Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Ξέσπασε εμφύλιος στα Σκόπια για ονομασία και δημοψήφισμα

Ολοι εναντίον όλων


Εμφύλιος πόλεμος που μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έχει ξεσπάσει στα Σκόπια και δεν αποκλείεται να επηρεάσει τις εξελίξεις από εδώ και στο εξής και γύρω από τη συμφωνία των Πρεσπών.
Μετά τη μήνυση που κατέθεσε το VMRO σε Ζάεφ και Ντιμιτρόφ κατηγορώντας τους για εσχάτη προδοσία, σειρά πήρε ο πρόεδρος Ιβανόφ ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού με αφορμή μια φράση του Ζάεφ στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε: «Σήμερα, λαμβάνουμε ως μήνυμα ακόμα και από τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ ότι αν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές, και αυτός θα υποστηρίξει τη συμφωνία με την Ελλάδα και όλα όσα ακολουθούν ως επόμενη φάση».
Αμεση ήταν η απάντηση του Ιβανόφ ο οποίος τόνισε:
«Ο πρωθυπουργός Ζάεφ, με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες, αντιφατικές και συγκεχυμένες απόψεις του, συνεχίζει να λέει ψέματα και να χειραγωγεί όχι μόνο το μακεδονικό, αλλά και το ελληνικό και το διεθνές κοινό. Η συμμετοχή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να καταχραστεί για την αποδοχή μιας βλαπτικής συμφωνίας με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μακεδονικό κράτος και τον μακεδονικό λαό. Ο Μακεδόνας πρόεδρος δεν αποδέχεται τη συμφωνία εις βάρος της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας και εις βάρος των συμφερόντων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», αναφέρει η δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Γκιόργκι Ιβανόφ.

Το αλβανικό κόμμα

Στη μάχη των εντυπώσεων αλλά και στη δημιουργία των δύο στρατοπέδων που έχουν ετοιμαστεί ενόψει δημοψηφίσματος, ρίχτηκε ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι. το Μιλώντας στο “KANAL 5”, κατηγόρησε τον Ιβάνοφ, ότι με την άρνησή του να υπογράψει τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας πΓΔΜ-Ελλάδας για το θέμα του ονόματος ουσιαστικά παρεμποδίζει το έργο του κοινοβουλίου και παραβιάζει το σύνταγμα της χώρας. Σημείωσε ότι αυτό συνιστά ποινικό αδίκημα, για το οποίο ο Πρόεδρος θα πρέπει να λογοδοτήσει. «Δεν θα ήθελα ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα μετά από λίγο καιρό να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για παραβίαση του συντάγματος», πρόσθεσε. Ανέφερε, ακόμα, ότι δεν υπάρχει δύναμη που να μπορεί να σταματήσει την συμφωνία επειδή, όπως είπε, οι πολίτες θέλουν ειρήνη, σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη, δημοκρατία και κράτος δικαίου.

Ερωτηθείς για τη θέση του DUI σχετικά με το δημοψήφισμα, ο Αχμέτι επισήμανε ότι το κόμμα του θεωρούσε πως η συμφωνία με την Ελλάδα δεν έπρεπε να πάει σε δημοψήφισμα, αλλά να κυρωθεί μόνο από το κοινοβούλιο, όπως συνέβη και με τη συμφωνία καλής γειτονίας με την Βουλγαρία, επειδή, όπως είπε, το δημοψήφισμα μπορεί να αποτύχει εξαιτίας «διαφόρων ξένων επιρροών, που θα μπορούσαν να χειραγωγήσουν τους πολίτες με ισχυρή πατριωτική φρασεολογία». «Δεν θέλουν όλοι ειρηνικό μέλλον για τη “Μακεδονία”. Στην περιοχή υπάρχουν σχηματισμοί που δεν θέλουν το καλό της “Μακεδονίας”», σημείωσε ο ηγέτης του DUI.

Εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία ότι, αν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE θα στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η συμφωνία για το θέμα του ονόματος.

Και το VMRO

Αλλά και το VMRO-DPMNE έκανε αισθητή την παρουσία του με συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρό του Χρ. Μίτσκοσκι. Όπως δήλωσε η συμφωνία των Πρεσπών ήταν «συμφωνία συνθηκολόγησης» που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα κρατικά και εθνικά συμφέροντα και άκρως αντισυνταγματική
Τόνισε επίσης ότι θα μπορούσε να βρεθεί πολύ καλύτερη λύση από αυτή που επιτεύχθηκε με τη συμφωνία των Πρεσπών. 

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοψήφισμα, ανέφερε ότι δεν θέλει να απαντήσει σε υποθετικές ερωτήσεις και ότι το κόμμα του θα περιμένει πρώτα να δει αν θα υπάρξει δημοψήφισμα, ποιο θα είναι το ερώτημα σε αυτό και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και ακολούθως θα καθορίσει την στάση του, αν δηλαδή θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα ή θα το μποϋκοτάρει. Επίσης, διέψευσε ότι το κόμμα του βρίσκεται πίσω από την εκστρατεία που διεξάγεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος.
Πηγή http://mobile.tanea.gr/Article.aspx?Id=5587188

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου