Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Σε άτακτη υποχώρηση Aegean Petroleum και Δημ. Μελισσανίδης

Στη ζώνη του λυκόφωτος έχει εισέλθει η Aegean Marine Petroleum. Και μαζί της τράπεζες που άμεσα ή έμμεσα ενεπλάκησαν στην ιστορία, όπως π.χ. η Εθνική – με εχέγγυα που θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας – και τώρα βρίσκονται «ανοιγμένες» ή εταιρείες που συνεργάστηκαν μαζί της με πιστωτικά και τώρα ενημερώνονται «να προσέχουν».
Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε από τον Δημήτρη Μελισσανίδη και οι μετοχές της διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των ελεγκτικών Αρχών καθώς δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα τον ετήσιο ισολογισμό της, παρ’ όλο που έχει παρέλθει η προθεσμία του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Μέτοχοι και τράπεζες προσπαθούν να αποτιμήσουν την πραγματική οικονομική της κατάσταση.

Το μεγάλο άνοιγμα

Οι απαιτήσεις των 638 εκατ. δολαρίων και τα αποθεματικά των 238 εκατ. δολαρίων μπαίνουν στο μικροσκόπιο τον ελεγκτών όπως και η πραγματική αποτίμηση των πλοίων της εταιρείας που πιθανότατα δεν καλύπτουν τον δανεισμό της.
Η εταιρεία θα πρέπει όχι μόνο να πείσει τις τράπεζες και τους ελεγκτές ότι η σημερινή της εικόνα είναι ελεγχόμενη, αλλά και ότι θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει και το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο των 100 εκατ. δολαρίων μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 σε μια δύσκολη συγκυρία για την εταιρεία. Παράγοντες της αγοράς καυσίμων εκτιμούν ότι μέχρι να γίνει αυτό, οι χρηματοδοτικές γραμμές της εταιρείας παραμένουν κλειστές με αποτέλεσμα η ρευστότητά της να μειώνεται καθημερινά, όπως και η παρουσία της στην αγορά με αποτέλεσμα να μικραίνουν και οι πιθανότητες επιβίωσής της.
Πώς έφτασε όμως σε αυτό το σημείο; Ολα ξεκίνησαν όταν κατηγορήθηκε από τους ίδιους τους μετόχους της για ελλιπή και προβληματική εταιρική διακυβέρνηση, καθώς και για προβληματική οικονομική και λειτουργική διαχείριση όπως αυτό αποτυπώθηκε μέσα από τη δημοσίευση σειράς επιστολών της «Επιτροπής Υπευθυνότητας για την Aegean».
Η συγκεκριμένη επιτροπή συστήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 από μετόχους της εταιρείας που αντιπροσωπεύουν συνολικά πάνω από το 12% των μετοχών της Aegean Marine Petroleum με επικεφαλή τον Tyler Baron, διαχειριστή χαρτοφυλακίου της Sentinel Rock Capital.

Η μοιραία κίνηση

Η μοιραία κίνηση της Aegean που προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις ήταν η ανακοίνωση της εξαγοράς της Hellenic Environmental Centers (HEC) συμφερόντων Μελισσανίδη. Η απάντηση των αγορών ήταν άμεση, καθώς η τιμή της μετοχής κατακρημνίστηκε κατά 38% αμέσως μετά τη σχετική ανακοίνωση. Tι συνέβη; Οπως αποκάλυψε ο Tyler Baron, η Aegean, προκειμένου να υλοποιήσει την εξαγορά, προτίθεται να εκδώσει το μεγαλύτερο ποσό μετοχών για οποιαδήποτε συναλλαγή που έχει κάνει στην ιστορία της στη χαμηλότερη τιμή ανά μετοχή, δίνοντας και τυπικά τον έλεγχο της εταιρείας στον Δ. Μελισσανίδη.
Αμεση ήταν η αντίδραση οικονομικών αναλυτών που διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα της εξαγοράς της εταιρείας HEC και το υψηλό τίμημα που σκόπευε να πληρώσει η Aegean. Χαρακτηριστικά, σε ανάλυση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Stifel ο αναλυτής Benjamin Nolan ανέφερε ότι διακρίνονται «τόσο πολλές παραβιάσεις στην εμπιστοσύνη των μετόχων με την απόφαση της Aegean να αγοράσει την Hellenic Environmental Centers που είναι δύσκολο ακόμη και να καταλάβουμε πώς οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι χειρότερη».
Το χειρότερο όμως ήρθε για την Aegean με την αγωγή που κατατέθηκε εναντίον της σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης από μετόχους της. Οι ενάγοντες ζήτησαν την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εξαγοράς από την Aegean Marine Petroleum Network της εταιρείας HEC, κατηγορώντας μάλιστα τη διοίκησή της για «διεφθαρμένη εταιρική εξαγορά».

Η εμπλοκή της Εθνικής

Και κάπου εδώ προκύπτουν και άλλα ερωτηματικά, αλλά και η εμπλοκή της Εθνικής Τράπεζας. Κι αυτό γιατί η HEC, εταιρεία που χρηματοδοτεί κυρίως η Εθνική, φημολογείται ότι αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια και παρά την τυπική έξοδο του Μελισσανίδη από την Aegean το 2016, οι δοσοληψίες της αυξήθηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αυξημένες απαιτήσεις της Aegean προς την HEC. Με ποια εχέγγυα η Εθνική συνέχιζε τη χρηματοδότηση;
Υπό το πρίσμα αυτών των δυσμενών εξελίξεων και της οξύτατης κριτικής, η Aegean αναγκάστηκε να προχωρήσει σε πλήρη αναδίπλωση. Στα τέλη Μαρτίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δήλωνε πως ακυρώνει ουσιαστικά την εξαγορά της HEC.

Ο κύριος υπεύθυνος

Ετσι, ανακλήθηκε η αγωγή στο αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, άλλαξε το ΔΣ της και τερματίστηκε η συμφωνία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών με τον Δ. Μελισσανίδη. Εικάζεται ότι όλες οι παραπάνω κινήσεις επιβλήθηκαν από τους μετόχους αλλά και τις τράπεζες προκειμένου να μειωθεί η επιρροή Μελισσανίδη, τον οποίο μέτοχοι και τράπεζες θεωρούν υπεύθυνο για την τύχη της εταιρείας και τα δεινά της εταιρικής διακυβέρνησης. Η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Πηγή in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου