συμψηφισμού, πετώντας κυριολεκτικά την μπάλα στην εξέδρα.
Την ώρα που κάποιος από τη ΝΔ, που επανεμφανίστηκε και πάλι προσφάτως  στην ΕΡΤ, μιλούσε για το Μάτι, ο παρουσιαστής τον διέκοπτε να τον ρωτήσει ένα άσχετο θέμα, αυτό του πρώην βουλευτή της ΝΔ Νίκου Γεωργιάδη, που καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό για παιδεραστία.
Ακόμη και ολόκληρη εκπομπή οργανώθηκε για το θέμα του trafficking στην ΕΡΤ, με προφανή σκοπό να λειτουργήσει συνειρμικά σε βάρος της ΝΔ.
Από την άλλη μεριά και η ΝΔ χειρίστηκε το θέμα με απαράδεκτο τρόπο, μια και αντί να αποδοκιμάσει απερίφραστα το πρώην στέλεχός της, ο γραμματέας της, που πολλές φορές ο πολιτικός του λόγος κινείται σε κενό αέρος, βγήκε να μιλήσει ως μη όφειλε περί σκευωρίας.
Η κατά τα άλλα δημόσια τηλεόραση, που με τις πράξεις της και τις παραλήψεις της, ως ενεργούμενο της κυβέρνησης, παραβιάζει κατάφορα το άρθρο 15 του Συντάγματος, που αναφέρει ρητά, ότι το κράτος ασκεί άμεσο έλεγχο σε ότι αφορά την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων.  Παρά την κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος κανενός δεν ιδρώνει το αυτί του.
Έφτασε στο σημείο ο αρμόδιος υπουργός για τα ΜΜΕ, έχουμε και τέτοιον κατά πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία στην Ελλάδα, να δηλώσει χωρίς περιστροφές,  ότι εμείς έχουμε ( ως προπαγανδιστικό όργανο εννοούσε ) την ΕΡΤ κι εσείς, δηλ. η ΝΔ, τον ΣΚΑϊ.
Όσο για τους ιδιωτικού σταθμούς, θεσμικά αρμόδιο είναι το ΕΣΡ, που οφείλει να δει αν και κατά πόσο λειτουργούν με βάση τους κανόνες και τα όσα ορίζονται στο Σύνταγμα.  Και αυτό το θέμα όπως και πολλές άλλες χοντράδες πέρααν στο ντούκου.
Παρακολουθώντας κανείς συστηματικά την ΕΡΤ, διαπιστώνει την προπαγάνδα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, που περνάει τόσο μέσα από τις ενημερωτικές εκπομπές, όσο και μέσα από τις  ειδήσεις.
Αν δε, μπορέσει και διεισδύσει στα ενδότερα, θα διαπιστώσει ότι πολλοί επαγγελματίες και ισορροπημένοι στην δουλειά τους δημοσιογράφοι έχουν εξοβελιστεί, και με το κόλπο των εργολαβιών, τόσο στο ραδιόφωνο, όσο και στην TV, έχουν εισχωρήσει πρόσωπα που έχουν πάρει το φτυάρι  και θάβουν συστηματικά την αντιπολίτευση, απαξιώνοντας ειδήσεις, όπως αυτή του κυβερνητικού αεροπλάνου Βενεζουέλας, που πέρασε από το Ελ. Βενιζέλος.
Από την πλευρά της η ΝΔ προχώρησε στην άρση του εμπάργκο,  αρκούμενη  στη διαβεβαίωση της  διοίκησης  της ΕΡΤ, ότι θα φροντίσει να παρουσιάζει με ισορροπημένο τρόπο τα γεγονότα το κρατικό κανάλι, που ειρίσθω εν παρόδω, το πληρώνουμε όλοι εμείς και όχι μόνο οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ.
Και μετά από αυτή την διαβεβαίωση, η ΝΔ είπε στα στελέχη της, έχετε το ελευθέρας να πηγαίνετε στην Αγία Παρασκευή. Θα πει κάποιος τι θα έπρεπε να κάνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση; Πολύ απλά έπρεπε να πει και να το καταγγείλει δημοσίως, ότι εδώ παραβιάζεται κατάφορα  το Σύνταγμα.
Κι επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, απαιτούμε να διορισθεί διοίκηση κοινής αποδοχής, όπως άλλωστε προβλέπεται και από την διαδικασία των ακροάσεων της Βουλής, αλλά με αυξημένη πλειοψηφία, για τον επικεφαλής της Δημόσιας Τηλεόρασης, και ταυτόχρονα να  ουδετεροποιηθεί πολιτικά η ΕΡΤ, μια και δεν μπορεί σε μια δημοκρατική κοινωνία, να μετατρέπεται σε όργανο προπαγάνδας του κυβερνώντος κόμματος.
Όλα τα άλλα είναι ασπιρίνες σε έναν βαρέως ασθενούντα Οργανισμό. Όμως δυστυχώς επειδή κάποιοι στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, όπως συμβαίνει συνήθως, έχουν εφησυχάσει και κάθονται στις δάφνες των δημοσκοπήσεων, δεν ασχολούνται με τέτοια παρεμπίπτοντα θέματα, περιμένοντας η εξουσία να πέσει επάνω τους, ως μάνα εξ ουρανού.

Πρόκειται για μια αφελή άποψη, μια και το θέμα είναι πέρα για πέρα θεσμικό, και έχει να κάνει με την δημοκρατία και την λειτουργία του πολιτεύματος. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τη ΝΔ, αγγίζει όλα τα κόμματα και κυρίως όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, που με τον οβολό τους συντηρούν την κατ’ επίφαση λεγόμενη Δημόσια Τηλεόραση…  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου