Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΚΑ :  ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

   1.Φαίνεται ότι Salvini και Maio «φλερτάρουν» ακόμα και με έξοδο από την ευρωζώνη. Παραμένει ωστόσο ακόμα αβέβαιο πόσο θα το «τραβήξουν» τα δύο κόμματα.
    2. Τα φιλόδοξα σχέδια του Μacron για βαθύτερη ενοποίηση στην ευρωζώνη είναι πια χαμένη υπόθεση: δεν πρόκειται η Γερμανία να δεχθεί ποτέ πανευρωπαϊκό ομόλογο που θα συνδέει το ιταλικό χρέος με το γερμανικό. 
   3. Για εκβιασμό κατηγόρησαν χθες τις αγορές τα λαϊκιστικά κόμματα στην Ιταλία: Προσπαθούν να μας σταματήσουν με την άνοδο των spreads, την κατάρρευση των χρηματιστηρίων και ευρωπαϊκές απειλές, σημείωσε ο επικεφαλής της Λίγκας Μ. Salvini.

   ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ  Ε.Ε.ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ Δ. ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

 1. Ο υπουργός της Πολωνίας, J. Czaputowicz έδωσε στο θέμα «Στρατηγική διάσταση». Από τη μία πλευρά για να αποφευχθεί μία νέα κρίση στην περιοχή και από την άλλη διότι η ενσωμάτωση αυτής της ζώνης στη Ε.Ε. θα επέφερε μία προφανή γεωγραφική και οικονομική συνοχή, αφού το 73% των εμπορικών συναλλαγών της περιοχής γίνονται με την Ε.Ε.

2. Ο D.FRUCHTEL  Oικονομολόγος της  COFACE είπε ότι: Υπάρχουν και λόγοι γεωστρατηγικής φύσεως, καθώς η περιοχή δέχεται έντονο φλερτ από τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Άγκυρα. 
Η Κίνα ειδικότερα έχει κάνει τα Βαλκάνια «μία σημαντική στάση ανάμεσα σε αυτήν και τις ευρωπαϊκές αγορές και διαθέτει ολοένα και περισσότερα χρήματα για να αναπτύξει τις υποδομές στην περιοχή»,  ο οποίος, επίσης επισημαίνει ότι «η διαδικασία της σύγκλησης θα είναι ιδιαίτερα μακρά και θα μπορούσε να διαρκέσει έξι δεκαετίες, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα».
  
3. FINANCIAL TIMES: Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ για τη διεύρυνση. Το δημοσίευμα ανατρέχει στο 2003 και στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκηςόπου μία ΕΕ με αυτοπεποίθηση λόγω της επικείμενης διεύρυνσής της  από 15 σε 25 μέλη προσκάλεσε τα έξι κράτη των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν κι αυτά κάποια μέρα στην Ένωση. Σήμερα, καθώς οι δύο περιφερειακές ομάδες συγκεντρώνονται στη Σόφια για την πρώτη τους  συγκέντρωση σε πλήρη κλίμακα έκτοτε, το σφρίγος της διαπραγμάτευσης σε μία Ελλάδα προ κρίσης, που τότε ετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει περάσει. Η προσχώρηση της Αλβανίας και των πέντε χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας εξακολουθεί να βρίσκεται στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πολλών νεότερων κρατών μελών της ΕΕ μετά το Brexit, αλλά μερικές χώρες με επιρροή δεν είναι τόσο σίγουρες. Οι χώρες αυτές , μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ολλανδία και η Γερμανία, θέλουν η διεύρυνση να ελέγχεται αυστηρά καθώς τις απασχολούν τα ζητήματα της οικονομικής κρίσης, η μετανάστευση και η αύξηση των εσωτερικών τριβών  της ΕΕ σε σχέση με τη διακυβέρνηση. Αλλά η σκληρή αντιπαράθεση θα μπορούσε να προκύψει ήδη  τον επόμενο μήνα, με πιθανή ψηφοφορία από τους ηγέτες της ΕΕ σχετικά με τη σύσταση της Επιτροπής τον Απρίλιο για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Αλβανία και τη «Μακεδονία» (sic). Κάθε κράτος-μέλος έχει ουσιαστικό δικαίωμα αρνησικυρίας ή οι ηγέτες μπορούν να προσφέρουν προσωρινή έγκριση, αλλά να ζητήσουν  αυστηρές προϋποθέσεις πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Μια άλλη ανησυχία για τους σκεπτικιστές της διεύρυνσης είναι η δυνατότητα των ευρωσκεπτικιστικών πολιτικών κινημάτων να προκαλέσουν τους φόβους των ψηφοφόρων σχετικά με τη μετανάστευση και το έγκλημα ενόψει των ευρωεκλογών  τον προσεχή Μάιο. Το πιο χαρακτηριστικό σημάδι του ψυχρού κλίματος για τη διεύρυνση θα είναι η απουσία στη σύνοδο κορυφής του πρωθυπουργού της Ισπανίας Rajoy. Η Μαδρίτη είναι μία από τις πέντε πρωτεύουσες της ΕΕ που δεν αναγνωρίζει καν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου