Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Φάκελος της Κύπρου: Την Τετάρτη στη δημοσιότητα οι 4 πρώτοι τόμοι

admin

Τους τέσσερις πρώτους τόμους του Φακέλου της Κύπρου θα δημοσιοποιήσει η Βουλή την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.
Οι τόμοι θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Βουλής λίγη ώρα αφού ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τους παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, καθώς και τους αρχηγούς των πολιτών κομμάτων και λίγο αργότερα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Βουλής.
Η δημοσιοποίηση του «Φακέλου της Κύπρου» αποτελεί από κοινού πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου με στόχο την «άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ιστορική αλήθεια». Η Βουλή των Ελλήνων επισημαίνει ότι με τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου του Φακέλου της Κύπρου «κλείνει η πολιτική και ηθική εκκρεμότητα που αφορά τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν στην Κύπρο το 1974» με το Χουντικό πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή.
Η Βουλή των Ελλήνων σημειώνει ακόμη ότι η έκδοση του Φακέλου της Κύπρου «προσφέρει πρόσβαση σε ιστορικό υλικό που μέχρι τώρα θεωρούνταν επτασφράγιστο μυστικό και φωτίζει γνωστές και άγνω­στες πτυχές της κυπριακής τραγωδίας». Ο Φάκελος της Κύπρου αποτελείται από τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 1985 προκειμένου να εξετάσει τις ευθύνες για την Κυπριακή τραγωδία.
Η Εξεταστική Επιτροπή λειτούργησε από τον Φεβρουάριο του 1986 ως τον Μάρτιο του 1988. Στις 11 Ιουλίου 2017 η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε ομόφωνα το υλικό του Φακέλου της Κύπρου να παραδοθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου.
Κώστας Παπαγιάννης
Πηγή:news247.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου