Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

2 δημοσιεύματα των Ρωσικών πρακτορείων TASS & ITAR TASS που αναφέρονται στις Σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας


TASS:  Η Μόσχα δεν θα χάσει τίποτα εξαιτίας της ψυχρότητας στις σχέσεις της με την Αθήνα, δήλωσε ο επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης, Club Discussion Valdai, Oleg Barabanov. Υπενθύμισε ότι ο Έλληνας πρέσβης στη Ρωσία Ανδρέας Φρυγανάς κλήθηκε στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου του υποβλήθηκε νότα που ενημερώνει για τα αντίποινα που έλαβε η ρωσική πλευρά σε απάντηση στις εχθρικές ενέργειες της Αθήνας προς τους Ρώσους διπλωμάτες στα μέσα Ιουλίου. Σύμφωνα με τον  Barabanov., η εμπειρία των πρόσφατων διμερών σχέσεων δείχνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν τήρησε τις υποσχέσεις του."Δεν μπορεί κανείς να εναποθέσει σοβαρά τις ελπίδες για συνεργασία σε αυτόν, γι 'αυτό και αν υποτεθεί ότι θα υπάρξει ρητή διακοπή στις σχέσεις, η Ρωσία δεν θα χάσει τίποτα, διότι κατά τη διάρκεια των ετών, η Μόσχα δεν έχει δει κανένα πρακτικό όφελος από τη φιλία της με τον κ. Τσίπρα", τόνισε.  

ITAR TASS:  Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αθήνας έχουν φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο μετά τη διπλωματική κρίση, σύμφωνα με τη ρωσική ε/φ Nezavisimaya Gazeta, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές αρχές θεωρούν ότι η κίνηση της Ρωσίας να απελάσει τους διπλωμάτες ως απάντηση στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα τον Ιούλιο, είναι ασύμμετρη. 

"Οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, αν και η βάση τέθηκε μετά την άφιξη του Τσίπρα στην εξουσία", δήλωσε στην εφημερίδα ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Πολιτικών Τεχνολογιών, Alexey Makarkin. "Αρχικά, η Ρωσία είχε ελπίδες σε σχέση με το πρόσωπό του, θεωρώντας ότι στην Ελλάδα θα έλθουν στην εξουσία μη συστημικές αριστερές δυνάμεις. Η Μόσχα έλπιζε ότι όταν η Ε.Ε θα ξεκινήσει τη συζήτηση για κυρώσεις, ο Τσίπρας θα αρνηθεί να δώσει συγκατάθεση. είπε ο εμπειρογνώμονας, προσθέτοντας ότι αυτό σηματοδότησε την αρχή μιας ρήξης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.Σύμφωνα με τον Makarkin, η Ελλάδα αποδείχθηκε ότι είναι πολύ εξαρτημένη από την οικονομική στήριξη της Ε.Ε. "Φυσικά υπήρξαν ρομαντικές εκκλήσεις για την αποδέσμευση από το ευρώ και τη μετάβαση στη δραχμή, αλλά αυτές ήταν μόνο εκκλήσεις.
Η Ρωσία απέτυχε να ανταγωνιστεί την Ε.Ε σε ότι αφορά την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, καθώς δεν είχε τέτοια κεφάλαια", σημείωσε. Ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι υπάρχουν λίγα πράγματα που ενώνουν τη Ρωσία και την Ελλάδα. "Η Ελλάδα δεν είναι σύμμαχος της Ρωσίας, είναι μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Κάποιος μόνο μπορεί να πει ότι, όταν αντιμετωπίζει κυρώσεις, η Ρωσία θεωρεί την Ελλάδα ως αδύναμο σημείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξετάζοντας την κρίση των ελληνικών ελίτ και την έλευση (στην εξουσία0 του μη συστημικού Τσίπρα. εξήγησε ο Makarkskin.
ΠΗΓΗ TASS & ITAR TASS -Σχέσεις Ρωσίας & Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου