- CNBC: Εκτενές άρθρο γνώμης με τίτλο «Η συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας θα αποτελέσει προηγούμενο για το πώς η πλούσια Ευρώπη συμπεριφέρεται στα λιγότερο καλότυχα έθνη της» αναφέρεται στην απόφαση που αναμένεται να λάβουν προσεχώς οι διεθνείς πιστωτές της χώρας.
- Παρότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν κάνει πλέον πηχυαίους τίτλους, για τους Έλληνες που έχουν υποστεί χρόνια περικοπών και διεθνών αντιδράσεων, το θέμα παραμένει σημαντικό.
- Και το ίδιο ισχύει και για μια «στρατιά Ευρωπαίων γραφειοκρατών και πολιτικών», που τώρα καλούνται να κλείσουν ό,τι πολλοί θεωρούν ότι υπήρξε το πιο τρομακτικό κεφάλαιο της οικονομικής ιστορίας της σύγχρονης Ευρώπης, διαβάζουμε.
- Σήμερα πλέον, εάν δεν προκύψει κάποιο σημαντικό πρόσκομμα, η 20η Αυγούστου θα σηματοδοτήσει την πρώτη μέρα, εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, που οι ηγέτες της Ελλάδας –κυρίως ο Π/Θ Αλ. Τσίπρας και ο επικεφαλής των οικονομικών του, Ευ. Τσακαλώτος- θα ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο των δαπανών τους.
- Η εναλλακτική λύση -η συνέχιση της εξωτερικής εποπτείας των δημοσίων οικονομικών που ισχύει σήμερα- θα ήταν πολύ δυσάρεστη για τον Τσίπρα καθώς προετοιμάζεται για εθνικές εκλογές το επόμενο έτος. Για να αποφευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, πέρα από τον άμεσο έλεγχο του.
- Διότι όχι μόνο οι ίδιοι οι Έλληνες πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν εκπληρώσει τις δεκάδες διαφορετικές δεσμεύσεις που τους έχουν επιβάλει οι πιστωτές -καθώς απαιτείται περαιτέρω πρόοδος σε ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων- αλλά και οι ΥπΟικ της ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τον τρόπο μείωσης, καθυστέρησης ή επανυπολογισμού του χρέους της χώρας.
- Προβληματική παραμένει η στάση του ΔΝΤ, αναφέρεται επίσης. « … στη Σόφια την περασμένη εβδομάδα, ο Επίτροπος P. Moscovici μού είπε ότι η ΕΕ πιστεύει ότι τα μοντέλα της είναι ακριβέστερα, αλλά υποστήριξε ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί συμμετοχή (buy-in) του ΔΝΤ θα ήταν να συμφωνηθεί ένας μηχανισμός αποπληρωμής του χρέους όπως αρχικά προτάθηκε από […] τον Br. Le Maire.
- Ο ΥπΟικ του Macron μού είπε ξεχωριστά ότι ελπίζει να προσελκύσει τους αντιπάλους του στο σχέδιο του, έναν ‘μηχανισμό αναπτυξιακής προσαρμογής’ που θα συνδέει αυτόματα τις μελλοντικές αποπληρωμές του χρέους με τη σχετική οικονομική επιτυχία της Ελλάδας: η Αθήνα θα καταβάλλει μεγαλύτερες δόσεις αν η οικονομία της αναπτύσσεται ταχύτερα και θα μειώνει τις δόσεις εάν επιβραδύνεται, μια διαδικασία που οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται πως παρέχει στους μετέχοντες στην αγορά μεγαλύτερη σαφήνεια και διαφάνεια».
- Απέναντι στο γαλλικό σχέδιο είναι η επιθυμία χωρών όπως η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, η Φινλανδία και η Αυστρία να διατηρήσουν έναν βαθμό ελέγχου στις αποπληρωμές της Ελλάδας. Η άποψη που υποστηρίζεται στο Βερολίνο είναι ότι μια τέτοια προσέγγιση θα αναγκάσει τους Έλληνες να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που βοήθησαν να μετατραπεί σε πλεόνασμα το 15% έλλειμμα του 2009.
- Ο νέος ΥπΟικ, Olaf Scholz, μέχρι στιγμής φαίνεται σχεδόν εξίσου σκληρός με τον προκάτοχό του W. Schaeuble, επισημαίνει ο αρθρογράφος και καταλήγει: Ο χρόνος είναι και πάλι περιορισμένος για να βρεθεί κοινό έδαφος και να επιτευχθεί από κοινού μια λύση.
- Ωστόσο, η τελική συμφωνία θα αποτελέσει για πολλούς σε ολόκληρη την Ευρώπη τον καθρέφτη του τρόπου με τον οποίο τα πλουσιότερα ευρωπαϊκά έθνη μεταχειρίζονται τα λιγότερο τυχερά - ή λιγότερο υπεύθυνα - από τα μέλη της Ένωσης. (Greece’s debt deal will set a precedent for how wealthy Europe treats its less fortunate nations,
· EIU ((Economist Intelligence Unit): Η Ελλάδα δεν μπορεί να αναβάλλει πλέον κάποιες μεταρρυθμίσεις.Η νέα «λίστα» περιλαμβάνει όσες δεσμεύσεις μέχρι στιγμής εκκρεμούν –και δεν υπάρχουν περιθώρια να παραμείνουν πλέον σε εκκρεμότητα. Στο μεταξύ η κυβέρνηση ήδη πανηγυρίζει την επιστροφή στο «εθνικό έλεγχο» της οικονομίας. Αυτό όμως πιθανότατα αποδειχθεί ψευδαίσθηση: η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για συγκεκριμένα πλεονάσματα. Κι, εξάλλου, αν δεν τηρηθούν οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις το κόστος για δανεισμό στις αγορές θα αυξηθεί. Μπορεί, τελικά, η μεταβατική περίοδος μετά τη λήξη του προγράμματος να αποδειχθεί πιο προβληματική απ’ ότι αναμένει η κυβέρνηση: οι αγορές ίσως αποδειχθούν περισσότερο αρνητικές όσον αφορά το ελληνικό χρέος. Το δε τελευταίο είναι μάλλον απίθανο να ελαφρυνθεί σημαντικά.
- THE TIMES: Περιστατικά επιθέσεων σε βάρος τουριστών σημειώνονται στην Ακρόπολη της Αθήνας με σκοπό τη ληστεία. Χθες, σε συνέχεια νέας αύξησης των ληστειών, ντόπιοι παραπονέθηκαν ότι στα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της πρωτεύουσας υπάρχουν πολύ λίγοι αστυνομικοί. Καθώς οι παράνομες είσοδοι αυξάνονται στα ΒΑ σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, οι αρχές έχουν αποστείλει 185 αστυνομικούς στην περιοχή για να ενισχύσουν τις περιπολίες που ξεκινούν από σήμερα.
· FINANCIAL TIMES: (ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ)1. Σήμερα θ’ αποκαλυφθούν τα σχέδια της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της ΕΕ –στόχος της Κομισιόν η αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ σε 1,25 τρισεκατομμύρια ευρώ. Οι ακριβείς λεπτομέρειες είναι ακόμα υπό συζήτηση και μπορεί ν’ αλλάξουν: δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί ακόμα σχετικές αποφάσεις, δήλωσε εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν. Διπλωμάτες και αξιωματούχοι αναμένουν μεταφορά ευρωπαϊκών κονδυλίων από την ανατολή προς τον νότο όταν ανακοινωθούν λεπτομερώς τα κριτήρια, αργότερα εντός του μηνός.2. Η ΕΕ, και από οικονομική και από πολιτική άποψη, δεν πρέπει να ενδώσει στα κελεύσματα του Λευκού οίκου –παρά τις διχαστικές κινήσεις του Trump, η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ενωμένη. Ο καλύτερος τρόπος ν’ απαντήσει στους εκβιασμούς του είναι να τον αγνοήσει και να συνεχίσει να σφυρηλατεί συμμαχίες και νόμους που θα προωθούν τα συμφέροντά της στο μέλλον.·3. H απαλλαγή των 30 ημερών που παραχωρεί ο Trump στην ΕΕ από την προωθούμενη δασμολογική επιβάρυνση σε χάλυβα και αλουμίνιο έχει στόχο τη διατήρηση της πίεσης στις Βρυξέλλες –και δεν σημαίνει πως η επίτευξη συμφωνίας θα είναι εύκολη υπόθεση. Εξαρτάται από τους Ευρωπαίους, για πόσο θ’ αντέξουν ν’ αντιστέκονται σ’ αυτό το «παίγνιο δειλίας» (Chicken game) εκτιμά η οικονομολόγος Mary Lovely.4. Ο Putin προσπαθεί να ξαναχτίσει τις γέφυρες με τη δύση στην προσπάθειά του να ενισχυθούν οι προσπάθειες ανανέωσης της ρωσικής οικονομίας που παραμένει στάσιμη.Ως συμφιλιωτική κίνηση εκ μέρους του μπορεί να ερμηνευθεί η πιθανή ανάθεση στον πρώην ΥΠΟΙΚ Alexei Kudrin αρμοδιοτήτων σχετικών με τη διεθνή οικονομική συνεργασία –θα έδινε το μήνυμα αλλαγής, και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.Χωρίς αλλαγές στην εξωτερική πολιτική, οι μεταρρυθμίσεις είναι απλά αδύνατες στη Ρωσία, εκτιμά ο αναλυτής Yevgeny Gontmakher
- DEUTSCHE WELLE: Tην περασμένη εβδομάδα που πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Πρωθυπουργών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην πρωτεύουσα στα Σκόπια, παρών ήταν και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ.
- Σε εποχές που οι διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία είναι κρίσιμες, οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για τις Βρυξέλλες. Πρόκειται για τη δέσμευση στη Δύση και τη σταθερότητα σε μια περιοχή όπου κυριαρχούν οι πολιτικές συγκρούσεις συμφερόντων. Μνήμες από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ανακατεύονται με την ιστορική σχέση των Βαλκανίων με την Τουρκία, η οποία συνιστά το δεύτερο μεγάλο εξωτερικό παράγοντα κρίσης της ΕΕ.
- Ο Τουσκ επαίνεσε τη χώρα υποδοχής η οποία προσπαθεί από την εκλογή του Ζόραν Ζάεφ να βρεθεί μια λύση με την Ελλάδα. Η πιθανή προσχώρηση στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ βρίσκεται υπό συζήτηση, η οποία αναμένεται να ωφελήσει τόσο τη Μακεδονία όσο και τις Βρυξέλλες.
- Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρεται σε μια ομάδα ανθρωπολόγων και από τις δύο χώρες, η οποία προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές, με όπλα τους τη διάδραση και την επιστήμη. Ο Ιωάννης Μάνος, ανθρωπολόγος στο ΑΠΘ, δηλώνει απαισιόδοξος για την άμεση προοπτική επίλυσης της κρίσης, καθώς, όπως λέει, δεν είναι κάτι που το επιθυμούν ουσιαστικά και οι δύο πλευρές.
LE FIGARO: Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Παρίσι κατά τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς κατέχουν περίοπτη θέση στην ατζέντα του γαλλικού Τύπου. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron καταδίκασε τα επεισόδια από την Αυστραλία, όπου και βρίσκεται στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης και υποσχέθηκε ότι «θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου οι αυτουργοί ν’ αναγνωριστούν και να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους». Εκτενείς αναφορές υπάρχουν και στους αυτοαποκαλούμενους αναρχικούς "Black Bloc", οι οποίοι μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα καλούσαν τον κόσμο σε μία «επαναστατική ημέρα».· EURONEWS: Οι πορείες για την εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα, επισκιάσθηκαν από τη λιτότητα, τα προγράμματα διάσωσης και την ανεργία που ταλανίζουν τη χώρα. Χιλιάδες άτομα έλαβαν μέρος στις τρεις πορείες στην Αθήνα, ενώ η κίνηση επιβραδύνθηκε λόγω των περιορισμένων δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα πλοία.Μεταξύ των συμμετεχόντων ο πρώην αμφιλεγόμενος ΥΠΟΙΚ Γ.Βαρουφάκης, δήλωσε ότι «η κατάσταση χειροτερεύει κάθε μέρα, δεν υπάρχει πιθανή έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης όσο υπάρχουν χρέη, τα υπόλοιπα είναι παραμύθια...».Ορισμένοι διαδηλωτές επίσης ανέφεραν ότι είναι «δύσκολο να φαντασθούν ότι η Ελλάδα είναι ικανή να βγει από την περίοδο των προγραμμάτων διάσωσης αυτό το καλοκαίρι»· . Επισημαίνεται ότι οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην ανεργία, στα μέτρα λιτότητας και τα προγράμματα διάσωσης στα οποία βρίσκεται η χώρα από το 2010 προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. Η ανταποκρίτρια του Euronews στην Αθήνα Fay Doulgkeri επισημαίνει ότι βασικά ζητήματα που απασχολούν τους διαδηλωτές είναι η υψηλή ανεργία και το λεγόμενο brain drain, το φαινόμενο στο πλαίσιο του οποίου νέοι άνθρωποι και λαμπροί επιστήμονες εγκαταλείπουν τη χώρα.· Le Monde: Η συνάντηση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Olaf Scholz και του Γάλλου ομολόγου του Bruno Le Maire, τηνπερασμένη Παρασκευή στη Σόφια, στο περιθώριο του Eurogroup, καθησύχασε λίγο το Παρίσι και τις Βρυξέλλες για την συνέχιση της μεταρρύθμισης της ευρωζώνης. Σε δηλώσεις του, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ μετά το τετ-α-τετ με τον Scholz, τόνισε ότι «βρέθηκε επιτέλους μία σοβαρή, αυστηρή και αποτελεσματική μέθοδος εργασίας ». Τις επόμενες εβδομάδες, οι εργασίες μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου αναμένεται να ενταντικοποιηθούν. Το Παρίσι ελπίζει ότι Γαλλία και Γερμανία θα μπορέσουν να υιοθετήσουν μία κοινή θέση τις ερχόμενες εβδομάδες, έχοντας ως στόχο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28-29 Ιουνίου. Δεν τίθεται πλέον τα θέματα «υπερυπουργού» της ευρωζώνης, ενός πολύ υψηλού προυπολογισμού και κυρίως ενός κοινοβουλίου της ευρωζώνης, αλλά το Σάββατο στη Σόφια ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αναγνώρισε την ανάγκη « κάποιας προοδου πριν το καλοκαίρι », προσθέτοντας ότι «η Γαλλία και η Γερμανία θα εργαζόντουσαν πραγματικά από κοινού». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάθε γρήγορη προόδος σχετικά με την διασφάλιση των καταθέσεων σε περίπτωση χρεοκοπίας μίας τράπεζας της ευρωζώνης, μοιάζει περιθωριοποιημένη. Για αυτό οι Γάλλοι θα επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους σε μία πιο ξεκάθαρη προόδο: έναν εμβρυϊκό προϋπολογισμό για την ευρωζώνης
- POLITICO: O τούρκος Πρωθυπουργός Binali Yıldırım ανακοίνωσε:
- ότι πάνω από 12 εκατομμύρια συνταξιούχοι, αριθμός που ισοδυναμεί με το 15% του τουρκικού πληθυσμού, θα λάβει δύο δόσεις των 244 δολαρίων έκαστη μέσα στον Ιούνιο και λίγο πριν τις επικείμενες εκλογές. Οι καταβολές αυτές θα γίνουν τις ημέρες δύο διαφορετικών εθνικών εορτών και η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα κοστίσει στην κυβέρνηση 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, ενώ οι επικριτές της καταγγέλλουν ότι πρόκειται για μία απόπειρα εκλογικής δωροδοκίας, προκειμένου ο Πρόεδρος Erdogan να «εξαγοράσει» ψήφους.
"" Λίγοι Έλληνες δύνανται να πετύχουν πολλά... Οι απανταχού Έλληνες δύνανται να πετύχουν τα πάντα ""
0
Σελίδες
- Αρχική σελίδα
- ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
- Κάλεσμα του Φράγκου Φραγκούλη
- Εντολή Εκπροσώπησης
- Fragoulis message to Greeks living abroad
- Representation mandate for voting rights for Greek...
- ΑΡΘΡΟ 51/4 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
- ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝ...
- EΘΝΙΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ
- 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821-ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Τετάρτη 2 Μαΐου 2018
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ ΤΗΣ 2/5/18
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου