Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΛΥΣΗ.
ΚΑΛΟ ΣΑΣ Π/Σ/Κ. 
Δ.Ζ.

 REUTERS: Η συμφωνία της Τουρκίας με το Πακιστάν για την πώληση 30 επιθετικών τουρκικών ελικοπτέρων T129 ανέρχεται στο 1,5 δις ευρώ, επισημαίνουν πηγές με γνώση της υπόθεσης. Τα ελικόπτερα θα παραδοθούν σταδιακά εντός πενταετίας και η εν λόγω συμφωνία αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγικό συμβόλαιο της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, σύμφωνα με την τουρκική Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας.

  FINANCIAL TIMES:Ο «άξονας των προθύμων» στην ΕΕ υπόσχεται σκληρούς αντιμεταναστευτικούς ελέγχους.  Οι ΥΠΕΣ Αυστρίας, Γερμανίας και Ιταλίας μετά την πρώτη χθεσινή τους συνάντηση εμφανίστηκαν ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση και να επισπεύσουν τις απελάσεις. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τη σημερινή συνάντηση των 28 ευρωπαίων ΥΠΕΣ στο Innsbruck. Δεν αναμένεται να ληφθούν επίσημες αποφάσεις αλλά θα συζητηθεί η ιδέα «ελεγχόμενων κέντρων» εντός της ΕΕ και «πλατφόρμων αποβίβασης» εκτός Ευρώπης. 

 GUARDIAN : Trump: Το ήπιο Brexit θα «σκοτώσει» τις πιθανότητες του Ηνωμένου Βασιλείου για εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Theresa May θα χρειαστεί να ασκήσει  έντονη πίεση για να εξασφαλίσει μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς θα συναντηθεί με  τον Donald Trump λίγες μόνο ώρες αφού αυτός προειδοποίησε ότι το ήπιο  Brexit θα "σκοτώσει" τις πιθανότητες της Βρετανίας. 
Σε μια έκτακτη συνέντευξη που απειλεί να υπονομεύσει τη νέα στρατηγική για το  Brexit, που συμφωνήθηκε με επώδυνο τρόπο από  το υπουργικό συμβούλιο  την περασμένη εβδομάδα, ο Trump διερωτήθηκε εάν τα σχέδιά της πρωθυπουργού επιβεβαίωσαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την κατηγόρησε ότι αγνοεί τις συμβουλές του. 
Στη συνέντευξη, η οποία αγνόησε όλες τις συνήθεις διπλωματικές συμβάσεις, ο Trump προειδοποίησε ότι η ήπια προσέγγισή για το Brexit θα κάνει δύσκολη την επίτευξη  μιας συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών, μιας μεγάλης ελπίδας  πολλών Brexiters. 
«"Αν κάνουν τέτοια συμφωνία, θα ασχοληθούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να ασχοληθούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε πιθανώς αυτό  θα σκοτώσει τη συμφωνία. Εάν το κάνουν αυτό, τότε η εμπορική συμφωνία τους με τις ΗΠΑ δεν θα γίνει πιθανώς» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος .

TELEGRAPH: Ευτυχής συγκυρία η επίσκεψη Trump στη Βρετανία –αρέσει δεν αρέσει στους διαδηλωτές. Και μας θυμίζει ότι το μέλλον της βρετανικής ευημερίας δε βρίσκεται στην ΕΕ (της οποίας η οικονομική βαρύτητα φθίνει και όπου πολλές χώρες δε θέλουν να πληρώσουν ούτε για την άμυνά τους) Το μέλλον της Βρετανίας είναι η Αμερική, η Κοινοπολιτεία και ο αναπτυσσόμενος κόσμος όπου οι βρετανικές επιχειρήσεις μπορούν να ευημερήσουν –σε καθεστώς χαμηλής φορολογίας και χαλαρών ρυθμίσεων.

GUARDIAN: Η Ε.Ε. προειδοποίησε ότι δεν θα μετακινηθεί σήμερα από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει αναφορικά με το Brexit, καθώς η Theresa May αποκάλυψε το πολυαναμενόμενο σχέδιό της για το ζήτημα αυτό. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε., Michel Barnier, δήλωσε ότι θα αναλύσει τις προτάσεις με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο ‘’με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές’’ που έχουν θέσει οι ηγέτες της Ε.Ε. Η αναφορά στις κατευθυντήριες γραμμές συνιστά έντονο υπαινιγμό για τη σύγκρουση που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Οι κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθορίζουν τις κόκκινες γραμμές της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της επιμονής ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να επωφεληθεί κάνοντας επιλεκτικές επιλογές από την κοινοτική νομοθεσία. 

BBC: Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί ο Barnier το νέο έγγραφο της May.  Οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει από την αρχή των διαπραγματεύσεων για το Brexit ότι η Βρετανία δεν μπορεί να διαλέξει και να πάρει τα «καλύτερα κομμάτια» της ΕΕ και της συμμετοχής της σε αυτήν αποφεύγοντας τα υπόλοιπα. 

 ECONOMIST: Οι συζητήσεις στην Ευρώπη για θέματα πολιτικής χάνουν όλο και περισσότερο την επαφή τους με την πραγματικότητα: δίνεται μεγαλύτερη έμφαση σε συμβολικές αντιπαραθέσεις –και οι ουσιαστικές παραμελούνται.
Για παράδειγμα, στην πρόσφατη σύγκρουση Merkel-Seehofer το θέμα δεν ήταν η μετανάστευση αλλά, στην ουσία, η ενίσχυση του CSU ενόψει των βαυαρικών εκλογών. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο: ανεπίλυτες εσωτερικές συγκρούσεις εδώ και καιρό «εξάγονται» στην ΕΕ. Αλλά και με δεδομένο το κατακερματισμένο εκλογικό τοπίο, οι πολιτικοί έχουν όλο και περισσότερα κίνητρα να διεξάγουν ως επί το πλείστον συμβολικές μάχες. Κι αυτό προκαλεί συχνά πραγματικά ατυχήματα.
Η ανένδοτη στάση, για παράδειγμα, της Γαλλίας στο θέμα της ένταξης της Μακεδονίας (sic) και της Αλβανίας στην ΕΕ μπορεί να σημαίνει πως η κυβέρνηση της Μακεδονίας (sic) ίσως δυσκολευτεί να κερδίσει το κρίσιμο δημοψήφισμα του Φθινοπώρου σχετικά με τη συμφωνία που πρόσφατα υπέγραψε με τηνΕλλάδα
Γεγονός παραμένει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σπαταλούν πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο σε αντιπαραθέσεις που το μόνο που κάνουν είναι να τις στρέφουν τη μια εναντίον της άλλης. Όσο για τον Trump και τις αιτιάσεις του, πρόκειται μόνο για την αρχή της συζήτησης. Η φύση των απειλών αλλάζει κι αυτό πρέπει να κάνει την Ευρώπη να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για την ασφάλειά της.  
 Μπορεί ο Trump να κατακεραυνώνει τους συμμάχους του συναίνεσε ωστόσο στο κοινό ανακοινωθέν που επιβεβαίωσε τη βασική αρχή της συμμαχίας. 
Στο ανακοινωθέν επικρίθηκε η Ρωσία για παλιά και νέα ατοπήματα. Και όλα αυτά ανακούφισαν κατά κάποιο τρόπο τους ευρωπαίους συμμάχους του Trump κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι ο τελευταίος δε θα προβεί ερήμην τους σε συμφωνία με το Ρώσο ομόλογό του. Όλα αυτά βέβαια μπορεί να ανατραπούν με ένα απλό tweet που ίσως προκαλέσουν οι διαδηλώσεις στη Βρετανία. Αλλά και η συνάντηση Putin-Trump στο Ελσίνκι μπορεί να ανατρέψει τα πάντα.  

GUARDIAN: O Trump έχει δίκιο: το ΝΑΤΟ κοστίζει υπερβολικά. 
Ποια είναι η πολιτική του ΝΑΤΟ πέρα από την ανάσχεση  της Ρωσίας και την αξιοπρέπεια που βασίζεται στην αμερικανική ασπίδα; Η πρωταρχική αποστολή του, η ανάσχεση της Ρωσίας, έχει ατονήσει. Η Ευρώπη χρειάζεται μια λιγότερο ογκώδη μαχητική δύναμη. Δεν είναι πλέον χρήσιμη η πολεμική στάση της Ευρώπης έναντι της Μόσχας, όπως η αντίδραση της Βρετανίας στις μυστηριώδεις δηλητηριάσεις στο Wiltshire.Είναι καιρός οι σχέσεις με τη Ρωσία να μπουν σε φάση ύφεσης, να αναγνωριστεί η σφαίρα επιρροής της και να η συμπεριφορά προς τον Putin να γίνει πιο ευγενική. Όποια κι αν είναι τα κίνητρα του Trump να ζητά κάτι τέτοιο, έχει δίκιο.

THE TIMES: Η Ευρώπη πρέπει να κάνει σχέδια για την άμυνά της χωρίς το ΝΑΤΟ –οι προειδοποιήσεις του Trump πρέπει να κινητοποιήσουν τη Βρετανία και τους συμμάχους της στην Ευρώπη: είναι καιρός να αφήσουν τις καχυποψίες και να συνεργαστούν. Η Ευρώπη ενωμένη είναι πολύ πιο πλούσια και ισχυρή από τη Ρωσία –αλλά δεν είναι ενωμένη: οι καυγάδες για το Brexit και τη μετανάστευσης ακούγονται όλο και περισσότερο σαν επιθανάτιος ρόγχος. [

 Εconomist: Ο συνετός σοσιαλδημοκράτης αυτοπαρουσιάζεται ως η νέα Merkel. Θα είναι ο υποψήφιος του κόμματός του για την καγκελαρία στις επόμενες εκλογές το 2021 –που όμως μπορεί να έρθουν και νωρίτερα. Καθησυχάζει όσους ανησυχούν ότι είναι μια μετενσάρκωση του Schaeuble, ένας “Olaf Schäuble”. Για την Ευρώπη συντάσσεται με τις θέσεις του Μacron για κοινές δράσεις προκειμένου να θωρακιστεί η αντοχή του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Η εμβάθυνση όμως της ευρωζώνης, πιστεύει, δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της προόδου σε θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης. Αν η Merkel κινηθεί δεξιότερα, ο Scholz θα έχει την ευκαιρία να «καταλάβει» το έδαφός της στον κεντρώο χώρο ως ο φυσικός κληρονόμος της.


 Frankfurter Allgemeine Zeitung-Woche: Στην Αθήνα, δύο πολιτικοί είναι υπεύθυνοι για την εξεύρεση της λύσης [στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ]: Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έλαβε την πολιτική απόφαση να αγνοήσει τα εθνικιστικά δόγματα και να επιτρέψει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης. Ωστόσο, ο πραγματικός αρχιτέκτονας της συμφωνίας από ελληνικής πλευράς είναι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Η συμφωνία με τη (Βόρεια) Μακεδονία είναι ένα διπλωματικό αριστούργημα, που σε μεγάλο μέρος αποτελεί δικό του δημιούργημα και θα μπορούσε να του εξασφαλίσει μια θέση στα βιβλία της ιστορίας της περιοχής. Ο Νίκος Κοτζιάς, συνομιλώντας με την FAZ-Woche, δηλώνει βέβαιος ότι θα υπάρξει πλειοψηφία για την επικύρωση της συμφωνίας στο ελληνικό κοινοβούλιο, αφού υπέρ αυτής είναι και τμήματα της αντιπολίτευσης. Δεν θα πρόκειται μεν τότε για πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού, «αλλά δεν αναφέρεται πουθενά στο Σύνταγμα ή στους άγραφους κανόνες της Δημοκρατίας ότι χρειαζόμαστε μια τέτοια πλειοψηφία. Μετράει η πλειοψηφία των βουλευτών του κοινοβουλίου και μια τέτοια πλειοψηφία για τη συμφωνία θα υπάρξει».
Αμέσως μετά ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ:
«Εφόσον οι γείτονες μας θα έχουν εκπληρώσει τα καθήκοντά τους, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πει ‘Όχι’. Θα μπορέσουν τότε να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ κι εμείς δεν θα μπορούμε πια να το εμποδίσουμε. Κι ούτε και θέλουμε να το εμποδίσουμε». Μερικοί χαρακτηρίζουν ειρωνεία της ιστορίας το ότι ειδικά ο Τσίπρας και το κυβερνών κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαν να δωρίσουν στο ΝΑΤΟ ένα νέο μέλος. 
Ο Κοτζιάς δεν θεωρεί χρήσιμες τέτοιες εκφράσεις: «Δεν δωρίζουμε στο ΝΑΤΟ ένα νέο μέλος, αλλά επιλύουμε ένα πρόβλημα, επειδή το θεωρούμε σωστό και καλό – καλό για την Ευρώπη, καλό για τα Βαλκάνια και καλό για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας». ***

*** Πόσο μπροστά μπορεί να ήταν ο Α.Παπανδρέου όταν έλεγε το:  "EOK KAI NATO TO IΔIO ΣYNDIKATO"???

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου