Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Ιστορικές αποκαλύψεις για το Κυπριακό από τον Γιώργο Ιακώβου


Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου αποκάλυψε σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών πώς χάθηκαν ευκαιρίες για να λυθεί το Κυπριακό

Ιστορικές και άγνωστες πτυχές «καυτών» θεμάτων της τελευταίας δεκαετίας ειπώθηκαν από τα πλέον επίσημα χείλη για το Κυπριακό και Σκοπιανό κατά την επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «Η Ελλάδα σε κρίση» με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του νομικού συμβούλου του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντωνίου Αργυρού με τίτλο: «Ενίσταμαι - Λόγια ελπίδας για μια νέα μεταπολίτευση».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Παλαιό Πανεπιστήμιο, Θόλου 5 και Κλεψύδρας - Πλάκα), ενώ την μουσική επένδυσε είχε αναλάβει η χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του μαέστρου δικηγόρου και καθηγητή μουσικής Δημητρίου Καρούζου.

Με ιστορικές αποκαλύψεις για το Κυπριακό, τη Θράκη και το Σκοπιανό από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου (1983-1993, 2003-2006) άρχισε η επιστημονική εκδήλωση του Πανεπιστημίου, καθώς απεκάλυψε αναλυτικά, πως χάθηκαν αρκετές πολλές ευκαιρίες για να λυθεί το Κυπριακό, αλλά και το Σκοπιανό.

Με την εμπειρία του ο κ. Ιακώβου, θεωρεί το μέλλον απαισιόδοξο στο θέμα της λύσης του Κυπριακού, ενώ απεκάλυψε για πρώτη φορά ότι ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης του ανέθεσε ειδική αποστολή σε συνεργασία με τον τότε ΥΠΕΞ της Ελλάδος Μιχάλη Παπακωσταντίνου για την επίλυση του Σκοπιανού μέσω ΟΗΕ, η οποία απέτυχε, ενώ ανέφερε ότι ο κ. Αργυρός επί πολλά έτη υπήρξε σύμβουλος του και όχι μόνο σε νομικά ζητήματα.

Σαφείς αναφορές για την κακή λειτουργία των θεσμών και την Συνταγματική αναθεώρηση έκανε ο καθηγητής Σπύρος Βλαχόπουλος, ενώ ιδιαίτερα επικριτικός για την λειτουργία της Δικαιοσύνης ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσσός.

Από την πλευρά του ο εφέτης και αντιπρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Παναγιώτης Λυμπερόπουλος εξέπεμψε κραυγή αγωνίας για την λειτουργία και το μέλλον της Δικαιοσύνης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσφώνηση του πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιου-Αθανάσιου Δημόπουλου ο οποίος εξήρε τον ρόλο του συγγραφέα ως νομικού συμβούλου του Πανεπιστημίου.

Ο Αντώνης Αργυρός είναι δικηγόρος «παλιάς κοπής» με 42 χρόνια δικηγορίας στην πλάτη του, έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, ενώ διετέλεσε υπουργός Επικρατείας επί υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου