Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΥ & ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


ASSOCIATED PRESS:    Μια εβδομάδα πριν από την διεξαγωγή κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, ο σερβοβόσνιος ηγέτης Milorad Dodik μετέβη στη Ρωσία για να παρακολουθήσει αγώνα της Φόρμουλα 1, ουσιαστικά όμως για να συναντηθεί με τον Vladimir Putin. Ο Ρώσος πρόεδρος ευχήθηκε να έχει ο Dodik «μεγάλη επιτυχία» στις εκλογές, ενώ από την πλευρά του ο σερβοβόσνιος ηγέτης χάρισε στον Putin καρφίτσα της αυτόνομης σερβικής περιοχής της Βοσνίας. Η επίσκεψη συνέβαλε στη νίκη του Dodik. Ήταν μια επίδειξη της ρωσικής επιρροής σε μια από τις πλέον ευαίσθητες περιοχές της Ευρώπης όπου η Δύση έχει ενθαρρύνει την συμφιλίωση και τις μεταρρυθμίσεις μετά τους βίαιους πολέμους της δεκαετίας του 1990. Ο Dodik πρεσβεύει ανοικτά την αποχώρηση των Σέρβων από τη Βοσνία και έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Είναι ωστόσο ουσιώδης σύμμαχος της Μόσχας στην προσπάθειά της να υπονομεύσει την πολιτική της Δύσης για ενσωμάτωση των Βαλκανίων. Και ενώ η ρωσική επιρροή είναι εμφανέστερη στα Βαλκάνια, η άνοδος του λαϊκισμού στην Κεντρική Ευρώπη έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τη Μόσχα, με πολιτικά κόμματα και πολιτικούς που διατίθενται ευνοϊκά απέναντί της.
Οι φιλορωσικές δυνάμεις κατέγραψαν επιτυχίες και σε μια άλλη περιοχή της Ευρώπης. Στη Λετονία το φιλορωσικό κόμμα ήρθε πρώτο σε ψήφους, αν και θα δυσκολευθεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο πολιτικός αναλυτής Adan Huskic από το Σεράγεβο δήλωσε ότι η επιρροή της Μόσχας επεκτείνεται και σε χώρες που δεν έχουν δεσμούς ταυτότητας όπως οι Σέρβοι. Στις χώρες αυτές παρατηρούνται υψηλά επίπεδα νεποτισμού και διαφθοράς, επομένως οι στενότερες σχέσεις με την Δύση θα τις δυσκόλευαν, αναφέρει. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, στόχος της Ρωσίας δεν είναι να αναλάβει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια, αλλά να μεγεθύνει υφιστάμενες εντάσεις.

Οι σύμμαχοι της Μόσχας στα Βαλκάνια δραστηριοποιούνται για να διασπείρουν την καχυποψία προς τις δυτικές δημοκρατίες, παρουσιάζοντας την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες σαν εχθρούς που επιδιώκουν να απογυμνώσουν τα έθνη από τις ταυτότητες και την αξιοπρέπειά τους μέσω της ένταξης στην ΕΕ. Απορροφημένη από τα δικά της προβλήματα, την κρίση χρέους, τη μετανάστευση και το Brexit, η ΕΕ είχε επί χρόνια παραμελήσει τα Βαλκάνια. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται πλέον ότι η περιοχή θα βυθιστεί σε νέες συγκρούσεις, αν δεν προσεχθεί από την Ένωση. Οι φόβοι δεν είναι αβάσιμοι. Οι εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου αυξάνεται παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να διαμορφωθεί ένα σταθερό πλαίσιο συμφωνίας.

Στην «Μακεδονία» οι ελπίδες των ΗΠΑ και της ΕΕ να εγκριθεί η αλλαγή της ονομασίας της χώρας υπέστησαν πλήγμα, εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής στο δημοψήφισμα. «Είδαμε ότι το δημοψήφισμα στη ‘Μακεδονία’ απέτυχε. 

Το βλέπουμε και στη Βοσνία, όπου η Republika Srpska έγινε ο προμαχώνας των ρωσικών συμφερόντων. Το είχαμε δει προηγουμένως στο Μαυροβούνιο και το βλέπουμε στη Σερβία. Οι Ρώσοι επενδύουν ελάχιστα και αποσπούν τη μέγιστη πολιτική επιρροή», δήλωσε ο Σέρβος αναλυτής Bosko Jaksic. [Russian influence rising in Balkans, Baltics, Central Europe]

NEW YORK  TIMES:  (άρθρο γνώμης): Η Ιταλία βρίσκεται στο σημείο συνάντησης των σφαιρών επιρροής της Μόσχας και των Βρυξελλών. Ποια θα επιλέξουν οι κυβερνώντες ευρωσκεπτικιστές της; Η χώρα απλά κοιτάζει προς τα ανατολικά ή είναι εκεί που κατευθύνεται; Στα ερωτήματα αυτά προσπαθεί να απαντήσει ο αρθρογράφος, Beppe Severgnini, αρχισυντάκτης του περιοδικού 7 της Corriere Della Sera.

Στις 28 Αυγούστου ο Matteo Salvini, ηγέτης της Λέγκα του Βορρά, ήταν στο Μιλάνο για να καλωσορίσει τον αυταρχικό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Viktor Orban, ο οποίος προσφώνησε τον οικοδεσπότη του «ήρωα μου». Λίγες μέρες αργότερα, οι βουλευτές της Λέγκα ψήφισαν υπέρ της Βουδαπέστης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο επρόκειτο να λάβει μέτρα κατά των αντιδημοκρατικών δραστηριοτήτων της ουγγρικής κυβέρνησης. 

Παράλληλα, αναφορικά με τη Ρωσία, η λεκτική υποστήριξη της ιταλικής κυβέρνησης στον Vladimir Putin ήταν συχνή και χωρίς κριτική. 

Τον Μάιο, ο Salvini αποκάλεσε τον Putin «ηγετική πολιτική φυσιογνωμία», ενώ οι επαφές μεταξύ της Λέγκα και της Ενωμένης Ρωσίας, του κόμματος του Putin, είναι έντονες, με συνεχείς: διασκέψεις, συνέδρια και συναντήσεις.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας, Paolo Savona, δεν είναι μόνο γνωστός ευρωσκεπτικιστής, είναι επίσης αντι-γερμανός και φιλο-ρώσος. Σε μια συνέντευξή του, πριν διοριστεί, είχε δηλώσει: «Ο Putin είναι ρεαλιστής. Είναι ενάντια σε μια Ευρώπη που θα τον βλάψει. Και αυτό είναι που κάνει η Ευρώπη». 

Η υποστήριξη προς τον Putin επεκτείνεται και στην αντιπολίτευση, καθώς η γνωριμία με τον Berlusconi είναι παλιά, ενώ και οι δύο άντρες συναντιούνται τόσο στη Μόσχα, όσο και στη Σαρδηνία.

Με όλα αυτά, ακόμα και οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Ιταλίας ανησυχούν. Αντιπροσωπεία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναμένεται σύντομα να επισκεφθεί τη Ρώμη, για να πληροφορηθεί τι σκέπτεται η Ιταλία, καθώς τον Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τις κυρώσεις στη Ρωσία, λόγω της Ουκρανίας.

Επί του παρόντος, η νέα εθνικιστική Ιταλία δεν εγκαταλείπει ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε τη Δύση, αλλά εάν έχουν ληφθεί κάποια μέτρα προετοιμασίας για το μέλλον, είναι προς την κατεύθυνση της αποξένωσης. Οι ευρωπαϊκές εκλογές το 2019 θα μπορούσαν να αποκόψουν την Ιταλία - ή να φέρουν το ιππικό. 



REUTERSΗ Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναμένει πλέον μια νέα πρόταση από τη Βρετανία για τα σύνορα με την Ιρλανδία αλλά οι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές αναζητούν τρόπους για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους με απευθείας συνομιλίες, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες. Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί ένα μικρό βήμα προώθησης των συνομιλιών για το Brexit καθώς έως τώρα τα 27 κράτη-μέλη επέμεναν να παρουσιάσει το Λονδίνο επισήμως νέες προτάσεις για τα σύνορα. Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι δύο διαπραγματευτές έχουν επιδοθεί αυτή τη βδομάδα σε μία προσπάθεια άρσης των σημαντικών διαφορών των δύο πλευρών. Οι ηγέτες της Ε.Ε. κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την επόμενη Τετάρτη επιθυμούν να ανακοινώσουν ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» προκειμένου να υπάρξει και άλλη μια Σύνοδος μέσα στον Νοέμβριο, στην οποία θα οριστικοποιηθούν οι μελλοντικές σχέσεις με τη Βρετανία. Και οι δύο πλευρές πάντως, τις τελευταίες μέρες κάνουν λόγο για επίτευξη προόδου, ενισχύοντας το θετικό κλίμα στις αγορές.


GUARDIAN: Τα δημόσια οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μεταξύ των πιο αδύναμων στον κόσμο, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι από τα πιο αδύναμα στον κόσμο μετά την οικονομική κρίση  του 2008, σύμφωνα με μια νέα αξιολόγηση των στοιχείων του ενεργητικού και των υποχρεώσεων του Δημοσίου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ είπε ότι η διάσωση των τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου και η αύξηση των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων του δημόσιου τομέα  ήταν σημαντικοί παράγοντες στη χαμηλή κατάταξη της χώρας. Τα αποτελέσματα βασίζονται σε στοιχεία του  ΔΝΤ που αξιολογεί  το υπόλοιπο των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων των κρατών σε σχέση με το συνολικό εισόδημά τους για να κρίνει πόσο καλά οι κυβερνήσεις είναι προετοιμασμένες για οικονομικές κρίσεις. Η Νορβηγία κατατάσσεται ως το πιο ασφαλές έθνος, κάτι που οφείλει  στον πετρελαϊκό της πλούτο, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο επέτρεψε στις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα να εξαγάγουν πετρελαϊκά αποθέματα της Βόρειας Θάλασσας και να ξοδέψουν τα φορολογικά έσοδα κατά τη δεκαετία του 1980 και του 1990. Τα αποτελέσματα βάσει των  περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων μιας χώρας έδειξαν ότι η Ιταλία και η Ελλάδα, που αποκλείστηκαν από τις ευρύτερες δοκιμές, είχαν χειρότερα αποτελέσματα από το Ηνωμένο Βασίλειο . [UK public finances are among weakest in the world, IMF says].

 Barber, FT:  To Brexit μπορεί να διευρύνει το χάσμα μεταξύ ανατολής-δύσης –και η συζήτηση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θ’ αποτυπώσει ξεκάθαρα τη διεύρυνση αυτού του χάσματος. Το ΗΒ είναι από τους σημαντικότερους χρηματοδότες του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού: η «τρύπα» που θα προκύψει μετά το Brexit θα είναι της τάξεως των 10 δις ευρώ ετησίως. Η αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ θα δώσει την αφορμή –και η διαφθορά και ο αντιφιλελευθερισμός τη δικαιολογία- για εκκλήσεις περικοπών των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Για τους απλούς πολίτες των αδύναμων κ-μ της ΕΕ κάτι τέτοιο θα είναι ακατανόητο. Στη νέα, πιο συγκρουσιακή ΕΕ που θα προκύψει μετά το Brexit, η Πολωνία και οι περιφερειακοί της γείτονες μάλλον θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να προασπίσουν τα εθνικά τους συμφέροντα.   

Handelsblatt: Ο F.W. Steinmeier επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα όπου θα επισκεφθεί το στρατόπεδο συγκέντρωσης επί γερμανικής κατοχής του Χαϊδαρίου, ενώ θα γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές από Προκόπη Παυλόπουλο και θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Επίσης θα έρθει αντιμέτωπος με το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων, καθώς ο Τσίπρας προωθεί στο κοινοβούλιο ψήφισμα βασισμένο σε έκθεση επιτροπής του κοινοβουλίου για την εκ νέου διεκδίκηση επανορθώσεων για τα εγκλήματα των Ναζί. 

BILD: «ΟΙ Έλληνες θέλουν από εμάς 376 δις. ευρώ πολεμικές επανορθώσεις. Την Πέμπτη θα σερβίρουν το λογαριασμό στον Steinmeier». Όπως δήλωσε ο Τριαντάφυλλος Μιλτιάδης στη Bild, «Το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων αναφερόταν με κάθε ευκαιρία από τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο. Δυστυχώς μέχρι σήμερα μόνο κατά τη διάρκεια τελετών μνήμης σε χωριά που υπέφεραν από τις αγριότητες των Ναζί. Πιστεύω ότι η επίσκεψη του γερμανού Προέδρου είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκαθαριστεί το θέμα όχι μόνο μέσω δημόσιων δηλώσεων αλλά και προσωπικά μεταξύ των δύο προέδρων. Η έκθεσή μας καθώς και το συνολικό ποσό των επανορθώσεων δεν βασίζεται σε υποθέσεις αλλά σε επίσημα ντοκουμέντα. Και για εμάς δεν υπάρχει ημερομηνία παραγραφής». 

Τα τελευταία χρόνια οι Γερμανοί έγιναν για τους Έλληνες και πάλι Ναζί. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις ζητούσαν τα λεφτά μας. Σήμερα, επτά εβδομάδες μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, οι Έλληνες μας παρουσιάζουν ένα νέο λογαριασμό για την εποχή του Χίτλερ: το απίστευτο ποσό των 376 δις. ευρώ. Μάλιστα! Το δικό μας χρέος δεν παραγράφεται ποτέ! Ωστόσο, οι οικονομικές μας υποχρεώσεις διευθετήθηκαν με τους Έλληνες με συμφωνία πριν από 58 χρόνια. Από τότε, το κοινό μας σχέδιο είναι η Ευρώπη, ένα σχέδιο ειρήνης. Ένα σχέδιο, το οποίο επιβεβαιώσαμε με την αλληλεγγύη μας κατά την κρίση του ευρώ! Αυτό οι Έλληνες δεν πρέπει να το διακυβεύσουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου