Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

MILGEM: Η αγωνία της Τουρκίας για το εθνικό πλοίο με ονόματα από τα Πριγκιπόνησα


Σε αναμμένα κάρβουνα είναι η Τουρκία και για την ομαλή συνέχιση στη λειτουργία της αμυντικής της βιομηχανίας με αιχμή την ολοκλήρωση των μεγάλων συμφωνιών που υπέγραψε το τελευταίο διάστημα. Μεταξύ αυτών το εθνικό πλοίο MİLGEM. 
Το Πλοίο Ανθυποβρυχιακού Πολέμου και Περιπολικό, Αναγνωριστικό Πλοίο (MİLGEM) που είναι ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα της Τουρκίας, ναυπηγήθηκε εξ'ολοκλήρου από την αμυντική βιομηχανία της γείτονος. 

Κατά διαστήματα παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα μετά την έναρξη του προγράμματος. Εδώ εμφανίζονται/παρουσιάζονται και τα εμπόδια που που αφορούν τα εθνικά αμυντικά προϊόντα που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στην Τουρκία. Παρόλα αυτά το πρόγραμμα συνεχίζεται. 


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ήταν Πρωθυπουργός εκείνη την εποχή έμαθε για το πρόγραμμα που βρισκόταν σε εξέλιξη στην Διοίκηση Ναυπηγείων της Ιστάνμπουλ και λέει στους τότε διοικητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «κάντε ότι χρειάζεται για το πρόγραμμα του MİLGEM εγώ είμαι πίσω σας». 

Χάρη σε αυτήν την υπόσχεση και τις στηρίξεις που χορηγήθηκαν σήμερα μέχρι στιγμής καθελκύστηκε το τέταρτο πλοίο. Πέρα αυτών η Τουρκία έχει υπογράψει χρυσό συμβόλαιο με το Πακιστάν για την ναυπήγηση ακόμη τεσσάρων πλοίων. 


Το πρώτο πλοίο που ναυπηγήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος, το TCG HEYBELİADA (F-511), εντάχθηκε σε ενεργό υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό στις 27 Σεπτεμβρίου 2011, και το δεύτερο, το TCG BÜYÜKADA (F-512), στις 27 Σεπτεμβρίου 2013. Το τρίτο, το TCG BURGAZADA (F-513), καθελκύστηκε στις 18 Ιουνίου 2016 και το τέταρτο και πιο πρόσφατο, το TCG KINALIADA (F-514), στις 3 Ιουλίου 2017. Οι εργασίες εξοπλισμού των πλοίων συνεχίζονται.
Τα χαρακτηριστικά της κορβέτας MİLGEM περιλαμβάνουν αντοχή του κύτους του σε κρουστικό κύμα υποθαλάσσιας έκρηξης. Το πλοίο μπορεί να ταξιδέψει δέκα μέρες στη θάλασσα χωρίς ανεφοδιασμό. Διαθέτει μια ευέλικτη και ταχέως προσαρμόσιμη διαμόρφωση παράλληλα με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Διαθέτει επίσης ελικοδρόμιο για προσνήωση-απονήωση ελικοπτέρων όλο το 24ωρο.

Η κορβέτα MİLGEM μπορεί να φέρει σε πέρας αποστολές πολέμου επιφανείας, ανθυποβρυχιακό και αντιαεροπορικό πόλεμο, επιτήρησης και αναγνώρισης, άμυνας εναντίον ασύμμετρων απειλών και διοίκησης-ελέγχου. Τα χαρακτηριστικά αυτά το καθιστούν ένα από τα πιο προηγμένα στρατιωτικά πλοία στον κόσμο.
Τα πλοία του προγράμματος MİLGEM διαθέτουν πολλά χαρακτηριστικά και συστήματα. Διαθέτουν τα εξής προκειμένου να φέρουν σε πέρας με επιτυχία τις αποστολές που θα τους ανατεθούν:
  • Προηγμένα συστήματα ανίχνευσης και παρακολούθησης εναέριων και υποθαλάσσιων στόχων, στόχων επιφανείας και ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου,
  • Συστήματα κατευθυνόμενων βλημάτων και πυραύλων εναντίον στόχων επιφανείας,
  • Συστήματα κατευθυνόμενων βλημάτων και πυραύλων εναντίον εναέριων στόχων,
  • Συστήματα τορπιλών εναντίον υποβρύχιων στόχων,
  • Σύστημα ηλεκτρονικής υποστήριξης και προειδοποίησης λέιζερ (LİS) και δυνατότητα ανίχνευσης ραντάρ και βλημάτων που χρησιμοποιούν ραδιοκύματα (RF) ή λέιζερ,
  • Συστήματα πολέμου προηγμένης τεχνολογίας,
  • Εθνικό Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου και Ελέγχου Πυρός που ενσωματώνει όλα τα προαναφερθέντα.

Με το πρόγραμμα MİLGEM στο οποίο χρησιμοποιούνται σε μέγιστο βαθμό οι εθνικές δυνατότητες της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας και του Πολεμικού Ναυτικού, η Τουρκία κατάφερε για πρώτη φορά να σχεδιάσει και να ενσωματώσει ένα πολύπλοκο πολεμικό πλοίο επιφανείας συμβατό με τη σημερινή τεχνολογία το οποίο διαθέτει υψηλά πρότυπα, χρησιμοποιώντας εθνικές δυνατότητες και έχοντας την στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας. Το MİLGEM ναυπηγήθηκε στα Ναυπηγεία της Ιστάνμπουλ, σε μια δημόσια υπηρεσία, από δημόσιους υπαλλήλους, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, με εγχώρια στήριξη. Ήταν τόσο καλή η επίδοση της Τουρκίας στην ναυπήγηση εθνικού πλοίου που πλέον άρχισε να πουλάει σε άλλες χώρες το εθνικό προϊόν που παρήγαγε η ίδια.
Πηγή http://www.onalert.gr/stories/milgmem-i-agonia-tis-tourkias-gia-to-ethniko-ploio-me-onomata-apo-ta-prigkikponisa/69130

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου