Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

EΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ & ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ & ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΝΟ ΤΥΠΟ.


ASSOCIATED PRESS: Η επίτευξη λύσης του Κυπριακού θα επιτρέψει την μεταφορά φυσικού αερίου από τα οικόπεδα στα ανοικτά του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου προς τις διεθνείς αγορές, μέσω του υφιστάμενου στην Τουρκία δικτύου αγωγών, επειδή η επιλογή αυτή είναι η ταχύτερη, η πλέον εύλογη και η επωφελέστερη για όλους, δήλωσε χθες σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας Mustafa Akinci. Το σχόλιο του Akinci έγινε ως απάντηση σε ερώτηση σχετική με το φιλόδοξο σχέδιο απευθείας σύνδεσης των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη. Η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την κατασκευή του αγωγού East Med, που έχει την υποστήριξη του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας. Επίσης, ο Akinci δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει την πρόταση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για περισσότερο αποκεντρωμένη ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τονίζοντας πάντως ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν την κυριαρχία των Ελληνοκυπρίων, αλλά αντίθετα επιδιώκουν «ουσιαστική συμμετοχή» στην λήψη των αποφάσεων. Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Jane Holl Lute αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο για να διερευνήσει την πιθανότητα επανάληψης των συνομιλιών. 

BBC: Τι σημαίνει να ‘σαι νέος, Έλληνας, και να μπορείς να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου. Αντιμέτωποι με μια από τις χειρότερες αγορές εργασίας στον κόσμο πολλοί Έλληνες millennials εγκαταλείπουν τα όνειρά τους για δημιουργική, εξειδικευμένη εργασία –και βρίσκουν διάφορους τρόπους για ν’ ανταπεξέλθουν. Πολλοί φεύγουν στο εξωτερικό. Για όσους μένουν, το θέμα δεν είναι ότι δε βρίσκουν καθόλου δουλειά –απλά αυτή δεν προσφέρει ασφάλεια, δεν είναι καλοπληρωμένη ή δεν ανταποκρίνεται στις δεξιότητές τους. Η μαύρη οικονομία στην Ελλάδα αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. Τα επαγγέλματα ομορφιάς παραμένουν έναν από τους λίγους τομείς που γνωρίζουν ανάπτυξη στην Ελλάδα –γνωστό ως φαινόμενο «the lipstick index», σύνηθες σε οικονομίες που γνωρίζουν ύφεση.

Άνοδος του πληθωρισμού στην Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες, όπως και τους προηγούμενους μήνες –κατά κύριο λόγο σε ανατιμήσεις στα καύσιμα. Αλλά και ο τουριστικός τομέας πίεσε τις τιμές προς τα πάνω. Ωστόσο, αν εξαιρέσει κανείς τους εξωτερικούς παράγοντες, η πίεση των τιμών προς τα πάνω παραμένει μάλλον ασθενής. 


TELEGRAPHH Γαλλία κάνει έκκληση για «αυτοκρατορία» της ΕΕ –και προειδοποιεί για το ξέσπασμα της επόμενης κρίσης. Ή θ’ αποκτήσουμε προϋπολογισμό στην ευρωζώνη ή σε λίγο δε θα υπάρχει ευρώ, δήλωσε ο γάλλος ΥπΟικ Bruno Le Maire μιλώντας στην Handelsblatt. Και είναι η πρώτη φορά που ένας πολιτικός της ΕΕ παραδέχεται ανοιχτά ότι η λογική της ευρωπαϊκής ενοποίησης έχει χροιά και φιλοδοξίες αυτοκρατορίας. Τα περιθώρια στενεύουν μέχρι την επόμενη καθοριστική Σύνοδο για το μέλλον της Ευρώπης τον επόμενο μήνα. Για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση χρειάζεται συμφωνία μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας, όλα τα άλλα είναι ψευδαισθήσεις, πρόσθεσε ο Le Maire. 


, FINANCIAL TIMESΜια ακόμα κρίση δημόσιου χρέους είναι αναπόφευκτη στην ευρωζώνη εκτός κι αν η ΕΕ καταλήξει σε συμφωνία με την Ιταλία.. Παρά το διαδεδομένο στερεότυπο η Ιταλία είναι μια λιτή χώρα. Όμως η οικονομία της εξακολουθεί να παραμένει στάσιμη και το χρέος της να μεγαλώνει. Και το κλίμα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει αμοιβαιότητα στον καταμερισμό των κινδύνων ή άμεσες μεταβιβάσεις κεφαλαίων. Μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Ιταλίας θα πρέπει να έχει ως εξής: η Ρώμη πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις –χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Αλλά και οι Βρυξέλλες πρέπει να δεχθούν ότι η λιτότητα δεν είναι απάντηση. Αν και οι δυο πλευρές συμφωνήσουν σ’ αυτές της παραδοχές τότε ανοίγει ο δρόμος για μια λύση μέσω ESM. Κάποιοι ίσως πουν ότι η στήριξη προς την Ιταλία απλά θα ενθαρρύνει τη σπατάλη –αλλά οι επιδόσεις της Ιταλίας αντιστρατεύονται εδώ και δεκαετίες έναν τέτοιον ισχυρισμό. Η ιταλική κρίση χρέους κρύβει υπαρξιακούς κινδύνους για την ευρωζώνη. Και είναι ανεύθυνη εξέλιξη η διαιώνιση της αντιπαράθεσης.


N.Z. ZEITUNG: Στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου αρκετών τρις κυβικών μέτρων. 
Εξ’ ου και η σύγκρουση που πυροδοτείται στην Κύπρο, καθώς στο νότο του νησιού υπάρχουν υποψίες για πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Η Τουρκία αντιστέκεται στις διερευνητικές γεωτρήσεις, εφόσον αυτοί δεν συμπεριλαμνάνουν ο τουρκικός βορρά του διαιρεμένου νησιού.

EURACTIV:  O επικεφαλής του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg χαιρέτισε τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για ισχυρότερη άμυνα που θα οδηγούσαν και στην ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ προειδοποιώντας ωστόσο να μην υπονομεύσουν οι προσπάθειες αυτές τους διατλαντικούς δεσμούς. 
Τα σχόλιά Stoltenberg ήρθαν μετά την «κόντρα» Trump-Macron, καθώς ο γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για έναν «πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό», κάτι που ο αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε με tweet του «προσβλητικό». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου