Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Η Επανάσταση του 1821 δεν ολοκληρώθηκε ποτέ



Επαμεινώνδας Ε. Πανάς
Συντ. Καθηγητής
Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Πλαίσιο κειμένου: «Η Ελλάδα ξύπνησε, ξύπνα ώ ψυχή,
Και εσύ στοχάσου μιας αθάνατης γενιάς που είσαι θρέμμα,
Και στην καρδιά σου νιώθοντας να ζωντανεύει το αίμα,
Χτύπα με ανδρεία περισσή»

Το Έθνος την 25η Μαρτίου του 1821, όπως έγραφε ο Λόρδος Βύρων, ξύπνησε:

Πλαίσιο κειμένου: «Οὐκ έστί τις τῶν χριστιανῶν τοῦ λαβεῖν τήν κεφαλήν μου ἀπ΄ ἐμοῦ;”
(Δεν βρέθηκε ένας Χριστιανός για να τον αποκεφαλίσει;)
Για άλλη μια φορά ξύπνησε το παρελθόν, o Μαραθώνας, οι Θερμοπύλες, η Σαλαμίνα, η Ελληνική μακεδονική δόξα του Αλεξάνδρου, αλλά και οι τελευταίες λέξεις του αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου:


Οφείλουμε να γιορτάζουμε με λαμπρότητα την
25η Μαρτίου του 1821 για να εμπνέονται οι νέοι Έλληνες από τα κατορθώματα και την παράδοση των προγόνων τους. Τότε καταλαβαίνουν την αξία του άφθαρτου Ελληνικού πνεύματος, την πολεμική αρετή των Ελλήνων. Έτσι μαθαίνουν ότι ζουν σήμερα σε μια χώρα την οποία οφείλουν στα κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά.
Η Ελλάδα που αναστήθηκε το 1821, ήταν η αρχική κατάσταση, ήταν το σημείο εκκίνησής της για την εθνική της ολοκλήρωση. Όμως, παρατηρώντας, τα σημερινά γεγονότα που συντελούνται στη χώρα μας θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του 1821.
Πρώτα-πρώτα το μήνυμα του 1821 ήταν μήνυμα Εθνικής υπερηφάνειας. Σήμερα με τα Μνημόνια έχει τρωθεί η Εθνική μας υπερηφάνεια.
Κατά την επανάσταση του 1821, με αφορμή το πρώτο δάνειο που έλαβε η χώρα μας από την Αγγλία, να σημειώσουμε ότι οι όροι του δανείου ήσαν επαχθείς και από τις 800.000 λίρες, έφτασαν στη χώρα μας μόνο 308.000 λίρες. Τί μας θυμίζουν οι επαχθείς όροι του δανείου;  Ότι, όπως τότε, έτσι και σήμερα, μας δανείζουν με επαχθείς όρους. Τότε έπρεπε να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός νέου κράτους. Όμως, ιστορικές πηγές δείχνουν ότι το δάνειο χρησιμοποιήθηκε σε έναν βαθμό για να υποστηριχτούν οι «εκσυγχρονιστές» (Μαυροκορδάτος – Κουντουριώτης) κατά των πατριωτών (Κολοκοτρώνης – Ανδρούτσος). Ενώ, τα σημερινά δάνεια, τα κόμματα της εξουσίας τα αξιοποίησαν για την εκλογική πελατεία, με κύριο χαρακτηριστικό τους τις μίζες, τα εξοπλιστικά, τη λεηλασία του χρηματιστηρίου, και τα Μνημόνια.
Η Ελληνική επανάσταση του 1821 ήταν «από τα κόκκαλα βγαλμένη, όπως τραγουδούσε ο Δ. Σολωμός. Αυτό δεν πρέπει να το λησμονούμε αλλά να το καλλιεργούμε ως παράδοση στη συνείδηση του Έθνους. Οι συμπεριφορές εντός και εκτός της χώρας δεν έχουν καθόλου αλλάξει από το 1821. Όταν εκμηδενίσουμε την Εθνική συνείδηση, γεγονός που επιδιώκεται σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης (1974 – 2019), τότε θα προκληθεί σιγά-σιγά και η διάλυση.
Πώς, λοιπόν, να κάνουμε πράξη το μήνυμα των αγωνιστών του 1821 όταν υπάρχουν κόμματα και φορείς που στηρίζουν και διαχέουν τον εθνομηδενισμό;
Ο ένδοξος ελευθερωτής του Γένους, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, στην προς τους σπουδαστές ομιλία του στην Πνύκα, έδωσε τις υπέροχες πολιτικές του υποθήκες:
Πλαίσιο κειμένου: «Πρίν άπ' όλα να φυλάξετε στην ψυχή σας την Πίστη σας καί την Πατρίδα σας. Εμείς, περισσότερο από τα ντουφέκια, με την Πίστιν μας στόν Χριστό καί την αγάπη μας στην Πατρίδα ελευθερώσαμε την Ελλάδα. Μείνετε πάντα καλοί Χριστιανοί καί καλοί Έλληνες. Έτσι ό Θεός θα οάς ευλογή, ή Ελλάδα, θα σας προστατεύη καί όλα θα πάνε καλά στη ζωή σας»

Σήμερα είναι επίκαιρες οι υποθήκες του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, και έρχονται να θυμίσουν την σημασία της πίστης στην Πατρίδα και την Θρησκεία.

Η αγάπη για την πατρίδα είναι μια ιερή τρέλα.
Πλαίσιο κειμένου: «Ο κόσμος μας έλεγε τρελλούς. Ημείς, αν δεν είμεθα τρελλοί, δεν εκάναμεν την επανάσταση, διατί ηθέλαμε συλλογισθή πρώτον διά πολεμοφόδια, καβαλλαρία μας, πυροβολικό μας, πυροτηθήκες μας, τα μαγαζιά μας, ηθέλαμεν λογαριάσει τη δύναμη την εδικήν μας, την τούρκικη δύναμη. Τώρα όπου ενικήσαμεν, όπου ετελειώσαμεν με καλό τον πόλεμόν μας, μακαριζόμεθα, επαινόμεθα. Αν δεν ευτυχούσαμε, ηθέλαμεν τρώγει κατάρες, αναθέματα».Αυτή η ιερή τρέλα του 1821 δεν υπάρχει σήμερα στη χώρα μας. Χρειάζεται η χώρα έναν Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ο οποίος με την αγωνιστική του τιμιότητα είχε δηλώσει ότι:
Η Αριστερά, φορέας του Εθνομηδενισμού, πάντα απαξίωνε τη συμβολή του κλήρου στον αγώνα της ανεξαρτησίας από τον τουρκικό ζυγό.
Αρκεί ένα παράδειγμα για να δείξουμε το μέγεθος της εμπάθειας. Ο υπέρ της ανεξαρτησίας αγώνας ήταν πατριωτικός χωρίς, όμως, η Ορθοδοξία, να είναι απούσα. Πατριάρχες θαμπώθηκαν κατά καιρούς από τους Σουλτάνους. Να θυμηθούμε τον φόνο του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε’ (10.4.1821) την ημέρα του Πάσχα μετά τη λειτουργία.
Πλαίσιο κειμένου: «Η ανεξαρτησία  ημών δεν εγράφη το πρώτο εν τω συντάγματι του 1843, αλλά τω 1821, και θέλετε να σας είπω κατά ποίαν ημέραν; Εγράφη κατά την ημέραν εκείνην, καθ ην ο μέγας Ποιμενάρχης των Χριστιανικών λαών,  εξερχόμενος από τα άγια των αγίων εκρεμάσθη, αγιάζων και αγιαζόμενος και τρώγων ακόμη τον άγιον άρτον και πίνων ακόμη το άγιον αίμα του Κυρίου. Εκείνην την ημέραν υπεγράφη το δόγμα της ανεξαρτησίας. Και θέλετε να σας είπω δια ποίας ύλης εγράφη; Δια του αίματος του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε’. Τοιούτον έγγραφον, κύριοι, ποτέ δυνατόν να εξαλειφθή;»  Σημειώνουμε τι ακριβώς έλεγε ο Σπυρίδων Τρικούπης προς τους πληρεξούσιους της Β’ Εθνοσυνέλευσης:

Ο απαγχονισμός του Πατριάρχου παρατάθηκε επί τρεις συνεχόμενες ημέρες.  Ο φόνος του Πατριάρχου  επέδρασε σημαντικά στην τότε κοινή γνώμη αλλά εξύψωσε την αγανάκτηση και το μίσος των Ελλήνων αγωνιστών του 1821.
Τί κάνουμε σήμερα;
Αρκεί ένα περιστατικό που συνέβη πριν από μερικές ημέρες. Η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα Benn-Abba, την ημέρα της Μνήμης του Ολοκαυτώματος και λόγω της φθοράς ενός μνημείου στη Θεσσαλονίκη, κατηγόρησε την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία ότι προωθεί τον αντισημιτισμό στη χώρα μας, χαρακτηριστικά σημείωσε:
Πλαίσιο κειμένου: «Πρέπει να δούμε καταδίκες από το ελληνορθόδοξο κατεστημένο το οποίο είναι πάντα σιωπηλό. Ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα προέρχεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία.»

 Θεωρεί η Benn-Abba ότι η Ελληνική Εκκλησία δεν έχει κάνει τις μεταρρυθμίσεις, όπως η Καθολική Εκκλησία, και ως εκ τούτου υιοθετεί αντιεβραϊκά συναισθήματα. Καλό είναι να αποφεύγει τέτοιου είδους συγκρίσεις και να μην λησμονεί ότι κατά τη διάρκεια της Κατοχής, μεγάλος αριθμός Εβραίων Ελλήνων πολιτών, προστατεύθηκαν από τους Έλληνες. Το τι τύχες είχαν στις Καθολικές χώρες το γνωρίζει καλά. Στις δηλώσεις αυτές της Benn-Abba πώς αντέδρασε η ηγεσία της σημερινής Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας;
Ασφαλώς θα πρέπει η ηγεσία της Εκκλησίας να εμπνέεται από τη δράση και το παράδειγμα του Γρηγορίου του Ε’ το σκήνωμα του οποίου βρίσκεται στη Μητρόπολη Αθηνών, ακριβώς για να δείχνει τον τρόπο δράσης της Ιεραρχίας στις δύσκολες στιγμές που βιώνει και πάλι το Έθνος μας.
Πλαίσιο κειμένου: «-Πού το τσάκισες αυτό το χέρι;
-Στο Μισολόγγι, μου λέγει.
-Πού το τσάκισα εγώ αυτό;
-Στους Μύλους τ’ Αναπλιού.
-Γιατί το τσακίσαμε;
-Για τη λευτεριά της πατρίδος
-Πού ‘ναι η λευτεριά κι η δικαιοσύνη; Σήκω απάνου!
Μιλάμε, εδώ και αρκετό καιρό, για τη διαφθορά, για τα Μνημόνια, για τα σκάνδαλα, για τον Ξένο Παράγοντα. Από την αρχή της επανάστασης του 1821 ο Ξένος Παράγοντας, μέσω των «εκσυγχρονιστών», κυνήγησε τους αγωνιστές του ’21, δηλαδή τους πατριώτες. Ο ρόλος των «εκσυγχρονιστών» ήταν σημαντικός και για τα Μνημόνια. Η ρίζα βρίσκεται πολύ πίσω.


Πλαίσιο κειμένου: «Όσοι έχουν την τύχη μας σήμερα στα χέρια τους και μας κυβερνούν, μεγάλοι και μικροί, και υπουργοί και βουλευταί, τό ‘χουν σε δόξα, τό ‘χουν σε τιμή, το ‘χουν σε ικανότη  το να τους ειπείς ότι έκλεψαν, ότι πρόδωσαν, ότι ήφεραν τόσα κακά στην πατρίδα. Είναι άξιοι άνθρωποι και τιμώνται και βραβεύονται. Όσοι είναι τίμιοι κατατρέχονται ως ανάξιοι της κοινωνίας και της πολιτείας»Και το 1851, σημειώνει ο Μακρυγιάννης:

Χτύπησε ο Μακρυγιάννης ακριβώς την κλεπτοκρατία και την αναποτελεσματικότητα ενός συστήματος που φέρνει τόσα κακά στην πατρίδα. Με άλλα λόγια ο Μακρυγιάννης αναδεικνύει μιαν αλήθεια ότι οι Έλληνες δεν έχουμε νικηθεί στο πεδίο των μαχών, εύκολα, όμως, χάνουμε στο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, με τελευταία ήττα αυτή με τα Σκόπια. Ας μη φοβόμαστε τις αλήθειες των αείμνηστων ενδόξων μαρτύρων του ιερού υπέρ πίστεως της πατρίδος αγώνος.
Η σημερινή μνημονιακή παρακμιακή κατάσταση στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα του Ξένου Παράγοντα και των διαφόρων «εκσυγχρονιστών» που κατατρέχουν τη χώρα μας ακριβώς γιατί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ το όραμα των ιερών αγωνιστών του 1821.
Το χειρότερο βέβαια είναι ότι κόμματα και κομματίδια ενδιαφέρονται για το βουλευτιλίκι.
Εμείς ξεχάσαμε το 1821, ενώ οι Τούρκοι δεν σταμάτησαν στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης του 1453, συνεχίζουν την βαρβαρότητά τούς αφού η Κύπρος την πληρώνει προκαλώντας συνεχώς για το Αιγαίο. Καλλιεργώντας τον εθνομηδενισμό μην περιμένουμε εθνική ζωντάνια και αντίδραση. Ζούμε έναν αόρατο πόλεμο καταχρεωμένοι, χωρίς παιδεία, χωρίς θεσμούς, χωρίς αληθινούς συμμάχους, χωρίς μία πνευματική Εκκλησία αλλά και χωρίς εθνική ενότητα. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αυτή η στρατιωτική ιδιοφυία, θεωρούσε ότι για να επιτύχει ο αγώνας της εθνικής ανεξαρτησίας εχρειάζετο πάνω από όλα η Εθνική ενότητα.
Η επιβίωση επιβάλλει, χωρίς καμία υπερβολή, να ολοκληρώσουμε τον κύκλο της Επαναστάσεως του 1821.
Οι σημερινές καταστάσεις (Σκόπια, προκλήσεις Τούρκων, απαιτήσεις των Ξένων), δείχνουν ότι ο κύκλος του 1821 δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και χρειάζεται πολύ προσοχή για να μην ακυρωθούν ό,τι επέτυχαν για την ανεξαρτησία αυτής της χώρας οι ιεροί αγωνιστές του 1821. Ας μην παρασυρθούμε από τα κηρύγματα των εθνομηδενιστών και ας προχωρήσουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα σε μια πανεθνική έξαρση πατριωτισμού και εθνικής ενότητας. Ενωμένοι κάτω από την Ελληνική σημαία ας στρέψουμε με ευγνωμοσύνη την μνήμη μας στους ιερούς αγωνιστές του του ’21.
Άραγε, πολιτική και θρησκευτική ηγεσία διαθέτουν το ανάλογο σθένος να ακολουθήσουν το παράδειγμα των πατριωτών αγωνιστών και του κλήρου του 1821;
Ο δρόμος για τις λύσεις των προβλημάτων της χώρας είναι απλός και έχει σηματοδοτηθεί από τις θυσίες των αγωνιστών του 1821: η αγάπη για την Πατρίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου