Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

 
ΤΑ ΝΕΑ
 
Επιχείρηση «ηρεμία» μετά την απελευθέρωση
 
Υπήρχαν περιπτώσεις που μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν κυριολεκτικά με το δάχτυλο στη σκανδάλη
 
ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ
 
Σε ρυθμούς κανονικότητας επιστρέφουν πλέον οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών. Η σύλληψη του Αγγέλου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη από τους Τούρκους και στη συνέχεια η παρατεταμένη φυλάκισή τους -σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες προκλήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο όλο το περασμένο 8μηνο- είχαν ασκήσει μεγάλη ψυχολογική πίεση στο προσωπικό και των τριών κλάδων του Στρατού.
«Υπάρχει ικανοποίηση από τη θετική εξέλιξη και αυτό έχει επιφέρει μια αγαλλίαση και ισορροπία στο Στράτευμα» επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» στρατιωτικές πηγές του Στρατού Ξηράς. Αλλά βέβαια αυτό δεν σημαίνει, προσθέτουν, πως «υπάρχει εφησυχασμός, κάθε άλλο. Τα αντανακλαστικά εξακολουθούν να λειτουργούν σε υψηλό επίπεδο» ενώ και τα μέτρα επαγρύπνησης σε σύνορα και νησιά παραμένουν σε ισχύ.
Όσο διαρκούσε πάντως η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, τα νεύρα, κυρίως στον Στρατό Ξηράς, ήταν πολύ τεντωμένα και ειδικά στην περιοχή του Εβρου και του Δ' Σώματος Στρατού. Οι απλοί φαντάροι και τα μόνιμα στελέχη έπρεπε να διαχειριστούν όχι μόνο τις εντολές για τα αυξημένα μέτρα που οι επιτελείς του «Πενταγώνου» είχαν θέσει σε εφαρμογή, αλλά και τη μεγάλη συναισθηματική φόρτιση.
Θα πρέπει δε να σημειωθεί πως όταν συνελήφθησαν ο Αγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης στα σύνορα του Εβρου, είχαν ήδη προηγηθεί ο εμβολισμός του ελληνικού λιμενικού σκάφους από την τουρκική ακταιωρό στα Ιμια, τον Φεβρουάριο και η επακούμβηση της κανονιοφόρου «Νικηφόρος» και πάλι από τουρκική ακταιωρό, τον Ιανουάριο. Υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές σχολίαζαν τότε με νόημα στα «ΝΕΑ» πως «είχαν μαζευτεί πολλές προκλήσεις στη σειρά». Και μπορεί οι διαταγές και οι εντολές να ήταν οι όποιες απαντήσεις χρειαστούν απέναντι στις τουρκικές οχλήσεις να είναι πάντα προσεκτικές και στο πλαίσιο της αποτροπής, όμως πάντα υπήρχε ο φόβος του υπερβάλλοντος ζήλου εξαιτίας του μεγάλου ψυχολογικού φόρτου. Γι' αυτό τον λόγο άλλωστε, τους προηγούμενους μήνες οι επισκέψεις του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή σε μάχιμες μονάδες της παραμεθορίου ήταν συνεχείς, με στόχο να τονώσει το ηθικό του Στρατού Ξηράς, ούτως ώστε το στρατιωτικό προσωπικό να έχει την απαιτούμενη αντίδραση σε περίπτωση νέας τουρκικής πρόκλησης.
Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις το προηγούμενο διάστημα μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν κυριολεκτικά με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Για παράδειγμα, όταν τουρκικό ελικόπτερο είχε πλησιάσει τη Δευτέρα του Πάσχα, νυχτερινές ώρες τη νήσο Ρω, η στρατιωτική φρουρά είχε απαντήσει με προειδοποιητικά πυρά για να το απομακρύνει. Τότε μάλιστα αρκετοί είχαν ασκήσει έντονη κριτική σε ΓΕΕΘΑ και υπουργείο Αμυνας, καθώς διερωτώνταν τι θα είχε συμβεί αν τελικώς το ελικόπτερο είχε χτυπηθεί και υπήρχε απάντηση από την τουρκική πλευρά. Τόνιζαν δε πως οι πυροβολισμοί ίσως να ήταν αχρείαστοι, διότι δεν είχε καταγραφεί παραβίαση. Από το «Πεντάγωνο» και το Μαξίμου απαντούσαν πάντως τότε πως λειτουργήσαμε «προειδοποιητικά και αποτρεπτικά» και με επαγγελματισμό.
Τα τεντωμένα νεύρα και η αντίδραση του προσωπικού με όχι και τόσο καθαρό μυαλό φάνηκαν σε ακόμη μία περίπτωση τον περασμένο Μάιο, με τη νέα επακούμβηση της κανονιοφόρου «Αρματωλός», νοτιοανατολικά της Λέσβου από τουρκικό εμπορικό πλοίο. Πηγές του ΓΕΝ απέδιδαν ευθύνες για την επακούμβηση στο τουρκικό πλοίο διότι ήταν «καταφθάνον» και είχε παραβιάσει τον Διεθνή Κανονισμό Σύγκρουσης στη Θάλασσα. Εντούτοις, το ΓΕΝ προχώρησε τότε στην αντικατάσταση του κυβερνήτη της κανονιοφόρου λίγο νωρίτερα από τη δρομολογημένη μετακίνησή του θέλοντας να στείλει το μήνυμα πως θα μπορούσε να κάνει το κάτι παραπάνω για να αποφύγει την επακούμβηση.
ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ. Ήδη, από τα μέσα του καλοκαιριού πάντως το ΓΕΣ έχει αρχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες για την αποφόρτιση του τεταμένου κλίματος και να προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις στις μονάδες της παραμεθορίου. Από τις επισκέψεις που είχε πραγματοποιήσει ο αρχηγός ΓΈΣ είχε διαπιστώσει ότι υπήρχαν 211 επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠΟΠ) που είχαν... «εγκλωβιστεί» σε μονάδες του Έβρου και των νησιών του Αιγαίου εδώ και 10 χρόνια. Παρέμεναν δηλαδή εκεί ενώ είχαν εκδηλώσει επιθυμία να μετατεθούν. Έτσι, ο αντιστράτηγος Στεφανής έδωσε εντολή να μετατεθούν με την πρώτη ευκαιρία στις μονάδες που επιθυμούν.
 
 
ΤΑ ΝΕΑ
 
Κρίσιμες ώρες στην Τουρκία μετά διπλή υποβάθμιση
 
Αυξάνονται οι φωνές για προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ
 
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
 
Κρίσιμη είναι αυτή η εβδομάδα για τις εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς η συνεχιζόμενη κρίση της οικονομίας αυξάνει τις φωνές από το εξωτερικό για προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μετά τη διπλή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από τη Standard & Poor's και τη Moody's και τις γερμανικές πιέσεις για προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, καθοριστικός παράγοντας θα είναι για τη συνέχεια η πορεία της λίρας, η οποία έχει δεχτεί σφυροκόπημα χάνοντας 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές του χρόνου.
Την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ανυποχώρητος στη σκληρή στάση που κρατά απέναντι σε άλλες χώρες και κυρίως τις ΗΠΑ, παράγοντας που είναι βασικός για την επίθεση που δέχεται αυτό το διάστημα η οικονομία της Τουρκίας. Τον γύρο του κόσμου έχουν κάνει εικόνες και βίντεο που δείχνουν τούρκους πολίτες να κάνουν κομμάτια χαρτονομίσματα του δολαρίου και να καταστρέφουν αμερικανικά προϊόντα όπως iPhones.
Η Standard & Poor's υποβάθμισε την οικονομία της Τουρκίας από το ΒΒ στο Β που είναι τα ίδια επίπεδα με αυτά της Ελλάδας και της Αργεντινής. Πρόκειται για τέσσερις βαθμίδες κάτω από το επίπεδο των «σκουπιδιών» (junk), που σημαίνει ότι δεν μπορούν να επενδύσουν σε ομόλογα της Τουρκίας μεγάλοι επενδυτές. Η Moody's υποβάθμισε την Τουρκία από Ba2 σε Ba3, που είναι τρεις βαθμίδες κάτω από το επίπεδο αυτό στην ίδια κλίμακα. Οι δύο οίκοι έκαναν λόγο για εξασθένηση της ισοτιμίας της λίρας, για πληθωρισμό που καλπάζει, αφού φτάνει το 15% και έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Τα προβλήματα της Τουρκίας βάθυναν τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετά την κόντρα του Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζητεί από την Αγκυρα να απελευθερώσει αμερικανό πάστορα που κρατείται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία και για να ασκήσει πιέσεις επέβαλε δασμούς σε τουρκικά προϊόντα. Ο Ερντογάν από την πλευρά του κρατά σκληρή στάση και κάνει εμπρηστικές δηλώσεις δηλώνοντας ότι δεν σκοπεύει να υποχωρήσει.
 
Επίσης η διεθνής κοινότητα έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν είναι ανεξάρτητη, επειδή ενώ ο υψηλός πληθωρισμός χρειάζεται άμεση αύξηση των επιτοκίων, ο Ερντογάν δηλώνει υπέρμαχος των χαμηλών επιτοκίων. Επίσης, μέσω του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του διαμηνύει ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην εφαρμογή κεφαλαιακών ελέγχων.
Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στη διεθνή κοινότητα με κυβερνητικές πηγές από τη Γερμανία να αναφέρουν ότι θα ήταν καλύτερα να αναζητήσει η χώρα καταφύγιο στο ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Το όνομα του Ταμείου ακούγεται όλο και συχνότερα σε διεθνείς κύκλους σε συνάρτηση με την Τουρκία η οποία θέλει να αποφύγει τέτοια εξέλιξη πάση θυσία. Για τον λόγο αυτό το σχέδιο της Αγκυρας είναι να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων την κρίση με μειώσεις στις κρατικές δαπάνες.
 
 
 
ΤΑ ΝΕΑ
 
Κόφι Ανάν (1938 - 2018)
Ο διπλωμάτης που δεν τα παράτησε ποτέ
 
Τον χαρακτήριζαν αφελή αισιόδοξο. Αγωνίστηκε για την ειρήνη μέχρι την τελευταία του πνοή
 
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΜΗΤΣΟΥ
 
Τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης. Υπήρξε γενικός γραμματέας του OHE επί μια δεκαετία, σε μια από τις πιο ταραγμένες περιόδους του οργανισμού. Αγωνίστηκε για την ειρήνη μέχρι την τελευταία του πνοή. Αλλά αυτό που τον καθιστούσε ιδιαίτερη προσωπικότητα, και το εκτιμάμε ιδιαίτερα σε μια εποχή σαν τη σημερινή όπου κυριαρχεί ο λαϊκισμός, ήταν ο χαρακτήρας του, το θάρρος του και το μοναστικό του παρουσιαστικό. Αυτό το «γιογκίστικο» που είχε, όπως είπε κάποτε ένας από τους συμβούλους του.
Στην πρώτη του θητεία ( 1997 2002), η υπομονή που επιδείκνυε ο Κόφι Ανάν τού χάρισε τον τίτλο «κοσμικός Πάπας», αν και ο ίδιος επέμενε ότι ο αυτοέλεγχός του ήταν κάτι επίκτητο, όχι έμφυτο. «Μερικές φορές βρίσκομαι σε μια κατάσταση και ξέρω ότι κάποιος θα με προκαλέσει και απλώς αρνούμαι να απαντήσω στην πρόκληση» είχε πει σε μια συνέντευξή του στο τέλος της δεύτερης θητείας του. Οι επικριτές του OHE κατηγορούσαν τον γκανέζο διπλωμάτη ότι ήταν πολύ ελαστικός με τους δικτάτορες, όπως με τον Σαντάμ Χουσεΐν. Αλλά εκείνος απαντούσε πάντα ότι η διπλωματία είναι διαπραγμάτευση.
Γεννημένος το 1938, με ευγενή καταγωγή, ο Κόφι Ανάν σπούδασε σε οικοτροφείο και έφυγε από την Γκάνα το 1961 με υποτροφία του Ιδρύματος Φορντ, ενώ ο ενθουσιασμός για την ανεξαρτησία που είχε κερδίσει η Γκάνα λίγα χρόνια νωρίτερα είχε αρχίσει να κοπάζει. Αποδείχθηκε ιδιαίτερα ικανός πολιτικός και ανέβηκε ταχύτατα την ιεραρχία του OHE. Το 1992 έγινε αναπληρωτής και έναν χρόνο αργότερα επικεφαλής της ειρηνευτικής υπηρεσίας του OHE. Ξαφνικά ήταν στην πρώτη γραμμή.
Το 1994 σημειώθηκε το πιο επαίσχυντο επεισόδιο στην ιστορία της υπηρεσίας. Σε μια εποχή που ο εμφύλιος πόλεμος της Βοσνίας είχε προσελκύσει την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης, η μικρή αποστολή του OHE στη Ρουάντα έλαβε εντολή από τον ίδιο τον Ανάν να μην παρέμβει την ώρα ακριβώς που η γενοκτονία ξεκινούσε. «Ναι, η Ρουάντα ήταν κάτι οδυνηρό», θα έλεγε αργότερα ο Ανάν. «Πολλές φορές αναρωτιέμαι κατά πόσον θα είχε αλλάξει κάτι αν είχα βγει στη σκεπή και φώναζα ότι θα σκοτώνονταν χιλιάδες άνθρωποι. Μάλλον όχι. Αξιζε πάντως να το δοκιμάσω».
Η σφαγή 8.000 ανδρών και αγοριών από τους Σέρβους της Βοσνίας στη Σρεμπρένιτσα τρία χρόνια αργότερα ήταν το δεύτερο στίγμα στη διαδρομή του. Και εδώ, όπως και στη Ρουάντα, ο Ανάν πίστευε ότι η βασική ευθύνη για την απραξία ανήκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι στον OHE. Η παθιασμένη εμπλοκή του πάντως στη Βοσνία έπεισε την Ουάσιγκτον ότι θα ήταν καλύτερα να αναλάβει εκείνος τον OHE, παρά να προταθεί ο Μπούτρος Γκάλι για δεύτερη θητεία.
Οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ άρχισαν να επιδεινώνονται μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ιδιαίτερα από τότε που ο Τζορτζ Μπους αποφάσισε να εισβάλει στο Ιράκ. Η δήλωσή του στο BBC ότι ο πόλεμος ήταν παράνομος εξόργισε τα γεράκια της Ουάσιγκτον. Και η εμπλοκή του γιου του σε ένα σκάνδαλο για το πρόγραμμα Πετρέλαιο αντί Τροφίμων τον έφερε σε ακόμη πιο δύσκολη θέση.
Μετά την αποχώρησή του, εργάστηκε για μια Πράσινη Επανάσταση στην Αφρική. «Τον χαρακτήριζαν αφελή αισιόδοξο» είπε κάποτε ο πρώην σύμβουλος του και βιογράφος του Ναντέρ Μουσαβιζαντέχ. «Κι εκείνος απαντούσε ότι αν έπαυε να είναι αισιόδοξος, θα σήμαινε ότι τα είχε παρατήσει. Και δεν επρόκειτο να τα παρατήσει ποτέ».
 
 
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
 
ΜΕ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ 729 ΛΕΞΕΩΝ ΓΡΑΜΜΕΝΟ «ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ», ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΑΝ ΣΤΟ FACEBOOK
Οι γονείς του Δ. Κούκλατζη ευχαριστούν όσους τους συμπαραστάθηκαν
 
ΜΕ ΕΝΑ κείμενο 729 λέξεων, γραμμένο «από καρδιάς», οι γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη, Νίκος και Σοφία, ευχαριστούν όσους τους συμπαραστάθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιπέτειας του παιδιού τους. Αναρτήθηκε στο προφίλ τους στο facebook με τίτλο «Αίσιο τέλος και πολλά ευχαριστώ».
Οι γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη κάνουν σχεδόν προσωπική αναφορά σε αυτούς που τους βοήθησαν. Ωστόσο, προς το τέλος του κειμένου υπάρχει και ένα ιδιαίτερο και πιθανότατα απρόσμενο «ευχαριστώ». «Αισθανόμαστε ότι θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίσουμε και αναφέρουμε την καλή συμπεριφορά του διευθυντή και του προσωπικού των Φυλακών Αδριανουπόλεως, εντός βέβαια του πλαισίου των κανονισμών λειτουργίας της, προς τα παιδιά μας κατά τη διάρκεια της φυλάκισης τους, αλλά και προς εμάς κατά τη διάρκεια των επισκεπτηρίων μας», έγραψαν, αποκαλύπτοντας για άλλη μία φορά το μεγαλείο της ψυχής τους.
«Εάν, λόγω της πληθώρας των συμπαραστεκομένων στον αγώνα μας, έχουμε παραλείψει κάποιους, ζητούμε να μας συγχωρέσουν. Τους ευχαριστούμε όλους, ευχόμαστε να μην αντιμετωπίσει κανείς παρόμοια δυσκολία και αν παρ ελπίδα συμβεί και αυτό, να μη χάνει κανείς την πίστη του και την ελπίδα του όχι μόνο προς την επίγεια, αλλά και προς την επουράνια εξουσία», καταλήγει η ανακοίνωση του ζεύγους Κούκλατζη.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
 
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
 
ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΜΟΥΦΤΗΔΩΝ
ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ «ΔΩΡΩΝ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Ετοιμάζουν την... εκλογή μουφτήδων
 
Επιβεβαιώνονται τα σενάρια περί ανταλλαγμάτων στην Τουρκία, καθώς η κυβέρνηση προωθεί νομοθετική παρέμβαση για εκλογή των μουφτήδων της Θράκης από τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, παρότι ο Τσίπρας το είχε αρνηθεί στον Ερντογάν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του NATO
Η κυβέρνηση προωθεί νομοθετική ρύθμιση παρά το «όχι» Τσίπρα στο σχετικό αίτημα Ερντογάν στη Σύνοδο του NATO στις Βρυξέλλες
 
ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
 
Φαίνεται πως επιβεβαιώνονται τα σενάρια που θέλουν να υπάρχουν ανταλλάγματα πίσω από την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έπειτα από 167 ημέρες φυλάκισης στην Αδριανούπολη.
Μάλιστα, με τα όσα αποκάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Στογιαννίδης, το τοπίο... ξεκαθαρίζει αφού η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να εκλέγονται οι μουφτήδες της Θράκης από τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας και όχι να διορίζονται από το Ελληνικό Δημόσιο όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Παραδοχή
Ο κ. Στογιαννίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, παραδέχθηκε πως «οι τοποτηρητές που διορίστηκαν με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης είναι προσωρινοί και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για να εκλέγονται οι θρησκευτικοί ηγέτες της μειονότητας, που είναι οι μουφτήδες». Η αποκάλυψη έγινε με αφορμή την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και με την οποία διορίζονται προσωρινά τοποτηρητές μουφτήδες στις Μουφτείες Ξάνθης και Κομοτηνής.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες κατά τη Σύνοδο του NATO, φέρεται να είχε πει «όχι» στο αίτημα να εκλέγονται οι μουφτήδες της Θράκης από τη μουσουλμανική μειονότητα και να μη διορίζονται από το ελληνικό κράτος, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, ικανοποιώντας έτσι ένα μακροχρόνιο αίτημα της Τουρκίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη εκδόθηκαν και δημοσιεύθηκαν οι πράξεις για τη συνταξιοδότηση των δύο διορισμένων από το ελληνικό κράτος μουφτήδων σε Ξάνθη και Κομοτηνή, ενώ μέχρι την επιλογή των νέων αντικαταστατών τους, η οποία πιθανότατα θα γίνει από τα ίδια τα μέλη της μειονότητας, τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους δύο τοποτηρητές (νέος τοποτηρητής μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ και νέος τοποτηρητής μουφτής Ξάνθης Μπιλάλ Καρά Χαλήλ).
Οι δύο νόμιμοι μουφτήδες της Θράκης έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κριθεί παράνομο το άρθρο της τροπολογίας που προβλέπει την υποχρεωτική συνταξιοδότησή τους. Σημειώνεται ότι η θητεία των δύο μουφτήδων, οι οποίοι χαρακτηρίζουν νομικό πραξικόπημα την παύση τους, λήγει το 2021.
Στην τροπολογία αναφέρεται συγκεκριμένα πως ο «μουφτής (ή ο τοποτηρητής μουφτής) παράλληλα με τα θρησκευτικά του καθήκοντα είναι και δημόσιος λειτουργός (με θέση γενικού διευθυντή) ασκώντας και δικαιοδοτικά καθήκοντα επί ορισμένων υποθέσεων ιδιωτικού δικαίου που αφορούν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της περιφέρειάς του (εφόσον αυτά έχουν υπαχθεί στη δικαιοδοσία του), αποχωρεί υποχρεωτικά από τη θέση του μόλις συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του, προκειμένου η Πολιτεία να μπορεί να προγραμματίζει την ομαλή διαδοχή στην υπηρεσία».
Σε αυτή τη φάση και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μέχρις «αναλήψεως καθηκόντων από το διοριζόμενο μουφτή», τοποτηρητής αναλαμβάνει ο Τζιχάτ Χαλήλ.
Στενές σχέσεις
Ο τοποτηρητής εργάζεται ήδη ως ψάλτης στη νόμιμη Μουφτεία της Κομοτηνής. Βέβαια, όλο αυτό το διάστημα διατηρούσε στενές σχέσεις με την ψευτομουφτεία Κομοτηνής και το τουρκικό προξενείο ενώ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίσκεψη του Μπιλάλ Ερντογάν στη Θράκη.
Υπενθυμίζεται ότι ο γιος του Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε πριν από τρία χρόνια την Ξάνθη και την Κομοτηνή και ο Τζιχάτ Χαλήλ ήταν ένα από τα άτομα που τον καλωσόρισαν.
 
 
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 
 
ΕΦΥΓΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ OHE ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ
Είχε τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, είχε αναγνωρίσει τα λάθη του
 
ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, που έφυγε από τη ζωή προχθές σε ηλικία 80 ετών, αποχαιρετούν πολιτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο.
Η διαδρομή ζωής του Κόφι Ανάν ήταν πολύ μεγάλη. Ξεκίνησε από την Γκάνα κι έφθασε να γίνει μια ισχυρή προσωπικότητα και να τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης το 2001.
Παρά τις καλές προθέσεις και τις προσπάθειές του για τους αδύναμους λαούς του κόσμου, ο Ανάν στη διάρκεια της διπλωματικής καριέρας του στον OHE κατέγραψε λάθη και αποτυχίες. Δεν κατόρθωσε να προωθήσει δίκαιη λύση στην αντιμετώπιση της παράνομης κατοχής την Κύπρο, ενώ επί της Γενικής Γραμματείας του το 2003 έγινε η αμερικανοβρετανική επίθεση στο Ιράκ, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE.
Στην Ελλάδα και την Κύπρο άφησε μνήμες από το σχέδιο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Έμεινε στην ιστορία ως το «Σχέδιο Ανάν», που απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού και εγκρίθηκε μόνο από την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Ο Ανάν είχε αναγνωρίσει επίσης την κακή διαχείριση από τον OHE των κρίσεων της Ρουάντα και της Σρεμπρένιτσα. Πριν ακόμη αναλάβει τη θέση του γραμματέα, ως υπεύθυνος των ειρηνευτικών αποστολών, βρέθηκε αντιμέτωπος με το πρόβλημα της Ρουάντα. «Μετά τη γενοκτονία συνειδητοποίησα πως υπήρχαν κι άλλα που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν γίνει... Η επώδυνη αυτή μνήμη καθώς και εκείνη της Βοσνίας επηρέασαν τον τρόπο σκέψης μου», είχε δηλώσει.
 
 
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
 
Παζάρι 3 ωρών από Μέρκελ - Πούτιν
 
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
 
Οι ξένοι αρθρογράφοι μιλούν για «το παράξενο ζευγάρι»... Αναμφίβολα, η σχέση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ παραπέμπει σ' αυτόν το χαρακτηρισμό, καθώς οι δύο ισχυροί πολιτικοί ηγέτες, που έχουν έρθει σε ρήξη πολλές φορές στο παρελθόν, μοιράζονται κοινά συμφέροντα και επιδιώξεις.
Ύστερα από μια χρονική περίοδο... διάστασης, το «παράξενο ζευγάρι» συναντήθηκε το Σάββατο το βράδυ με σαφή στόχο να αποκατασταθούν οι σχέσεις Γερμανίας και Ρωσίας, σε μια περίοδο που έχουν μεταβληθεί οι ευρωατλαντικές ισορροπίες και λόγω της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε τον Ρώσο πρόεδρο στο μπαρόκ παλάτι του Μέσεμπεργκ, κοντά στο Βερολίνο. Ήταν μια συνάντηση κορυφής σχεδόν «μυστική»! Οι δύο ηγέτες μίλησαν επί τρεις ώρες, δεν έδωσαν διευκρινίσεις για το περιεχόμενο των συνομιλιών τους και μόνο από δημοσιογραφικές πληροφορίες μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα.
Εμπορικός εταίρος
Σε μια γενική τοποθέτηση της καγκελαρίου, πριν από τη συνάντηση, η Μέρκελ επεσήμανε ότι οι διεθνείς ισορροπίες καθιστούν πιο επιτακτική τη στενή συνεργασία ανάμεσα στο Βερολίνο και τη Μόσχα.
Η συνάντηση Μέρκελ - Πούτιν σε γερμανικό έδαφος ήταν η πρώτη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, που επέφερε πάγωμα στις διμερείς σχέσεις, λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.
Ακόμη και με τις κυρώσεις, όμως, η Γερμανία παραμένει στενός εμπορικός εταίρος της Ρωσίας: Το 2017, οι γερμανικές επενδύσεις στη Ρωσία έφτασαν τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα ζητήματα που απασχόλησαν τους δύο ηγέτες αφορούσαν στο ανοιχτό ουκρανικό ζήτημα και στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, καθώς επίσης και στη συριακή κρίση. Η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, την οποία απεύχεται η Ουκρανία καθώς θα παρακαμφθεί με αποτέλεσμα να μειωθεί η ενεργειακή της σημασία φαίνεται ότι θα υλοποιηθεί.
Ισορροπία
«Ακόμη και με τον Nord Stream 2, η Ουκρανία θα πρέπει να αναλάβει ρόλο στην τροφοδοσία φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», δήλωσε ωστόσο η Ανγκελα Μέρκελ, προσπαθώντας να διατηρήσει μια ισορροπία έναντι της ρωσικής ισχύος. Άλλωστε, η Γερμανία θα πρέπει να διατηρήσει το ρόλο της ως εγγυήτριας δύναμης στη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
Η επόμενη μέρα στη Συρία είναι μάλλον το πιο δύσκολο από τα ανοιχτά θέματα ανάμεσα στη Μόσχα και το Βερολίνο. Η καγκελάριος Μέρκελ ξεκαθάρισε πως το Βερολίνο θα συμμετάσχει στην πολιτική διαδικασία ειρήνευσης και ανοικοδόμησης στη Συρία υπό την ηγεσία του OHE. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία συνεχίζει να ελέγχει μεγάλες περιοχές της Συρίας στηρίζοντας παράλληλα το καθεστώς Ασαντ.
Ο πρόεδρος Πούτιν ζήτησε από τη Μέρκελ να παρακινήσει την Ευρώπη ώστε να συμμετάσχει στην ανασυγκρότηση της Συρίας, στην ανθρωπιστική στήριξη περιοχών και στην επιστροφή των εκατομμυρίων προσφύγων από τον Λίβανο, την Τουρκία και την Ιορδανία.
 
 
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
 
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Γενική απεργία ενάντια σε πληθωρισμό, φτώχεια και καθεστώς Μαδούρο
 
ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ στην Κολομβία βρίσκονται χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας που κατευθύνονταν προς το Εκουαδόρ (Ισημερινό), προσπαθώντας να βρουν μια καλύτερη ζωή μακριά από τη χώρα τους, που συνταράσσεται από την κρίση. Το Εκουαδόρ επέβαλε αυστηρούς κανόνες εισόδου σε μετανάστες, για να εμποδίσει τις χιλιάδες αφίξεις των απελπισμένων Βενεζολάνων. Το αποτέλεσμα είναι η αναγκαστική παραμονή τους στην Κολομβία, όπου επίσης είναι πλέον ανεπιθύμητοι, ύστερα από την αθρόα άφιξή τους τον προηγούμενο χρόνο. Τους προηγουμένους 15 μήνες πέρασαν στη γειτονική Κολομβία περισσότεροι από 1 εκατομμύριο κάτοικοι της Βενεζουέλας, διωγμένοι από την οικονομική κρίση και την ιδιότυπη πολιτική κατάσταση που έχει επιβάλει το καθεστώς Μαδούρο. Και η Βραζιλία έχει επιβάλει κατά διαστήματα αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα, για να αποτρέψει την είσοδο μεταναστών από τη Βενεζουέλα.
Ο καλπάζων πληθωρισμός, η φτώχεια, η ανεργία, οι διώξεις αντιφρονούντων διώχνουν τους πολίτες. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Μαδούρο προκάλεσαν νέα αναταραχή. Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον κόσμο σε γενική απεργία από αύριο, καταγγέλλοντας τον υπερπληθωρισμό, που σύμφωνα με το ΔΝΤ ενδέχεται να φθάσει το 1.000.000% μέχρι το τέλος του έτους. Ο Μαδούρο ανακοίνωσε την Παρασκευή σχέδιο για την καταπολέμηση της κρίσης, εφαρμόζοντας ισοτιμία εξωτερικών συναλλαγών που θα συνδεθεί με το κρυπτονόμισμα Petro. Οι κάτοικοι, εν τω μεταξύ, αγωνίζονται να βρουν καθημερινά τρόφιμα και φάρμακα, περνώντας πολλές ώρες στις ουρές έξω από τα λίγα καταστήματα με γεμάτα ράφια.
 
 
 
 
ΕΘΝΟΣ
 
Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί
 
Αν και τυπικά ελεύθεροι οι «8», αναμένουν τις αποφάσεις των επιτροπών ασύλου ώστε να φύγουν στο εξωτερικό
 
Το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών φάνηκε να μη συνδέεται με τους «8». Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι στρατιωτικοί παραμένουν αυστηρά φυλασσόμενοι κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Αστυνομίας αλλά και των Ειδικών Δυνάμεων
 
TΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ
 
Σε καθεστώς αυστηρότατης φύλαξης βρίσκονται οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι έφτασαν στη χώρα μας ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, αν και μετά την αποφυλάκιση των Α. Μητρετώδη και Δ. Κούκλατζη φάνηκε ότι το θέμα τους αποσυνδέεται από αυτό των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Οι «οκτώ», παρόλο που είναι τυπικά ελεύθεροι, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας -η οποία, ωστόσο, δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί-, φυλάσσονται σε στρατόπεδο κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Αστυνομίας αλλά και Ειδικών Δυνάμεων, καθώς οι τουρκικές Αρχές έχουν πολλές φορές μιλήσει ανοιχτά ακόμη και για απαγωγές Γκιουλενιστών.
Δεν είναι όμως ακόμη έτοιμοι για αποχώρηση από τη χώρα, αφού περιμένουν τις αποφάσεις των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου, οι οποίες άναψαν για τους τρεις πρώτους το «πράσινο φως» της χορήγησης ασύλου, άρα και της χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων, ώστε να μπορέσουν να αποχαιρετήσουν την Ελλάδα.
Μέχρι τη δημοσίευση των αποφάσεων για όλους, αλλά και της απόφασης του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, οι οκτώ μένουν «εγκλωβισμένοι», ετοιμάζοντας τα επόμενα σχέδιά τους. Βέβαιο θεωρείται ότι κανείς δεν επιθυμεί να συνεχίσει να ζεί στη χώρα μας, καθώς γνωρίζει ότι βάζει την Ελλάδα σε μπελάδες με τη γειτονική Τουρκία, αλλά και γιατί θεωρούν ότι μπορεί να έχουν μία πιο ασφαλή ζωή σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει αποκλειστεί ακόμη και το σενάριο να περάσουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Εκτός από την ασφάλειά τους όμως, επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη και για τη διαβίωσή τους αλλά και την επανένωση με τις οικογένειές τους, πράγμα δύσκολο, αφού ουδείς γνωρίζει πώς θα αντιδράσει η γειτονική χώρα. Όπως έχουν ήδη αναφέρει ενώπιον των δικαστικών συμβουλίων οι «οκτώ», οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αφού κάποιοι έχουν ήδη απολυθεί, ενώ έχουν κατασχεθεί οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί. Κάποιες πληροφορίες ανέφεραν, μάλιστα, ότι κατατέθηκαν και οι πρώτες αιτήσεις διαζυγίων.
To θέμα των «οκτώ» πέρασε από όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης (Εφετείο Άρειος Πάγος) και έφτασε μέχρι και το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε το αίτημα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για ακύρωση των αποφάσεων των επιτροπών χορήγησης ασύλου.
Νωρίτερα, στον χορό των προσφυγών είχαν μπει και τα διοικητικά δικαστήρια, ενώ δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης στα πρόσωπό τους από τη νομική κοινότητα και όχι μόνο.
Το θέμα των «οκτώ» είχε απασχολήσει και τη συνάντηση του Σταύρου Κοντονή με τον Τούρκο ομόλογό του, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε ζητηθεί επιτακτικά από την τουρκική πλευρά η έκδοση των «οκτώ», παρά την αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου.
Από την ελληνική πλευρά είχε πέσει στο τραπέζι η πρόταση να δικαστούν οι Τούρκοι στρατιωτικοί στη χώρα μας, ωστόσο αυτό προϋπέθετε την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από τη γειτονική χώρα σε βάρος των «οκτώ», κίνηση που δεν έγινε ποτέ.
 
 
 
ΕΘΝΟΣ
 
Προκαλεί εν μέσω πιέσεων να δεχτεί βοήθεια από το ΔΝΤ
 
ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Ότι θα αντικρούσει τα παιχνίδια όσων απειλούν την οικονομία της Τουρκίας υποσχέθηκε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στο Σαββατοκύριακο, λίγες ώρες αφότου οι οίκοι αξιολόγησης S&P και Moodysυποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας εν μέσω της νομισματικής κρίσης.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν μιλώντας σε συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υποστήριξε ότι «σήμερα κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να μας απειλήσουν μέσω της οικονομίας, μέσω των επιτοκίων, του συναλλάγματος, των επενδύσεων και του πληθωρισμού».
Όπως υπογράμμισε, δε, «εμείς τους λέμε: είδαμε τα παιχνίδια σας και σας προκαλούμε». Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ τον παρότρυνε να αποδεχθεί το πρόγραμμα βοήθειας του ΔΝΤ.
Αντίστοιχα η ηγέτις των Σοστπλδημοκρατών Αντρέα Νόλες είπε ότι η Γερμανία αν χρειαστεί είναι πιθανό να πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία.
Σημειώνεται εδώ ότι από την Παρασκευή οι αγορές και η διεθνής κοινότητα περιμένουν να δουν ποιο θα είναι το επόμενο επεισόδιο του τουρκικού δράματος, αφού η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που δεν απελευθερωθεί άμεσα ο πάστορας Αντριου Μπράνσον θα επιβληθεί νέος γύρος σκληρών κυρώσεων, οι οποίες κατά τα φαινόμενα θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παραπαίουσα τουρκική οικονομία.
 
 
 
ΕΘΝΟΣ
 
Αισιοδοξία για την Ελλάδα στα γερμανικά κόμματα
 
«Η ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας είναι επιτυχημένη» δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σόλτς, στην εφημερίδα «Handeteblat

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου