Δημοσίευση: 12 Οκτωβρίου 2018, 9:36 πμ
Ταξιδεύοντας στη Βουλγαρία, στη «Μακεδονία του Πιρίν», έγινε γρήγορα φανερό ότι η μακεδονική ταυτότητα εδώ είναι συνυφασμένη με το παρελθόν, ενώ οι αναφορές στον Μέγα Αλέξανδρο είναι, εκτός από ελάχιστες, αυστηρά αφιερωμένες στην ελληνική ταυτότητα του ένδοξου στρατηλάτη.
Εδώ το ζήτημα δεν είναι ποιος είναι πιο Μακεδόνας και ποιος έχει δικαίωμα να αποκαλεί εαυτόν δισέγγονο του Αλέξανδρου, αλλά ποιος είναι πιο Βούλγαρος.
Σύμφωνα με τους ίδιους τους Βούλγαρους λοιπόν, η γειτονική χώρα που αποκαλούμε Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι στην πραγματικότητα μια βουλγάρικη επαρχία. Τραβηγμένη άποψη;
Στη Μακεδονία του Πιρίν είναι μια άποψη ευρέως διαδεδομένη. Μια επίσκεψη στο γραφείο απόκτησης βουλγάρικων διαβατηρίων στη Σόφια πάντως, θα έπειθε και τον πλέον δύσπιστο, ότι οι Σκοπιανοί (ή όπως αλλιώς τους ονομάζουμε εμείς οι Έλληνες) αναζητούν κατά χιλιάδες το πολυπόθητο βουλγάρικο διαβατήριο είτε για λόγους εθνικής ταυτότητας είτε για λόγους Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλή η ιστορία βλέπετε, αλλά καλή και η άδεια εργασίας σε όλη την Ευρώπη;
Αυτά για τη Βουλγαρία, γιατί στα Σκόπια, στη Μακεδονία του Βαρδάρη, η κατάσταση είναι τελείως μα τελείως διαφορετική. Αλέξανδρος, Βεργίνα, Φίλιππος, Μακεδονία, Μακεδόνες είναι οι λέξεις που ακούσαμε εδώ, καθώς ο κόσμος έχει μπει για τα καλά στο χορό της συλλογικής εθνικής ταυτότητας.
Μιλήσαμε με νέους που οργανώνουν συλλαλητήρια και αρνούνται την παραμικρή αλλαγή στο Συνταγματικό όνομα της χώρας τους (Δημοκρατία της Μακεδονίας), ακούσαμε ιστορικούς που αναζητούν τους προγόνους τους στον Αλέξανδρο και τους Μακεδόνες, ενώ γίναμε μάρτυρες ενός λαού που μέσα σε 15 χρόνια έκανε? βουτιά στα ιστορικά κείμενα και πλέον βροντοφωνάζει ότι ναι, ανήκει σε ένα Μακεδονικό έθνος, που ταξιδεύει μέσα στο χρόνο, και που σήμερα βασιλεύει στα Σκόπια.
Ένα ταξίδι στην γεωγραφία και την ιστορία της Μακεδονίας επιχειρεί η «Έρευνα» του Παύλου Τσίμα την Τρίτη 11 Μαρτίου στις 24:00, στο MEGA. Πρωταγωνιστές των διαπραγματεύσεων για το όνομα των Σκοπίων — Κ. Μητσοτάκης, λόρδος Όουεν, Θ. Πάγκαλος. Ζ. Πινέϊρο, Χ. Ζαχαράκης, Μ. Δαμανάκη και Ευ. Κωφός, αποκαλύπτουν την άγνωστη όψη της διπλωματικής μάχης που ξεκίνησε το 1991 και συνεχίζεται ακόμη.
Άνθρωποι που υπερασπίζονται διαφορετικές εκδοχές «μακεδονικής ταυτότητας», στην Θεσσαλονίκη και την Φλώρινα, το Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας, το Μοναστήρι και τα Σκόπια, μιλούν για τον εαυτό τους και αντιπαραθέτουν τους ζωτικούς τους μύθους.
Στα Σκόπια και το Τέτοβο, στις γειτονιές των Σλάβων και των Αλβανών, η κάμερα της «Έρευνας» εξερευνά τις υπόγειες εντάσεις και αγωνίες πίσω από την αδιαλλαξία περί το όνομα της ηγεσίας των Σκοπίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου