Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Αποστολάκης-Ακάρ: “Τα είπαμε, τα συμφωνήσαμε” αλλά παραμένουμε σε επιφυλακή!

“Τα είπαμε, τα συμφωνήσαμε” με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αλλά ας συνεχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο μιας σοβαρής ελληνοτουρκικής κρίσης. Είναι νομίζουμε αυτονόητο συμπέρασμα που ο καθένας κατανοεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που ζούμε μια περίοδο κατά την οποία γίνεται κάποια προσπάθεια εκτόνωσης της μόνιμης έντασης που υπάρχει στα
ελληνοτουρκικά. Πάντα οι όποιες ελπίδες έχουν διαψευστεί και ο κίνδυνος να συμβεί το ίδιο κι αυτή τη φορά είναι και υπαρκτός και μεγάλος.
Μια ένδειξη που δεν ακυρώνει βεβαίως τη σημασία της συνάντησης Αποστολάκη-Ακάρ, αλλά αποκαλύπτει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας στο σκεπτικό της Άγκυρας, είναι το πρώτο θέμα που επέλεξε να ΄χει η απολύτως ελεγχόμενη από το καθεστώς Ερντογάν Yeni Safak, στην ηλεκτρονική της έκδοση: “Η Τουρκία ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην ιστορία της”, είναι ο τίτλος του θέματος. Έχει να κάνει με την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” η οποία βεβαίως είναι διακλαδική, αλλά η εφημερίδα δίνει βαρύτητα στα “ναυτικά πολεμικά παιχνίδια” που προβλέπει το σενάριο της. Το σενάριο της άσκησης όπως το περιγράφει η Yeni Safak είναι άκρως επιθετικό με προφανή στόχο την Ελλάδα. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας τονίζει ότι στην άσκηση θα χρησιμοποιηθούν όλα τα πολεμικά πλοία, οι ειδικές δυνάμεις αλλά και τα “νέα όπλα της τουρκικής αεροπορίας”, όπως γράφει.
Ο ΥΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης συναντήθηκε με τον Ακάρ γνωρίζοντας ποιον έχει απέναντι του και δεν τρέφει αυταπάτες. Η “ανάσταση” των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι ένα βήμα ,αλλά δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση την κατάσταση επιφυλακής στην οποία η Ελλάδα βρίσκεται. Όσοι πιστεύουν στα σοβαρά ότι η Τουρκία έχει πρόθεση να αφήσει στην άκρη τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και στην Κύπρο μάλλον αρνούνται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Η Τουρκία θα συνεχίσει σε κάθε ευκαιρία να κάνει προβολή ισχύος εναντίον της Ελλάδας με στόχο να την αναγκάσει να “δίνει λόγο” στην Άγκυρα για οποιαδήποτε απόφασή της. Ακόμη και γι΄ αυτές που έχουν να κάνουν με την άσκηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Ο Αποστολάκης “έπαιξε” όπως έπρεπε το επικοινωνιακό παιχνίδι χθες στις Βρυξέλλες. Κράτησε τις αποστάσεις που έπρεπε στον διαχυτικό Ακάρ και ήταν μετρημένος στις δηλώσεις του. Δεν έχει περάσει και τόσος καιρός από την ημέρα που έκανε τη δήλωση περί “εξαϋλωσης” και την ακόμη σημαντικότερη υπενθύμιση ότι αν συμβεί κάτι κακό στα ελληνοτουρικά, μόνοι μας θα κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Αυτό αποδείχτηκε και χθες στο ΝΑΤΟ, όταν έγινε γνωστό ότι ΗΠΑ, Γαλλία και Ιταλία “ψήνουν” τον Ερντογάν να “γίνει καλό παιδί” και να μην προμηθευτεί η Τουρκία τους S-400 από τη Ρωσία. Κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει αυτό που πρέπει στην Τουρκία μ΄ όλα όσα κάνει: να της τραβήξει το αυτί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου