Κυριακή, 12 Αυγούστου 2018

Τελεσίγραφο 24 ωρών παρέδωσε ο Τραμπ στην Τουρκία – Ερντογάν: «Θα πληρώσεις βαρύ τίμημα” – Αμερικανικές στρατιωτικές κινήσεις γύρω από την Τουρκία Δημοσίευση: 11 Αυγούστου 2018, 11

Ραγδαίες εξελίξεις στα αμερικανο-τουρκικά. Πριν λίγο ο ίδιος ο Ερντογάν αποκάλυψε ότι έχει λάβει τελεσίγραφο από τον Τραμπ! Οι ΗΠΑ έδωσαν διορία 24 ωρών στην Τουρκία για την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον. Το τελεσίγραφο λήγει στις 18.00pm αύριο!

Τελικά ο Ν.Τραμπ δεν μπορούσε να περιμένει καν μέχρι τις 15 Αυγούστου όπως αναφέραμε σήμερα το πρωί στο άρθρο μας και επίσπευσε την διαδικασία.
Αποφασισμένος να προχωρήσει σε πλήρη ρήξη με την Τουρκία φαίνεται πως είναι ο Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή την υπόθεση κράτησης του Αμερικανού πάστορα ‘Αντριου Μπράνσον. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Ενρογάν έχει λάβει τελεσίγραφο 24 ωρών για την απελευθέρωσή του.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν απέρριψε ήδη το τελεσίγραφο και απέιλησε τον Ν.Τραμπ μλέγοντας θα «πληρώσει βαρύ τίμημα” στην περιοχή και στην εσωτερική του πολιτική. Δεν θα ανεχτώ την ταπείνωση”.
Ομως το περίεργο είναι πως υπάρχουν πληροφορίες για αμερικανικές στρατιωτικές κινήσεις στην περιοχή, σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ. Φαίνεται πως κάτι ετοιμάζεται στον ορίζοντα. Η προσγείωση των F-22 RAPTOR στην Λάρισα ίσως να ήταν μόνο η αρχή.

Υπάρχει διάχυτη εντύπωση στο ΝΑΤΟ πως θα υπάρξουν εξελίξεις από αύριο.
Μιλώντας στην ιδιαίτερη πατρίδα του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «το τελεσίγραφο λήγει αύριο το απόγευμα στις έξι. “Θέλουν να τον απελευθερώσουμε μέχρι αύριο το απόγευμα. Χρησιμοποιούν απειλές”είπε χαρακτηριστικά ο “σουλτάνος” σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.
Όλα δείχνουν ότι το τελεσίγραφο επιδόθηκε στην τουρκική αντιπροσωπεία που βρέθηκε στην Ουάσιγκτον και φαίνεται ότι το όνομα του Αμερικανού πάστορα δεν είναι το μόνο.
Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι απαιτούν από την Τουρκία την απελευθέρωση κι άλλων Αμερικανών πολιτών που βρίσκονται σε τουρκικές φυλακές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε η απελευθέρωση άλλων 15 ατόμων.
Σύμφωνα με τους Finacial Times αλλά και τη Wall Street Journal οι πιέσεις από αμερικανικής πλευράς είναι μεγάλες.
Οι πιέσεις περιλαμβάνουν και συγκεκριμένα μέτρα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ωστόσο με άρθρο του στους New York Times δεν φάνηκε να βάζει “νερό στο κρασί του”.
Το αντίθετο φάνηκε να προειδοποιεί τον Τραμπ ότι θα στραφεί προς τη Ρωσία του Πούτιν.
Δεδομένο ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται ότι αν η Άγκυρα επιμείνει στην κράτηση του πάστορα τα οικονομικά μέτρα σε βάρος της από τις ΗΠΑ θα επεκταθούν, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την κρίση της τουρκικής οικονομίας.
Μόνο διέξοδος πλέον του Ρ.Τ.Ερντογάν θα είναι ένας περιφερειακός πόλεμος…
The US @realDonaldTrump administration threatened and gave a deadline until 18.00pm the next day for the release of jailed American pastor Andrew Brunson, reveals today, adding that won't tolerate scorning and humiliation from anybody.

threatens @realDonaldTrump & company today, says those who took a position against would pay a price both in the region & in their own domestic politics, claims anybody who is cursed by Turks would eventually bound to get into trouble one way or another.
Πηγή pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου